فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1393)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عزیز گرد، حسام وقفی، محسن فکوری* صفحات 1-18
    بررسی عملکرد شرکت ها از مهمترین موضوعات مورد توجه مدیران، سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر اشخاص ذینفع محسوب می شود و نتایج حاصل از آن مبنای بسیاری از تصمیم گیری ها در داخل و خارج از شرکت هاست. در این تحقیق معیارهای اهرم مالی و دو معیار ارزیابی عملکرد شامل نسبت بازده دارایی ها و کیوتوبین مورد توجه قرار گرفته است. هدف این تحقیق پاسخ به این سوال است که آیا بین ساختار سرمایه و عملکرد شرکت رابطه ای وجود دارد یا خیر؟ در این تحقیق از رویکرد قیاسی– استقرایی و برای تجزیه و تحلیل آماری نیز از نرم افزار آماری (SPSS) استفاده شده است. در این تحقیق تعداد 71 شرکت (355 سال شرکت) برای آزمون فرضیه های تحقیق بین سال های 1387 الی1391 انتخاب شده است. در این تحقیق با استفاده از رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی، تجزیه و تحلیل داده ها انجام شده است. از آزمون K-S برای تعیین نرمال بودن داده ها، روش رگرسیون برای بیان ارتباط متغیرها، آماره آزمون t برای آزمون معنادار بودن ضرایب معادله رگرسیون و در نهایت از آماره آزمون فیشر برای تعیین معنادار بودن معادله استفاده شده است. بین متغیرهای نسبت کل بدهی به کل حقوق صاحبان سهام، نسبت کل بدهی بلندمدت به کل دارایی و نسبت کل بدهی به کل سرمایه با معیار ارزیابی عملکرد بازده دارایی ها رابطه معنادار وجود داشته ولی ارتباط هیچ یک از متغیرهای مستقل با متغیر کیو توبین معنادار نیست.
    کلیدواژگان: بازده حقوق صاحبان سهام، کیو توبین، ساختار سرمایه
  • علی غیوری مقدم *، حمیدرضا حاجب، حجت پارسا صفحات 19-34
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رقابت در بازار محصول بر روی کیفیت سود (اطلاعات) است. به این منظور 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1390-1382 با استفاده از رگرسیون داده ها ترکیبی مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج پژوهش بیانگر آن بود که رقابت در بازار محصول تاثیر مثبت و معنی داری بر کیفیت سود (اطلاعات) دارد. لذا می توان چنین گفت که افزایش در رقابت بازار محصول می تواند نقش موثری در افشای با کیفیت اطلاعات داشته باشد. به بیان دیگر، این پژوهش بیان می دارد که در یک محیط کمتر رقابتی (متمرکز) مدیران واحدهای تجاری تمایل دارند تا با ایجاد یک فضای اطلاعاتی غیر شفاف هزینه های سیاسی و مالکانه افشای اطلاعات را کاهش داده و مزیت رقابتی خود را حفظ نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت سود (اطلاعات)، رقابت در بازار محصول، شاخص هرفیندال، هیرشمن و بورس اوراق بهادار تهران
  • علی رحمانی *، نازنین بشیری منش صفحات 35-68
    افشای اطلاعات توسط شرکت ها یکی از ابزارهای مهم مدیران به منظور انتقال اطلاعات مربوط به عملکرد مالی به سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر افراد ذینفع بوده و یکی از دلایل مهم تقاضا برای افشای اطلاعات، مسانل نمایندگی و عدم تقارن اطلاعات است. مطالعات پیرامون افشای اطلاعات در سه حوزه، اندازه گیری سطح و کیفیت افشای اطلاعات، محرک های افشای اطلاعات و پیامدهای آن برای بازار سرمایه طبقه بندی می شوند. مقاله حاضر به مرور جامع، تحقیقات حوزه افشای اطلاعات در ایران پرداخته و با بررسی موضوعات، متغیرها و عوامل مورد بررسی، چارچوب تحقیقاتی مناسب و منسجمی از تحقیقات حوزه افشای اطلاعات توسط شرکت ها ارائه می دهد. بررسی ادبیات موجود نشان می دهد، توجه به ابعاد مختلف افشای اختیاری و توسعه روش های تحقیق مانند استفاده از مدل های غیر خطی می تواند به بهبود و گسترش ادبیات افشای اطلاعات کمک بسزایی کند.
