فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال دهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1394)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال دهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • داریوش دانشور فرهود، مریم مالمیر صفحات 1-6
    زمینه
    از گذشته های دور، بحث در باب اخلاق پزشکی در قالب قوانین، نظریه ها، فرضیه ها و مذاهب بروز کرده است. در ایران نیز نهادهای مختلفی در امر تدوین و اجرای اخلاقیات پزشکی فعالیت دارند. گروه علمی اخلاق پزشکی و علوم زیستی در جهت نیل به هدف اعتلای اخلاق پزشکی، درباره برخی از موضوعات مطرح در حیطه پزشکی، آیین نامه های اخلاقی تدوین نموده است. در این گردآوری، برخی از آیین نامه های تدوین شده که به چالش برانگیزترین مسائل روز پزشکی پرداخته اند، مورد توجه قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    گروه اخلاق پزشکی فرهنگستان علوم پزشکی ایران در فاصله سال های 1386 تا 1387 درباره برخی از چالش برانگیزترین مسائل پزشکی روز کشور که نیازمند توجهات اخلاقی ویژه هستند، آیین نامه های اخلاقی جامعی را تدوین و پیشنهاد نموده است. این موارد شامل: سزارین، سقط جنین، اقدامات خرافی در امر درمان، سهم خواهی و واسطه گری در خدمات پزشکی، پیوند کلیه از اهداکننده زنده، شروع یا خاتمه اقدامات درمانی غیرموثر و در نهایت، جراحی های پلاستیک، ترمیمی و زیبایی، می باشد.
  • محبوبه آطاهریان، صدیقه ببران، هادی خانیکی صفحات 7-16
    زمینه
    در عصر امروز در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی رسانه ها توانسته اند جایگاه مهمی کسب نمایند. به موازات گسترش کمی و کیفی وسایل ارتباط جمعی، ضرورت مقررات گذاری برای فعالیت این وسایل آشکار شده است. تردیدی وجود ندارد که قوانین و مقررات برای برقراری نظم در هر عرصه ای لازم است، اما کافی نیست. تجربه نشان داده که در برخی امور (مانند رسانه ها) علاوه بر استفاده از ابزارهای قانونی، باید به ابزارهای نظارت درونی توجه شود. زیرا این ابزارها با فعالیت ها متناسب تر است و افراد، خود را بیشتر ملزم به رعایت آن می دانند .
    یکی از این ابزارهای های درونی یا خود نظام دهی در رسانه ها، تدوین منشور اخلاق حرفه ای است. این منشور که توسط خود عوامل رسانه ای تنظیم می گردد، نقش مهمی در دستیابی به اهداف رسانه ها و عمل به رسالت های اجتماعی آنها دارد. در این تحقیق به نظریه های هنجاری در مورد رسانه ها اشاره شده است و منشور اخلاقی رسانه های کشورهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. هدف در بررسی حاضر، ضرورت تدوین منشور اخلاقی رسانه هاست.
    نتیجه گیری
    بررسی ها نشان می دهد ضرورت حفظ اعتماد مخاطبین برای اصحاب رسانه مهم است. مدیران و عوامل رسانه ها می دانند که تاچه اندازه رعایت اخلاق و قواعد کار حرفه ای در حفظ اعتماد مردم نقش دارد، از این رو خود شیوه ای را برای نظارت و کنترل فعالیت های خود انتخاب می کنند، شیوه ای که مانع فعالیت های آنها نمی شود و رسانه ها را پاسخگو می نماید .بنابراین ضرورت تدوین منشور اخلاق حرفه ای از سوی رسانه ها از اهمیت زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اخلاق، رسانه، منشور اخلاق حرفه ای
  • ناصر مومنی صفحات 17-26
    زمینه
    یکی از علل کم رنگ شدن اخلاق در روابط انسانی، غفلت از ارزش والای انسانی است. این نگرش باعث می شود که انسان موجودی کم اهمیت به نظر آید و ناخودآگاه بسیاری از حقوق قانونی و اخلاقی او نادیده گرفته شود. برعکس، توجه به جایگاه بالای انسان، حس احترام به بشر و رعایت رفتار اخلاقی نسبت به او را بر می انگیزد. بنابراین لازم است، حقیقت و جایگاه انسان به گونه ای فراگیر و با روشی عقلی و نظری، تبیین شود و پیامدهای اخلاقی آن در رفتار افراد نسبت به یکدیگر مورد توجه قرار گیرد. از این روی پژوهش حاضر بر آن شد بر انسان شناسی فلسفی، عرفانی و دینی، به عنوان مبانی نظری اخلاق حرفه ای توجه نماید.
