فهرست مطالب

مطالعات ایرانی - پیاپی 28 (پاییز و زمستان 1394)

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 28 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 14
|
  • لیلا احمدی* صفحه 1
    اگر کمی دقیق تر به محیط پیرامون خود نگاه کنیم به حضور انکارناپذیر و پررنگ اعداد در زندگی روزمره، آیین ها، و اعتقادات خود برمی خوریم. شمار را می توان در تمامی جنبه های زندگی ایرانیان اعم از زندگی روستایی یا حتی شهری یافت. برخی از این اعداد پیوندی دیرینه با باورهای ما دارند و ریشه شناسی آنها ما را با دلایل مقبولیت و رواج آنها آشنا می سازد. این دلایل گاه دینی و گاه اسطوره ای می باشند. در این مقاله سعی بر آن است که حضور اعداد در آیین ها و آداب و رسومی که در سرزمین پهناور ایران اجرا می شده یا می شوند و به طور ویژه در آیین های گذر بررسی گردد. منظور از آیین های گذر آن دسته از رسومی است که گذار از مرحله- ای به مرحله دیگر در زندگی انسان را ممکن می سازند. این مراحل شامل تولد، ازدواج و مرگ می شوند و در مقاله پیش رو نیز آیین های گذر مربوط به این سه مرحله تحت بررسی قرار گرفته اند. پس از شناسایی اعداد، ریشه اهمیت آنها و دلیل تداومشان در طول تاریخ بررسی می گردد. این پژوهش به صورت کتابخانه ای و با بررسی منابع و کتب مربوط به آداب و رسوم شهرهای گیلان، آمل، تالشان، بروجرد، لرستان، خراسان، و ایزدخواست صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: اعداد، آیین، آیین های گذر، تولد، ازدواج، مرگ
  • بهروز افخمی* صفحه 17
    امروزه درباره نام و اهمیت «راه ابریشم» توافق جهانی وجود دارد. سازمان جهانی یونسکو مسیر باستانی شرق دور و خاورمیانه را به این نام می شناسد. بنا بر اسناد سازمان های جهانی، موجودیت آن با شروع تجارت راه ابریشم در این مسیر گره خورده است و آن را سازمان یونسکو از دوره اشکانی به بعد تا اواخر دوره صفویه مشخص کرده است. از نظر یونسکو راه ابریشم زمینه های مطالعاتی چندگانه ای دارد که جامعیت داشتن و میان دانشی بودن و چند دانشی بودن از جمله ویژگی های آن است. پیشینه دراز مدت راه در ایران و موجودیت آن در دوره های مختلف تاریخی و اهمیت آن از جنبه های مختلف، اعم از فرهنگی، ژئوپولتیک و اقتصادی، پدیده میراثی بودن آن را بسیار قوی و مشخص کرده است. با وجود این، در ایران شناخت ابعاد راه باستانی ابریشم کمتر صورت گرفته است. این مقاله می کوشد، تحولات راه ابریشم را با تاکید بر تجارت در گذشته ترسیم و موجودیت آن را در دوره های تاریخی ایران تبیین نماید. شیوه گردآوری مقاله از نوع اسنادی و به روش کتابخانه ای بوده و چنین نتیجه گرفته است که جاده ابریشم در طی دو هزار سال مسیر یکپارچگی، مبادله و گفتگوی کشورهای شرقی و غربی بوده است که در رشد و توسعه مشترک بشریت، سهم بسزایی داشته است. در ایران اهمیت و موجودیت آن به پایداری حکومت ها در دوره های تاریخی ایران -باستان کمک کرده و اهمیت جهانی آن نیز با اقدام، جهت ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو بازتاب یافته است.
    کلیدواژگان: راه ابریشم، دوره های تاریخی ایران، پدیده میراثی، تعاملات فرهنگی و گفتگو، میراث جهانی، یونسکو
  • داریوش اکبرزاده* صفحه 37
    شاهنامه فردوسی یکی از سترگ شاهکارهای همیشه ماندنی تاریخ ادبی ایران زمین و گنج پایان ناپذیر زبان فارسی است. این کتاب از برای زبان فارسی از دید زبانی و از دید اسطوره شناسی برای شناخت باورهای کهن سال و نیز شناخت رخدادهای تاریخی بسی ارزشمند است. آشکار است که مهم ترین بخش تاریخی شاهنامه، داستان شاهان ساسانی یا بخش پایانی کتاب است. این بخش و یا بهتراست بگوییم شاهنامه با داستان یزدگرد سوم به فرجام می رسد. فیروز، فرزند یزدگرد، با فروپاشی شاهنشاهی ساسانی، به همراهی گروهی از هنرمندان، ارتشتاران و نوازندگان به چین پناه برد. شاه چین، گاژنگ، او را به عنوان شاه قانونی ایران پذیرفت. فیروز به یاری شاه چین، لشکرکشی های ناموفقی به ایران داشت و به مدت دو سال نیز در زرنگ (به عنوان پایتخت) به پایداری پرداخت. رخدادهای هم پیوند با فیروز در بندهش و برخی یادگارنوشته های دوران اسلامی پرتوافکن است؛ اما پرسش اینجاست که چرا فردوسی از فیروز، فرزند یزدگرد سخنی نمی گوید. در این نوشتار به طرح پیشنهادی به عنوان مهم ترین دلیل سکوت شاهنامه درباره فیروز یزدگردان پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، فیروز، یزدگرد سوم، غرور و هویت ملی، چین
  • امیر اکبری*، فاطمه مسیح فر صفحه 49
    از زمان های گذشته بحث پیرامون مقام زن و ارزش اجتماعی اش نزد دانشمندان و متفکران مورد بحث بوده است. وصف های فردوسی درباره این صنف، پرصلابت است و ظرافتی دلنشین دارد. وی این صنف مخصوص را گاه مقام و منزلت فرشتگان و گاه جایگاهی مانند اهریمن می دهد.
