فهرست مطالب

اخلاق و تاریخ پزشکی - سال هشتم شماره 5 (بهمن 1394)

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال هشتم شماره 5 (بهمن 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم مالمیر *، داریوش فرهود، محمد خان احمدی صفحات 1-9
    ژنتیک اجتماعی زمینه ای پژوهشی - کاربردی است و بر آن است نقش متغیرهای ژنتیکی را در تعاملات و جبرگرایی ساختار اجتماع که گونه ها را تحت تاثیر قرار می دهد، بررسی کند. ژنتیک اجتماعی گستره ای از خدمات، از تشخیص اختلالات مادرزادی و ژنتیکی، مشاوره ی ژنتیکی، پیش گیری و غربالگری تا سیاست گذاری های کلان در این زمینه را در بر می گیرد. نقطه ی هدف ژنتیک اجتماعی، جوامع است و پزشکان جامعه نگر با توجه به ویژگی های خاص هر جامعه به اولویت بندی در ژنتیک پزشکی اقدام می کنند. در این بین باید اصول اخلاقی در ژنتیک پزشکی را نیز در نظر بگیرند. از این رو، هدف از بررسی حاضر، بررسی اولویت بندی ژنتیک اجتماعی در جامعه ی ایران است.
    با توجه به بررسی های انجام شده، اولویت های خدمات ژنتیک اجتماعی در ایران با استفاده از چندین بعد قابل ارزیابی است. این ابعاد به ترتیب دربرگیرنده ی مواردی درباره ی شدت و نوع بیماری، امکان تشخیص، پیش گیری و درمان، شیوع شناسی، نگرش به بیماری، مسائل خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی، اقتصادی، و دیگر موارد هستند. برای تحقق فعالیت های ژنتیک اجتماعی، باید علاوه بر توجه به اولویت های ذکرشده، 4 اصل اخلاقی در ژنتیک پزشکی (خودمختاری، سودمندی، نازیانمندی و برابری) مورد توجه خاص قرار گیرند
    کلیدواژگان: اخلاق، ژنتیک اجتماعی، مشاوره ی ژنتیکی
  • ملیحه کدیور، منصوره مدنی، مرجان مردانی حموله *، نازآفرین قاسم زاده صفحات 10-19
    نارسایی مزمن کلیوی وضعیتی تهدیدگر برای زندگی نوزادان است که خانواده های آنان را نیز تهدید می کند. بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه و خانواده های آنان تحت فشارهای جسمی، روانی و اجتماعی زیادی قرار می گیرند. بنابراین، به خدمات تسکینی و حمایتی نیازمند می شوند. به علاوه، اخلاق نقش مهمی در مراقبت از این بیماران و خانواده های آنان دارد. هدف این مطالعه، شناسایی رویکردی اخلاقی در زمینه ی فراهم سازی خدمات طبی، تسکینی و حمایتی برای نوزادان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه و خانواده های آنان است. مطالعه ی حاضر، بر مبنای یک نمونه در گراند راند اخلاق پزشکی مرکز طبی کودکان تهران انجام شده است. نمونه ی معرفی شده، یک نوزاد پسر با تشخیص نارسایی کلیه بود که در ارزیابی های انجام شده، هیدرونفروز دوطرفه ی شدید و کیست های متعدد کلیوی، همراه با کراتینین بالا یافت شد. در بررسی های بعدی هم چنان فیلتراسیون گلومرولی پایین و فشارخون بالا وجود داشت. پزشکان پس از انجام دیالیز صفاقی اولیه، تعبیه کاتتر دیالیز صفاقی مداوم سرپایی (Continuous ambulatory peritoneal dialysis: CAPD) را تحت عمل جراحی برای انجام دیالیز مستمر پیشنهاد دادند تا در صورت رسیدن شیرخوار به سن بالاتر، کاندید پیوند کلیه شود. اما والدین رضایت ندادند و بیمار را با رضایت شخصی