فهرست مطالب

فلسفه دین - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1394)

فصلنامه فلسفه دین
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمدعلی دیباجی، نادر صمیمی صفحات 441-460
    رابطه اخلاق و دین موضوعی است که می توان آن را در تمام سیر تاریخ فلسفه و در تمامی دستگاه های فلسفی بررسی کرد. اما با مباحثی که کانت در باب عقل عملی و جدایی آن از عقل نظری عنوان کرد و در پی آن مباحث متافیزیکی و الهیاتی را به حیطه عقل عملی کشاند، رابطه اخلاق و دین جلوه دیگری پیدا کرد. کانت با آنکه تمامی براهین اثبات وجود خدا را رد می کند، اخلاق را متضمن باور به خداوند می داند. پس از کانت حکمای ایده باور آلمان برای رفع شکاف بین عقل عملی و نظری گام برداشتند و دیدگاه های نوینی را با توجه به دستاوردهای کانت ارائه کرده اند. این روند تا به هگل به صورت برجسته امکان بررسی دارد. هگل به عنوان برجسته ترین ایده باور آلمانی مطلق را در برابر جدایی و محدودیت های سوژه و ابژه می نهد. به عقیده هگل شاید دین نیز در حوزه آگاهی یا نظر قرار گیرد و همچنین ذات و صفات خداوند در حوزه نظر شناختنی باشد. به این ترتیب در فلسفه هگل از یک سو نیاز چندانی به برهان اخلاقی کانت احساس نمی شود و از سوی دیگر مبانی کانت در رسیدن به خدا از طریق عقل عملی، در حوزه اخلاق ناکافی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اخلاق، ایده آلیسم، دین، کانت، هگل
  • محمدحسین وفاییان*، امیر عباس علیزمانی صفحات 461-482
    چیستی صفات الهی و همچنین معناشناسی آن در بستر اندیشه های مختلف به شکل های متفاوتی نمایان می شود. صدرالمتالهین اندیشه خود را بر «تشکیک وجود» بنا نهاده است که حقیقت آن به تشکیک در مراتب و تجلیات ظهور وجود برخواهد گشت. در این پژوهش در صددیم تا با روشی تحلیلی – توصیفی در اندیشه های صدرالمتالهین، تحلیل نوینی از معناشناسی صفات الهی (که بر پایه درک حقیقت صفت و نحوه تکثر آن استوار است) ارائه دهیم.
    صدرالمتالهین با پیروی از تقسیم بندی و نامگذاری مراتب ظهور نزد عارفان، احکام وجود را در سه مرتبه ذات، احدیت و واحدیت تبیین می کند. مرتبه ذات، مقام خلو از تمام تعینات صفاتی و عدم امکان سخن گفتن از خدا، احدیت مرجع صفات تنزیهی و مقام واحدیت مقام مرجع صفات تشبیهی است.
