فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1394)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی دهرامی صفحات 27-44
    لحن یکی از عناصر اصلی و تاثیرگذار متن به خصوص متن های روایی است که برخورد شاعر را نسبت به موضوع و شخصیت ها نشان می دهد. هدف این مقاله بررسی چگونگی لحن در شعر اخوان و نقش آن در تاثیرگذاری اشعار روایی او با تاکید بر مجموعه زندگی می گوید اما باز باید زیست است. این اثر جز نظم و انضباط های شعری مانند وزن و قافیه، بهره چندانی از عناصر شعر مثل تخیل و صورخیال نبرده است. این ویژگی در کنار روایی بودن اثر، موجب شده بررسی آن از حیث ارزش های روایی و داستانی، ضروری تر از بررسی شعریت آن باشد. در همین راستا مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی با تاکید بر عنصر لحن، در سه حوزه لحن شخصیت ها، عناصر دخیل در ساخت لحن، و نقش لحن در انتقال معانی ضمنی و ثانویه سخن مورد بررسی قرار داده است. اخوان به شیوه داستان پردازان امروزی، لحن را بر اساس جایگاه اجتماعی شخصیت ها، حوادث و موقعیت های روایی و فضای داستان قرار داده و در این راستا از عناصری مانند واژگان، تصاویر، زبان بدن، ساختمان جملات، موسیقی و... بهره برده است. علاوه بر آن، یکی از مهمترین کارکردهای لحن در شعر او انتقال معانی ثانویه و ضمنی سخن است که موجب تاثیرگذاری کلام و انتقال بهتر معنا و گاه ایجاد طنز شده است.
    کلیدواژگان: لحن، احساس، اخوان ثالث، زندگی می گوید اما باز باید زیست
  • رضا رضایی، محمد شیخ، فراست عسکری صفحات 45-60
    مرثیه دربردارنده احساسات و عواطف دردناک شاعر است. سوزش درونی شاعر به خاطر فقدان عزیزان یا مصائب اجتماعی، افول ارزش ها و... در قالب مرثیه خودنمایی می کند و می توان گفت مرثیه ها در گستره ی ادبیات غنائی جایگاه خاصی دارد. ازجمله شاعرانی که مرثیه های قابل بحث دارد متنبی (303-354) است. وی اندوه خود را بر مصائب روزگار و فقدان عزیزان با سوزوگداز بیان کرده است. در مطالعه مرثیه های او این سوال مطرح است که صدق عاطفه تا چه حد با سخنان پرسوزوگداز شاعر همخوانی دارد؟ و قوت و ضعف عاطفه در مرثیه های شاعر زاییده چه عواملی بوده است؟
    این پژوهش بر آن است تا با روش تحلیلی توصیفی و نگاه آماری به بررسی مرثیه های متنبی و اندیشه ها و مقاصد وی در سرودن این اشعار، به سوالات مذکور پاسخ دهد و دلایل مرثیه گریزی این شاعر بلندنظر را برای شناخت بیشتر افکار و لایه های درونی افکار وی، موردبررسی قرار دهند. نتایج تحقیق نشان می دهد سروده های وی در سوگ عزیزان و دوستان از عاطفه ای صادق برخوردار است اما آنجا که مرثیه جنبه تکلیفی و کاری داشته است، غرض جلب رضایت ممدوح بوده و صدق عاطفه کم رنگ شده است.
    کلیدواژگان: متنبی، مرثیه، عنصر عاطفه، صدق و کذب
  • علی عبدالهی، نجف جوکار، چنگیز رحیمی صفحات 61-78
    عشق یکی از کلیدی ترین مفاهیم در ژرفکاوی معنای احوال انسانی در ادبیات است. منظومه لیلی و مجنون نظامی از شاخص ترین نمونه های ادبی است که حضور این مفهوم انسانی را ژرف اندیشانه به نمایش می گذارد. هرکسی از ظن خود، گاه سطحی گاه عمیق دست به تفسیر و تعیین معانی و دلالتهای این مفهوم زده است. اندیشه مدرن از جمله روانکاوی راهکار هایی در مقابل ما می نهد که از کلی گویی بپرهیزیم و مسیری مشخص را برای جست و جو در پیش گیریم. در این پژوهش ابعاد پنهان عشق بیمار گونه ای را بررسی می کنیم که هریک از ابعاد آن زنجیر وار با هم در پیوند می باشند. اینگونه عشق از نوعی خودشیفتگی آغاز می شود و تا مالیخولیا و خود آزاری ادامه می یابد و به جهت گیری مرگ اندیشانه می انجامد. در ضمن مفاهیمی چون مطلوب گمشده که بر دسترس ناپذیری ابژه (معشوق بیرونی) تاکید دارد و از دیگر ابعاد خودشیفتگی است بررسی خواهند شد، نتیجه این که بسیاری از الگوهای عشق به نظر کمال یافته در عمل این گونه نیستند و با گونه هایی از روان پریشی و رفتارهای ضد اجتماعی همراه اند.
