فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1394)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کورش سایه میری، میلاد اعظمی، ساسان نیک پی، میلاد برجی، فاطمه سایه میری صفحات 1-10
    مقدمه و اهداف
    موثرترین راه پیشگیری از ابتلا به هپاتیت B علاوه بر کاهش تماس، واکسیناسیون می باشد. در مطالعه های مختلف پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در کارکنان درمانی کشور متفاوت آمده است و یک برآورد کلی از آن وجود ندارد.این مطالعه با هدف تعیین پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در کارکنان درمانی ایران به روش متاآنالیز انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه یک مرور سیستماتیک بر اساس بانک های اطلاعاتی داخلی شامل:Magiran، IranMedex، IranDoc، SID،Medlib و بین المللی شامل: Scopus، PubMed، ScienceDirect و هم چنین موتورجستجوی Google Scholar بدون محدودیت زمانی تا سال 1394 انجام شد. جستجو توسط دو نفر از پژوهشگران به صورت مستقل با استفاده از کلیدواژه های استاندارد فارسی و انگلیسی صورت گرفت. سپس تمام مقاله های مرور شده که دارای معیار ورود به مطالعه بودند؛ مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از مدل اثرات تصادفی به روش متاآنالیز و نرم افزار Stata نسخه 1/11 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    نتایج
    در 21 مطالعه، تعداد 6311 نمونه مورد بررسی قرار گرفت. سابقه ی تزریق و پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در کارکنان درمانی ایران به ترتیب 9/86 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 7/90-83) و 3/70 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 75-6/65) برآورد شد. کم ترین و بیشترین مقدار پوشش واکسیناسیون مربوط به شمال با 7/52 درصد و غرب کشور با 2/87 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در کارکنان درمانی ایران نسبت به کشورهای اروپایی کم تر بوده و نیازمند برنامه ریزی و سیاست گذارهای جدید برای به حداکثر رساندن پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در این گروه از مشاغل پرخطر می باشد.
    کلیدواژگان: واکسیناسیون، هپاتیت B، پرسنل بهداشتی، درمانی، ایران، متاآنالیز، بررسی نظام مند
  • محمد خدادوست، پروین یاوری، مسعود بابایی، فاطمه سروی، سید سعید هاشمی نظری صفحات 11-22
    مقدمه و اهداف
    سیاستگذاران حوزه ی بهداشت لازم است بدانند داده هایی که مبنای تصمیم گیری آنان را تشکیل می دهد تا چه اندازه قابل اعتماد است. میزان کامل شماری ثبت به عنوان معیاری از کیفیت ثبت سرطان مورد استفاده قرار می گیرد که عبارت است از مقداری از موارد بروز سرطان قابل گزارش در جمعیت مورد بررسی که واقعا در سامانه ثبت شده اند.
    روش کار
    پس از حذف موارد تکراری، تعداد کل 471 مورد جدید سرطان مری که توسط داده های پاتولوژی، مستندات بیمارستانی و گواهی های مرگ در طی سال های 1385 و 1387 به مرکز ثبت سرطان اردبیل گزارش شدند؛ وارد مطالعه گردید. میزان بروز با استفاده از روش صید- بازصید و با استفاده از مدل های لگاریتم خطی برآورد شد. به منظور انتخاب مدلی که بیش ترین برازش را دارد؛ از معیارهای BIC، G2 و معیارهای اطلاعات آکائیک و بیزین استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، مدلی دارای ارتباط بین دو منبع پاتولوژی و مستندات بیمارستانی و هم چنین منبع گواهی های مرگ به طور مستقل از این دو منبع به عنوان مدلی که بهترین برازش را دارد؛ انتخاب شد. برآورد میزان کلی کامل بودن ثبت برای سرطان مری برای سال های 1385 و 1387 برابر با 36 درصد بود. منبع پاتولوژی بیش ترین میزان کامل شماری ثبت را برای سرطان مری با کامل شماری 17/21 درصد داشت. میزان برآورد شده بروز محاسبه شده توسط روش لگاریتم خطی به ترتیب 71/49 و 87/53 در صدهزار نفر محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    میزان پایین کامل شماری ثبت در اردبیل نیاز به اعمال تغییراتی در بیماریابی و خلاصه سازی مشخصاتی مانند استفاده از کد ملی و پرونده الکترونیک سلامت افراد به منظور ثبت دقیق تر سرطان است.
    کلیدواژگان: صید، بازصید، برآورد بروز، لگ خطی، سرطان مری، کامل شماری
  • نجف زارع، سمیه خدارحمی، عباس رضاییان زاده صفحات 23-33
    مقدمه و اهداف
    سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطآن ها در بین زنان بوده و پس از سرطان ریه دومین علت مرگ ومیر را به خود اختصاص می دهد. هدف از این مطالعه، استفاده از مدل های بیز برای بررسی اثر عوامل پیش آگهی روی بقای زنان مبتلا به سرطان پستان در جنوب ایران پس از عمل جراحی است.
    روش کار
    طی سال های 85-1380، داده های مربوط به 1192 بیمار مبتلا به سرطان پستان در مرکز تحقیقات سرطان بیمارستان نمازی جمع آوری شد. از این تعداد، داده های کامل مربوط به 1148 بیمار به طور کامل ثبت شد. داده ها توسط دو روش بیز پارامتری و کاکس بیزی و با در نظر گرفتن 05/0 به عنوان سطح معنی داری با استفاده از نرم افزار WinBUGS نسخه 14 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران (سن در زمان تشخیص) در این مطالعه 47 سال به دست آمد. در تحلیل تک متغیره کاکس ارتباط معنی داری بین متغیرهای سیگار کشیدن (009/0=P)، متاستاز به استخوان ( 01/0=P) ، تعداد گره های لنفاوی درگیر
    (001/0=P)، درجه بدخیمی تومور (نوع یک: well-differentiated، نوع دو: moderately-differentiated، نوع سه: poorly-differentiated) (001/0=P)، روش جراحی ( 015/0=P)، وضع اقتصادی ( 025/0=P) و اندازه ی تومور (001/0=P) با مرگ ومیر مشاهده گردید و در ادامه با برازش مدل های بیز، تنها متغیرهای اندازه ی تومور، درجه ی بدخیمی تومور و تعداد گره های لنفاوی درگیر از نظر معنی دار شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، متغیرهای وابسته به ویژگی بالینی بیماری در مرگ ومیر تاثیر اصلی را داشتند
    کلیدواژگان: بقا، سرطان پستان، مدل بیز، درجه بدخیمی، گره های لنفاوی
  • راضیه راستی، حامد پور آرام*، احمدرضا درستی مطلق، رامین حشمت صفحات 34-42
    مقدمه و اهداف