    فردوسی آگاهانه زنان را برتر و شایسته تحسین می نمایاند. زنان شاهنامه دوستدار فرهنگ کشور خود، شجاع در اندیشه و رفتار، ایثارگر در عشق، وفادار به همسر و فرزند و آگاه و متفکرند. فردوسی در شاهنامه جایگاه ها و مقام-هایی برای زن قائل شده است که جایگاه زن با عنوان مادر، برترین مقامی است که فردوسی برای زن برشمرده است. مادر در شاهنامه، مقامی بس ارجمند و در حد اعلای فداکاری و سرشار از دانایی و درایت وخردمندی است و همه جا محرم اسرار و غمخوار فرزند است.
    در شاهنامه مادر و زن با عالی ترین صفات انسانی وصف شده است؛ صفاتی چون خردمندی، وفاداری، شرم و حیا، پوشیده رویی و... که این صفات، به گونه ای در وجود مادرانی چون: «فرانک» مادر فریدون و «سیندخت» مادر رودابه و «تهمینه» مادر سهراب و «کتایون » مادر اسفندیار و...کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، خردمندی، وفاداری، شرم و حیا، پوشیده رویی، محرم اسرار، فرمانروایی
  • عباس خائفی*، لیلا حر، فخری رسولی گروی صفحه 71
    سفرنامه های تمثیلی که با الهام از آموزه های دینی و روایات مذهبی تالیف شده اند، در ادبیات همه جهان قابل مشاهده است. در ادبیات فارسی شاهد سفرنامه های تمثیلی گوناگونی هستیم که از مهم ترین آن ها می توان به ارداویراف نامه و سیرالعباد الی المعاد سنایی اشاره کرد. ارداویراف نامه، شرح سفری است تمثیلی که با وجهه دینی، مذهبی و اخلاقی نوشته شده و در نقطه مقابل آن، سیرالعباد سنایی قرار دارد که با صبغه ای فلسفی و عرفانی به رشته نظم درآمده است. از ویژگی های فکری دو رساله، خاستگاه سلسله مراتبی آن هاست که در سیرالعباد به نظریه مراتب عقول و در ارداویراف نامه، بر پایه روایات مذهبی به سه مرحله بهشت، برزخ و دوزخ اشاره شده است. در هرکدام از این آثار، راهنمایانی، هدایت قهرمان داستان را بر عهده دارند که این راهنما در سیرالعباد، پیری روحانی است که مظهر عقل فعال است و در ارداویراف نامه، دو فرشته به نام های سروش پاک و ایزد آذر.
    این پژوهش سعی دارد با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد تطبیقی، به بیان شباهت ها و تفاوت های ارداویراف نامه و سیرالعباد سنایی بپردازد. در همین راستا، پیشینه پیدایش این آثار مورد بررسی قرار گرفت و یافته های تحقیق نشان دادند که هر دو اثر، در زمانی به رشته تحریر درآمده اند که اختلافات دینی و مذهبی و تشتت و پراکندگی آرا در اوج خود بوده است؛ بنابراین می توان این گونه برداشت کرد که سفرنامه های روحانی و تمثیلی، زمانی بازگو می شوند که هنوز آزادی، مفهومی فراگیر نبوده، نویسندگان این آثار، سفرنامه های خود را برای تشفای درون خویش از آشفتگی ها و بی نظمی های دوران خلق می کردند.
