فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال چهاردهم شماره 10 (پیاپی 81، دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان* صفحات 811-812
  • عبدالایمان عمویی، حسینعلی اصغرنیا، کمال الدین کریمیان، یوسف مهدوی، داود بلارک، سید مهدی قاسمی * صفحات 813-826
    زمینه و هدف
    وجود رنگ در منابع آب و پساب از مشکلات زیست محیطی بسیاری از جوامع است که باید به طریقی حذف گردد. فرآیند جذب سطحی و استفاده از جاذب های ارزان قیمت یکی از روش هایی است که در سال های اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. بنابراین هدف از انجام این مطالعه، حذف رنگ راکتیو اورنج 16 از محلول های آبی توسط ساقه آفتابگردان اصلاح شده با کلرید آمونیوم 4 گانه (C6H15CL2NO) با استفاده از روش سطح پاسخ بر مبنای مدل باکس بنکن (Box–Behnken) می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه آزمایشگاهی است. برای این منظور آزمایشات ناپیوسته به منظور ارزیابی اثر متغیرهای مستقل شامل pH، غلظت رنگ، مقدار جاذب و زمان تماس انجام گردید. برای انجام آزمایشات از روش سطح پاسخ بر مبنای مدل Box–Behnken به منظور ارزیابی اثرات متقابل این متغیرها استفاده شد. از آنالیز واریانس یک طرفه برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که راندمان جذب با افزایش زمان تماس و مقدار جاذب و با کاهش pH و غلظت رنگ، افزایش می یابد. بیشترین و کمترین درصد حذف به ترتیب 90% و 21% می باشد. با توجه به مقدار بالای (R2 (7/95% و R2 متعادل شده (6/90%) در مدل سطح پاسخ می توان گفت مدل انتخاب شده برای تحلیل داده ها مناسب می باشد. آنالیز واریانس یک طرفه (001/0p<) نشان داد مدل خطی بهترین مدل برای تعیین برهم کنش متغیرهای مطالعه می باشد.
    نتیجه گیری
    روش سطح پاسخ می تواند برای بهینه سازی حذف رنگ موثر باشد و ساقه آفتابگردان اصلاح شده می تواند در تصفیه رنگ به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، رنگ راکتیو اورنج 16، ساقه آفتابگردان اصلاح شده، روش سطح پاسخ، مدل باکس بنکن
  • محمد ملکوتیان *، عباس دهداری راد صفحات 827-840
    زمینه و هدف
    رنگ های اسیدی ترکیبات آلی سنتتیک با ساختار شیمیایی پیچیده بوده که تصفیه آن ها مشکل و پرهزینه می باشد. تخلیه این رنگ ها به محیط زیست بدون تصفیه باعث تغییرات و اثرات نامطلوب در محیط زیست و کیفیت آب ها می گردد. لذا در تحقیق حاضر بررسی کارایی فرایند فتوفنتون در حذف رنگ اسید سبز 20 از فاضلاب صنایع نساجی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه آزمایشگاهی در نیمه دوم سال 1393 در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت. عوامل تاثیرگذار بر حذف رنگ اسید سبز 20 شامل: pH، غلظت H2O2، غلظت Fe2+، شدت اشعه UV، غلظت اولیه رنگ اسید سبز 20 و زمان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در شرایط بهینه حذف با محلول واقعی فاضلاب صنایع نساجی که کیفیت آن قبلا تعیین شده بود نیز آزمایش شد. آزمایش ها و نمونه برداری ها بر اساس روش های مندرج در کتاب استانداردهای آب و فاضلاب ویرایش بیستم انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    شرایط بهینه حذف رنگ اسید سبز توسط روش فتوفنتون شامل pH برابر با 3، غلظت H2O2 برابر با 2/0 میلی مول، غلظت Fe2+ برابر با 40 میلی گرم بر لیتر، توان 30 وات لامپ UV، غلظت اولیه اسید سبز 20 برابر با 25 میلی گرم بر لیتر و زمان 10دقیقه به دست آمد. بیشترین میزان حذف برای محلول های سنتتیک 62/94% و برای فاضلاب واقعی 73% گزارش شد.
