فهرست مطالب

مطالعات روان شناسی ورزشی - پیاپی 14 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 14 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی حجتی، سید محمد کاظم واعظ موسوی، محمد خبیری صفحات 1-16
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه تصویرسازی حرکتی-3 بود. در مرحله اول، پرسش نامه مورد نظر با رعایت قواعد ساختاری ترجمه به زبان فارسی برگردانده شد. در مرحله دوم، با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی عوامل این پرسش نامه مورد آزمون قرار گرفتند (164 مرد و 155 زن)؛ در همین مرحله روایی همزمان با استفاده از نسخه فارسی پرسش نامه وضوح تصویرسازی حرکتی-2 به دست آمد (61 مرد و 43 زن). در مرحله سوم، پایایی پرسش نامه با استفاده از روش همسانی درونی و ثبات زمانی مورد بررسی قرار گرفت که در آن، 53 مرد و 42 زن با فاصله زمانی 14 تا 30 روز پرسش نامه را تکمیل کردند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که این پرسش نامه دارای روایی سازه، روایی همزمان و همسانی درونی مناسب در جامعه ایرانی است و می تواند ابزار مناسبی برای سنجش توانایی تصویرسازی در سه بعد تصویرسازی حرکتی، تصویرسازی دیداری درونی و تصویرسازی دیداری بیرونی باشد.
    کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی، تصویرسازی دیداری، روایی، پایایی، روایی همزمان، همسانی درونی
  • جلیل مرادی، علی اکبر حسین نژاد، شاهو زمانی صفحات 17-28
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه ارتباط جهت گیری ورزشی با میزان پرخاشگری مردان ورزشکار رشته های رزمی بود. نمونه آماری شامل 167 نفر از ورزشکاران رشته های رزمی بودند که به صورت تصادفی انتخاب شدند. نتایج نشان داد که بین دو متغیر جهت گیری ورزشی و پرخاشگری ورزشی ارتباط معناداری وجود دارد. هم چنین، مولفه بردگرایی با تمامی ابعاد پرخاشگری ورزشی ارتباط معناداری دارد. نتایج نشان داد که می توان بر اساس مولفه های جهت گیری ورزشی به صورت معناداری میزان پرخاشگری را پیش بینی کرد. یافته های این پژوهش اهمیت شناسایی جهت گیری ورزشی را در میزان پرخاشگری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جهت گیری ورزشی، پرخاشگری، ورزشکاران رشته های رزمی
  • راضیه طالبی، ربابه رستمی، فریبا خوشبخت صفحات 29-44
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر برنامه آموزش تصویرسازی شناختی، انگیزشی و ترکیبی بر اجرا و یادداری مهارت های پایه مینی بسکتبال بود. تعداد 81 آزمودنی بر اساس نمرات پرسش نامه تصویرسازی حرکتی هال و مارتین (1997) انتخاب و به صورت تصادفی در 4 گروه (تصویرسازی شناختی- تمرین بدنی، تصویرسازی انگیزشی- تمرین بدنی، تصویرسازی شناختی و انگیزشی (ترکیبی)- تمرین بدنی و تمرین بدنی) قرار گرفتند. نتایج حاکی از برتری گروه تصویرسازی شناختی- تمرین بدنی در مراحل اکتساب، پس آزمون و یادداری بود. اما تعامل معنادار تنها در دو گروه ترکیبی و انگیزشی و در دو مهارت شوت و پاس بدست آمد. الگوی تغییر نمرات از پیش آزمون به پس آزمون برای هر دو گروه افزایشی اما از پس آزمون به مرحله یادداری تنها برای گروه تصویرسازی ترکیبی افزایشی بود. به نظر می رسد در مراحل اولیه تمرین، استفاده از تصویرسازی ترکیبی با دارا بودن مولفه های اجزاء شناختی و انگیزشی همراه با تمرین بدنی منجر به کدگذاری بهتر مهارت های پایه حرکتی از جمله مهارت های پایه بسکتبال گردد.