    کلیدواژگان: افشای اجباری، افشای اختیاری، محرک های افشاء و پیامدهای اقتصادی افشاء
  • سید حسین سجادی، رحیم بنابی قدیم* صفحات 69-84
    هدف این تحقیق بررسی سیستم و شاخص های موثر بر مدیریت عملکرد پایدار می باشد. شرکت زمانی می تواند ارزش آفرینی کند که روش مدیریتی آن شامل خصوصیات مختلف به ویژه در ارتباط با یکپارچه سازی ابعاد اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی باشد. وجود ذینفعان با منافع متضاد و ناهمگون، سبب افزایش تقاضا برای اندازه گیر های با ابعاد چندگانه می شود. بر اساس تصور ذینفعان از یک شرکت، شرکت زمانی می تواند تداوم فعالیت داشته باشد که قادر به ایجاد، حفظ و تقویت روابط پایدار و بادوام با تمامی ذینفعان خود باشد، که از طریق حسابداری و مدیریت علکرد پایدار بدست می آید. در این مقاله ابتدا ابعاد حسابداری پایداری (زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی) بررسی می شوند. سپس سیستم حسابداری مدیریت پایدار، استراتژی ها و شاخص های عملکرد پایداری مورد بررسی قرار می گیرند. نتایج تحقیقات نشان می دهد، مدیریت پایداری نیازمند تعریف اهداف پایداری است که از طریق استراتژی ها و شاخص های، باید دائما بررسی و ارزیابی شوند.
    کلیدواژگان: پایداری، حسابداری زیست محیطی، حسابداری اجتماعی، عملکرد پایدار، مدیریت پایدار
  • زهره حاجیها *، مریم سلطانی صفحات 83-108
    در سال های اخیر گرایش شدیدی به استفاده از تئوری های رفتاری در تحقیقات حسابداری بوجود آمده است. بدون شک چنین مطالعاتی باعث غنای رشته حسابداری شده و آن را از یک رشته خشک و کاملا فنی (تکنیکی) خارج می سازد. تاکنون مطالعات جالبی در عرصه حسابداری و عوامل محیطی تاثیرگذار بر آن در جهان صورت گرفته است که همگی موید تقابل و تعامل حسابداری و محیط بر یکدیگرند (هافستد، 1987). نتایج این تحقیقات نشان می دهد که توسعه و تکامل حسابداری تحت تاثیر عوامل محیطی مختلفی قرار دارد که یکی از مهمترین این عوامل «فرهنگ » می باشد. تحقیق حاضر در واقع تلاشی در جهت شناخت حوزه ها و مولفه های فرهنگی و ابعاد ارزشی و تاثیر آن بر حسابداری می باشد. در این راستا، در این پژوهش رابطه حسابداری، یعنی علمی که بدون خرده ارزش های فرهنگی در تمامی جوامع شکل یکسانی دارند و فرهنگ که یکی از عوامل ایجاد تفاوت در شیوه های عمل حسابداری است، در قالب پژوهش های گوناگون مورد بررسی قرارخواهد گرفت.
