فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 17 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی لطفی جلال آبادی، محمود غلامی، امیر صادقی، علی فرهادی صفحه 1
    توسعه کارآفرینی سازمانی در محیط های پویا و رقابتی امروز به وجود زیرساخت های مناسب نیاز دارد. در این راستا پژوهش حاضر به بررسی موانع کارآفرینی سازمانی در یکی از مراکز صنعتی نظامی بر اساس مدل سه شاخگی (ساختاری، رفتاری و زمینه ای) پرداخته است. این تحقیق بر مبنای دستاوردها از نوع کاربردی بوده و بر مبنای اهداف از نوع تحقیق توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان یک مرکز صنعتی دفاعی است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 195نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته بوده و برای تحلیل داده ها نیز از آزمون های تی تک نمونه ای و فریدمن استفاده شده است. در سازمان صنعتی نظامی مورد بررسی موانع رفتاری کارآفرینانه وجود ندارد، اما برخی موانع ساختاری و زمینه ای کارآفرینی وجود دارد. موانع رفتاری کارآفرینی در میان افراد دارای سطح تحصیلات بالاتر کمتر است. افزون بر این افراد دارای آشنایی بیشتر با مباحث کارآفرینی از ویژگی های رفتاری کارآفرینی بالاتری برخوردار بودند. بهسازی وضعیت موجود زیرساخت های نگرشی، رفتاری، فرهنگی، قانونی و ارتباطات می تواند به توسعه کارآفرینی سازمانی مساعدت کند. در این میان پرداختن به عواملی که در حال حاضر از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند و اولویت بیشتری دارند تاثیر گذاری بیشتری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، مدل سه شاخگی، موانع کارآفرینی، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای
  • علی اکبر امین بیدختی، سید احمد محمدی حسینی، مجتبی فیروزجاییان* صفحه 23
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر یادگیری سازمانی بر توانمند سازی سازمانی با میانجی گری هویت سازمانی در مراکز رشد دانشگاهی تهران به اجرا در آمد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری این مطالعه مدیران و کارکنان مراکز رشد شهر تهران در پنج دانشگاه (تهران، شهید بهشتی، شریف، تربیت مدرس و علم و صنعت) می باشد. برای سنجش متغیرهای پژوهش سه پرسشنامه با طیف 5 گزینه ای لیکرت استفاده شده که این پرسشنامه ها میان مدیران و کارکنان مراکز رشد توزیع شد و 153 نفر پاسخگو بوده اند. روایی محتوایی هر سه پرسشنامه توسط تعدادی از صاحب نظران و متخصصین مدیریت مورد تایید قرار گرفت و روایی سازه پرسشنامه ها هم با استفاده تحلیل عامل تاییدی صورت گرفت. نتایج پژوهش حاکی از این بود که هویت سازمانی تاثیر یادگیری سازمانی بر توانمند سازی سازمانی را میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، توانمند سازی سازمانی، هویت سازمانی، مراکز رشد
  • مرجان فیاضی، مصطفی افشارنژاد، کاظم حسن زاده، آرزو سهرابی صفحه 41
    هدف از این تحقیق شناسایی تاثیر سلامت سازمانی بر ابعاد تعهد سازمانی(تعهد استمراری، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری) توسط متغیر میانجی رضایت شغلی می باشد. لذا برای سنجش تاثیر سلامت سازمانی بر رضایت شغلی و ابعاد تعهد سازمانی از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها در میان 130 نفر از مدیران میانی کارکنان پلیس ناجا استفاده شد. برای سنجش میزان پایایی ابزار گردآوری داده ها ضریب آلفا کرونباخ محاسبه شد که حداقل مقدار آن برای متغیرهای مختلف 703/0 می باشد که از حد مطلوبی برخوردار است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری، و نرم افزارهایSPSS16 و AMOS20 استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد سلامت سازمانی بر رضایت شغلی تاثیر مستقیم دارد، همچنین با میانجیگری رضایت شغلی بر ابعاد تعهد سازمانی تاثیر دارد. سلامت سازمانی بر تعهد استمراری تاثیر معناداری ندارد. بنابراین رضایت شغلی در رابطه سلامت سازمانی با تعهد عاطفی و هنجاری نقش میانجی را ایفا می کند که این نقش در مورد رابطه سلامت سازمانی با تعهد عاطفی قوی تر است. اما رضایت شغلی در رابطه سلامت سازمانی و تعهد استمراری اثر میانجیگری ندارد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، رضایت شغلی، سلامت سازمانی
  • علیرضا کوشکی، داود حسین پور، اکبر هوشیار، اسماعیل اسدی* صفحه 61
    سازمان های متعددی با ضرورت تغییر مواجه اند. سازمان های دولتی، غیردولتی، انتفاعی و غیر انتفاعی، همگی با تغییرات شگرفی مواجهاند که ذینفعان گوناگون آن ها، انتظار آن را دارند. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر هوش هیجانی و تعهد سازمانی بر آمادگی سازمانی برای تغییر انجام گرفته است. لذا از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی و از نظر روش تحلیل داده ها از نوع تحلیل رگرسیون می باشد. پس از مطالعه پیشینه موضوع و بررسی الگوهای موجود در مورد موضوع و شکل گیری چهارچوب نظری، متغیرهای مهم تحقیق شناسایی و مدل مفهومی و فرضیات تحقیق مشخص گردید. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید؛ که روایی محتوای آن توسط خبرگان تایید شد. و ضریب آلفای کرونباخ آن نیز بیش از 0. 