فهرست مطالب

تاریخ اسلام و ایران - سال بیست و پنجم شماره 27 (پاییز 1394)

نشریه تاریخ اسلام و ایران
سال بیست و پنجم شماره 27 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی بحرانی پور، فرشید جعفری، علی لجم اورک مرادی* صفحات 5-33
    استان خوزستان از دیرباز به دلیل وجود رودخانه های پر آب و زمین های پست و جلگه ای، یکی از مستعدترین نواحی ایران از نظر کشاورزی بوده است. با توجه به این بستر مناسب، از دیرباز کشاورزی در این منطقه رواج داشته و واجد نقشی حیاتی برای ساکنان آن بوده است. که البته با توجه به تحولات تاریخی هر برهه ی زمانی (همچون امنیت، فعالیت های عمرانی حکومت ها، سیاست های مالیاتی) رشد یا رکود در کشاورزی این استان مشاهده شده است. یکی از وقایع تعیین کننده در تاریخ خوزستان فتح آن توسط تازیان مسلمان است. آن ها در اواخر سال 15ق به خوزستان وارد و طی دو سال نبرد شدید، موفق به فتح خوزستان شدند. چون اکثر خوزستان با جنگ فتح شد، بر مبنای این شیوه ی فتح، مالیات هایی بر کشاورزان خوزستانی بسته شد. پرسشی که این پژوهش در پی پاسخ به آن می باشد این است: فتح خوزستان توسط تازیان مسلمان و سیاست های مالیاتی آن ها چه تاثیری بر اوضاع کشاورزی خوزستان نهاد؟ فرضیه تحقیق آن است که برخلاف نظر مشهور که مبدا زوال کشاورزی خوزستان را در حمله تازیان می دانند، ویرانی در شبکه آبیاری، گسترش باتلاق ها و در نتیجه زوال کشاورزی خوزستان از اواخر عهد ساسانی آغاز شده بود، اما این زوال با ورود مسلمانان شدت یافت. روش کار در این پژوهش توصیف و تحلیل اطلاعات تاریخی منابع دست اول است که با کمک روش اقتصادسنجی (کلیومتریکس) به تحلیل داده ها پرداخته شده است. یکی از یافته های پژوهش این است که با توجه به نرخ مالیات پرداختی می توان به روش کلیومتریکس میزان رونق کشاورزی یک منطقه را بررسی کرد. یافته دیگر آن که، حمله عرب بلافاصله موجب زوال کلی کشاورزی در خوزستان نشد. بلکه این زوال از نیمه دوم قرن یکم قمری آغاز شد.
    کلیدواژگان: خوزستان، کشاورزی، فتوحات اسلامی، سیاست های مالی، کلیومتریکس
  • فیض الله بوشاسب گوشه، کریم یوسف جمالی*، علی بهادری صفحات 35-63
    کیفیت ارتباط وضرورت همراهی دین وسیاست درایران عصرساسانی،پیامدها وتبعاتی راایجادکردکه مستقیم یاغیرمستقیم،درتحولات اجتماعی،حوادث تاریخی وانواع فعالیت های اجتماعی مردمان آن روزگار،تاثیر گذاربود.نهاد دین وطبقه موبدان،بعنوان متولیان معنویت واعتقادات جامعه،از قبل تبیین یک جهان بینی خاص ونوع تعاملات ورویکرد خود،جامعه ای بسته پدید آوردندکه ضمن حذف مخالفان ورقیبان،انتفاع حداکثری ازامکانات ومواهب مادی ومعنوی درعرصه اجتماعی واقتصادی رادرانحصارخودگرفتند.برخورد بسیار قهرآمیزموبدان بانهضت هاوجنبش های اجتماعی واعتقادی رقیب وادیان غیرهمسووتسلط برمنابع قدرت وثروت درقالب رسمیت یافتن دین زرتشت وهمراهی دونهاد دیانت وسلطنت درعصرساسانی وکارکردمتنوع آتشکده ها،به همان نسبت که این طبقه اجتماعی رابرخوردارکرد،جامعه رادر سیرتوسعه وعدالت فراگیر آسیب پذیر نمود.این پژوهش برآن است تا با استفاده شیوه تحقیق کتابخانه ای وتحلیل تلفیقی دادهای تاریخی،ضمن بهره گیری ازطیف متنوعی ازمنابع،جایگاه موبدان درجامعه ساسانی راباز شناسی کرده وازقبل آن ضمن تمرکزبرفعالیت هاوعملکرد های اقتصادی موبدان،بخشی ازساختار نظام سیاسی واقتصادی ساسانیان رابازکاوی نمایدو ازآن دو،قسمتی ازهویت تاریخی وپیشینه فرهنگی وتمدنی ایران زمین درآخرین دوره ازعهدباستان را مورداستقراءواستدلال قراردهد.نتایج حاصل حاکی ازآن است که موبدان علاوه برفعالیت های فرهنگی،اجتماعی واعتقادی،بربخش نمادینی ازفعالیت های اقتصادی نیزتسلط داشتند وازاین راه عایدات عمده ای رانصیب برده وبرچرخه اقتصادی کشوراثرگذاربودند.