    نتیجه گیری
    بین تلقی هر شخصی از انسان و نوع رفتار او با افراد بشر رابطه معناداری وجود دارد. توجه دادن به استعدادها و ظرفیت های نهفته در انسان و جایگاه بالای او در آفرینش، افزون بر این که هوش اخلاقی را پایدارتر می کند، می تواند از سویی نوعی احترام و رفتار اخلاق مدارانه نسبت به انسان ها را در افراد برانگیزد و از دیگر سو، انگیزه برای تربیت انسان های بدرفتار و غیراخلاقی را افزایش دهد. از این رو، برای بهبود روابط انسانی و به ویژه رعایت اخلاق در محیط کسب وکار، دیدن این جایگاه می تواند نقش چشمگیری داشته باشد. این دیدن اما بیشتر با چشم خرد دیده می شود تا با چشم سر، یعنی نظری و فراتر از رفتارشناسی است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، اخلاق حرفه ای، مسئولیت پذیری
  • محمد حسنی، ژینا بشیری صفحات 27-36
    زمینه
    توجه به اخلاق حرفه ای و پیامدهای آن از اساسی ترین موضوعات پژوهشی در حوزه های سازمانی است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش جو اخلاقی بر تعهد سازمانی، رضایت شغلی و تمایل به ترک شغل بود.
    روش
    این تحقیق کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه کارشناسان زن و مرد اداره مخابرات شهرستان ارومیه به تعداد 200 نفر بوده که از این تعداد 132 نفر به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی، جهت مطالعه انتخاب گردید. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد جو اخلاقی، تعهد سازمانی، پرسشنامه رضایت شغلی و پرسشنامه تمایل به ترک شغل جمع آوری گردید. به منظور تجزیه و تحلیل آماری روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در الگوی مفهومی از مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که؛ بین متغیرهای جواخلاقی با رضایت و تعهد رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین رابطه جو اخلاقی با تمایل به ترک خدمت منفی و معنی دار می باشد. شدت این همبستگی دو به دو از 16/0- تا 65/0- در نوسان است. از تحلیل همبستگی میان متغیرهای برون زا و درون زا می توان نتیجه گیری کرد که؛ هر گونه افزایش در اخلاق حرفه ای همراه با افزایش در نمرات رضایت و تعهد و کاهش در نمرات تمایل به ترک خدمت می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که جو اخلاقی به طور مستقیم باعث ارتقای رضایت شغلی و تعهد سازمانی در کارمندان می شود. همچنین جو اخلاقی کاهش تمایل به ترک شغلی کارمندان را در محیط اداری فراهم می کند.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی
  • علی مهداد، الهام خلاوه صفحات 37-43
    زمینه
    مدیران سازمان ها با رعایت معیارهای اخلاقی و پایبند بودن به قراردادهای روانشناختی در سازمان، می توانند تاثیرات قابل توجهی را برادراک امنیت شغلی، و اعتماد سازمانی کارکنان داشته باشند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ادراک امنیت شغلی و اعتماد سازمانی، از طریق رهبری اخلاقی و پایبندی به قراردادهای روانشناختی، به مرحله اجرا درآمده است.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان یک شرکت تولیدی در اصفهان بودند که از میان آنان تعداد 210 نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای در دسترس، به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش پرسشنامه های رهبری اخلاقی، پایبندی به قراردادهای روانشناختی، ادراک امنیت شغلی، و اعتماد سازمانی مورد استفاده و داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین رهبری اخلاقی و پایبندی به قرارداد روانشناختی با ادراک امنیت شغلی و اعتماد سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0p<). علاوه براین، یافته های مربوط به تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که رهبری اخلاقی، توانست تا 24 درصد از واریانس ادراک امنیت شغلی و همچنین پایبندی به قرارداد روانشناختی، توانست تا 9/4 درصد از واریانس اعتماد سازمانی را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که می توان از طریق رهبری اخلاقی، ادراک امنیت شغلی، و از طریق پایبندی به قرارداد روانشناختی، اعتماد سازمانی را افزایش داد. در این میان قدرت پیش بینی کنندگی رهبری اخلاقی قویتر از پایبندی به قرارداد روانشناختی است.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، امنیت شغلی، رهبری اخلاقی، قرارداد روانشناختی
  • طاهره خسروآبادی، بهمن بنی مهد صفحات 45-53
    زمینه
    اعتماد اجتماعی شاخص مهمی در شکل گیری انضباط در روابط اقتصادی و اجتماعی است. بهبود در اعتماد اجتماعی، موجب ارتقاء و بهبود روابط اجتماعی، نگرش، احترام به قانون، عملکرد اجتماعی و شغلی افراد خواهد شد. در مقابل، فقدان اعتماد اجتماعی اثرات نامطلوبی مانند رشوه، فساد و عدم شفافیت مالی را به همراه خواهد داشت. ازاین رو، هدف از انجام این تحقیق، شناسائی میزان فساد مالی در میان حسابرسان و تعیین رابطه آن با اعتماد اجتماعی است.
