فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تورج هاشمی، شهرام واحدی، مینا محبی صفحات 1-20
    هدف
    هدف پژوهش حاضر آزمون الگویی از پیشایندها و پیامدهای خودکارآمدی تحصیلی بود.
    روش
    شرکت کنندگان پژوهش 256 دانش آموز دختر دبیرستانی بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل پرسشنامه پیوند با مدرسه، ابزار پیوند والدینی، مقیاس خودکارآمدی دانش آموز مورگان-جینکس، پرسشنامه رضایت تحصیلی و خرده مقیاس کنترل تحصیلی بود. آزمون مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم الگوی پیشنهادی پژوهش، به ترتیب، با استفاده از روش های مدل معادلات ساختاری و بوت استرپ انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که پیوند با مدرسه و پیوند والدینی، پیشایندهای مثبت و منفی خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان هستند. همچنین، یافته ها نشان داد که رضایت تحصیلی و کنترل تحصیلی پیامدهای مثبت خودکارآمدی تحصیلی هستند. به علاوه، مسیرهای غیرمستقیم پیوند با مدرسه و پیوند والدینی با رضایت تحصیلی و کنترل تحصیلی، با میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش از نقش میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی در رابطه ساختاری بین پیوندهای والدینی و مدرسه باکیفیت رضایت و کنترل تحصیلی دانش آموزان حمایت می کند.
    کلیدواژگان: پیوند با مدرسه، پیوند والدینی، خودکارآمدی تحصیلی، رضایت تحصیلی، کنترل تحصیلی
  • الهام کوتی، امیرمحمد شهسوارانی صفحات 21-37
    هدف
    یکی از مهم ترین ارکان رشد و توسعه زندگی فردی و اجتماعی یادگیری است. امروزه اختلالات یادگیری به عنوان مانعی مهم در راه پیشرفت تحصیلی و یادگیری افراد تلقی می شوند. هدف این پژوهش بررسی سودمندی نظریه ی عصب-روانشناختی بینایی رنگ بر توانبخشی نارساخوانی بود.
    روش
    در این پژوهش نیمه آزمایشی، 30 دانش آموز دختر و پسر دارای نارساخوانی به صورت نمونه گیری هدفمند با جایگزینی تصادفی به تساوی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. هر دو گروه در 12 جلسه ی 45 دقیقه ای آموزش به روش آگاهی واج شناختی شرکت کردند؛ تفاوت گروه آزمایش در مبتنی بودن آموزش بر نظریه ی عصب-روانشناختی بینایی رنگ بود. ابزارهای سنجش شامل WISC-R و آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) بود.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها به روش کوواریانس یک متغیره (ANCOVA) نشان داد که گروه آزمایش در میزان بهبود خواندن، پیشرفت بهتر معناداری نسبت به گروه کنترل داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش مشخص ساختند که نظریه عصب-روانشناختی بینایی رنگ ها نقش سودمندی در بهبودی نارساخوانی کودکان دبستانی دارد. محدودیت ها، گستره عمل و چشم اندازهای آتی ناشی از استفاده از این رهیافت مهم در کمک به بهبود پیشرفت تحصیلی و افزایش اندازه اثر روان درمانی و توانبخشی عصب-روانشناختی موردبررسی قرار گرفت
    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، نارساخوانی، نظریه ی عصب، روانشناختی بینایی رنگ ها، آگاهی واج شناختی، توانبخشی عصب، روانشناختی
  • حسین عزیزی، داریوش نوروزی، اسماعیل زارعی زوارکی صفحات 39-55
    هدف
    هدف پژوهش بررسی تاثیر روش تدریس بایبی در میزان یادگیری و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون دو گروهی بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهرستان کبودرآهنگ بودند که در سال تحصیلی 93-92 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه این پژوهش 28 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (14 نفر) و کنترل (14 نفر) جایگزین شد. ابزار مورداستفاده در این پژوهش آزمون محقق ساخته میزان یادگیری و پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی هرمنس بود. برای تعیین روایی آزمون محقق ساخته یادگیری از نظر متخصصان استفاده شد که روایی صوری آزمون مورد تایید قرار گرفت و جهت تعیین پایایی آزمون از روش کودر