فهرست مطالب

مدیریت توسعه و تحول - پیاپی 22 (پاییز 1394)

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 22 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدمهدی الوانی، غلامرضا معمارزاده طهران، محمود البرزی، حسین کاظمی* صفحات 1-8
    با ورود معنویت به تحقیقات سازمان و مدیریت، بهبود قابل توجهی اتفاق افتاده است. برای مدت ها معنویت از تحقیقات سازمان و مدیریت کنار گذاشته شده بود اما تحقیقات فزاینده ای نشان داد که آن مرتبط و یکپارچه کننده بسیاری از نتایج در سطوح فردی، سازمانی و جامعه است. در تحقیقات صورت پذیرفته بیشتر به نقش رهبر معنوی و محیط کار معنوی پرداخته شده و نقش پیروان معنوی در معادله رهبری نادیده گرفته شده است. این مطالعه با رویکردی توسعه ای و با بهره گیری از نظرات خبرگان در صدد است ویژگی های پیروان معنوی را شناسایی و اثرات آن بر اثربخشی رهبری را مورد بررسی قرار دهد. برای بررسی نقش مولفه های پیرو معنوی از روش شبکه های عصبی فازی استفاده شده است و یافته های تحقیق نشان می دهد مولفه های تقوا، تفکر انتقادی، مشارکت فعال، خودآگاهی و انسان دوستی می توانند نقش قابل توجهی در تبیین اثربخشی رهبری داشته باشند. همچنین نقش مولفه های بلوغ و عزت نفس پیروان در اثربخشی رهبری معنادار نمی باشد.
    کلیدواژگان: پیرو معنوی، تقوا، تفکر انتقادی، مشارکت فعال، انسان دوستی، خودآگاهی
  • سید محمد میرکمالی، مجتبی حاج خزیمه، صلاح الدین ابراهیمی صفحات 9-18
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی ملاک های جذب و نگهداشت منابع انسانی با تمرکز بر کارکنان پردیس فنی دانشگاه تهران بود. برای نیل به این هدف از مطالعه موردی و از روش تحقیق آمیخته تشریحی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل 356 نفر از کارکنان پردیس فنی دانشگاه تهران بودند که در بخش کمی با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 185 نفر از آن ها و در بخش کیفی با استفاده از نمونه گیری هدفمند گلوله برفی تعداد 10 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته در سال1391 که ضریب آلفای کرونباخ آن 89/0 بود و در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. به منظور تحلیل داده های کمی از آزمون تی تک نمونه ای و در بخش کیفی از تحلیل محتوای استقرایی مبتنی بر کدگذاری باز استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که اولا وضعیت ملاک های جذب و نگهداشت منابع انسانی کارکنان پایین تر از حد متوسط و میانگین فرضی پژوهش قرار دارد. ثانیا ملاک هایی که در جذب و نگهداشت منابع انسانی موردتوجه قرار می گیرد شامل سه دسته ملاک اند که عبارت اند از: شایستگی و توانایی های شخصی، مسائل اعتقادی، اخلاقی و دینی و دارا بودن امتیازات ویژه.
    کلیدواژگان: جذب منابع انسانی، نگهداشت منابع انسانی، شناسایی، کارکنان پردیس فنی دانشگاه تهران
  • فرزین رضایی، مجتبی سبحانی* صفحات 19-28
    یک سیستم حاکمیت شرکتی خوب عنصری کلیدی در بهینه سازی عملکرد واحد تجاری و بهترین حالت سودآوری برای سهامداران می باشد که هزینه های نمایندگی را محدود و از بقای شرکت حمایت می کند. هدف این تحقیق بیان تفاوت بین مقادیر عملکرد بهینه شرکت های فعال در صنایع مختلف بورس اوراق بهادار تهران از طریق سازوکارهای حاکمیت شرکتی است. در این راستا 130 شرکت بورس اوراق بهادار تهران به تفکیک 10 صنعت در طی سال 1380 تا 1390 با بکارگیری الگوریتم های فرا ابتکاری مورد بهینه سازی عملکرد با معیارهای (بازده دارایی، بازده حقوق صاحبان سهام، بازده واقعی سهام، نسبت کیوتوبین، ارزش بازار حقوق صاحبان سهام، ارزش افزوده اقتصادی، هزینه سهام عادی) قرار گرفت و مقایسه میانگین ها بین عملکرد بهینه، بین ساز وکارهای حاکمیت شرکتی و بین عملکرد بهینه و سازو کارهای حاکمیت شرکتی با آزمون کروسکال والیس انجام شد. در نتیجه بکارگیری سازو کارهای حاکمیت شرکتی خوب که منجر به عملکرد بهینه شرکت ها شد به سرمایه گذاران و شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: الگوریتم های فرا ابتکاری، بهینه سازی، حاکمیت شرکتی، عملکرد شرکت ها
  • محسن قدمی، پریسا علی نیای لاکانی* صفحات 29-36
    فرهنگ سازمانی پیش برنده الگویی از ارزش های مشترک، اعتقادها و عادت ها و هنجارها در سازمان می باشد که بر استراتژی سازمان تاثیرگذار است. در عصر دانایی، با افزایش نوآوری و توسعه بازارهای نوظهور، رواج فناوری های برتر و زنده و گسترش کسب و کار الکترونیکی، شرط توفیق، بهره گیری از فرصت ها و رویارویی با چالش های پیشرواست. تمام این موارد ایجاب می نماید که فرهنگ سازمانی و استراتژی آن به خوبی شناخته و بررسی شوند تا بتوان با شناخت فرهنگ و همسویی آن با استراتژی های مناسب در سازمان در دنیای رقابتی پیروز گردید.