    کلیدواژگان: ساسانیان، موبدان، کارکرد اجتماعی، فعالیت های اقتصادی، آتشکده
  • سهیلا ترابی فارسانی، علی اکبر غندی* صفحات 65-102
    امروز به روشنی پیداست که دنیای تاریخ نویسان در طول یک قرن گذشته ، دچار دگرگونی و تغییراتی اساسی گردید . از منظر مورخان جدید ، تاریخ تنها گزارش عملکرد شاهان ، قهرمانان ، روحانیون و حوادثی از قبیل جنگ و صلح نیست . بلکه ارائه و شناخت زندگی و بازآفرینی افعال آدمیان ، در گذشته است . نیل به این مقصود ، مستلزم دسترسی به منابع مرتبط می باشد که از جمله این منابع ، متون تادیبی است . آداب نامه ها صورت مثالی و آرمانی است از آنچه در زندگی روزمره وجود دارد وهمچنین نوعی ادبیات اتوپیایی است که تقابل میان ذهن کمال گرا و عمل اجتماعی عینی را باز می نماید.
    این مقاله در صدد بررسی این موضوع است که آداب نامه های عصر قاجار و همه ی متون تعلیمی – تادیبی ، به عنوان متون تاثیر گذار بر ذهن کنشگران فردی و اجتماعی ، چه کمکی به روشن شدن ابعاد زندگی مردم آن عصر می کند .
    غایت مطلوب مورخ اجتماعی ، نشان دادن کنش فردی و جمعی عصر مورد مطالعه اش می باشد و به ویژه رسیدن به فکری است که فاعل تاریخی را به انجام آن کنش واداشته است . ادعای ما این است که آداب نامه ها یکی از ارکان اصلی سازنده ذهن و فکر کنشگر است . پس به دنبال پاسخ به این سوالیم که آیا می توان آداب نامه ها را به عنوان یکی از منابع مهم روشنگر تاریخ اجتماعی ایران محسوب کرد ؟حاصل آن که تنوع موضوعات آداب نامه ها و مباحثی که عمدتا به زندگی و آداب اجتماعی و رسوم متداول هر دوره برمی گردد این دسته از منابع را به مراجعی قابل توجه برای تاریخ اجتماعی بدل کرده است مواردی همچون آداب سفره، آداب معاشرت، آداب تربیت اولاد، آداب طهارت، آداب ازدواج، آداب بازی نمونه هایی از آنها است.
    کلیدواژگان: آداب نامه، اندرزنامه، تاریخ اجتماعی، تاریخ نگاری، قاجار
  • زهرا حامدی صفحات 103-124
    پژوهش حاضر به بررسی تعاملات فکری اندیشه گران دوره پهلوی اول در خصوص آموزش زنان بر اساس سه نشریه عالم نسوان ،شفق سرخ واطلاعات می پردازد . این پژوهش که براساس روش پژوهش های تاریخی صورت پذیرفته است در صدد پاسخگویی به این پرسش است که چالش ها ی فکری نخبگان دوره پهلوی اول در مبحث زنان چه بوده وانعکاس آن در جراید آن عصر چه تاثیری بر وضعیت آموزشی وفعالیتهای فرهنگی واجتماعی آنان گذاشته است.
    کلیدواژگان: آموزش زنان، پهلوی اول، عالم نسوان، شفق سرخ، اطلاعات
  • lمحمد شورمیج صفحات 125-151
    در دوره صفوی به ویژه زمان شاه عباس اول،اقتصادکشاورزی به خصوص ابریشم از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.ابریشم یکی از محصولات مهم وتاثیر گذاردر اقتصاد تجاری عصر صفوی بوده و منطقه گیلان در در این زمینه سهم به سزایی داشته است.هدف و مساله اصلی این پژوهش بررسی و تبیین نقش ابریشم گیلان در اقتصاد تجاری و تحولات اقتصادی و سیاسی داخلی عصر صفوی تا پایان شاه عباس اول است.