    روش
    روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل حسابرسان شاغل در بخش دولتی و خصوصی حرفه حسابرسی است. نمونه پژوهش شامل 320 نفر از حسابرسان شاغل در بخش دولتی و خصوصی می باشد که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده های تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه برای سنجش فساد مالی و اعتماد اجتماعی می باشد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز، از رگرسیون چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها
    یافته ها نشان داد رابطه مستقیمی میان اعتماد اجتماعی پایین و فساد مالی در میان حسابرسان شاغل در بخش خصوصی حرفه حسابرسی وجود دارد.

    نتیجه گیری
    نتایج تایید می نماید که توسعه اخلاق، در حرفه حسابرسی مستلزم بهبود ارزش های اجتماعی ازجمله اعتماد اجتماعی است.
    کلیدواژگان: اخلاق، فساد مالی، اعتماد اجتماعی، حسابرسی
  • نرگس خالقی، مهین چناری صفحات 55-64
    زمینه
    توجه به ارزش های اخلاقی، از جمله وظایف مهمی است که انتظار می رود دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی در کنار کسب علم به آن توجه ویژه داشته باشند. پژوهش حاضر بر آن است تا ضمن بررسی وضعیت هوش اخلاقی دانشجویان، رابطه بین هوش اخلاقی و نوع دوستی آنها را مشخص نماید.
    روش
    پژوهش، کاربردی و شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات آن، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه قم می باشند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 196 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری، در دسترس و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی و پرسشنامه نوعدوستی می باشد. داده ها از طریق فنون آماری؛ تحلیل واریانس، آزمون t، آزمون کراسکال والیس، U من ویتنی، و ضریب همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    دانشجویان در ابعاد دلسوزی، وفای به عهد، اهمیت دادن به دیگران و توانایی در بخشش اشتباهات دیگران وضعیت خیلی خوب داشته اند. بین بیشتر مولفه های هوش اخلاقی با نوعدوستی دانشجویان رابطه معنادار وجود دارد. بین هوش اخلاقی دانشجویان در رده های مختلف سنی، رتبه کنکور و میزان تحصیلات والدین آنها تفاوت معنادار وجود ندارد. بین نوع دوستی دانشجویان در رده های مختلف سنی، و تحصیلات والدین آنها، تفاوت معنادار وجود ندارد، اما با رتبه کنکور، تفاوت معنادار بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که هوش اخلاقی اکتسابی است و با نوع دوستی مرتبط است، آموزش هایی که منجر به رشد هوش اخلاقی دانشجویان می شود، می تواند موجب افزایش نوع دوستی و در نهایت بالارفتن سطح علمی دانشگاه شود.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، رفتار اجتماعی، نوع دوستی
  • مصطفی هادوی نژاد، زهرا جاوید صفحات 65-74
    زمینه
    فساد اداری از جمله پدیده های مساله آفرین مدیریتی است که کنترل آن یکی از چالش های سازمان ها محسوب می شود. این پژوهش، با هدف بررسی رابطه فناوری اطلاعات با فساد اداری، ضمن تبیین نقش وجدان کاری انجام شده است.