    کلیدواژگان: تصویرسازی شناختی، تصویرسازی انگیزشی، تمرین بدنی، مهارت های مینی بسکتبال
  • بهروز قربان زاده، مریم لطفی صفحات 45-58
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تمرینات ادراکی حرکتی بر حافظه و مشکلات توجه کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر بود. در این پژوهش نیمه تجربی 20 کودک 7 تا 10 ساله از بین 600 دانش آموز مدارس ابتدایی شهر تبریز به صورت تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. آن ها در دو گروه تمرینات ادراکی حرکتی و گروه کنترل بر اساس سن و بهره هوشی همتاسازی شدند. برنامه به صورت 18 جلسه (هر هفته دو جلسه 45 دقیقه ای) انجام گرفت. قبل از شروع جلسات و در پایان آخرین جلسه پرسش نامه عصب – روان شناختی کانرز توسط والدین آنان تکمیل شد. نتایج نشان داد گروه تمرینات ادراکی حرکتی در حافظه و توجه نسبت به گروه کنترل عملکرد بهتری داشتند. بنابراین پیشنهاد می گردد این دسته از حرکات در برنامه کلاس های تربیت بدنی، فوق برنامه و منزل استفاده شود.
    کلیدواژگان: تمرینات منتخب ادراکی، حرکتی، حافظه، مشکلات توجه، کودکان کم توان ذهنی
  • سمانه دامن پاک، پونه مختاری، سید محمد کاظم واعظ موسوی صفحات 59-78
    هدف پژوهش حاضر، تعیین مکان اثر انگیختگی و فعال سازی در مراحل پردازش اطلاعات بود. 30 دانشجوی دختر غیر ورزشکار، به طور داوطلبانه در این پژوهش شرکت نمودند. شرکت کنندگان تکلیف تحلیل زمان واکنش را که توسط دستگاه ثبت عملکرد وینا ارائه می شد، اجرا نمودند، و فعالیت الکتریکی پوست آنها توسط دستگاه بیودرم یو.اف.آبه طور همزمان ثبت می شد. با کسر سطح هدایت الکتریکی در حال استراحت از سطح آن در هنگام فعالیت، فعال سازی وابسته به تکلیف برای هر شرکت کننده محاسبه شد. زمان هر مرحله از مراحل پردازش نیز ثبت شد. تحلیل رگرسیون خطی ساده نشان داد که فعال سازی با مدت مرحله شناسایی محرک و انتخاب پاسخ همبستگی ندارد؛ اما، با افزایش فعال سازی، مدت مرحله برنامه ریزی پاسخ کاهش یافت. به طور کل نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مکان اثر فعال سازی بر مراحل پردازش اطلاعات، مرحله برنامه ریزی پاسخ می باشد.