8 به دست آمد. پرسشنامه در بین 132 نفر از کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهر تهران، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده بودند، توزیع گردید. نتیجه آزمون فرضیات تحقیق به کمک مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که مولفه های هوش هیجانی بر تعهد سازمانی کارکنان تاثیر دارند و تعهد سازمانی کارکنان نیز بر آمادگی سازمانی برای تغییر تاثیر معنادار دارند. همچنین تعهد سازمانی در ارتباط بین مولفه های هوش عاطفی و آمادگی سازمانی برای تغییر به عنوان متغیر میانجی عمل می کند. لذا تاثیر غیر مستقیم هوش هیجانی بر آمادگی سازمانی برای تغییر تایید شد. در پایان برای بهبود تاثیرگذاری عوامل موثر بر آمادگی سازمان برای تغییر، پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تعهد سازمانی و آمادگی سازمانی برای تغییر
  • ابوالقاسم نادری، کمال خرازی، یعقوب انتظاری، حسن محجوب صفحه 85
    هدف از این مقاله ارائه الگوئی برای درک بهتر ماهیت فرایندهای تصمیم گیری های استراتژیک مالی است. فرا تحلیل کیفی حاصل از مطالعات انجام شده حاکی از آن است که تصمیم گیری های استراتژیک مالی با سه رویکرد عقلانیت، عقلانیت محدود و رویکرد شناختی قابل مطالعه اند. نقصان و عدم تقارن اطلاعات، عدم اطمینان، نقش ارزش ها، نگرش ها و تاثیر متغیرهای محیطی، شناختی، انگیزشی و احساسی بر تصمیم گیری های مالی موید این است که این تصمیم گیری ها پدیده ای مجزا از فرایندهای شناختی نیست و کیفیت فرایندهای تصمیم گیری به فرایندهای شناختی مربوطه وابسته است، از این رو الگوهای متعارف با محدودیت های قابل ملاحظه ای همراه هستند. رویکرد شناختی با توجه به در نظر گرفتن نقش فرد تصمیم گیرنده، عوامل سازمانی و تاثیر محیط، بهتر از دو رویکرد دیگر می تواند این نوع تصمیمات را تبیین نماید. با توجه به کارکردهای مغز و ذهن و متغیرهای روان شناسی در فرایندهای انتخاب افراد، می توان به تقویت نظریه های اقتصادی جهت درک این انتخاب ها مبادرت کرد. از طرفی رویکرد شناختی این پتانسیل را دارد تا تئوری های اقتصادی را ارتقاء و تقویت نمایند و دیدگاه های کامل تر و واقع گرایانه تری از رفتارهای اقتصادی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، فرآیند شناختی، عقلانیت، عقلانیت محدود، اقتصاد شناختی
  • طیبه عباسی*، بهاره مقیمی، زهرا دستی گردی صفحه 117
    بی تردید بهبود بهره وری و حذف و یا خنثی کردن موانع آن از اهداف مهم هر سازمان قلمداد می شود. بررسی این عوامل (تسهیل کننده ها و یا موانع بهره وری) می تواند به سازمان ها در تحقق این هدف کمک کند. تلاش پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی بین ابعاد تقدیرگرایی با بهره وری نیروی انسانی می باشد. این پژوهش به شیوه توصیفی – پیمایشی انجام شده و جامعه آماری آن کارکنان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین ابعاد تقدیرگرایی و بهره وری نیروی انسانی رابطه منفی و معناداری وجود دارد، هر چه باور افراد در شکست ها و موفقیت هایشان به تقدیر و سرنوشت زیاد باشد، تلاش کمتری برای دست یابی به موفقیت انجام می دهند و بدین ترتیب نمی توان انتظار داشت بهره وری افراد ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: تقدیرگرایی، بهره وری نیروی انسانی، شانس، بدبینی، تقدیر
  • انور شاه محمدی، محمدرضا اردلان، خلیل زندی، حامد سیف پناهی*، کاوه فیضی صفحه 123
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه رهبری معنوی و درگیری شغلی در میان کارکنان دانشگاه کردستان بوده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی، نمونه ای به حجم 116 نفر از کارکنان انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد رهبری معنوی و درگیری شغلی استفاده شد. پایایی دو پرسشنامه رهبری معنوی و درگیری شغلی با استناد به ضریب آلفای کرونباخ، به ترتیب 91/. و 80/. گزارش شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t تک نمونه ای، آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به شیوه هم زمان صورت گرفت. نتایج نشان داد که وضعیت رهبری معنوی در دانشگاه کردستان در سطح بالاتر از متوسط و میزان درگیری شغلی کارکنان در سطح متوسط بود. بین رهبری معنوی و درگیری شغلی کارکنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین مشخص شد که اگرچه ترکیبی از مولفه های رهبری معنوی می توانند نقش معنی داری در پیش بینی درگیری شغلی داشته باشند، اما به استثنای مولفه ی ایمان و امید در کار، هیچ یک از مولفه های دیگر نمی توانند به تنهایی اثر رگرسیونی معنی داری بر درگیری شغلی کارکنان داشته باشند.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، درگیری شغلی، کارکنان دانشگاه کردستان
  • مهسا دانیالی *، حسن فدایی صفحه 141
