فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 17 (زمستان 1394)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 17 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پرویز دلیرپور صفحات 1-20
    نظریه جامعه شناختی بوردیو نظریه ای است که اساسا برای تبیین منازعات در حوزه ها یا میدان های مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی جامعه ارائه شده و از این رو برای تبیین زوایایی از پدیده انقلاب در جامعه مناسبت دارد. در مقاله حاضر سعی می شود به یاری استفاده از مفاهیم اصلی نظریه جامعه شناسی بوردیو تا حدی تحولات مقطع 57-1342 تبیین گردد. روش مورد استفاده مقاله طبعا روش بوردیو یعنی ساختارگرایی تکوینی خواهد بود. در انتها نتیجه گرفته می شود که با توجه به ماهیت فرهنگی انقلاب اسلامی، نظریه بوردیو که عمدتا نظریه ای با اولویت مفاهیم فرهنگی همچون سرمایه فرهنگی و منش از یک سو و مرتبط بودن حوزه های مختلف حیات اجتماعی با یکدیگر است، تفسیر جدیدی از برخی دلایل و علل انقلاب در اختیار ما قرار دهد. به یاری این نظریه، می توان نحوه تبدیل شدن سرمایه فرهنگی روحانیت به سرمایه اقتصادی و در نتیجه حمایت مالی و سازمانی بازار از انقلابیون را توضیح داد. این نظریه می تواند برای تبیین منازعات بین دو گونه مختلف از منش ها یا عادت واره ها (غربی در برابر اسلامی- ایرانی) در جامعه ای در حال گذار و تاثیرات آن بر گفتمان بومی گرایی این دوره را تبیین کند. همچنین، مفهوم خشونت نمادین در برابر خشونت فیزیکی بوردیو می تواند یکی دیگر از علل ضعف قدرت حاکم در برابر مخالفان خود را که از توان و ذخایر نمادین قوی تری برای بسیج توده ها برخوردار بودند را تبیین کند.
    کلیدواژگان: انقلاب، میدان، سرمایه، منش، خشونت
  • محمد جواد هراتی*، رضا سلیمانی، محمود ظفری صفحات 21-37
    دولت ها در سیاست خارجی، اغلب مطابق نیازهای داخلی، موقعیت جغرافیایی،ژئوپولیتک، ساختار و عملکرد نظام بین الملل استراتژی های را برای تامین منافع ملی برمی گزینند. کشور ایران با عنایت موقعیت حساس از جغرافیای جهانی، همواره موجب رقابت قدرت های بزرگ برای تسلط بر این کشور شده است. این مقاله تلاش دارد به این سوال پاسخ دهد که چرا دستگاه دیپلماسی در عصر پهلوی و در موقعیت جنگ جهانی دوم گرفتار ائتلاف قدرت های بزرگ شد و قدرت های بزرگ بر سر سقوط دولت پهلوی با یکدیگر به توافق رسیدند. مقاله حاضر در قالب پهارچوب تئوریک «واقع گرایی ساختاری » به دنبال تایید این فرضیه است که فقدان استراتژی در روابط خارجی و داخلی، و ساختار حاکم بر روابط بین الملل موجب ناکامی دستگاه دیپلماسی و ائتلاف قدرتهای بزرگ شده و این امر ناکامی دستگاه دیپلماسی ایران در جنگ جهانی دوم در حفظ منافع ملی درعرصه بین الملل را به همراه داشته است.