    کلیدواژگان: ابعاد ارزشی حسابداری، ابعاد فرهنگی، نظریه هافستد، ل ی
  • الله کرم صالحی، هاشم حزبی *، برزو صالحی صفحات 109-120
    با توجه به رشد و توسعه بازارها و ابزارهای مالی، پیچیدگی بازارهای مالی و تخصصی شدن مقوله سرمایه گذاری، سرمایه گذاران و شاغلان بازارهای مالی نیازمند ابزارها، روش ها و مدل هایی هستند که در انتخاب بهترین سرمایه گذاری و مناسب ترین پرتفوی به آن ها یاری دهد. این امر موجب شد که نظریه ها، مدل ها و روش های گوناگونی برای قیمت گذاری دارایی های مالی و محاسبه پیش بینی نرخ بازدهی سهام، مطرح شده و هرروز در حال توسعه و تغییر باشد. یکی از این مدل ها، مدل سه عاملی فاما و فرنچ می باشد که طی دو دهه اخیر مورد توجه محققین قرار گرفته است. اخیرا (2013)، این دو محقق مدل قبلی خود را توسعه و مدل جدیدتری را ارائه نمودند. در این پژوهش به معرفی این الگوی جدید می پردازیم. تحقیقات تجربی در مورد توانایی این الگو در توضیح بازده سهام هنوز بدان شکل صورت نگرفته است و ارزیابی آن منوط به انجام تحققیات آتی خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدل سه عاملی فاما و فرنچ، مدل پنج عاملی فاما و فرنچ، سودآوری عملیاتی، سرمایه گذاری
  • عبدالله خانی، کریم ایمانی *، امین یوسفی صفحات 121-142
    هدف از انجام این تحقیق بررسی مبانی نظری اجتناب مالیاتی، روش های اجتناب از مالیات توسط شرکت ها، نحوه محاسبه، عوامل موثر و پیامدهای اجتناب از مالیات می باشد. اجتناب از مالیات، نوعی استفاده از خلاء های قانونی در قوانین مالیاتی در جهت کاهش مالیات است که می تواند از طریق انتقال درآمد به یک منطقه با مالیات کم و یا قیمت گذاری انتقالی انجام شود. اجتناب از مالیات را می توان از طریق روش های مختلف از جمله نرخ موثر هزینه مالیات و تفاوت مالیاتی اندازه گیری کرد. نتیجه این پژوهش حاکی از آن است که مدیران برای استراتژی هایی که روی درآمد مالیاتی و مالی شرکت یعنی، استرتژی هایی که هزینه مالیاتی در صورت های مالی را کاهش دهد و همچنین استراتژی هایی که مالیات های نقدی را کاهش می دهد یعنی، استراتژی هایی که در پرداخت های مالیات بر درآمد تفاوت ایجاد می کند، ارزش زیادی قائل هستند. بنابراین، اکثر شرکت ها به دنبال کاهش مالیات و در نتیجه اجتناب از مالیات، درون چارچوب های قانونی با استفاده از خلاء های موجود در قوانین هستند.
    کلیدواژگان: اجتناب از مالیات، فرار از مالیات، نرخ موثر مالیات، تفاوت مالیاتی
  • میثم نوشادی *، کیانوش گنجی، محمد حلاج صفحات 143-162
    از آن جا که فن آوری اطلاعات و ارتباطات در تار و پود سازمان ها به صورت جدا نشدنی تنیده شده است، سوالات تحقیقاتی پیچیده تری در اذهان پدیدار شده است. این مقاله کاربرد چارچوب تحقیق سیستم های اطلاعاتی سازمانی را در حسابداری تشریح می کند. این چارچوب پیچیدگی های زنجیره ارزش حسابداری و موضوعات کاربردی مرتبط، جهت تحقیق را مشخص می کند. در این مقاله به کارگیری این چارچوب با مثال هایی که انتظام های حسابداری گوناگون را با روش های مختلف تحقیق تجمیع می کند، تشریح می شود و با استفاده از تعدادی از مطالعات پیشین، نشان داده می شود که چگونه علم، داده های آرشیوی و پارادایم های تحقیقات رفتاری با یکدیگر کار می کنند تا تئوری ها را بهبود بخشند و عملکرد را اطلاع رسانی کنند. همچنین، چگونگی جهت دهی این چارچوب به تحقیقات آینده برای ظهور موضوعات عملکردی تشریح می شود.