ترخیص کردند که چند هفته بعد، نوزاد در منزل فوت کرد. به نظر می رسد کارکنان درمانی نیازمند به کارگیری راهبردهای کارآمد اخلاقی جهت ارائه ی خدمات طبی، حمایتی و تسکینی به نوزادان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه و خانواده های آنان هستند. این خدمات، علاوه بر خدمات تسکینی و مراقبتی جهت خانواده و بیمار، شامل حمایت روانی و یاری به خانواده ی بیمار در اتخاذ تصمیمی می شود که کم ترین ضرر را عاید بیمار کند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، خدمات حمایتی و تسکینی، نارسایی مزمن کلیوی، سقط جنین
  • عباس یدالهی باغلویی، سید محمد آذین، رضا عمانی سامانی * صفحات 20-32
    قانون مدنی در ماده ی 190 و مواد بعدی، برای طرفین هر قرارداد یک سری ویژگی هایی را برشمرده که مطابق آن افراد به منظور انعقاد قرارداد می باید واجد آن بوده باشند. این شرایط عبارتند از بلوغ، عقل و رشد. در قرارداد استفاده از رحم زن دیگر در بارداری، افراد علاوه بر این شرایط می باید ویژگی های دیگری را نیز دارا باشند از جمله نابارور بودن زوجین یا وضعیت سلامتی جسمی و روانی آن ها. هم چنین، سلامت جسمی و روانی مادرجانشین، شوهردار بودن وی، داشتن سابقه ی فرزند، بی ضرر بودن بارداری برای وی، در سن مناسب بارداری قرار داشتن و... شرایط فوق الذکر جنبه ی قانونی نداشته و در وضعیت کنونی ممکن است تنها توسط برخی موسسات رعایت شود. از این رو، پیشنهاد می شود قانون گذار به این امر توجه کند و برای موسساتی که مبادرت به انجام این کار می کنند رعایت این شروط اجباری شود.
    کلیدواژگان: جانشینی در بارداری، اهلیت، زوجین نابارور، مادر جانشین
  • سمانه سادات ملک ثابت *، حمید کاویانی پویا، محمدحسن نجفی، اعظم سیامک دستجردی صفحات 33-43
    امروزه، رایحه درمانی به عنوان یکی از روش های طب مکمل بسیار پرکاربرد است. مطالعه ی تاریخ پزشکی نشان از سابقه ی تاریخی این روش درمانی در تمدن های باستانی از جمله تمدن باستانی ایران به عنوان یکی از قدیمی ترین روش های ضدعفونی و درمانی دارد.
    در این مقاله ی مروری سعی شد با مطالعه ی متون مذهبی و آثار مکتوب باقی مانده از ایران باستان که بیش تر به زبان پهلوی هستند و در تاریخ ایران شواهدی مبنی بر استفاده از این روش درمانی ارائه شده است، به این پرسش که رایحه درمانی چه جایگاهی در پزشکی ایران باستان دارد پاسخ داده شود.
    طبق باورهای ایرانیان، بیماری فراورده ای اهریمنی بود و اهریمن و دیوان گناک مینو در ایجاد بیماری عامل اصلی به شمار می رفتند که یکی از ویژگی های این موجودات پلید، بوی بد و پلشتی آن ها بود. بر این اساس، ایرانیان نیز با توسل به گیاهان و رعایت برخی اصول بهداشتی سعی در زدودن بیماری ها داشتند. آن ها به دلیل این که عوامل انتقال بیماری را پلشتی ها و بوی بد و هوای نامطبوع می دانستند، با توجه به آموزه ای دینی که نیروهای اهورایی را خوش بوی می پنداشت، در همگامی با نیروهای اهورایی از رایحه ی خوش استفاده کرده و از مواد و گیاهان و چوب های خوش بو به گونه های مختلف برای از بین بردن عوامل بیماری (در پیش گیری) و درمان برخی بیماری های جسمی و روانی بهره می بردند.