    مقاله حاضر در قالب پهارچوب تئوریک «واقع گرایی ساختاری » به دنبال تایید این فرضیه است که فقدان استراتژی در روابط خارجی و داخلی، و ساختار حاکم بر روابط بین الملل موجب ناکامی دستگاه دیپلماسی و ائتلاف قدرتهای بزرگ شده و این امر ناکامی دستگاه دیپلماسی ایران در جنگ جهانی دوم در حفظ منافع ملی درعرصه بین الملل را به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: جنگ جهانی دوم، ایران، سیاست خارجه، قدرت های بزرگ، ائتلاف
  • اصغر افتخاری صفحات 39-50
    بیان این واقعیت که بین نظام سیاسی و نوع دانش در هر جامعه ارتباطی وجود دارد که استقرار و استمرار قدرت را میسر و ممکن می سازد، ما را به آنجا رهنمون می گردد تا از دانش سیاسی مطلوب در ایران متناسب با آموزه های راهبردی انقلاب اسلامی سوال نماییم. به عبارت دیگر انقلاب اسلامی اقتضائات خاص خود را دارد که تمام حوزه های علمی و از آن جمله علم سیاست را تحت تاثیر قرار می دهد. از این منظر سوال اصلی محقق آن است که: تاثیرات راهبردی انقلاب اسلامی در حوزه علم سیاست کدامند؟ جهت پاسخ گویی به این سوال، محقق با استفاده از روش تطبیقی، نخست به تبیین مرزهای افتراق علم سیاست اسلامی و سیاست سکولار پرداخته و در نهایت الگوی ایرانی سیاست را پیشنهاد نموده است. الگویی که از چهار حیث تحت تاثیر آموزه های برآمده از ماهیت انقلاب اسلامی قراردارد: نخست: هستی شناسی که جهان بینی دوبعدی اسلام را در مقابل جهان بینی تک بعدی سکولار قرار می دهد؛ دوم: معرفت شناسی که رویکرد نرم افزارانه فرهنگ ایرانی را در مقابل رویکرد خشونت طلبانه مطرح می سازد؛ سوم: غایت شناسی که سعادت گرایی را به عنوان بدیلی برای قدرت طلبی پیشنهاد می نماید؛ چهارم: روش شناسی که اخلاق گرایی را در مقابل ابزارگرایی مطرح و پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: علم سیاست، انقلاب اسلامی، اسلام، ایران، سکولاریزم
  • علی مرشدی زاد، عباس کشاورز شکری، مهدیه رهنمای باغسرخ* صفحات 51-73
    هدف این مقاله شناخت مقایسه ای ابزارها و شیوه های بسیج و اعتراض در انقلاب اسلامی ایران و انقلاب روسیه است. روش مورد استفاده در این پژوهش مقایسه ای و تحلیل اسنادی است. ابزارگردآوری اطلاعات فیش برداری از کتب، پایان نامه ها، مقالات و اسنادی است که اطلاعاتی در خصوص موضوع مربوطه دربردارند. شناخت ابزارها و شیوه های بسیج و اعتراض در انقلاب اسلامی ایران و انقلاب روسیه و مقایسه ی دو انقلاب از این حیث، توسعه و ارتقای سطح آگاهی های جامعه در این زمینه را در بر دارد و در جهت نشر معارف در زمینه انقلاب ها و شیوه ی بروز آن ها در جوامع یاری می رساند. بنابراین انجام پژوهش های علمی در جهت توسعه ی ادبیات نظری مربوط به این ابزارها و شیوه ها دارای اهمیت و ضرورت است. سوالی که این مقاله در پی پاسخگویی به آن است اینگونه مطرح شده است که ابزارها و شیوه های بسیج و اعتراض در انقلاب اسلامی ایران و انقلاب روسیه چه تفاوت ها و شباهت هایی با هم دارند. بر طبق یافته های پژوهش بعضی از ابزارها و شیوه های بسیج مانند سخنرانی، اعلامیه و مطبوعات در انقلاب های دو کشور به صورت مشترک مورد استفاده واقع شدند و با یکدیگر تفاوت ها و شباهت هایی داشتند. همینطور تعدادی از ابزارها و شیوه های اعتراض هم که شامل راهپیمایی، اعتصاب، شعار، تمرد و طغیان ارتش، حمله به اموال و اماکن، ترور، مبارزه مسلحانه، ارسال نامه های اعتراض آمیز، پرتاب اجسام به سمت پلیس و ضرب و شتم مسئولان رژیم بودند، در هر دو کشور در شرایط انقلابی مورد استفاده انقلابیون قرار گرفتند و دارای تفاوت ها و شباهت هایی بودند.