    کلیدواژگان: عشق، خودشیفتگی، مالیخولیا، لیلی و مجنون، مطلوب مطلق
  • جواد غلامعلی زاده، ابراهیم میر صفحات 79-96
    بررسی مرثیه به عنوان یکی از اصیل ترین اغراض شعری در شعر شاعرانی چون نزار قبانی عاشقانه سرای معاصر دنیای عرب و همچنین احمد شاملو به عنوان شاعر معاصر فارسی زبان که هر کدام سرآغاز حرکت بزرگ شعری در زبان عربی و فارسی بوده اند از اهمیت شایانی برخوردار است. با بررسی مراثی نزار قبانی در می یابیم که شاعر در زمینه مراثی فردی واجتماعی خود به مواردی همچون مرثیه اعضای خانواده، جنگ اعراب با اسرائیل،اشاره به مکان ها وشهرهایی چون بیروت وفلسطین ومبارزان وفدائیان اشاره دارد حال آنکه در مراثی شاملو شعری برای اعضای خانواده سروده نشده وبه جای پرداخت به این نوع مرثیه، بیشتر به رثای چهره های اجتماعی وسیاسی همچون فروغ فرخزاد،جلال آل احمد،وارطان،مرتضی کیوان واحمد زیبرم پرداخته است.علاوه بر این در ساختار زبانی، هر دو شاعر از زبانی سهل ممتنع در مراثی خود سود جسته اند. با این تفاوت که قبانی به آن چه که به زبان و اندیشه ی روزمره معروف است نزدیک می شود حال آن که زبان و اندیشه ی شاملو در مراثی دارای ابعاد و تاملات گاه فلسفی است.در تخیل نیز قبانی بیشتر در سطح حرکت می کند، حال آن که تخیل شاملو مرزهای معمول را می شکند وآن سوی لایه های زبان سیر می کند.
    کلیدواژگان: مرثیه، نزار قبانی، احمد شاملو، ادبیات تطبیقی
  • احمد غنی پور ملکشاه، مرتضی محسنی، مرضیه حقیقی صفحات 97-116
    «هفت پیکر» نظامی از جمله منظومه هایی است که به سبب تنوع شیوه های شخصیت پردازی به فضای داستان های معاصر نزدیک است که تاکنون توجه چندانی به قابلیت های داستانی آن نشده است. از این رو در این پژوهش، سعی شده است تا روشی توصیفیتحلیلی، عنصر شخصیت و شخصیت پردازی در این منظومه بررسی گردد تا به پرسش های زیر پاسخ داده شود: 1-شخصیت ها در منظومهی هفت پیکر چگونه ترسیم شده اند؟ 2 نظامی در هفت پیکر از کدام شیوه های شخصیت پردازی سود جسته است؟ دستاورد پژوهش حاکی از آن است که نظامی، ضمن استفاده از شیوه ی شخصیت پردازی مستقیم با استفاده از ابزارهایی همچون گفتگو، کنش، نام، رنگ و توصیف توانسته است با شخصیت پردازی غیرمستقیم، شخصیت های داستانش را به سمت و سوی ذهنیت مورد نظر خود به خواننده معرفی کند. شخصیت اصلی این منظومه بهرام گور است که نظامی در پرداخت آن از تمام ابزارهای شخصیت پردازی سود جسته است. گستردگی فضای داستان، موجب خلق شخصیت های بی شماری شده است. علاوه بر شخصیت اصلی، شخصیت هایی چون شخصیت همراز، شخصیت فرعی و شخصیت زنان داستان از جمله مباحث مورد توجه در این مقاله بوده است.
