فهرست مطالب

علوم زمین خوارزمی - سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه علوم زمین خوارزمی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاضل ایرانمنش*، مهران مقصودی، ابراهیم مقیمی، مجتبی یمانی، امیرحسین چرخابی صفحات 125-135
    دلتاها از مهم ترین واحدهای ریخت شناسی محسوب می شوند که تاثیر زیادی در فعالیت های کشاورزی، استخراج معادن، مدیریت سواحل و نظایر آن دارند. علیرغم وجود منابع آب و خاک مناسب در دلتاها، پدیده های محیطی گوناگونی مانند تغییرات آب و هوایی و تغییرات سطح اساس دریاها آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. اثر این تغییرات بر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، کانی شناسی رسوبات ظاهر می شود. بنابراین این پژوهش با هدف تحلیل محیط های رسوب گذاری دلتای رودخانه کرخه بر اساس ویژگی های شیمیایی رسوبات دیرینه انجام شد. بدین منظور پس از پردازش داده های رقومی، تهیه نقشه ژئومورفولوژی و بازدید اولیه از منطقه، محیط های رسوب گذاری و محل های مغزه گیری مشخص شدند. مغزه گیری با یک دستگاه ماشین حفاری دورانی و به صورت پیوسته، تا عمق ده متری در دو محل رفیع و جفیر انجام شد. از میان مغزه ها، تعداد 20 نمونه برای انجام آزمایش های کانی شناسی و شیمیایی انتخاب شدند. تفاوت در ویژگی های شیمیایی و کانی شناسی نشان داد حداقل سه مرزگسستگی عمده بین لایه های رسوبی تا عمق 10 متری وجود دارد. علاوه براین ضخامت و نوع رسوبات در بین گسستگی ها شرایط یک سانی نداشته و تغییرات آن تابع پایداری محیط های رسوب گذاری است. بر این اساس به دلیل سیر افزایشی شاخص Mg/Ca، منیزیم، درصد شوری و هم چنین کاهش درصد ذرات رسی، مشخص شد روند تغییرات محیط های رسوبی از عمق 10 تا 5 متری به سمت شرایط خشک و محیط های پرانرژی است. در حالی که از عمق 5 تا 4 و 3 تا 0 متری این روند به سمت شرایط اقلیمی مرطوب تر و محیط های کم انرژی است. براین اساس نتیجه گیری می شود که شرایط محیط های رسوب گذاری دلتای رودخانه کرخه حداقل در هولوسن بالایی ثابت نیست و این مسئله منجر به تغییراتی در دلتای رودخانه شده است.
    کلیدواژگان: تغییرات آب و هوایی، رسوب گذاری، شیمی رسوبات، دلتای کرخه
  • محبوبه جمشیدی بدر * صفحات 137-154
    کمپلکس آلمابولاغ در شمال غرب استان همدان و در پهنه ساختاری سنندج-سیرجان قرار دارد و شامل سنگ های دگرگونی درجه پایین و دو توده نفوذی فلسیک و مافیک است. این تحقیق در مورد توده نفوذی مافیک کمپلکس آلمابولاغ است. سنگ های این توده بافت های افیتیک، ساب افیتیک و اینترگرانولار دارند و دارای کانی های اصلی پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن، آمفیبول و با فراوانی کم تر کانی های کوارتز، آلکالی فلدسپار و کانی های اپک هستند. کانی های ثانویه این توده شامل کانی های اپیدوت، کلریت و آمفیبول هایی است که در حاشیه کلینوپیروکسن ها تشکیل شده اند. شیمی کانی های این توده شامل کلینوپیروکسن از نوع اوژیت، آمفیبول از نوع چرماکیت، پلاژیوکلاز در محدوده آندزین تا لابرادوریت، آلکالی فلدسپار از نوع آنورتوکلاز و کانی های اپک از نوع ایلمنیت است. سری ماگمایی توده مافیک کمپلکس آلمابولاغ بر مبنای شیمی سنگ کل کالکوآلکالن است و عنصر Nb نرمالیزه شده به گوشته اولیه، آنومالی منفی دارد که معرف محیط های