فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 42 (زمستان 1394)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 42 (زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید احمد زرهانی صفحه 5
  • سید فاضل رستمی صفحه 9
    خویشاوندی (قرابت)، به عنوان یکی از شاخصهای تاثیرگذار در بخش حدود، گاه سبب تشدید مجازات و در بسیاری از موارد، مانع از اجرای مجازات و سبب سقوط آن است. قصاص، قذف، لواط، سرقت و محاربه، آن بخش از جرایم و حدود هستند که قرابت می تواند عامل سقوط آنها باشد. البته تاثیرگذاری قرابت بر این حدود، مطلق نیست، بلکه گاهی برخی از فقها برای آن، وجود شرایطی را لازم می دانند. همچنین تاثیر قرابت بر همه حدود و جرایم، به یک اندازه نیست؛ چه آنکه تاثیر آن بر مواردی همچون قصاص و لواط بسیار اندک است، به طوری که تنها قرابت مسقط قصاص، ابوت (پدر و مادر بودن) و تنها قرابتی که از اجرای حد لواط ممانعت می کند، زوجیت است، اما در مقابل، تاثیر آن بر سرقت در حالات متعددی متصور است.
    کلیدواژگان: قرابت، حدود، ابوت، سقوط، فقه مذاهب اسلامی
  • مهدی فرمانیان، نرجس ابوالقاسمی دهاقانی صفحه 23
    بر مبنای کتابهای الیاقوت و النجاه، نظر و تعقل از منظر «نوبختی» و «الناصر لدین الله » مناط تکلیف است و واجب شمرده می شود. آن دو، خاستگاه حجیت دین را عقل می دانند و در این دو اثر، سه کاربرد متفاوت را برای عقل برمی شمارند: اول؛ عقل را به عنوان ابزار استنباط و استدلال آموزه ها و معارف دین می دانند. دوم؛ عقل را به عنوان یکی از منابع معرفت و شناخت در کنار کتاب و سنت قرار می دهند. سوم؛ نگاه ابزاری به عقل در مسیر فهم و کشف مدلول کتاب و سنت دارند. هردو مولف به محدودیت گستره عقل در تشخیص حسن و قبح قائلند. البته عقل و شرع را با یکدیگر سازگار می دانند که این سازگاری به معنای عدم وجود تعارض میان آنها است، نه تطابق کامل عقل و شرع؛ زیرا عقل را در وصول به همه شرعیات ناتوان می دانند. در حقیقت از منظر نوبختی و الناصر، عقل در اصول اعتقادی مقدم است و آن گاه که عقل ساکت باشد، نقل سخن می گوید و اگر عقل دلیلی بر مخالفت با نقل نداشته باشد یا با آن موافق باشد، نقل در تایید عقل می آید و در نهایت، آن گاه که میان آن دو تعارضی حاصل شود، به قرینه عقل، نقل را به تاویل می برند.
    کلیدواژگان: نوبختی، الناصر لدین الله، عقل گرایی، زیدیه، امامیه
  • نیره دلیر، منصوره کریمی قهی صفحه 35
    مطالعه تاریخ اسلام، نشانگر دوگونگی رفتار علمای اهل سنت و امامیه با خلافت اسلامی است. علما به دلیل تسلط بر مبانی فقه و کلام اسلامی، می توانستند نقش مهمی در صورت بندی مبانی مشروعیت قدرت خلافت اسلامی، ایفا کرده و به عنوان، نظریه پردازان قدرت، در خدمت خلافت قرار گیرند، چنان که در خلافت بنی امیه، برخی از علمای اهل سنت چنین نقشی را بر عهده گرفته و به حمایت از امویان پرداختند. در مقابل عده دیگری از علما، به عنوان منتقدان جدی خلافت، به رد این دیدگاه ها پرداخته و عملکرد خلفا را زیر سوال بردند. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، تلاش می شود، به این پرسش اصلی پاسخ داده شود که علت دوگونگی رفتار علمای مذاهب با خلافت عباسی چه بود؟ این مقاله در صدد بررسی صحت و سقم دو فرضیه است: اول؛ انگیزه های مذهبی عالمان، نقش مهمی در دوگونگی تعامل عالمان با خلافت داشت. دوم؛ نیاز خلفا به کسب مشروعیت و تثبیت قدرت، موجب دوگونگی رفتار عالمان با خلافت شد. این بررسی نشان داد، انگیزه های مذهبی در دوگونگی روابط علمای مذاهب با حاکمیت عباسی، نقش موثری داشت. به همان اندازه که نزدیکی برخی عالمان سنی، معتزله و شیعه به کانون قدرت، با هدف ترویج باورهای عقیدتی، حفظ تشکل مذهبی و اصلاح باورهای مردم صورت گرفت، روی برتافتن دیگر علما از قدرت نیز به دلیل نگرانی از تضعیف مبانی عقیدتی، فساد عقیده و تحریف اعتقاد مذهبی، انجام شد. عامل دیگر این دوگونگی رفتار، نیاز حاکمیت عباسی به مشروعیت سازی بود. در زمان نخستین خلفای عباسی، آنها برای تثبیت قدرت و مشروعیت حکومتشان، به علمای معتزله و شیعه نیاز داشتند. پس از ثبیت قدرت، برای ادامه حیات، نیازی به معتزله نبود و شیعه رقیبان جدی به شمار می آمدند، از این رو، حاکمیت، به سمت اهل سنت گرایید و در این دوره، تعامل عالمان سنی با خلافت بیشتر شد.
    کلیدواژگان: دوگونگی رفتار سیاسی، علمای اهل سنت، امامیه، خلافت عباسی
  • حسین حیدری، علیرضا فولادی صفحه 49
    از سده های نخستین تاریخ اسلام، صوفیان به گرایشهای شیعی منتسب و متهم بوده اند، چنان که ارتباط عین القضات و مقتولان دیگر تصوف با روافض، یک دستاویز عمده قتل آنان را پدید آورده است و بیشینه طرائق صوفی، سلسله خود را به علی(ع) می رسانیده اند. هرچند دو جریان عرفان اسلامی و فرقه-های شیعی در مبانی معرفت شناسی، توحید، وحی، نبوت و غیره اختلافاتی دارند، بحث ولایت و تداوم رهبری کاریزماتیک و آسمانی جامعه، مهم ترین حلقه اتصال و شباهت این دو جریان پرتلاطم را تشکیل می دهد. این مقاله به معرفی بیش از 20 ویژگی اولیا، مانند معیت با حق، وساطت فیض الهی و مخاطبه مستقیم با خداوند، در آثار مولوی به ویژه مثنوی معنوی می پردازد و متناظر با اوصاف مذکور، روایات شیعی را از منابع دست اول اندیشه شیعه، مانند نهج البلاغه و اصول کافی متذکر می شود و شباهتها را می نمایاند. به رغم این شباهتها، تفاوت مواضع این دو جریان را نیز درباره نسبیت خاص، تعریف عصمت، مصادیق و غیره تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تشیع، تصوف، ولایت، امامیه، مولوی
  • محمد جواد شمس، حمدالله ادیم صفحه 68
    در طول تاریخ، زیباترین و دلنشین ترین لحظات زندگی انسان مومن، دعا کردن به درگاه خداوند متعال بوده است. تکیه کردن به بالاترین قدرت هستی و توجه به مبدا وجود، و بی نیازی از سایر موجودات، موجب آرامش روحی فرد می شود. می توان گفت مهم ترین عنصر مشترک بین انسانهای دین دار در ادوار مختلف، دعا بوده و هست، چنان که زبان گفتگوی همه انسانهای مومن در ادیان مختلف، دعا بوده است و از این طریق با معبود حقیقی خویش به راز و نیاز پرداخته و حوایج خویش را از او طلب می کردند. در این مقاله، با مراجعه به متون مقدس و روایات معتبر، اهمیت دعا، نقش دعا در زندگی مومنان، اخلاص در دعا، عنصر زمان و مکان در دعا، دعاهای فردی و اجتماعی، و دیگر موضوعات کلیدی و عنوانهای مشترک و متفاوت نیایشی دو دین آسمانی اسلام و یهود، از منظر قرآن و عهد عتیق مورد پژوهش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دعا، اسلام، یهود، قرآن، عهد عتیق
  • علیرضا ایمانی، وحیده گلزاده یدکی صفحه 83
