فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1394)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا طالعی فر، حسن درویش *، علیرضا موغلی، نرگس عباسی صفحات 13-29

    همگان اذعان دارند که در شرایط پرتنش و پررقابت فعلی، استفاده از شکل های سنتی سازمانی، اشتباهی نابخشودنی است. از این رو، نگاه به چهره های جدید سازمانی از دغدغه های مهم پژوهشگران است. لذا هدف این تحقیق، طراحی مدل سازمان پروژه محور (به عنوان یکی از چهره های سازمانی نوظهور) مبتنی بر عملکرد سازمانی است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت، ازنوع تحقیقات اکتشافی است که با رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) می کوشد طراحی مدل چنین سازمانی را در مورد مطالعه (جهاد دانشگاهی استان فارس) به انجام رساند. نتایج تحقیق حکایت از آن دارد که مدل نهایی تحقیق، متشکل از متغیر مدیریت پروژه با پنج بعد (الزامات دانشی، ریسک، فرایندی، منابع انسانی، حاکمیت و رهبری) و دو متغیر میانجی طبیعت پروژه سازمان و فناوری پروژه های سازمان است. از بین ابعاد مدیریت پروژه، الزامات مدیریت ریسک دارای بالاترین اولویت در شکل گیری مدل سازمان پروژه محور است. همچنین مبتنی بر بارهای عاملی مدل نهایی تحقیق، به مدیران پیشنهاد می شود که توجه به ابعادانتقال فناوری به کار رفته در پروژه های سازمان، اندازه و نوع پروژه های سازمان، فشارهای وارد به پروژه های سازمان و الزامات مدیریت ریسک پروژه را در اولویت خود برای طراحی ساختار چنین سازمانی قرار دهند.

    کلیدواژگان: سازمان پروژه محور، جهاد دانشگاهی، عملکرد سازمانی، استان فارس
  • مهدی حقیقی کفاش، بهمن حاجی پور، نادر مظلومی، مصطفی مومنی * صفحات 31-42

    مطالعات مختلف حوزه مدیریت راهبردی نشان می دهد که یکی از مهمترین قابلیت های سازمانی که منجر به ایجاد برتری رقابتی پایدار در عرصه کسب و کار می شود، قابلیت نوآوری است. از این رو سازمان ها در پی کشف و یافتن ساز و کاری برای ایجاد، استقرار و نهادینه سازی قابلیت نوآوری در سازمان شان هستند، که این کار البته مستلزم شناخت عوامل اثرگذار بر این قابلیت مهم است. این پژوهش ضمن مطالعه عمیق و منتقدانه در مبانی و ادبیات علمی این حوزه، دریافته است که قابلیت نوآوری به قابلیت های دیگری در سازمان وابسته است که بستر شکل گیری آن را ایجاد می کنند. قابلیت عملیاتی، قابلیت انسانی و قابلیت ساختاری، سه قابلیت مهمی هستند که در شکل گیری قابلیت نوآوری در سازمان بیشترین ایفای نقش را برعهده دارند. این پژوهش ضمن تایید رابطه مستقیم میان قابلیت نوآوری و این سه قابلیت، مولفه های موثر بر هر یک از این قابلیت ها را استخراج نموده است تا نشان دهد که الگوی نهایی قابلیت نوآوری در سازمان به سه بعد و نه مولفه و بیست و دو شاخص وابستگی مستقیم و معنادار دارد. همچنین این شاخص ها در پنجاه و پنج شرکت بزرگ و فعال در صنایع مختلف مورد نظرخواهی قرار گرفته تا بدین وسیله میزان اثرگذاری و اهمیت هریک از این شاخص ها سنجیده شود.

    کلیدواژگان: قابلیت های سازمانی، قابلیت نوآوری، قابلیت عملیاتی، قابلیت ساختاری، قابلیت انسانی
  • محسن ترابی، میرعلی سیدنقوی*، وجه الله قربانی زاده صفحات 43-59