فرورانشی است. بر مبنای شیمی کانی پیروکسن سری ماگمایی توده نفوذی مافیک آلمابولاغ از نوع کالکوآلکالن و محیط تکتونیکی آن مربوط به محیط های فرورانشی است. جای گیری این توده بر اساس ترمومتر پیروکسن-آمفیبول و بارومتر آمفیبول در حرارت 900-750 درجه سانتی گراد و فشار (عمق) 7-6 کلیوبار است. ماگمای اولیه توده نفوذی مافیک کمپلکس آلمابولاغ بر مبنای نسبت Sm/Yb و La/Sm از ذوب بخشی گارنت-اسپینل لرزولیت منشا گرفته و در اواخر ژوراسیک-اوایل کرتاسه در مناطق فرورانشی قبل از بسته شدن کامل نئوتتیس در زون سنندج-سیرجان تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: سنندج، سیرجان، کمپلکس توده نفوذی مافیک آلمابولاغ، شیمی کانی ها، ترموبارومتری
  • عادل سرخوش، مهراج آقازاده *، علیرضا جوانشیر صفحات 155-178
    در شمال و شمال غرب شهرستان بم، فعالیت های آتشفشانی گسترده ای در زمان ائوسن رخ داده و سنگ های آتشفشانی بازیک و اسیدی به همراه نهشته های آذرآواری تشکیل شده اند. نهشته های ائوسن، به وسیله مجموعه دایک های مختلف قطع شده اند. سنگ های آتشفشانی ماهیت ساب آلکالن و کالک آلکالن تا شوشونیتی و دایک ها ماهیت آلکالن پتاسیک دارند. در نمودار های عنکبوتی، نمونه ها، الگوی غنی شدگی از عناصر LILE و تهی شدگی از عناصر HFSE را نشان می دهند که با الگوهای مربوط به سنگ های محیط های فرورانشی و پوسته فوقانی هماهنگ است. هم چنین، نمونه های بررسی شده الگوی غنی شدگی از عناصر LREE نسبت به HREE و نسبت های متغیری از (La/Yb)N را نشان می دهند. سنگ های آندزیتی و آندزیت بازالتی، از تحول ماگمای ناشی از ذوب؛ منشا گوشته اسپینل لرزولیتی متاسوماتیسم شده در شرایط فرورانش ایجاد شده اند که بعدا فرایند MASH را تحمل کرده اند. داسیت های منطقه، از ذوب بخشی منشا مافیک آمفیبولیتی در پوسته زیرین ایجاد شده اند. در حالی که، سنگ های ریولیتی از ذوب بخشی منشا متاگرایوک در پوسته نشات گرفته اند. دایک های اولیوین بازالتی و بازالتی از ذوب بخشی کم تر از 5 درصدی منشا گارنت اسپینل لرزولیتی متاسوماتیسم شده به وسیله فرایندهای فرورانش ایجاد شده اند. ماگماتیسم ائوسن، در منطقه بم، در اثر فرورانش پوسته اقیانوسی نئوتتیس به زیر ایران مرکزی، در محیطی آتشفشانی قوس قاره ای، ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: سنگ های آتشفشانی، گوشته متاسوماتیسم شده، پتروژنز، ائوسن، بم
  • اشرف علیپور، حسین معین وزیری *، محمدهاشم امامی، فریبرز مسعودی صفحات 179-198
    در امتداد آزاد راه تهران- قم )ایران مرکزی (در مسیری به طول 80 کیلومتر، مجموعه ای از سنگ های آتشفشانی شامل بازالت، تراکی بازالت، آندزیت بازالتی، تراکی آندزیت؛ داسیت، ریولیت، سنگ های آذرآواری )توف و ایگنمبریت( همراه با سنگ های رسوبی متعلق به ائوسن پسین در چند محور رخنمون یافته اند. این منطقه به وسیله تعدادی گسل با روند شمال غربی جنوب شرقی به صورت هورست و گرابن درآمده، گرابن ها با رسوبات پلیوکواترنر پوشیده شده و درهورست ها رخساره های مختلف آتشفشانی ظاهر شده اند. سنگ های آتشفشانی غالبا کالک آلکالن، آلکالن و گاهی توله ایتی هستند. ویژگی های ژئوشیمیایی این سنگ ها غالبا با سنگ های ماگمایی محیط های فرورانش مطابقت دارد و در نمودارهای عنکبوتی از لحاظ HFSE (Ti، Y، P و Nb) دارای آنومالی منفی و از نظر LILE (K، Rb، Cs، Sr، Ba، Th، Pb ) دارای آنومالی مثبت هستند اما آنومالی منفی Ta دیده نشده و Nb نیز آنومالی منفی واضحی نشان نمی دهد. نمودارهای عنکبوتی این سنگ ها، در مقایسه با N-MORB، نشان می دهد که ماگماهای آن ها از ذوب گوشته ای شبیه به گوشته N-MORB منشا گرفته اند با این تفاوت که این ماگما ها از عمق بیش تر (نسبت به سنگ منشا MORB) که در آن گارنت پایدار بوده است (آنومالی منفیY) و پلاژیوکلاز حضور نداشته (آنومالی مثبت Eu) سرچشمه گرفته اند. نمودارهای عنکبوتی مقایسه شده با گوشته اولیه، نیز نتایج بالا را تایید می کنند و نشان می دهند که ماگماهای این سنگ ها منشا گوشته ای دارند (آنومالی مثبت Eu) و در ذوب گوشته نیز سیالات نقش داشته اند (آنومالی مثبت Cs، Th، K، La و Pb). بررسی تغییرات ترکیب شیمیایی سنگ های آتشفشانی ائوسن از قم تا تهران نشان می دهد که هیچ گونه پلاریته ژئوشیمیایی، شبیه به آن چه که در زون های فرورانش دیده می شود، در سنگ های آتشفشانی این مسیر وجود ندارد. چندگانگی موجود در نتایج حاصل از بررسی های ژئوشیمیایی این تصور را به وجود می آورد که شاید شکسته شدن ورقه اقیانوسی در کرتاسه بالائی، توقف فرورانش و شیب بسیار کم ورقه اقیانوسی موجب هم سانی ماگماتیسم در سراسر ایران مرکزی شده باشد. به علاوه نباید نیروهای کششی محلی و حرکات چرخشی بلوک ها ناشی از عمل کرد گسل های امتدادلغز در بالای یک زون فرورانش مورب را نادیده گرفت.
    کلیدواژگان: پترولوژی، ژئوشیمی، فرورانش، ائوسن، ایران مرکزی
  • رضا علی پور *، سید احمد علوی، محمدرضا قاسمی، محمد مختاری، علیرضا گلال زاده صفحات 199-216
    بخش زیادی از تاقدیس های نفتی ایران در فروافتادگی دزفول در جنوب باختر ایران و در کمربند چین خورده رانده زاگرس، قرار دارد. این تاقدیس ها عموما روند شمال باختری-جنوب خاوری دارند و یال جنوب باختری در آن ها پرشیب تا برگشته است. گسل های راندگی و شیب زیاد یال جنوب باختری این تاقدیس ها در بعضی موارد باعث رانده شدن تاقدیس های مجاور روی یک دیگر و تکرار توالی های چینه شناسی شده اند. منطقه بررسی شده شامل تاقدیس های آغاجاری و مارون است که در فروافتادگی دزفول قرار گرفته اند و تاقدیس آغاجاری روی مارون رانده شده است. بنابراین در این پژوهش با استفاده از نیم رخ های لرزه نگاری بازتابی هندسه ساختار راندگی تاقدیس نفتی آغاجاری روی تاقدیس نفتی مارون بررسی شده و تکرار در توالی های چینه شناسی مشخص شده است. این دو تاقدیس روند شمال باختری-جنوب خاوری دارند که در جنوب منطقه بررسی شده تاقدیس مارون در حال شکل گیری است و بیش تر دگرشکلی در تاقدیس آغاجاری متمرکز است. در بخش میانی منطقه بررسی شده تاقدیس مارون شکل گرفته، ولی راندگی ها در این بخش از تاقدیس عمل نکرده اند و بیش ترین راندگی تاقدیس آغاجاری روی مارون دیده می شود. در بخش شمالی نیز در هر دو تاقدیس یک راندگی عمیق در یال جنوبی دیده می شود. با ادامه دگرریختی راندگی بالایی از سازند گچساران به سطح رسیده و نهایتا در انتهای شمال باختری راندگی عمیق در یال جنوبی و یک پس راندگی از راندگی عمقی اصلی هر دو تاقدیس منشعب شده است. البته در تاقدیس مارون با ادامه دگرریختی یک راندگی بالایی از سازند گچساران به سطح رسیده است که در تاقدیس آغاجاری دیده نمی شود و نشان می دهد تاقدیس مارون در عمق کم تری قرار دارد.