    ماهیت یا عین ثابت، محل و صورت صفات الهی بوده که همان معانی جزیی و کلی موجود در عالم نیز خواهند بود. خلق تمام موجودات، امری جز اظهار عینی و خارجی اعیان ثابته نیست. از این رو، شناخت صفات الهی از سوی انسان تنها با شناخت «اعیان ثابته» به دست می آید که در نظر صدرالمتالهین، موضوع له الفاظ هم هستند.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، صفات تنزیهی و تشبیهی، عین ثابت، مراتب تنزل وجود
  • اکرم عسکرزاده مزرعه *، سیدعلی علم الهدی، جلال پی کانی صفحات 483-514
    از مقایسه نظریه معرفت شناختی ملاصدرا با نظریه معرفت شناختی فضیلت گرایانه معرفت شناسانی مانند زگزبسکی و پلانتینگا، می توان استنباط کرد که نظریه ملاصدرا جزو نظریه های معرفت شناختی مبتنی بر فضیلت قرار می گیرد. پلانتینگا به فضیلتمندی قوای مولد باور و زگزبسکی علاوه بر آن به تاثیر کارکرد قوای اخلاقی (فضایل اخلاقی) بر کارکرد قوای عقلانی در تولید معرفت توجه کرده است. در واقع هر یک از ایشان به وجهی از مولفه های موثر بر ایجاد و شکل گیری باور توجه کرده اند و از این رو نظریه کامل و بدون اشکالی نیستند. اما ملاصدرا در نظریه معرفت شناختی خویش به فضیلتمندی قوای مولد باور، تاثیر عملکرد قوای اخلاقی بر قوای عقلانی، کارکرد متناظر آنها در تولید باور و فرایند مودی به صدق باور توجه کرده است. پلانتینگا اعتقاد دارد فقط قوای مولد باور موجب تولید باور هستند، زگزبسکی و ملاصدرا نیز تولید و ایجاد باور را به قوای مولد باور نسبت می دهند، اما معتقدند قوای اخلاقی، بستر و زمینه مناسب شکل گیری باور صادق را مهیا می کنند. ملاصدرا علاوه بر قوای مولد باور و قوای بسترساز، دو فرایند اعتماد پذیر و مودی به صدق وحی و الهام (که باورهای صادق و معتبر تولید می کنند) را پیش می نهد.
    کلیدواژگان: باور، پلانتینگا، زگزبسکی، فضایل عقلانی و اخلاقی، معرفت شناسی مبتنی بر فضیلت، ملاصدرا
  • حسن مهرنیا صفحات 515-544
    یکی از اشکال هایی که برخی از نواندیشان و حامیان جدایی دین از سیاست مطرح می کنند، این است که اگر برپایی حکومت دینی امکان پذیر بود، باید در ادوار مختلف تاریخی و زمان زعامت انبیای عظام الهی، یا دستکم در دوران حیات ائمه معصومین (ع) شاهد تحقق عینی چنین امری می بودیم و حکومت دینی و الهی تشکیل می شد. این افراد بدون توجه به مضمون و محتوای آیات قرآنی و همچنین روایات فراوان ماثور از ائمه معصومین (ع) که برپایی حکومت الهی و دینی در مقاطعی از تاریخ بشر توسط انبیای الهی را تایید کرده اند، به طور کلی چنین امری را انکار می کنند و بر طبل جدایی دین از سیاست می کوبند.
    در این نوشتار با تحدید دایره زمانی بحث، به آسیب شناسی و تحلیل شرایط و زمانه مولای متقیان حضرت علی (ع) و موانع تحقق حکومت علوی در این دوران – آن گونه که در کتاب گرانسنگ نهج البلاغه به تصویر کشیده شده است – خواهیم پرداخت و نشان داده شده است که در دوران حکومت امیر مومنان علی (ع) دنیاطلبی و بی بصیرتی یاران امام و بی توجهی آنان به اوامر الهی و توصیه های حاکم زمانه، شرایطی را فراهم آورده بود که عملا تحقق حکومت عدل الهی امکان پذیر نبود. این معضلی است که در طول تاریخ بلند حیات بشری و در زمان تمام انبیا و اولیای الهی همواره مانعی اساسی بر سر راه تشکیل حکومت دینی بوده است.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، بصیرت و آگاهی، حکومت دینی، سکولاریزم، قوانین الهی
  • محمدرضا رجبی*، محمد نصیری صفحات 545-566
    «مدارا» یکی از فضیلت های محوری در اغلب ادیان و فرهنگ هاست که در چند صد سال اخیر بیش از پیش کانون بررسی شده است. با وجود تلاش های بسیاری که در ایضاح مفهومی آن صورت گرفته، به نظر می رسد تاکنون به سرانجام مطلوبی رهنمون نشده است. به کارگیری این اصطلاح در سخن از روش ها، اندیشه ها،مکاتب فکری، رویکردها و اشخاص و کاربست آن در قلمروهای علمی گوناگون از جمله فلسفه، اخلاق، ادیان، علوم اجتماعی سیاست، روانشناسی و تاریخ از یک سو و به کارگیری بی ضابطه و غیردقیق آن در زبان فارسی در قالب های مشترک لفظی و معنوی از سوی دیگر، سبب ای هام در معنا شده و کار مفاهمه را دشوارتر کرده است، به گونه ای که برخی ازمتناقض نما بودن آن سخن گفته اند. این در حالی است که مفهوم «مدارا» به عنوان یک کلان مفهوم بیانگر طیفی از شیوه های رفتار در برابر اندیشه مخالف است که از تحمل آغاز و به رواداری در حوزه معرفت ختم می شود و در تعبیر دقیق تر می توان به لحاظ منطقی در رابطه اش با مفهوم «رواداری» از نسبت عام و خاص سخن گفت، نه تساوی و تباین.