    نظریه پردازان مدیریت، مدت زمان طولانی است که به مدیریت منابع انسانی الکترونیک به عنوان رویداد قرن 21 نگریسته اند، اما حقیقتا در زمان مطرح شدن هر نظریه، چالش ها و موضوعات مربوط به آن پدیدار نمی شوند. حرکت از سمت مدیریت منابع انسانی بخش خصوصی به بخش دولتی، با استفاده از تکنیک های بخش خصوصی در محیط کاملا متفاوت، ممکن نیست بلکه زمینه ای که بخش دولتی در آن فعالیت می کند، می تواند اساسا ماهیت آن را تغییر دهد. این پژوهش کیفی با اتخاذ رهیافت حقوق مدنی و خدمات دولتی نوین به دنبال کشف الگوی مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان های دولتی با استفاده از نظریه داده بنیاد است. بدین منظور 11 مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان صورت پذیرفته است. تحلیل داده ها در فرایند کدگذاری باز با کمک نرم افزار MAXQDA منجر به ظهور 114 مفهوم در قالب 17 مقوله اصلی شد. الگوی مدیریت منابع انسانی الکترونیک سازمان های دولتی پژوهش حاضر، شامل شرایط علی، مکانیزم ها، شرایط زمینه ای، شرایط میانجی و پیامدها می باشد که لازم است با توجه به الگوی ذکر شده، ضمن توجه داشتن به چندگانگی ها زمینه پیاده سازی وضع مطلوب را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی الکترونیک، خدمات دولتی نوین، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، نرم افزار MAXQDA
  • میثم جعفری اسکندری، محمدرضا کشوری * صفحات 61-73

    امروزه یکی از از مهمترین عوامل موفقیت سازمان ها ارزیابی عملکرد است. بنابراین ضروری است در ارزیابی عملکرد از سیستمی استفاده شود که در تمامی ابعاد مالی و غیر مالی عملکرد سازمان مورد سنجش قرار گیرد و میزان کارایی سازمان محاسبه گردد. این تحقیق در پی ارائه مدلی جدید برای ارزیابی عملکرد مراکز استانی صدا و سیما با تلفیق کارت امتیازی متوازن پویا و تحلیل پوششی داده ها است، بنابراین با استفاده از نظر مدیران و کارشناسان خبره، پرسشنامه محقق ساخته ای طراحی و پس از توزیع در میان نمونه هدف، 15 شاخص بر مبنای ابعاد چهار گانه کارت امتیازی متوازن برای ارزیابی عملکرد مراکز صدا و سیما استخراج گردید. در ادامه با استفاده از نرم افزار ونسیم، نمودار علی – معلولی و نمودار موجودی – جریان ترسیم شد و معیار رضایت مخاطبان شبیه سازی گردید، همچنین تحلیل حساسیت، تعیین ورودی ها و خروجی ها برای مدل تحلیل پوششی داده ها و در نهایت تعیین مراکز کارا و ناکارا ارائه شده است. نتایج حاصل نمایانگر کاربرد مناسب مدل تلفیقی ارائه شده در مراکز استانی صدا و سیما است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن پویا، تحلیل پوششی داده ها، پویایی سیستم، صدا و سیما
  • لطف الله فروزنده دهکردی، محمد محمودی میمند، سعید عابسی، مهدی حدادزاده* صفحات 75-91

    مساله شهود و تصمیم گیری شهودی به عنوان یک عامل موثر مدیریت، توجه فزاینده ای را در محافل علمی و پژوهش ها در سطح دنیا به خود جلب کرده است. این تحقیق مبتنی بر راهبرد داده بنیاد می باشد و ضمن تبیین شهود، عوامل و مولفه های اسلامی که بر شهود مدیران و تصمیم گیری آنها موثر هستند را شناسائی کرده است. عوامل مذکور از طریق مرور و تدبر در قرآن کریم و با تمرکز بر تفسیر آیات انتخاب شده شناسائی شدند. برای پرهیز از برداشت های غیر تخصصی، تفسیر المیزان مبنای تحقیق قرار گرفته است. بر اساس قضایا و مفاهیم مستخرج، تئوری این تحقیق بر اساس جهان بینی الهی شکل گرفت و مفهوم شهود نیز در همین چارچوب تبیین شده است. آنچه از مفهوم شهود در قرآن بر می آید، این است که شهود نیرویی معنوی و برتر از عقل است. نتایج حاصل از این تحقیق، تبیین شهود در قالب الهام، رویت قلب، قوه تشخیص و نور الهی بود و نیز استخراج بیست و دو مولفه بود که با استفاده از نظرات خبرگان حوزوی و دانشگاهی در قالب دو گروه پیش ران ها و بازدارنده ها دسته بندی شد. بر اساس مبانی اسلامی، تاثیرگذاری این عوامل بر شهود، قطعی، غیر قابل انکار و بنیادی است.