    کلیدواژگان: ارداویراف نامه، سیرالعباد، سفر دینی و مذهبی، سفر تصوفی و عرفانی
  • دکترمحمود رضایی دشت ارژنه* صفحه 89
    اسفندیار، یکی از نبرده ترین پهلوانان دین بهی است که در شاهنامه، چندی خوش می درخشد، اما دولتی مستعجل دارد. در این جستار، ضمن برشمردن کارکردهای اسفندیار در شاهنامه، مشخص شده است که کارکردهای اصلی اسفندیار، تکرار الگوهای اساطیری است و از این رو، چه بسا آنچه در شاهنامه، درباره او آمده، همه روساخت ماجرا باشد و در اصل، اسفندیار نیز بوده ای اساطیری باشد که با برکت و باروری در پیوند است، به خصوص که استیگ ویکندر، پدر او، گشتاسپ و پدربزرگ او، لهراسپ را نیز با باروری و برکت بخشی در پیوند می داند؛ از جمله، الگوهای برجسته اساطیری در حماسه اسفندیار، یکی ستیز اسفندیار با ارجاسپ دیو و رهایی خواهرانش از چنگ اوست که این امر، تکرار نبرد پهلوان با اژدهای خشکسالی و رهایی زن یا گاو(نماد ابرهای باران زا) از چنگ اژدهاست که در اسطوره های بارورانه بالدر، ایندرا و ورتره، ایندرا و ویشوروپه، رامایانا، ضحاک و گشتاسپ، مشهود است. از دیگرسو، کشته شدن اسفندیار با چوب گز، تکرار اسطوره بارورانه بالدر در اسکاندیناوی است؛ چراکه او نیز با چوب درخت داروش کشته شد و این امر نمایانگر پیوند ستوار خدایان باروری با درخت، طبیعت و باروری تواند بود.
    کلیدواژگان: اسطوره، شاهنامه، اسفندیار، اژدها، خشکسالی
  • محمدعلی رنجبر، رضا صحت منش* صفحه 113
    فرآیند گذار از تسنن به تشیع از مهم ترین تحولات تاریخ ایران است که طی قرون هفتم تا دهم ه.ق صورت گرفت. طریقت های صوفیانه از جمله نعمت اللهیه و صفویه، علی رغم باورهای سنی اولیه، نقش مهمی در تحول مذهبی و گذار از تسنن به تشیع در جامعه ایرانی داشتند. پژوهش حاضر مبتنی بر شیوه پژوهش تاریخی و با تکیه بر آثار شاه نعمت الله ولی، در پی یافتن نشانه های تشیع در آثار و احوال اوست و به دنبال پاسخی برای این پرسش است که ائمه اطهار (ع) چه جایگاهی در آثار و احوال بنیانگذار طریقت نعمت اللهیه دارند؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که علی رغم باور شاه نعمت الله ولی به فقه مکاتب سنی، درآثارش نشانه های متعدد تشیع دیده می شود و نشانه های تسنن بسیار کم است. شاه نعمت الله بسیار از خاندان پیامبر (ص)، ائمه(ع) و نیز القاب ایشان در آثارش نام برده است و این به همراه نسب نامه اش که منتسب به ائمه است، فراوانی نشانه های تشیع را به آن درجه می رساند که طریقت منسوب به وی در شمار پیروان تشیع به حساب آورده شود. در چنین شرایطی هدف این نوشتار یافتن نسبت میان نشانه های تسنن و تشیع در آثار اوست.
    کلیدواژگان: ائمه اطهار(ع)، شاه نعمت الله ولی، طریقت نعمت اللهیه، تشیع، تسنن
  • سید سعید زاهد زاهدانی، عبدالله نجفی اصل*، حیدر امیری صفحه 137
    مقاله حاضر به منظور بررسی جامعه شناختی پوشاک در دوره زندیه انجام شده است. هدف این مقاله بررسی نوع پوشاک در بین طبقات اجتماعی و مردان و زنان دوره زندیه است. پوشاک زنان و مردان دوره زندیه به تفکیک و براساس نظریه قشربندی کارکردی «دیویس» و «مور» تحلیل شده است. روش تحقیق در این مقاله کتابخانه ای و با استفاده از منابع و اسناد تاریخی بوده است. بررسی ها نشان می دهد که در دوره زندیه ایرانیان به لباس و پوشاک اهمیت فراوان می دادند و طبقات اجتماعی دوره زندیه بر لباس و پوشاک تاثیر بسزایی داشته است؛ بدین معنی که لباس و پوشاک طبقات بالا و درباری با طبقات متوسط و پایین جامعه متفاوت و از آن ها برجسته تر بوده است. در مجموع در دوره زندیه، طبقات اجتماعی از نظر شکل، رنگ و مدل لباس با یکدیگر متفاوت بودند که این امر خود به عنوان نشانه ای از تاثیرات طبقه اجتماعی بر پوشاک دوره زندیه است.