    کلیدواژگان: نظامی، هفت پیکر، داستان سرایی، شخصیت، شخصیت پردازی
  • فاطمه مدرسی، قاسم مهرآور گیگلو صفحات 117-132
    بر اثر تحولاتی که در در دنیای معاصر روی داد، نگاه شاعران به عشق تغییر یافت و در نتیجه در شعر نو تغزلی دگرگونی هایی به وجود آمد. به طوری که، عشق آن مضمون بزرگ، به دور از مفهوم نازل خود، و به دور از خواهش تن به عشق انسانی و از قلمروی فردی به پهنه ی اجتماعی و از زمانه به زمان و تاریخ گسترش یافت. از این رو می بینیم که شعر نو تغزلی در آثار شاعران بزرگ و صاحب سبک معاصر شیوه های مختلفی پیدا کرد. در این پژوهش بر آنیم تا به شیوه ی تحلیلی و توصیفی این نکته را مورد بررسی و مداقه قرار دهیم، تا ببینیم این تحولات در شعر نو تغزلی کدام یک از شاعران بنام معاصر تاثیر گذاشته و این دگرگونی ها در شعر آن ها به چه نحو بوده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که نیما یوشیج با تغییراتی که در صورت و معنای شعر فارسی ایجاد کرد، توانست سبک جدیدی را بیافریند. این شیوه ی جدید بیش از همه در آثار فریدون توللی جلوه گر شد. عاشقانه های شاملو به گونه مثلث شاعر، معشوق و اجتماع شکل پذیرفته و در سراسر تغزل های وی،تکاپویی پیوسته در یگانگی با معشوق، اجتماع و در نهایت همه ی انسان ها دیده می شود. عاشقانه های سهراب سپهری از لحاظ نظام نظری و معناشناسی و نظام زیبایی شناسی، مبتنی بر جهان نگری و ادراک عاطفی احساسی وزیباشناختی کاملا متفاوت با پیشینه عاشقانه سرایی پارسی است.
    کلیدواژگان: تغزل، عشق، شعر نو تغزلی
  • سید مهدی مسبوق، مدینه کریمی بروجنی صفحات 133-152
    نوستالژی یا غم غربت در اصطلاح به حسرت گذشته و احساس بیگانگی و بیزاری از واقعیات موجود گفته می شود. این اصطلاح از حوزه ی روان شناسی وارد هنر و ادبیات شد و در ادبیات عبارت از رفتاری است ناخودآگاه که در شاعر یا نویسنده روی می دهد. ابن نباته(686 -768ه) امیر شعرای مصر سالیان دراز دور از زادگاهش، در سرزمین شام زندگی کرده است. از این رو غم غربت یکی از درون مایه های اصلی شعرش است. او در چکامه های خود حسرت گذشته و دلتنگی حاصل از آن را با ابزارهای زبانی و تصویرهای شعری گوناگون بیان می کند و برای رهایی از وضع نامطلوب کنونی خود تلاش می کند جایگزینی پیدا کند. واکنش روانی شاعر در برابر این غم غربت عمدتا به صورت یاد کرد حسرت آمیز ایام وصال معشوق، شکایت از روزگار خزان دیده ی پیری، غم دوری از وطن، سوگ عزیزان، خاطره های جمعی، باستان گرایی و غربت اجتماعی است. این پژوهش ابتدا به بیان رابطه ی میان نوستالژی، دانش روان شناسی و مکتب رومانتیسم می پردازد و سپس مفاهیم و مولفه های نوستالژی را در دیوان این شاعر تازی مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: نوستالژی، ابن نباته، شعر، غم غربت، حسرت
  • پروین دخت مشهور، محمد فقیری صفحات 153-168
    نظریه نقش گرایی از رویکردی شناختی نسبت به معانی و مفاهیم و تجربیات برخوردار است و اکتساب و بازنمایی تجربه های انسان را از طریق نظام گذرایی بیان می کند. هدف این بررسی دنیای تجربی یا جهان زندگی سعدی در غزلیاتش با استفاده از متغیرهای نقش اندیشگانی می باشد و فرضیه آن این است که از طریق فرایندهای نقش اندیشگانی می توان میزان ذهنی یا عینی بودن غزلیات را دریافت. ضرورت انجام این تحقیق فعل شناسی غزلیات سعدی و تشخیص و تعیین انواع آن بر اساس نقش و معنی است. پیکره ی تحقیق شامل9055 فعل است که بر مبنای نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که فرایندهای اصلی مادی 23%، ذهنی 11%، رابطه ای 23% بوده و فرایندهای فرعی رفتاری 27%، بیانی 11% و وجودی 5% می باشد. همچنین فرایندهای اسنادی و هویتی شامل 87% به 13% بوده است. می توان از یافته های مذکور استنباط کرد که رفتارها، کنش ها و حرکات بیشتر مورد توجه بوده است و درصد بالای نسبت های توصیفی حاکی از آن است که روابط انتزاعی اکثرا از نوع ساده ی اسنادی بوده است و هویت بخشی خیلی کم مورد توجه بوده است.