    کلیدواژگان: آغاجاری، مارون، زاگرس، فروافتادگی دزفول، نیم رخ بازتاب لرزه ای
  • موسی قربانی ارجنلی *، محمدرضا قاسمی صفحات 217-234
    مجموعه هرمز به عنوان کهن ترین توالی تبخیری جهان در حوضه زاگرس گسترش چشم گیری دارد. یکی از پدیده های ساختاری منحصر به فرد در ارتباط با مجموعه نمکی هرمز، ساخت های نمکی حاصل از جنبش آن است که در بخش های گوناگون زاگرس بیرون زدگی دارند. از آن جا که شواهد مربوط به بخش های بیرون زده برای بررسی تاثیر زمین ساخت نمک کافی نیست، با استفاده از داده های زیرسطحی می توان اطلاعات با ارزشی را در این زمینه به دست آورد. بدین منظور با استفاده از منحنی های هم ضخامت شرکت ملی نفت ایران و نقشه پراکندگی گنبدهای نمکی در بین گسل های کازرون و میناب، تاثیر زمین ساخت نمک بر رسوب گذاری حوضه رسوبی فارس و پس خشکی بندرعباس از پرمین تا زمان حاضر بررسی شد. ابتدا منحنی های هم ضخامت در محیط GIS رقومی شد و سپس در محیط نرم افزار Surfer به صورت سه بعدی منفی (قبل از رسوب گذاری) و مثبت (بعد رسوب گذاری) ترسیم شد. بررسی تغییرات ناشی از فعالیت گنبدهای نمکی در بازه زمانی پرمین پسین تا میوسن در این گستره نشان می دهد که اولین حرکت گنبدهای نمکی که در توالی رسوبی زاگرس به ثبت رسیده است، در زمان پرموتریاس هم زمان با زمان باز شدن اقیانوس تتیس نو روی داده است، در طول بازه زمانی تریاس پسین تا کرتاسه پیشین برخی از گنبدهای نمکی گستره بررسی شده مدفون بوده اند و فعالیت محسوسی که منجر به تغییر سامانه های رسوبی این بازه زمانی شود، مشاهده نمی شود. دومین گامه اصلی حرکت گنبدهای نمکی در طول کرتاسه پسین هم زمان با توسعه حوضه پیش بوم آغاز شده است. اوج فعالیت گنبدهای نمکی گستره بررسی شده و تاثیر آن ها روی سامانه های رسوبی در بازه زمانی پالئوسن-ائوسن، هم زمان با گسترش نهایی حوضه پیش بوم روی داده است. در طول بازه زمانی الیگوسن تا میوسن گنبدهای نمکی گستره مورد نظر به ویژه در بخش های جنوب خاوری فعال بوده اند. در این پژوهش تلاش بر آن است که گنبدهای نمکی و تاثیر بالاآمدگی آن ها بر روی مجموعه سامانه های رسوب گذاری گستره فارس بررسی شود.