    کلیدواژگان: شهود، تصمیم گیری شهودی، مولفه های شهود اسلامی، قرآن، تئوری داده بنیاد
  • مسعود دهقانی، نورمحمد یعقوبی *، علیرضا موغلی، زهرا وظیفه صفحات 93-107

    دانش به‌طور فزاینده به‌عنوان اساس ایجاد یک مزیت رقابتی برای سازمان‌ها شناخته می‌شود. پژوهش حاضر باهدف ارایه الگوی سه لایه‌ای امکان‌سنجی و استقرار اثربخش مدیریت دانش با استفاده از روش فراترکیب انجام شده است. فراترکیب مستلزم این است که پژوهشگر یک بازنگری دقیق و عمیق انجام داده، یافته‌های پژوهش‌های کیفی مرتبط را ترکیب کند. با استفاده از روش فراترکیب، 278 مقاله حوزه مدیریت دانش، ارزیابی و با تحلیل محتوا، ابعاد و کدهای مربوطه استخراج و میزان اهمیت و اولویت هر یک به کمک روش کمی آنتروپی شانون تعیین شد. بر اساس یافته‌ها مشخص شد کدهای قوانین و مقررات، برگزاری جلسات به منظور ترکیب دانش، توجه به توانمندی مدیریت بحران در جذب، التزام به برنامه دانشی، ارزیابی و پاداش دانشی، مستندسازی تجربیات به‌منظور برونی‌سازی دانش، وجود نرم‌افزار دانش برای ارتباط کارکنان (ایجاد تعامل پویا)، اعتماد در کار تیمی، استفاده از اسناد به‌منظور ترکیب دانش و وجود مخازن دانش برای ذخیره دانش ساختم‌اند درونی،دارای بیشترین ضریب اهمیت می‌باشند. درنهایت پس از طی گام‌های پژوهش، الگوی امکان‌سنجی و استقرار اثربخش مدیریت دانش در سه لایه امکان‌سنجی، طراحی مفهومی و ساختار اجرا و استقرار مدیریت دانش ارایه شد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، امکان سنجی، استقرار مدیریت دانش، فراترکیب، آنتروپی شانون
|
  • Reza Taleei far, Hasan Darvish *, Alireza Moghali, Narges Abbasi Pages 13-29

    Everybody admitted that in present stressful and competitive situation, using traditional forms of organizations are unforgivable mistake. Hence, regarding new organizational features is an important worry of researchers. So, the aim of this research is to design project-oriented organization model (as a newfound organizational features) based on organizational performance. The research is an applied research in terms of purpose and an exploratory study that strives to accomplish designing a model for the organization in case study (academic jihad of Fars Province) using mixed approach (qualitative and quantitative). Results indicated that the research final model including project management with five dimensions (necessities of knowledge, risk, processing, human resource, governance and leadership) and two moderator variables of organization's project nature and organization's project technology. Out of dimensions of project management, risk management necessities have the highest priority in forming project-oriented organization model. In addition, based on the factor loading of the final research model, it is suggested to manager that attention to the used technology transfer in organization's projects, size and type of organization's project, incoming pressures to organization's project and necessities of risk management of the project should be their priority in order to design these kinds of organization.

    Keywords: Designing, project-oriented organization, academic Jihad, Organizational Performance, Fars province
  • Mehdi Haghighi Kaffash, Bahman Hajipoor, Nader Mazloomi, Mostafa Momeni* Pages 31-42

    Different studies on strategic management area show that innovation ability is one of the important organizational abilities that lead to make stable competitive superiority in business field. Hence, organizations are looking for discovery and detection of a mechanism for making, establishing and internalization of innovation ability in organizations. This issue, of course, involves recognizing effective factors on this important ability. Present research, has been discovered that innovation ability is depended to other abilities in organizations that prepare the way for formation it besides deep and criticized study on scientific literature and basis of this area. Operational ability, human ability and structural ability are three important abilities that play the major role in formation of innovation ability. While confirming the direct relationship between innovation ability and these three abilities, the research has extracted effective components on each of these abilities to show that final model of innovation ability in organization depends directly and significantly on three dimensions and 9 component and 22 indices. Also, these indices were taken under vote of 55 active and large companies in different industries to measure the level of importance and impact of each index.