    کلیدواژگان: پوشاک ایرانیان، دوره زندیه، طبقه اجتماعی، قشربندی اجتماعی
  • دکترمجید ساریخانی*، پریسا ناصری صفحه 153
    هرسین، یکی از شهرستان های استان کرمانشاه است و در محور ارتباطی راه ابریشم قرار گرفته و از دوران پارینه سنگی تا اواخر دوره قاجار دارای آثار تاریخی بوده و استقرار در آن جریان داشته است. این پژوهش، تلاش دارد تا به جایگاه هرسین در دوره ساسانیان با توجه به یافته های معماری و باستان شناختی بپردازد. روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی، همراه با بررسی میدانی از منطقه است. سوال پژوهش، مبتنی بر آن است که شکل گیری داده های باستان شناسی و کارکرد آثار معماری شهر هرسین چگونه قابل تبیین است؟ فرضیه بیانگر آن است که راه ابریشم و شرایط زیست- محیطی مناسب، نقش مهمی در شکل گیری آثار داشته و داده ها دارای کارکرد مذهبی (استودان) و غیر مذهبی (قلعه، کاخ و غیره) بوده است. نتایج پژوهش، بیانگر آن است که هرسین یکی از مناطق ییلاقی نشین در دوره ساسانیان بوده است، به نحوی که داده های باستان شناختی منطقه، حکایت از آن دارد. قرارداشتن این منطقه در محور ارتباطی راه ابریشم و نزدیکی به طاق بستان، قصر شیرین، تیسفون (پایتخت ساسانیان) و نزدیکی به کتیبه بیستون (دوره هخامنشی)، اهمیت آن را دوچندان جلوه داده است. تنوع آثار در منطقه به نحوی است که از نظر کارکرد، به دو گروه مذهبی و غیرمذهبی گونه شناسی می گردد.
    کلیدواژگان: ساسانی، هرسین، آثار معماری، باستان شناسی
  • پوران علیپور* صفحه 173
    فرهنگ عامه از منابع باارزشی است که در درون آن، روح زندگی و فلسفه حیات، جاری و ساری است و از طریق نشانه های موجود در آنها می توان تشخیص داد که متعلق به چه جامعه ای است. برخی از فرهنگ شناسانی همچون نولان و لنسکی معتقدند که فرهنگ های عامه دستخوش نوآوری ها می شوند. از نظر آنها نوآوری های فرهنگی از طریق وام گیری، تغییرات تدریجی، ترکیب و غیره پدیدار می گردد. یکی از مقولات فرهنگ عامه، افسانه است. افسانه ها آثاری هستندکه مادر ادبیات تلقی می شوند. آنها اصولا از سرچشمه های گمنامی شکل یافته اند و مولف ندارند. این افسانه ها به دلیل نقل سینه به سینه شان در فرهنگ های بومی مناطق مختلف، دچار تحول می شوند. این مقاله بنا دارد تا بر مبنای این دیدگاه، به نقد عملی یکی از افسانه های بومی در منطقه جیرفت بپردازد؛ بنابراین می کوشد تا ضمن تحلیل نشانه های فرهنگ بومی منطقه عشایری جیرفت، به تبیین نشانه هایی که در اثر تلاقی با فرهنگ های بومی منطقه گرمسیر این شهرستان، دچار تحول شده اند، بپردازد.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، نشانه های فرهنگ بومی، شهرستان جیرفت، سگ پیرزال و پنجه آفتاب
  • زهرا علیزاده بیرجندی*، راضیه خانیکی صفحه 191
    در برسی وضعیت هنر و معماری اوایل دوره قاجار به ویژه دوران فتحعلی شاه، می توان عوامل متعددی را یافت که بر خلق آثار هنری و شاخصه های معماری این دوره اثرگذار بوده اند. در میان این عوامل، سیاست های مذهبی فتحعلی-شاه، نقش بارزی ایفا کرده است. مقاله حاضر با تکیه بر روایت های تاریخ ذوالقرنین، نوشته فضل الله خاوری که از منابع مهم دوره های اولیه قاجار است، در صدد بررسی آثار همگرایی دو نهاد دین و دولت در بروز رخدادهای تاریخی هنر عصر فتحعلی شاه است. شاخصه عمده این اثر به سبب ویژگی های خاص مورخ، سمت او در دربار به عنوان ملفوفه نویس، تجربه خاوری در تذکره نویسی و سبک خاص او در بیان جزئیات است. دستاوردهای حاصل از این پژوهش نشان می دهد که احداث، تعمیر و تزئین بسیاری از آثار معماری این دوره به ویژه بناهای مذهبی (نظیر مساجد، مدارس دینی) و توجه خاص شاه به حرم ائمه معصومین تحت تاثیر تعاملات دین و دولت رخ نموده است. نوشتار حاضر با تلفیق دو روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع تاریخی مربوط فراهم گردیده است.