    کتاب رسائل الحکمه، جایگاه ویژه ای در فرقه باطنی گرای دروزیه دارد. این کتاب، مهم ترین و معتبرترین متن دینی در دسترس از این فرقه است که توسط سه تن از مهم ترین شخصیتهای بنیان گذار فرقه و در سالهای نخست دعوت به رشته تحریر درآمده است. حتی باور برخی محققان دروزی مذهب به وقوع تحریف در آن، نیز چیزی از درجه وثاقت آن نکاسته است. به دلیل همین قدمت و اعتبار است که تمامی محققان حوزه دروزیه، به استناد این کتاب، به معرفی یا نقد این فرقه پرداخته اند. اما نگاه ها به این کتاب، خالی از تعصب، غرض ورزی، بزرگ نمایی و غلو نبوده است. گزارشهای ارائه شده از این کتاب توسط محققان غیردروزی، به گونه ای است که گویا این کتاب، عدل قرآن و یکسره کفر است. حال آنکه برای دستیابی به دیدگاهی سلیم، توجه به نکاتی همچون آشنایی با زبان عرفان و گنوسی گری، و نگاه جامع به رسائل و تاویل، مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: رسائل الحکمه، دروزیه، حمزه بن علی، فرق اسماعیلیه
  • صفحه 97
|
  • Seyed Fazel Rostami Page 9
    Kinship as one of affective principals of Hodood’s part sometimes accent punishment and in many cases prevents punishment and leads dissolving. Qesas, slander (Qazaf), Lavat (inversion), heist and Moharebeh are those punishments and Hodood that kinship can be cause to dissolving. Of course effect of kinship in this Hodood is not absolute but sometimes Jurisconsults put conditions for them. Moreover the effect of kinship in Hodood’s punishments is not equally, because its influence on Qesas and Lavat is less, in a way that only kinship of fatherhood and motherhood dissolve Qesas and only kinship that prevents the punishment of Lavat is parity, but on the contrary its influence on affrication is conceivable in various cases.
    Keywords: Kinship, Hodood, fatherhood, motherhood, dissolving, Jurisprudence of Islamic sects
  • Mahdi Farmanian, Narjes Abol Ghasemi Dahaqani Page 23
    Based on books of al-Yaqut and al-Nejat from Noubakhti and al-Naser Alddin Allah, idea and wisdom are bases of Taklif (obligation) and must be considered. These two scholars believed that base of religion’s augment is wisdom and in these two books counted three various function for wisdom: first, they known wisdom as a tool of inferencing and illustrating for trainings and religion’s learnings. Second: they put wisdom as a source of knowledge and cognition beside Qur’an and Sonnah. Third: they had a taking tool view through wisdom in path of understanding and discovering signification for The Holy Book and Sonnah. Both authors believed on limitation of wisdom in Hosn and Qobh. Of course they believed wisdom and Shar’ have adjustment which this adjustment doesn’t mean these two haven’t any conflict with each other, not complete adjustment between wisdom and Shar’, because they believed wisdom is unable for reaching to all principals of Shar’. In fact from Nowbakhti and al-Naser’s views wisdom in beliefs’ principals takes precedence and while wisdom is silent, Naql would speak, and when wisdom haven’t any reason against Naql or be agree with it, then Naql would confirm wisdom; and finally when they have conflicts with each other, as a evidence of wisdom would paraphrase the Naql.
