فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، بهار 1395)

مجله سلامت و بهداشت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، بهار 1395)

  • ویژه نامه بهار
  • تاریخ انتشار: 1395/02/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ولی نعمتی، حبیب ابراهیم پور، یاور بابایی، ناطق عباسقلی زاده صفحات 118-133
    زمینه و هدف
    جهانی شدن بهداشت و درمان منجر به شکل گیری نوع جدیدی از گردشگری تحت عنوان گردشگری سلامت شده است. در این بین گردشگری پزشکی به عنوان شاخه ای از گردشگری سلامت نسبت به سایر شاخه ها به سرعت رشد کرده و بسیاری از کشورها در حال حاضر برنامه های مدونی برای توسعه و بهره برداری از آن دارند. از آنجا که، استان اردبیل به عنوان یکی از استان های مرزی کشور، مستعد پیشرفت در زمینه گردشگری پزشکی است و با توجه به وجود مشکلات متعدد در این حوزه مقاله حاضر به بررسی موانع توسعه این نوع گردشگری در استان اردبیل می پردازد.
    روش کار
    تحقیق از نوع کاربردی و از نظر روش انجام پیمایشی مبتنی بر پرسش نامه است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری t استیودنت و آزمون رتبه ای فریدمن استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد. موانع گردشگری پزشکی در اردبیل به ترتیب عبارتند از: موانع سیستم اطلاعاتی و بازاریابی با میانگین رتبه 75/29 در رتبه اول و بقیه به ترتیب موانع سیاستگذاری و قانون گذاری میانگین رتبه 14/25، موانع زیرساختی92/24، موانع توسعه محصول و کیفیت خدمات 80/24، موانع نگرش دولت 49/24، موانع نیروی انسانی 46/22، موانع اجتماعی- فرهنگی 54/20 و موانع اقتصادی دارای میانگین رتبه 19/16 در رتبه های بعدی می گیرد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد، هر یک از این موانع در جلوگیری از توسعه گردشگری پزشکی در اردبیل نقش اساسی داشته و به همراه شاخص های فرعی به عنوان موانعی برای توسعه این بخش عمل می کنند. در پایان برای توسعه گردشگری و رفع موانع موجود پیشنهادهایی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: گردشگری، ارزیابی موانع توسعه، گردشگری پزشکی اردبیل
  • حسین ارفعی نیا، محمد حسینی، داریوش رنجبر وکیل آبادی، علی اصغر اعلم الهدی، سارا بنفشه افشان، مجید کرمانی صفحات 134-145
    زمینه و هدف
    در بررسی ذرات معلق هوا علاوه بر شاخصهای شیمیایی، ویژگی های فیزیکی آنها نیز در آلودگی محیط زیست اهمیت ویژه ای دارد. لذا هدف این مطالعه، ترکیب ریخت شناسی و کانی شناختی ذرات PM2.5 در هوای منطقه دوازده شهر تهران با تکیه بر تصاویرآنالیزی EDX - SEM وآنالیزهای XRD میباشد.
    روش کار
    در مطالعه حاضر نمونه های ذرات PM2.5 از هوای محدوده بیمارستان سینای تهران توسط frmOMNITMAmbient Air Sampler جمع آوری شد. بررسی ترکیب کانی شناسی، اندازه و درصد فراوانی با اندازه مشخص و در نهایت تعیین شکل ذرات توسط آنالیزهای XRD و تصاویرآنالیزی EDX-SEM انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج آنالیز EDX-SEM نشان دادند که عمده ترین عناصر در ذرات PM2.5 به ترتیب اکسیژن (07/43-32/39%)، کلسیم (49/7-48/5%)، آلومینیوم (72/5-32/5%)، آهن (42/3-21/3%)، منیزیم (79/1-19/1%)، پتاسیم (57/1-5/1%)، روی (48/1-28/1%) بوده و در برخی ذرات سولفور (61/4%)، سدیم (66/0-51/0%)، فلوئور (61/0%) و تیتانیوم (53/0%) نیز یافت شده اند. نتایج XRD نیز نشان داد که کانی های اصلی این ذرات بیشتر در 4 فاز کانیایی شامل کربنات (بیشتر کلسیت(، رسی (اسکمتیت)، سیلیکات (کوارتز) و فیلوسیلیکات (کائولینیت) قرار میگیرند. فازهای فرعی نیز شامل کانی هایی همچون موسکوییت، ایلیت، کلسیت و پولی گورسیکت میباشد.