    این پژوهش که به روش تحلیلی ارائه می شود، بعد ازگذر کوتاهی به معنای لغوی، با ایضاح مفهومی و اصطلاحی آن به بررسی آسیب موجود در این پدیده می پردازد و ریشه آن را در بیرون از مرزهای زبان فارسی جست وجو می کند و در ادامه با بیان تفاوت گفتمان «مدارا» و «رواداری» به نتایج این دو گفتمان در قلمرو معنا اشاره می کند.
    رهاورد دین پژوهانه این پژوهش، ایضاح مفهومی این دو اصطلاح و آشنایی با شرایط و آسیب های موجود در این دو گفتمان در دو پارادایم «سنتی» و«مدرن» است. چنانکه بسترسازی برای طبقه و تقسیم بندی میان آموزه های «مدارامحور» و «روادارمحور» در عرفان اسلامی به عنوان تنها زبان مشترک این دو گفتمان، از دیگر نتایج خواهد بود.
    کلیدواژگان: تساهل، تسامح، رواداری، عرفان اسلامی، مدارا
  • میثم مولایی*، نادر شکراللهی، ام البنین طاعتی جلیسه صفحات 567-592
    در نوشتار حاضر، به این پرسش می پردازیم که «آیا ممکن است خداوند از رنج و درد موجودات، بخصوص انسان، به واسطه شرور در عالم اندوهگین نشود؟». به نظر می رسد پاسخ مثبت به این پرسش مستلزم ناسازگاری میان کمال اخلاقی و علم مطلق خداوند با تاثرناپذیری او باشد، زیرا علم در این گونه موارد یعنی فهم حالت های افراد که در اینجا همان رنج کشیدن بشر از شرور است. بنابراین اگر خدا رنج نمی کشد، چگونه رنج بشر را درک می کند؟ از سوی دیگر کمال اخلاقی خدا مستلزم عشق او به مخلوقاتش است و عشق ورزی همدلی میان عاشق و معشوق را منجر می شود. پس چگونه می توان پذیرفت که معشوق، یعنی انسان، در رنج باشد، اما عاشق از این رنج، هیچ اندوهی به خود راه ندهد؟
    اما قائلان به تاثرناپذیری خدا، اشکال هایی را بر فرض تاثرپذیری خدا ایراد کرده اند؛ از جمله اینکه تاثرپذیری خدا با دو مشکل مواجه می شود: اول با تغیرناپذیری در تناقض است و دوم از بهجت کامل خدا می کاهد. در پاسخ به ایراد استلزام میان تاثرپذیری و تغییرپذیری می توان از علم پیشین الهی مدد گرفت و در پاسخ به ایراد «رنج کشیدن و نقص در بهجت خدا» می توان تبیینی ارائه کرد که بر اساس آن متعلق بهجت الوهی «ذات خدا با تمام کمالات اوست» و اندوه حاصل از رنج دیگری به نقص در کمال ذاتی خدا و در نتیجه کاهش بهجت الوهی منجر نخواهد شد.