    کلیدواژگان: زمان واکنش، سیستم آزمونی وینا، دانشجو، شناسایی محرک، انتخاب پاسخ، برنامه ریزی پاسخ
  • سمیرا نافیان، محمدرضا مرادی، امیر شمس صفحات 79-98
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط تحلیل رفتگی با خودکارآمدی مربیان رشته های منتخب لیگ برتر بود. نمونه آماری پژوهش را 135 مربی در رشته های گروهی (بسکتبال، والیبال، فوتسال) و 111 مربی در رشته های انفرادی (تکواندو، ووشو و کاراته) تشکیل دادند. نتایج نشان داد بین میزان تحلیل رفتگی با خودکارآمدی در مربیان رشته های گروهی و انفرادی ارتباط منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد رابطه معکوس بین مولفه های مسخ شخصیت و کاهش عملکرد شغلی، خودکارآمدی مربیان رشته های گروهی و انفرادی را پیش بینی می کنند. نتایج نشان داد در رشته های گروهی تنها بین تحلیل رفتگی مربیان بسکتبال با دو رشته دیگر تفاوت معناداری وجود دارد (0.05P<). همچنین نتایج در مربیان رشته های انفرادی نشان داد اختلاف معناداری میان مولفه های تحلیل رفتگی وجود ندارد. در نهایت اختلاف معناداری بین میزان خودکارآمدی مربیان رشته های گروهی و انفرادی وجود نداشت (0.05P>).براساس نتایج به دست آمده می توان اظهار نمود احتمالا بالابودن میزان خودکارآمدی به توانایی کنارآمدن با تحلیل رفتگی و استرس موثر است.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتگی، خودکارآمدی، مربیان رشته های گروهی، مربیان رشته های انفرادی
  • اسماعیل صائمی، بهروز عبدلی، علیرضا فارسی، محمد علی سنجری صفحات 99-112
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر راهبردهای مختلف توجهی بر دقت پرتاب آزاد و همچنین بررسی نقش اطلاعات بینایی در پرتاب کنندگان مبتدی بسکتبال می باشد. 14 پرتاب کننده مبتدی با دامنه سنی 21 تا 28 سال بصورت در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان 20 کوشش را بصورت کانتربالانس در حالات مختلف توجهی و در مجموع 80 کوشش را اجرا کردند. در هر حالت، نیمی از کوشش ها با استفاده از اطلاعات بینایی و نیمی دیگر بدون استفاده از اطلاعات بینایی انجام شد. نتایج تحلیل واریانس عاملی با اندازه گیری مکرر نشان داد اثر اصلی توجه درونی-بیرونی و وجود-فقدان اطلاعات بینایی و همچنین اثر متقابل توجه درونی-بیرونی/مربوط –نامربوط معنادار بوده و سایر اثرات معنادار نبود. به عبارت دیگر، یافته ها نشان داد راهبرد توجه بیرونی- مربوط در هر دو حالت وجود و یا فقدان اطلاعات بینایی برتر از سایر راهبردهای توجهی می باشد. بنابراین، پیشنهاد می شود مربیان در حین ارائه دستورالعمل ها و راهبردهای توجهی، بر راهبردهای توجهی بیرونی- مربوط تاکید داشته باشند.
    کلیدواژگان: توجه بیرونی مربوط، توجه درونی مربوط، توجه بیرونی نامربوط، توجه درونی نامربوط، اطلاعات بینای
  • پروانه شمسی پور دهکردی، پریسا حجازی، سمیه بابایی صفحات 113-128
    هدف از این مطالعه مقایسه کیفیت خواب و بهزیستی روان شناختی در کارکنان بیمارستان با ریتم سیرکادین و سطوح فعالیت بدنی متفاوت بود. این مطالعه از نوع علی- مقایسه ای است. 180 کارمند زن شاغل در 4 بیمارستان بزرگ تهران با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. نتایج تحلیل واریانس دوعاملی نشان داد تفاوت معنادار بین کیفیت خواب و بهزیستی روان شناختی کارکنان با سطوح فعالیت بدنی پایین، متوسط و بالا با شیفت های کاری ثابت و چرخشی وجود دارد و کارمندان ورزشکار با شیفت کاری ثابت کیفیت خواب و بهزیستی روان شناختی بهتری نسبت به دیگر کارمندان دارند. همچنین کارمندان با سطح فعالیت بدنی بالا و شیفت کاری ثابت کیفیت خواب بهتری نسبت به کارمندان با شیفت کاری چرخشی و سطح فعالیت بدنی پایین و متوسط داشتند. توصیه می شود مدیران بخش سلامت تا حد امکان برنامه های مداخله ای مبتنی بر فعالیت بدنی را در جهت پیشگری یا کاهش مشکلات خواب و مشکلات روانی کارکنان طراحی کنند.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، کیفیت خواب، بهزیستی روانشناختی، شیفت کاری، ریتم سیرکادین
  • ولی الله کاشانی، منصوره آذری صفحات 129-146