    کلیدواژگان: رایحه درمانی، عطرها، تاریخ عطر، متون پهلوی، ایران باستان
  • مصطفی همدانی* صفحات 45-54
    مقدمه و بیان مسئله: نگرش رسول گرامی خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) به درمان جسم دارای ابعاد مختلف اعتقادی، هستی شناختی، اخلاقی، فقهی و طبی است. این مقاله به مطالعه نگرش عرفانی و اخلاقی ایشان به درمان می پردازد تا ماهیت درمان را از منظر عرفانی و نیز رفتار اخلاقی طبیب دین ورز در فرایند درمان را تبیین کند.
    روش پژوهش: این تحقیق، با استناد به آیات قرآن کریم و تفاسیر مرتبط و نیز روایات نبوی در جوامع روایی شیعه و سنی و طبق روش اسنادی – کتابخانه ای انجام گرفته است.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان داده است پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) درمان را با نگرشی توحیدی صرفا مستند به خدای متعال دانسته و بلکه نام «طبیب» را نیز مخصوص حضرت پروردگار معرفی فرموده که شفا تنها در دست اوست. آن حضرت، پزشکان را افرادی «رفیق» که با رفق و مدارا به بیمار خدمت می کنند دانسته است. البته ایشان پزشک را نه برکنار از فرایند درمان بلکه به عنوان مجرای فیض پروردگار معرفی فرموده است و با این نگرش، اصحاب خود را به پیروی از فرایندهای درمانی توصیه نموده است. آن حضرت دارو را نازل شده از ناحیه خدای متعال دانسته و فرمودند خدای متعال برای هر دردی دارویی را نازل فرموده است. همچنین طبق آموزه های اخلاقی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) سه وظیفه محوری در فرایند درمان برای پزشک وجود دارد: لزوم تخصص پزشک، تلاش او در کشف درمان، دوری از مداوا جستن از محرمات.
    کاربرد و آثار: آموزه هستی شناسانه عرفانی نبوی درباره درمان که «خدای متعال برای هر دردی دارویی را نازل فرموده است»، یک انگاره بسیار مهم است که می تواند به عنوان یک گزاره فراروشی، طب را از بحران های پارادایمی مرتبط با موضوع نجات دهد. همچنین دیگر نگرش های عرفانی آن حضرت به درمان، می تواند با ایجاد صبغه توحیدی در فرایند درمان، مبادی اخلاقی درمان را تبیین کند. اصول اخلاقی مطرح شده در ارتباط پزشک و درمان نیز می تواند با رهیافتی نو یعنی با ابتنا بر مسئولیت در برابر حرفه پزشکی (فعلا با تاکید بر حرفه و بس و بدون توجه به مسئولیت در برابر بیمار) به عنوان مسئولیتی الاهی به ارتقای مسئولیت حرفه ای پزشک بیانجامد.
    کلیدواژگان: طب و عرفان، طب و اخلاق، درمان وعرفان، درمان و اخلاق
  • احمد مرتاضی* صفحات 55-68
    نگرانی های دیرباز در مورد تغذیه ی نوزادان و پیداکردن جایگزین مناسب به جای شیر خشک، سازمان جهانی بهداشت را بر آن داشت تا در سال 1909 میلادی، ایده ی تاسیس بانک شیر مادران را مطرح سازد و یک سال پس از آن، اولین بانک شیر مادران اهداکننده در بوستون آمریکا بنیاد نهاده شد و به دنبال آن، در کشورهای مختلف اروپایی و آسیایی نیز تاسیس این نوع بانک ها رونق گرفت. تولد نوزادان چندقلو و عدم کفاف شیر مادر آن ها، تولد نارس و نبود شیر در مادر زایمان کننده، عدم پذیرش فرمول شیر مادر توسط نوزاد او و چندین دلیل دیگر، نیاز به تاسیس بانک شیر مادران را در کشورهای مختلف جهان دوچندان کرده است. هدف از پژوهش حاضر، ضمن روشن سازی اهمیت و مزایای شیر مادر در مقایسه با شیرهای مصنوعی و جایگزین، پاسخ به این سوال بنیادین است که از نگاه فقه و حقوق، برای تحقق محرمیت رضاعی بین شیرخوار و زن شیرده و خویشاوندان وی، چه شرایطی لازم بوده و کدام یک از این شرایط، می تواند مانع و چالشی بر سر راه تاسیس بانک شیرمادران در کشور ایران و سایر کشورهای اسلامی قلمداد شود.