    کلیدواژگان: تجربه، نقش، مادی، رابطه ای، ذهنی، اسنادی، هویتی
  • عزت ملاابراهیمی، محمد سالمی صفحات 169-182
    تکنیک تناص یا بینامتنیت امروزه از بارزترین ویژگی های ساختاری شعر معاصر به شمار می رود. این پدیده به فراخوانی متون غایب، سابق و یا همزمان با متن کنونی می پردازد، تا به نوعی وظیفه ای معنایی، هنری، و یا اسلوبی را بر این متون بار نماید. در این میان قرآن به عنوان برنامه ای جامع و متنی مقدس به مهم ترین منبع الهام شعری شاعران معاصر عرب تبدیل گشته است. فدوی طوقان از جمله شاعران توانمند فلسطینی است که از مفاهیم و تصاویر قرآنی سیراب شده و برای تبیین و تایید احساسات و عواطف درونی خود، به ویژه در مسائل ملی و میهنی از این تکنیک بهره جسته است. این تحقیق بر آن است تا ضمن بررسی پدیده تناص قرآنی در شعر فدوی به شیوه ای تحلیلی- توصیفی، میزان تاثیرگذاری این کتاب مقدس را بر زندگی و شعر او نمایان سازد. از یافته های تحقیق بر می آید که استفاده از تکنیک تناص یا بینامتنیت قرآنی در دوره دوم زندگی ادبی شاعر یعنی در مرحله «رمانتیک موضوعی» کاربرد بیشتری داشته و به عمیق تر شدن معنا و خلق تصاویری بدیع و هنرمندانه در شعر او انجامیده است.
    کلیدواژگان: تناص قرآنی، بینامتنیت، فدوی طوقان، فلسطین، شعر معاصر
  • اسحاق میربلوچ زایی، محمد بارانی، مریم خلیل جهانتیغ صفحات 183-202
    خورشید و مهپاره اثر میرزا محمد سعید طبیب قمی از شاعران قرن یازدهم هجری قمری به عنوان یکی از منظومه های عاشقانه ی ادب فارسی که گاه داستان هایی از سنخ فولکلورند، قابلیت بررسی با بسیاری از نظریات تحلیلی فولکلور از جمله الگوی تحلیل ساختاری روایت پراپ را دارد. ضرورت تحقیق در اینست که آشنایی با ساخت یک اثر ناشناخته یا کمتر شناخته شده را به عنوان بخشی از ادب غنایی ما ممکن می سازد. الگوی پراپ در صدد بررسی عناصر اصلی سازنده قصه های عامیانه است که رهاورد آن استخراج 31 خویشکاری بنیادین در قصه های عامیانه روسی بوده است. در بررسی قصه حاضر که به شیوه ی تحلیل و توصیف متن، بر اساس الگوی مذکور انجام شده است این نتیجه ی کلی به دست آمد که این قصه اکثر خویشکاری های پراپ را با همان تعریف و توالی دارد به جز دو خویشکاری که در اغلب منظومه های غنایی فارسی معمولا دیده نمی شوند.