    نتیجه گیری
    فرایند فتوفنتون روشی موثر در حذف رنگ های اسیدی بوده و قادر است این رنگ ها را با راندمان بالا از فاضلاب حذف کند.
    کلیدواژگان: کارایی فتوفنتون، فاضلاب صنایع نساجی، رنگ اسید سبز 20
  • فاطمه نهتانی، ایران پورابولی* صفحات 841-852
    زمینه و هدف
    گزارش شده که گیاه تلخه دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است. لذا در این مطالعه تجربی، اثرات آنتی دیابتی و آنتی لیپید پراکسیداتیو عصاره این گیاه بررسی شد.
    مواد و روش ها
    با تزریق استرپتوزوتوسین به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی به موش های صحرایی نر، دیابت نوع I القا شد. 7 روز بعد از تزریق، در حیوانات ناشتا خون گیری انجام شد و موش هایی که سطح سرمی گلوکز آنها بیش از 250 میلی گرم بر دسی لیتر بود، دیابتی محسوب و به سه گروه تقسیم و به ترتیب عصاره هیدروالکلی گیاه تلخه به میزان 300 میلی گرم بر کیلوگرم، 5/0 میلی لیتر آب مقطر را به روش گاواژ و انسولین به میزان 4 واحد به صورت داخل عضلانی، به مدت 14 روز دریافت نمودند. در دو گروه از موش های نرمال نیز تجویز 14 روزه همان مقدار از عصاره و آب مقطر انجام شد. پس از طی دوره تیمار، سر حیوانات در حالت بیهوشی قطع و سطح سرمی گلوکز، تری گلیسریدها، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و کراتینین به روش اسپکتروفتومتری تعیین شد. همچنین، میزان مالون دی آلدئید (MDA) به عنوان شاخص لیپید پراکسیداسیون درگلبول های قرمز تعیین شد..
    یافته ها
    تجویز عصاره در موش های دیابتی به مدت 14 روز، بر سطح سرمی گلوکز اثر معنی داری نداشت (910/0=p)، ولی سطح سرمیHDL را به طور معنی داری در مقایسه با گروه دیابتی دریافت کننده آب مقطر افزایش داد (029/0=p) همچنین سطح سرمی کلسترول، تری گلیسرید،ALT، AST و کراتی نین (05/0=p) را نیز کاهش داد ولی تجویز عصاره در موش های نرمال اثری بر مقادیر سرمی فاکتورهای فوق نداشت همچنین تیمار موش های دیابتی با عصاره، میزان MDA را در گلبول های قرمز به طور معنی داری کاهش داد (002/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد تجویز عصاره هیدروالکلی گیاه تلخه دارای خاصیت آنتی لیپید پراکسیداتیو و آنتی هیپرلیپیدمی بارز می باشد و تجویز آن عوارض نامطلوب کلیوی و کبدی نداشت و البته کاربرد درمانی آن نیاز به تحقیقات بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، گیاهان دارویی، مالون دی آلدهید، موش صحرایی
  • سحر گراوندی، غلامرضا گودرزی، شکرالله سلمان زاده، سید حسنعلی بیت مشعل، محمد جواد محمدی *، ابوالفضل نعیم آبادی صفحات 853-864
    زمینه و هدف
    شهر اهواز بدلیل وجود صنایع سنگین (نفت، فولاد، گاز) و بروز پدیده گرد و غبار در سال های اخیر به عنوان یکی از آلوده ترین شهرهای ایران به شمار می رود. هدف از این تحقیق برآورد تعداد موارد مرگ قلبی عروقی و مراجعات بیمارستانی به علت بیماری تنفسی ناشی از تماس با ذرات معلق کمتر از 10 میکرون در سال های 1391-1389 است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال های 1391-1389 در شهر اهواز انجام شد. اندازه گیری غلظت ذرات معلق با استفاده از دستگاهGRIMM انجام گردید. اثرات بهداشتی آلاینده ذرات معلق کمتر از 10 میکرون بوسیله تجزیه و تحلیل آماری و با استفاده از مدلAir Q سازمان بهداشت جهانی برآورد گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که تعداد کل مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی منتسب به ذرات معلق در سال 1391-1389 به ترتیب برابر 714 نفر و 898 و 1055 نفر بوده است. همچنین بر اساس نتایج حاصل تعداد موارد مراجعات بیمارستانی به علت بیماری تنفسی منتسب به ذرات معلق طی سال1391-1389 به ترتیب معادل 2028 نفر، 2277 نفر و 2675 نفر بوده است.