    کلیدواژگان: فنآوری اطلاعات، چارچوب تحقیق، منبع - رویداد - عامل، سیستم های سازمانی، حسابرسی مستمر و زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر
  • رضوان حجازی، سپیده سادات نصیری* صفحات 163-183
    از زمان انقلاب صنعتی تا مدت های طولانی تاسیس انواع بنگاه های اقتصادی با هدف کسب سود بود. در واقع، مدیریت سازمان ها که در برخی موارد جزیی از مالکان آن ها بودند، توجهی به مسائل غیر مالی و اجتماعی نداشتند. با گذشت زمان و ظهور نظریه هایی چون تئوری ذینفعان و در نتیجه اهمیت نقش رضایت جامعه و مسائل اخلاقی در شرکت ها، مفاهیم جدیدی نظیر مسئولیت اجتماعی شرکت ها و شهروند شرکتی به ادبیات و حرفه مدیریت افزوده شد. این مفاهیم نه تنها مدیریت سازمان ها، بلکه حسابداران را نیز به عنوان منبع اصلی تامین کننده اطلاعات افراد درون و برون سازمان تحت تاثیر قرار داد. گستره و اهمیت این مفاهیم به حدی است که امروزه در اکثر نقاط دنیا اکثر گروه ها نظیر سهامداران، اعتباردهندگان، قانون گذاران، تحلیل گران مالی، عرضه کنندگان، مشتریان، کارکنان و دولت ها از مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکت به عنوان شاخص اصلی جهت سنجش شهروندی شرکت و پایبندی شرکت به تعهدات اجتماعی استفاده می کنند. به دلیل این اهمیت، هدف مقاله حاضر این است تا با بررسی مفاهیم شهروند شرکتی و مسئولیت اجتماعی شرکت ها، به درک بهتر و صحیح تر مدیران از این مفاهیم و تمایز میان آن ها کمک نماید.
    کلیدواژگان: شهروند شرکتی، مسئولیت اجتماعی شرکت ها، تئوری ذینفعان
  • حمید محمودآبادی *، سکینه رجایی صفحات 185-204
    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین هزینه های نمایندگی و کارایی سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه مورد بررسی شامل 67 شرکت طی سال های 1387 الی 1391، و روش آماری مورد استفاده مدل رگرسیون خطی می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد بین نسبت هزینه های عملیاتی به فروش و تعامل و بین فرصت های رشد و جریان های نقدی آزاد با عدم کارایی سرمایه گذاری و سرمایه گذاری بیش از حد رابطه مثبت و معنادار و بین نسبت گردش دارایی ها با عدم کارایی سرمایه گذاری و سرمایه گذاری بیش از حد رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین بین نسبت هزینه های عملیاتی به فروش با سرمایه گذاری کمتر از حد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هزینه های نمایندگی، کارایی سرمایه گذاری، سرمایه گذاری بیشتر از حد، سرمایه گذاری کمتر از حد
|
  • Aziz Gord, Hesam Vaghfi, Mohsen Fakouri* Pages 1-18
    Evaluating the performance of companies is one of the most important issues for managers, investors and other Stakeholders and the results of research, is a base of many internal and external decision making. In current research, financial leverage criteria and two criteria of performance include return on assets (ROA) and market value of equity plus book value of debt over book value of total assets (Tobin Q) are applied. Aim of this research is to answer this question about the relationship between the capital structure and the companie's performance. Data sample included 71 listed companies in Tehran Stock Exchange over a period of five years from 2008 to 2012. In this study, using multiple regression and correlation coefficients, analysis of data was performed. K-S is used in order to test normality and eventually Fischer applied to test regression. Finally, following results were obtained: There is a significant relationship among variables TDTE, LTDTA and TDTC with criteria of measuring ROA; whereas, there was not significant relationship between independent variable with Tobin Q.
