فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال پانزدهم شماره 137 (بهمن و اسفند 1394)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال پانزدهم شماره 137 (بهمن و اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا شیرازی تهرانی، سیمین غلامرضایی صفحات 5-16
    زمینه
    ذهن گاهی؛ هوشیاری غیرقضاوتی، غیرقابل توصیف و مبتنیبر زمان حال نسبتبه تجربه است که در یکلحظه ویژه در محدوده توجه یکفرد قراردارد. این روش، در کاهش تنیدگی و افزایش سلامتی روانی، نتایج مثبتی داشتهاست. هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر سلامت عمومی مادران کودکان کم توان ذهنی بود.
    روش
    روش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود که با ابزار اندازه گیری پرسش نامه سلامت عمومی انجامگرفت. جامعه آماری شامل تمامی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی مدارس استثنایی شهر اصفهان بودند که نمونه آماری به صورت تصادفی خوشه ایو با استفاده از روش غربالگری انتخابشدند، به این صورت که پس از پرکردن پرسش نامه سلامت عمومی 30نفر که بالاترین نمره را در پرسش نامه کسبکردهبودند به 2گروه آزمایش و گواه، بهشیوه تصادفی تقسیم شدند. مادران گروه آزمایش 8جلسه 2ساعته برنامه آموزش ذهن آگاهی را دریافتکردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه گیری مکرر نشانداد که آموزش ذهن آگاهی در ارتقای سلامت عمومی مادران در سطح (01/0≥P)معنادار بودهاست.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی درمان در افزایش سلامت عمومی مادران کودکان کم توان ذهنی،این روش درمانی میتواند برای مراجعانی که بهمنظور دریافت درمان اثربخش به مراکز مشاوره مراجعه میکنند، گزینه مناسبی باشد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تنیدگی، سلامت عمومی، مادران، کودکان کم توان ذهنی
  • سوسن جباری، محمد صادق ارجمندی صفحات 17-26
    زمینه و هدف
    توجه به نظریه ذهن در کودکان با اختلال یادگیری حائز اهمیت است زیرا نظریه ذهن می تواند بر روی رفتارهای اجتماعی و شناختی آن ها تاثیر بگذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی روند تحول نظریه ذهن در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری8 تا 11ساله انجام شد.
    روش
    در این پژوهش علی- مقایسه ای نمونه پژوهش که شامل 80 دانش آموز با اختلال یادگیری و 80 دانش آموز بدون اختلال یادگیری که در مراکز خاص ناتوانی های یادگیری و مدارس عادی مشغول به تحصیل بودند، به شیوه نمونه گیری طبقه ای با نسبت مساوی انتخاب شدند. آزمون نظریه ذهن استیرنمن و مقیاس هوشی وکسلر به عنوان ابزارهای پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دو عاملی و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که در هر دو گروه دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری روند تحول نظریه ذهن با توجه به سن صعودی است، با این تفاوت که دانش آموزان با اختلال یادگیری نسبت به دانش آموزان بدون اختلال یادگیری کمی دیرتر به سطوح بالاتر تئوری ذهن دست می یابند.
    نتیجه گیری
    این پژوهش از یافته های اولیه مبتنی بر مشکلات شناختی و تحولی نظریه ذهن در کودکان با اختلال یادگیری حمایت می کند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری، نظریه ذهن، تحول نظریه ذهن
  • مهشید زارع زاده، منصور صاحب الزمانی، شعله فرهمند صفحات 27-33
    زمینه
    یکی از نارسایی های بارز در کودکان دبستانی، اختلال هماهنگی رشدی است که توانایی حرکتی را در کودکان سالم و طبیعی تحتتاثیر قرارمیدهد و تا دوران بزرگسالی نیز ادامهمییابد. بنابراین شناسایی و مداخله بهنگام ضروری بهنظرمیرسد. هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان شیوع اختلال هماهنگی رشدی در دختران دبستانی 9 تا 11ساله شهرستان خرمبید واقع در استان فارس بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی و جامعه آماری تمامی کودکان دختر 9 تا 11 ساله شهرستان خرمبید بود. روش نمونه گیری خوشهای مرحلهای و طبق جدول مورگان، نمونه های پژوهش 300دختر (با میانگین قد: 7/138 و وزن: 46/33) بودند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه اختلال هماهنگی رشدی والدین برای غربالگری اولیه استفادهشد و برای تشخیص دقیق کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی آزمون تبحر حرکتی برونینکز اوزرتسکی (فرم کوتاه) بهکار گرفتهشد. از آزمون آماری خیدو برای تحلیل داده ها استفادهشد.
