فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 23
|
  • علیرضا ابدی، زهرا گرایلی، جمشید یزدانی، مریم بختیاری، سمانه سعادت صفحات 705-715
    زمینه و هدف
    در تحقیقات پزشکی، مطالعات طولی نقش مهم و ویژه ای ایفا می کنند. در این مطالعات هر فرد در طول زمان تحت اندازه گیری های مکرر قرار می گیرد. برای تحلیل اینگونه داده ها روش های آماری خاصی که همبستگی را لحاظ کنند بکار گرفته می شوند اما این روش ها در ارائه نتایج معتبر و کارا که در معناداری متغیرهای کمکی موثرند متفاوت هستند؛ بنابراین در این مطالعه ضمن بررسی عوامل تاثیرگذار بر عود اختلال دوقطبی نوع یک با استفاده از معادلات برآورد تعمیم یافته و تابع استنباط درجه دو، به مقایسه کارایی این دو روش نیز می پردازیم.
    مواد و روش کار: در این مطالعه طولی از اطلاعات مربوط به 237 بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک که در بیمارستان زارع شهرستان ساری بستری شده بودند، استفاده شد. هریک از افراد در طی سال های 1390- 1386پیگیری شده اند. روش های برآورد تابع استنباط درجه دوم و معادلات برآورد تعمیم یافته بکار گرفته شدند.
    یافته ها
    کارایی برآورد پارامتر به روش تابع استنباط درجه دو بیشتر از روش معادلات برآورد تعمیم یافته بود. با استفاده از روش تابع استنباط درجه دو، اثر متغیرهای بستگان درجه یک، سن شروع و مکان زندگی معنی دار شده است اما در روش معادلات برآورد تعمیم یافته، متغیر مکان زندگی معنی دار نشد.
    نتیجه گیری
    داده های مورد استفاده در این مطالعه نشان داد که برآوردهای روش تابع استنباط درجه دو کارایی بیشتری نسبت به روش معادلات برآورد تعمیم یافته دارد.
    کلیدواژگان: داده های طولی، معادلات برآورد تعمیم یافته، تابع استنباط درجه دوم، اختلالات دوقطبی نوع یک
  • فیروزه احمدی، مریم نیک نژادی، فرناز اخباری صفحات 717-723
    تومور تروفوبلاستیک محل جفت (placental site trophoblastic tumor)(PSTT)، گونه نادری از نئوپلازی تروفوبلاستیک بارداری است. این بیماری ممکن است بعد از پایان بارداری، سقط خود به خودی و یا بارداری مولار و اکتوپیک تظاهر کند. تظاهرات کلینیکی گوناگون در این بیماری وجود دارد از طیف خوش خیم تا نوع پیشرونده بیماری که نتایج کشنده نیز در بردارد.
    معرفی بیمار: ما در این مقاله به گزارش موردی از تومور تروفوبلاستیک محل جفت در یک خانم 22 ساله پرداخته می شود که با یکبار زایمان در سه سال قبل، بدون سابقه سقط و با شکایت آمنوره در ماه های اخیر به پژوهشگاه رویان مراجعه کرده بود. در معاینه انجام شده از لگن، توده رحمی واضحی قابل لمس بود.
    نتیجه گیری
    این بیماری نادر، از انواع تومورهای نئوپلاستیک بارداری است و بدلیل تظاهرات گوناگون این بیماری، با چالش های تشخیصی و درمانی همراه خواهد بود.
    کلیدواژگان: تومور تروفوبلاستیک جفت، سونوگرافی
  • کوروش ارزمانی، غلامرضا عبدالله پور، محمدرضا شیرزادی، جمشید درویش، زین العابدین محمدی، محمود یزدانی، احمد موسی زاده صفحات 725-733
    زمینه و هدف
    لپتوسپیروز یکی از بیماری های بازپدید غفلت شده قابل انتقال بین انسان و حیوان می باشد. این بیماری بوسیله باکتری لپتوسپیرا گونه لپتوسپیرا اینتروگانس که دارای بیش از 250 سرووار می باشد ایجاد می شود. جوندگان به عنوان مخزن بیماری برای انسان و حیوانات محسوب می شوند.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به منظور بررسی حضور گونه های لپتوسپیرا در جوندگان خراسان شمالی طراحی و اجرا شده است. 36 جونده با استفاده از تله های زنده گیر صید شد. نمونه خون از آنها اخذ گردید و تیتر آنتی بادی با استفاده از روش استاندارد آگلوتینتاسیون میکروسکوپی تعیین و سرووارهای بیماری زا مشخص شدند. در این روش از پانل حاوی آنتی ژن زنده 7سرووار لپتوسپیرا و رقیق سازی با غلظت های 1:100 تا 1:12800 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد آنتی بادی ضد لپتوسپیرا در گونه های جونده مریونس لیبیکوس، رومبومیس اپیموس و آپودموس ویتربیی وجود دارد. نتایج این بررسی نشان داد 12 نمونه (33%) از جوندگان با یک یا دو سرووار لپتوسپیرایی دارای واکنش مثبت سرمی بودند. در مجموع 4 نمونه با سرووار پومونا، 3 نمونه با سرووار گریپوتیفوزا، 3 نمونه با استرالیس، 2 نمونه با تاراسوی و 2 نمونه با ایکتروهموراژیه واکنش مثبت نشان دادند. بر این اساس بیشترین فراوانی مربوط به سرووار پومونا (14%) و فراوانترین تیتر 1:100 در10 نمونه و بالاترین تیتر 1:200 بود
    نتیجه گیری
    یک سوم جوندگان نمونه برداری شده در منطقه خراسان شمالی دارای آلودگی به سویه های مختلف لتوسپیرایی بوده و با توجه به اینکه جوندگان یکی از مخازن اصلی عامل لپتوسپیروز برای انسان و حیوانات در طبیعت هستند، ضرورت توجه بیشتر به کنترل بیماری در خراسان شمالی و مطالعه بیشتر در این خصوص کاملا احساس می شود.
    کلیدواژگان: لپتوسیپروز، جوندگان، سرولوژی، پومونا
  • سید حمید حسینی، محمد احمد پور، رقیه شیر آبادی، کوروش ارزمانی، رضوان رجب زاده صفحات 735-743
    زمینه و هدف
    طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیماری لیشمانیوز جلدی از مشکلات بهداشتی جهان به خصوص در کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشد. یکی از راه های موثر در کنترل و پیشگیری این بیماری آموزش به افراد جامعه است که رابطین سلامت می توانند نقش موثری در این زمینه ایفا نمایند لذا هدف از این مطالعه بررسی دانش، نگرش و عملکرد رابطین سلامت در مورد لیشمانیوز جلدی شهرستان اسفراین می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی–تحلیلی بر روی 313 نفر از رابطین شهرستان اسفراین به صورت سرشماری انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن سنجیده شده بود، جمع آوری، سپس توسط نرم افزار آماری SPSS16 و آزمون های آماری تی تست و کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 100 درصد افراد شرکت کننده زن بودند، 77 درصد متاهل بودند و 82/76 درصد ساکن روستا بودند. میانگین نمره رابطین سلامت در مورد بیماری لیشمانیوز جلدی در زمینه دانش 76/2±99/11، نگرش 8/19± 61/51 و عملکرد 47/5± 83/14 بود. سطح دانش 6/86 درصد افراد متوسط بود و به ترتیب 1/5 درصد و 6/32 درصد افراد دارای نگرش و عملکرد متوسطی بودند. کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی اولویت اول 4/53 درصد افراد جهت دریافت اطلاعات در زمینه بیماری لیشمانیوز جلدی بود. بین شغل با دانش و نگرش همچنین بین محل سکونت با نگرش و عملکرد رابطین سلامت رابطه آماری معنی دار وجود داشت) 05/0. (P<
    نتیجه گیری
    با توجه به دانش نسبتا مناسب رابطین سلامت شهرستان اسفراین در مورد بیماری لیشمانیوز جلدی و اهمیت این گروه در فعالیت های بهداشتی، لازم است مسئولین اقدامات آموزشی مناسب جهت بهبود عملکرد رابطین سلامت در جامعه انجام دهند.
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، رابطین سلامت، لیشمانیوز جلدی
  • منیره سادات حسینیان، فائزه کاشانیان، سروش خوشنویس، مطهره سادات حسینیان صفحات 745-759
    زمینه و هدف
    استفاده از نانوذرات طلا به دلیل خواص ویژه فیزیکی و شیمیایی، در حوزه پزشکی در حال گسترش است. از این رو در این مقاله مروری تلاش شد تا به گردآوری و بررسی تحقیقات انجام شده در دهه اخیر، در حوزه تشخیص پرداخته شود.
    مواد و روش کار
    مقاله مروری پیش رو براساس مطالعات انجام شده بر روی چکیده و نتایج حاصل از 100 مقاله در مجلات معتبر و کتاب مرتبط با تشخیص سرطان با استفاده از نانوذرات طلا بررسی شد. و بر همین اساس 37 مورد مرتبط انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. گزینش منابع براساس تناسب با موضوع، سال تحقیق، تکراری نبودن و جامع و فراگیر بودن منابع و مطالب می باشد. کلمات کلیدی برای جست و جو؛ Gold Nanoparticles، AU Nanoparticles، Cancer، Diagnosis، Drug delivery، Imaging ، Protein می باشند.