    کلیدواژگان: ابزارها و شیوه های بسیج، اعتراض سیاسی، انقلاب اسلامی، انقلاب روسیه، اعتصاب
  • مهدی شایسته*، غلامرضا عراقی صفحات 75-93
    طی سی و اندی سال تلاش جهت صدور انقلاب اسلامی دستاوردهای قابل ملاحظه ای برای ایران پدید آورد انقلاب اسلامی را باید نقطه عطفی بارز و برجسته در بیداری اسلامی در منطقه تلقی نمود. فرایندی که در سایر کشورها نیز آثار خود را به تناسب نشان داد از مهمترین بازیگرانی که در پشتیبانی از بیداری اسلامی نقش برجسته ای دارد جمهوری اسلامی ایران است که نتیجه اقدامات صبورانه و مجدانه خود را در صدور انقلاب مشاهده می کنددر طول 36 سال سیاستگذاری متنوعی برای پیشبرد سیاست صدور انقلاب همواره مورد توجه مسئولین نظام قرار داشته است که همواره با فرصت و چالش هایی توام بوده است سیاست صدور انقلاب اسلامی علی رغم شدت و ضعفها و فراز و فرودها در همه کابینه های تشکیل شده پیگیری شد. برای ارزیابی سیاستگذاری های که امکان صدور انقلاب اسلامی را در فضای منطقه ای کنونی که برآمده از فرایند بیداری اسلامی است از مدل سوات (SWOT) استفاده شده است سوآت (SWOT)ابزاری برای شناخت ، تهدیدها و فرصت های موجود در محیط خارجی برای سیاست صدور انقلاب و و بازشناسی ضعف ها و قوت های داخلی آن به منظور سنجش وضعیت و تدوین راهبرد برای هدایت و کنترل این سیاست ها می باشد. نتایج این تحقیق نشان که از لوازم اصلی موفقیت در مسیر نیل به اهداف گفتمان صدور انقلاب درک واقعبینانه وضعیت موجود است تحلیل نادرست از فرصت ها و تهدیدها از یکسو و ضعف و قوت های مرتبط با گفتمان صدور انقلاب میتواند به تضعیف و در نهایت فراموشی گفتمان صدور انقلاب شود.
    کلیدواژگان: صدور انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، مدل تحلیلی SOWT، سیاستگذاری فرهنگی
  • سید امیر نیاکویی*، علی اصغر ستوده صفحات 95-110
    انقلاب اسلامی ایران توانسته معادلات سیاسی در منطقه و جهان اسلام را از طرق مختلف و بخصوص الگو دهی به جنبش های اسلام گرا تحت تاثیر قرار دهد. در همین راستا بعد از وقوع انقلاب اسلامی، دولتهای پادشاهی و محافظه کار عرب خلیج فارس بخصوص عربستان سعودی همواره کوشیده اند با استفاده از ابزراهای مختلف از صدور و نفوذ الگوی انقلاب اسلامی ایران که می توانست نظام سیاسی محافظه کار آنها را با چالش مواجهه نماید مقابله نمایند. از جمله این تلاشها دخالت دولتهای محافظه کار و بخصوص پادشاهی سعودی در منازعات داخلی سوریه و عراق است که در ادامه فعالیت های ستیزه جویانه بر علیه انقلاب اسلامی ایران قرار می گیرد . حال این سوال اساسی قابل طرح است که رویکرد عربستان به منازعات سوریه و عراق چگونه می تواند با الگوی کلان تقابل جویانه عربستان سعودی بر علیه انقلاب اسلامی ایران پیوند برقرار نماید؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که عربستان سعودی با استراتژی تغییر رژیم در سوریه و به چالش کشیدن هژمونی شیعیان در ساختار سیاسی عراق، به دنبال کاهش نفوذ انقلاب اسلامی ایران در منطقه و تضعیف محور مقاومت و اسلام گرایی انقلابی ایران می باشد زیرا که این الگو می تواند اسلام محافظه کار عربستان را در پهنه مسائل عربی و بخصوص منطقه شامات و مسئله فلسطین با چالش مواجهه نماید. در این راستا عربستان سعودی با بهره گیری از مفهوم هلال شیعه در منطقه، سعی می نماید جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یک نظام تهدید محور در منطقه ترسیم نماید.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، انقلاب اسلامی، محور مقاومت، ایران، اسلام گرایی
|
  • Parviz Delirpoor Pages 1-20
    Bourdieu's sociological theory is the one presented for explaining conflicts in different social, cultural, economical and political fields and so is suitable for explaining some dimensions of revolution event in society. For him, the social universe is the site of endless and pitiless competition, in and through which arise the differences that are the stuff and stake of social existence. Contention, not stasis, is the ubiquitous feature of collective life. concepts Piety and justice, Imam, Jurisprudence, imitation, pure Islam, commitment, jihad, sacrifice, the fight against injustice and evil, general and special Imamate etc were the most important components of the clergy's cultural capital that has had a high social standing in iran. In this essay, with the help of basic concepts of Bourdieu sociological theory I try to explain, to some extent, Iran's developments of the years between 1961-1979. Obviously, the used method in the article is Bourdieu's
    Method