    ناامنی غذایی مشکل عمده سلامت عمومی است. بارداری برنامه ریزی نشده پیامدهای نامطلوب بر سلامت جسمی و روحی مادر و جنین می گذارد. این مطالعه با هدف مقایسه ارتباط ناامنی غذایی و برخی ویژگی های دموگرافیک، اجتماعی، اقتصادی، باروری و بارداری در بارداری های با برنامه و بدون برنامه فلاورجان در سال 1393 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد- شاهدی روی دو گروه 200 نفره بارداری بدون برنامه (گروه مورد) و بارداری با برنامه (گروه شاهد) با انتخاب تصادفی سیستماتیک انجام شد.. اطلاعات مورد نیاز با پرسشنامه های خود ساخته و امنیت غذایی (USDA)، طی مصاحبه با مادران جمع آوری و داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های مربع کای، t، مان ویتنی ، ضریب همبستگی و رگرسیون لجستیک، آنالیز شد.

    نتایج

    فراوانی ناامنی غذایی گروه مورد (51 درصد) به طور معنی داری بیش تر از گروه شاهد (37 درصد) بود. ناامنی غذایی شانس بارداری برنامه ریزی نشده را 15/1 برابر افزایش داد.(CI 95% for OR 1.08-1.22 شانس بارداری برنامه ریزی نشده در شرایط ناامنی غذایی بدون گرسنگی نسبت به شرایط امن غذایی 324/0 برابر بود(.(CI 95% for OR 0.181-0.58 این شانس در وضع ناامنی غذایی با گرسنگی بیش تر شد. در هر دو گروه ویژگی های دموگرافیک (به جز سن سرپرست درگروه شاهد)، باروری و بارداری رابطه ی مستقیم، وضع اقتصادی و اجتماعی رابطه ی معکوس معنی دار با امنیت غذایی داشتند.