    کلیدواژگان: خورشید و مهپاره، ساختار، روایت، پراپ، خویشکاری
  • الیاس نورایی، مریم ترکاشوند صفحات 203-220
    در منظومه های عاشقانه ای که به نام یوسف و زلیخا سروده شده است و نیز ابیاتی که به این موضوع تلمیح دارند، شاعران ضمن الهام گرفتن از یک واقعیت بیرونی و با تکیه بر نیروی تخیل خویش، این داستان را ابزاری برای بیان مقصود و تاثیر بر مخاطب قرار داده اند. در این مقاله علاوه بر پرداختن به بیان تفاوت های موجود در روایت قرآن و تورات از ماجرای زلیخا، توصیف شاعران از شخصیت وی و تلمیحات شعری آنان مورد بررسی قرار گرفته است، در این سروده ها دو نگاه کلی دیده می شود، یکی نگاه عینی و منفی به شخصیت زلیخا که بیان گر شخصیت واقعی اوست و دیگر، نگاه مثبت به وی که گرچه از نظر تاریخی دارای اعتبار چندانی نیست و در واقع تعیین کننده ی جایگاه تخیلی او در شعر فارسی است اما به دلیل ارتباط زلیخا با حضرت یوسف و تاثیرپذیری او از این شخصیت الهی، جلب توجه شاعران را در پی داشته است. با وجود مقالاتی که در زمینه ی این داستان نوشته شده است اهمیت این جستار در این است که تا کنون تحقیق مستقلی درباره ی نوع نگاه شاعران به شخصیت زلیخا انجام نشده است. این تحقیق به صورت توصیفیتحلیلی انجام گرفته و سعی بر آن بوده است که از سروده های همه ی سبک های شعری استفاده شود هرچند که توجه به این ماجرا در اشعار شاعران سبک هندی به ویژه صائب تبریزی از نمود بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: زلیخا، ویژگی های مثبت و منفی، تلمیحات شاعران
|
  • Pages 27-44
    Tone is one of the main elements in texts, specially the narrative ones whichdemonstrates poet's attitude toward the subject and characters. The purpose of this paper is to study the tone inAkhavan's poetry and its role in influencing his narrative poems, regarding his "Zendegi miguy adamabazbayadzist"collection. In thiscollectionfigures of speech such as imagery and imagination cannot be found much, but there are poetical orders such as rime and rhythm. Following the mentioned matter, this studyhas been conducted using descriptive-Analytic method, concen- trating on the element of tone in three scopes of character's tone, effective factors in creating the tone and the role of tone in implied and secondary meanings of the speech. Akhavan,has created the tone based on the social status of the characters, events and situations like modern story tellers and uses elements such as words, images, body language, sentence structure, music, etc.
    Keywords: tone, Akhavan, Zendegimiguyadamabazbayadzist
  • Pages 45-60
    Elegy includes the poet's painful emotions.Poet's overwhelming, internal pain due to the loss of loved ones or social disasters, decline of values, etc. appears in the form of elegy and it can be mentioned that elegies have a special place in lyrical literature. Al-Mutanabbi,is one of the greatest Arab poets who has written significant elegies in different situations of his personal and social life and expressed his sorrow over the calamities of the world or loss of loved ones in atragicway. Regarding his elegies, these questions will be raised that: how compatible is the truth of emotion with sorrowful words of the poet? And which factors were involved in making the strengths and weaknesses of the poet's elegies? In this study it has been attemptedto answer the questions through considering Mutanabbi's elegies, thoughts and purposes in writing them, statistically, using the descriptive-analytic method. The results demonstrate that there are true emotions in his elegies over the loss of his loved ones, yet, when it comes to duty and work, the aim wasgaining the consent of the praised one and truth of the emotion is inconspicuous.
    Keywords: Mutanabbi, elegy, the Element of emotion, truth or untruth
  • Pages 61-78
    Love is one of the most important conceptsin exploring the human condition in literature. Nezamis“Leyli-Va-Majnoon” is one of the most prominent literary examples in which the presence of this humanistic concept has been demonstrated intelligently. Everyone has attempted to interpret the meanings and reasons ofthis concept, regardinghis or herown notion, either deep or shallow. Modern thought, including psychoanalysis, presents strategies to avoid generalization and choose a clear way to proceed with our quest. This study aims to investigate hidden dimensions of anabnormal love that are linked together like a chain. This kind of love begins with narcissism and continues with hypochondria and self-abuse and will lead to mortal thought orientation. In addition, concepts such as” The lost ideal“,in which the inaccessibility of“Object” (the exterior beloved) is accentuated and also is one of the other aspects of narcissism, will be considered. As a result, many of the love patterns, which seem to be perfect, are not so in practice and they are accompanied by some types of psychosis and anti-social behaviors.