    این پژوهش رابطه فرهنگ سازمانی با استراتژی های سازمان در شرکت راهسازی گوهررود مورد بررسی قرار گرفته است که در این رابطه یک مدل مفهومی ارائه شد و جهت آزمون آن یک فرصیه اصلی با عنوان رابطه فرهنگ با استراتژی و چهار فرضیه جانبی رابطه فرهنگ با جهانی شدن، رابطه فرهنگ با مشتری مداری، رابطه فرهنگ با مدل های چندوجهی کسب و کار و رابطه فرهنگ با اشتراک مساعی در سازمان تدوین و مورد بررسی قرار گرفت که سه فرضیه اول با امتیاز بالا و فرضیه آخر با امتیاز بسیار ضعیف مورد تایید قرار گرفت. روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی است، جامعه آماری تحقیق کارکنان شاغل در سازمان های گوهر رود و شرکت های تابعه آن می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه است که روایی و پایایی آن سنجیده شد. در مرحله اول 317 پرسشنامه در سطح کارکنان شرکت و در مرحله دوم 30 پرسشنامه در سطح مدیران عالی توزیع گردید. این پژوهش شامل یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه جانبی می باشد. برای ارزیابی فرهنگ سازمانی از مدل پیشنهادی گلوب استفاده گردید. با استفاده از تحلیل پرسشنامه اول مشخص شد که فرهنگ غالب سازمان مورد مطالعه فرهنگ مشارکتی می باشد. همچنین نتایج نشان داد که رابطه فرهنگ سازمانی با استراتژی سازمان بیشتر از میزان متوسط می باشد، پیشنهاد گردید با توجه به بالا بودن میزان تفاوت قدرت در سازمان گوهررود، شاخص هایی برای شناسایی و کاهش آن در سازمان شناسایی گردد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، 1استراتژی سازمانی2، مدل گلوب3
  • محمدوزین کریمیان، احمد سرداری، عیسی سیلاوی* صفحات 37-44
    هدف از این پژوهش، مطالعه ارتباط بین گرایش به دولت الکترونیکی با چابکی سازمانی در شرکت گاز استان تهران است. برای این منظور یک فرضیه اصلی و پنج فرضیه فرعی تدوین شد. جامعه آماری پژوهش، کارکنان شرکت گاز استان تهران است که از میان آن و با استفاده از فرمول نمونه گیری از جامعه محدود، تعداد 120 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد گرایش به دولت الکترونیکی تورس و همکاران و پرسشنامه محقق ساخته چابکی سازمانی استفاده گردید. روایی پرسشنامه ها توسط خبرگان و کارشناسان جامعه مورد پژوهش تایید شد. همچنین با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه گرایش به دولت الکترونیکی برابر با 87/ و پرسشنامه چابکی سازمانی برابر با 92/ تعیین شد. تحلیل داده های جمع آوری شده در محیط نرم افزاری SPSS صورت گرفت. از آزمون های همبستگی پیرسون، فریدمن و آزمون دوجمله ای به ترتیب برای بررسی فرضیه ها، رتبه بندی ابعاد چابکی سازمان و بررسی وضعیت متغیرها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که گرایش به دولت الکترونیکی با تمام مولفه های چابکی (رهبری سازمانی، تغییر سازمانی، فرهنگ سازمانی، خدمت مشتریان و مدیریت عملکرد) و در نتیجه چابکی سازمانی ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیکی، چابکی سازمانی، رهبری سازمانی، تغییر سازمانی، فرهنگ سازمانی، خدمت مشتریان، مدیریت عملکرد
  • کامبیز حیدرزاده هنزایی، آزاده بهرامی جاه* صفحات 45-54