    یافته ها
    مطالعات انجام شده حاکی از افزایش رضایت دانشمندان به استفاده از نانوذرات طلا، به دلیل قابلیت تحویل انتخابی، سهولت در دست یابی به ابعاد نانویی و سمیت پایین آن ها می باشد که به دانشمندان امکان تشخیص سرطان در مراحل اولیه با صرف زمان کم تر را می هد.
    نتیجه گیری
    نانوذرات طلا با استفاده از عوامل زیستی مختلف، زیست عامل دار شده و بعد از ورود به بدن و انتقال به بخش هدف، به کمک میکروسکوپ ها شناسایی و ردیابی می شوند. این تغییرات، ذرات کوچک را به ذراتی قابل شناسایی تبدیل کرده و کنتراست را افزایش داده و امکان شناسایی یا نمایان کردن آسان تر را فراهم می آورد. چگالی بالای الکترون ها در نانوذرات طلا سبب وضوح بیش تر تصاویر می گردد.
    کلیدواژگان: نوسان پلاسمون سطحی جایگزیده، نور مرئی، نانوذرات طلا، تشخیص سرطان
  • احمدرضا درستی مطلق، پیوسته صفرپور، مصطفی حسینی، ندا معما، حدیثه صفرپور صفحات 761-770
    زمینه و هدف
    هوش به عنوان یک استعداد کلی شخصی برای درک جهان خود و برآورده ساختن انتظارات آن تعریف می شود. مطالعات متعدد حکایت از ارتباط عوامل اقتصادی و اجتماعی با میزان بهره هوشی داشته اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش این عوامل بر میزان بهره هوشی در کودکان بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به روش مورد-شاهدی بر روی 111 دانش آموز دختر 9 تا 11 ساله با بهره هوشی به هنجار ضعیف و مرزی به عنوان گروه مورد و 111 دانش آموز با بهره هوشی به هنجار قوی و متوسط به عنوان گروه شاهد از تمامی دبستان های دولتی شهرستان بندرانزلی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام پذیرفت. برای تعیین ویژگی های دموگرافیک، مادران دعوت شدند و پرسشنامه اطلاعات اقتصادی-اجتماعی طی مصاحبه حضوری تکمیل گردید و جهت تعیین بهره هوشی کودکان از تست هوش تجدید نظر شده وکسلر (WISC-R) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، t استیودنت، رگرسیون لجستیک تک و چند متغیره و نرم افزار های آماری 16SPSS و Stata11SE انجام گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج رگرسیون لجستیک تک متغیره، بهره هوشی کودکان با جایگاه شغلی و میزان تحصیلات والدین، سطح اقتصادی و تعداد افراد شاغل خانواده ارتباط معنی داری نشان داد. اما با میانگین وزن و قد مادر و کودک و نیز با شاغل بودن پدر، مالکیت منزل مسکونی و تعداد فرزندان خانواده ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه، میزان تحصیلات والدین، مهمترین عامل اقتصادی-اجتماعی بر میزان بهره هوشی کودکان بود. به نحوی که شانس داشتن کودکانی با بهره هوشی پایین تر برای مادران و پدرانی با تحصیلات غیر دانشگاهی به ترتیب بیش از 2 و 5/3 برابر والدین با تحصیلات دانشگاهی بود.
    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، اجتماعی، بهره هوشی، کودکان دبستانی
  • حسن رحمان پور، سید کاوه حجت، محسن یعقوبی، سید حسن سید شریفی صفحات 771-778
    زمینه و هدف
    سوء مصرف مواد مخدر یکی از بحران های اجتماعی کشور می باشد. اخیرا الگوی مصرف در ایران به میزان زیادی تغییر یافته است و سوءمصرف کنندگان مواد خصوصا نسل جوان در پی تجربه مواد جدیدی مانند مت آمفتامین و کراک هستند. پژوهش حاضر بررسی سطح سامانه گرایش و بازداری رفتاری به عنوان یک عامل سبب ساز احتمالی در گرایش به سوء مصرف مواد می باشد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مورد-شاهدی می باشد. نمونه های این تحقیق شامل 110 نفر مرد 20 تا 45 سال بودند که به سه گروه سالم، مصرف کننده مواد مخدر و مواد محرک تقسیم شدند، انتخاب نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه BAS/BIS گردآوری شد. این مقیاس شامل 20 پرسش خود گزارشی و دو زیرمقیاس است: زیر مقیاس BIS و BAS که به ترتیب شامل هفت آیتم و سیزده آیتم می باشد. تفاوت میان سطح سیستم فعالیت رفتاری(BAS) و سطح سیستم بازداری رفتاری (BIS) در سه گروه بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک SPSS18 به روش تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سطحBAS در مصرف کنندگان مواد محرک نسبت به دو گروه دیگر بالاتر است. همچنین بین سطح BAS مصرف کنندگان مواد محرک و مواد مخدر تفاوت معنا دار وجود داشت. اما بین سطح BIS گروه مصرف کننده مخدر و مصرف کننده مواد محرک تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    افراد مصرف کننده مواد محرک نسبت به مصرف کنندگان مواد مخدر و سالمBAS حساس تری دارند و این امر آنها را به رفتارهای گرایشی مستعد تر می کند.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، گرایش رفتاری، بازداری رفتاری
  • علیرضا رحمانی، امید نعمتی ثانی، علی اکبر دهقان، سمیه اکبری، سیده نسترن اسدزاده، الهام حسینی صفحات 779-792
    زمینه و هدف
    ترکیبات کروم بعنوان یکی از مهمترین ترکیبات خطر آفرین انسانی بشمار می رود. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی فرایند الکتروفنتون و فرایند فنتون در حذف کروم شش ظرفیتی در حضور سیانید بعنوان مداخله گر از محیط های آبی بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه تجربی، از یک راکتور به حجم مفید یک لیتر استفاده شد. تعداد 4 الکترود از جنس آهن در فرایند الکتروفنتون، در داخل راکتور تعبیه شد. پارامترهای pH، غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی ورودی به راکتور، ولتاژ ورودی، غلظت هیدروژن پراکساید و حضور سیانید بعنوان مداخله گر در فرایند الکتروفنتون و پارامترهای pH، غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی ورودی به راکتور، غلظت سولفات فروس، غلظت هیدروژن پراکساید و حضور سیانید بعنوان مداخله گر در فرایند فنتون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کارایی فرایند الکتروفنتون در pH برابر 3، ولتاژ 20 ولت و غلظت اولیه آلاینده 100 میلی گرم بر لیتر برابر 97 درصد است. همچنین در فرایند فنتون شرایط بهینه راهبردی شامل pH برابر 3، غلظت سولفات فروس برابر 500 میلی گرم در لیتر، غلظت هیدروژن پراکساید برابر 50 میلی گرم بر لیتر در غلظت 100 میلی گرم در لیتر از کروم کارایی فرایند برابر 90 درصد بدست آمد. با اضافه شدن سیانید به محیط واکنش کارایی فرایندهای مذکور کاهش یافت می شود.
    نتیجه گیری
    فرایند الکتروفنتون نسبت به فرایند فنتون کارایی بالاتری در حذف کروم شش ظرفیتی دارد.
    کلیدواژگان: فرایند الکتروفنتون، فنتون، کروم شش ظرفیتی، سیانید، محیط های آبی
  • محمد زارعی، زینب پایدار، امین ایراندوست صفحات 793-799
    زمینه و هدف
    عوارض ناشی از زایمان زودرس شایع ترین علت مرگ و میر گروه نوزادان را تشکیل می دهد. هدف این پژوهش شناخت عوامل خطرساز مادری موثر در تولد نوزادان نارس می باشد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش مورد- شاهدی در سال 1389 در بیمارستان تخصصی زنان و زایمان شهرستان قوچان انجام گرفت. نمونه آماری پژوهش شامل 120 نوزاد متولد شده نارس و 120 نوزاد متولد شده ترم بود که به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شده و به همراه مادرانشان بررسی شدند. اطلاعات مربوط به نوزادان و مادران آن ها به روش مصاحبه فردی جمع آوری گردید. داده های مطالعه در نرم افزار SPSS17 و با استفاده از آزمون آماری مجذور کای و فیشر و تی مستقل با حدود اطمینان 95٪ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد فراوانی مهمترین علل موثر در تولد نوزاد نارس مربوط به چند قلویی (25%)، پارگی زودرس کیسه آب (3/8%)، پره اکلامپسی (3/8%) و بیماری های کلیوی (7/6%) بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش به منظور دستیابی به هدف کاهش مرگ و میر نوزادان تلاش بیشتر در زمینه ارتقاء کمی و کیفی اطلاعات و آگاهی های مادران در مورد عوامل خطر در تولد نوزاد نارس و تاکید بر اهمیت مراقبت های قبل و حین بارداری می تواند نقش مهمی در کاهش بروز نارسی در نوزادان و مرگ و میر آن ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: نوزاد، پره ترم، نارس
  • زینت سرگزی، محمدرضا نیکروش، مهدی جلالی، حمیدرضا صادق نیا، فاطمه رحیمی عنبرکه صفحات 801-812
    دیازینون یک حشره کش ارگانوفسفره است که یکی از مکانیسم های اصلی سمیت آن، مهار آنزیم کولین استراز می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات دیازینون برروی فعالیت کولین استراز خون رت ماده بالغ و بررسی اثر محافظت کنندگی ویتامینE بوده است که به دنبال مطالعه دیگری با موضوع استرس اکسیداتیو القا شده با دیازینون در بافت تخمدان، انجام شد.