    یافته ها
    براساس پرسش نامه اختلال هماهنگی رشدی والدین 98کودک غربالشدند و سرانجام با استفاده از فرم کوتاه آزمون تبحر حرکتی برونینکز اوزرتسکی، 33نفر شناساییشد. میزان شیوع این اختلال در نمونه تحتبررسی 2/11درصد، تخمینزدهشد، بهطوری که در سنین 9، 10 و 11سال بهترتیب 5/10، 7/13 و2/9 برآوردشد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که این اختلال افزونبر مهارتهای حرکتی بر خودپنداره، عزتنفس و مهارتهای تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار است، تشخیص بهنگام و درمان بهموقع این اختلال ضروری به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، شیوع، کودکان
  • علیرضا آقابابایی، تقی آقاحسینی، فاطمه قاسمی صفحات 34-40
    زمینه
    هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان عملکرد درس حرفه آموزی در دانش آموزان کم توان ذهنی از دیدگاه دبیران مدارس استثنایی شهر اصفهان بود.
    روش
    در این پژوهش 108نفر از دبیران مدارس استثنایی شهر اصفهان مشارکتکرده اند که بهروش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم با توجه به ناحیه محل خدمت انتخابشده اند. روش پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی بود. در این پژوهش از یکپرسش نامه محقق ساخته 66سوالی استفادهشد. این پرسش نامه دارای روایی صوری و محتوایی بوده و پایایی آن بهروش ضریب آلفایکرونباخ 95/0 بهدستآمد. داده های حاصل از این پژوهش به وسیله آزمون های تی تکنمونه ای، تی مستقل، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی ال اس دی تحلیلشد.
    یافته ها
    نتایج نشانداد که عملکرد درس حرفه آموزی و ابعاد آن یعنی خودکفایی مهارت های اجتماعی و روانیحرکتی بالاتر از حد متوسط شدهاست. همچنین یافته ها نشانداد که بین میانگین نمره های عملکرد درس حرفه آموزی از نظر دبیران نواحی مختلف و سوابق خدمتی گوناگون تفاوت معنی داری وجوددارد ولی بین میانگین نمره های عملکرد با توجه به متغیر جنسیت، مدرک و رشته تحصیلی تفاوت معنی داری وجودندارد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، ابعاد عملکرد درس حرفه آموزی (مهارت های خودکفایی، اجتماعی و روانیحرکتی) بالاتر از حد متوسط محقق شدهبودند.
    کلیدواژگان: حرفه آموزی، دانش آموزان کم توان ذهنی، مدارس استثنایی
  • زهرا منصورنژاد، امیر قمرانی صفحات 41-46
    زمینه
    یکی از روش های موثر در آموزش کودکان با اختلال اتیسم و کودکان با کم توانی ذهنی روش رهنموددادن همزمان است. روش رهنموددادن همزمان را می توان هم برای مهارت های مجزا یعنی پاسخ تنها در یک دوره نسبتا کوتاه و هم برای مهارت های زنجیره ای و دنباله دار یعنی یک تعداد از توالی رفتارها که یک رفتار پیچیده را شکل می دهند، استفاده کرد. وقتی رهنموددادن همزمان استفاده می شود، معلم یک رهنمود کنترل شده یعنی رهنمودی را که مطمئن است پاسخ صحیح به حساب می آید؛ همزمان با محرک آماج شامل هدف، ژست، فعالیت یا وضعیتی که می خواهیم یادگیرنده وقتی آموزش تمام می شود، پاسخ دهد، ارایه می دهد.
    نتیجه گیری
    این مقاله به بررسی روش رهنموددادن همزمان در آموزش کودکان با کم توانی ذهنی و کودکان با اختلال اتیسم می پردازد.
    کلیدواژگان: الگوی رهنموددادن همزمان، اختلال اتیسم، کم توانی ذهنی
  • ستاره شجاعی صفحات 47-50
    زمینه
    باوجود نقش مهم فعالیت های اوقات فراغت در زندگی افراد با کم توانی ذهنی، این افراد در مقایسه با افراد عادی به میزان کمتری در فعالیت های اوقات فراغت مشارکت دارند، به همین دلیل توجه به اوقات فراغت افراد با کم توانی ذهنی بسیار مهم است.