    کلیدواژگان: ابتهاج ناب خدا، تاثرناپذیری، تغییرناپذیری، خدا، رنج و غم، شرور اخلاقی، علم مطلق، محبت و شفقت خدا
  • حسین صابری ورزنه صفحات 593-622
    مفهوم «ذات نامتناهی» که هم از جنبه فلسفی و هم الهیاتی اهمیت دارد، تطورات بنیادین زیادی را در طول تاریخ تفکر در غرب پشت سر گذاشته است. پیشاسقراطیان برخورد دوگانه ای با آن داشته اند. برخی چون آناکسیمندر و ملیسوس به دیده پذیرش به آن نگریسته اند. این آرخه از نظر آنان، منشا، الهی، فناناپذیر، درون ماندگار در جهان طبیعت و سابق بر کثرات و مشتمل بر آنهاست، اما در عین حال «شخص» نیست. در مقابل، فیثاغورس، پارمنیدس، افلاطون و ارسطو نامتناهی را با نامتعین، نامعقول و آشوبناک یکی دانسته اند و از این جنبه، آن را وصفی منفی تلقی کرده اند. اما فیلون و به تبع او متالهان مسیحی، نامتناهی را وصف خدا قلمداد کرده اند و با فراروی از سنت پیشاسقراطی بر تعالی کامل ذات نامتناهی و همچنین شخص بودن آن تاکید ورزیده اند. در انتهای قرون وسطی بازگشتی سوی درون ماندگار دانستن ذات نامتناهی ظهور می کند، اما همچنان شخص بودن آن حفظ می شود. دکارت به این بازگشت با دیده پذیرش نمی نگرد و باز بر تعالی و تشخص به صورت توامان تاکید می کند. اتخاذ هر کدام از این نظریات، پیامدهای فلسفی و الهیاتی خاصی را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: خدا، درون ماندگار، متعالی، متناهی، نامتناهی
  • غلامحسین جوادپور صفحات 623-652
    معرفت از مهم ترین دستاوردهای بشر در مواجهه با پدیده ها و حقایق هستی است که با توانایی شناختی خویش به آن دست می یابد. در طول تاریخ فلسفه همواره این دغدغه وجود داشته است که آیا باورهای انسان از ساحت های غیرمعرفتی وی و نیز عوامل بیرونی تاثیر می پذیرد یا خیر و اگر چنین است، آیا به لحاظ معرفتی امری مقبول است یا باید عامل را از این تاثیرات آگاه کرد و او را از این تاثیر برحذر داشت. زگزبسکی، از معرفت شناسان جدید است که بیشتر با نظریه معرفت شناسی فضیلت محور شناخته می شود، وی در فرایند نظریه پردازی خود از تاثیر برخی عوامل غیرمعرفتی سخن می گوید که به مثابه بنیان معرفت به شمار می روند. عواطف و احساسات، فضایل و رذایل، اراده انسان و زمینه های اجتماعی از جمله مهم ترین این عوامل هستند که وی از آنها نام می برد و نظریه خویش را نیز بر همین موارد بنا می نهد. در مقاله به بررسی این عوامل و فرایند تاثیر آنها بر سامان یافتن معرفت می پردازیم.
    کلیدواژگان: اراده، زگزبسکی، عواطف، عوامل اجتماعی، عوامل غیرمعرفتی، فضایل عقلانی، معرفت
|
  • Mohammad Ali Dibaji *, Nader Samimi Pages 441-460
    The relationship between ethics and religion, which can be an issue in all the history of philosophy and philosophy in all systems studied. But the discussion of Kant practical reason and its separation as a theoretical sense and Followed by discussion of metaphysical and theological ethics and religion to the realm of practical reason bring about other effects found. Although Kant denies all arguments prove the existence of God, knows morality implies a belief in God. After Kant, German scholars believe ideas try eliminate the gap between practical reason and theoretical reason and they presented new steps with regard to the achievements of Kant. This process has investigated to Hegel Significantly. Hegel as the most prominent German idea posed absolute belief against in the separation of subject and object. According to Hegel, religion can also be considered in the field of knowledge and attributes of God is unknowable theoretical. Thus, for Hegel, Kant's moral argument does not need the one hand and on the other hand Kant's principles come to God through practical reason seems impossible in the realm of ethics.