    نتیجه گیری
    این عناصر بعنوان عناصری با منشا پوسته زمینی شناسایی میشوند و فعالیتهای انسانی نقش زیادی در تولید و انتشار این عناصر ندارند. در اکثر ذرات معلق، عنصر کربن نیز شناسایی شده است که درصد بالای کربن در برخی ذرات معلق نشاندهنده احتراق سوختهای فسیلی میباشد. با مقایسه نتایج XRD با نتایج حاصل از آنالیزهای SEM-EDX مشاهده شد که این نتایج با هم همخوانی و مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، کانی شناسی، SEM، EDX، XRD، ذرات معلق PM2، 5، تهران
  • عزیز رضاپور، احمد باقی، داود ادهم، فربد عبادی فرد آذر، سعید باقری فرادنبه، نادیا ارومیه ای، سعید میرزایی، مجید نخعی، صادق غضنفری صفحات 146-157
    زمینه و هدف
    مخارج مستقیم خانوار برای مراقبت سلامت میتواند به عنوان بزرگترین مولفه مخارج خانوار بعد از هزینه برای مواد غذایی تخمین زده شود. هدف از این مطالعه نابرابری در مخارج سلامت و اثرات فقرزایی ناشی از آن در جمعیت شهری کرمان میباشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی و کاربردی بود. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی سهمیه ای استفاده شد. برای بررسی احتمال مواجه شدگی خانوارها با هزینه های منجر به فقر سلامت و ارتباط آن با متغیرهای مستعدکننده و توانمندکننده از مدل آزمون کای دو پیرسون و جداول متقاطع با استفاده از نرم افزار Excel و Stata استفاده شد. برای تعیین شاخص تمرکز از فرمول ضریب جینی بهره گیری شد.
    یافته ها
    مطالعه حاضر نشان داد متغیرهای مهمی از قبیل وضعیت اقتصادی خانوار، جنس سرپرست خانوار، تحصیلات سرپرست خانوار و وجود فرد بالای 65 سال در مواجه شدگی خانوار با هزینه های منجر به فقر سلامت نقش کلیدی دارند. شاخص تمرکز در مواجهه با هزینه های منجر به فقر سلامت برابر با 69/0- بود و شاخص تمرکز در مخارج سلامت برابر با 385/0- بدست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    نابرابری در مخارج مراقبتهای سلامت به برخی از متغیرهای مستعدکننده که اثرات آنها در بطن پژوهش حاضر نشان داده شد وابسته می باشد، لیکن بهبود متغیرهای اجتماعی و اقتصادی اثرگذار می تواند در کاهش نابرابری های مخارج مراقبتهای سلامت و کاهش اثرات فقرزایی آنها موثر باشد.
    کلیدواژگان: نابرابری، مخارج سلامت، فقرزایی
  • سید نوید صفوی، مریم موسوی، رضا دهقانزاده ریحانی، مسعود شاکری صفحات 158-177
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا سلامتی ساکنین شهری را تهدید می نماید. شهر تبریز جزء یکی از هفت کلان شهر ایران است که دارای مشکل آلودگی هوا می باشد. هدف از این مطالعه بررسی و توصیف کیفیت هوای شهر تبریز بر اساس پارامترهای سنجش آلودگی هوا در فصول مختلف و ارزیابی مشکلات پیشرو می باشد.
    روش کار
    نوع مطالعه توصیفی-تحلیلی و جامعه آماری هوای محیطی شهر تبریز می باشد. داده های پنج ایستگاه پایش آلودگی هواd موجود در سطح شهر در سال 1391جهت انجام مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات هواشناسی همراه با داده های کیفیت هوا برای پهنه بندی و ترسیم نقشه های پراکنش و انجام آنالیز فضایی استفاده شد. البته در حدود 30 الی 50 درصد مواقع اطلاعات مربوط به غلظت آلاینده ها توسط بعضی از ایستگاه های پایش ثبت نشده بود. نرم افزار سامانه اطلاعات جغرافیایی بر اساس روش وزن دهی فاصله ای معکوس جهت توزیع دقیق آلودگی هوا در سایر نقاط شهر استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین مقدار غلظت PM10 مربوط به فصل تابستان و زمستان حدود μg/l117 و در اغلب روزها بالاتر از حد مجاز بود. مونوکسیدکربن در ماه های سرد سال دارای بیشترین مقدار ppm 66/7 بوده و در اغلب مواقع در شرایط ناسالم قرار داشته است. غلظت های O3، NO2 و SO2 اغلب پایین تر از حد مجاز بوده و در کمتر از 5 درصد مواقع باعث اعلان شرایط ناسالم شده است. محاسبات نشان می دهد که تعداد ایستگاه های پایش کافی نیست و طبق محاسبات برای شرایط فعلی 21 ایستگاه دیگر مورد نیاز می باشد.