    Keywords: organizational abilities, innovation ability, operational ability, structural ability, human ability, large companies
  • Mohsen Torabi, Mir Ali Seyed Naghavi *, Vajhollah Ghorbani Zadeh Pages 43-59

    It is a long time that management theorists have considered electronic human resource management as a phenomenon of 21st century, but truly in time of developing each theory, related challenges and topics to it will not appear. Movement from human resource management of private sector to public sector is not possible with using private sector techniques in completely different area but the field that public sector works in it can basically change its nature. Present qualitative research intends to discover electronic human resource management model in governmental organizations using grounded theory and choosing modern public services and civil rights. For this reason, 11 semi-structured interviews with experts were conducted. Data analysis in codification process was done with MAXQDA software and leads to appearance of 114 concepts in frame of 17 main groups. Electronic human resource management model in governmental organizations, including casual conditions, mechanisms, grounded conditions, moderator conditions and consequences that is necessary to prepare the way according to the mentioned model for implementing desired situation besides considering multiplicities.

    Keywords: electronic human resource management, modern public services, Grounded Theory, ministry of information technology, communication, MAXQDA software
  • Meysam Jafari Eskandari, Mohammadreza Keshvari * Pages 61-73

    Nowadays, performance evaluation is one the important factors of organization's success. Therefore, in performance evaluation, it is necessary to use a system that measures all dimensions of financial and non-financial of organization performance and calculates organization's efficiency. The research is intends to present a new model for performance evaluation of broadcasting centers by fusing dynamic balanced scored cards and data enveloped analysis. Thus, using the idea of managers and experts, a questionnaire was designed by researcher and after distributing among sample population, 15 indices were extracted based on four dimensions of balanced scored card for performance evaluation of broadcasting centers. Then, using Vensim software, diagrams of cause-effect and stock-flow were drawn and the audiences' satisfaction standard was simulated, in addition, sensitivity analysis, input and output determination for data enveloped analysis and finally, specifying efficient and inefficient centers have been presented. The obtained results indicated the appropriate applying of presented fusion model in broadcasting centers

    Keywords: Performance Evaluation, dynamic balanced scored card, data enveloped analysis, system dynamism, broadcasting
  • Lotfollah Forozandeh Dehkordi, Mohammad Mahmoodi Meimand, Saeed Abesi, Mehdi Haddad Zadeh * Pages 75-91

    The matter of intuition and intuitive decision making has attracted increasingly attention in scientific gatherings and research as an effective factor on management all around the world. Present research is based on the grounded strategy and it has identified the Islamic factors and components that are effective on managers' intuition and their decision making besides explaining intuition. The factors were identified through studying and prudence in Holy Quran and with concentration on sign's commentary. In order to avoid non-specialized understanding, Almizan exegesis has been put on the research basis. According to extracted concepts and theorems, the research theory was made based on divine outlook and the concepts of intuition have been explained in this framework. What arises from intuition's concept out of Quran is that "intuition is a spiritual power and superior to reason. Results explained intuition in frame of inspiration, heart sight, faculty of distinction and divine light. 22 components were extracted that were classified in two groups of deterrent and propellant using the ideas of experts of university and Howzeh. Based on Islamic basis, the effectiveness of these factors on intuition is certain, undeniable and fundamental.

    Keywords: intuition, Intuitive Decision Making, Islamic intuition components, Quran, the grounded theory
  • Masood Dehghani, NoorMohammad Yaghobi *, AliReza Mooghali, Zahra Vazifeh Pages 93-107

    Knowledge is increasingly known as a basis for creating a competitive advantage for organizations.Successful knowledge programs need some kind of planning. This research aims to design a pattern for Feasibilityand establishment of knowledge management by using Meta-synthesis method. In order to design and explain a comprehensive pattern, all dimensions of knowledge management have been identified through systematic literature review using 258 papers and Meta-Synthesis method. Then the importance and priority of each proposed dimension was determined using Shannon quantitative method based on content analysis. The results reveal; Rules and Regulations, Meetings, Crisis Management, Commitment toKnowledge program, Evaluation and reward, Documenting experiences, Employee communications (dynamic interactions), Trust, documents and Internal structured knowledge, are the major criteria knowledge management Feasibilityand establishment. At the end the research results demonstrate a three-layer pattern for Feasibilityand establishment of knowledge management.

    Keywords: knowledge management, Feasibility, establishment of knowledge management, Meta-Synthesis, Shannon Entropy