    مواد و روش کار
    تعداد 30 سر موش صحرایی ماده بالغ از نژاد ویستار به پنج گروه شامل: کنترل (بدون هرگونه مداخله)، شم (فقط دریافت روغن زیتون خالص)، تجربی 1 (دریافت دیازینون با دوز mg/kg60 محلول در روغن زیتون)، تجربی 2 (دریافت ویتامین Eبا دوز mg/kg200 و دیازینون با دوز mg/kg60)، تجربی 3 (دریافت ویتامین Eبا دوز mg/kg200) تقسیم شدند. بعد از 2 هفته، 3 میلی لیتر خون توسط سرنگ هپارینه از قلب گرفته شد و فعالیت کولین استراز اریتروسیت (AchE) و کولین استراز سرم (PchE) بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دیازینون سطح AchE را به طور قابل توجهی در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد (001/0 p<). دیازینون سطح PchE را در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش داد) 05/0p< ). علاوه براین، استفاده از ویتامین E همراه با دیازینون، سطح AchEرا به طور قابل توجهی در مقایسه با گروه دیازینون افزایش داد (001/0p<) و افزایش معنی داری در سطحPchE نیز وجودداشت) 05/0p< ).
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان داد که دیازینون باعث کاهش سطح کولین استراز سرم و اریتروسیت ها می گردد. استفاده از ویتامین E، باعث افزایش این سطوح در خون می شود. پس ویتامین E به عنوان آنتی اکسیدان باعث بهبود مهار آنزیم AchE می شود و سمیت دیازینون را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: دیازینون، کولین استراز سرمی، کولین استراز اریتروسیت، رت، ویتامین E
  • عیسی سلگی، مرضیه کرامتی صفحات 813-827
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین به سبب ماهیت غیر قابل تجزیه و پایداری، در اندام های حیاتی بدن انسان انباشته می شوند و منجر به اختلال های جدی در سلامت می شوند. فلزات سنگین به علت تجزیه ناپذیری، پایداری، انباشت در اندام های زنده و آسیب به سلامت موجودات زنده باید مورد توجه قرار گیرند. پژوهش حاضر برای تعیین شدت آلودگی خاک به فلزات سنگین، تشخیص مکان های با سطوح بالای آلودگی و ارزیابی ریسک بهداشتی برای کودکان 5-1 ساله از راه بلع خاک صورت گرفت.
    مواد و روش کار
    در این تحقیق در مجموع 24 نمونه خاک سطحی از 12 ایستگاه جمع آوری شد. غلظت فلزات سنگین (مس، روی، سرب و کادمیوم) در خاک و ویژگی های خاک اندازه گیری شدند. به منظور بررسی ارتباط بین فلزات سنگین و ویژگی های خاک از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. همچنین میزان در معرض گیری روزانه در کودکان 1-5 ساله محاسبه شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات سنگین مس، روی، سرب و کادمیوم به ترتیب 29/18 54/40، 27/63 06/148، 63/3 1020/9 و 18/0 20/0 میلی گرم بر کیلوگرم بود. یافته ها همبستگی معنی داری بین روی-مس، مس- سرب، مس- کادمیوم، روی- سرب، روی-کادمیوم، شن- سیلت، (روی، سرب)- pH، (مس، روی، سرب، کادمیوم)- هدایت الکتریکی نشان داد. متوسط در معرض گیری روزانه مس، روی، سرب و کادمیوم برای کودکان 5-1 ساله از طریق بلع خاک به ترتیب 4-10 11/3، 4-10 3/11، 5-10 98/6 و 6-10 53/1 میلی گرم بر کیلوگرم بر روز بدست آمد.
    نتیجه گیری
    غلظت فلزات سنگین در خاک شهری بجنورد ممکن است به علت ترافیک و فعالیت های صنعتی باشد. همچنین با توجه به مقادیر در معرض گیری روزانه فلزات و مقایسه آنها با دوز مرجع RAIS آلودگی این فلزات در خاک تهدیدی برای کودکان ایجاد نمی کند. همچنین شاخص زمین انباشتگی نشان داد که خاک های شهری غیرآلوده تا متوسط آلوده هستند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، خاک سطحی، ریسک بهداشتی، در معرض قرار گیری روزانه، شهر بجنورد
  • حبیبه سادات شاکری، رباب بیگم ابوترابی، مریم صابری کریمیان، زینب روحانی، الفت شاپسندی، آرش اکابری، سید اسماعیل حاتمی صفحات 829-836
    زمینه و هدف
    هر نوع بزرگی غده تیروئید گواتر نامیده می شود. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی گواتر و اختلال عملکرد تیروئید در دانش آموزان 7-18 ساله شهر بجنورد انجام شد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی بود که بر روی 176 دانش آموز 7-18 ساله مدارس شهر بجنورد در سال 1390 انجام شد. تمامی دانش آموزان توسط فوق تخصص غدد درون ریز مورد معاینه بالینی قرار گرفتند. جهت اندازه گیری سطح هورمون های غده ی تیروئید و TSH از دانش آموزان نمونه خون گرفته شد. سپس داده های توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و نحلیل قرارگرفت. از آزمون مجذور کای، تست دقیق فیشر، تی تست و رگرسیون لوجستیک برای آنالیز داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    طبق معاینات بالینی انجام شده، 4/28 % از دانش آموزان تیروئید با سایز غیر نرمال (گواتر) داشتند. گواتر در 1/26 % آنها از نوع درجه 1 و در 3/2 درصد از نوع درجه 2 بوده است طبق نتایج آزمون های عملکرد تیروئید 38 نفر (6/21 %) از دانش آموزان هیپوتیروئیدی ساب کلینیکال داشتند که از نظر توزیع جنسی، هیپوتیروئیدی ساب کلینیکال در 26 % دختران و 2/18 % پسران مشاهده شد که از این لحاظ بین دختران و پسران تفاوت معنی دار آماری مشاهده گردید (021/0=p).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه فراوانی گواتر در دانش آموزان شهر بجنورد در حد متوسط می باشد لذا به نظر می رسد مصرف نمک یددار، قادر به پوشش کامل و تامین نیاز کل جمعیت برای پیشگیری موثر از بروز گواتر در این منطقه نباشد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، گواتر، تیروئید، ایران
  • جواد شاهین فر، هادی عباسپور، حسین لشکر دوست، احمد کاملی، عاطفه رحمانی، بهناز نورالهی صفحات 837-845
    زمینه و هدف
    مستندات متعددی نشان از ارتباط انتقال عفونت بیمارستانی با موارد بیهوشی است. یکی از عوامل مهم در پیشگیری از عفونت های بیمارستانی تمیزکردن موثر تجهیزات بیهوشی است. هدف از این مطالعه تعیین میزان و نوع آلودگی باکتریال تیغه های لارنگوسکوپ قبل از لارنگوسکوپی در اتاق های عمل بیمارستان امام علی (ع ) شهرستان بجنورد است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه در سال 1394 بصورت توصیفی و بر روی 98 تیغه لارنگوسکوپ انجام گردید. نمونه برداری: با استفاده از سوآپ های استریل آغشته به نرمال سالین (به منظور مرطوب شدن و نمونه برداری آسان تر) انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع 98 تیغه لارنگوسکوپ بررسی شده، 57 تیغه (2/58 %) آلودگی داشت و بیشترین آلودگی مربوط به باکتری باسیل گرم مثبت بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از بررسی گویای آن است که شستشو بر روی این تیغه ها کافی نبوده و به طور کامل آلودگی باکتریال را از بین نبرده است. لذا اقدامات جدی در خصوص رفع خطر بالقوه عفونت باید بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، آلودگی باکتریایی، لارنگوسکوپ
  • محرم شایان مهر، علی صدقیانی فر، مرادعلی زارعی پور، معصومه عباسی، ابراهیم افتخار، رضا شفیعی صفحات 847-854
    زمینه و هدف
    عفونت های انگلی روده ای شایع ترین نوع عفونت در کشورهای درحال توسعه می باشد. رایج ترین روش تشخیص آلودگی های انگلی روده در متقاضیان کارت بهداشتی، انجام آزمایش مدفوع است که معمولا در سه نوبت صورت می گیرد. هدف از این مطالعه ارزیابی نیاز به تحویل معمول سه نمونه مدفوع جهت بررسی انگلهای روده ای در متقاضیان دریافت کارت بهداشتی مراجعه کننده به مرکز بهداشت اقبال شهرستان ارومیه می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه تحلیلی، نمونه گیری به صورت سرشماری و مقطعی از 2774 متقاضی گواهی سلامت، در نیمه اول سال 1393 در مرکز بهداشت اقبال شهرستان ارومیه انجام گردید و نمونه ها با روش لام مستقیم با نرمال سالین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج جداگانه نوبت اول، دوم و سوم نسبت به نتایج کل دفعات آزمایش مدفوع بر اساس آزمون نسبتها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در طی این بررسی 8322 نمونه مدفوع مورد بررسی قرار گرفت. میزان موارد مثبت آلودگی به انگل های روده ای پس از سه بار آزمایش مدفوع 8/0% بود. تشخیص آلوگی های انگلی روده ای در دفعات مختلف نشان داد 90% این آلودگی ها با آزمایش اولین نمونه مدفوع میسر می گردد.