    نتیجه گیری
    بالا بودن تعداد موارد مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی و تعداد موارد مراجعات بیمارستانی به علت بیماری تنفسی می تواند به دلیل میانگین بالاتر ذرات معلق کمتر از 10 میکرون، بروز پدیده گرد و غبار و یا شاید تداوم روزهای با غلظت بالا در شهر اهواز باشد.
    کلیدواژگان: مرگ قلبی عروقی، مراجعات بیمارستانی، ذرات معلق
  • راهله رهباریان، حشمت سپهری مقدم، سید دامون صدوقی* صفحات 865-878
    زمینه و هدف
    افزایش مقاومت انسولین، فاکتورهای التهابی و پارامترهای استرس اکسیداتیو با پیشرفت دیابت مرتبط است. گیاه چرخه دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی و اثرات هیپوگلیسمیک است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره گیاه آبی چرخه بر سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی گلبول های قرمز موش های صحرایی دیابتی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 36 سر موش صحرایی به گروه های مساوی شاهد، شاهد دیابتی و تجربی دیابتی 1 و 2 تقسیم شدند. گروه های شاهد دیابتی و تجربی دیابتی، با یک بار تزریق داخل صفاقی آلوکسان دیابتی شدند. گروه های تجربی دیابتی یک روز در میان و به مدت یک ماه، عصاره آبی گیاه چرخه را به صورت داخل صفاقی و با غلظت های 100 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم دریافت نمودند. به گروه های شاهد و شاهد دیابتی آب مقطر استریل تزریق شد. در هر یک از روزهای 1، 15 و 30 پس از القاء دیابت تجربی سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون s- ترانسفراز (GST) و کاتالاز (CAT) همچنین، میزان مالون دی آلدئید (MDA) در گلبول های قرمز اندازه گیری شد. داده ها بر اساس آزمون واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی TUKEY تحلیل شدند.
    یافته ها
    افزایش معنی دار در میزان MDA و کاهش معنی دار در میزان فعالیت آنزیم های SOD، GST و CAT نمونه های دیابتی مشاهده شد (05/0p<). تزریق عصاره گیاه چرخه با غلظت های 100 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم به موش های دیابتی منجر به کاهش معنی دار در MDA و افزایش معنی دار در میزان فعالیت آنزیم های SOD، GST و CAT گلبول های قرمز شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه تاییدکننده نقش آنتی اکسیدانی وابسته به غلظت عصاره گیاه چرخه در بهبود شاخص های استرس اکسیداتیو گلبول های قرمز موش های صحرایی دیابتی می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، گیاه چرخه، آنزیم های آنتی اکسیدانی، گلبول های قرمز، موش صحرایی
  • فاطمه ترکاشوند، محسن رضاییان، محمود شیخ فتح الهی، سمانه محمدرضا حاجی نژاد، پروانه حاتمی، رضا بیدکی * صفحات 879-894
    زمینه و هدف
    لیشمانیوز جلدی (سالک) یک بیماری مورد غفلت قرار گرفته است که بدشکلی و اسکار ناشی از آن عملکرد اجتماعی و روانی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف تعیین برخی اختلالات روان پزشکی در بیماران بهبود یافته از لیشمانیوز جلدی در شهرستان رفسنجان در سال 1393 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی تعداد 160 نفر از بیماران بهبود یافته از لیشمانیوز جلدی دارای پرونده بهداشتی در شهرستان رفسنجان مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از چک لیست استاندارد کشوری بیماران مبتلاء به لیشمانیوز، پرسش نامه افسردگی Beck، مقیاس اضطراب Hamilton و پرسشنامه خودکشی Beck از طریق مصاحبه جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون ناپارامتری Kruskal-Wallis، آزمون مجذور کای و ضریب همبستگی Spearman تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد 82/14±01/31 سال و اکثر آنها (9/56%) مرد بوده و 9/81% آنها ساکن روستا بودند. اکثر افراد به نوع روستایی سالک مبتلاء بوده و 50% آنها فاقد اسکار بودند. از بین افراد دارای اسکار، نیمی از آنها در صورت و نیم دیگر در سایر نقاط بدن (تنه، دست و پا) اسکار داشتند. اضطراب، افسردگی و افکار خودکشی به ترتیب بیشترین نمرات را داشت و به طور معناداری نمرات اختلالات مذکور در افراد دارای اسکار نسبت به افراد فاقد اسکار بیشتر بود (050/0p<).