    روش
    روش انجام پژوهش، همبستگی و جامعه آماری هدف آن کارکنان سازمان های دولتی رفسنجان است. نمونه آماری 357 نفری به طور تصادفی انتخاب شد. سپس، پرسشنامه هایی برای سنجش متغیرهای پژوهش تهیه شد و پس از اطمینان از پایایی و روایی محتوا بین نمونه توزیع گردید. برای بررسی فرضیه های پژوهش، نخست مدل های اندازه گیری با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی برآورد و آزمون شدند و سپس از طریق رگرسیون چندگانه، برازش داده ها به مدل های معادله ساختاری انجام شد. برای بررسی نقش تعدیل گر متغیر وجدان کاری، قدر مطلق نسبت های بحرانی اختلاف بین ضرایب بتای رابطه متغیر مستقل و وابسته، بر اساس دو سطح وجدان کاری کم و زیاد محاسبه و به عنوان آماره آزمون با مقدار بحرانی z در سطح معناداری 99 درصد مقایسه شدند. محاسبات در نرم افزار Amos Graphics انجام شدند.
    یافته ها
    در سطح اطمینان 99 درصد، فناوری اطلاعات با فساد اداری و به دنبال آن با فساد مالی، فساد رفتارهای اداری و فساد قانونی رابطه منفی معناداری دارد. همچنین، معلوم شد اگر چه متغیر وجدان کاری به عنوان تعدیل گر در رابطه فناوری اطلاعات و فساد اداری نقش معناداری ندارد، در این سطح اطمینان به طور مستقل با فساد اداری رابطه ای منفی دارد.
    نتیجه گیری
    فناوری اطلاعات می تواند فساد اداری را کاهش دهد، ولی نقش آن در کاهش فساد اداری در بخش دولتی نمی تواند نوشداروی مهار آن تصور شود. همچنین، به سبب اهمیت وجدان کاری در کاهش فساد اداری، می توان همچنان مهم ترین عوامل نقش آفرین را در کاهش فساد اداری، عوامل فرهنگی و اجتماعی دانست.
    کلیدواژگان: اخلاق، فساد اداری، فناوری اطلاعات، وجدان کاری
  • ملیحه زارع، ابراهیم افشار صفحات 75-84
    زمینه
    ماهیت حرفه کتابداری و اطلاع رسانی خدمت به کاربران است. هدف این پژوهش، شناسایی میزان آشنایی، تعهد و اختیار کتابداران کتابخانه های عمومی استان اصفهان به اصول اخلاق حرفه ای کتابداری است.
    روش
    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع پژوهش های پس رویدادی است. جامعه آماری، تمام کتابداران کتابخانه های عمومی استان اصفهان در سال1391، که تعداد آنها در مجموع 276 نفر بوده است. به دلیل در دسترس بودن جامعه آماری از روش سرشماری استفاده شد و در نهایت 207 پرسشنامه برگردانده شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی (درصد، میانگین و انحرف معیار) و استنباطی ( آزمون های مقایسه میانگین ها، کروسکال والیس و U من ویتنی) بوده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد، کتابداران با اصول اخلاقی آشنایی دارند و نسبت به آن متعهد هستند، اما حین انجام وظایف خویش این اصول را به کار نمی گیرند. میزان سابقه کار در آشنایی و تعهد افراد به اصول اخلاق حرفه ای موثر است، اما سابقه کار در به کاربستن اصول اخلاق حرفه ای تاثیر ندارد. قابل توجه است که جنسیت، سن و میزان تحصیلات در وضعیت اخلاق حرفه ای تاثیرگذار نیستند.
    نتیجه گیری
    در مجموع کتابداران نهاد کتابخانه های عمومی استان اصفهان در بیشتر مولفه های اخلاق حرفه ای، از آشنایی و تعهد خوبی برخوردار بوده اند، ولی در رابطه با به کاربست آن دسته از مولفه هایی که کمتر آنها را در حین انجام وظایف خویش به کار می گیرند، آموزش ها و بازرسی هایی سرزده از طرف مقامات مسئول ضروری می باشد.