    نتیجه گیری
    دو عامل مهم آلودگی هوای شهر تبریز PM10 و مونوکسیدکربن هستند و بیشترین وقایع آلودگی مربوط به فصل های سرد سال می باشد. افزایش تعداد ایستگاه های پایش و توسعه سیستم اندازه گیری روزانه آلاینده ها یکی از اقدامات مهم مدیریتی برای کنترل آلودگی هوا در شهر تبریز می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شهر تبریز، سامانه اطلاعات جغرافیایی، شاخص کیفیت هوا
  • محسن رضایی، مهدی فضل زاده، یعقوب حاجی زاده صفحات 178-195
    زمینه و هدف
    فرمالدئید جزء ترکیبات آلی فرار و یکی از ترکیبات احتمالا سرطانزا طبقه بندی میشود. هدف از این مطالعه تعیین میکروارگانیسم غالب در تجزیه بیولوژیکی فرمالدئید از هوا بود.
    روش کار
    این تحقیق یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود که از یک رآکتور بیوفیلتر هوازی از جنس استیل با بسترهای مخلوط کمپوست و خرده چوب (50/50 حجمی) در مرحله اول آزمایش و مخلوط سنگ پامیس و کمپوست (80% حجمیپامیس و 20% حجمیکمپوست) در مرحله دوم آزمایشها استفاده گردید. مرحله اول و دوم آزمایش بترتیب با غلظتهای اولیه فرمالدئید 2±20 و 3±24 mg/m3 شروع و با غلظت نهایی 4± 276 و 5±224 mg/m3به انجام رسید. نمونه برداری و سنجش با استفاده از روش 3500 سازمان ملی ایمنی و سلامت کار انجام گردید.
    یافته ها
    حداکثر راندمان حذف در مرحله اول آزمایش 91 درصد با غلظت اولیه ورودی و زمان ماند بستر خالی 180 ثانیه و حداکثر راندمان حذف در مرحله دوم 88 درصد با غلظت اولیه ورودی و زمان ماند بستر خالی 180 ثانیه حاصل شد. همچنین پس از آزمایشات انجام شده به منظور تعیین جمعیت میکروبی غالب مشخص گردید که باکتری سیتروباکتر فروندی میکروارگانیسم غالب در تجزیه فرمالدئید میباشد.
    نتیجه گیری
    بررسی نتایج حاصله نشان داد که با افزایش در غلظت ورودی فرمالدئید و کاهش در EBRT راندمان و ظرفیت حذف فرمالدئید کاهش می یابد. مطالعه حاضر این فرایند را بعنوان روشی موثر در حذف فرمالدئید از جریان هوا معرفی میکند. همچنین نتایج، اختلاف معنیدار از لحاظ راندمان سیستم با مواد بستر مختلف در دو مرحله را نشان نمیدهد، علیرغم اینکه پایداری سیستم از لحاظ ظرفیت حذف فرمالدئید در مرحله اول بیشتر از مرحله دوم مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بیوفیلتراسیون، فرمالدئید، بیواکسیداسیون، ترکیبات آلی فرار در محیط گازی
  • احمد الله آبادی، زهرا رضایی، احمد حسینی بند قرایی، ابوالفضل رحمانی ثانی، ایوب رستگار صفحات 196-210
    زمینه و هدف
    فنل یک ترکیب سمی، سرطان زا در محیط زیست شناخته شده است، همچنین سبب ایجاد بو و طعم ناخوشایند در مخازن آبی است، مطالعه حاضر به تاثیر مواد شیمیایی بر کارایی خاکستر سبوس برنج بعنوان یک جاذب ارزان قیمت در حذف فنل از آب پرداخته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه آزمایشگاهی مداخله ای بود که جهت بهبود ظرفیت جذب خاکستر سبوس، از مواد شیمیایی (MgO،CaCl2 ، KOH، MgCL2 ، NaOH، SO4NH4، NH4Cl،ZnCl2 ) استفاده شد. سپس به تاثیر پارامترهای pH، زمان تماس، غلظت اولیه فنل، دوز جاذب و دما بر میزان حذف فنل پرداخته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که خاکستر سبوس برنج، اصلاح شده با سولفات آمونیوم، بالاترین کارایی (85/94%) و اصلاح نشده کمترین کارایی (8/52%) را داشت. فرایند جذب از مدل ایزوترم لانگمیر (99/0R2≥) و مدل سینتیکی درجه دوم (99/0R2≥) تبعیت می کرد. حداکثر ظرفیت جذب بر مبنای مدل لانگمیر mg/g 6/66 حاصل گردید. مقادیر بدست آمده از متغیرهای ترمودینامیکی نیز نشان داد که جذب فنل بر روی خاکستر سبوس برنج اصلاح شده گرماده و خودبه خودی است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشاندهنده این بود که سولفات آمونیوم باعث افزایش کارایی خاکستر سبوس برنج شده که این نیز به نوبه خود سبب کاهش مصرف جاذب می شد. بنابراین با توجه به قابل دسترس بودن سبوس برنج و سادگی اصلاح آن، این جاذب را می توان در صنعت آب و فاضلاب برای حذف ترکیبات فنلی به کاربرد.