    دقت در ادله ی مربوط به محرمیت رضاعی، در منابع روایی و فقهی شیعه و سنی، حاکی از آن است که هیچ چالش و مانع شرعی ای نمی تواند زمینه های ایجاد آن را در کشور ایران و سایر کشورهای مسلمان از بین برده و محذور قانونی و شرعی در برابر تاسیس بانک شیر مادران در کشورهای اسلامی را رقم بزند. پژوهش حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی و به استناد منابع کتابخانه ای، ادله و مبانی اثباتگر محرمیت رضاعی را مورد واکاوی قرار داده و ادعای مذکور را به اثبات رسانده است.
    کلیدواژگان: بانک شیر مادران، رضاع، محرمیت رضاعی، محارم، فقه
  • مریم کریمی نقندر، نسرین توکلی، فریبا برهانی، محدثه محسن پور * صفحات 69-76
    برای داشتن عملکرد اخلاقی در پرستاری، در درجه ی اول پرستاران باید ابعاد و مسائل اخلاقی را در حرفه ی خود شناخته و نسبت به آن در تمام ارتباطات و مداخلات پرستار- بیمار حساس باشند. این حساسیت باید از ابتدای آموزش در دانشجویان شکل بگیرد تا نظام سلامت پایه های محکم و قوی داشته باشد. قرار گرفتن در محیط بالینی و آموزشی هر کدام به نحوی بر حساسیت اخلاقی تاثیرگذار است. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه ی میزان حساسیت اخلاقی دانشجویان سال سوم و چهارم پرستاری و پرستاران شاغل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در سال 1393 است. در این مطالعه ی توصیفی - مقطعی از پرسشنامه ی حساسیت اخلاقی Lutzen استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. با توجه به فرمول حجم نمونه 110 نفر در هر گروه نمونه گیری شدند. نمونه گیری از دانشجویان سال سوم و چهارم به صورت تصادفی و از پرستاران در دو مرحله (مرحله ی اول خوشه ایو مرحله ی بعد تصادفی ساده) انجام شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    میانگین و انحراف معیار نمره ی حساسیت اخلاقی در پرستاران 36/0±33/3 و دانشجویان پرستاری 35/0±27/3 بود و مقایسه ی این دو گروه با آزمون آماری Independent T-test اختلاف معنی دار نشان نداد (05/0

    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، دانشجویان پرستاری، پرستاران، اخلاق
  • شاهین رئیس نژادیان، صدیقه ابراهیمی *، شیوا همتی صفحات 77-93
    داروسازان، به عنوان اعضای جامعه به طور کل و هم چنین، به عنوان اعضای کادر سلامت، در بسیاری از فعالیت هایی شرکت دارند که می تواند ایشان را در معرض چالش های اخلاقی قرار دهد. آن ها در حین انجام کار خود ممکن است با مشکلات و مسائلی روبه رو شوند که آیا آنچه انجام داده اند، درست، مناسب و قانونی است یا نه؟ این مطالعه به بررسی چالش های اخلاقی از دیدگاه داروسازان داروخانه و اساتید دانشکده ی داروسازی شیراز می پردازد و جنبه ی تفسیری و فرایندهای استدلالی آن ها از پدیده های اجتماعی مانند مسائل اخلاقی و تصمیم گیری اخلاقی برای مقابله با چنین مشکلاتی در داروخانه ها و در تعاملات بین داروساز با افرادی که با آن ها رابطه دارد را مورد بررسی قرار می دهد. پژوهش حاضر یک مطالعه با رویکرد کیفی، از نوع تحلیل محتواست. شرکت کنندگان 20 نفر از داروسازان از جامعه ی آماری داروسازان شاغل به کار در داروخانه های شهر شیراز و اساتید دانشکده ی داروسازی بودند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند و با نمونه گیری مبتنی بر هدف جمع آوری و تا اشباع داده ها ادامه یافت.. تجزیه و تحلیل داده ها با رویکرد تحلیل محتوای کیفی انجام شد. تجزیه و تحلیل مصاحبه با شرکت کنندگان در مطالعه، به استخراج شش مقوله شامل درک داروسازان از مفاهیم کلیدی اخلاق، وظایف و تجربیات داروسازان، روابط با سایر کادر سلامت، داروخانه به عنوان یک مکان اقتصادی، تفاوت رعایت اخلاق در داروسازی با پزشکی و پرستاری از دیدگاه داروسازان و چگونگی پاسخ عملی داروسازان در مواجهه با مشکلات اخلاقی، منتج شد. هر کدام از این مقوله ها، نیز به زیر مقوله های مربوط به موارد خاص چالش های اخلاقی در محیط کار، خوشه بندی شد. آگاهی از مسائل اخلاقی و دستورالعمل های حرفه ای، یک بخش اساسی در آموزش ارائه دهندگان خدمات سلامت است. اهداف گسترده از آموزش اخلاق رسمی در افراد حرفه ای، بالا بردن آگاهی آن ها از مسائل اخلاقی و دستورالعمل های حرفه ای و ارائه ی یک ساختار برای ارزیابی مشکلات اخلاقی و تصمیم گیری مناسب و قابل توجیه است. یافته های این مطالعه نشان دهنده ی نیاز به ایجاد دستورالعمل های حرفه ای و کدهای اخلاقی برای تجربیات داروخانه ای در راستای پوشش دادن همه ی مسائل اخلاقی است
    کلیدواژگان: چالش های اخلاقی، داروساز، داروخانه
|
  • Maryam Malmir *, Dariush Farhud, Mohammad Khanahmadi Pages 1-9