    نتیجه گیری
    انجام آزمایش تک نوبته مدفوع، بجای آزمایش سه نوبته در متقاضیان دریافت کارت بهداشتی بدون علامت که در دفعات مختلف و در مناطق شهری جهت تمدید مدارک خود مراجعه می کنند توصیه می شود.
    کلیدواژگان: انگل های روده ای، آزمایش مدفوع، کارت معاینه بهداشتی، شهرستان ارومیه
  • محمد شجاع، محسن شجاع، اسماعیل شجاع، معصومه قرایی صفحات 855-863
    زمینه و هدف
    زایمان زودرس به عنوان شایع ترین علت مرگ و میر نوزادان محسوب می شود که شناسایی عوامل ایجاد آن می تواند در جهت کاهش زایمان های زودرس اثرگذار باشد لذا مطالعه حاضر به بررسی شیوع و عوامل موثر بر زایمان زودرس در نوزادان زنده متولد شده شهر بجنورد می پردازد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی توصیفی تحلیلی بوده که در آن 3561 نوزاد زنده متولد شده در بیمارستان بنت الهدی شهر بجنورد در سال 1391 از نظر سن زایمانی مورد بررسی قرار گرفته و به تعداد زایمان های زودرس گروه شاهد که زایمان ترم داشته اند به روش تصادفی سیستماتیک وارد مطالعه شدند. از اطلاعات پرونده نوزادان و مادران جهت تکمیل پرسشنامه مطالعه استفاده شد و داده ها توسط نرم افزار SPSS18 و استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای تی و کای دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان شیوع زایمان زودرس 2/7 % بود. میانگین سن مادران تحت مطالعه 4/6± 8/26سال و 55 درصد آنها تحصیلات زیر دیپلم داشتند و 54 درصد نوزادان تحت مطالعه پسر بودند. در این مطالعه متغیرهای چند قلویی (001/0p=)، پارگی زودرس کیسه آب (002/0p=)، پره اکلامپسی (03/0p=)، حالت بریچ نوزاد (004/0p=)، استفاده از روش های نوین بارداری (01/0p=) و عفونت بارداری (01/0p=) باعث افزایش زایمان زودرس می شدند. بین جنسیت نوزاد، سن مادر، دکلمان جفت، سابقه سقط، اعتیاد و ضربه در بارداری و زایمان زودرس رابطه ای مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه زایمان زودرس یک پدیده چند عاملی است شناسایی عوامل خطر و به تبع آن غربالگری و شناسایی ماردان باردار دارای ریسک فاکتور های زایمان زودرس می تواند در جلب مشارکت مادران باردار در خصوص رعایت متغیرهای اثر گذار و پیش بینی های لازم برای زایمان ایمن اثر گذار باشد.
    کلیدواژگان: زایمان زودرس، نوزادان، بارداری
  • محمود عیدی، خسرو کلاهدوزان، حسن محمدی پور انوری، مریم فاطمی صفحات 865-874
    زمینه و هدف
    بیهوشی عمومی و جراحی باعث اختلالات فیزیولوژیکی متعددی در ارگانهای مختلف بدن بیماران می گردد که به صورت عوارض مختلف در طول به هوش آمدن بیمار بروز می یابد. بیداری از بیهوشی و خارج کردن لوله تراشه ممکن است با تحریک تراشه همراه بوده که موجب تغییرات همودینامیک و سرفه می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی انفوزیون رمی فنتانیل با دوز نگهدارنده بر علایمی همچون سرفه و تغییرات همودینامیک پس از بیهوشی عمومی بود.
    مواد و روش کار
    در یک کارآزمایی بالینی دو سو کور60 بیمار تحت جراحی دیسککتومی با بیهوشی عمومی، در دو گروه پلاسبو (P) و رمی فنتانیل (R) در طی بیدار شدن از بیهوشی قرار گرفتند. در پایان جراحی، انفوزیون رمی فنتانیل در گروه p قطع شد و در گروه R، رمی فنتانیل با دوز μg/kg/min 15/0 تا زمان اکستوباسیون ادامه یافت. فشار خون، ضربان قلب و اشباع اکسیژن بررسی گردید.
    یافته ها
    در طی بیدار شدن، میانگین فشار خون و ضربان قلب بیماران در گروه رمی فنتانیل 5 دقیقه بعد از اکستوباسیون، بطور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود. اشباع اکسیژن در گروه رمی فنتانیل در مقایسه با گروه کنترل در دقیقه 5 بعد از اکستوباسیون بطور معنی داری بالاتر بود. تفاوت معنی داری از لحاظ بروز سرفه در بیماران دو گروه یافت نشد.زمان بیدار شدن از بیهوشی در گروه کنترل بطور قابل توجهی طولانی تر بود.
    نتیجه گیری
    حفظ دوز پایین انفوزیون رمی فنتانیل در طی بیدار شدن از بیهوشی، تغییرات همودینامیک را بدون به تاخیر انداختن طول زمان بیدار شدن، بطور معنی داری کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: رمی فنتانیل، تغییرات همودینامیک، اکستوباسیون، بیداری از بیهوشی
  • محمد فتحی، سعید آبرون صفحات 875-884
    زمینه و هدف
    فعالیت استقامتی و «زیر واحد 13 کمپلکس واسطه» تاثیر قابل ملاحظه ای بر ساختار و بافت قلب دارند، هدف این پژوهش بررسی تاثیر یک برنامه فعالیت استقامتی بلند مدت بر بیان ژن «زیر واحد 13 کمپلکس واسطه» در بطن چپ بود.
    مواد و روش کار
    14 رت تحت شرایط استاندارد نگهداری و بعد از آشناسازی با پروتکل تمرینی به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی یک برنامه (14 هفته ای) استقامتی را روی تردمیل اجرا کرد و سپس 48 ساعت پس از پایان آخرین جلسه تمرینی بی هوش و تشریح شدند، سپس بطن چپ آنها خارج و با استفاده از روش Real time-PCR میزان بیان «زیر واحد 13 کمپلکس واسطه »قلب آنها اندازه گیری شد. در پایان با استفاده از آزمون آماری تی اطلاعات به دست آمده ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد فعالیت استقامتی نه تنها بر شاخص های توزین و نسبت های بطن چپ و قلب تاثیر معنی داری دارد بلکه موجب افزایش معنی دار بیان ژن« زیر واحد 13 کمپلکس واسطه» در بافت بطن چپ رت های تمرین کرده می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر فعالیت های استقامتی بر اندازه توده بطن چپ و شاخص های آن به نظر می رسد بخشی از این تاثیرات ناشی از افزایش بیان ژن «زیر واحد 13 کمپلکس واسطه» باشد.
    کلیدواژگان: ژن زیر واحد 13 کمپلکس واسطه، فعالیت استقامتی، بطن چپ
  • غلامحسین فرجاه، پریسا هادوی، باقر پورحیدر، معصومه زیرک جوانمرد، بهنام حشمتیان صفحات 885-895
    زمینه و هدف
    آسیب اعصاب محیطی شایع است. اگر چه اتوگرافت عصب هنوز هم بعنوان روش استاندارد طلایی برای ترمیم شکاف ناشی از آسیب های اعصاب محیطی می باشد، اما زیان هایی دارد. از ورید نافی انسان برای باز سازی عروق استفاده می شود. هدف از انجام این مطالعه مقایسه ارزیابی نتایج ترمیم عصب از طریق ورید نافی با اتوگرافت است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه از 30 سر موش صحرایی نر استفاده شد. موش ها به سه گروه شم جراحی، ورید نافی و اتوگرافت تقسیم شدند. در گروه های ورید نافی و اتوگرافت، یک سانتی متر از عصب سیاتیک برداشته شد، سپس شکاف ایجاد شده توسط ورید نافی یا اتوگرافت عصب ترمیم شد. رژنراسیون عصب در روزهای 28 و 90 پس از ترمیم توسط شاخص فعالیت عصب سیاتیک (SFI)، الکتروفیزیولوژی و هیستولوژی و ایمنوهیستوشیمی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در روز های 60 و 90 پس از جراحی، میانگین SFI در گروه اتوگرافت بیشتر از گروه ورید نافی بود اما اختلاف معنی دار نبود (05/0).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که با توجه به اثرات مثبت ورید نافی ممکن است برای درمان ضایعات عصب محیطی مفید باشد.
    کلیدواژگان: رژنراسیون، عصب سیاتیک، ورید نافی انسانی، کانال راهنمای عصب، موش صحرایی
  • شاهین مافی نژاد، قاسم بیانی، یاسمن بزرگ نیا، مهوان خداپرست، شکوفه جودت صفحات 897-904
    زمینه و هدف
    هیپربیلی روبینمی یک مشکل شایع در بین نوزادان است. پیشگیری از بروز زردی شدید مطمئن تر از درمانهای رایج نظیر فتوتراپی یا تعویض خون می باشد. در بعضی از مطالعات حیوانی و انسانی ارتباط میزان روی و شدت زردی مطرح شده است. در این مطالعه به بررسی تاثیر خوراکی روی بر بیلی روبین نوزادان زیر 1800 گرم طی هفته اول پرداختیم.