    عمل خرید به تنهایی ابعاد مختلفی دارد. خرید در عبارات مختلف مفهوم متفاوتی دارد؛ عباراتی همچون «چه کسی خرید می کند؟ برای چه مردم خرید می کنند؟ چه وقتی را برای خرید کردن انتخاب می کنند؟ از کجا خرید می کنند؟ چرا خرید می کنند؟ و انگیزه آنها برای رفتن به خرید چیست؟» مطالعات مختلف جواب های متفاوتی را نیز پیشنهاد می کنند. بحث ما سوال آخر را مد نظر قرار داده است. از آنجا که فعالیت خرید ابعاد بسیاری دارد، یک تحقیق مناسب باید با متمرکز شدن بر یک جنبه مشخص بازه تحقیقات خود را محدود کند تا بتواند نتایجی با دقت بیشتری ارائه دهد. انگیزه خرید، یکی از مفاهیم اصلی در حوزه رفتار خرید مشتری است این پژوهش دلایل خرید کردن مصرف کنندگان در ایران را بررسی می کند، نگرش 400 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهر قزوین در مورد انگیزه خرید مورد بررسی قرار گرفته است.
    در این مقاله از تحلیل عاملی برای کشف متغیرهایی که بر انگیزه خرید مصرف کنندگان ایرانی تاثیرگذارند استفاده شده است.
    کلیدواژگان: انگیزه، خرید، مصرف کننده
  • حسن حاله، دانیال اسماعیلی علی آبادی* صفحات 55-61
    در این مقاله سعی شده تا با بهبود الگوریتم رقابتی کلونی استعمارگران ( ICA ) در قالب مساله فروشنده دوره گرد (TSP)، پاسخ مساله بهبود یابد و میزان میزان این بهبود مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد. با افزودن عملگر یادگیری، استعمارگران از کلونی هایی که تا حد مطلوبی پیشرفت حاصل نموده اند، خواصی را در جهت هایی یاد می گیرند که باعث بهبود پاسخ مساله شود. با توجه به یادگیری کنترل شده استعمارگران از کلونی های مطلوب میزان بهبود پاسخ بیشتر از زمانی است که کلونی ها بصورت غیر کنترل شده از استعمارگران خود خواصی را برداشت می نمایند. در این مقاله سعی شده تا عملکرد عملگر یادگیری را با مثال های متعدد از TSPLIB نمایش دهد و بیان نماید که الگوریتم رقابتی کلونی استعمارگران با عملگر یادگیری استعمارگران نتایج بهتری را هم در کیفیت پاسخ و هم در زمان حل نسبت به زمانی که این عملگر استفاده نشود، ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مساله فروشنده دوره گرد، الگوریتم کلونی استعمارگران، الگوریتم فرا ابتکاری، کتابخانه مسائل فروشنده دوره گرد
  • سیدمحسن علامه، نجیبه عباسی رستمی* صفحات 63-70
    امروزه بسیاری از سازمان ها دستخوش تغییراند. رهبری یک سازمان برای انطباق با تغییرات و به منظور بقا و رشد در محیط های جدید، ویژگی های خاصی را می طلبد که عموما مدیران برای پاسخ به آنها با مشکلات بسیاری مواجه می شوند. یکی از مهمترین خصیصه ها که می تواند به رهبران و مدیران در پاسخ به این تغییرات کمک کند، هوش هیجانی و هوش اجتماعی است. بنا به اهمیت موضوع، در این پژوهش به بررسی تاثیر هوش هیجانی و هوش اجتماعی بر سبک رهبری مدیران پرداخته شده است. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی – کاربردی است. برای سنجش هوش هیجانی از پرسشنامه استاندارد شرینگ سال1996، برای سنجش هوش اجتماعی از پرسشنامه سیلورا سال 2001 و برای سنجش سبک های رهبری چندگانه نیز از پرسشنامه MLQ استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر 140 نفر از مدیران استانداری استان کرمانشاه هستند. با استفاده از فرمول آماری کوکران تعداد 100 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. نتایج نشان داد که هوش اجتماعی و هوش هیجانی بر سبک رهبری مدیران اثر مستقیم و مثبت دارند.