    کلیدواژگان: خاکستر سبوس برنج، ایزوترم و سنتیک، فنل، جذب سطحی
  • مرضیه سادات آیت الله زاده شیرازی، فاطمه شریعتی، نوشین بیرجندی صفحات 211-218
    زمینه و هدف
    ویژگی های میکروبی،فیزیکی وشیمیایی آب آشامیدنی بر حسب نوع و مقدار، مبنای قضاوت قابل شرب بودن آب میباشد. هرکدام ازاین ویژگی ها بر بهبود کیفیت، افزایش مقبولیت و یا تهدید سلامت مصرف کننده آن تاثیرگذار است و نظارت منظم بر کیفیت شبکه آب شرب شهری و اصلاح لوله های فرسوده نقش اساسی در حفظ سلامت افراد دارد. هدف از این مطالعه پی بردن به مقادیر پارامترهای میکروبیوفیزیکی- شیمیایی آب شرب شهرستان لاهیجان با توجه به جنس لوله در شبکه توزیع و مقایسه آن با استانداردهای ملی و جهانی بود.
    روش کار
    در این تحقیق براساس 3 نوع لوله کشی آزبست، گالوانیزه و پلی اتیلن، 50 نمونه در ماه های اردیبهشت و خرداد سال 1391 از شیرهای آب شرب منازل مسکونی و اماکن عمومی برداشت گردید. پارامترهای میزان کلر و pH آب تعیین شدند و آنالیز میکروبی نیز انجام شد. عوارض احتمالی آب بر سلامتی و نیز ویژگی های ظاهری آن بر اساس پرسشنامه مورد سوال قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان کلر باقی مانده، در محدوده 5/0-2/0 میلی گرم بر لیتر با میانگین 01/0±235/0 و میانگین pH 14/0±88/6 در محدوده 40/7-74/6 مشاهده شد. در هیچ یک از نمونه های مورد آزمایش آلودگی میکروبی کلیفرم رویت نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله و طبق پرسشنامه ها و عدم رضایت مردم از آب شرب شهری می بایست کلرزنی به صورت مستمر انجام گیرد و کیفیت آب به صورت دقیق تر مورد پایش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت آب شرب، کلرباقیمانده، آلودگی میکروبی، لاهیجان
  • هاشم مظفری صفحات 219-226
    زمینه و هدف
    یکی از موضوعات مهم برای رونق اقتصادی بررسی نحوه مخارج و درآمد دولت و اثرات آنها بر روی تولید ملی است. وابستگی درآمدهای کشور به درآمدهای نفتی به دلیل نوسانات قیمت و مقدار فروش آن، دولت را در رسیدن به اهداف حاکمیتی با بحران مواجه مینماید. هدف ازاین مقاله بررسی اثرات مخارج دولت در بخشهای مختلف از جمله حوزه سلامت و درآمدهای دولت برروی تولید ملی کشور میباشد.
    روش کار
    برای اثبات مدل از تابع تقاضای کل «جان مینارد کینز» در چهار حالت استفاده شد. در حالت اول دولت دخالتی در اقتصاد ندارد و هیچگونه هزینه ای اعم از عمومی، اجتماعی و اقتصادی نکند و درآمدی را از مردم به عنوان مالیات دریافت نکند. در حالت دوم با دخالت دولت (به اندازه ای که مالیات دریافت میکند، هزینه نماید) و اثراتی که در کشور خواهد داشت. حالت سوم سیاستی با دخالت دولت فقط از طریق هزینه می باشد و حالت چهارم سیاستی با دخالت دولت فقط از طریق درآمدهای مالیاتی است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد اعمال سیاست مالی انبساطی وسیاست مالی انقباضی (همزمان) بهتر از عدم اعمال آن میباشد. بطوری که اثرات همزمان دریافت مالیات و انجام هزینه توسط دولت برروی تولید ملی مثبت است. دولت برای انجام وظایفحاکمیتی خود با مخارج بهداشتی و درمانی، آموزشی، باز توزیع مجدد درآمدها و ارتقاء شاخصهای حاکمیتی نیازمند منابع مالی با ثبات و مطمئن و اعمال سیاست مالی مناسب میباشد.