    Keywords: Nowbakhti, al, Naser Alddin Allah, rationalism, Zeydiyah, Imamiyah
  • Nayere Dalir, Mansoure Karimi Qahi Page 35
    Studding Islamic History shows the dual acts of Sonni and Imamiyah scholars with Islamic Caliphate. Because scholars have hegemony on basis of jurisprudence and Islamic Kalam they could take important role in formation of basis of legitimation of Islamic Caliphate’s power. And, they as a theorists of power served Caliphate, so that in Bani Omayah’s Caliphate some Sonni scholars had such a role and supported Omayyad. On the contrary some scholars were as a serious critic for Caliphate and deny these views and questioned Caliphs’ functions. This article tries to with utilizing from descriptive-analytic method answer this question that what was the dual behaviors of sect’s scholars with Abbasid’s’ Caliphate? This article tries to examine two hypotheses: first; scholars’ religious motives had important role in dual interaction with Caliphate. Second; the need of Caliphate for achieving to legitimation and stabilizing power had cause to dual behaviors of scholars with Caliphate. This examination showed that religious motives had influential role in dual relationship of scholars with Abbasids’ government. As much as Sonni, Mo’tazele and Shi’a scholars were close to center of power with aim of propagating ideal beliefs, keeping religious organization and reforming people’s beliefs, on the contrary refusal of other scholars from power also was because of fear from weakening of religious essentials, corruption of idea and distortion of religious beliefs. Furthermore, another reason for these dual behaviors was the need of Abbasids government for making legitimation. In time of first Abbasid’s Caliphs for their power and legitimacy they need to Mo’tazele and Shi’a’s scholars. After stabilizing the power for continuing the government’s life there wasn’t no need to Mo’tazele, and Shi’a were the serious competitors, so the government gravitated to Sonni and in this era interaction of Sonni scholars with Caliphate became increase.
    Keywords: dual political behaviors. Sonni scholars, Imamiyah, Abbasid's Caliphate
  • Hosein Heidari, Ali Reza Fouladi Page 49
    From first centuries of Islam’s history Sufism were germane and accused to Shi’a’s attitudes, which connection of EynolQozat and other Sufism’s decedents with Rafavez has brought an main excuse for their murder and most of Sufism paths linked their dynasty to Imam Ali (PUH). Though two Islamic mystical movements and Shi’a sects have differences in essentials of Epistemology, monotheism, revelation, prophecy and etc., but the subject of province (Velayat) and continuance charismatic and divine leadership of society is the important link and similarity among these two wavy movements. This article introduces more than 20 features of guardians in Rumi’s work especially in Mathnavi Ma’navi such as being with Truth (Hagh), divine grace mediator and speaking directly with God, and corresponded with said descriptions it would discuss Shi’a’s Hadiths with primary sources of Shi’a’s thoughts such as Nahjol Balaqe and Osool Kafi and illustrates their similarities. Despite these similarities, it would explain different positions of these two movements including the definition of Sinlessness and its examples and etc.
    Keywords: Shia, Sufism, province, Imamiyah, Rumi
  • Mohammad Javad Shams, Hamdollah Adim Page 68
    In history the most beautiful and melodious life’s moments for a pious human is praying with the Almighty God. Relying on the highest power in the cosmos and considering to source of World and independence from all creatures leads Man to mental peace. Could say the important common element among pious people in different eras was prayer, as the dialogue language of all pious people in different religions is prayer so they from this way pray with God and request their needs from Him. This article with referring to Holy Books and reliable Hadiths is studies the importance of prayer, the role of prayer in life of pious people, sincerity in prayer, the element of time and place, personal and social prayers, other key subjects, common titles and differences of two divine and benedictional religions of Islam and Jew from Qur’an and Old Testament point of view.
    Keywords: prayer, Islam, Jew, Quran, Old Testament
  • Ali Reza Imani, Vahide Golzade Yadaki Page 83
    The book of Rasael al-Hekma has an especial position in Bateniyah of Darooziya. This book is the most important and reliable religious text that is available for this sect that is writing by three persons who are the most important characters which established this sect. Even the belief of distortion about this book doesn’t decrease its validity. Because of this antiquity and validity all Darooziyah’s scholars, with referring to this book, introduce or criticize this sect. But views through this book are not free from prejudice, grandiosity and exaggeration. The presented reports about this book from non Darooziyah’s researches are in a way that perhaps this book is counterpart of Qur’an and is all infidelity. Whether for reaching to a proper view must consider to some points such as being familiar with Mystical language and Gnosticism, and have a complete view through Rasael and gloss.
    Keywords: Rasael al Hekma, Darooziyah, Hamze ebn Ali, Ismailiyah sect