و ریچاردسون استفاده شده است که پایایی این آزمون با این روش 79/0 به دست آمد. برای تعیین روایی پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی از ضریب همبستگی بین سوالات استفاده شده است که روایی همسانی درونی که برای سوالات گزارش شده به ترتیب سوالات پرسشنامه در دامنه ای از 57/0 تا 3/0 می باشد، پایایی محاسبه شده برای این پرسشنامه نیز با دو روش آلفای کرانباخ و بازآزمایی به ترتیب 84/0 و 82/0 به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که میزان یادگیری و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزانی که با استفاده از روش تدریس بایبی آموزش دیده بودند بیشتر از گروه سخنرانی بود.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان می دهد که روش تدریس بایبی می تواند میزان یادگیری و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: روش تدریس بایبی، میزان یادگیری، انگیزش پیشرفت تحصیلی
  • سید رسول عمادی، نگار آهوخش صفحات 57-72
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش به شیوه ی ترکیبی و متداول بر درگیری تحصیلی دانش آموزان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی و جامعه آماری آن را دانش آموزان دختر پایه هفتم تشکیل دادند؛ که از این دانش آموزان به صورت نمونه گیری تصادفی تعداد 56 نفر از یک مدرسه به دلیل داشتن شرایط موردنظر از جامعه انتخاب شدند و در دو گروه 28 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش به مدت 1 ماه در 8 جلسه در معرض آموزش به روش ترکیبی قرار گرفت. درحالی که گروه دیگر تنها با روش معمول تحت آموزش قرار داشت. جهت گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد درگیری تحصیلی تینو (2009) استفاده شد. برای به دست آوردن روایی پرسشنامه از روش محتوایی و صوری استفاده شد و ضریب پایایی نیز از طریق آلفای کرونباخ 96/0 برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی؛ همچون آزمون کالموگروف- اسمیرونوف، آزمون t برای گروه های مستقل وتحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان افزایش درگیری تحصیلی دانش آموزانی که با روش ترکیبی آموزش دیده اند، بیشتر از دانش آموزانی است که با روش متداول آموزش دیده اند، لذا تاثیر آموزش به شیوه ترکیبی بر درگیری تحصیلی دانش آموزان بیشتر از شیوه متداول است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج می توان بیان کرد که تاثیر آموزش به شیوه ترکیبی در بین دانش آموزان چشمگیر بوده و باعث افزایش مشغولیت تحصیلی می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، شیوه متداول، شیوه ترکیبی، درگیری تحصیلی
  • بهاره عزیزی نژاد صفحات 73-89
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین انواع حافظه با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری است.
    روش
    روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری مشتمل بر دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری در ارومیه است که حجم نمونه با روش کل شماری 120 نفر انتخاب شد. ابزار اندازه گیری متغیرها، پرسشنامه است که پرسشنامه دانیمن و کارپنتر برای آزمون ظرفیت حافظه فعال و پرسشنامه اسمیت، دلاسالا، لاژیه و مایلار برای حافظه کوتاه و بلندمدت استفاده شد و سنجش پیشرفت تحصیلی با توجه به نمره دانش آموزان انجام گرفت. پایایی کل پرسشنامه حافظه کوتاه و بلندمدت با آلفای کرونباخ 90/0 و پایایی پرسشنامه حافظه فعال به روش دو نیمه کردن 84/0 به دست آمد.
    یافته ها
    اهم یافته ها نشان داد که بین عملکرد حافظه فعال، حافظه کوتاه مدت و بلندمدت با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بین سن و عملکرد حافظه کوتاه مدت رابطه مثبت و معنی داری وجود ندارد، اما بین سن وعملکرد حافظه بلندمدت و فعال رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر این مطلب هستند که تقویت حافظه با بهبود و پیشرفت تحصیلی در ارتباط است و هر چه عملکرد حافظه قوی تر باشد، عملکرد تحصیلی بهتر محقق می شود.