    نتیجه گیری
    تجربه کشورهای توسعه یافته نشان داده است که ایجاد زیرساخت توسط دولت برای ورود بخش خصوصی به انجام سرمایه گذاری در تولید، ایجاد انگیزه میکند. داشتن بودجه ریزی قوی وکارآمد با منابع مالی مطمئن لازمه موفقیت دولت در اداره کشور میباشد. با توجه به نیاز کشور برای رشد وتوسعه در تمامی زمینه ها بخصوص درآموزش و بهداشت ضرورت دخالت دولت در ایران برای انجام هزینه های ضروری امری اجتناب ناپذیر است. تغییر در مالیاتها و هزینه های دولت درآمد ملی را متاثر و حتی تغییرات همزمان درمالیات وهزینه های دولت به یک میزان نیز نه تنها یکدیگر را خنثی نمیکنند، بلکه حداقل به اندازه هزینه های دولت بیشتر بر روی تولید ملی تاثیرگذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: هزینه های دولت، درآمدهای مالیاتی، درآمدملی، تولید ملی، سیاست مالی، بهداشت
  • فهیمه رشیدی میبدی، احمد حائریان اردکانی، مهدیه زرآبادی پور، رسول حیدری پستکان، حمید پوربافرانی صفحات 227-235
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش تعداد سالمندان جامعه در سالهای اخیر و با در نظرگرفتن اینکه سلامت دهانی جزء تفکیک ناپذیری از سلامت عمومی این گروه از جامعه میباشد، در این مطالعه به ارزیابی وضعیت بهداشت دهان و دندان سالمندان مراجعه کننده به کلینیک خاتم الانبیاء (ص) شهر یزد در سال 1393 پرداخته شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 251 نفر سالمندان بالای 60 سال مراجعه کننده به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و ویژگی های فردی، وضعیت دندانی و سلامت لثه آنها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS-16 و آزمونهای مجذور کای، من ویتنی و کروسکال والیس انجام شد.
    یافته ها
    از 251 نفر سالمند مورد مطالعه 74 نفر (5/29%) مرد و 177 نفر (5/70%) زن با میانگین سنی 98/9±39/76 (دامنه سنی 61 تا 102 سال) بودند. میانگین DMFT سالمندان 18/3±69/26 (با دامنه 8 تا 28) محاسبه گردید. هیچگونه ارتباط معنی داری بین شاخص DMFT با متغیرهای دموگرافیک مورد بررسی به استثنای سن افراد دیده نشد. بین شاخص CPITN با جنس (000/0=p)، استعمال دخانیات (009/0=p) و سن (000/0=p) ارتباط معنادار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که سالمندان شهر یزد از نظر وضعیت دندانی و بیماری های پریودنتال در وضعیت مطلوبی نمیباشند، لذا نیاز است در برنامه های آموزشی، بهداشتی و درمانی توجه بیشتری به این گروه سنی معطوف گردد.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، سالمندان، DMFT، CPITN
  • بهروز بهروز، فاطمه بوالی، نسرین حیدری زاده، مهران فرهادی صفحات 236-253
    زمینه و هدف
    مشکلات روان شناختی بیماری های مزمن از جمله دیابت که اغلب نادیده گرفته می شوند، لزوم توجه بیشتر به درمان مناسب را روشن می سازد. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر علائم روان شناختی، سبک های مقابله ای و کیفیت زندگی در مبتلایان به دیابت II بود.
    روش کار
    تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پژوهش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران دیابت II از بین مراجعه کنندگان به بیمارستان طالقانی شهرکرمانشاه بود (490N=) که براساس معیارهای ورود به پژوهش و معیارهای تشخیصی DSM_IV_TR و پرسش نامه های افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21)، کیفیت زندگی (WHOQL-26) و سبک های مقابله ای (SISS)، افرادی که دارای بالاترین نمرات بودند، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به گروه های آزمایش و کنترل (8=n2=n1) تقسیم شدند. گروه آزمایشی 8 جلسه مداخله درمانی 120 دقیقه ای طی دو جلسه در هفته را دریافت نمود. اطلاعات به دست آمده با SPSS-16 و روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه های آزمایش و کنترل در نمرات کلی افسردگی، اضطراب، استرس و سبک های مقابله ای (مساله مدار، هیجان مدار و اجتنابی) وجود دارد (05/0p<). همچنین در نمرات کلی کیفیت زندگی و مولفه های سلامت روان شناختی، اجتماعی و محیطی تفاوت معناداری مشاهده گردید (05/0p<) اما در سلامت جسمانی این تفاوت معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج بر اهمیت کاربرد این مداخله بر علائم روان شناختی در بیماران مزمن جسمی و ارائه افق های جدید در مداخلات بالینی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، علائم روان شناختی، سبک های مقابله ای، کیفیت زندگی، دیابت نوع دو
|
  • V. Nemati, H. Ebrahimpour, Y. Babaee, N. Abbasgholizadeh Pages 118-133
    Background and Objectives
    Health globalization leads to the formation of a new type of tourism are known as health tourism. In the medical tourism as a branch of health tourism has grown rapidly over the other branches and many countries already have programs for the development and utilization of it. Because, as a bordering province, Ardabil province is likely to progress in the field of medical tourism and Due to numerous problems in this area, this paper examines the barriers to the development of this type of tourism in the province of Ardabil.