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، هوش هیجانی، رهبری تحولی، رهبری تبادلی، رهبری عدم مداخله گر
|
  • Syyad Mehdi Alvani, Golamreza Memarzadeh Tehran, Mahmood Alborzi, Hosein Kazemi* Pages 1-8
    With the entry of spirituality in the research of organizations and management, a considerable improvement has occurred. For a long time, spirituality excluded from surveying, but increasing research showed that it related to and integrated a lot of results in individual, organizational and society levels. Recent studies in the realm of spirituality and spiritual leadership, only paid attention to spiritual leader and spiritual workplace, and ignored the roles of followers in leadership equation.
    This paper, with a developmental approach, and after using expert's opinions, aims to identify the traits and behaviors of spiritual followers and explore the roles of them in the leadership effectiveness. After analyzing data, using adaptive neural fuzzy inference systems, the results show that follower's virtue, critical thinking, active engagement, self-awareness and altruism have a significance role in exploring leadership effectiveness and the roles of follower's maturity and self-esteem, in leadership effectiveness, are not significant.
    Keywords: Spiritual Follower, Virtue, Critical Thinking, Active Engagement, Altruism
  • Syyad Mohammad Mirkamali, Mojtaba Hajkhozeymh*, Salahodin Ebrahimi Pages 9-18
    The aim of this study is to identify criteria absorb and retain the human resources focuses on technical campus staff of Tehran University. To achieve this goal of case study research method used anatomical mixed. Research population consisted of 356 employees of the technical campus of Tehran University in which a quantitative section using stratified sampling, 185 of them in quality by using purposive sampling snowball 10 people attended. The data quantitative questionnaire (2012), which was Cronbach's alpha coefficient of 0.89 and semi-structured interviews were qualitative. In order to analyze quantitative data one-sample t-test and qualitative inductive content analysis was based on open coding. The results showed that: 1) Criteria attract and retain the human resources staff of the below average and average is hypothetical. 2) Criteria that attract and retain the human resources that are considered include the three criteria are: Competence and personal abilities, Matters of faith, morals and religion and having special privileges.
    Keywords: Attract, Retain, Human Resources, Staff, Engineering
  • Farzin Rezaei, Mojtaba Sobhani* Pages 19-28
    A good corporate governance system is a key element in optimizing business unit performance and the profitability condition for shareholders, limiting agency costs and supporting the company's survival. This study aimed to express the difference between the values of the optimal performance of companies operating in various industries in Tehran Stock Exchange through governance mechanisms. In this regard, the performances of 130 companies in Tehran Stock Exchange were optimized, categorized by 10 industries during years of 1380 through 1390 (2001 through 2011), using meta-heuristic algorithm based on the following criteria: Return on Assets, Return on Equity, Real Stock Returns, Tobin’s Q Ratio, Market Value of Equity, Economic Value Added, and Cost of Common Stock; And We compared optimal performance of companies with each other and also compared corporate governance mechanism of them together and finally we compared both of them (optimal performance and corporate governance mechanism) together by Kruskal-Wallis test. Consequently, using good corporate governance lead to optimal performance of the companies. So we propose this result to investors and active companies of stock exchange.
    Keywords: Super Creative Algorithm, Optimizing, Corporate Governance, Firms
  • Mohsen Ghadami, Parisa Aliniaye Lakani* Pages 29-36
    Organizational culture, promoter pattern of shared values, beliefs and customs and norms are in the organization that affect to organizational strategy. In the knowledge age, with increased innovation and development of emerging markets, promoting live and advanced technologies and expansion of e-business, condition for success is to take advantage of the opportunities and to face ahead challenges. All of these cases require that the organizational culture and its strategy be well known and investigated so by knowing the culture and its attunement with appropriate strategies in organization won in a competitive world.