    کلیدواژگان: زمین ساخت نمک، مجموعه هرمز، نقشه هم ضخامت، زاگرس
  • علی ناکینی، محمد محجل *، ابراهیم راستاد، مینا بویری صفحات 235-254
    منطقه ایرانکوه در 20 کیلومتری جنوب شهر اصفهان واقع شده است. شیل های سیاه همراه با سیلت و ماسه سنگ های به سن ژوراسیک زیرین قدیمی ترین واحدهای سنگی رخنمون یافته اند که در دامنه شمالی ایرانکوه برون زد دارند. سنگ های آهکی- دولومیتی به همراه مقدار کمی شیل و مارن به سن کرتاسه زیرین به صورت دگرشیب و با حضور کنگلومرای قاعده ای روی سنگ های ژوراسیک زیرین قرار دارند. روند ساختاری چین خوردگی باخترشمال باختری- خاورجنوب خاوری است. در دامنه شمالی رشته کوه، ناودیسی با سطح محوری تقریبا قائم با محوری دارای میل°35 درجه و طاقدیسی با محور دارای میل°23 درجه به سمت باختر دیده می شوند که ادامه آن را می توان در دامنه جنوبی رشته کوه مشاهده کرد. با توجه به جنس متفاوت واحدهای سنگی، چین خوردگی های فرعی نیز درون این ناودیس و طاقدیس وجود دارند که با روند ساختاری منطقه مطابقند. در معدن گوشفیل و تپه سرخ 1، گسل معکوس گوشفیل- تپه سرخ با شیب °75 درجه به سمت شمال خاور، واحد شیلی ژوراسیک زیرین را روی واحدهای کرتاسه زیرین قرار داده است. شواهد میدانی نشان می دهد که این گسل در ابتدا نرمال و دارای شیب به سمت جنوب باختر بوده است که در طول چین خوردگی نزدیک سطح زمین، چرخیده و شیب زیاد به سمت شمال خاور یافته است. گسل های با روند شمال باختر- جنوب خاور کنترل کننده کانه زایی در منطقه ایرانکوه هستند که گسل گوشفیل- تپه سرخ یکی از آن هاست.
    کلیدواژگان: چین خوردگی، گسلش، معکوس شدگی، ایرانکوه، اصفهان
|
  • F. Iranmanesh *, M. Maghsodi, E. Moghimi, M. Yamani, A.H. Charkhabi Pages 125-135
    Deltas are the most important morphological units which have a tremendous effect on agricultural activities, mining, coastal management, etc. Despite appropriate soil and water resources, deltas are influenced by environmental phenomena such as climate change and sea level changes. The effect of these changes will appear on physico-chemical and mineralogical features of delta’s sediments. The current research was conducted to analyze Karkheh delta depositional environments based on the chemical characteristics of ancient sediments. Depositional environments and locations of core were identified using digital data processing, geomorphology mapping, and ​​ initial visit of the area. The coring was carried out using rotary drilling machine continuously down to a depth of 10 m in Jofeir and Rofayeh. Twenty samples were collected from cores for mineralogical and chemical tests. The changes in chemical and mineralogical characteristics revealed that at least three major discontinuities exist between sedimentary layers to a depth of 10 m. In addition, thickness and type of the sediment are not in the same and change depending on the stability of depositional environments. The increasing trend in Mg/Ca, magnesium and salinity; and the decreasing trend in clay particle percentage show that sedimentary environments tend to change toward a dry conditions and high energy environments from depth of 5 to 10 meters. In contrast, at the depth of 5 to 4 and 3 to 0 meter, this trend is towards more humid climate and low energy environments. Therefore, it is concluded that the depositional environment of Karkheh River delta at the upper Holocene is not constant, and this led to recognizable changes in the delta.
    Keywords: Climate Changes, Sedimentation, Sediments Geochemistry, Karkheh delta
  • M. Jamshidi Badr * Pages 137-154
    The Almabulagh complex is located in the Sanandaj-Sirjan structural zone, NW of Hamadan. This complex consists of low-grade metamorphic rocks and two intrusions of felsic and mafic rocks. In this research, we studied the mafic intrusion. The intrusion has ophitic, subophitic and inter-granular textures and is mainly composed of plagioclase, clinopyroxene, amphibole and minor amounts of K-feldspar, quartz and opaque minerals. Secondary minerals include epidote, chlorite and amphiboles formed in the rim of clinopyroxene. Clinopyroxene is of augite type; amphibole is tschermakite; plagioclase is in the range of andesine-labradorite; K-feldspar is anorthoclase; and the opaque mineral is ilmenite. According to the bulk rock geochemistry and mineral chemistry of clinopyroxene, the mafic intrusion of the Almabulagh complex has been crystallized from a calc-alkaline magma and is related to subduction zone. In spider diagrams Nb displays a distinctive negative anomalies compared to the primitive mantle, which suggest a possible subduction-related magmatism. Emplacement temperature and pressure of mafic rocks measured by pyroxene-amphibole thermometer and amphibole barometer indicate temperature and pressure ranges of 750 to 900 °C and 6 to 7 kbar, respectively. Based on Sm/Yb and La/Sm ratios, the parental melt of the mafic rocks of the Almabulagh complex derived from partial melting of garnet–spinel lherzolite. According to the bulk rock geochemistry and mineral chemistry of the mafic rocks, they formed in a subduction area during Late Jurassic-Early Cretaceous before the Neo-Tethys closure in Sanandaj-Sirjan zone.