    این پژوهش در پی پاسخ به این فرضیه است که،ابریشم به عنوان یک کالای استراتژیک اقتصادی،در عصر صفویه دارای اهمیت به سزایی بوده و گیلان در این راستا نقش تعیین کننده داشته است.
    یافته های پژوهش بیانگر این است،علیرغم کاربرد صنعتی و تجاری ابریشم ،بیشتر در قالب تجاری مورد بهره برداری قرار می گرفت و گیلان به خاطر تولید انبوه و مرغوب ابریشم نقش غیر قابل انکاری در جلب بازارهای اروپایی و تجارتخانه های آن داشته است.همین امر سبب سوق دادن ایران و منطقه گیلان به مدار سرمایه داری تجاری جهانی شد. اما تولید ابریشم نتوانست تحول عمده ای دراقتصاد و رشد گیلان بخصوص زمان شاه عباس اول بگذارد زیرا بیشتر بعنوان یک کالای اقتصادی کنترل شده در خدمت استبداد شاهی و دستگاه مرکزی بود
    کلیدواژگان: صفوی، شاه عباس اول، گیلان، ابریشم، اقتصادتجاری و سیاسی
  • عباس قدیمی قیداری، علی منوچهری* صفحات 153-175
    روزنامه ناله ملت در طول یازده ماه محاصره مشروطه طلبان و آزادی خواهان تبریز، تمام تلاش خود را در راستای حمایت از آنها قرار داد. مطالب و موضوعات مندرج در این روزنامه خود مصداق بارز این سعی و کوشش به شمار می رود. این روزنامه با بیان پیروزی ها و ودلاوری های مجاهدین و انعکاس شکست و درماندگی مستبدین و نیروهای دولتی و نیز ماهیت واقعی سرمداران و حامیان آنها مانند عین الدوله و محمدعلی شاه، آگاهی بخشی عمومی و تحریک احساسات مردم آذربایجان و سایر نقاط کشور نسبت به حمایت از مشروطه و مشروطه طلبان را مد نظر داشت. این روزنامه برآن بود تا از این طریق به احیای حقوق از دست رفته ملت و نجات ایران از یوغ استبداد بپردازد.بسامد واژه ها و اصلاحات در این روزنامه نشان از آن دارد که این روزنامه مشروطه خواهی،بیداری مردم و آزادی ایران از یوغ استبداد را اندیشه خود قرار داده بوده است. نوشته پیش رو بر آن است تا رویکرد روزنامه ناله ملت را در نیل به اهداف مذکور با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد مداقه قرار دهد.
    کلیدواژگان: ناله ملت، مشروطه، استبداد، آذربایجان، تحلیل محتوا، میرزا آقا
  • علیرضا ملایی توانی*، مسعود آتشگران صفحات 177-197
    جنبش عدالت خواهی ایرانیان در عهدقاجار در صیرورت خود با مفهوم عدالتخانه گره خورد و به بسط حوزه معنایی آن منتهی گشت. لذا برای فهم درست تر این مفهوم بایستی متغیرهای تاثیرگذار بر آن را شناسایی کرد و به این مساله پاسخ گفت که چه عواملی در پیوند با مفهوم عدالتخانه قرار داشتند و به چه میزان و محدوده ای بر تحول معنایی آن اثر گذاردند؟ نگارندگان با استفاده از روش تحلیل گفتمان می کوشند با بررسی حوزه های گفتمانی موجود در جامعه آن روز به ارزیابی تعامل این گفتمان ها با مفهوم عدالتخانه بپردازند. ناگفته روشن است که تلقی های متفاوتی از مفهوم عدالتخانه وجود داشت: خواست توده های مردم، اصلاح قضایی بر بنیان سنت رایج جامعه بود؛ اما افکار و آراء سران جنبش متعدد بود؛ بخشی لزوما راهبردسیاسی نداشتند و به دنبال نظام قضایی کارآمد و مستقل بودند، قسمی یک باره به دنبال استقرار قانون و مجلس مشروطه بودند. در پی بست نشینی در حرم عبدالعظیم و بی توجهی دولت به مطالبات معترضان طباطبایی خواهان «مجلس عدالت» شد و مخالفین دولت «مبعوثان ملت» را طلب کردند. نه مجلس طباطبایی لزوما اصلاح قضایی بود و نه مجلس آزادیخواهان حتما مشروطه. سرانجام سرسختی عین الدوله نظرات متعدد سران جنبش را در چارچوب گفتمان واحدی موسوم به «مجلس شورای ملی» و ایجاد مشروطه متمرکز نمود.