    مواد و روش کار
    تحقیق حاضر به صورت یک مطالعه کارآزمایی بالینی در نوزادان بیمارستان بنت الهدی بجنورد انجام گرفت. نوزادان زیر 1800 گرم که سن 24±6 ساعت داشته باشند وارد مطالعه شدند و به 2 گروه مداخله (دریافت سولفات روی) و گروه کنترل تقسیم شدند. بررسی بیلیروبین سرمی روزهای 3 و 7 صورت گرفته و متوسط زمان فتوترابی با هم مقایسه شدند. اطلاعات مربوط به متغیرهای کیفی و کمی گروه ها بر اساس تست کای دو و تی مستقل با نرم افزار SPSS 15 آنالیز شدند.
    یافته ها
    از 66 نوزاد مورد بررسی 32 نفر در گروه مورد و 34 نفر در گروه پلاسبو قرار گرفتند. میانگین بیلی روبین روز سوم در گروه a و b به ترتیب 2±7/7 و 2±7/8 (053/0=p) و روز هفتم 2±0/6 و 2±6/7 (012/0=p) اختلاف معنی داری بین دو گروه نشان داد. گروه دریافت کننده پلاسبو نسبت به زینک سولفات بیشتر نیازمند دریافت فتوتراپی بوده است (84 و 108 ساعت).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، تجویز سولفات روی خوراکی به میزان 10 میلی گرم روزانه باعث کاهش بیلی روبین سرمی در نوزادان نارس شد. در این مطالعه نیاز به فتوتراپی درگروه مورد کمتر از گروه پلاسبو بود. با مصرف روی هیچ گونه اثر سوء کوتاه مدت در نوزادان گزارش نگردید
    کلیدواژگان: نوزاد، بیلی روبین، سولفات روی، فتوتراپی
  • علی محمدی منش، حسن مظفری خسروی، علی اصغر وحیدی نیا، سعید دعایی، ایرج صالحی صفحات 905-916
    زمینه و هدف
    انتخاب جانشین هایی مناسب در برنامه غذایی بیماران دیابتی یکی از راهبردهای مهم درمان دیابت می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر انواع عسل بر سطوح گلوکز، انسولین و فروکتوز آمین موش های دیابتی است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع تجربی بوده است که بر روی نمونه حیوانی انجام شده است. در این مطالعه از 64 موش با نژاد ویستار استفاده شد که به 8 گروه 8 تایی تقسیم شدند. از 3 نوع عسل گون، اقاقیا و عسل ندوشن یزد در 3 گروه از موش های دیابتی و 3 گروه از موش های سالم استفاده گردید. 2 گروه نیز به عنوان گروه های شاهد سالم و دیابتی در نظر گرفته شدند. جهت مقایسه میانگین گروه ها از روش آزمون آنالیز واریانس یکطرفه استفاده شد.
    یافته ها
    اختلاف قند خون موش های دیابتی و سالم در گروه های دریافت کننده انواع عسل معنادار نبود. سطوح فروکتوز آمین نیز در گروه های دیابتی و سالم تفاوت معنی داری نداشت. از سوی دیگر مصرف عسل باعث افزایش معنی دار سطح انسولین در گروه موش های سالم گردید.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد که سه نوع عسل مورد استفاده تاثیری بر قند خون و سطوح فروکتوزآمین سرم موش های دیابتی و سالم ندارند ولی باعث افزایش سطح انسولین سرم می شوند. با توجه به یافته های مطالعه ی حاضر می توان پیشنهاد نمود که عسل یک شیرین کننده ی طبیعی کم خطر و حتی مفید می باشد.
    کلیدواژگان: عسل، دیابت، گلوکز، فروکتوز آمین و انسولین
  • سید حمید نبوی، سونا محمدی، سارا قربانی، حسین لشکردوست صفحات 917-927
    زمینه و هدف
    هوش هیجانی مفهومی براساس هیجانها و هوش اجتماعی است که در روابط میان فردی در محیط تحصیل، کار و خانواده نمود روز به روز بیشتری یافته است. این مطالعه با هدف سنجش ارتباط بین هوش هیجانی و بازی های رایانه ای در دانش آموزان انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی بود. جامعه هدف در این پژوهش کلیه دانش آموزان مقطع دوره اول دبیرستان شهر بجنورد بودند که از بین آنها 205 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای وارد مطالعه شدند ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه پرسشنامه هوش هیجانی شوت و پرسشنامه مشتمل بر متغیرهای مربوط به باز های رایانه ای و دموگرافیک بود جهت تجزیه تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS20 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن دانش آموزان 62/0+_ 05/13 سال و 2/51 % پسر و 8/48 % دختر بودند نتایج پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی دانش آموزان با نوع بازی که بیشتر دوست داشتند انجام دهند و نوع بازی که بیشتر انجام می دادند ارتباط معنادار آماری وجود دارد و با سایر متغیرهای چک لیست ارتباط معنادار آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که هوش هیجانی دانش آموزان با نوع بازی های رایانه ای که انجام می دهند در ارتباط است تاثیر گذاری دوسویه این ارتباط باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، بازیهای رایانه ای، نوجوانان
  • پیمان هاشمیان، محمد ادریس صداقتی صفحات 929-937
    زمینه و هدف
    ارتباط عملکرد خانواده با ویژگی های روانی فرد یکی از مهم ترین بحث های خانواده درمانی می باشد. اختلال اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی I نیز از اختلالات شایع بیماران بستری در بیمارستان می باشند لذا در این طرح بر آن شدیم اختلالات عملکرد خانواده را در این دو گروه مقایسه و بررسی کنیم.
    مواد و روش کار
    در این پژوهش موردی شاهدی 50 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی و 50 بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی I و همچنین گروه شاهد شامل 50 نفر از مشاغل مختلف توسط مقیاس سنجش عملکرد خانواده (FAD-I) مورد ارزیابی قرار گرفتند. و در آخر نتایج سه گروه توسط نرم افزار SPSS V21 مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده حاکی از اختلاف معنی دار دو گروه بیماران با گروه شاهد بود. در مقایسه بیماران اسکیزوفرنی با اختلال دوقطبی I نیز اختلال عملکرد خانواده در گروه بیماران اسکیزوفرنی در هر دو جنس شدیدتر بود اما از لحاظ سنی اختلاف معنی دار عملکرد خانواده بین دو گروه بیماران تنها در بیماران 20 تا 40 سال معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتیجه بدست آمده مبنی بر اختلال شدیدتر عملکرد خانواده در بیماران اسکیزوفرنی، به نظر می رسد خانواده درمانی می تواند به عنوان درمان کمکی توام با دارو در درمان بهتر و موفق تر این بیماران موثر باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی
  • محمدرضا صفدری، مریم توکلی، پریسا تفقدی، مهسا رحیمیان، محسن آباد صفحات 939-945
    مصرف ترامادول می تواند منجر به تشنج شده و باعث دررفتگی دو طرفه قدامی مفصل شانه شود. گزارش حاضر در خصوص یک مورد نادر از در رفتگی دو طرفه قدامی شانه به دنبال تشنج در خواب در یک مرد 32 متعاقب مصرف تک دوز 300 ترامادول می باشد. بیمار هیچگونه سابقه دررفتگی خودبخودی شانه را نداشته است. رادیوگرافی و MRI دررفتگی دو طرفه قدامی شانه همراه با شکستگی توبروزیته بزرگ استخوان بازوی راست نشان داد. تشنج به عنوان یک عارضه مصرف ترامادول می تواند در خواب اتفاق افتاده و باعث عوارض جدی برای بیمار گردد.
    کلیدواژگان: ترامادول، دررفتگی شانه، تشنج
|
  • A. Abadi, Z. Geraili, J. Yazdani, M. Bakhtiari, S. Saadat Pages 705-715
    Background and Objectives
    longitudinal studies play an important role in medical research. In these studies, every individual are exposed to the repeated measures over time. Specific statistical methods that consider the correlation are used to analyze for such data. But these methods differ in providing reliable and efficient results that are effective in covariates significantly. Therefore, in this study, in addition to checking factors affecting on recurrence Bipolar I Disorder using Generalized Estimating Equations and Quadratic Inference Function, we compare the efficiency of two methods.
    Material &
    Methods
    In this longitudinal study, 237 patients with Bipolar I Disorder and history of hospitalization in Zare hospital in Sari were studied . Each of patients was followed in 2007-2011. The applied methods were the Generalized Estimating Equations and Quadratic Inference Function.
    Results
    parameter estimation efficiency by Quadratic Inference Function was more than Generalized Estimating Equations method. Using the Quadratic Inference Function method, the effect of variables- age at onset, first-degree relatives and location were significant, but in the Generalized Estimating Equations method, location variable was not significant
    Conclusion
    The data used in this study showed that the estimates of the Quadratic Inference Function method is more efficient than Generalized Estimating Equations method.
    Keywords: Longitudinal Data_Generalized Estimating Equations_Quadratic Inference Function_Bipolar I Disorder
  • F. Ahmadi, M. Niknejadi, F. Akhbari Pages 717-723
    Background and Objectives
    Placenta site trophoblastic tumor is a very rare variant of gestational trophoblastic tumor. It could both occur after normal termination of pregnancy or spontaneous abortion and ectopic or molar pregnancy. There is a wide range of clinical manifestation from a benign condition to an aggressive disease with fatal outcome.
    Case:We present a case of PSTT and discuss the differential diagnosis in order to further familiarity of physicians in diagnosis and treatment of this disease.