    نتیجه گیری
    در این مقاله پس از بیان مقدمه ای کوتاه، تعریف اوقات فراغت ارایه شده، سپس در مورد ضرورت فعالیت های اوقات فراغت برای افراد با کم توانی ذهنی بحث شده، پس از آن فعالیت های اوقات فراغت برای افراد با کم توانی ذهنی بیان شده است.
    کلیدواژگان: فعالیت های اوقات فراغت، افراد، کم توانی ذهنی
  • مریم صمدی، امیر قمرانی صفحات 51-59
    زمینه
    تفکر درمورد آینده یک جزء جدایی ناپذیر از شناخت انسان است. توانایی تصویرسازی خلاقانه از رویدادهای احتمالی آینده، تفکر آینده نگر نامیده می شود که در طول چند سال گذشته توجه بسیاری را در حیطه های مختلف روان شناسی (شناختی، عصب روان شناختی، بالینی و تحولی) به خود جلب کرده است. مقاله حاضر با هدف بررسی تفکر آینده نگر در افراد با اختلال طیف اتیسم نگاشته شده است. این مقاله از نوع مروری است. پس از ارایه تعریف و اهمیت تفکر آینده نگر، به فرآیندهای شناختی درگیر در این سازه، جایگاه زیست شناختی و سیر تحولی آن اشاره شده و در ادامه تفکر آینده نگر در افراد با اختلال طیف اتیسم موردبحث قرارگرفته است. با توجه به پژوهش های انجام شده در این زمینه می توان به اهمیت تطابقی این توانایی پی برد.
    نتیجه گیری
    مرور پیشینه پژوهشی، شواهدی را در رابطه با نقایص تفکر آینده نگر در افراد با اختلال طیف اتیسم ارایه می کند. این عملکرد ضعیف، می تواند کمک بالقوه ای به توضیح این سوال کند که چرا افراد با اختلال طیف اتیسم به طورمعمول الگوهای رفتاری محدود، تکراری و کلیشه ای از خود نشان می دهند. این نتایج می تواند پیامدهای مهمی در سطح نظری و بالینی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تفکر آینده نگر، اختلال طیف اتیسم
  • حجت الله سیاوشی صفحات 60-64
    زمینه
    این پژوهش به منظور بررسی اثرات تمرین های مقاومتی در سطوح ایمونوگلوبین A بزاق و نیمرخ هورمونی بزرگسالان کم تحرک با نشانگان داون طراحی شده بود.
    روش
    درمجموع 40مرد بزرگسال دارای نشانگان داون از طریق گروه های مختلفی که به افراد با کم توانی ذهنی کمک می کردند، به کارگرفته شدند. همه شرکت کنندگان تاییدیه پزشکی را برای شرکت در فعالیت های بدنی کسب کردند. به صورت تصادفی 24نفر از بزرگسالان انتخاب شده و شروع به انجام تمرین های مقاومتی در یک چرخه 16ایستگاهی به مدت 12هفته با 3روز در هفته کردند. شدت تمرین ها براساس عملکرد آزمون 8 تکرار بیشینه برای هر تمرین بود. گروه گواه نیز شامل 16 بزرگسال دارای نشانگان داون بود که از لحاظ سن، جنسیت و نمایه توده بدنی، همسان سازی شده بودند. سطوح کورتیزول، تستوسترون و ایمونوگلوبین A بزاق توسط روش الایزا اندازه گیری شد. عملکرد وظایف کاری هم با استفاده از آزمون چیدن مکرر جعبه های سنگین مورد ارزیابی قرارگرفت.
    یافته ها
    تمرین های مقاومتی به طور معناداری غلظت ایمونوگلوبین A بزاق (94/0d=؛ 0120/0P=) و سطوح تستوسترون (57/1d=؛ 0088/0P=) را در گروه تجربی افزایش داده بود. افزون براین، عملکرد وظایف کاری نیز بهبودیافته بود، درحالی که هیچ تغییری در گروه گواه که ورزش نکرده بودند، مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتیجه این که، یک پروتکل تمرین های مقاومتی کوتاه مدت، پاسخ های ایمنی مخاطی و همچنین سطوح تستوسترون بزاق را در بزرگسالان کم تحرک دارای نشانگان داون بهبود داده است.