    کلیدواژگان: گفتمان سنتی، گفتمان نوگرا، میان گفتمان عدالت خواه، جنبش عدالتخانه، مجلس عدالت
  • بهرام موسوی*، مرتضی دهقان نژاد، مرتضی نورایی صفحات 199-218
    پس از جدایی افغانستان از ایران، این دوکشور به عنوان دو واحد مستقل سیاسی، همواره متاثر از جریانات و تحولات داخلی و دخالت های سیاسی و فرهنگی بیگانگان نتوانستند در عرصه های اجتماعی و به ویژه حوزه ی روابط فرهنگی به تعاملی هم سو و سازنده دست یابند. دامن زدن به اختلافات متعدد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به ناچار سطح روابط اجتماعی – فرهنگی دو کشور با وجود تمامی اشتراکات از دین تا فرهنگ و زبان را دچار لطمات جبران ناپذیری ساخت. تلاش کنشگران افغان در ایجاد هویتی نوین برای افاغنه با تاکید بر پشتون گرایی سیاسی – فرهنگی، تقابل با زبان فارسی با تقویت حوزه ی زبان پشتو، دوری گزینی از ایران در حوزه ی آموزش تعملیات عمومی و رویکرد به دولت های ثالث مانند ترکیه در این زمینه، بر میزان واگرایی و جدایی فرهنگی میان دو کشور در دوران سلسله پهلوی افزود. این مقاله با رویکردی تاریخی - تحلیلی مهمترین عوامل و بسترهای موانع اجتماعی – فرهنگی میان دو کشور را با تاکید بر اسناد وزارت امور خارجه ایران و منابع افغان مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ایران، افغانستان، دوران پهلوی، موانع فرهنگی همگرایی
  • علی محمد ولوی، طاهره ناصری* صفحات 219-267
    قریب به هزار و پانصد سال تاریخ اسلام ، بیانگر آسیب های فراوانی است که به خاطر غالیان و رواج اندیشه های غالیانه ، متوجه این دین شده است . اینکه غلو چیست و شاخصه های آن کدامند بحث ها و چالش های فراوانی را باعث شده و می شود . از جمله بهترین افرادی که می توانند شاخصه های دقیقی برای این پدیده حساس دینی مشخص و نحوه برخورد با آن را تعیین کنند، معصومین (ع) می باشند . ایشان در خصوص ورود اندیشه های غالیانه در بدنه جامعه شیعی ، در کلام و رفتار واکنش هایی نشان داده اند که با تکیه بر مجموعه این رهنمودها ، می توان به شاخصه هایی برای تمییزگفتمان غلو ونفوذ آن در منابع شیعه ، دست یافت . گونه شناسی غلو به اعتبار قضاوتهای معصومین (ع) در خصوص اندیشه های غالیانه در امامت و حساسیت های نظری و عملی ایشان از جمله مباحثی است که درمقاله حاضر مورد توجه قرارگرفته است . روایاتی که از غالیان به عنوان بدترین مردم یاد کرده اند یا از برابری غلو با کفر ، شرک ، ضلالت و گمراهی سخن گفته اند حساسیت نسبت به این پدیده را ، نشان می دهد .
    در این پژوهش با استفاده از روش نظریه زمینه ای (بنیادی ) با رویکردی توصیفی از طریق کدگذاری ، مقوله بندی داده ها و مقایسه مقوله ها و مضامین نسبت به یافتن شاخصه ها ی غلو در سنت و سیره معصومین (ع) و تبیین نوع واکنش ایشان، اقدام شده است . داده ها در دو جدول مهم ساماندهی شده که نتیجه آن می تواند زمینه سازی برای تولید فرهنگ مبارزه با غلو در ابعاد مختلف ، باشد .