  • مصطفی قادری، مریم سلیمی، کیوان بلند همتان صفحات 85-96
    زمینه
    فقدان نهادینه شدن آموزش کدها و استانداردهای حرفه ای و اخلاقی در موسسات آموزشی و پژوهشی چالش مهمی است. بنابراین تحقیق حاضر به این موضوع می پردازد که آیا اساتید دانشگاه و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانش و نگرش کافی را درباره دستورالعمل های اخلاقی دارند.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های پس رویدادی است. جامعه مورد بررسی دراین تحقیق کلیه اساتید و دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده های دانشگاه کردستان شامل علوم انسانی، منابع طبیعی، فنی مهندسی و کشاورزی است که از میان آنها تعداد 397 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی و 138 نفر استاد، با استفاده از نمونه گیری طبقه ای، به عنوان نمونه تحقیق، انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات (برای دانش و توجه پژوهشگران نسبت به دستورالعمل های اخلاقی) به وسیله پرسشنامه مبتنی بر دستورالعمل های اخلاقی( APAویژه محققان علوم انسانی) و نیز پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر دستورالعمل های اخلاق در علوم و فن آوری1 (NENT ویژه محققان علوم و فنی مهندسی) بود. برای تحلیل اطلاعات از آزمون های تی تک نمونه ای، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی دانکن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهند که؛ به صورت کلی آگاهی نسبت به دستورالعمل های اخلاق در پژوهش در بین اساتید نزدیک به متوسط و آگاهی نسبت به دستورالعمل های اخلاق در پژوهش در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی پایین است. همچنین، میزان آگاهی و توجه اساتید و دانشجویان برحسب رشته تحصیلی و دانشکده تفاوت معنی داری دارد.
    نتیجه گیری
    به طورکلی اغلب اساتید و دانشجویان آگاهی های عمومی نسبت به اخلاق در پژوهش دارند، اما چنین آگاهی هایی در حد کامل نیست.
    کلیدواژگان: معیارهای اخلاقی، اخلاق پژوهشی، تحصیلات تکمیلی
  • هوشنگ تقی زاده، غلامرضا سلطانی فسقندیس صفحات 97-106
    زمینه
    تحقیقات اندکی در رابطه با بررسی ساز و کارهایی که رهبری اخلاقی از طریق آنها منجر به نتایج مثبت عملکردی کارکنان می شود، وجود دارد. در این میان هویت یابی کارکنان و باورهای اخلاقی آنان از جمله متغیرهایی می باشند که می توانند در رابطه رهبری اخلاقی با بسیاری از نتایج عملکردی نقش واسط و تعدیل کننده داشته باشند؛ بر همین اساس نیز هدف این مقاله بررسی نقش هویت یابی و باورهای اخلاقی کارکنان در نتایج عملکردی رهبری اخلاقی می باشد.
    روش
    این تحقیق براساس روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این تحقیق 245 نفر از کارمندان یک شرکت داروسازی در شهر تبریز می باشد که با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه تعداد 181 نفر به عنوان حجم نمونه آماری مشخص گردیده است. برای جمع آوری داده ها از پنج پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها نیز از رویکرد حداقل مربعات جزئی در مدل های مسیری- ساختاری استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که هویت یابی با دو بعد هویت سازمانی و هویت رابطه ای نقش میانجی کننده در ارتباط میان رهبری اخلاقی با عملکرد کارکنان داشته است. باورهای اخلاقی کارکنان نیز دارای اثر تعدیلی قوی در شدت رابطه رهبری اخلاقی با هویت یابی رابطه ای و همچنین اثر تعدیلی متوسطی در شدت رابطه رهبری اخلاقی با هویت یابی سازمانی بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می دهد که برای اثربخشی رهبری اخلاقی بایستی نقش سایر متغیر های اثرگذار بر رابطه رهبری اخلاقی و عملکرد مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هویت یابی، باورهای اخلاقی، رهبری اخلاقی
  • منصور ایراندوست، استیره اسکندری صفحات 107-114
    زمینه
    رشد و توسعه سازمان ها و افزایش نقش آنها در اجتماع، پیامدهای اجتماعی فعالیت های سازمان ها و تاثیرات آنها بر برخورداران مختلف اهمیتی روز افزون یافته است به گونه ای که عملکرد اخلاقی و اجتماعی انسان ها بر عملکرد کلی سازمان تاثیرات بزرگی دارد. هدف این پژوهش بررسی رابطه اخلاق کاری و رفتار شهروندی سازمانی با عملکرد سازمانی است.