    Conclusion
    It has a varied clinical spectrum and usually present with irregular vaginal bleeding or amenorrhea. Diagnosis is confirmed by dilatation and curettage (D and C) and hysterectomy. Because chemotherapy is not effective, surgery is the cornerstone of treatment. Familiarity of physician with differentiated diagnosis method discussed here.
    Keywords: Placental site trophoblastic tumor (PSTT), ultrasound
  • K. Arzamani_G. Abdollahpour_M. R Shirzadi_J. Darvish_Z. Mohammadi_M. Yazdani_A. Mousazadeh Pages 725-733
    Background and Objectives
    Leptospirosis is a reemerging neglected zoonotic diseases caused by leptospires, belonged to the species of Interrogans which containing over 250 serovars. Rodents can act as a main source of infection for humans and animals. The disease has a global distribution, mainly in humid, tropical and sub-tropical regions. In Iran the disease is being reported in many areas and is endemic in north of the country.
    Material &
    Methods
    This study was conducted to investigate the existence of Leptospira antibodies in rodent of North Khorasan Province, Iran. For this study, thirty six rodents were trapped alive. The infecting serovars were identified and the antibody titers were measured by standard microscopic agglutination test (MAT), using a panel of 7 strains of live Leptospira species as antigens and a serial dilutions (1/100 to 1/12800) of serum were used for tiration.
    Results
    Antibody of Leptospira detected in spices of Meriones libycus, Rhombomys opimus and Apodemus witherbyi of the the rodents for the first time in Iran. The result of this study showed that 12 samples (33%) had a positive reaction against one or two sarovars. In general, 4 samples had a posistive reaction with serovar Pomona, 3 samples with Grippotyphosa, 3 samples with Australis, 2 samples with Tarassovi and 2 samples with Icterohaemorrhagiae. The results also showed that the most prevalent leptospira serovar was Pomona (14%) and the most common titer was 1/100 (10 samples) and the highest titer was 1/200 (2 samples).
    Conclusion
    This study is the first serological investigation of rodent infection to leptospirosis in this region and it showed that Leptospirosis is prevalent in rodents in North Khorasan Province.
    Keywords: Leptospirosis, rodent, Serology, Pomona
  • Sh Hosseini, M. Ahmadpour, R. Shirabadi, K. Arzamani, R. Rajabzadeh Pages 735-743
    Background and Objectives
    Based on WHO report, cutaneous leishmaniasis disease is one of the world health problems, especially in tropical and semitropical countries. One of the efficient way for control and prevention of this disease is the education of the people, So called “Health -Go betweens” can have an efficient role in this basis, so the goal of this research is the survey of knowledge, attitude and practice of “Health-Go betweens” about cutaneous leishmaniasis disease in “Esfarayen country in Iran” in 2013.
    Material &
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted on 313 girl “Health -Go betweens” of “Esfarayen country” which had selected based on census in 2013. The data were collected by the questionnaire that its reliability and validity had deliberated. The questionnaires were filled out by “Health-workers”. The data were analyzed by the “SPSS16” software and statistical tests “t-independent” and “chi-square”.
    Results
    All of participants in this study were female. Majority of participants %77 were married and 76.82% of them were village settlers. Mean score of “Health-Go betweens” about cutaneous leishmaniasis disease basis on knowledge was 11.99±2.76, attitude was19.8± 51.61 and practice was 14.83± 5.47. 86/6% of participants had a good knowledge about cutaneous leishmaniasis meanwhile about attitude and practice by sequence was 5.1% and 32.6%. 53.4% of participants had mentioned that their first premiership for gaining the information about cutaneous leishmaniasis were “Health-workers”. Between job with knowledge and attitude showed statistically significant correlation also between settlement place with attitude and practice of participants showed statistically significant correlation (P
    Conclusion
    By regarding to the rather appropriate knowledge of “Health-Go betweens” about cutaneous leishmaniasis disease which have gained from “Health-workers” and the importance of this group activities, the educational emprises and more consideration of health-responsible are requisite.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Health, Go Betweens, Cutaneous Leishmaniasis
  • Mon Hoseinian, F. Kashanian, S. Khoshnevis, Mot Hoseinian Pages 745-759
    Background and Objectives
    The use of gold nanoparticles due to the medical field is expanding for special physical and chemical properties. So in this review we attempted to collect and review previous research into the diagnosis area.
    Material &
    Methods
    This review is based on studies about gold nanoparticles in more than 100 papers in journals and written books on cancer until now. Accordingly 37 relevant cases were selected and studied. Resource selections were based on relevance to the topic, the research year, not duplicate, comprehensive resource and its contents. Keywords for this search were gold Nanoparticles, AU Nanoparticles, Cancer, Diagnosis, Drug delivery, Imaging, Protein respectively.
    Results
    The conducted studies indicate the current tendency toward use of gold nanoparticles is owing to the selective delivery capability, ease of access and low toxicity, allowing scientists to detect cancer at early stage within fewer time frames
    Conclusion
    Biofunctionalized gold particles are detectable in target organs and in vivo with microscopes. These improvements have made the nanoparticles detectable and increased their contrast , providing the ability to measure them easily. Because of the high density of electrons in the gold nanoparticles, images are of greater clarity.
    Keywords: Local Surface Plasmon Resonance) LSPR (, visible light, gold nanoparticles, Cancer diagnosis
  • Ar Dorosty Motlagh, P. Safarpour, M. Hosseini, N. Moamma, H. Safarpour Pages 761-770
    Background and Objective
    Intelligence is generally defined as an individual talent to perceive world and meet his expectations. Numerous studies have been done on the association between intelligence quotient and socio-economic factors. The aim of this study was to investigate the role of these factors on IQ levels in children.
    Materials and Methods
    The current research was a case-control in which 111 female students aged 9-11 years with low and boundary intelligence quotients as the case group and 111 with high and average intelligence quotients as the control group were randomly chosen from 12 public girly primary schools in Bandar Anzali, Iran. To determine the demographic features, mothers were invited to an interview to complete the socio-economic questionnaire. Wechsler’s revised intelligence test was used to determine each student's intelligence quotient. The acquired data were analyzed in chi-square 2, student t-test, Univariate and multivariate logistic regression, SPSS (16.0 version), and Stata 11 SE.
    Results
    intelligence quotients had a significant association with job status and educational level of parents, economic level and the number of employed people in the family. But had no significant association with mother and child's weight and height and also, father's employment, owning a private house and number of children in family.
    Conclusion
    Based on this study, parent's educational level was the most important socio-economic factor on children's IQ levels. So that , the odds of having children with a low intelligence quotient for parents who have no academic education is respectively 2 and 3.5 times more than parents who have academic education.
    Keywords: socio, economic factors, intelligence quotient, primary school students
  • H. Rahmanpour, Sk Hojjat, M. Yaghubi, Sh Seyed Sharifi Pages 771-778
    Background And Objective
    drug abuse is of social concerns in Iran. During past years, Iranians consumption style has been changed. Many of drug abusers are teenagers especially in terms of new drugs such as methamphetamine and crack. The purpose of this study is to examine sensitivity level of behavioral approach system (BAS) and behavioral inhibition system (BIS) as a probable effective factor on tendency toward abusing drugs.
    Materials And Methods
    the present study is a comparative and a cause-effect research. The study sample included 110 men aged 20 to 45 years. This sample consists of drug abusers, irritating drugs abusers, and normal people. The sample members have been selected through convenience sampling method. Data were collected via a BAS/BIS questionnaire which consisted of twenty self-report questionnaire and two subscales, subscales BIS and BAS. The difference between the level of BAS and the BIS were studied in three groups. Data were analyzed with Spss- Version 18 method ANOVA was performed.
    Results
    the findings of this study revealed that BAS of methamphetamine abusers is higher than other groups. Another part of the findings of this study revealed that there is not any significant difference between BAS among methamphetamine and drug abusers. Finally, any significant difference has not observed among three groups of drug abusers, irritating drugs abusers, and normal people in terms of BIS.
    Conclusions
    based on the results of this study it can be said that irritating drug abusers have sensitive BIS than drug users and normal people. This is the main factor that tends abusers toward approach behaviors.
    Keywords: drug abusing, Behavioral Inhibition System, Behavioral Approach System
  • Ar Rahmani, O. Nemati Sani, Aa Dehghan, S. Akbari, Sn Asadzadeh, E. Hosseini Pages 779-792
    Background And Objectives
    The chromium compounds could be hazardous to human’s health. The aim of this study was to compare the Performance of Electro- Fenton and Fenton process in the removal of chromium in presence of cyanide as an Intermediate in aqueous.
    Material &
    Methods
    In this experimental study, a reactor with 1 liter useful volume was used. Four electrodes made of iron were used in EF. Parameters of study including pH, Voltage, initial concentration of chromium, H2O2 and cyanide as an intermediate in EF process and pH, concentration of Fe ions, initial concentration of chromium, H2O2 and cyanide as an intermediate in F process were examined.
    Results
    The results showed that efficiency of EF process in pH=3, Voltag = 20V in 100 mg/lit chromium, was 97%. Also in F process in optimum condition with pH=3, Fe ions = 500mg/lit, H2O2 = 50ml/lit and chromium concentration = 100 mg/L efficiency was 90%. By cyanide addition reactor efficiency was decreased.
    Conclusion
    EF process outperformed Fenton process in removal of chromium compounds.