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان دهنده شیوع بالای اضطراب، افسردگی و افکار خودکشی در افراد بهبود یافته دارای اسکار است که ضرورت بررسی این اختلالات و انجام مداخلات روان درمانی در جهت بهبود وضعیت روانی این افراد را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، افکار خودکشی، سالک، لیشمانیوز جلدی
  • داود بلارک *، علی جغتایی، محمد جعفری مدرک، حسین انصاری صفحات 895-902
    زمینه و هدف
    بیماری های انگلی از مهم ترین بیماری های عفونی و یکی از مشکلات بهداشتی بسیاری از جوامع می باشد. مصرف سبزیجات خام یکی از راه های مهم کسب آلودگی انگلی دستگاه گوارش انسان است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی آلودگی انگلی سبزیجات مصرفی شهر قم می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در پاییز سال 1393 در شهر قم انجام گرفت. در این بررسی تعداد 840 نمونه از 10 نوع سبزی (تره، ریحان، نعناع، پیازچه، تربچه، جعفری، کاهو، شاهی، ترخون و گشنیز) از 42 مغازه سبزی فروشی جمع آوری شد. هر یک از نمونه ها پس از انجام مراحل شستشو، سانتریفوژ، تهیه رسوب و رنگ آمیزی از نظر آلودگی پریاخته ای و تک یاخته ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بصورت آمار توصیفی (میانگین و درصد) گزارش گردید.
    یافته ها
    از 840 نمونه مورد بررسی، در 265 نمونه (55/31%) آلودگی انگلی مشاهده شد که 110 نمونه (51/41%) مربوط به پریاخته ها و 155 نمونه (49/58%) مربوط به تک یاخته ها بود. از نظر نوع سبزی بیشترین آلودگی در تره و جعفری با 48 نمونه مثبت (11/18%) و کمترین آلودگی در کاهو و تربچه به ترتیب با 9 (39/3%) و 7 (65/2%) نمونه مثبت مشاهده شد. بیشترین آلودگی انگلی مربوط به کیست آنتامباکلی با 113 نمونه مثبت (64/42%) و تخم آسکاریس با 59 نمونه مثبت (26/22%) و کمترین آلودگی انگلی در میان سبزیجات مصرفی مربوط به تخم اکسیور با 4 نمونه مثبت (51/1%) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد درصد آلودگی سبزیجات شهر قم در حد متوسط می باشد. توصیه می شود برای افزایش سطح آگاهی مردم در مورد ضدعفونی کردن مناسب سبزیجات اقدامات لازم انجام گیرد.