    روش
    پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 448 نفر، کارکنان بانک های تجاری دولتی شهر سنندج و حجم نمونه 263 نفر از کارکنان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. برای عملیاتی کردن متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های اخلاق کاری و رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد سازمانی استفاده شد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از مدل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش تایید ضریب همبستگی بین اخلاق کاری و رفتار شهروندی سازمانی (97/0)، ضریب همبستگی بین رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد سازمانی (82/0) و ضریب همبستگی بین اخلاق کاری و عملکرد سازمانی (80/0) بوده است. نتایج نشان دادند؛ مقدار RMSEA (061/0) و نسبت 2 χبه df زیر 3 می باشد که نشان از برازش و قدرت تبیین خوب مدل دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، ضروری است که مدیران سازمان ها با استفاده از راهکارهای ارتقای اخلاق کاری و رفتار شهروندی سازمانی به بهبود و ارتقای عملکرد سازمانی بپردازند و سازوکارهایی را بدین منظور در پیش گیرند.
|
  • Pages 1-6
    Background
    Ethics was discussed for many years in medical ethics through rules, theories, hypothesis and religious. There are some organs in Iran that working on ethics. Department of medical science is one of them that has his own instructions on ethics. This study aims to review some of the challengeable issues in medicine.
    Conclusion
    Department of ethics in Iranian academy of medical science discussed some of the challengeable issues on medical ethics between 2007 and 2008. Therefore, they codified comprehensive ethical instructions. The instructions consist of caesarean, abortion, superstitious actions, mediating in medicine, kidney transplant, plastic surgery and reconstructive surgery.
    Keywords: Medical Ethics, Ethical Instructions, Iranian Academy of Medical Sciences
  • Pages 7-16
    Background
    Today, media has a highlighted position in national, regional and international area. Along with development of media, legislation for media will be clearly necessary. There is no doubt that lows are necessary for providing regulations in society, but not enough. Experiences show that, more than laws, internal supervision is important.
    A professional ethics code is one of the internal supervision. These codes that edited by media agents have key roles in achieving goals in media. In this study, the normal theories in media have been considered and codes of ethics in media in other countries have been considered. This study aims to provide codes of professional ethics in media.
    Conclusion
    Studies show that trust of audience to media agents is necessary. Managers and media agents know that how ethics is important in maintaining the trust. Then they use some strategies to control their activities. Therefore, providing codes of professional ethics in media is so necessary.
    Keywords: Ethics, Media, Codes of Professional Ethics
  • Pages 17-26
    Background
    A factor of fading ethics in relationships is the loss of Human. This attitude makes him/her to seem insignificant being and, unconsciously, most of his legal and moral rights to be ignored. On the contrary, with regard to the position of Human, it would raise the sense of honor to him and would cause to be adhered ethical behavior towards him. Therefore, it is necessary to specify the truth of Human and his position with regard a visionary method, and to be considered its moral consequences in the behavior. This article aims to review the philosophical, mystical and religious humanology as theoretical foundation of professional ethics.
    Conclusion
    There is a significant relationship between attitude of anyone from Humanity and his treatment with the People. Due to the extraordinary talents and capacities of Human and his position in creation, besides of fixing the moral intelligence, it could raise a respectful and ethical behavior-oriented in individuals, on the other hand, it would support the motivation for training the bad behavior or immoral people. Although, for improving the human relations and especially observing the ethics in the business environment, it is better to consider this position, this can be seen with the intellect's eye (visionary and beyond the ethnology).
    Keywords: Humanology, Professional Ethics, Responsibility
  • Pages 27-36
    Background
    Paying attention to professional ethics and its outcomes is the most essential research subject in organizational areas. In this perspective, the aim of current study was to examine the role of ethical climate in organizational commitment, job satisfaction and turnover intention.
    Method
    this is a applicable research that it analyzes by correlation method. Population of study includes all technicians of Urmia Telecommunication Company. Among all, 132 subjects were selected randomly as research sample. The data were collected by using standard questionnaires of ethical climate, organizational commitment, job satisfaction and turnover intention. Structural equations model was used to evaluate the relations among measured and latent variables in the conceptual model.
    Results
    The results show that there are significant relationship between ethical climate, job satisfaction and organizational commitment. Also, the relationship between ethical climate and turnover intention is significant and negative. The pair wise correlation is swings from -.16 to -.65. It can be said that any increase in the value of professional ethics corresponds to increase in the values of satisfaction and commitment and decrease in the value of turnover intention
    Conclusion
    Findings indicate that ethical climate improves employees’ job satisfaction as well as organizational climate directly. Ethical climate decreases turnover intention in work place.
    Keywords: Ethical Climate, Organizational Commitment, Job Satisfaction
  • Pages 37-43
    Background
    Managers of organizations to comply with ethical standards and commitment to Psychological contracts in organizations can have significant impact on perceived job security, and have organizational trust. Therefore, this study aims to predict perceptions of job security and organizational trust through ethical leadership and adherence to psychological contract is carried out.