    کلیدواژگان: هنر معماری، قاجاریه، تاریخ ذوالقرنین، فتحعلی شاه
  • صادق کریمی*، مرضیه افضلی، مجید منصوریان خواجه لنگی صفحه 209
    خلیج فارس در طول تاریخ نقش بسیار مهمی در سیر تمدن و حوادث بشری ایفا کرده که اوراق و منابع تاریخی و باستان شناسی همواره آن را تایید کرده است. این خلیج از گذشته های بسیار دور به سبب موقعیت جغرافیایی ویژه، واقع شدن بر گذرگاه تمدن های بزرگ و منابع طبیعی سرشار، از جهات اقتصادی و فرهنگی و سیاسی اهمیت بخصوصی برای فلات ایران داشته و بندرهای آن نقش مهمی در تجارت بین المللی شرق و غرب ایفا کرده است. هدف این پژوهش آن است تا با ترکیبی از روش کمی و کیفی، نقش آب و هوایی خلیج فارس بر شکل گیری و گسترش تمدن های نواحی مذکور را مورد مطالعه قرار دهد. نتایج پژوهش، نشان داد موقعیت نسبی خلیج فارس است که شرایط ویژه ای را از نظر آب و هوایی در نیمه جنوبی ایران ایجاد کرده است. این پهنه آبی در دو مقیاس محلی و منطقه ای آثار آب و هوایی خود را بر نواحی شمالی خود بر جای گذاشته است. تاثیرات آب و هوایی، موقعیت استراتژیکی و ژئوپولیتیکی خلیج فارس، منجر به شکل گیری و گسترش تمدن های نواحی جنوبی، جنوب غربی و حتی غربی ایران گردید. به خاطر ویژگی های منحصر به فرد این دریا، تمدن های عیلام، سومر و بابل در هزاره سوم پیش از میلاد، مثلث تجارت دریایی خلیج فارس و نواحی اطراف را به وجود آوردند. امروزه توسعه ناحیه ای شمال خلیج-فارس، مرهون همین سابقه تمدنی است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، موقعیت جغرافیایی، آب و هوا، تمدن، توسعه ناحیه ای
  • رحمان مشتاق مهر*، فریبا عظیم زاده جوادی صفحه 229
    باورهای عامیانه یکی از عناصر سازنده فرهنگ عامه است. قانونمندیی که عوام در روابط میان اشیا و مظاهر خارجی طبیعت برقرار می کنند، با تثبیت شدن در میان توده مردم به صورت جزئی از فرهنگ عامه در می آید و بررسی و تحلیل این نگرش ها، دید روشنی از زمینه فرهنگی و اجتماعی آنها به دست می دهد. این باورها وقتی با پشتوانه ای از ذوق هنری همراه و با لحن هنرمندانه بیان می شوند، هرچه بیشتر در اذهان عموم نفوذ می یابند. کمال الدین اصفهانی از جمله شاعرانی است که با نکته سنجی های دقیق خود، از این دیدگاه های عامیانه، به عنوان دستمایه ای برای مضمون-سازی و بسط و گسترش اندیشه های خود بهره برده است؛ به طوری که نگرش عامیانه به عناصر مختلف طبیعت، از جمله جانوران و اجرام سماوی و نیز اشارات مربوط به معتقدات عامه در خصوص برخی رفتارهای انسانی، در شعر وی نمود دارد. بر اساس نتیجه حاصل شده، این بازتاب اندیشه گاه بیانگر عقیده ای خرافی است، گاه ریشه در اساطیر دارد و گاه از پیشینه ای دینی برخوردار است که نسل به نسل ادامه یافته و در عصر زندگی کمال ساری و جاری است. در این جستار سعی بر آن است که تنوع و ظهور و بروز باورهای عامیانه در دیوان کمال الدین اصفهانی مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد و با ذکر نمونه هایی تبیین گردد.
    کلیدواژگان: اسطوره، باورهای عامیانه، فرهنگ عامه، کمال الدین اصفهانی
  • شمس الدین نجمی*، سعیده قره چاهی، سینا میرشاهی صفحه 251
    سفرنامه نویسی در مورد سرزمین ایران پیشینهای طولانی دارد، اما در قرن نوزدهم افزایش رقابت های بین المللی و استعماری بین دول مقتدر و ورود ناخواسته ایران به اقتصاد جهانی، باعث توجه بیشتر غربیان به سرزمین ایران و در نتیجه افزایش سفرنامه نویسی شد. سفرنامه ها به مثابه یک منبع دست اول تاریخی، از این حیث که به جزئیات زندگی و اوضاع و احوال مردم در مناطق شهری و روستایی ایران پرداخته اند، دارای اهمیت فراوانی می باشند. روستاها از جمله مناطقی بودند که به علت بافت سنتی و آداب و رسوم متفاوت، بیشتر مورد توجه سفرنامه نویسان غربی قرار گرفته اند. از جمله این سفرنامه ها، سفرنامه آنتونی اسمیت است. آنتونی اسمیت با پرداختن به اوضاع اجتماعی و اقتصادی روستانشینان کرمان، تصویری از فقر، بیماری و اعتیاد روستاییان را گزارش می دهد. سفر اسمیت به کرمان مصادف با دوره وزارت دکتر مصدق است که فعالیت های سیاسی و حزبی این دوره به اوج خود رسیده و ایران مورد تحریم انگلستان و غرب قرار گرفته است. آنتونی اسمیت در سفرنامه اش بدون اشاره به اشغال ایران به دست متفقین، طی جنگ جهانی دوم و همچنین تحریم نفتی انگلستان در پدید آمدن این وضعیت، وضع موجود روستانشینان کرمان را طبیعی و از ویژگی های کشورهای توسعه نیافته قلمداد می کند. با عنایت به مطالب فوق، پرداختن به اوضاع اجتماعی و اقتصادی روستانشینان کرمان از نوآوری های این پژوهش است. روش تحقیق در این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: سفرنامه، آنتونی اسمیت، کرمان، روستانشینان
|
  • Leila Ahmadi* Page 1
    Numbers have always been of great importance in Iranian culture and also their presence has been tangible and significant in almost every belief, etiquette, and rituals of rural or urban Iranian civilizations and folklore. Meanwhile, transition rituals, among all customs, are the ones in which most substantial figures of Iranian culture e.g. 3, 7, 10, 40,… can be identified. By transitional rituals we mean the customs which help an individual to transform from one stage of life into another one; rites such as birth, marriage, and death, each of which contains different combination of numbers and their repetition. In this study, it is tried to identify the transitional rituals in which numbers play an important role, to cluster them, to specify which figures are prominent in these sorts of rituals, and finally to seek the source of adoration toward specific numbers. The chosen regions of Iran in terms of investigation for this article are as following: Gilan, Amol, Taleshan, Boroujerd, Lorestan, Khorasan, Izadkhast.