    هدف از پژوهش حاضر تعیین روایی، پایایی و هنجاریابی نسخه فارسی مقیاس اضطراب ورزشی-2 در کودکان ورزشکار بود. بدین منظور 400 ورزشکار دختر و پسر، به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در ابتدا با استفاده از روش ترجمه- باز ترجمه و روایی صوری و صحت ترجمه تایید شد. برای تعیین روایی سازه مقیاس از تحلیل عاملی تاییدی و برای تعیین همسانی درونی مقیاس از ضریب آلفای کرونباخ و همچنین برای تعیین پایایی زمانی از ضریب همبستگی درون طبقه ای استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که نسخه فارسی مقیاس اضطراب ورزشی-2 از روایی و پایایی قابل قبولی در کودکان ورزشکار ایرانی برخوردار است و قابلیت این را دارد که به عنوان ابزاری روا و پایا توسط مربیان و پژوهشگران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب، اختلال تمرکز، نگرانی، همسانی درونی، پایایی زمانی، روایی سازه
  • ریحانه عزتی، شهرزاد طهماسبی بروجنی، اکبر بهلول صفحات 147-158
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه فضای انگیزشی ادراک شده ورزشکاران زن و مرد ورشته های ورزشی تیمی بود. 269 نفر از ورزشکاران دوازدهمین المپیاد ورزشی نسخه دوم پرسش نامه فضای انگیزشی ادراک شده در ورزش را تکمیل کردند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره بین ورزشکاران زن و مرد تنها در خرده مقیاس مجازات برای پیشرفت در بعد فضای خودمحور تفاوت معناداری نشان داد و بین تیم های والیبال، بسکتبال و فوتبال در بعد تکلیف محور و دو خرده مقیاس نقش مهم و یادگیری مشارکتی تفاوت معناداری مشاهده شد. می توان گفت مقیاس های بررسی شده از عوامل تاثیرگذار بر سطح آمادگی روانی ورزشکاران بوده و به مربیان و روان شناسان ورزشی پیشنهاد می شود، فضای حاکم بر تیم های ورزشی را با توجه به جنسیت و نوع رشته ورزشی به عنوان یکی از عوامل کارآمد بر عملکرد ورزشی در نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: تکلیف محور، خود محور، فضای انگیزشی ادراک شده، نظریه پیشرفت، نظریهخودمختاری
|
  • Ali Hojati, Mohammad Vaezmousavi, Mohammad Khabiri Pages 1-16
    The purpose of this study was to evaluate the psychometric properties of the Persian version of the Movement Imagery Questionnaire-3 (MIQ-3). At the first stage¡ MIQ-3 was translated into Persian according to the standard method. At the second stage¡ the factorial structure of the questionnaire was tested¡ using confirmatory factor analysis. A number of 164 male and 155 female athletes of different competitive levels participated at this stage; also the concurrent validity of MIQ-3 was evaluated¡ using Persian version of the Vividness of Movement Imagery Questionnaire VMIQ-2 (61 males and 43 females). At the third stage¡ the reliability of MIQ-3 was calculated by two methods¡ test-retest and internal consistency. In this stage¡ 53 male and 42 female athletes with a time interval of 14 to 30 day participated. The scale demonstrated good content and good factorial validity as well as good concurrent validity and internal consistency¡ it can be concluded that the Persian version of MIQ-3 has proper validity and reliability.
    Keywords: Mental Imagery, Visual Imagery, Validity, Reliability, Concurrent Validity, Internal Consistency
  • Jalil Moradi, Aliakbar Hosienneghad, Shaho Zamani Pages 17-28
    The purpose of this research was to study the relationship between sport orientation and aggression of martial arts athletes. The sample consisted of 167 athletes who were randomly selected. Results showed that there is a significant relationship between sport orientation and aggression among martial arts athletes. Also¡ the winning component there is a significant relationship with all aspects of sport aggression. Furthermore¡ the components of sport orientation were significant predictor variables in determining aggression. The findings revealed the importance of identifying the sport orientation in the level of aggression.