    Method
    Currents study is a correlation research. Population of study includes all of staffs in Isfahan Company. Sample includes 210 participants that they were selected as in access group. Data accumulated by questionnaires. Data were analyzed by Pearson correlation and step by step regression.
    Results
    Results showed that there are significant relationship between ethical leadership and perceived job security and Also between adherence to psychological contract and organizational trust, (p
    Conclusion
    The results of this study suggest that organizational trust increase through ethical leadership, perceived job security, and through adherence to psychological contract. The predictive power of ethical leadership is more powerful than adherence to psychological contract.
    Keywords: Organizational Trust, Job Security, Ethical Leadership, Psychological Contract
  • Pages 45-53
    Background
    Social trust is being considered as an important index in structuring economic and social relationships. Any progress in social trust will enhance the quality of social relations, attitude, and respect to law and job functions. In contrast, lack of social trust would have adverse impacts such as bribery, corruption and lack of transparency. Hence, the goal of this research is assessment of fiscal corruption among audit professions and its relation to social trust.
    Method
    The present research method is a correlation-descriptive. Population of study includes the auditors in governmental and private sectors in audit profession. Sample of study consists of 320 participants that were selected randomly. Information gathered via questionnaire and library studies. Data were analyzed by multiple regressions.
    Results
    Results of the study show that there is a direct relationship between low social trust and fiscal corruption among private auditors of audit profession.
    Conclusion
    The results confirm that ethic improvements in audit profession require social value improvements such as social trust.
    Keywords: Ethics, Social Trust, Fiscal Corruption, Audit
  • Pages 55-64
    Background
    Attention to moral values is an important duty that should be regard by universities and centers. This study aims to explore the moral intelligence of undergraduate students, and then determine the relationship between moral intelligence and altruism of them.
    Method
    This research is an applied study, and method of collecting and analyzing data is descriptive-correlation. The population includes students of Faculty of Literature and Human Sciences at University of Qom. Based on Morgan’ table, the sample size was calculated 196 subjects. Data gathering tools are two standard questionnaires of moral intelligence and altruism. Data analyzed through statistical techniques of variance analysis, T test, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney test, and Pearson correlation with using SPSS software.
    Results
    Students had very good situation in components of compassion, keeping a promise, caring for others and the ability to forgive the mistakes of others. There is meaningful relationship between most of moral intelligence components and students altruism. There is no significant relationship between students’ moral intelligence and age, and educational level of parents. There was no significant relationship between students’ altruism and age, parental education level, but significant correlation with ranking for entrance to university.
    Conclusion
    Given to this point that moral intelligence is acquired and is associated with altruism, the education that led to the development of student's moral intelligence could cause to enhance altruism and ultimately to higher academic levels for university.
    Keywords: Moral Intelligence, Social Behavior, Altruism
  • Pages 65-74
    Background
    A problematic phenomenon in public management is administrative corruption, and its control is a most serious managerial concern. This paper aims to investigate the impact of information technology on administrative corruption as well as examining the role of work consciousness.
    Method
    The research method was correlation and target population were employees of Rafsanjan public organizations. A sample of 357 members was selected randomly. Then, questionnaires related to research variables were prepared and after ensuring their reliability and content validity were distributed. In order to test the hypotheses, measurement models were estimated and tested through CFA. Finally, data were fitted to structural equation models through multiple regressions. In order to examine the moderating role of work consciousness variable, absolute values of critical ratios for differences between βs of the relationship between dependent and independent variables in two levels of high and low work consciousness were calculated and compared with z critical value in 99 percent of confidence level. Calculations were done using Amos Graphics.
    Results
    In 99 percent of confidence level, IT correlates negatively with administrative corruption, in general, and with financial, administrative behavior, and legal corruption, in detail. Moreover, although work consciousness dose not moderate the relationship between IT and administrative corruption, it has a strong correlation with administrative corruption as a dependent variable.
    Conclusion
    Although IT can reduce administrative corruption, it cannot remove administrative corruption in public sector completely. Furthermore, because of the importance of work consciousness in reducing corruption, still socio-cultural factors would be considered as the most important factors affecting administrative corruption reduction.
    Keywords: Ethics, Administrative Corruption, Information Technology, Work Consciousness
  • Pages 75-84
    Introduction
    The goal of professional librarians and informatics is providing useful services for users. This study aims to recognize the rate of commitment and authority of librarians to ethics instruction.