    This study is a relationship between organizational culture and organizational strategies in Gohar Rood Road Building Company that in this respect was presented a conceptual model and in order to that's test, one main hypothesis with title relationship between culture and strategy, and four lateral hypothesis, relationship between culture and globalization, relationship between customer-oriented and culture, relationship between culture and many-sided business models, and the relationship between culture and synergic, was investigated and formulated in organization that in the first three hypothesis with high points, and the final hypothesis were confirmed by a very poor point. Research method is descriptive- survey, Statistical population of research is employees working in the Gohar Rood organizations and its subsidiaries. Data collection tool in this research is the questionnaire that was measured its reliability and validity. In the first stage, 317 questionnaires at the level of company employees, and second stage, 30 questionnaires at the level of top managers were distributed. This research is included of one main hypothesis and four lateral hypotheses. To assess organizational culture was used of Globe proposed model. Using the analysis of the first questionnaire, it was found that the organization dominant culture is under study of participatory culture. Also results showed that the relationship between organizational culture and organizational strategy is higher than average, it was offered according the high power difference level in Gohar Rood organization, are identified indicators for identification and its reduction in organization.
    Keywords: Organizational Culture, Organizational Strategy, Globe Model
  • Mohammad Vazin Karimian, Ahmad Sardari, Isa Silavi* Pages 37-44
    The aim of this research is to study the relationship between intentions to e-government with organizational agility in Tehran province Gaz Company. For this purpose a primary and five secondary hypotheses were formulated. The statistical society of this research is the gas company staff of Tehran province which among them using sampling formula of limited population, 120 people were selected. To collect the data, the intentions to e-government standard questionnaire of Torres et al and self-designed questionnaire of organizational agility were used. The validity of questionnaires was confirmed by professors and experts. Also using Cronbach's alpha test, the reliability of e-government questionnaire equal 87/ and organizational agility equal 92/ was determined. Collected data analyses took place in the SPSS software environment. Pearson correlation, Friedman and binomial tests respectively were used to hypotheses test, ranking of organizational agility dimension and review variables situation. Findings of the study indicated that intentions to e-government have a relationship with all agility dimensions (organizational leadership, organizational change, organizational culture, customer service, performance management) and as a result with organizational agility.
    Keywords: Electronic Government, Organizational Agility, Organizational Leadership, Organizational Change, Organizational Culture, Customer Service, Performance Management
  • Kambiz Heidarzadeh, Azadeh Bahrami Jah* Pages 45-54
    Shopping has different dimensions itself. Shopping in different phrases has different meaning; phrases such as who goes shopping? Why do the people go shopping? When do they prefer to go shopping? Where do they go shopping? What is the reason to go shopping? And what motivates them to go shopping? Different studied suggest different answers. The last question is the subject of our study. Since shopping has different dimensions, a precise research has to concentrate on a special point to limit the main subject in order to produce more precise results. Motivation of shopping is one of the main issues in the course of shopping behavior of the customers. This study is searching for reasons of shopping in Iran, investigating the approach of 400 students of Azad University of Qazvin toward their motivation to go shopping.
    In the article, we analyze a factor to discover variables which affect shopping motivation of Iranian consumers.
    Keywords: motivation, shop, consumer
  • Hassan Haleh, Daniyal Esmaeli Ali Abadi* Pages 55-61
    This study tries to enhance imperialist colony algorithm (ICA) in the context of travel salesman problem (TSP). By adding new learning operator, imperialist learns form colonies that have suitable cost in which manner that improves solution of problems. We believe that controlled learning improvement is better than uncontrolled one. The efficiency of new operator represented with variety of instances from TSPLIB. We evaluate the approach on standard TSP test problems and show that it performs better, with respect to solution quality and computation time than ICA without new learning operator.
    Keywords: Travel Salesman Problem, Imperialist Colony Algorithm, Meta, Heuristic Algorithm, TSPLIB
  • Syyad Mohsen Allameh, Najibeh Abassi Rostami* Pages 63-70
    Today many organizations undergoing change. Leadership of an organization to adapt and change in order to survive and grow in new environments, require to specific features that generally managers to respond to them encountered to many problems .the most important features that can help leaders and managers in response to these changes, emotional intelligence and social intelligence. Due to the importance of this object, in this study, to the effect emotional intelligence and social intelligence on leadership style of management are discussed. To measure emotional intelligence of questionnaire by Schering (1996), to measure social intelligence of questionnaire Sylvra (2001) and to measure the leadership style of the questionnaire MLQ are used. The statistic society includes 140 the managers of Kermanshah Province Governor. Using a statistical formula Cochran 100 individuals were chosen as the sample of the research. Research results showed that social intelligence and emotional intelligence on manager's leadership style have a direct and positive effect.
    Keywords: Social Intelligence, Emotional Intelligence, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Laissez Faire Leadership