    کلیدواژگان: سبزی ها، انگل ها، عفونت انگلی
  • محرم شایان مهر، علی صدقیانی فر، مراد علی زارعی پور، معصومه عباسی، ابراهیم افتخار * صفحات 903-910
    زمینه و هدف
    بتا تالاسمی یکی از شایع ترین بیماری های ژنتیکی در ایران است. امروزه برنامه غربالگری قبل از ازدواج زوجین از نظر ابتلاء به بتا تالاسمی در کشور بسیار مورد توجه است تا از تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی ماژور جلوگیری گردد. تولد فرزند مبتلا به تالاسمی ماژور نه تنها مشکلات پزشکی، اجتماعی و اقتصادی زیادی برای بیمار و والدین آنها ایجاد خواهد نمود بلکه بار مالی زیادی نیز بر سیستم بهداشتی و درمانی تحمیل می نماید. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی برنامه غربالگری پیش از ازدواج بتا تالاسمی در مرکز بهداشتی و درمانی اقبال شهرستان ارومیه در سال 1393 می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی، 2341 داوطلبی (2167 مرد و 174 زن) که در سال 1393جهت انجام آزمایشات روتین غربالگری پیش از ازدواج به مرکز بهداشتی و درمانی اقبال ارومیه مراجعه کردند، مشارکت داشتند. کلیه داوطلبین مرد و خانم های مردان دارای اندیکس خون پایین fl] 80>MCV (میانگین حجم گویچه ای)، pg27>MCH (میانگین هموگلوبین گویچه ای) و 5/3%
    یافته ها
    در مطالعه حاضر 174 نفر مرد fl80>MCV یا pg27>MCH داشتند، لذا اندیکس های همسران آنها (174 نفر زن) نیز بررسی شد. 58 نفر زن fl80>MCV یا pg 27>MCH داشتند. بنابراین در کل 58 زوج (116 نفر) شناسایی شدند که از میان آنها 98 نفر دارای آنمی فقر آهن (84 نفر زن و 14 نفر مرد)، 9 نفر مبتلا به بتا تالاسمی (7 نفر زن و 2 نفر مرد) و 9 نفر مبتلا به آلفا تالاسمی (2 نفر زن و 7 نفر مرد) بودند. فراوانی ناقلین بتا تالاسمی و آلفا تالاسمی در میان مردان مراجعه کننده به مرکز بهداشتی و درمانی اقبال ارومیه به ترتیب 09/0% و 32/0% بود. مقایسه پارامترهای هماتولوژی نشان داد که مقادیر HbA2 در گروه بتا تالاسمی از افزایش معنی داری در مقایسه با گروه آلفا تالاسمی و گروه آنمی فقر آهن برخوردار می باشد (001/0=p). علاوه بر این، مقادیر MCV و MCH در گروه بتا تالاسمی کاهش چشم گیری در مقایسه با گروه آلفا تالاسمی و گروه آنمی فقر آهن نشان داد (001/0=p).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد در سال 1393، فراوانی ناقلین بتا تالاسمی در میان مردان مراجعه کننده به مرکز بهداشتی و درمانی اقبال شهرستان ارومیه کم می باشد. با این حال، اجرا و تداوم برنامه غربالگری بتا تالاسمی زوجین در این شهرستان می تواند به طور موثری از تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی ماژور و تحمیل هزینه های درمانی ناخواسته جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: غربالگری، پیش از ازدواج، بتا تالاسمی، آنمی فقر آهن
|
  • A. Amouei, H.A. Asgharnia, K. Karimian, Y. Mahdavi, D. Balarak, S.M. Ghasemi* Pages 813-826
    Background And Objective
    Existence of dye in water resources and wastewater can cause the environmental problems that must be removed from water. There has been some increase in the use of low-cost adsorbent substances as sewage treatment over recent years. Therefore, the purpose of this study was to optimize dye (RO16) removal from aqueous solutions by quarternary ammonium chloride (C6H15Cl2NO) modified sunflower stem using Response Surface Method and Box–Behnken methods.
    Materials And Methods
    This is an experimental study. The batch experiment was conducted to evaluate the effects of independent variables such as pH, dye concentration, dosage sorbent and contact time. Then experimental, Response Surface and Box–Behnken methods were applied to appraise the effects of these variables. One-way Analysis of variance (ANOVA) was applied for data analysis.
    Results
    The consequences showed that dye removal efficiency intensified by increasing the adsorbent dosage and contact time and decreasing the pH and initial dye concentration. Maximum and the inimum of adsorption rates were 90% and 21%, respectively. High value for R2 (95.7%) and adjusted R2 (90.6%) show that removal of dye can be described by Response Surface Method. One-way ANOVA showed (p < 0.001) that linear model is the best model for determining the interaction variables.