    Keywords: love, narcissism, hypochondria, Leyli, Va, Majnoon, ab, s olute ideal
  • Pages 79-96
    The elegy as one of the oldest subjects of poetry in the poems of Nazar Ghabbani, Arab, contemporary, Romantic poet and Ahmad Shamloo, Iranian, contemporary poet, who were both the origin of a great poetic move in Persian and Arabic, is a remarkable subject. Considering the elegies of Nazar Ghabbani and Ahmad Shamloo, it has been concluded that Nazar Ghabbani in his personal and social elegies, has pointed out subjects such as sorrow for the loss of his family members, war of Arabs VS Israel, places such as Beirut and Palestine and warriors and martyrs, on the other hand, Shamloo has not mentioned his family members in his elegies, instead, he has pointed out the social and political sublimes such as Forough Farrokhzad, Jalal Al-e- Ahmad, Vartan and Ahmad Zibaram. Additionally, regarding language structure, both poets have used a simple language in their elegies. The difference is that Ghabani in his poems try to be close to what is known as the daily language but Shamloo's language and thoughts in his elegies have many dimensions and sometimes they are philosophical. Also, from the imagination point of view, Ghabbani's attitude is superficial while Shamloo's breaks the common boundaries and travels beyond layers of language.
    Keywords: elegy, Nazar Ghabbani, Ahmad Shamloo, comparative literatu
  • Pages 97-116
    Nezami's Haft Peykar is one of the poem books which is close to the style of the contemporary stories from the variety of characterization method's point of view and has not received much attention to its story features. Thus, in this research it has been attempted to consider character and characterization elements in this study, using descriptive-analytic method in order to answer the following questions:1. How are the characters drawn in Haft Peykar?2. Which techniques did Nezami utilize for characterization in Haft Peykar? The results demonstrate that, Nezami could introduce his story’s characters with his desired attitude to the readers, using the indirect characterization by the tools such as talk, interaction, name, color and description. The main character in this poem is Bahram-E-Goor, in which Nezami used all the characterization tools. There are many characters in the story due to its wide span. In addition to the main character, there are some other characters such as intimate character, minor character and women's character which are among the discussed topics in this study.
    Keywords: Nezami, Haft Peykar, story telling, character, characterization
  • Pages 117-132
    Following the revolution shappened in the contemporary world, the poet's viewtoward loveand, consequently, some features in modern romantic lyricism changed, So that in this type of poetry,the great content of love, away from its physical and lustful aspect, spread from individuals to the society and from the present time to the age. In the present study it has been attempted to find the contemporary poets whom the mentioned changes have influenced their modern romantic lyrics and to consider how it happened, using the descriptive-analytic method.The results suggest that, making changes in the form and meaning of the Persian poetry,NimaYooshij created a new style. This new approach was manifestedmost in the poems of Fereydoon Tavalloli. Shamloo 's romanticlyricswere written as thetriangle of thepoet, beloved and societyand in most of his romantic poems a continuous dynamismcan be observed, being unitedwith the beloved, societyandultimatelyall the humans. Regarding the theoretical system, semantics and aesthetics, SohrabSepehrisromances are based on the Worldview,Emotional wisdom and aesthetics, completely different from the history of Persian romantic lyricism.
    Keywords: Lyricism, love, Modern romantic lyricism
  • Pages 133-152
    Nostalgia or homesickness is to regret for the past and feel foreign and detest about the present realities. This term has entered to literature and art from psychology and in literature it is defined as an unconscious mood which happens to poet or writer. Ibn Nobateh (768-686), the proud of Egyptian poets, lived far from his hometown, Sham, for many years, so Nostalgia is one of the main themes in his poets. He expresses his regret for the past and the homesickness, which results from that, by lingual tools and different poetical pictures and also attempts to free himself from his undesirable present situation through finding a substitution. His psychological reaction against this nostalgia often appears through remembering the sweet times with his beloved, complaining about his senility years, homesickness, the loss of his loved ones, memories with his friends and family, archaism and social isolation. In the Present paper, it has been attempted to, first, clear the relationship among Nostalgia, psychology and Romanticism and second, to analyze the contents and components of Nostalgia in the poem collection of this Arab poet.