    کلیدواژگان: بازکاوی، موضع (سنت و سیره)، معصومین (ع)، غلو، شاخصه های غلو
|
  • Ali Bahranipour, Farshid Jafari, Ali Lajmorak Moradi* Pages 5-33
    Since past, Khuzestan province is one of the most fruitful areas in agriculture aspect in Iran due of rich rivers and prolific lands. Hence, this area has played a vital role in agriculture for inhabitants due to historical reasons (like security, development activities of governments, financial and tax policies). Progress and recession of agriculture has been seen in each period of time. Triumph by Muslim Arabs can be considered as one of the key events in this province’s history. In the late of 15 AH, Muslim Arabs arrived this providence and could conquer it after two years fighting. Owing to the fact that most of this province was conquered by war, taxes were determined for farmers of Khuzestan. The question which this study is intending to answer can be expressed as, what is the effect of Khuzestan conquered by Muslim Arabs and their tax policy on agricultural situation in Khuzestan. The assumption of this research is opposite of popular opinion that conquered this providence by Muslim Arabs and their tax policy caused a decreasing trend in its agricultural but this decreasing began since the late Sassanid era and intensified with the invasion of Muslims. This research Method is analysis and descriptive on historical data of reliable sources using econometric method. The one of the important result in this study is that agricultural prosperity of a region can be calculated using tax rate by Clio metrics method. Other result is the Arab attack immediately didn’t cause of a general decline in agriculture in Khuzestan But this decline was the beginning of the second half of the first century AH.
    Keywords: Khuzestan, Agriculture, the Islamic conquest, fiscal policies, Clio metrics
  • Feyzolah Boushasb Goushe, Karim Yousef Jamali*, Ali Bahadori Pages 35-63
    Quality, relevance and necessity of keeping religion and politics in Iran Srsasany, consequences and implications in contemporary society, which caused directly or indirectly, in the social, historical events and social activities of the people of that era, was impressive .Institution of religion and priestly class, as the custodians of morality and beliefs of society, before explaining a particular worldview and interactions, and their approach, which brought about the elimination of opponents and rivals closed society, the maximum advantage of the features and benefits of the material and spiritual realms monopolize economic and social groups very angry violent encounter with priests and religious movements and social movements, religions competing non-aligned and mastery of the sources of power and wealth in the form of official religion of Zoroastrianism and escort agencies and crown Sassanian era and function of various temples ,to the extent that the higher social classes, the vulnerable population in the course of development and Universal justice .This research is to investigate ways of using library compilation and analysis of historical data,while enjoying a variety of sources, Sassanid open position in society of priests and already the focus of economic activity and the priests, the political and economic structure of the Sasanian induction .part of the political and economic structure of the induction of the Sassanids, and the two-part historical identity, culture and history from ancient times to the ground in last place inductive reasoning . The results indicate that the priests in addition to cultural activities, social and faith on the symbolic dominance of economic activity and a major portion of the proceeds raised and contributed to the economic cycle.
    Keywords: Sassanid, priests, social functioning, economic activity, fire temple
  • Soheila Torabi Farsani, Aliakbar Ghandi* Pages 65-102
    It is clear nowadays that during the last century the world of historians has basically changed. From the standpoint of the new historians, history is not just reporting the performance of kings, heroes, clerics, and such events as war and peace; but representing life and reviving human actions in the past. Achieving this goal requires having access to some related sources like the educational ones. Books of etiquette are the idealistic and exemplary forms of what is available in daily life. Such books comprise some sort of utopian literature representing the contrast between the idealistic mind and the social objective acts. The present paper seeks to study the point that how the books of etiquette during the reign of Ghajar, and all other works on education and politeness, as influential works on the minds of the individual and social actors, help clarify the life aspects of people in that era. The ideal of a social historian is reflecting individual and social interaction of the era under their study, especially reaching the idea that has made the historic actors act. More deliberation suggests that every unique period in history is dependent on some different intellectual, cultural, and social basis from which some unique behavioral patterns originate. Here, it is claimed that books of etiquette comprise one of the basic components of the interactive mind and mentality? Consequently the variety in the subjects of etiquette books and issues mainly refers to the life, social rules and prevailing traditions of each are makes these kinds of references as a remarkable references for the social history.
    Keywords: Key words: books of etiquette, books of advice, social history, history writing, Ghajar
  • Zahra Hamedi Pages 103-124
    The present research analyzes the exchange of perceptions among Intellectuals during Pahlavi I in regards to women's education based on three publications: Alam-e- Nesvan, Shafagh-e- Sorkh, and Ettellat.
    This research which is done based upon historical researches attempts to answer what challanges were faced on the topic of women by elites of Pahlavi I era, and its reflection in the press of that period had what impact on their social, cultural, and educational status.