    Keywords: Idealism, Hegel, Kant, Religion, Ethics
  • Mohammad, Hossein Vafaiyan*, Amir, Abbas Alizamani Pages 461-482
    Recognition of divine attributes and the interpretations thereof are represented in the context of diversified thoughts. Sadr-ol-Moteallehin grounded his thoughts on the idea of existential gradation, whose reality casts doubts on grades of existence. The present study in intended to present a new analysis on semanticity of divine attributes based on appreciation of the reality of the attributes and the manner they are spread out using a descriptive-analytic approach.Embracing the categorization and denomination of existential stages by theosophists, Sadr-ol-Moteallehin explains existential orders in three stages: essence, first determinacy, and second determinacy. The stage of essence is vacuity of all attributes and impossibility of speaking about God. First determinacy is the reference of attributes of incomparability, and second determinacy that of attributes of similarity. Nature or permanent selfsame are appearance of divine attributes, which are the general meaning of existence in the universe. Appreciation and recognition of divine attributes by human being is achieved only through acknowledgement of such permanent selfsame, which, as suggested by Sadr-ol-Moteallehin, is the subject of general particles.
    Keywords: Mulla Sadra, Determinacy, Permanent Archetypes, Existential gradiaton, Attributes of incomparability, of similarity
  • Akram Askarzade Mazrae *, Seyyed Ali Alamolhoda, Jalal Paykani Pages 483-514
    Comparison of Mula Sadra’s epistemology theory and virtual epistemology theories of Zagzebski and Platinga infers that the former’s theory can be categorized as a virtual epistemology. Platinga believes in virtue of forming faculties and Zagzebski believes in function of intellectual power in forming episteme. In fact, both of them believe is some aspects of the elements effective in formation and development of belief so that none of the theories are free of objection. Mula Sadra, on the other hand, believes in virtue of belief forming faculties, effect of moral faculties function on intellectual faculties, and their interactive function in forming belief and truth conductivity process. Plantinga argues that only belief forming faculties may form beliefs, while Zagzebski and Mula Sadra argue that moral faculties prepare the ground form formation of true beliefs and that belief formation is an attribute of belief forming faculties. In addition to belief forming and ground preparing faculties, Mula Sadra proposes reliability and truth conductivity processes of revelation and inspiration as two other processes that form reliable and true beliefs.
  • Hasan Mehrnia Pages 515-544
    In this comparative study we are going to examine Antimonies tragedy and its content with Imam Alie's period and his leadership in Islamic society.Antigone is a fearless and brave daughter who stand against King Kereon, the Lord of Tebs and insist on realization of heaven and god's commands. she buried alive in a cave for this reason but never accept to abandoned from her Ideals. unfortunately in the period of Imam Ali's Leadership in Iraq, such sponsors and supporters were rarely found. so In this cases, how can we expect to achieve a theocracy?
    Keywords: Imam Ali, Antigone, Kereon, theocracy, freedom, Justice, sacrificing
  • Mohammadreza Rajabi *, Mohammad Nasiri Pages 545-566
    Toleration is a key virtue in most religions and cultures which has received increasing attention from researchers in the past one hundred years. Despite massive efforts to clarify its conceptual meaning, it seems that no satisfactory result has obtained yet. Application of this term in different methodologies, views, schools of thought, and approaches by different people as well as its use in different scientific fields such as philosophy, ethics, religion, social sciences, politics, psychology, and history on one hand and its imprecise and indiscriminate application in the linguistics domain in the form of equivocation and content participation on the other hand have brought about ambiguity in its meaning and transmission, in a way that some have suggested that the term is paradoxical. Nonetheless, as a major concept, toleration presents a spectrum of methods of behaving against the opposite thoughts. It starts from endurance and leads to permissivism in the mystic knowledge domain. In other words, the relationship between toleration and permissivism is that of general to specific rather than equality or distinction. The religious outcomes of this study include the conceptual clarification of the two foregoing terms and familiarity with the conditions and problems that exist in them in the traditional and modern paradigms. Moreover, the study will set the grounds for classification and categorization of the toleration-oriented and permissivism-oriented teachings in the Islamic mysticism.