    کلیدواژگان: نشانگان داون، تمرین های قدرتی، بزاق، ایمونوگلوبین A، تستوسترون، کورتیزول
|
  • Ali Reza Shirazitehrani , Simin Gholamrezaii Pages 5-16
    Background
    The mindfulness is the non-judgmental, unexplainable and current time-based awareness of experience which is in a person's attention span in a particular moment. This method has produced positive effect on decreasing the stress and increasing mental health in mothers who have educable mentally retarded children. This study aims to investigate the impact of mindfulness training on the mental health in mothers who have educable mentally retarded children.
    Methods
    The research has experimental type along with the pre and post-test with control group. The General Health Questionnaire is the measurement tool in this research. The statistical population consists of all mothers who have mentally retarded children at exceptional schools of Isfahan City; and the statistical sample is selected according to cluster random sampling by screening method, so that after filling the General Health Questionnaire, 30 samples are with maximum scores in the questionnaires are selected and classified into the experimental and control groups. The mothers of experimental group passed eight 2-hour sessions of mindfulness program.
    Results
    The results of Mixed Analysis of variance with repeated measures indicate that mindfulness training has a significant impact on the mother's mental health promotion at the level of P
    Conclusion
    Given the effectiveness on increasing mental health in educable mentally retarded children can be relevant option for clients who go to counseling centers for an effective treatment.
    Keywords: Mindfulness, Stress reduction, Mental health, Mothers with educable mentally retarded children
  • Susan Jabbari , Mohammad S. Arjmanadi, M.A Pages 17-26
    Background
    Theory of mind in Children with learning disabilities should be considered, because the theory of mind can effect on social and cognitive behaviors. The aim of present study was exploring the developmental trend of the theory of mind in 8 to 11 years old students with and without learning disability.
    Method
    This casual-comparative study was performed on 160 student of 8 to 11 years old (80 students with learning disability & 80 students without with learning disability) that studying in center for students with special needs and regular school and selected by stratified sampling with equal ratio. Steersman Theory of Mind test (1999) & Wechsler Intelligence Scale (1974) were used as measurement instruments. The collected data were analyzed using two- way ANOVA and tukey post- hoc test.
    Results
    The results indicated that in both groups of students, the trend of development in the theory of mind with respect to age was progressive. However, it was revealed that it taken longer for the students with learning disability to reach to higher levels of theory of mind.
    Conclusion
    This study supports earlier findings that individual with Learning disabilities have difficulties attributing mental states in context.
    Keywords: Students, Learning disability, Theory of mind, Development
  • Mahshid Zarezadeh , Masur Sahebozamani , Shole Farahmand, M.A Pages 27-33
    Background
    Developmental Coordination Disorder (DCD) is one of the most common disorders among school-age children that affects the motor ability in normal and healthy children and may persist through adulthood. Thus, early detection and intervention is crucial. The purpose of this research was to determine the rate of DCD prevalence among female students with the range of 9-11 in Khorrambid city in Fars province.
    Methods
    The study was carried out as a descriptive survey for which a multi-stage systematic sampling method was adopted. Sampling method was cluster method that based on Morgan table, 300 individuals (mean: high: 138.7, weight: 33.46) were involved. For data collection, primary developmental coordination disorder questionnaire was used for initial screening. Finally for a precise diagnostics of the children with developmental coordination disorder employed Bruininks-Oseretsky Test of motor proficiency-short form. The Chi-Square test at a significance level of α= 0.05 was used for statistical data analysis.
    Results
    According to developmental coordination disorder questionnaire, 98 students were screened and finally 33 individual were detected by used Bruininks-Oseretsky test motor proficiency (short form). The rate of prevalence of the studied sample was estimated as 11.2%, so that, it was 10.5%, 13.7% and 9.2% for the age of 9, 10 and 11, respectively.
    Conclusion
    Since this disorder effect on the motor skills, self-concept, self-esteem and academic skills, therefore early detection and timely treatment for this disorder feel necessary.
    Keywords: Developmental Coordination Disorder, Prevalence, Children
  • Ali Reza Aghababaei Taghi Aghagoseini , Fateme Ghasemi, B.A. Pages 34-40
    Background
    The aim of this research was to evaluate the amount of the effect of profession teaching performance on mental retarded students from exceptional teacher's points of view in Isfahan city.