    Method
    this study is an applied ex post facto research. The population of study includes all librarians of Isfahan public libraries in 2012. By in access selection, 207 questionnaires were filled by participants. The questionnaire was made by authors. Data were analyzed by descriptive and inferred statistics.
    Results
    The findings showed that librarians are familiar and committed to ethical principles, but they don’t use these instructions in their duties. Experience has significant effect on theoretical ethics but not on applying ethics in work. Gender, age and education have no significant effect on professional ethics.
    Conclusion
    It can be said that most of librarians were familiar with professional ethics instructions, but they don’t apply this instructions. Therefore, unannounced inspections are necessary.
    Keywords: Professional Ethics, Demographic Characteristics, Librarian
  • Pages 85-96
    Background
    The loss of customizing ethical and professional cods at educational and research institutions are big challenge. The aim of this research was to study the awareness and consideration to ethical codes and instructions among faculty members and students of universities.
    Method
    The method of research was ex post facto research. Population of study includes all postgraduate students and faculty members of Kurdistan University. Among all, 397 postgraduate students and 138 faculty member by Stratified sampling was selected. It investigated about their research works based on APA Ethical Standards (for Human science researchers) and Guidelines for Research Ethics in Science and Technology Prepared by the National Committee for Research Ethics in Science and Technology (NENT) (for Science and Technology researchers). Data were analyzed by T test, variance analyzing and Donkan test.
    Results
    Results showed that awareness to ethical codes and regulations among students are very weak and among faculty members are in average. Consideration to ethical codes among student and faculty members was less than awareness to ethical codes. Awareness and consideration to ethical codes was different between faculties and departments of university.
    Conclusion
    Most of the student and faculty members relatively had awareness to ethical codes, but their awareness was not perfect.
    Keywords: Ethical Codes, Research Ethics, Postgraduate
  • Pages 97-106
    Background
    There is a few researches related with inspecting mechanisms that ethical leadership with using them lead to positive employee's functional results. Meanwhile the employee identification and their ethical beliefs are among the variables that can be used a moderator role related with ethical leadership and many functional results. Accordingly, the aim of this paper is to investigate the role of identification and ethical beliefs of employees on functional results of ethical leadership.
    Method
    This study, based on research method was descriptive. Statistical population of this research determined 245 employees of pharmaceutical company of Tabriz which are revealed amount 181 as the statistical sample size with using the sample size formula. Collecting data with using Five questionnaires which there validity with using content validity method and there reliability checked by Cronbach's alpha coefficient have been done. Hypothesizes testing have been concluded with using partial least squares approach on path- structural models.
    Results
    the results showed that the identification with two dimensions of organizational identification and relational identification, has mediated and Mediator role on influencing the ethical leadership on employee performance.
    Conclusion
    The results show that for having effective ethical leadership, the role of other effective variables on relationship between ethical leadership and performance must be considered.
    Keywords: Identification, Ethical Beliefs, Ethical Leadership
  • Pages 107-114
    Background
    Development of organizations and increasing their role in society, the social consequences of their activities and their impact on the various stakeholders has become increasingly important So that the social and moral functions have a big influence on the overall performance of the organization. The aim of this study was to investigate the relationship between work ethics and organizational citizenship behavior and organizational performance.
    Method
    This study is descriptive-correlation. The population of the study consisted of 448 Employees of state-owned commercial banks in Sanandaj. Sample size of 263 employees selected by Stratified random sampling. For gathering data, questionnaires were used in the work ethic and organizational citizenship behavior organizational performance. Data were analyzed by Confirmatory Factor analysis and structural equation modeling.
    Results
    The findings confirm the correlation coefficient between the work ethic and organizational citizenship behavior. Correlation between the work ethic and organizational citizenship behavior is about (0.97), the correlation between organizational citizenship behavior and organizational performance is about (0.82) and the correlation coefficient between the work ethic and organizational performance is about (0.80). The results showed, the RMSEA (0.061) and the ratio of χ2 (df =3), which shows a good fit and explanatory power of the model.
    Conclusion
    According to the findings, it is essential that managers of organizations with solutions to enhance the job ethics and organizational citizenship behavior to improve their organizational performance and mechanisms to this end in the fall.
    Keywords: Work Ethics, Organizational Performance, Organizational Citizenship Behavior