    نتیجه گیری

    ناامنی غذایی با ویژگی های دموگرافیک، اقتصادی، اجتماعی و سوابق باروری و بارداری رابطه داشته و به همراه نداشتن برنامه ریزی برای بارداری، حاصل بارداری و سلامت نسل آینده را به خطر می اندازد.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، بارداری برنامه ریزی شده، ناامنی غذایی، فلاورجان
  • علیرضا افشاری صفوی، حسین کاظم زاده قره چبق، منصور رضایی صفحات 43-51
    مقدمه و اهداف
    داده های گمشده، چالش بزرگی در پژوهش ها به شمار می آیند. به فراخور نوع مطالعه و نوع متغیرهای مورد بررسی، روش های گوناگونی برای کار با این داده ها تا کنون معرفی شده است. هدف این مطالعه مقایسه پنج روش جانهی متداول در برخورد با گمشدگی در داده های پرسشنامه ای بود.
    روش کار
    در این مطالعه تعداد500 پرسشنامه مربوط به خوددرمانی در بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گرفت. گمشدگی در مشاهده ها به صورت تصنعی و با انتخاب تصادفی سوالاتسوالات و سپس حذف آن ها تولید شد. پنج روش جانهی عبارت بودند از: 1- میانگین سوالاتسوالات؛ 2- میانگین فردی؛ 3- نمای فردی؛ 4- رگرسیون خطی؛ و 5- الگوریتم EM. برای هر روش میانگین و انحراف معیار نمرات جانهی شده با مقادیر اصلی مقایسه گردید. هم چنین ضریب همبستگی اسپیرمن، درصد دسته بندی اشتباه و آماره کاپا نیز محاسبه شد.
    یافته ها
    مقدار آماره کاپای بالاتر از 81/0 برای سطح گمشدگی 10 درصد بیانگر توافق تقریبا کامل در این سطح از گمشدگی بود. الگوریتم EM بالاترین میزان توافق با نتایج داده های واقعی را با مقدار آماره کاپای 886/0 نشان داد. هم چنین با افزایش میزان گمشدگی اطلاعات به 30 درصد، الگوریتم EM و روش میانگین فردی با مقدار کاپای 697/0 و 687/0از توافق نسبتا مشابهی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه الگوریتم EM دقیق ترین روش برای کار با داده های گمشده در تمام الگوهای مورد ارزیابی شناخته شد. روش میانگین فردی به دلیل سادگی کار با داده های گمشده به ویژه برای بیش تر خوانندگان غیرآماری می تواند مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الگوریتم EM، داده های گمشده، دیابت، خوددرمانی، آماره کاپا، رگرسیون
  • نسیم وهابی، فرید زایری، عزت الله فاضلی مقدم، مهدی صفری، فرزاد ابراهیم زاده * صفحات 52-61
    مقدمه و اهداف

    اختلال رشد قد و وزن یکی از مهم ترین اختلال های سلامت کودکان زیر دو سال در کشورهای در حال توسعه است. عدم رسیدگی به این اختلال می تواند باعث عوارضی چون افزایش مرگ، معلولیت ذهنی، عاطفی یا جسمی کودکان شود. هدف این مطالعه، بررسی روند رشد کودکان و عوامل موثر بر آن است.

    روش کار

    این مطالعه ی همگروهی گذشته نگر روی 2030 کودک زیر دو سال شهر خرم آباد انجام شد که به روش نمونه گیری طبقه ای و خوشه ایانتخاب شدند. بر اساس پرونده خانوار، روند رشد وزن به صورت یک متغیر چهار سطحی (افت، توقف، کندی و مطلوب) و روند رشد قد به صورت یک متغیر سه سطحی (توقف، کندی و مطلوب) ثبت شدند و در نهایت با استفاده از یک مدل طولی حاشیه ای و نرم افزار SAS نسخه 2/9 مدل بندی شدند.

    یافته ها

    رخداد حداقل یک مرتبه افت در منحنی رشد وزن و یک مرتبه توقف در منحنی رشد قد به ترتیب 2/14 و 4/10 درصد بود. بر اساس مدل حاشیه ای، اثر سن کودک و سطح تحصیلات مادر بر روند رشد کودک معنی دار بود. با وجود این، جنسیت، مرتبه ی تولد و تغذیه ی انحصاری با شیر مادر در 6 ماه نخست، ارتباط معنی داری را با روند رشد نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج و شیوع نسبتا بالای اختلال رشد در کودکان زیر دو سال، به نظر می رسد افزایش آگاهی مادران کم سواد در مورد روش های تغذیه ی کودکان زیر دو سال مهم ترین رویکرد مقابله با اختلال رشد کودک باشد. هم چنین بیش ترین تمرکز کادر بهداشتی باید روی پایش رشد کودکان بالای 12 ماه معطوف گردد.