    Methods
    To analyze the data, student t-test and Friedman test was used. The findings showed, Medical tourism are the barriers in Ardebil: barriers information systems and marketing with an average rating of 29.75 First step, And other policy and legislative barriers to the rank 25.14, 24.92 infrastructural barriers, barriers product development and quality of service, 24.80, 24.49 administration's attitude barriers, barriers manpower 22.46, 20.54 and socio-cultural barriers economic barriers, with mean scores of 16.19 in the Report next is.
    Results
    The results showed that each of these barriers have an essential role in preventing the development of medical tourism in this area And sub-indices act as barriers to the development of the sector. In the end we presented suggestions for tourism development and removing barriers.
    Keywords: Tourism, Assessing Barriers to Development, Ardabil Medical Tourism
  • H. Arfaeinia, M. Hoseini, D. Ranjbar Vakilabadi, A. Alamolhoda, S. Banafshehafshan, M. Kermani Pages 134-145
    Background and Objectives
    In addition to determining the chemical characteristics of particles in the air of cities, investigating the physical properties and their role in environmental pollution is also important. So the aim of this study is the investigation of morphological and mineralogical of PM2.5 particles in the air of Tehran, relying on the analysis of EDX-SEM images and XRD analysis.
    Methods
    In this study, samples of PM2.5 particles in the air of Tehran Sina Hospital area were collected by frmOMNITMAmbient Air Sampler with PTFE filter with a diameter of 47 mm. Evaluation the mineralogical composition, size, and size percentage frequency and Finally, to determine the shape of particles XRD analysis and EDX-SEM images were used.
    Results
    The results of EDX-SEM images analysis showed that the most important elements in PM2.5 particles are oxygen (07.43-32.39%), calcium (49.7- 48.5%), aluminum (72. 5-32. 5%), iron (42.3- 21.3%), magnesium (79.1-19.1%), potassium (57.1-5.1%), zinc (48.1- 28.1%), and some particulates, sulfur (61.4%), sodium (66.0-51.0%), fluorine (61.0%) and titanium (53.0%) have also been found. XRD results showed that the mineral constituent of the samples studied,are mostly in the fourth phase of the mineral core containing carbonate (mostly calcite), clay (Askm Tate and Kahn Ditte), silicates (mainly quartz) and Philo silicates (mainly kaolinite). Minor phases include minerals such as muscovite, illite, calcite and Palygurskyt.
    Conclusion
    These elements are defined and identified as components originating from the Earth's crust and human activities have no large role in the production and release of these elements. In most particulate matter, carbon element has also been detected in some particles, although the carbon could not be identified. The high percentage of carbon in some aerosolsof this element is to indicate the origin of fossil fuels. Comparing the results of XRD and SEM-EDX analysis, itshowed that these results are well proved.
    Keywords: Morphology, Mineralogy, SEM, EDX, XRD, PM2.5, Tehran
  • A. Rezapoor, A. Baghi, D. Adham, F. Ebadifard Azar, S. Bagheri Faradonbeh, N. Orumiei, S. Mirzaei, M. Nakhai, S. Ghazanfari Pages 146-157
    Background and Objectives
    Direct household spending for health care can be estimated as the largest component of household expenditure after food costs. The purpose of this study is Inequality in health expenditure and impoverishment impacts resulting from it in Kerman.
    Methods
    This is a cross-sectional study. For sampling the Quota sampling method was used. To explore the possibility exposure of households with impoverishment health expenditures and its relationship with Predisposing variables the Chi-square test and Pearson cross-tabulations were used in Excel and Stata and for determining the concentration index the Gini Coefficient was used.
    Results
    The study revealed important variables such as Household economic status, head of household sex, head of household education and existence of persons over 65 years had a key role in impoverishment health expenditures. Concentration index in exposure with impoverishment health expenditures was -0.69 and for health expenditures was -0.385.
    Conclusion
    Inequality in health expenditures depend on some predisposing variable that were shown in this study and with improving socio-economic variable can reduce the inequality in health expenditures and their impoverishment effects.
    Keywords: Inequality, Health Expenditure, Impoverishment
  • Sn Safavy, M. Mousavi, R. Dehghanzadeh Reihani, M. Shakeri Pages 158-177
    Background and Objectives
    Air pollution threatens the health of urban dwellers. Tabriz city is among the seven megacities of Iran with air pollution dilemma. The aim of study was to survey and characterize air pollution in the city of Tabriz regarding air quality parameters and administrative problems.
    Method
    This is a descriptive- analytic study which Tabriz ambient air was the study area. The data obtained from five air pollution monitoring stations was used in this study in the period of 2012-2013. Air quality data and meteorological characteristics were integrated to demonstrate spatial and temporal variations of air quality. Approximately, at 30 to 50% of the times, the data has not been recorded at the monitoring stations. Inverse Distance Weighting (IDW) method was used to analyze allocation of air pollution at other parts of the city.