    constructivism. Finally, it is concluded that – considering cultural nature of Islamic revolution- Bourdieu's theory that is one generally prefers cultural concepts such as cultural capital, habitus and correlation of different fields of social life, can help us propose a new interpretation of some reasons and causes of the revolution. So, how to transform cultural capital of the clergy into economic one and the bazaar support financially and organizationally from the revolutionaries can be explained. Based on this theory we can show conflicts between two rival kinds of the habitus (western versus Islamic-Iranian) in a transitional society and its impacts on nativism discourse in this period. Also, the symbolic violence concepts versus physical one can explain another the sovereign power weakness against his opponents that were enjoyed of more powerful symbolic reservoir for mobilizing the masses. Thus we can explain why the clergy could have an upper hand in mobilizing people and its ideology pulled over the intellectual modern-secular discourse.
    Keywords: revolution, capital, habitus, violence
  • Asghar Eftekhari Pages 39-50
    The purpose of this article is to identify different schooles in political science and according to that tell us the main Strategic principles for transformation in political science in I.R.Iran. Nowadays we have a lot of theories which try analysis political science in different countries but most of them are secular and because of this cannot give us a correct and perfect interpretation of Islamic political science. Author in this paper-by a comparative method- rely on Islamic discourse and show that political science in I.R.Iran shouhd be transformed in 4 eras;
    1. Transformation from Hard politics to Soft politics.
    2. Transformation from Monopolitics to Multidimensional politics.
    3. Transformation from Politics of Power to Politics of Happiness and Prosperity.
    4. Transformation from Egotist politics to Moralistic politics.
    Keywords: Political science, Islamic revolution, Islam, Iran, Secularism
  • Ali Morshedizad, Abbas Keshavarz, Mahdieh Rahnamaye Baghsorkh* Pages 51-73
    The purpose of this article is to indentify comparative the instruments and methods of mobilization and protest in the Islamic Revolution and the Russian Revolution. Methodology of this article is the comparison and documentary analysis. Gathering information, taking notes from books, articles and documents that contain information on topic. Understanding the instruments and methods of mobilization and protest in the Islamic revolution and the Russian revolution and to compare the revolutions in this respect, is important for the purpose of development and promotion of public awareness in this field.The research question is instrumens and methods of mobilization and protest in the Islamic revolution and the Russian revolution What similarities and differences with each other. According to the findings of the article some of the instruments and methods of mobilization such as speech , press and declarationand statement the revolutions in the two countries were used jointly with their differences and similarities. Instruments and methods such as audio cassette , pulpit, radio and myth-making were used only in the Islamic revolution and weren’t used in Russian revolution. About instruments and methods of protest these result obtaind: some of instruments and methods of protest such as demonstration, strikes, slogan, rebellion and military rebellion, attacks on property and premises, terrorism, armed struggle, sent a letter of protest, throwing objects at the police and regime officials were beaten, in both countries, the revolutionaries were used in a revolutionary situation and the differences and similarities. Instruments such as hunger strike, refuge, were used only during the Islamic revolution and Russian revolutionaries weren’t used. In the Russian holding meeting was one of the most common methods that weren’t used during the Islamic revolution.