    Community genetics is an applied research area that explores the role of genetic variables on the interactions and community structure determinism affecting species. Community genetics covers a spectrum from services, genetic and congenital disorders, genetic counseling, prevention and screening to macro policies. The focal point of community genetics is the society, and community-oriented physicians make priorities on medical genetics based on the specific characteristics of each society. The present study aimed to investigate the prioritization process of community genetics in the Iranian society.According to previous studies, priorities of community genetics services in Iran can be evaluated from several aspects, including severity and type of illness, diagnosis, prevention and treatment, epidemiology, attitudes toward illness, and domestic, social, cultural, ethical and economical challenges. In order to promote community genetics activities, the above-mentioned priorities must be taken into consideration, while special attention should be paid to the four ethical principles of medical genetics, that is, autonomy, beneficence, non-maleficence, and justice.
    Keywords: ethics, community genetics, genetic counseling
  • Malihe Kadivar, Mansure Madani, Marjan Mardani Hamooleh*, Nazafarin Ghasemzadeh Pages 10-19
    Chronic renal failure in infants is a life-threatening condition that can also severely affect their families. Patients and their families are under great physical, mental and social pressure, and therefore require medical, palliative and supportive care. Moreover, ethics has an important role in care for these infants and their families. The purpose of this study was to identify an ethical approach to providing medical, supportive and palliative services for infants with chronic renal failure and their families. The study was based on a case report in the Medical Ethics Grand Rounds of the Children's Medical Center in Tehran, Iran. The case pertained to a male newborn infant with diagnosis of renal failure. Assessments indicated severe bilateral hydronephrosis and multicystic dysplastic kidneys accompanied by high creatinine levels. The patient underwent surgery but further evaluations revealed a low glomerular filtration rate accompanied by elevated blood pressure. The physicians suggested insertion of a catheter for CAPD (continuous ambulatory peritoneal dialysis) after the initial peritoneal dialysis until a kidney transplant was performed. The proposal, however, was rejected by the parents and the patient was discharged by their consent. A few weeks later, the infant expired at home. It seems that health professionals need effective ethical strategies to offer medical, supportive and palliative services for infants with chronic renal failure and their families
    Keywords: ethical decision making, supportive, palliative services, chronic renal failure, abortion
  • Abbas Yadollahi Baghlooei, Seyed Mohammad Azin, Reza Omani Samani* Pages 20-32
    In the Iranian Civil Code, article 190 and the following articles specify a series of conditions that each party of a contract should possess in order to be able to enter into the contract. The above-mentioned article states that in order for a contract to be valid, both parties must be of age, must be in full possession of their senses, and must have reached puberty. In addition to these conditions, the intended parents must meet a number of other criteria as well; for instance, they should be infertile and must be physically and mentally healthy. As regards the surrogate mother, she needs to be married and in good physical and mental health, and she should have previously conceived a child. She must also be of an age suitable for pregnancy, and it needs to be ascertained that she will come to no harm due to pregnancy. These terms, however, are not ordained by the Iranian law and are only observed by some institutions at the moment. Therefore it is recommended that legislators focus on the issue of surrogacy and oversee the observance of the above-mentioned terms by institutions that are involved in the process.