    Conclusion
    Response Surface Method can be useful for optimization the removal of dye and modified sunflower stem can be used successfully for dye infiltration.
    Keywords: Adsorption, Dye reactive orange 16, Modified sunflower stem, Response surface method, Box–Behnken model
  • M. Malakootian*, A. Dehdari Rad Pages 827-840
    Background And Objective
    Acid dyes are synthetic organic compounds with complicated chemical structures which their treatment are difficult and costly. Discharchig of these dyes into the environmen causes harmful effects on ecosystem and water quality. In this study efficiency investigation of photo-fenton process in removal of acid green 20 dye from wastewater of textile industries was assessed.
    Materials And Methods
    Experimental study in the first half of 2015 was carried out in environmental health engineering research center, Kerman University of Medical Sciences. Factors which influence on removal including: pH, concentrations of H2O2 and Fe2+, light intensity of UV, the initial concentration of acid green 20 dye and contact time were investigated. Examinations under optimum removal conditions on real textile wastewater which its quality predetermined were also carried out. Sampling and examinations were conducted according to standard methods for examination of water and wastewater 20th edition. Descriptive statistics was used for analysis of data.
    Results
    Optimum removal conditions were pH = 3 [H2O2]= 0.2 mMol,[Fe2+]=40 mg/L, UV=30 watt, the initial concentration of acid green 20 dye= 25 mg/L and time= 10 minutes. Maximum removal values were 94.62 and 73 percent for synthetic solutions and real wastewater, respectively.
    Conclusion
    Photo-Fenton process is an effective way in removal of acid dyes and able to remove these dyes from wastewater with high efficiency.
    Keywords: Photo, fenton efficiency, Textile wastewater, Acid green 20
  • F. Nohtani, I. Pouraboli* Pages 841-852
    Background And Objective
    Acroptilon repens has antioxidant properties, so in this experimental study, the antidiabetic and anti-lipid peroxidative properties of its extract were investigated.
    Materials And Methods
    Type I diabetes was induced in male rats by the injection of 60 mg/kg, i.p, of streptozotocin. After one week, diabetes was confirmed in rats if fasting blood glucose level was above 250 mg/dl. Diabetic rats were divided into 3 groups received 300 mg/kg extract, distilled water (0.5 mL) by gavage and 4 U/Rat, i.m. of insulin for 14 days, respectively. Two groups of normal rats also received the same dose of extract and distilled water individually for 14 days. After treatments, rats were sacrificed and serum levels of total cholesterol, triglycerides, high density lipoprotein (HDL), creatinine, aspartate transaminase (AST), alanine aminotransferase (ALT) were evaluated by spectrophotometry. Also, red blood cell samples (RBCs) were used for determination of malondialdehyde (MDA) level as lipid peroxidation marker.
    Results
    Administration of A. repens extract in diabetic rats for 14 days had no significant antihyperglycemic effect (p=0.910), but decreased serum levels of triglycerides, cholesterol, ALT, AST, creatinine and increased HDL level (p=0.05) also, MDA level in diabetic rats treated with extract significantly decreased (p=0.002) in comparison with diabetic ones. There was no difference in serum levels of the above factors in normal animals treated with the extract in comparison with normal control rats.
    Conclusion
    Hydroalcoholic extract of A. repens exerted antihyperlipidemic and anti-lipid peroxidative properties in diabetic rats with no adverse effects on liver and kidney function indicators. However, administration of this extract for remedy purposes need more studies.
    Keywords: Diabetes mellitus, Medicinal plants, Malondialdehyde, Rat
  • S. Geravandi, G. Goudarzi, Sh. Salmanzadeh, S.H. Beyt Mashal, M.J. Mohammadi *, A. Naiemabadi Pages 853-864
    Background And Objective
    High density of industries and phenomena of dust make Ahvaz as one of the most polluted cities in Iran. The aim of current study was determination of cardiovascular death and hospital admissions respiratory disease of particulate matter less than 10 microns (PM10) on human health in Ahvaz, during 2010-2012.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted in Ahvaz, during 2010-2012. Pollutant concentrations of PM10 were measured by using GRIMM. Evaluation the effects attributed to PM10 on health was used by statistical analysis and the World Health Organization model (Air Q model).