    کلیدواژگان: روند رشد، قد، وزن، کودکان زیر دوسال، مدل بندی حاشیه ای، خرم آباد
  • محمد آرام احمدی، عباس بهرامپور صفحات 62-69
    مقدمه و اهداف
    بیماری دیابت از جمله بیماری های مزمن بوده، که درمان قطعی ندارد و شایع ترین علت قطع اندام، نابینایی و نارسایی کلیوی و از عوامل خطر در ایجاد بیماری های قلبی است. رگرسیون لجستیک و تحلیل جداسازی از مدل های تحلیل آماری برای امر پیش بینی و جداسازی چند متغیره می باشند. هدف تعیین متغیرهای تاثیرگذار بر دیابت نوع 2 و مقایسه مدل های رگرسیون لجستیک و تحلیل جداسازی می باشد.
    روش کار
    داده ها شامل اطلاعات 5357 نفر از مرکز فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کرمان میباشد. متغیر پاسخ دیابت ومتغیرهای وزن، قد،(BMI) Body Mass Index)(، دور کمر، دور باسن، نسبت کمر به باسن (WHR) ، Waist hip Ratio)( کلسترول و... در مدل در نظر گرفته شدند. برای مقایسه از حساسیت، ویژگی، دقت، منحنی راک و شبیه سازی استفاده شد.
    نتایج
    حساسیت، ویژگی و دقت پیش بینی در مدل لجستیک و تحلیل جداسازی به ترتیب 74، 1/71 و 5/71 و 4/22،22/95 و 3/85 بود. منحنی راک برای مدل رگرسیون لجستیک 3/80 درصد 0 و تحلیل جداسازی 1/80 درصد به دست آمد. شبیه سازی نشان داد که حساسیت، ویژگی، دقت و منحنی راک در مدل لجستیک و مدل جداسازی به ترتیب 18/99، 49/98 ، 59/98 و 9/99 و 62/92 ، 19/99 ، 26/98 و 56/99 شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که دور کمر، سن، جنس، مصرف داروی کاهنده فشار خون، اندازه فشار خون سیستولیک و سطح LDL مهم میباشند. حساسیت در مدل لجستیک بیشتر ، اما ویژگی و دقت پیش بینی در تحلیل جداسازی بالاتر بود. منحنی های راک نشان داد که مقادیر پیش بینی به طور مجانبی یکسان بودند.
    کلیدواژگان: حساسیت، ویژگی، رگرسیون لجستیک، تحلیل جداسازی، منحنی راک
  • پریچهر کیمیایی، محمود بختیاری، معصومه میرزامرادی، سپیده اشرفی وند، محمد علی منصورنیا صفحات 70-78
    مقدمه و اهداف
    از واژه ی عمومی نئوپلازی های تروفوبلاستیک حاملگی (GTN) برای توصیف طیف وسیعی از بیماری های بدخیم تروفوبلاست که در برگیرنده ی مول مهاجم، کوریوکارسینوما، تومور اپیتلوئیدی تروفوبلاست و تومور تروفوبلاستی محل جفت است؛ استفاده می شود. این مطالعه با هدف پیش بینی ابتلا به GTN در افراد مبتلا به حاملگی مولار در شهر تهران انجام گرفته است.
    روش کار
    در این مطالعه تمام موارد مربوط به مول کامل و نسبی که حداقل 4 تیتر β-hCG برای آن ها ثبت شده بود؛ وارد مطالعه شدند. در مرحله پیش و پس از برازش مدل مناسب برای محاسبه سطح زیر منحنی مربوط به هر متغیر پیشگویی کننده ابتدا نوع ارتباط- خطی یا غیر خطی بودن- با استفاده از روش های(locally weighted scatter plot smoothing) Lowess Smoother و (Fractional polynomial regression) Fracpoly تعیین و سپس برای ترسیم نمودار ROC از مدل متناسب با برازش داده ها استفاده شده است.
    نتایج
    آنالیز ناپارامتریک مربع کای نشان داد که بین مولفه های یک حاملگی مولار پر خطر و ابتلای افراد به GTN ارتباط معنی داری وجود نداشت (39/0P=). در مجموع از 201 مورد حاملگی مولار، 61 نفر (30 درصد) دارای یکی از مولفه های وجود حاملگی مولار پر خطر با خود هستند. منحنی راک با سطح زیر منحنی 86/0 نشان داد که شیب خط رگرسیونی غلظت هورمون β-hCG با حساسیت 73 درصد و ویژگی 88 درصد به عنوان یک متغیر پیش بینی کننده ی مناسب قابلیت استفاده دارد.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود، تیتر روز 21ام و شیب خط رگرسیونی هورمون HCG به عنوان یک متغیر ممیزی برای افرادی که دچار GTN شده و آن هایی که بهبود خودبه خودی بوده اند؛ استفاده شود.
    کلیدواژگان: پیش بینی، نئوپلازی تروفوبلاستیک حاملگی، حاملگی مولار، شیب خط رگرسیونی
|
  • K. Sayehmiri, M. Azami, S. Nikpey, M. Borji, F. Sayehmiri Pages 1-10
    Background And Objectives
    In this regard, in addition to reducing exposure, the most effective way to prevent hepatitis B is vaccination. The coverage of hepatitis B vaccination in the Iranian Health Personnel is reportedly different in various studies and there is not an overall estimate of it. Therefore, the present study was conducted to determine the immune response to hepatitis B vaccine among Iranian Health Personnel using the meta-analysis method.
    Methods
    This study was a systematic review of the Iranian databases, including Magiran, Iran Medex, IRANDOC, SID, MEDLIB and international databases, including Scopus, PubMed, ScienceDirect and the Google Scholar search engine without any time limit to 2015 using standard Persian and English keywords. Searches were conducted by two researchers independently. Meta-analysis was performed using STATA, version 11.1 to combine data through Random Effects Model.