    Keywords: surrogacy, capacity, infertile couple, surrogate mother
  • Samaneh Alsadat Maleksabet *, Hamid Keveyani Pooya, Mohammadhasan Najafi, Azam Seiamak Dastjerdi Pages 33-43
    Aromatherapy is a form of alternative medicine that is now widely practiced throughout the world. Medical history studies indicate the popularity of aromatherapy in ancient civilizations such as Persia as a method of decontamination and treatment.The present study uses religious texts, ancient Persian manuscripts in the Pahlavi language, and the history of Persia to confirm the status and application of aromatherapy as a method of treatment in ancient Persian medicine.In ancient Persia, illness was perceived as a product of evil. Ahriman and Ganak Mainyu were the main causes of diseases, often associated with foul odors and filth. Thus, ancient Persians tried to cure illnesses by using herbs and applying certain principles of hygiene.Evil, foul odors and stale air were believed to transmit diseases, while ahuric divinities were associated with sweet smells. Therefore, fragrances were used in keeping with the divine forces, and aromatic substances, herbs and woods were employed as a means of prevention to eliminate the causes of illnesses, and as a cure for certain mental and physical diseases.
    Keywords: aromatherapy, fragrance, perfume history, Pahlavi texts, ancient Persia
  • Mostafa Hamedani* Pages 45-54
    Introduction and Problem Statement: Attitude Prophet Muhammad (Peace be upon him and his family) treatment, has several dimensions as follows: ontological, ethical, Juridical and medical. This article studies the mystical and moral attitude of the Prophet Muhammad's treatment of prophetic mysticism a nd moral to explain the nature of treatment.
    Methods
    this study, used the Quran and prophetic traditions as well as Shia and Sunni interpretations used and documentary - library.
    Results
    The results show that the Prophet (PBUH and prophet) said treatment is only with God's command. The Prophet of Islam only God knew therapist. Prophet knew doctors who serve with tolerance to the patient. Of course, the prophet did not know doctors dismiss the treatment but he, presented the doctor through the grace of God. He has said his companions to follow the recommended treatment processes According to this attitude. He believed that God has landed the drug. Also, according to the moral teachings of the Prophet (PBUH and prophet) central task of the treating physician is as follows: the need for specialized doctors, trying to detect treatment, avoid seeking treatment from unlawful activities.Applications: mystical prophetic teaching about the treatment that "God is revealed for each analgesic drug" is a very important idea that can be used as a methodology proposition, medicine paradigm of the crisis related to the rescue Which can be used as a methodology proposition, fever that save crises related paradigm.As well as other mystical vision of his heart, can be explain the moral principles of treatment in the healing process with integrated color. Ethical principles in relation to medicine and treatment can also introduce the responsibility of the medical profession as divine responsibility and thus enhance the physician's professional responsibility.