    Results
    The findings showed that, the total cumulative number of cardiovascular death which can be attributed to exposure with PM10 during 2010-2012 were 714, 898 and 1055 persons, respectively. Also, based on results cumulative number of Hospital Admissions Respiratory Disease which can be attributed to exposure with PM10 during 2010-2012 were equal 2028, 2277 and 2675 persons.
    Conclusion
    The high number of cardiovascular deaths and hospital admissions respiratory disease can be result of dust phenomenon, higher average and continued days with high PM10 concentration in Ahvaz.
    Keywords: Cardiovascular death, Hospital admissions, PM10
  • R. Rahbarian, H. Sepehri, Moghadam, S.D. Sadoughi* Pages 865-878
    Background And Objective
    Increased insulin resistance, inflammatory factors and oxidative stress parameters are associated with the development of diabetes complications. Launaea acanthodes contains antioxidant compounds and has hypoglycemic effects. The aim of this study was to evaluate the effects of Launaea acanthodes aqueous extract on antioxidant enzymes level of red blood cells in diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 36 rats were divided into the equal groups of control, diabetes control and experimental diabetic 1 and 2. Experimental diabetic and diabetic control groups were got diabetic by an intraperitoneal injection of alloxan. Experimental diabetic groups received the aqueous extract of Launaea acanthodes (100 and 300 mg/kg, ip) on alternate days for one month. Sterile distilled water was injected to control and diabetic control groups. On 1st, 15th and 30th days after induction of experimental diabetes, levels of superoxide dismutase (SOD), glutathione s-transferase (GST), catalase (CAT) antioxidant enzymes and malondialdehyde (MDA) level were measured in red blood cells. Data were analyzed by two-way repeated measures ANOVA and post hoc TUKEY test.
    Results
    Significant increase in MDA levels and significant decrease in SOD, GST and CAT enzymes were observed in diabetic rats (p<0.05). Injection of Launaea acanthodes extract (100 and 300 mg/kg, ip) to the diabetic rats, resulted significant decrease in MDA levels and significant increase in SOD, GST, CAT activity enzymes in red blood cells (p<0.05).
    Conclusion
    The results of this study confirm the dose-dependent antioxidant role of Launaea acanthodes extract on improving the oxidative stress in red blood cells from diabetic rats.
    Keywords: Diabetes, Launaea acanthodes, Antioxidant enzymes, Red blood cells, Rat
  • F. Torkashvand, M. Rezaeian, M. Sheikh Fathollahi, S. Mohammadreza Khaninezhad, P. Hatami, R. Bidaki* Pages 879-894
    Background And Objective
    Cutaneous leishmaniasis (Salak) is considered as a neglected skin disease that disfigurement and scar caused by the disease can severely affect the patient's social and psychological performances. This study addressed some of psychiatric disorders in patients recovered from cutaneous leishmaniasis in Rafsanjan city in 2014.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 160 patients improved cutaneous leishmaniasis in the city of Rafsanjan having medical records were examined. Information were collected using the country standard Checklist designed for patients with leishmaniasis, Beck questionnaire for depression, Hamilton anxiety scale and the Beck suicide questionnaires through interviews. Data were analyzed using non-parametric Kruskal-Wallis H test, chi-square test, and Spearman's rank correlation coefficient.
    Results
    The mean age of individuals was 31.01 ± 14.82 years, a majority (56.9%) of them was males and 81.9% were from rural areas. The majority of the participants were suffering from rural type Salak and 50% of them had no scar. Among people with a scar, half of them had the scar in the face and the other half in the other parts of the body (trunk, hand, and legs). Anxiety, depression and suicidal ideation reached the highest scores, respectively, and the scores were significantly higher among the patients with scar than in those without scar.
    Conclusion
    In overall, results indicate a high prevalence of anxiety, depression and suicidal ideation in patients recovered from cutaneous leishmaniasis remaining a scar, which necessitate studying these disorders and also mental health interventions to improve the mental state of these people.