    Results
    We evaluated 6311 subjects in 21 studies. The history of injection and complete coverage of hepatitis B vaccination in the Health Personnel was 86.9% (CI: 95%, 83-90.7) and 70.3% (CI: 95%, 65.6-75), respectively. The minimum and maximum vaccination coverage were related to the North (52.7%) and West of Iran (87.2%), respectively.
    Conclusion
    The coverage of hepatitis B vaccination in Iranian Health Personnel is less than European countries, which requires new management strategies and policies to maximize hepatitis B vaccination in high risk professional groups.
    Keywords: Vaccination, Hepatitis B, Health personnel, Iran, meta, analysis, Systematic review
  • M. Khodadost, P. Yavari, M. Babaei, F. Sarvi, Ss Hashemi Nazari Pages 11-22
    Background And Objectives
    completeness of registration is used as one of the measures of the quality of a cancer registry, which is the degree to which reportable incident cases of cancer in the population of interest is actually recorded in the registry.
    Methods
    After removing the duplicates, a total of 471 new cases of esophagus cancer reported by three sources of pathology reports, medical records, and death certificates to Ardabil Province Cancer Registry Center in 2006 and 2008 were enrolled in the study. The incidence rate was estimated based on the capture-recapture method and the use of the log-linear models. BIC, G2 and Akaike statistics were used to select the best-fit model.
    Results
    In this study, a model with linkage between pathology reports and medical records and a model with death certificates alone, independent of the previous two sources, was the best fitted model. The estimated total completeness of esophagus cancer in 2006 and 2008 was 36% .The source that had the most completeness for esophagus cancers was pathology reports with 21.17%. The estimated incidence rate calculated by the log-linear method for the years 2006 and 2008 was 49.71 and 53.87 per 100,000 population, respectively.
    Conclusion
    Based on the obtained results, it can be concluded that the low degree of completeness in Ardabil Province requires some changes in data abstracting and case finding such as the use of personal national code and electronic health records to create a more accurate cancer registry.
    Keywords: Capture, recapture, Incidence estimation, Log, linear, Esophagus cancer, Cancer registration, Completeness
  • N. Zare, S. Khodarahmi, A. Rezaianzadeh Pages 23-33
    Background And Objectives
    Breast cancer is one of the most common cancers among women and is the second main cause of death after lung cancer. The objective of this study was to use the Bayes model to analyze the prognostic effects on the survival of the women with breast cancer after surgery in the south of Iran.
    Methods
    The date was collected 1192 women who had breast cancer in Namazi Hospital Research Center between 2001 and 2006. The complete information of only 1148 of them was registered. Parametric Bayes and Bayes Cox methods were used. Considering 0.05 as the level of significance, the data analysis was done using the WinBUGS14 software.
    Results
    The mean age of the patients (at the time of diagnosis) was 47 years in this study. Cox one-variable analysis showed a significant relationship between survival and smoking (P=0.009), bone metastasis (P=0.01), the number of lymph nodes (P=0.001), the tumoral level of malignancy (P=0.001), the surgical method (P=0.015), financial status (P=0.025), and the tumor size (P=0.001). By fitting Bayes models the variables tumor size, level of malignancy and number of lymph nodes were significant.
    Conclusion
    The results showed that clinicopathological features of cancer had a significant role in the survival of the patients.
    Keywords: Survival, Breast cancer, Bayesian model, Level of malignancy, Lymph nodes
  • R. Rasty, H. Pouraram, A. Dorosty Motlagh, R. Heshmat Pages 34-42
    Background And Objectives