    کلیدواژگان: حافظه فعال، حافظه کوتاه مدت، حافظه بلندمدت، پیشرفت تحصیلی، ناتوانی یادگیری، ریاضی
  • ابوالقاسم یعقوبی، فائزه جهان، رسول نوقابی، خسرو رشید صفحات 91-105
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی هدف گذاری بر اهداف پیشرفت و انگیزه پیشرفت دانشجویان بود.
    روش
    به منظور نیل به این هدف، از طرح شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. تعداد 30 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی دانشگاه های شهر سمنان در سال تحصیلی 95-1394 با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو با توجه به حجم جامعه و از هر مقطع به نسبت جمعیت آن مقطع به روش نسبتی انتخاب شدند. برای گروه آزمایش، مداخله آزمایشی بسته آموزش هدف گذاری، در طول 9 جلسه ی 90 دقیقه ای (هفته ای سه جلسه) اجرا شد، اما گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت نکرد. هر دو گروه، پیش و پس از آموزش هدف گذاری، پرسشنامه های اهداف پیشرفت و انگیزه پیشرفت را تکمیل نمودند. داده ها با آزمون کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش هدف گذاری منجر به افزایش انگیزه پیشرفت و اهداف تسلط-گرایش و اهداف عملکرد-گرایش دانشجویان در گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل می شود.
    نتیجه گیری
    با آموزش هدف گذاری و در نتیجه افزایش انگیزه پیشرفت، اهداف عملکردی و تسلطی می توان کارایی فردی و سازمانی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آموزش هدف گذاری، اهداف پیشرفت، انگیزه پیشرفت
  • موسی جاودان صفحات 107-121
    هدف
    هدف از این تحقیق تهیه و تدوین پرسشنامه ای جهت یافتن مشکلات یادگیری زبان انگلیسی در مدارس متوسطه بود که از روش مطالعه اکتشافی جهت غنی کردن پرسش های پژوهش انجام شد.
    روش
    به این منظور 823 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان بندرعباس در سال تحصیلی 94-93 که میانگین نمره زبان انگلیسی آنان در نیمسال اول کمتر از 10 بود به شیوه ی هدفمند (تعمدی) انتخاب شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که آزمودنی ها 108 متغیر را به عنوان عوامل اولیه عدم موفقیت یادگیری خود در درس زبان انگلیسی ذکر کرده بودند. پس از مطالعه و بررسی کلیه عوامل، 72 ماده باقی ماندند. با اجرای یک تحلیل عاملی اکتشافی اولیه 6 عامل با 52 ماده به دست آمد. سپس، مادهای مزبور به متخصصین داده شد و هر کدام تغییراتی را در پرسشنامه مزبور ایجاد کردند. از 52 ماده باقیمانده 39 ماده مورد توافق 90% صاحب نظران بودند. در مرحله بعد، یک تحلیل عامل تاییدی روی 403 نفر از دانش آموزان با استفاده از نسخه دوم انجام شد که پنج عامل با 39 ماده باقی ماند. پنج عامل به دست آمده در مطالعه دوم با داده های اولی مورد مقایسه قرار گرفتند. مدل معادلات ساختاری حاصل، سازگاری مناسبی با پنج متغیر پنهان پرسشنامه داشت. بعد از اصلاح مدل با انجام یک تحلیل عامل تاییدی 35 ماده با 5 عامل باقی ماند که شکل نهایی پرسشنامه مزبور را نشان می داد و از روایی و برازش خوبی برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که پرسشنامه تهیه شده از ساختار عاملی مناسبی برخوردار است و این ابزار توانایی شناسایی مشکلات یادگیری درس زبان انگلیسی را دارد.
    کلیدواژگان: زبان انگلیسی، مشکلات یادگیری، تحلیل عاملی، مدارس متوسطه
|
  • Toraj Hashemi, Shahram Vahedi, Mina Mohebbi Pages 1-20
    Objective
    The aim of the current study was to examine a model of antecedents and consequences of academic self-efficacy.