    Keywords: Instruments, methods of mobilization, Political protest, Islamic Revolution of Iran, Russian Revolution, strike
  • Mahdi Shayesteh*, Gholam Reza Araghi Pages 75-93
    the past 30 years or so trying to the issuance of the Islamic Revolution considerable achievements created for the Islamic Revolution, Iran should be a turning point in the prominent Islamic awakening in the region .slamic awakening of policy of issuing Islamic Revolution a process in other countries as well as their works to fit showed that the most important players in support of Islamic awakening has played a prominent role of the Islamic Republic of Iran as a result of the measures and seriously patiently in the issuance of the revolution is observed during the 36 years a variety of policy to promote the policy of has always been ignored by the authorities that the system has always opportunities and challenges has been accompanied policy of issuing Islamic Revolution , despite the intensity and weaknesses and landings in pursuit of all the cabinet formed . for the evaluation of the policy that the possibility of exporting the Islamic Revolution in an atmosphere that emanated from the current regional Islamic awakening process of Swat model ( SWOT ) has been used to Swat ( SWOT ) tool for recognition , threats and opportunities in the external environment for the policy of and recognition of the strengths and weaknesses in order to measure the internal situation and devise strategies for guidance and control the policies.This study attempts to be the political landscape and sociological Islamic awakening to study and to understand and systematic analysis of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in the awakening considerable help will. the results of this study shows that of success in the way of achieving goals exporting revolution discourse realistic understanding of the situation is incorrect analysis of opportunities and threats on the one hand and strengths and weaknesses - associated with dialogue could undermine the issuance of the revolution and eventually amnesia dialogue issuing revolution.
    Keywords: the issuance of the Islamic Revolution, Islamic awakening, analytical model SOWT, cultural policy
  • Seyyed Amir Niakoee*, Ali Asghar Sotoudeh Pages 95-110
    The Islamic revolution in Iran undoubtedly has affected the political equations in islam world and more specifically in the Middle East . Accordingly, since the Islamic revolution in 1979, the conservative regimes in the Middle East especially Saudi Arabia have endeavored to confront the influence of Iranian revolution and prevent the revolution export which could endanger their traditional political regimes.in fact , the islamic revolution in iran has changed the alliances and coalitions in the Middle East. in fact at least in regard to the peace process between Arabs and Israel, two competing fronts namely resistance axil and the coalition of conservatives can be distinguised. Meanwhile, the civil wars in Iraq and Syria have complicated the situation and created new opportunities for conservatives Arabs to confront the Islamic revolution. in fact, arab apring or islamic awakening has affected the borders and geopolitics of the middle east and is a opportunity for many competing regional actors to develop their influence. The fundamental question of the present paper is as follows: how the approach of Saudi Arabia towards the civil wars of Iraq and Syria is linked to the Saudi Arabia confrontational approach towards Iran? The findings of the authors illustrate that Saudi Arabia is endeavoring to decrease the influence of Islamic revolution and the axis of resistance by adopting the regime change strategy in Syria and challenging the hegemony of Shiites in Iraq. The findings of the authors illustrate that Saudi Arabia is endeavoring to decrease the influence of Islamic revolution and the axis of resistance by adopting the regime change strategy in Syria and challenging the hegemony of Shiites in Iraq.
    Keywords: Saudi Arabia, Islamic revolution, axis of resistance, Islamism, Iran