    Keywords: Electro, Fenton process, Fenton process, chromium, Cyanide, aques
  • M. Zarei, Z. Paydar, A. Irandoost Pages 793-799
    Background And Objectives
    The complications of preterm birth constitute the most common causes of death in infants. The purpose of this study was to identify maternal risk factors contributing to preterm birth.
    Materials And Methods
    This was an analytical research (case-control) which was carried out in 2010 in Shohada Hospital in Quchan. The questionnaires were completed via personal interviews and the collected data were analyzed (CI: 95%) with SPSS v.17 statistical software using descriptive analyze.
    Result
    The results indicated that the most frequent risk factors for preterm birth were multiparity (25%), PROM (8.3%), preeclampsia (8.3%) and renal diseases (6.7%).
    Conclusions
    According to the results of this study, devoting more attempts to promoting the quality and quantity of mother's information about the risk factors of preterm infant birth and emphasizing the pre- pregnancy and during pregnancy cares can play a significant role in reducing the birth of preterm infants.
    Keywords: Infant, Preterm, premature
  • Z. Sargazi, Mr Nikravesh, M. Jalali, Hr Sadeghnia, F. Rahimi Anbarkeh Pages 801-812
    Background and Objectives
    Diazinon (DZN) is an OP insecticide that one of its main mechanisms of toxicity is the inhibition of cholinesterase. The aim of the present study was to investigate the effects of diazinon on cholinesterase activity in adult female rat and protective role of vitamin E that performed following other study on diazinon-induced ovary oxidative stress.
    Material &
    Methods
    In total 30 adult female wistar rats were divided into 5 groups: control (without any intervention), placebo (received only pure olive oil), experimental 1 (DZNꉘ oil, 60 mg/kg), experimental 2 (DZN, 60 mg/kg 嘫 E, 200 mg/kg) and experimental 3 (Vit E, 200 mg/kg). After 2 weeks, 3ml blood from the heart was collected with a heparinated syringe. The Serum and erythrocytes cholinesterases inhibition activity was determined.
    Results
    The results revealed that DZN reduces AchE level in erythrocyte significantly in comparison with those of control group (p
    Conclusion
    The findings of this study indicate DZN decreases AchE and PchE levels in blood while in contrast use of vit E, increase their levels. Therefore, it can be concluded that vit E as antioxidants has a protective effect on AchE activity and reduce the toxicity of DZN in adult female rats.
    Keywords: Diazinon, erythrocyte cholinesterase, Rat, Serum cholinesterase, Vitamin E
  • E. Solgi, M. Keramaty Pages 813-827
    Background And Objectives
    Due to the non-biodegradable and persistent nature, heavy metals are accumulated in vital organs in the human body and lead to serious health disorders. The present study was done to determine the intensity of soil contamination by heavy metals, identify the locations with high contamination levels and assessment of health risk for children (1-5 years old) by soil ingestion.
    Material &
    Methods
    Twenty-four surface soil samples were collected from 12 stations. The concentrations of heavy metals in the soil samples and physicochemical properties were determined. In order to evaluation relationship between heavy metals and soil properties, Pearson correlation was used. Daily exposure to heavy metals by soil ingestion was calculated for children aged 1-5 years
    Results
    The average concentrations for Cu, Zn, Pb and Cd were 18.29 40.54, 63.27 148.06, 9.1020 3.638 and 0.2005 0.1856 mg/kg respectively. The results showed that there is statistically significant relationship between Zn-Cu, Cu-Pb, Cu- Cd, Zn-Pb, Pb-Cd, Zn-Cd, Clay-Silt, Pb-pH, Zn-pH, Zn- Electrical conductivity (EC), Cu- EC, Pb- EC and EC -Cd. The results of the risk assessment indicated that average daily intake of Cu, Zn, Pb and Cd via soil ingestion for children aged 1-5 years are 3.11 10-4, 11.3 10-4, 6.98 10-5 and 1.53 10-6 mg/kg per day respectively.
    Conclusion
    Heavy metals concentration in urban soils of Bojnurd city may be due to traffic emission and industrial activities. Also at present with regard to low daily exposure of metals and compare them with RAIS, they pose no threat to children health.
    Keywords: Heavy metals, Topsoil, Health Risk, Daily Intake, Bojnourd Cit
  • Hs Shakeri, Rb Aboutorabi, M. Saberi, Karimian, Z. Rohani, O. Shahpasandi, A. Akaberi, Hatami Se Pages 829-836
    Background And Objectives
    Enlargement of the thyroid gland is called goiter. The aim of this study is to investigate the prevalence of the goiter and thyroid dysfunction in healthy children aged 7-18 years in Bojnurd city.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was carried out on 176,7-18 years old students in Bojnurd. The demographic and anthropometric data were collected with questionnaires. Physical examination was performed by endocrinologist in order to staging of goiter. Fasting blood sample was obtained to measure the level of thyroid hormones and TSH. The data were analyzed using SPSS software and presented with chi-square, fisher test and logistic regression
    Results
    According to the results 28.4 % of students had goiter including 26.1% grade 1 and 3.2% grade 2. Thyroid function tests revealed 38 students (21.6 %) had subclinical hypothyroidism. A meaningful subclinical hypothyroidism was observed in 26% of girls and 18.2 % of boys (p=0.021).
    Conclusions
    Given that to our results the prevalence of the goiter in Bojnurd was moderate more attention to this would be necessary.
    Keywords: students, Goiter, thyroid, Iran
  • J. Shahinfar, H. Abbaspour, H. Lashkardoost, A. Kameli, A. Rahmani, B. Norellahi Pages 837-845
    Background and Objectives
    There are well documented cases of transmission of nosocomial infections during anesthesia procedures. A significant factor in preventing nosocomial infections is the effective cleaning of anesthesia equipment. The aim of this study was to determine bacterial contaminate rate and type on laryngoscope blades in operation rooms of Imam Ali hospital in Bojnurd.
    Materials And Methods
    In this descriptive study which was done in 2014 , 98 laryngoscope blades were selected in operation rooms randomly. Blind sampling was done with normal saline sterile swap
    Results
    The results showed that from 98 laryngoscope blades 57 blades were contaminated and most contamination was related to gram- positive bacilli.
    Conclusion
    Our findings indicate that current method for washing and disinfection is not effective and so serious measures should be taken to eliminate the potential risk for infection.
    Keywords: Nosocomial infection, Bacterial contaminate, Laryngoscope
  • M. Shaianmehr, A. Sadaghiani Far, Ma Zareipor, M. Abasi, E. Eftekhar, R. Shafiei Pages 847-854
    Background &
    Objectives
    Intestinal parasitic infections are the most prevalent infections in humans in developing countries. The most common method of diagnosis of intestinal parasites in health card applicants is using three stool samples for microscopic examination. The aim of the present study was to evaluate the need for routine delivery three stool samples to check for intestinal parasites in health card applicants who refer to Eghbal health center of Urmia city.
    Material and
    Methods
    In this cross-sectional study samples were collected by way of census from 2774 health card applicant, who refer to Egbal health center during 2014. All samples were examined based on direct stool smear method using normal saline. The results of one turn stool examination were compared with the results of three times stool test using proportion (Z) test.

    Results
    In this study 8322 stool samples were examined. The Positive rate of infection with intestinal parasites after three stool sample examination was 0.8%. Diagnosis of intestinal parasitic infections in different times showed that 90 % of these infections were detected by examining the first specimen submitted.
    Conclusions
    Our findings showed that one turn stool tests, instead of testing three times in asymptomatic health card applicants who refer to urban area for different times to renew their documents, are highly recommended.
    Keywords: Intestinal parasites, Stool examination, Health card examination, Urmia city
  • M. Shoja, M. Shoja, E. Shoja, M. Gharaei Pages 855-863
    Background and Objectives
    Despite impressive advances in pediatrics, preterm labor is known as the most common cause of infant mortality in world and identifying its related risk factors could bring about to reduce of preterm birth. Therefore the present study was aimed to determine the prevalence and contributing factors to preterm birth in alive newborns in Bojnurd.
    Material &
    Methods
    This study was a cross sectional study conducted on 3561 alive newborns in Bentolhoda hospital Bojnurd in 2012. Questionnaire was completed from the records of newborns and mothers and data were analyzed with SPSS18 software and presented with t-tests and chi-square.
    Results
    The incidence of preterm birth was 7.2 %. The mean of mothers’ age was26.8 ± 6.4 years, 55 percent had a high school education and 54% of the newborns in the study were male. Multifetal (p=0.001), Early rupture of membrane (p=0.002), preeclampsia (p=0.03), breech presentation (p = 0.004), use of modern methods for gestation (p = 0.01) pregnancy infection (p = 0.01) contribute to premature birth. There was not relationship between newborns sex, maternal age, Placental abruption, abortion, addiction, trauma in pregnancy and preterm delivery.
    Conclusions
    Considering that preterm birth is a multifactorial phenomenon, identification of risk factors and consequently the screening and identification of mothers with risk factors for preterm delivery can play a part in drawing mothers ‘attention to consider contributing factor and safe delivery.
    Keywords: premature birth, babies, delivery
  • M. Eidy, Kh Kolahdouzan, H. Mohammadi Poranvari, M. Fatemi Pages 865-874
    Background And Objectives
    General anesthesia and surgery are the Cause of various physiological disorders in different organs of patients, giving rise to different complications during recovery of the patient. Emergence from anesthesia and tracheal extubation may be associated with tracheal stimulation ,leading to cough and hemodynamic changes. The objective of this study was to evaluate the effect of remifentanil infusion with maintenance dose on symptoms such as cough and hemodynamic changes after general anesthesia.