    Keywords: Toleration, Permissivism, Indulgence, Leniency, Islamic mysticism toleration, conceptual, scourage, toleration
  • Meysam Molaei *, Nader Shokrollahi, Omolbanin Taati Jalise Pages 567-592
    In this essay, we have addressed the question, "Is it possible that God could not affected by all of beings, particularly human beings through evils in the world?" It seems that the Positive answer to this question involves a conflict between the moral integrity and absolute knowledge of God with his ineffectiveness. In such cases, the knowledge of God interprets as understanding of human being's states namely suffering by evils. Therefore how it is possible that God who does not affected by suffers apprehends human being's suffering at the same time? In one hand the moral perfection of God implied love to his creatures and lovemaking requires harmonious relations between the lover and the beloved leads. So how can we accept that her lover, the man is in pain but I love the pain, no sorrow to not start? But those who believe that God does not affected by any things posed some drawbacks on the basis of supposition of God's effectiveness including the effectiveness of God encounters with two problems: first effectiveness is incompatible with non-changeability, second reduced God's happiness. In response to first drawbacks we can appeal to prior knowledge of God, to second we need to propose an explanation according to which the object of divine happiness is to God's Essence is along with all its perfections. In other words there is no imperfection in Divine Essence caused by another one's sorrow. All in all there is no reducing in God's happiness.
    Keywords: impassibility, moral evil, suffering, sadness, absolute knowledge, love, compassion of god, immutability, pure happiness of god
  • Hossein Saberi Varzaneh Pages 593-622
    The concept of “infinite essence” that is both philosophically and theologically important, has passed many different evolutions in western history of thought. Presocratics has evaluated it in two different ways. Anaximender and melissus agree that the principle substance is infinite and divine, but neither absolutly transcendent nor anthropomorphic. The infinite is the fusis in its substantial aspect. In another hand, many ancient Greek philosophers specially Plato and Aristotle think that the perfect thing can not be infinite, because in their point of view, the infinite is indetermind both ontologically and epistemologically, so not existant. But Philo in effect of jewish Bible and tradition, set the infinity and perfection together as attributes of God, and Christian theologists in agreement with him, considered God as infinite and transcendent being who is beyond of nature and psychologically person. In last ages of mediavel period some Christians changed their view in respect of transcendence and considered God as immanent but yet person. By the outset of new age, Descartes accepted the idea of infinite, transcendent and personal God and considered that perfection and infinity can be taken together as attributes of divine being.
    Keywords: Infinite, Finite, God, Transcendent, Immanent
  • Gholam Hossein Javadpoor Pages 623-652
    Knowledge is one of the most important accomplishments of human being in confrontation with phenomena and facts whichhe acquires through his cognitive faculties. Throughout the history of philosophy, there was always this confusion that whether or not beliefs are influenced by his non-epistemic areas and external elements, and if so, is it epistemically acceptable or the agent should avoid these effects. Zagzebski, one of the modern epistemologists, who is known often with the theory of “virtue epistemology”, in process of explanation of her theory, speaksof non-epistemic elements as the foundations of knowledge.Feelings and emotions, virtues and vices, human will and social backgrounds are some most important elements, which she mentions and constructs her theory on them. This article analyzes these elements and process of their impacts on knowledge formation.
    Keywords: knowledge, non, epistemic elements, intellectual virtues, social elements, will, emotions, Zagzebski