    Keywords: Sport Orientation, Aggression, Martial Arts Athletes
  • Raziye Talebi, Robabeh Rostami, Fariba Khoshbakht Pages 29-44
    The purpose of this study was to examine the effect of cognitive¡ motivational¡ and combined (cognitive and motivational) imagery training on performance and learning of mini-basketball basic skills. 81 subjects were chosen based on their motor imagery questionnaire (Hall & Martin¡ 1997) scores and then randomly assigned to 4 groups (CIP¡ MIP¡ C-MIP and P). Results showed that the cognitive imagery group was superior in acquisition¡ post-test and retention. But the only significant interactions were found in both combined and motivational imagery groups in shooting and passing skills. The pattern of changing scores from pre-test to post-test was increasing for both groups¡ but this pattern from post-test to retention stage was increasing only for combined group. It seems that in the first stages of practice¡ using combined imagery containing cognitive and motivational components accompanied by physical practice¡ leads to better coding in basic skills such as basketball skills.
    Keywords: Cognitive Imagery, Motivational Imagery, Physical Practice, Mini, Basketball Skills
  • Behruz Ghorbanzadeh, Maryam Lotfi Pages 45-58
    The purpose of this research was to investigate the effect of selected perceptual-motor training on memory and attentionproblems in children with intellectual disability. In this quasi-experimental study¡ 20 children¡ aged from 7 to 10 years old¡ were selected. They were divided into two groups of perceptual-motor practices and control according to age and IQ. Programs were held in 18 sessions (two sessions of 45 minutes in every week). Before the start of the first session and at the end of the last session¡ the neuropsychological Conner questionnaire was completed by their parents. Results showed that the experimental group in memory and attention performed better than the control group. Therefore¡ it is suggested that such movements must be included within physical education and extracurricular programs and at home.
    Keywords: Selected Perceptual, Motor Training, Memory, Attention Problems, Children with Intellectual Disability
  • Samaneh Daman Pak, Pouneh Mokhtari, Mohammad Vaez Mousavi Pages 59-78
    The purpose of this study was to determine the locus of arousal and activation effects on information processing stages. A number of 30 non-athlete female undergraduate students participated voluntarily in this study. They performed Reaction Time Analysis (RTA) task using Vienna test system while their electro-dermal activity was recorded continuously during performance using UFI instrument. Task- related activation was calculated for each participant using the difference between skin conductance levels (SCL) during the rest with one''s during the task. Time used in each stage of information processing was also recorded. The results showed that activation was not correlated with duration of stimulus identification and response selection stages. Instead¡ and as a result of increase in activation¡ duration of response programming stage decreased. In conclusion¡ locus of activation effect was found on response programming stage.
    Keywords: Reaction Time, Vienna Test System, Student, Stimulus Identification, Response
  • Samira Nafian, Mohammad Reza Moradi, Amir Shams Pages 79-98
    The purpose of present research was to investigate the relationship between burnout with self-efficacy among super league selected sports coaches. The sample population included 135 coaches in group (basketball¡ volleyball and footstall) and 111 coaches in individual (Taekwondo¡ Wushu and Karate) sports. Results showed that there were significant and negative correlations between burnout with self-efficacy among group and individual sports coaches. Furthermore¡ multiple regression analysis results showed that there were inverse relationships between depersonalization and personal accomplishment components with self-efficacy could be anticipated the self-efficacy among group and individual sports coaches. Also¡ results showed that only there were significant differences among burnout and its components among group sports coaches¡ but there were not significant in these variables among individual sports coaches. Finally¡ the present research results showed that there were no significant differences between self-efficacy among individual sports coaches. Based on these results¡ could be stated that the high self-efficacy there was significant and powerful role in suffer of burnout and stress.