    Keywords: Numbers, Transitional rituals, Iranian culture, Folklore, Birth, Marriage, Death
  • Behrooz Afkhami* Page 17
    Nowadays¡ there is the universal agreement as to the name and significance of «Silk Road». UNESCO recognizes it as the ancient route to the Far and Middle East. According to documents of international organizations¡ the existence of Silk Road is linked to the beginning of trading over this route¡ and UNESCO has determined its existence since Parthian period onwards to the end of Safavid period. According to UNESCO¡ Silk Road is open to multiple fields of study¡ and it could be characterized as universal¡ inter-disciplinary and multiple-disciplinary. The long history of the Road in Iran¡ its existence in different historical periods¡ and its importance from various aspects¡ including cultural¡ economic¡ geopolitical aspects is strong evidence to its being a heritage. Nevertheless¡ In Iran recognizing different aspects of the Silk Road has been incomplete. This study tries to portray the developments of the Silk Road in the course of history¡ based on the issue of commerce in the past. Methods of data collection are documentary and library¡ and the results show that over two thousand years¡ Silk Road has been a pathway for integration¡ exchange¡ and dialog between East and West¡ and has greatly contributed to the growth and development of humanity. In Iran¡ its importance has helped to the stability of regimes in different historical periods¡ and its global importance is also reflected by the attempt to register it in the UNESCO World Heritage List.
    Keywords: Silk Road, Iranian historical period, Heritage phenomenon, Exchange, dialog, UNESCO World Heritage
  • Dariush Akbarzadeh* Page 37
    Shahnameh is one of the greatest masterpieces in the history of Iran’s literature and an eternal treasure of the Persian language. The book is priceless for the Persian language in linguistic and mythological terms for getting familiar with the ancient beliefs and with historical events. Obviously, the most important historical part of Shahnameh is the final chapter, the part dealing with the stories of Sasanian kings. This chapter, or more properly said Shahnameh, comes to an end with Yazdgerd III’s story.
    It is clear that with the collapse of Sasanian Empire, Yazdgerd’s son, Firuz, fled the country and sought asylum in China along with large numbers of musicians, artists and generals. China’s Emperor, Gaozhang, recognized him as Iran’s legitimate king. Receiving assistance from the Chinese king, Firuz made a series of expeditions against the Arabs and resisted for two years in Zarang as his capital. Events and tales related to Firuz are projected in some Zoroastrian Pahlavi texts such as Bundahishn and Post-Sasanian sources and texts; but, the question posed here is why Ferdowsi does not talk about Firuz in the last chapter? This paper tries to explain why Shahnameh is silent with respect to Firuz.
    Keywords: Shahnameh, Firuz, Yazdgerd III, National identity, China
  • Amir Akbari*, Fatemeh Masihfar Page 49
    The issue of women and their social status has always been a question of discussion among intellectuals. Ferdowsi’s descriptions in this regard are strong and pleasant. Sometimes he distinguishes women as angels, and at other times he associates them with evil.
    Ferdowsi, consciously, portrays women as supreme and admirable. In Shahnameh, women are respectful to the culture of their land, bold in thinking and manner, sacrificing in love, loyal to the family, and wise and thoughtful. Motherhood is the highest dignity considered by Ferdowsi for women; she is sacrificing, wise, confiding, and sympathetic.
    Women and mothers are described with the highest human attributes as wisdom, loyalty, modesty, and being properly-dressed. Such attributes are evident in such women as Faranak, mother of Fereydoon, Sindokht, Mother of Roudabeh, Tahmineh, mother of Sohrab, Katayoun, mother of Esfandiar,….