    Methods and Materials: In a double-blind clinical trial study, 60 patients underwent discectomy surgery with general anesthesia,were divided into the control group and remifentanil receiving group during emergence from anesthesia. At the end of surgery, remifentanil infusion was discontinued in the control group and in remifentanil receiving group with /015μg/kg/min continued until extubation. Blood pressure, heart rate and oxygen saturation were measured.
    Results
    During the emergence, mean blood pressure and heart rate of remifentanil group 5 minutes after extubation, were significantly lower than those of control group. Oxygen saturation in remifentanil group was significantly higher at 5th minutes after extubation in the comparison with the control group. No significant difference was found in the incidence of cough in patients of both groups. Time awakening from anesthesia was significantly longer in the control group.
    Conclusions
    Maintain a low dose of remifentanil infusion during emergence from anesthesia decreased hemodynamic changes without delay of awakening time significantly.
    Keywords: remifentanil, hemodynamic changes, extubation, discectomy
  • M. Fathi, S. Abroun Pages 875-884
    Background and Objective
    Endurance activity and "mediator complex subunit 13" significantly influence on structure and tissue of heart. The purpose of this study was to investigate the effects of a long time endurance activity program on "mediator complex subunit 13" gene expression in the left ventricle.
    Materials And Methods
    14 rats under controlled conditions were housed and after familiarization randomly were assigned into control and Experimental groups, the experimental group performed an endurance activity program (14 weeks) on motorized treadmill, and then 48 hours after the end of the last session were anesthetized and sacrificed. The left ventricle of the heart was removed. Real time RT-PCR method was used to determine the expression levels of "mediator complex subunit 13" gene in the left ventricle. Finally t-test was used to evaluate collected data.
    Results
    The results of this research showed, physical activity not only influences on heart weight indices, but also it enhances "mediator complex subunit 13"gene expression in left ventricle of trained rats.
    Conclusions
    Given to the effects of endurance activity on the size of left ventricle and its indices, it seems part of these effects were related to "mediator complex subunit 13" gene expression.
    Keywords: mediator complex subunit 13gene, endurance activity, left ventricle
  • Ghh Farjah, P. Hadavi, B. Pourheidar, M. Zirak Javanmard, B. Heshmatian Pages 885-895
    Background And Objective
    Peripheral nerve injuries are common. Although the nerve autograft still remains the clinical gold standard in bridging nerve injury gaps, but has severed disadvantages. The human umbilical vein (HUV) is appropriate for several vascular reconstructive applications. The aim of this study was to evaluate the final outcome of nerve regeneration across the human umbilical vein channel in comparison with autograft.
    Material and
    Method
    In this study, 30 adult male rats were used. The rats were divided three groups: sham surgery, umbilical vein and autograft. one cm of the sciatic nerve was removed, and then the gap was repaired by the umbilical vein or nerve autograft. Nerve regeneration was examined at days 28 and 90 after repair by sciatic function index (SFI), electrophysiological assessments, histology and immunohistology staining.
    Results
    On post operation days 60 and 90, the mean of SFI in autograft group was greather than umbilical vein group, but the difference was not significant (P >0.05). On day 90, the mean nerve conduction velocity (NCV) in autograft group was significantly greater than umbilical vein group (P
    Conclusion
    The results of this study indicate that the positive effects of umbilical vein may be useful for treating peripheral nerve injuries.
    Keywords: Regeneration, Sciatic nerve, Human umbilical vein, Nerve guidance channel, Rat
  • Sh Mafinezhad, Gh Bayani, Y. Bozorgnia, M. Khodaparast, Sh Jodat Pages 897-904
    Background and Objectives
    Jaundice is considered as a common clinical condition during. Prevention of severe hyperbilirubinemia is safer and easier than current therapies, like phototherapy or blood exchange. In some animal and human studies, zinc was found effective in reducing jaundice. In this study we evaluated the effect of oral zinc sulfate on serum bilirubin of newborns under 1800 gram.
    Materials And Methods
    This randomized, clinical trial was performed on preterm (
    Results
    Among 66 eligible newborns 32 were placed in group A and 34 in group B. The mean serum bilirubin in group A and B was defined as 7.7± 2 and 8.7± 2, in the third day (P = 0.053) and 6± 2 vs 7.6± 2 (P=0.012) in the seventh day, respectively and showed significant difference between two groups. Duration of phototherapy was recorded longer among placebo group (108 vs 84 hours)
    Conclusion
    The current study showed that prophylactic administration of 10 mg zinc sulfate in preterm babies may reduce serum bilirubin. Weight loss at the end of first week of life was less among newborns received zinc sulfate. Less phototherapy duration was reported in the zinc group in comparison with the placebo group. No acute adverse effects were reported in the zinc group.
    Keywords: Newborn, bilirubin, Zinc Sulfate, Phototherapy
  • A. Mohammadimanesh, H. Mozzaffari Khosravi, Aa Vahidiniya, S. Doaei, I. Salehi Pages 905-916
    Background and Objectives
    The prevalence of diabetes is increasing rapidly. Diabetic patients are deprived of sugar sweetener consumption due to their high blood sugar. Choosing appropriate substitutes in the meal plan of diabetic patients is one of the important therapeutic strategies. The purpose of this study was to evaluate the effect of different types of honey on the levels of glucose, fructosamine and insulin of diabetic rats.
    Material &
    Methods
    This study was an interventional clinical trial animal study. In this study 64 wistar rats were used, which were divided into 8 groups. The drug of Streptozocin was used to induce diabetes in 4 groups of rats. Three types of Acacia honey, Astragalus honey, and Nodoushan Yazd honey were used in 3 groups of diabetic rats and 3 groups of normal rats. 2 groups also were considered as control groups of diabetic and normal groups.
    Results
    Difference in blood glucose of diabetic and normal rats was not significant in the receiver groups of different types of honey. Fructosamine levels also did not have significant differences in diabetic and normal groups. On the other hand, the honey consumption significantly increased insulin levels in healthy groups.
    Conclusion
    The present study showed that three types of honey don’t have any effect on blood glucose and fructosamine levels of serum of diabetic and normal rats, but they cause an increase in serum insulin levels. Based on the findings of this study, it is recommended that honey is a safe natural sweetener and even can be beneficial.
    Keywords: Honey, glucose, Diabetes, fructosamine, insulin
  • S.H. Nabavi, S. Mohammadi, S. Ghorbani, H. Lashkardoost Pages 917-927
    Background and Objectives
    Emotional intelligence is a concept based on the emotional and social intelligence which Nowadays, has been growing in interpersonal relationships, in the sphere of educations, the workplaces, and the families. This study was aimed to determine the relationship between emotional intelligence and computer games in students.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional. The target population included all students of junior high school in Bojnurd, out of which 205 subjects were recruited through a multistage random sampling. For collecting the data in this study, “Shot” questionnaire of emotional intelligence and questionnaire which included variables related to computer games and demographic, was applied. The independent t-test, ANOVA and Pearson correlation test in SPSS20 software were used for analyzing the data.
    Results
    The mean age of the students was 13.05±0.62 years. The subjects were 51.2% males and 48.8 percent female. Results showed a statistically significant relationship between emotional intelligence of students and the kind of game which adolescents more loved to do and the type of game. There was not any significant association between emotional intelligence and other variables.
    Conclusion
    Because of the relationship between emotional intelligence of students and the type of computer games, the twofold effect of such relationship should be considered.
    Keywords: emotional intelligence, computer games, adolescents
  • P. Hashemian, M. Edris Sedaghati Pages 929-937
    Background and Objectives
    Relationship between family functioning and psychological characteristics of the individual is one of the most important discussions of family therapy. Schizophrenia and bipolar I disorder are very common in hospitalized patients. So we decided to investigate and campare the family functioning between these two groups of patients.
    Material &
    Methods
    In this case control study 50 patients with schizophrenia , 50 patients with bipolar I disorder and control group consists of 50 different professions were evaluated by family assessment device scale (FAD-I). Final results of the three groups were compared by SPSS V21 software.
    Results
    Findings indicate a significant difference between the two groups with the control group. Family dysfunction in patients with schizophrenia in both sexes was more severe than patients with bipolar I disorder. But in terms of age, significant differences between the two groups was found only in patients 20 to 40 years.
    Conclusion
    Based on the results of this study due to more severe impairment of family functioning in patients with schizophrenia, it seems that family therapy as an adjunctive treatment could be helpful.
    Keywords: Family functioninig_Schizophrenia_Bipolar I disorder
  • Safdari Mr, Tavakoli M., Tafaghodi P., Rahimian, Abad M Pages 939-945
    Seizure resulted from tramadol can cause bilateral joint dislocation. This study is a rare case report that represents fracture and dislocation of right shoulder due to seizure in a 32years old man that had consumed a 300mg single dose of tramadol. He did not have any history of previous seizure or spontaneous dislocation of the shoulder. The right shoulder radiography and MRI demonstrated dislocation of the head of humerus with fracture of its greater tuberosity. Seizure as a side effects of therapeutic dose of tramadol, can occur during sleep, resulting to serious complications.
    Keywords: ramadol, shoulder dislocation, seizure