    Food insecurity is a major public health problem. The impact of unplanned pregnancy on the physical and mental health of the mother and the fetus is unfavorable. This study was conducted to compare the relationship between food insecurity and some demographic and socioeconomic characteristics, fertility, and pregnancy in women with planned and unplanned pregnancy in Falavarjan in 1393 (2014).

    Methods

    This case-control study was performed on 200 women with unplanned pregnancy (cases) and 200 women with planned pregnancy (controls) using systematic random selection. Information was collected through researcher-made and Food Security questionnaires (USDA) through interviews with the mothers. Data was analyzed with the SPSS software version 16.0 and chi-square, t-test, Mann-Whitney test, correlation coefficient, and logistic regression.

    Results

    The prevalence of food insecurity was significantly higher in cases (51%) than in controls (37%). Food insecurity increased the risk of unplanned pregnancy by 1.15 times (CI 95% for OR 1.08-1.22). The risk of unplanned pregnancy, in terms of food insecurity without hunger was 0.324 times more than food security conditions. The odds increased in the state of food insecurity with hunger. In groups, demographic characteristics (except for the age of the household head in the control group), fertility and pregnancy had a significant direct relationship and socioeconomic status had a significant inverse relationship with the household food security.

    Conclusion

    Food insecurity is associated with demographic and socioeconomic characteristics and the history of fertility and pregnancy. Unplanned pregnancy endangers the outcome of pregnancy and the health of the future generations.

    Keywords: Food Security, Pregnancy planned, Food Insecurity, Falavarjan
  • A. Afshari Safavi, H. Kazemzadeh Gharechobogh, M. Rezaei Pages 43-51
    Background And Objectives
    Missing data is a big challenge in the research. According to the type of the study and of the variables, different ways have been proposed to work with these data. This study compared five popular imputation approaches in addressing missing data in the questionnaires.
    Methods
    In this study, 500 questionnaires were used for self-medication in diabetic patients. Missing in the observations was artificially generated by random selection of questions and then deleting them. Five imputation ways included: 1) the mean of the questions, 2) the mean of the person, 3) the mode of the person, 4) linear regression, and 5) EM algorithm. For each method, the mean and standard deviation were compared with imputation. The Spearman correlation coefficient, the percentage of incorrectly classified and kappa statistic were also calculated.
    Results
    A kappa higher than 0.81 represented almost perfect agreement at 10% missingness. The EM algorithm showed the highest level of agreement with the results of actual data with a Kappa of 0.886. With increasing missingness to 30%, the EM algorithm and the mean of the person showed a rather similar agreement with a Kappa of 0.697 and 0.687, respectively.
    Conclusion
    In this study, the EM algorithm was the most accurate method for handling missing data in all models. The mean of the person method is easy for handling missing data, especially for most non statisticians.
    Keywords: Algorithm EM, Missing data, Diabetes, Self, treatment, Kappa statistics, Regression
  • N. Vahabi, F. Zayeri, E. Fazeli Moghadam, M. Safari, F. Ebrahimzadeh Pages 52-61
    Background And Objectives

    Disorders of height and weight growth are the most important health disorders affecting children younger than two in developing societies. Failure to treat these disorders can lead to the increased mortality and mental, emotional or physical disability. The objective of this study was to investigate the growth trends of children and the factors affecting it.