    Keywords: Shahnameh, Wisdom, Loyalty, Modesty, Shamefacedness, Confidant, Sovereignty
  • Abbas Khaefi*, Leila Hor, Fakhri Rasouli Geravi Page 71
    Allegorical travelogues inspired by religious teachings and traditions appear in literature all around the world. Sey-ol-Ebad Elal-Maad by Sanaie and Ardavirafnameh are among the most significant travelogues in Persian literature. Ardavirafnameh is a religious and moral allegory, while Seyr-ol-Ebad is philosophical and mystical. Both are written based on a hierarchical order: the former mentions the three stages of heaven and hell based on religious narratives, and the latter regards the theory of stages of wisdom. In both works there are guides for the heroes: in Seyr-ol-Ebad the guide is a wise elderly who is the symbol of active wisdom, and in Ardavirafnameh, two angels named Soroush Paak, and Izad Azar support the hero.
    This study attempts, through a descriptive-analytical and comparative approach, to explain the similarities and differences of Ardaviraf nameh and Seyr-ol-Ebad. In this regard, the background for the appearance of these works was studied, and the findings showed that during the time they were being composed, religious controversies and divisions were at their peak. It can therefore be concluded that spiritual and allegorical travelogues were written when freedom was not a pervasive concept, and the writers created these works to console their turbulent inner world.
    Keywords: Ardaviraf nameh, Seyr, ol, Ebad, Religious travel (Pilgrimage), Mystical travel
  • Mahmoud Rezaee Dasht Arzhaneh* Page 89
    Esfandiar is one of the strongest Zaraostrian heroes, who shines well in Shahnameh rules for a short time. Besides mentioning Esfandiar's functions in Shahnameh, this research shows that the main function of Esfandiar is for a repetition of mythical patterns; consequently, what is mentioned about him in Shahnameh might be the surface of the story, while Esfandiar was indeed a mythical creation connected to fertilization. One of the outstanding mythical Patterns in Esfandiar's myth is his fight with the devil Arjasp and releasing his sisters, which is a repetition of the hero’s fight with the dragon and releasing the woman or the cow (the symbol of raining clouds) from the dragon; this pattern can be seen in fertilizing myths of Balder, Indra, Ramayana, Vishva Roopa, Zahak and Gashtasp. In addition, the murder of Esfandiar by tamarisk is a repetition of Balder's fertilizing myth in Scandinavia who was also killed by a tree stick, which is an indicative of direct relationship between gods and trees, nature and fertilization.
    Keywords: Myth, Shahnameh, Esfandiar, Dragon, Drought
  • Mohammad Ali Ranjbar, Reza Sehatmanesh* Page 113
    The process of passage from Sunnism to Shiism is the most important change that occured in the history of Iran during the era between 7th and 10th centuries. Sufi sects like Nematolahi and Safavid, despite their early Sunnite beliefs, played important roles in this change. This study has been carried out by using historical method relying on the works of Shah Nematolah, seeking the signs of Shiism in his works and life. The findings suggest that despite his belief in Sunnism, evidences of Shiism are more frequent in his works compared to Sunni references. Shah Nematoalah has frequently referred to the prophet’s family and their titles in his works. This and his genealogy as related to the Imams are ample evidence for his sect to be counted among the Shiite sect. The aim of this study is, therefore, to find the proportion of signs of Sunnism and Shiism in his works.
    Keywords: Holy Imams, Shah Nematoalah, Nemetoalahi sect, Shiism, Sunnism
  • Seyed Saeed Zahed Zahedani*, Abdolah Najafi Asl, Heidar Amiri Page 137
    This study has been conducted on the subject of the sociology of clothing in Zandieh period. It aimed to study the kind of clothing in social classes and among men and women in Zandieh period. Men and women's clothing in that period has been analyzed on the basis of Davis and Moor's functional Stratification theory. It is a library-research based on books and historical references and documents. This study shows that in Zandieh period, Iranians paid considerable attention to clothing and dressing style and social classes had a great influence on clothing. In other words, upper class people's dressing has been more noticeable than that in average and low class people. On the whole, in Zandieh period, social classes were different concerning the shape, color, and style of clothing, which indicates the effect of social classes on clothing in that era.
    Keywords: Iranian's clothing, Zandieh, Social class, Social stratification
  • Majid Sarikhani*, Parisa Naseri Page 153
    Located on the Silk Road, Harsin, one of the cities in Kermanshah province, has always been inhabited and held historical monuments since Paleolithic to the late Qajar era. This study tries to examine the position of Harsin in the Sassanid era, based on architectural and archaeological findings. The method of the study is descriptive-analytical, along with field study. The research question deals with the explanation of the formation of archaeological data and the function of architectural structures in Harsin. Hypotheses indicate that the Silk Road and suitable environmental conditions played important roles in the formation of structures with religious and non-religious functions. Results show that the city was a summer resort during the Sassanid era. The location of Harsin on the Silk Road and its nearness to Qasr-e Shirin, Ctesiphon (Tisfun) (the capital of Sassanians), and Bisotun has enhanced its significance.