    Keywords: Burnout, Self, Efficacy, Group Sports Coaches, Individual Sports Coaches
  • Esmaeel Saemi, Behrouz Abdoli, Alireza Farsi, Mohammad Ali Sanjari Pages 99-112
    The purpose of the present study was to examine the effect of different attentional strategies on the accuracy of free throw as well as to examine the role of visual information in basketball novice throwers. Fourteen novice throwers from 21 to 28 years old were recruited. Participants performed 20 trials as counterbalance in various attentional conditions and in general performed 80 trials. In each attentional condition¡ half of the trials were performed using visual information and the other half of the trials were performed without the presence of visual information. The results of the factorial variance analysis with repeated measure indicated that the main effect of internal-external attention¡ the presence and non-presence of visual condition as well as the interactional effect of internal-external / relevant-irrelevant attention was significant. The other effects were not significant. In other words¡ the findings indicated that the external relevant attentional strategies in both visual and nonvisual conditions was better that the other strategies. Therefore¡ it can be suggested that it is better the coach’s use from external relevant attentional strategies.
    Keywords: External Relevant Attention, Internal Relevant Attention, External Irrelevant Attention, Internal Irrelevant Attention, Visual Information
  • Parvaneh Shamsipour Dehkordi, Parisa Hejazi, Somayeh Babaei Pages 113-128
    The aim of this study was to compare sleep quality and psychological well-being in hospital staff with different levels of physical activity and circadian rhythms. This is an ex-post facto study. 180 female employees working in 4 main hospitals in Tehran were selected using Purposive sampling. Results of two-factor analysis of variance showed that there are Significant differences between sleep quality and psychological well-being of employees and level of low¡ moderate and high physical activity with fixed and rotating shifts and employees athlete with fixed shift were sleep quality and psychological well-being better than other employees. Also¡ employees with high physical activity level and fixed shift were better sleep quality than rotating shift employees with low and moderate levels of physical activity. Is recommended for health managers design intervention programs based on physical activity to for the prevention or reduction of sleep problems and psychological problems Staff.
    Keywords: Physical Activity, Quality of Sleep, Wellbeing, Working Shift, Circadian Rhythm
  • Vali Ollah Kashani, Mansoreh Azari Pages 129-146
    The purpose of this research was determining the validity¡ reliability and normalization of the Persian version of Sport Anxiety scale-2 in athletic children. For this purpose¡ 400 boys and girls were chosen by random sampling. At first data was confirmed with use of translation- retranslation¡ face validity and translation accuracy methods. For scale construct validity¡ confirmatory factor analysis and for scale''s internal constancy and also infraclass correlations coefficient temporal stability¡ Cranach alpha coefficient was used. The results of research showed that Persian version of Sport Anxiety scale-2 in children has acceptable validity and reliability among athletic Iranian children and is able to be used as a valid and reliable instrument by trainers¡ and researchers.
    Keywords: Anxiety, Concentration, Worry, Internal Constancy, Temporal Stability, Constructive Validity
  • Reihaneh Ezzati, Shahzad Tahmasebi Boroujeni, Akbar Bohloul Pages 147-158
    The aim of this study was to compare the perceived motivational climate among male and female athletes in team sports. The athletes 269 from 12th Iranian student sport Olympia completed the PMCSQ-2 questionnaire. The MANOVA analysis showed significant difference between men and women in self-punishment in ego-orientation dimension and also¡ showed significant difference between the three different teams in self-oriented dimensions and in important role & cooperative learning subscales. It can be said that studied scales were the factors that influence the psychological preparation and suggested that coaches and sport psychologists¡ consider to climate in sports teams according to gender and sport as one of the effective factors on sports performance .
    Keywords: Achievement Global Theory, Perceived Motivational Climate, Self, Determination Theory, Self, Oriented, Task, Orient