    Keywords: ROA, capital structure, Tobin Q
  • Ali Ghauory Moghadam*, Hamidreza Hajeb, Hojat Parsa Pages 19-34
    The objective of this paper is to examine the impact of product market competition on earnings quality. In order to achieve this aim, 110 listed companies on TSE over the period of 2004-2012 were examined using the panel data regression.
    These findings revealed that product market competition has a significant and positive impact on the earnings quality. Therefore, it can be said that increasing product market competition may have an effective role in disclosure of more high quality information. In other words, this study states that in less competitive or concentrated industries, managers tend to create an opaque information environment to decrease proprietary and political costs of information disclosure as well to protect their competitive advantages.
    Keywords: Earnings Quality (information), Product Market Competition, Herndahl–Hirschman index, Tehran Stock Exchange
  • Ali Rahmani*, Nazanin Bashirimanesh Pages 35-68
    Disclosure of is one of the most important management tools in order to transfer transferring information about financial performance to investors, creditors and other stakeholders. One of the major reasons for disclosure is agency theory and information asymmetry. Conducting research on the disclosure classified in three areas: measuring of level and quality of disclosure, determinants of disclosure and their consequences for capital market. This article is a comprehensive review of research in the field of disclosure and through investigating in subjects and variable, appropriate and coherent research framework for this paper in field of disclosure will be introduced. The Review of existing literature shows that considering various aspects of voluntary disclosure and using the advanced research methods, including the use of non-linear models can improve and expand the disclosure literature.
    Keywords: Mandatory disclosure, voluntary disclosure, disclosure incentives, economic consequences of disclosure
  • Seyed Hosein Sajadi, Rahim Bonabi Ghadim* Pages 69-84
    The purpose of this study was to evaluate the effective systems and indicators on Sustainable Performance management. A company can be value creating when their management technique includes different characteristics, in relation to the integration of economic, environmental and social dimensions. Stakeholders with conflicting interests and divergent, resulting in increased demand for multi-dimensional measurements of the dimensions. Based on stakeholder's perception of a company, "going concern” can be true for a company when being able to create, maintain and strengthen of stable and durable relationships with all its stakeholders. This stable performance is achieved through Sustainability Performance Accounting and Management. Sustainable management requires a definition of sustainability goals that must be constantly evaluated. In this paper, dimensions of sustainability accounting (environmental, social, economic) is evaluated and then sustainability management accounting system, sustainable strategies and indicators is examined. Results of research represent that sustainable management requires the definition of sustainability goals through strategies, and measures must be constantly evaluated.
    Keywords: sustainability, environmental accounting, social accounting, sustainable performance, sustainable management
  • Zohreh Hajiha*, Maryam Soltani Pages 83-108
    over the last few years, a strong tendency has emerged to use behavioral theories in accounting research. Undoubted, such studies have enriched the field of accounting and makes out it from boring and quite technical field. Since Interesting studies have been done in the world about the arena of accounting and environmental factors affecting it, that all of which are confirmed that there is a direct interaction between accounting and environment (Hofstede,1987). These results suggest that development of accounting can be effected by diverse environmental factors which culture is one of the most important elements of them. This Study is an attempt to the areas and elements of culture and the impact of it on accounting. In this regard, the relationship between accounting, the knowledge that have the same shape in all societies with no sub-cultural values, And Culture is one of the causes of differences in accounting practices and will be examined in the Format of various studies.
    Keywords: accounting value dimensions, cultural dimensions, Theory Hofstede, Gary Models
  • Allahkaram Salehi, Hashem Hezbi*, Borzo Salehi Pages 109-120
    Considering the growth, development and complexity in financial markets and financial instruments, also specialization of the investment sector, investors and financial experts need instruments, methods and models to help them to choose the most relevant investment and portfolio. These issues led to new financial assets pricing theories, and calculating the predicted stock returns which followed by daily changes. One of these models is Fama and French' three-factor model, which has been of interest to researches over the past two decades. Recently, in 2013, these two researchers have modified this model and have offered a developed new model. Whereas empirical research about the capability of this model in relation to stock return has not been tested yet, description of the stock return based in this model, and its evaluation, depends on the future researches. In this paper, this new model has been presented and discussed.