    Keywords: Sassanid, Harsin, Architectural structure, Archeology
  • Pouran Alipour* Page 173
    Folklore is one of the most valuable resources existing within the spirit and philosophy of life, the signs of which can be indicative of their community. Some scholars in cultures, like Nolan and Lansky believe that cultures are subject to innovations. According to them cultural innovations occur through borrowing, gradual change, combination, etc. One of the issues in folklore is the legend which is considered as the mother to literature. They are created primarily by anonymous authors and go through alterations since they transmitted orally in folklore. Based on this viewpoint, this study intends a practical criticism of one of the legends in the folklore of Jiroft. Based on the analysis of the signs of Jiroft’s tribal culture, it also tried to explain those signs which have gone through changes as a result of cross-cultural encounters with the warm regions of Jiroft.
    Keywords: Folklore, Signs of indigenous culture, Jiroft, Sag, e Pirzal va Pesar, e Padeshah” (Old Woman, the Prince)
  • Zahra Alizadeh Birjandi*, Razieh Karami Khaniki Page 191
    In the study of art and architecture of the early Qajar era, especially the period of Fath-Ali Sha, one can find different factors that influence creating artistic and architectural monuments. Among these factors, Fath-Ali Shah’s policies in religion have performed an important role. Based on Zol-Qarneyn’s historical narratives, one of the most important sources of Qajar’s first era written by Fazlolah Khavari, this study is going to examine the effect of the convergence of religion and government in historical events of art during Fath-Ali Shah’s reign. Due to the author’s specific office at court as a scribe, his expertise is in writing biography and detailed descriptions. The results indicate that building, maintenance, and decoration of these architectural structures, especially religious ones (like mosques and religious schools), and Shah’s particular attention to the shrines of Imams have been affected by religious-governmental exchanges. This study is a descriptive-analytical one based on historical sources.
    Keywords: Architecture, Qajar, Zol, Qarneyn History, Fath, Ali Shah
  • Sadegh Karimi*, Marzieh Afzali, Majid Mansorian Page 209
    Historical and archaeological sources confirm that Persian Gulf has played an important role in the course of human events and civilization. Due to its special geographical location, its being located on the crossroad of great civilizations, and its abundant natural resources, Persian Gulf had been of great significance to the Plateau of Iran from economic, cultural and political viewpoints, and its ports have played an important role in international trade between East and West. By combining quantitative and qualitative methods, this study aims at examining the role of Persian Gulf climatic on the formation and development of civilizations in this area. The results showed that the relative position of Persian Gulf has provided specific environmental conditions in terms of climate in the southern half of the country. This expanse of water has had its impacts on its northern areas, locally and regionally. Climatic, strategic, and geopolitical conditions of Persian Gulf have affected the formation and development of civilizations in south, south-western, and western Iran. Due to the unique characteristics of this sea, civilizations of Elam, Sumer and Babylonia in the third millennium BC created Persian Gulf and surrounding area's maritime trade triangle. Nowadays, the development of the northern Persian Gulf region is indebted to this civilizational background.
    Keywords: Persian Gulf, Geographical location, Climate, Civilization, Regional development
  • Rahman Moshtaghmehr*, Fariba Azimzadeh Javadi Page 229
    Folk beliefs are one of the forming components of folklore. Rules which are made by folk people for the relations between things and external symbols of the nature are changed to part of folklore through stabilization among public people. Studying and analyzing such attitudes gives a clear vision of their cultural and social background. When such beliefs are expressed with support of artistic taste, they penetrate more in public people's mind. Kamalodin Esfahani is among the poets who used public attitudes as a theme for conceptualizing and developing public thoughts through detailed discerning, in such a way that public attitude about different components of nature including animals, celestial objects, and also implications related to public beliefs about some of human behaviors can be seen in his poetry. According to results of this study, this reflection of thought, at times, explains surreptitious beliefs, at other times has stem in myths, and at some points involves a religious background which has been transferred from generation to generation, being common and ongoing in Kamal's era. In this study it is tried to study variety, diversity and advent of public beliefs in Kamalodin's Divan along with presenting some examples.
    Keywords: Myth, Folk beliefs, Folklore, Kamaldin Esfahani
  • Shamsedin Najmi*, Saeedeh Gharehchahi, Sina Mirshahi Page 251
    Writing of Iran in travelogues has a long history of Iran; since the 19th century, however, the increase of international and colonial competition among strong countries, and the unwanted entry of Iran into global economy led to western interest in Iran, and more travelogues were written about Iran. Since travelogues deal with people’s conditions in urban and rural areas, they have been of great significance for Iran, as first hand sources. Due to their traditional context and different customs, rural areas have been of most interest to Western travelogue writers like Anthony Smith. Addressing the socio-economic situation, Smith presents a picture of poverty, illness and addiction among villagers in rural Kerman. His travel to Kerman coincided with the term of Mosadegh in office as prime minister, the political and party activities reached a peak, and the United Kingdom and the West set sanctions against Iran. Without mentioning the role of the occupation of Iran by the Allied forces during World War II and the oil sanction against Iran by England in the emergence of this situation, Smith presents the conditions of Kerman as natural and characteristic of underdeveloped countries. Therefore, addressing social and economic conditions of rural Kerman seems to be a necessity for to deal with in this study. The research method is descriptive and analytical.
    Keywords: Travelogues, Anthony Smith, Kerman, Villagers