    Results
    The highest concentration of PM10 was related to summer and winter seasons with about 117 µg/l which mostly were excessive than the air quality limits. Carbon monoxide was at the highest amount of 7.66 µg/l at the cold months and brought about unhealthy condition. Concentrations of O3, NO2 and SO2 mostly were less than the permissible limits and at about 5% of the events led to initiate unhealthy conditions. Estimations show that the numbers of monitoring stations are not sufficient and additional 21 stations are required.
    Conclusion
    PM10 and CO are attribute to the main pollutants of air in Tabriz city and the most events of air pollution take place at cold seasons. Increasing the number of monitoring stations and establishing appropriate daily measurement systems of pollutants is one of the important management measures to control air pollution in Tabriz.
    Keywords: Air Pollution, Tabriz City, Geographical Information System, Air Quality Index
  • M. Rezaei, M. Fazlzadeh Davil, Y. Hajizadeh Pages 178-195
    Background and Objectives
    Formaldehyde is one of the volatile organic compounds and classified as probably carcinogenic. The aim of this study was to determine the dominant microorganism in biodegradation of formaldehyde from the air.
    Methods
    This study was an experimental study that an aerobic biofilter reactor made ​​of steel with mixture of compost and wood chips (50/50 percent in terms of volume volume) in the first step of operation and pumice ston and compost mixture (80% pumice and 20% compost in terms of volume) in the second step were used as beds for microbial growth. First and second step experiments started with concentrations of 20±2 and 24±3 mg/m3, respectively, and completed with concentrations of 276±4 and 224±5 mg/m3, respectively. Sampling and measurement was done using the 3500 method National Institute for Occupational Safety and Health.
    Results
    The maximum of formaldehyde removal efficiency in both the first and second in empty bed residence time of 180 seconds was achieved at about 91% in the operation first stage and 88% the operation second stage. Also, after some tests done to determine the dominant microbial population it was found that the Citrobacter freundii was the dominant microorganism to formaldehyde biodegradation in the study.
    Conclusion
    The results showed that by increasing the inlet concentration of formaldehyde and reducing the EBRT, the formaldehyde removal capacity of the system decreases.
    Conclusion
    The present study introduced this process as an effective method for removing formaldehyde from the air stream. As well as the results, significant differences in terms of the removal efficiency with different substrate materials in two operation steps do not showed. However that the sustainability of the system capacity to remove formaldehyde in the operation first stage was observed more than the second stage.
    Keywords: Biofiltration, Formaldehyde, Bioxidation, Volatile Organic Compound
  • A. Alahabadi, Z. Rezai, A. Hosseini, Bandegharaei, A. Rahmani Sani, A. Rastegar Pages 196-210
    Back ground &
    Objectives
    Phenol is known as the most toxic agent in environment as well as creating unpleasant flavor and smell in water resources. The present research is to assess the effect of different chemical agents in adsorption capacity improvement of ARH a cost-effective absorbent a promising approach for phenol removal.
    Methods
    This study is of experimental-intervention type that for capacity improvement rice husk ash and the effect of different chemical used of( Mgo, CaCL2, KOH, MgCL2, NaOH, SO4NH4, NH4CL, ZnCL2).Then to influences of various factors, such as pH, contact time, initial phenol concentrations, adsorbent dose and temperature on the sorption capacity of ARH were examined
    Results
    Study showed that improvement rice husk ash with ammonium sulfate had the highest efficiency 94.85% and no treat had lowest efficiency 54.7% for phenol removal. Process sorption of phenol followed Longmuir isotherm (R2≥0.99) and the kinetic model of pseudo second-order (R2≥0/99). The maximum adsorption capacity was calculated 66.6 mg/g based on Langmuir isotherm. Also, the calculated values from thermodynamic parameters showed that the adsorption of phenol on ARH is endothermic and spontaneous
    Conclusion
    These results indicate that ammonium sulfate increases the efficiency of rice husk ash as sorbent increased. Due to the availability of rice bran and easily modified, it can be absorbing the water and wastewater industry for the removal of aromatic compounds to use.
    Keywords: Rice Husk Ash, Chemical Activation, Phenol, Sorption
  • Ms Ayatollahzade Shirazi, F. Shariati, N. Birjandi Pages 211-218
    Background and Objectives
    Microbial, physical and chemical characteristics of drinking water depending on the type and quantity is the basis of water as whether it would be drinkable . In addition, each of the above mentioned characteristics has a great impact on quality enhancement, increase of acceptance level and threat on consumer health. Regular monitoring on quality of urban drinking water network and the remediation of old pipes has also essential role on human health. The purpose of this study is to know the value of physical, chemical and microbial parameters of Lahijan urban drinking water according to the type of pipe from distribution network and urban structure and to compare their values with national and international standards.
    Methods
    In this research based on 3 types of asbestos, galvanized and polyethylene piping, 50 Samples were taken on May and June 2012 from drinking milk houses and public places. Parameters including chlorine residue and pH were determined and microbial analyzes were also done. Possible effects on health and the properties of bulk water were questioned from users through the questionnaire.