    Keywords: Sanandaj, Sirjan, Almabulagh complex, Mafic intrusion, Mineral chemistry, Thermo, barometry
  • Sarkhoshi A., Aghazadeh M. *, Javanshir A Pages 155-178
    In the north and northwestern parts of Bam, extensive volcanism has occurred during Eocene time mainly composed of basic and felsic volcanic rocks associated volcanoclasitc, which are cut by different dykes. The volcanic rocks have sub alkaline and calc-alkaline to shoshonitic nature, while dykes are alkaline and potassic. In the spider diagrams, all samples show enrichment in the LILEs and depletion in the HFSs elements that coincide with the subduction related and upper crust rocks features. The studied rocks are enrichments in the LREE and show various (La/Yb)N. Andesy-basalts and andesites formed from evolution of primary magmas by MASH processes and primary magma originated from partial melting of a metasomatised spinal-lherzolitic source. Dacitic magma generated from partial melting of amphibolitic mafic lower crust while rhyolites were formed from partial melting of metagreywacke source in the crust. The dykes generated from less than 5% partial melting of metasomatized garnet- spinel-bearing lherzolitic mantle source. Eocene volcanism in Bam area ccurred during subduction of Neo-Tethys oceanic crust beneath the central Iran in a continental volcanic arc tectonic setting.
    Keywords: Volcanic rocks, Metasomatised mantle, Petrogenesis, Eocene, Bam
  • A. Alipoor, H. Moinevaziri *, M.H. Emami, F. Masoudi Pages 179-198
    Along 80 Km length of Tehran-Qom highway, a complex of post Eocen volcanic rocks include basalt, trachyte-basalt, andesite-basalt, dacite, rhyolite and pyrocalstic rocks (tuff and ignimbrite) with sedimentary rocks are exposed. The region turned to horst and graben system by NW-SE fault systems. Grabens are covered by Pliocene-Quaternary sediments and various volcanic rocks outcrop in horsts. Volcanic rocks are mostly calc-alkaline, alkaline and rarely tholeiitic. Geochemical features of these rocks are similar to those of subduction tectonic setting and in spider diagrams, the HFSE (Nb, Ti, Y, P) show negative and the LILE (K, Rb, Cs, Sr, Ba, Th, Pb) show positive anomaly. However, Ta and Nb do not present obvious negative anomaly. Comparing the spider diagrams of the studied rocks with N-MORB shows that their magmas originated from mantle melt similar to N-MORB mantle, but from higher depth than MORB in which garnet was stable (Y negative anomaly) and plagioclase were absent (Eu positive anomaly). Spider diagrams normalized with primary mantle also confirm such a mantle source (Eu positive anomaly) that was affected by mantle driven fluids (positive anomaly of Cs, Th, K, La, Pb). Chemical composition variations of the Eocene volcanic rocks from Qom to Tehran shows that there is no geochemical polarity in this volcanic trend similar to those of subduction zones. The disagreement in geochemical results could probably be due to the slab detachment of ocean plate in the upper Cretaceous that caused a delay in subduction and continued with lower angel subduction to form a magmatic isotropy in the Central Iran. Furthermore, the presence of local extension forces with transitional effects and block rotary movements that are formed as a function of strike-slip faults above the oblique subduction zone must be considered
    Keywords: Petrology, Volcanism, Geochemistry, Subduction, Eocene, Central Iran
  • R. Alipoor *, A. Alavi, M.R. Ghassemi, M. Mokhtari, A.R. Golalzadeh Pages 199-216
    Majority of Iran’s anticline oil traps located in the Dezful Embayment in southwest of Iran and Zagros Fold and Thrust belt. These anticlines mostly have NW-SE trend and their southern limb have a steep to returned dip. In some cases, thrust faults and steep south west limb of anticlines caused thrusting of adjacent anticlines on the others and repetition of sequence stratigraphy. The study area covered by Aghajari and Marun anticlines in Dezful embayment and the Aghajari anticline is thrusting on the Marun. In this research, structural geometry of thrusting of Aghajari anticline on the Marun anticline were studied based on seismic reflection data and specified the repetition of sequence stratigraphy. These two anticlines have a NW–SE trends and the Marun anticline is developing in the south of the study area, and most of deformation is concentrated in Aghajari anticline. The Marun anticline formed in the middle of the study area without thrusting, while maximum amount of thrusting of Aghajari anticline on the Marun anticline occurred in this area. There is a shallow thrust in the south limb of two anticlines in the northern part and an upper thrust from Gachsaran formation exposed from progressive deformation. Finally, a shallow thrust propagates to surface in the end of NW parts and back thrusts separate from main shallow thrust. But unlike Aghajari anticline, an upper thrust from Gachsaran formation propagates to surface with continuation of deformation in the Marun anticline showing low depth of the Marun anticline.