    Method
    The participants of this study were 256 female high school students who were selected by cluster multiple-stage random sampling method. The instruments of this study consisted of school bonding questionnaire¡ parental bonding instrument¡ Morgan-Jinks student efficacy scale¡ academic satisfaction questionnaire and academic control subscale. Structure equation modeling and bootstrapping were used to examine the direct and indirect paths of proposed model.
    Results
    The findings indicated that school bonding and parental bonding were positive and negative antecedents of academic self-efficacy in students. Also¡ the findings indicated that academic satisfaction and academic control were consequences of academic self-efficacy. In addition¡ the indirect paths of school bonding and parental bonding¡ with academic satisfaction and academic control¡ with mediating role of academic self-efficacy¡ were significant.
    Conclusion
    The results of research indicate that academic self-efficacy has a mediating role on the structural relationship between parental and school bonding quality with academic satisfaction and control in students.
    Keywords: school bonding, parental bonding, academic self, efficacy, academic satisfaction, academic control
  • Elham Kouti, Amir Mohammad Shahsavarani Pages 21-37
    Objective
    One of the most important bases of growth and development in individual and social life is learning. Today¡ learning disorders are considered as great obstacles to academic achievement and learning of individuals. The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of “The Neuropsychological Theory of Color Vision” in rehabilitation of dyslexia.
    Method
    In this quasi-experimental study¡ 30 female and male primary school students were selected and randomly assigned to equal groups of experiment and control. Both groups received twelve 45-minute sessions of phonological awareness training; the experiment group differed in the method of training which based on The Neuropsychological Theory of Color Vision. Assessment instruments comprised WISC-R and Test for reading and dyslexia (NAMA).
    Results
    Analysis of results with the use of ANCOVA revealed that experiment group¡ was significantly better in the amount of improvement in reading¡ comparing to the control group.
    Conclusion
    Findings of the study approved that The Neuropsychological Theory of Color Vision has the potential of effectiveness on improvement of dyslexia in primary school students. Limitations¡ action scope¡ and future viewpoints of implementation of this important approach were explained on academic achievement and improvement of effect size of the psychotherapy and psyhconeurorehabilitation.
    Keywords: Learning disorders, dyslexia, neuropsychological theory of color vision, phonological awareness, psychoneuro, education, psyhconeurorehabilitation
  • Hossein Azizi, Daruosh Norozi, Esmail Zaree Zavaraki Pages 39-55
    Objective
    the purpose of this study was to examine the impact of Bybee teaching method on learning and educational achievement motivation of students.
    Method
    This is an experimental research using pretest¡ posttest and a control group. The research population included all male pupils of the sixth grade of primary schools of Kaboudarahang in 1393 (2014). The sample of this research included 28 pupils who were chosen by means of multistage cluster sampling. They were then replace two groups¡ namely experiment group (14) and control group (14). The instrument used in this research was a self-administered test to measure learning and Herman''s Questionnaire Measure of Achievement Motivation. To determine the validity of the self-administered test¡ experts'' opinions were used¡ and its content and face validity was approved.To measure the reliability of the test¡ Kuder-Richardson reliability method was used. The reliability of the test was estimated as 0.79. To measure the validity of the education achievement motivation questionnaire¡ correlation coefficient between the questions were used reported between 0.57 and 0.3 for the question respectively.The validity of the questionnaire was also estimated as 0.84 and 0.84 using Cronbach Alpha and retest respectively.
    Results
    To analyze the data¡ descriptive statistics (mean and standard deviation) was used¡ and for covariance analysis¡ inferential statistics were utilized.
    Conclusion
    The findings of the study showed that learning and Education motivation in those students taught by Bybee method was significantly higher than the lecture The results indicate that Bybee teaching method can improve the learning and educational achievement motivation of students.