    Methods
    The research method was descriptive survey. Statistical sample includes 108 exceptional teachers who selected through stratified random sampling from Cochran formula and relating to their teaching places. The data were gathered through a 66-item researcher made questionnaire. The questionnaires content and formal validities were admitted by university professors. The reliability of questionnaire was 0.95 Cronbach's alpha coefficient. The obtained data were analyzed by single sample T test, T for two independent samples, variance analysis (F), and LSD.
    Results
    The research findings showed that profession teaching performance and its components such as self-sufficiency, social skills, and psycho-motor skills were above the average. Also the findings indicated that there were significant differences between profession teaching performances mean scores relating to respondents views in different teaching places and experience.
    Conclusion
    These results were statistically meaningful but there was no difference between performances mean scores regarding to sex, degree, and course of study.
    Keywords: Profession training, Students with intellectual disability, Exceptional schools
  • Zahra Mansurnejad , Amir Ghamarani Pages 41-46
    Background
    One of the effectiveness methods in the training of autism children and children with intellectual disabilities is simultaneous prompting. The simultaneous prompting procedure can be used with discrete, single responses of relatively short duration, and chained skills, a number of behaviors sequenced together to perform a more complex skill. When using simultaneous prompting, the teacher presents a controlling prompt, i.e. a prompt that ensures a correct response, simultaneously with the stimulus being taught, the object, gesture, activity, or situation which we want the learner to respond when instruction is finished.
    Conclusion
    This paper examined the effect of Simultaneous Prompting method in the training of autism children and children with intellectual disabilities.
    Keywords: Simultaneous prompting, Autism disorder, Intellectual disabilities
  • Setareh Shojaee Pages 47-50
    Background
    Despite the important role of leisure time in life of individuals with intellectual disability, these Individuals participate in leisure time activities at a lower rate than those without intellectual disabilities. For this reason, attention to leisure time individuals with intellectual disability is very important.
    Conclusion
    In this paper, after a short introductory speech, definition of leisure time is presented. Then, the necessity of leisure time activities for individuals with intellectual disability are discussed. Finally, the leisure time activities of individuals with intellectual disability are expressed.
    Keywords: Leisure time activities, Individuals, Intellectual disability
  • Maryam Samadi , Amir Ghamarani Pages 51-59
    Background
    Thinking about the future is an integral component of human cognition ability to creatively imagine of possible future events, called future thinking that in recent years much attention in the different field of psychology (cognitive, neuropsychological, clinical, developmental) has attracted. This paper aim to investigate Future Thinking in Children with Autism Spectrum Disorders has been written. This study is a review article. After the definition and importance of future thinking, the cognitive processes involved in these construct, biological status and its development course noted and then future thinking in people with autism spectrum disorder (ASD) is discussed.
    Conclusion
    According to studies in this field can be realized the importance of adaptive this ability. This poor performance could potentially help to explain why people with autism spectrum disorder characteristically exhibit restricted, repetitive, and stereotyped patterns of behavior. These findings could have important implications in clinical and theoretical level.
    Keywords: Future thinking, Autism spectrum disorder
  • Hojjatollah Siavoshy Pages 60-64
    Background
    The aim of this research was designed to assess the effects of resistance training on salivary immunoglobulin A (IgA) levels and hormone profile in sedentary adults with Down syndrome (DS).
    Method
    A total of 40 male adults with DS were selected for the trial through different community support groups for people with intellectual disabilities. All participants had medical approval for participation in physical activity. Twenty-four adults were randomly assigned to perform resistance training in a circuit with six stations, 3 days per week for 12 weeks. Training intensity was based on functioning in the eight-repetition maximum (8RM) test for each exercise. The control group included 16 age-, gender-, and BMI-matched adults with DS. Salivary IgA, testosterone, and cortisol levels were measured by ELISA. Work task performance was assessed using the repetitive weighted-box stacking test.
    Results
    Resistance training significantly increased salivary IgA concentration (P=0.0120; d=0.94) and testosterone levels (P=0.0088; d=1.57) in the exercising group. In addition, it also improved work task performance. No changes were seen in the controls who had not exercised.
    Conclusion
    In conclusion, a short-term resistance training protocol improved mucosal immunity response as well as salivary testosterone levels in sedentary adults with DS.
    Keywords: Down syndrome, Strength training, Saliva, Immunoglobulin A, Testosterone, Cortisol