    Methods

    This retrospective cohort study was conducted on 2030 children younger than two in Khorramabad, Iran who were selected using stratified and cluster sampling. Based on household records, the weight growth trend was recorded as a four-level variable (decline, stagnation, slowness and desirable) and the the height growth trend was recorded as a three-level variable (stagnation, slowness and desirable); finally, the data were modeled using a longitudinal marginal model and the SAS software version 9.2.

    Results

    The incidence of at least one decline in the weight growth curve and one stagnation in the height growth curve was 14.2% and 10.4%, respectively. The child’s age and the maternal educational level had a significant effect on the growth trends. However, the sex, parity and the exclusive breastfeeding during the first six months had no significant relationship with the growth trends.

    Conclusion

    Given the results and the relatively high prevalence of growth disorders among children, it seems that increasing the awareness of low literate women about feeding of the children is the most important approach to manage growth disorders. Additionally, health-care professionals should mostly focus on monitoring the growth of children older than 12 months.

    Keywords: Growth trend, Height, Weight, Children less than two, Marginal modeling, Khoramabad
  • M. Aram Ahmadi, A. Bahrampour Pages 62-69
    Background And Objectives
    Diabetes is a chronic and common metabolic disease which has no curative treatment. Logistic regression (LR) is a statistical model for the analysis and prediction in multivariate statistical techniques. Discriminant analysis is a method for separating observations in terms of dependent variable levels which can allocate any new observation after making discriminating functions. The aim of this study was to compare and determine the effective variables in type 2 diabetes.
    Methods
    The data included 5357 persons obtained through a cohort study in Kerman, southeastern Iran, in 2009-11. Diabetes was considered the response variable. The independent variables after deleting colinearity and correlated variables included height, waist circumference, age, gender, occupation, education, drugs, systolic blood pressure, HDL, LDL, drug abuse, activities, and triglyceride. Sensitivity, specificity, accuracy, and ROC curve were applied for determining and comparing the prediction power of the models.
    Results
    The results in the reduced model with extracted significant variables from the full model, the sensitivity of the LR model and DA was 74% and 22.4%, the specificity of the LR model and DA was 71.1 % and 95.4 %, the prediction accuracy of the LR model and DA was 71.5% and 85.3%, and the ROC curve of the LR model and DA was 80.3% and 80.1%, respectively.Simulation showed the sensitivity, specificity, accuracy, and ROC curve was 99.18%, 98.49%, 98.59%, and 99.9% for the LR model and 92.62%, 99.19%, 98.26%, and 99.56% for DA, respectively.
    Conclusion
    The results showed that the risk factors of diabetes in the logistic regression reduced model were waist circumference, age, gender, LDL level, systolic pressure, and drugs. Also, the sensitivity of the LR model was more than DA while DA had a higher specificity and prediction accuracy. Comparison of the ROC curve showed that the prediction estimated values were rather similar in both models, but the two models were the same asymptotically.
    Keywords: Sensitivity, Specificity, Logistic regression, Discriminant analysis, ROC curve
  • P. Kimyaiee, M. Bakhtiyari, M. Mirzamoradi, S. Ashrafivand, Ma Mansournia Pages 70-78
    Background And Objectives
    GTN is a general term for an extensive range of malignant trophoblastic diseases including invasive mole, choriocarcinoma, epithelioid trophoblastic tumors and placental site trophoblastic tumors. The aim of this study was to predict the risk of GTN in patients with molar pregnancy in Tehran.
    Methods
    All cases with partial and complete mole with a record of at least 4 titers of β-hCG were included in this study. Before and after fitting the appropriate model for calculating the area under the curve of each predictor variable, the type of the relationship (linear or non-linear) was first determined using locally weighted scatter plot smoothing (Lowess Smoother) and fractional polynomial regressionþ (Fracpoly); then, a model tailored to data processing was used for drawing the ROC diagram.
    Results
    Nonparametric chi-square analysis indicated no significant difference between the components of high-risk molar pregnancy and GTN (P=0.39). Generally, among 201 cases of molar pregnancy, 61 (30%) had one of the components of high-risk molar pregnancy. The ROC curve with an AUC of 0.86 showed that the regression slope of β-hCG with 73% sensitivity and 88% specificity could be used as a predictor.
    Conclusion
    The serum β-hCG measurement after 21 days of molar pregnancy evacuation and the slope of the linear regression line of β-hCG were found be good tests to distinguish between patients who will benefit from spontaneous disease remission and patients developing GTN.
    Keywords: Prediction, GTN, Molar pregnancy, Slope of linear regression