    Keywords: Bybee teaching method, learning, educational achievement motivation
  • Seyed Rasoul Emadi, Negar Ahokhsh Pages 57-72
    Objective
    The main objective of this study was to the blended and conventional teaching methods its effect on student academic engagement
    Method
    This study was a quasiexperimental that population included all seventh grade girls’ students. The statistical sample of which 56 were selected randomly for the desired conditions. They were divided into two 28-member groups of test and control. Then¡ test group was exposed to blended method for one month in 8 sessions while the other studied the courses in conventional teaching method. To collect data¡ standard academic involvement of Tino (2009) was used¡ the validity and reliability of which were determined in terms of content and surface method as.96 of Cronbach alpha.To analyze data¡ descriptive and inferential statistics such as Kolmogorov-Smirnov and t-test for independent groups and covariance analysis were used.
    Results
    The results showed that the rate of academic involvement of students having been educated with blended method is greater than that of students having been taught by conventional method.
    Conclusion
    Therefore¡ the effect of education in hybrid method on students` academic involvement is greater than that in conventional method.
    Keywords: Instruction, conventional method, blended method, academic involvement
  • Bahareh Azizi Nejad Pages 73-89
    Objective
    The aim of this research was to study the relationships between the types of memory and academic achievement of students with learning disabilities. The method of research is descriptive-corelation. The statistical population was students with learning disabilities in Urmia. Sample size of this study was 120 students which was choosen by simple random sampling. To measure working¡ short-term memory and long term memory of students were used Daneman & Carpenter questionnaires and Della Sala¡ Lagie¡ Maylar questionnaire. Academic achievement is evaluated by students’ scores. Reliability of questionnaire by Cronbach''s alpha are 0.90 for short-term and long term memory and reliability of working questionnaire by split half is 0.84. The results showed that there is positive relationship between working¡ short-term and long-term memory performance and academic achievement. There isn’t a significant positive relationship between age and short-term memory of students¡ but there is significant and positive relationship between age of students and their long term and working memory performance¡ so that empowerment of memory has been related to increasing the academic achievement¡ hence reinforcement of the memory performance is caused the development of the academic achievement.
    Keywords: Working memory, Short, term memory, Long term memory, academic achievement, learning disabilities, mathematic
  • Abolghasem Yaghobi, Faeze Jahan, Rasoul Kordnoghabi, Khosro Rashid Pages 91-105
    Objective
    The aim of this research was effectiveness of goal setting training on achievement goals and achievement motivation. For this aim we used quasi experimental¡ pretest-posttest with control group. 30 students from different courses of the Semnan University in 94-95 academic year with cluster random sampling method¡ according to population size and from every section of the population that point was proportional method and they randomly and equally replaced in two experiment and control groups. At first¡ a pre-test was performed on both groups; and then goal setting was taught to the experiment group during 9 sessions. Intervention wasn''t done for control group. Data was collected by Elliot and Mcgregor achievement goal questionnaire and (AMQ) Achievement Motivation questionnaire; and after that they were analyzed with covariance test. The results showed that goal setting has a meaningful effect on improving motivation goals and mastery-approach and performance-approach orientation.
    Keywords: goal setting, achievement goals, achievement motivation
  • Moosa Javdan Pages 107-121
    Objective
    The purpose of this research was to find difficulties English learning in high schools. To these order 823 high school students who was studying in Bandar Abbas City in the 94-93 school year and the average score in the first semester of their English language was less than 10 were selected purposive randomly and Factors of success in learning English lesson noted that 108 factors were identified. After studying all factors¡ remained 72 items. By implementing an exploratory factor analysis of 6 factors of 52 was achieved. Then¡ the items were given to professionals and any changes made in the questionnaire. 52 Section 46 of the remaining 90% of the experts were agreed. In the next step¡ a confirmatory factor analysis used on 403 students by second version that five of 39 items remained. Five obtained factors in the second study were compared with the initial data. Structural equation modeling results¡ consistent with five latent variables questionnaire. After correction model with 5-factor confirmatory factor analysis of 35 items remained. The final form of the questionnaire revealed and the validity of the fit was good.
    Keywords: English language, learning difficulties, standardization, high schools