    Keywords: Nostalgia, Ibn Nobateh, Poem, homesickness, Regret
  • Pages 153-168
    Halliday`s functionalism enjoys a cognitive approach to meanings, concepts and experiences and expresses how experiences of human beings through transitivity system are acquired and represented. The goal of the present research is to discover the world of experiences and life-world of Saadi in his Ghazaliyat and the hypothesis is that the extent of their objectivity and subjectivity can be identified through the processes of ideational role. The necessity of conducting this research is to the recognizing and determining types of verb in Sadi's Ghazalyat, regarding their role and meaning. The corpus consists of 9055 verbs which has been chosen based on systematic sampling. The findings indicate that the percentage of major processes including material, mental and relational are 23%, 11% and 23%, respectively, and minor processes e.g. behavioral, verbal and existential consist of 27%, 11% and 5%, respectively. Also Attributive and identifying processes in Sadi's Ghazaliyat include 87% to 13%, respectively. It can be inferred that the behaviors, actions, and movements have been considered more. The high percentage of descriptive attributes demonstrates that attributive process has been mostly considered as simple attributive and the identity creation has been rarely noticed.
    Keywords: experience, Function, material, relational, mental, attributive, identity creation
  • Pages 169-182
    Today, intertextual technique is considered as one of the most obvious and precise structural properties of the contemporary poetry. This phenomenon calls for texts absent from, previous or concurrent with the present text to somehow impose a semantic, artistic or stylistic duty on the texts. Quran as a comprehensive program and a sacred text has turned into the most significant poetic inspiration for contemporary Arab poets. Fadwa Tuqan is one of the sublime Palestinian poets who has been saturated with Quranic concepts and pictures and has enjoyed this technique to explain and confirm his internal feelings; particularly in national and patriotic matters. In this research it has been attempted to consider the influence of Quran on Fadwa's life and poetry while studying Quranic intertextuality phenomenon in his Poetry, using the descriptive-analytic method. The findings demonstrate that Quranic intertexuality has been used more in the second period of the poet’s literary life; the Thematic Romance stage, and has helped him to create deep meanings and innovative and artistic pictures in his poetry.
    Keywords: Quranic intertextuality, Fadwa Tuqan, Palestine, contemporary poetry
  • Pages 183-202
    Khorshid-Va-Mahpareh, by Mirza Mohammad Saeid Tabib Ghomi, one of the poets of 11th century, as a Persian romantic collection in which some pieces are from folklore type, deserves a consideration by many folklore, analytic theories such as Propp''s theory of narrative structure. The importance of the present study is that it helps us to get familiar with the structure of an unknown or a little-known writing, as a part of our lyrical literature. Propp''s theory hunts for the main components of the folktales which resulted in deciphering 31 basic functions in Russian folktales. In reviewing the present tale, using the descriptive-analytic method and Propp''s theory, it has been concluded that the story has most of Propp''s functions with the same definition and sequence, except for two functions which are not usually observable in the most Persian lyric collections.
    Keywords: Khorshid, Va, Mahpareh, Structure, Narrative, Propp, Function
  • Pages 203-220
    In the romantic poems which have been written in the name of Yusuf and Zulaikha and also the verses that refer to this topic, the poets use the story as a way of conveying their message and impress the audience, Inspired by an external reality and relying on their own imagination. In the present paper, in addition to mentioning the differences in Quran and Torah's narrations of Yusuf and Zulaikha's story, the poet's descriptions of Zulakhia's personality in their poetic allusions have been studied. There are two main views, the objective and negative view, which introduces her real personality and the positive view, which although is not a valid one and in fact it demonstrates her imaginary place in Persian poetry, because of her relationship with Prophet Yusuf and his influence on her, the poets has paid attention to her. The importance of this study is that any independent researches has not been conducted about the view the poets toward Zulaikha's personality. The research method was descriptive-analytic and it has been attempted to consider all poetry styles, although this matter has enjoyed more attention from the poets of Hindi style, specially Saib Tabrizi.
    Keywords: Zulaikha, positive, negative features, poet's allusions