    Keywords: Education of Women, Pahlavi I, Alam, e, Nesvan, Shafagh, e, Sorkh, Ettelaat
  • Mohammad Shoormeij Pages 125-151
    In the period of the Safavid, especially under the Shah AbbasI was Particularly important agriculture economy, specific silk. Silk is one of the important and effect on the products at the trade economy under the Safavid to the end of Shah AbbasI and the Guilan very share in that was producted.
    this research purpose and the main question is analyze and explain the role Guilan silk in the trade economic and changes political and economic Safavid period to the end Shah AbbasI .
    this research seeks to answer the hypothesis that, silk as a strategic economy commodity, under the Safavid was an important and Guilan had a decisive role in this regard.
    Research findings indicate that in spite of commercial and industrial applications silk, mostly in the form of trade was used, And Guilan for mass production and high quality silk, that have indispensable role in attracting European markets and businesses . This resulted in was Propel Iran and Guilan to the circuit capitalist global trade. The silk production could not have a major change in the economy and growthGuilan, especially during Shah AbbasI. For further was as an economic good controlled, serve to royal despotism and the central system.
    Keywords: Safavid, Guilan, Shah AbbasI, silk, trade, political economy
  • Pages 153-175
  • Dr. Alireza Mollaiy Tavany *, Masaod Atashgaran Pages 177-197
    Iranian justice movement in Qajar era closely associated with ’adâlatxâne was led to the idea expansion. Effective variables identification is a principal point to accurate idea comprehension and in this regard two essential questions should be answered; what were those connected factors to ’adâlatxâne? And how much were their rate and range of the concept transformation? According to discourse analyses method, the research attempts to study the Qajar era discourses for evaluation of their interaction with ’adâlatxâne. It is obviously clear, there were different perception of ’adâlatxâne concept, judgment amendment based on common tradition of their society was populace demand, furthermore various opinion were dominated among the movement leaders; partly had no specific political strategy soliciting an efficient independent judicial system, others desirous of establishing law institution and constitutional legislative majlis. After taking refuge in the Abdul-Azim holly shrine, and government negligence to protesters demand, Tabatabaie asked “’adâlat majlis”, and government dissenters requested “people elected”. Neither Tabatabaie’s majlis was specifically a judicial reform, nor was other protesters’ demand necessarily constitutional monarchy. Finally ’yne-Adole tenacious caused various movement leaders’ ideas to gather on a unit stated “legislative majlis” for constitutional monarchy establishment.
    Keywords: Key words: traditional discourse, modern discourse, justice fond, adâlatxâne movement, adâlat majlis
  • Bahram Musavi*, Mortaza Dehghannejad, Mortaza Nouraei Pages 199-218
    After separating Afghanistan from Iran, as to political independent units, these two countries influenced by internal revolutions and movements and political-cultural interferences of the foreigners couldnt attain at constructive and consistent interaction in the social fields specially cultural relation area. Aggravating various political, social and economical conflicts severely damaged social-cultural relations between these two countries despite all commons including religion, culture and language. Attempts of Afghan actors for creating a new identity for Afghans emphasizing on cultural-political Pasto ,interaction with Farsi language by enforcing the area of Pasto language, divergence from Iran in public education area and approaching toward third government such as Turkey, increased the extent of divergence between two countries in Pahlavi age. The present paper studies the most important factors and social-cultural obstacles between two mentioned countries in analytical-historical approach and emphasizes on the documents of Foreign Ministry of Iran and Afghan resources.
    Keywords: Iran, Afghanistan, Pahlavi age, cultural obstacles of convergence
  • Ali Mohammad Valavi, Tahereh Naseri* Pages 219-267
    Nearly a thousand and five hundred years of history of Islam, reflects a lot of damage due to exaggerators and the spreading of exaggerated ideas that has found this religion. What is exaggeration and what are its features, is and will be causing a lot of controversies and challenges. The most appropriate people who can identify this phenomenon are infallible Imams. They have shown word and behavior reactions according to entry of exaggerated ideas within the Shi’ite community that with relying on these guidelines, we can obtain criteria for recognition of exaggerated discourse and the influence of it on the Shi’ite sources. Typology of exaggeration with regards to infallible’s judgement and theoretical and practical sensitivity of them about exaggerated ideas in Imamate is one of many subjects that have been taken into consideration in this research. Sensitivity of this phenomenon is shown in narratives that speaks of exaggerators as the worst people or describes equality of exaggeration with atheism, idolatry and obliquity.
    In this study, using Grounded Theory with descriptive approach through coding, categorization and comparison of data and contents has been acted upon to find exaggeration features and to show reaction to them. The result of such research has been organized in two important tables which can lead to production of a culture that opposes exaggeration.
    Keywords: Keywords: Scrutiny, Tradition, Manner of Infallible Imams, exaggeration, exaggerated features