    Keywords: Aghajari, Marun, Zagros, Dezful embayment, Seismic reflection data
  • M. Ghorbani *, M.R. Ghasemi Pages 217-234
    Extending in the Zagros range, the Hormuz Series are known as the world's oldest evaporative unit. Movements related to the salt structures are one of the unique phenomena associated with Hormuz Series, which could be observed in different regions of the Zagros range. Owing to the poor outcrops of Hormuz Series, the surface evidence to assess effects of the salt tectonics is not enough, therefore subsurface data are very useful for in this regard. The isopach maps produced by the National Iranian Oil Company as well as the distribution maps of salt domes between the Kazerun and Minab faults are used to examine the effect of salt tectonics on the sedimentary setting of the Fars Basin and Bandar-Abbas hinterland from the Permian time up to the present. Accordingly, the Isopach curves are digitized in GIS environment, then the negative 3D map [before deposition] and positive [after deposition] are obtained in SURFER software. The study of changes in Late Permian to Miocene period sequences as results of salt dome activity shows that the first movements of salt domes in this area has incepted in Permo-Triassic time synchronous with the opening of Neotethys Ocean. During the period of Late Triassic to Early Cretaceous some of the salt domes have been buried and tangible actions that altered the sedimentary system, is not happening. The second main pulse of the salt dome activity coincides with the development of the Zagros foreland in the Upper Cretaceous. The peak activity of the salt domes and their impact on the sedimentary setting happened simultaneously with the final development of the Zagros foreland basin in the time frame of the Paleocene-Eocene. In Oligocene to Miocene times the salt domes were active, especially in the southeastern part of the range. This study seeks to investigate the salt domes and the result of their uplift on the sedimentary settings in the Fars basin.
    Keywords: Salt tectonic, Hormoz Series, Isopach map, Zagros
  • A. Nakini, M. Mohajjel *, E. Rastad, M. Boveiri Pages 235-254
    Irankuh is located 20 km south of Isfahan. Late Jurassic black shale, silt and sandstones are the oldest rocks in the area that exposed in the northern flank of the Irankuh Mountain. Lower Cretaceous dolomitic limestone with some shale and marl starting with a basal conglomerate, overlay the Jurassic sediments in the area. Folds are trending NW-SE. In the northern flank of Irankuh a Kilometer scale Syncline with vertical axial plane and axis plunges of 35° to the west and an anticline with 32° plunges to the west and its exposure extended toward the southern flank of mountain. According to competency contrast of the rock units, abundant minor folds consistent with the geometry of the major structures are produced in couple of synclines and anticlines. Goushfil-Tapeh Sorkh reverse fault (75° dipping to the NE) thrust the Jurassic sediments over the Cretaceous rocks in Goushfil and Tappeh Sorkh1 Mines. Field observations indicate that it was originally a normal fault dipping to the SW and has been changed during the course of folding process to an inverted high angle reverse fault dipping to the NE close to the surface. NW-SE trending reverse faults are controlling the mineralization in the Irankuh area i.e. Goushfil-Tapeh Sorkh reverse fault.
    Keywords: Folding, Faulting, inversion, Irankuh, Isfahan