    Results
    The amount of residual chlorine and pH were in the range of 0.2-0.5mgL-1 and 6.74-7.40, respectively. The averageof residual chlorine and pH were 0.235±0.097 and 6.88±0.14, respectively. None of the specimens tested for coliform bacteria contamination was seen.
    Conclusions
    Based on the results of the questionnaire and public Dissatisfaction of the municipal drinking water, continuous chlorination and water quality have to be monitored more closely.
    Keywords: Drinking Water Quality, Chlorine Residue, Microbial Contamination, Lahijan
  • H. Mozaffari Pages 219-226
    Background and Objective
    One of the most important issues for economic prosperity is the evaluating of how to govern income and expenditure and effects of them on the national production. Reliance on oil income due to the amount of sales and price fluctuations will make the government face with crisis to achieve its sovereign goals. The aim of this study was to investigate the effects of the expenses (spending) in various sectors such as health and sanitation area and government incomes on the country national production.
    Methods
    To prove the model is used John Minard Keans aggregate function in four states. The first state is the policy that the government does not intervene in the economy. That does not make any cost including social and economic and does not receive income from the people as tax income. The second state is the policy of government intervention (to the extent that the cost of taxes paid) and the impact that will have on the country. The third state is the policy with government intervention only through cost. The fourth state is the policy with government intervention only through tax incomes.
    Results
    Research finding showed applying expansible financial policy and contractible financial policy (simultaneous) is better than not implying that case. The effects of simultaneous tax receiving and costing by the government will be positive on the national production. The government in doing his sovereign duties with sanitary and therapeutic expenses, educational, redistribution incomes and improving sovereign indicators requires a stable and reliable financial resources and applying the appropriate financial policy.
    Conclusion
    Experience in developed countries has showed that creating the infrastructure by the government motivate the entrance of private sector on investment in production. Having a strong and effective budgeting with reliable and secure financial resources is necessary to manage the country successfully. Due to the need of country for economic growth and development in all fields especially in health and education, the necessity of government interference for necessary expenses is inevitable. Changes in taxes and national costs impress the national income and simultaneous changes in tax and government costs not only reduces one another to a degree, but also at least the size of government costs on the national production will be more affected.
    Keywords: Government Costs, Tax Incomes, National Income, National Production, Financial Policy, Health
  • F. Rashidi, Maybodi, A. Haerian, Ardakani, M. Zarabadi Pour, R. Heydari, Postakan, H. Pourbaferani Pages 227-235
    Background and Objectives
    Due to the increasing number of elderly population in recent years and considering oral health is an integral part of public health, the aim of the present study is the evaluation of oral health of elderly referring to Khatam ol Anbia clinic in Yazd in 2014.
    Methods
    In this cross-sectional study, 251 patients aged over 60 were selected randomly. Demographic characteristics, condition of teeth and periodontium were recorded. Data were analyzed using SPSS.16, Mann-Whitney test, Chi-Square test and Kruskal–Wallis.
    Results
    Among 251 elderly patients studied, 74 patients were (29.5%) men and 177 (70.5%) women with a mean age of 76.39± 9.98 (age range 61 to 102 years). Mean DMFT was 26.69±3.18 (8 to 28). There was no statistical relationship between DMFT index and demographic variables except age. There were statistical relationships between CPITN, sex (p=0.000), smoking (p=0.009) and age (p=0.000).
    Conclusion
    The results of this study showed that elderly patients are not in a good condition by the aspect of dental and periodontal status, so it is important to arrange more educational and therapeutic programs for this group.
    Keywords: Oral Health, Elderly, DMFT, CPITN
  • B. Behrouz, F. Bavali, N. Heidarizadeh, M. Farhadi Pages 236-253
    Background and Objectives
    Psychological problems of chronic patients, especially diabetes, that often are ignored, need special attention to proper treatment. The aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on psychological symptoms, coping styles and quality of life in patients with type-2 diabetes.
    Methods
    The research design was a semi-experimental one with pretest-posttest and control group format. The sample included all in patients with type II diabetes who referred to Taleghani Diabetes Hospital in Kermanshah city in 2014-15 (N=490), who were assessed based on DSM_IV_TR criteria, DASS-21, WHOQOL-26, and coping styles. Those who got highest scores were selected. The study subjects, were randomly divided into experimental and control groups (n1=n2=8). The experimental group was exposed to 8 sessions of two hours ACT. The data was analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) by SPSS-16 software.
    Results
    The results showed significant difference between experimental and control groups total scores in depression, anxiety, stress, coping styles (Problem Solving, Emotional, Avoidance), (p0.05).
    Conclusion
    The results emphasize the importance of this intervention in psychosomatic and chronic diseases and provide new horizons in clinical interventions.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Psychological Symptoms, Coping Styles, Quality of Life, Type, 2 Diabetes