    Keywords: Anxiety, Depression, Suicidal ideation, Salak, Cutaneous leishmaniasis
  • D. Balarak *, A. Joghatayi, M. Jafari Modrek, H. Ansari Pages 895-902
    Background And Objective
    Parasitic diseases are the most important infectious disorders and one of the main public health problems in many communities. One of the most important ways of parasite infection is to consume the raw vegetables. The aim of this study is to assess the parasitic contaminations of fresh consumed vegetables in Qom.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional study in which 840 samples of different vegetables including leek, parsley, lettuce, coriander, radish, spring onion, tarragon, basil, mint, and cress collected from 42 vegetable sellers in Qom during 3 months in 2014 were examined. Samples were evaluated for presence of metazoan and protozoan parasitic contaminations. The vegetables were washed with water and tested microscopically after performance of sedimentation method. Results were reported as descriptive statistics (average and percentage).
    Results
    In 265 out of 840 samples (31.55%) were found to have parasitic contamination. Among those 110 (41.51%) and 155 (58.49%) were revealed to be metazoa and protozoa, respectively. The highest rate of contamination was detected in leek and parsley with 48 positive samples (18.11%) and the lowest one in coriander radish and lettuce with 9 (3.39%) and 7 (2.65%) samples were positive respectively. Regarding the parasitic infestations, Entamoeba coli cyst with 113 positive samples (42.64%) and Ascaris ova with 59 positive samples (22.25%) had the most pollution and Oxyuris ova with 4 positive samples (1.51%) had the less pollution among consuming vegetables.
    Conclusion
    The results revealed that the percentage of vegetables contamination in Qom city was middle. It would be recommended that the essential measures should be taken to increase the awareness level of people about the proper disinfection of vegetables.
    Keywords: Vegetables, Parasites, Parasitic infection
  • M. Shaianmehr, A. Sadaghiyanifar, M.A. Zareipour, M. Abassi, E. Eftekhar* Pages 903-910
    Background And Objective
    Beta thalassemia is one of the most prevalent genetic disorders in Iran. Nowadays the premarital screening program for beta thalassemia has brought the highest concern and attention in our country to prevent any child birth affected by the major thalassemia.Thalassemia major leads to serious medical, social, and economic problems for patients and their families, and patient’s care represents a considerable financial burden for the public health budget. The aim of this study was to evaluate the premarital screening program for beta thalassemia in Eghbal Health Center of Urmia during 2014.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 2341 volunteers (2167 men and 174 women) participated for routine premarital screening in Eghbal Health Center of Urmia. All men’s volunteers and those men’s wives with low blood indices [MCH (mean cell hemoglobin) <27 pg, MCV (mean red cell volume) <80 fl) and HbA2>%3.5], were included. Hematologic parameters were measured by automated cell counter Sysmex KX-21N. Data were analyzed using one-way ANOVA and post Hoc Tukey test.
    Results
    From 2341 subjects, 174 men had MCV<80 fl or MCH<27 pg, so the hematologic indices of their spouses (174 females) were also assessed. 58 women had MCV<80 fl or MCH<27 pg. Among these 58 couples (116 subjects), 98 persons (84 women and 14 men) with iron deficiency anemia, 9 participants (7 women and 2 men) with beta thalassemia and 9 participants (2 women and 7 men) with alpha thalassemia were diagnosed. The frequency of alpha thalassemia and beta thalassemia carriers among men referred to Eghbal Health Center of Urmia was 0.32% and 0.09%, respectively. In beta thalassemia group, HbA2 level showed a significant increase in comparison with thalassemia major and iron deficiency anemia groups (p=0.001). MCH and MCV levels in beta thalassemia patients were significantly lower than in two other groups (p=0.001).
    Conclusion
    Our findings showed that in 2014, the frequency of thalassemia carriers among men referred to the Eghbal Health Center of Urmia is low. However, implementation of thalassemia screening program in the city can effectively prevent the birth of children with thalassemia and prevent unwanted medical costs.
    Keywords: Screening, Premarital, Beta, thalassemia, Iron deficiency anemia