    Keywords: medicine, mysticism, medicine, ethics, treatment, mysticism, treatment, morality
  • Ahmad Mortazi* Pages 55-68
    Long-standing concerns about the feeding needs of infants and the search for a viable alternative to the formula prompted the World Health Organization to propose the concept of breast milk banks in 1909. A year later, the first donor milk bank was founded in Boston, Massachusetts to be followed by similar institutions in various countries in Europe and Asia. Multiple births and mothers’ inability to produce adequate breast milk, premature births resulting in mothers’ insufficient milk supply, babies’ reaction to the chemical composition of their mothers’ milk and several other reasons have triggered an increase in the demand for breast milk banks. An examination of the arguments related to Rada or milk-kinship in Shitte and Sunni jurisprudential and narrative sources demonstrates that there is no judiciary challenge or obstacle to establishing breast milk banks in Iran and other Muslim countries. This descriptive-analytic study uses library sources to investigate the evidence and confirming principles of milk-kinship in order to support the above-mentioned concept.
    Keywords: breast milk bank, milk kinship, jurisprudence
  • Maryam Karimi Noghondar, Nasrin Tavakoli, Fariba Borhani, Mohaddeseh Mohsenpour* Pages 69-76
    In the nursing profession, ethical practice is contingent upon the nurses’ ability to determine the ethical issues in their vocation, and their sensitivity to these issues in the nurse-patient relationship. In order for the health system to have a strong and solid foundation, this sensitivity must be formed in nursing students during the early stages of their education. Educational environment and clinical experience each affect ethical sensitivity in their own way. The purpose of this study was to determine and compare the ethical sensitivity of third and fourth year nursing students and nurses in Islamic Azad University, Mashhad branch during 2014.In this cross-sectional study Lutzen’s Moral Sensitivity Questionnaire was used, and its validity and reliability was confirmed. According to the formula for sample size, 110 persons were sampled in each group. Sampling was performed randomly among the third and fourth year students, and in two stages among the nurses: first cluster, and then randomly. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics by SPSS software.The mean and standard deviation of moral sensitivity was 3.33 ± 0.36 in nursing students, and 3.27 ± 0.35 in nurses, and the independent t-test showed no significant difference between the two groups (df = 218, t = -1.06, P > 0.05). Moreover, there was no statistically significant difference between the mean scores of moral sensitivity based on demographic characteristics.It was concluded that the ethical sensitivity of nurses and nursing students of Islamic Azad University, Mashhad branch was satisfactory, which can be considered as a point of strength for policy makers of the health system.
    Keywords: moral sensitivity, nursing students, nurses, ethics
  • Shahin Reisnejadian, Sedigheh Ebrahimi *, Shiva Hemmati Pages 77-93
    Pharmacists serve as members of both the society and the health care team, which may involve them in activities that could be the subject of ethical query. They can face issues and problems in the workplace that may raise questions as to whether their acts are appropriate, right, just or legal.This study aims to explore ethical issues from the perspective of pharmacists and to examine their reasoning processes regarding social phenomena such as ethical challenges. Moreover, it explores the ethical decision-making strategies that pharmacists employ when dealing with such problems in pharmacies and in their interactions with people.This was a qualitative content analysis study. The participants were chosen using purposeful sampling from community pharmacists and the academic staff of the School of Pharmacy at Shiraz University of Medical Sciences. The data were obtained through semi-structured interviews with 20 individuals and analyzed using content analysis approach.Analysis of the interviews led to extraction of the following six categories: pharmacist's understanding of key ethical concepts; pharmacist's experiences and duties; relationship with other health professionals; the pharmacy as a commercial setting; the difference between the practice of ethics in pharmacy, medicine and nursing from the perspective of pharmacists; and the actual response of pharmacists in confronting ethical problems. Each of the above-mentioned categories were further divided into sub-classifications describing specific ethical challenges in pharmacy practiceAwareness of ethical issues and professional guidelines is a fundamental part of the education of health care professionals and provides a structure that will enable them to assess ethical problems and make appropriate, justifiable decisions. The findings of this study indicate the need for implementation of professional guidelines and codes of ethics in pharmacy practice to cover all ethical issues.
    Keywords: ethical challenges, pharmacist, pharmacy practice