    Keywords: three, Factor Fama, French, Five, Factor Fama, French, Operating Profitability, Investment
  • Abdollah Khani, Karim Imani*, Amin Yosefi Pages 121-142
    The purpose of this study is to review the theoretical foundations of tax avoidance, tax avoidance methods by companies, how to calculate, the factors and consequences of tax avoidance. Tax avoidance is a kind of legal gaps in the tax laws to reduce income taxes that can be transmitted through a region with low taxation and transfer pricing to be done. Tax avoidance can be measured through various methods such as tax effective rates and tax differences. The results of this study suggest that managers are great value for the income tax and financial strategies, ie, strategies that reduce tax expenses in the financial statements and tax strategies that reduce cash taxes, ie, a strategy that makes a difference in the payment of income tax. Therefore, most companies seek to reduce taxes and thus tax avoidance within the legal framework of the existing gaps in laws.
    Keywords: Tax Avoidance, Tax Evasion, the Effective Tax Rate, the Tax Difference
  • Meysam Noshadi*, Kianoosh Ganji, Mohammad Halaj Pages 143-162
    As information and communication technologies (ICT) become more deeply ingrained and inextricably woven into the fabric of organizations, more perplexing research and practice questions emerged. This commentary applies an organizing information systems research framework to accounting. The framework explicitly recognizes that complexities of the accounting value chain define relevant practice issues for research. The application of framework with examples that integrate different accounting disciplines and different research methodologies are demonstrated. How design science, archival, and behavioral research paradigms work together to advance theory and inform practice are emphasized by using a select number of prior research studies. In addition, how the framework directs future research for both well-established and emerging practice issues, are explained.
    Keywords: Mental accounting, Expected utility theory, Fungibility principle, Expectancy theory
  • Rezvan Hejazi, Sepideh Saadaat Nasiri* Pages 163-183
    Gaining profit is an aim of diverse types of enterprises. In fact¡ managers who was the owners of firms in some cases did not pay attention to non-financial and social issues. Emerging theories such as stakeholder theory in management and also importance of social satisfaction and ethical issues in businesses over times¡ made new concepts such as corporate social responsibility and corporate citizenship in profession and literature of management. These concepts not only had a significant impact on the management¡ but also affected accountants as the main source of information for internal and external parties. Nowadays¡ scope and importance of these concepts are so widespread around the world so that all interested groups such as stockholders¡ capital providers¡ suppliers¡ employees¡ customers¡ communities and regulators use the concept of corporate social responsibility as a main indicator in order to measuring corporate citizenships and firm’s ability to perform its social obligations. Hence¡ the purpose of this paper is to examine the corporate citizenship and corporate social responsibility to help managers for better understanding and distinguishing of these concepts.
    Keywords: Corporate Citizenship, Corporate Social Responsibility, Stakeholder Theory
  • Hamid Mahmoodabadi*, Sakineh Rajaii Pages 185-204
    Present study assessed the relation between the agency costs and investment efficiency of the listed companies on TSE; the sample includes 67 listed companies on TSE over a five-year period from 2008 to 2011¡ using data regression model. The findings from the model related to essential Hypothesis 1 states the operational costs ratio to the sale and interaction between the growth opportunities and free cash flows as the direct criteria of the representative costs in the examined companies has a positive and significant relation with investment efficiency. Also the ratio of the assets flow as the reverse criterion of the representative costs has negative and significant relation with inefficiency of investment.
    The findings from the model related to essential Hypothesis 2 states the operational costs ratio to the sale and interaction between the growth opportunities and free cash flows as the direct criteria of the representative costs in the examined companies has a positive and significant relation with overinvestment. Also the ratio of the assets flow as the reverse criterion of the representative costs has negative and significant relation with inefficiency of investment.
    Keywords: Representative costs, investment efficiency, overinvestment, underinvestment