    پیاده سازی هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و مدیریت دانش در بانک ملت است. بدین منظور از مدل رفتار شهروندی سازمانی ارگان شامل پنج بعد نوع دوستی، ادب، وجدان کاری، جوانمردی و ادب شهروندی و مدل مدیریت دانش از نیومن و کنراد شامل چهار بعد خلق دانش، حفظ و نگهداری دانش، انتقال دانش و به کارگیری دانش استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کارکنان ستاد مرکزی بانک ملت می باشد که از میان آن ها نمونه ای به حجم 85 نفر به طور تصادفی انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای شامل 35 سوال است که پایایی کل آن با روش آلفای کرونباخ ( 853/0=α ) مورد تایید قرار گرفت. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده های حاصله تلخیص و طبقه بندی شده و در سطح استنباطی برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج حاصل بیانگر تایید تمام فرضیه های تحقیق است. به عبارتی رابطه معناداری بین ابعاد رفتار شهروندی سازمانی و تمام ابعاد مدیریت دانش (خلق دانش، حفظ و نگهداری دانش، انتقال دانش و به کارگیری دانش ) وجود دارد. همچنین در سطح کلی می توان گفت بین رفتار شهروندی سازمانی و مدیریت دانش در بانک ملت رابطه مثبت و معناداری برقرار است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، مدیریت دانش، مدل ارگان، مدل نیومن و کنراد
|
  • Mostafa Lotfi Jalal Abadi, Mahmoudgholami, Amirsadeghi, Ali Farhadi Page 1
    Organizational intrapreneurship development in dynamic and competitive environments need suitable infrastructures. This study investigate the barriers to intrapreneurship in defense industry using three branches model. After the literature review of subject¡ hypotheses were developed. In this study¡ 195 questionnaires were distributed among defense industry experts. For analysis of data¡ in descriptive statistics techniques such as frequency¡ percentage and mean were used to examine demographic questions. In inferential statistics in order to test the research hypothesis one sample t test and Friedman test for prioritization hypothesis research and indicators and components are used. The findings suggest that behavioral factors with t = 35.785 and t = 22.223of entrepreneurship is in good condition and the other factors is not in good condition. The results of analysis of data¡ shows that in defense industry there aren’t intrapreneurship behavioral barriers¡ but there are structural and contextual entrepreneurship barriers. Intrapreneurship behavioral barriers are fewer among the highly educated people. Therefore¡ it can be concluded that in defense industry people are entrepreneurs¡ but are not substrates for entrepreneurship.
    Keywords: Intrapreneurship, Three Branches Model, Entrepreneurship Barriers, structural factors, behavioral factors, background factors
  • Aliakbar Aminbeidokhti, Ahmad Mohammadi Hoseini, Mojtaba Firuzjaeyan* Page 23
    This study aimed at exploring the impact of organizational learning on organizational empowerment with the mediating role of organizational identity in incubation centers of Tehran University. Research methodology was descriptive and correlational and based on structural equation modeling. The populations of the study were managers and staff members of five Universities of Tehran (Tehran¡ Shahid Beheshti¡ Sharif¡ Tarbiat Modarres and ElmoSanat). For data collection three standard Likert questionnaires with five options were used. These questionnaires were distributed between managers and staff¡ and 153 questionnaires were completely filled and responded. All three questionnaires content validity was confirmed by a number of experts and specialists and construct validity were conducted by using confirmatory factor analysis. The results showed that organizational identity could mediate the effect of organizational learning on the organizational empowerment.
    Keywords: Organizational learning, Organizational empowerment, Organizational identity, Incubation centers
  • Marjan Fayyazi, Mostafa Afsharnejad, Kazem Hasan Zadeh, Arezou Sohrabi Page 41
    The aim of this paper is to study the impact of organizational health on organizational commitment aspects (continuous commitment¡ affective commitment and normative commitment) with job satisfaction as moderating variable. Therefore¡ in order to measure the impact of organizational health on job satisfaction and organizational commitment aspects¡ a questionnaire is used to collect data among 130 Police middle managers. To examine the reliability of the data collection tool¡ Cronbach’s alpha value is computed for all variables that its minimum value for different variables is 0.703 which is desired. To analyze data¡ SEM in SPSS16 and AMOS20 software packages are used. The findings indicate the organizational health impact on job satisfaction directly and it also impacts on organizational commitment aspects through job satisfaction as moderator. Organizational health has no significant impact on continuous commitment. Therefore¡ job satisfaction plays a moderating role on the relationship between organizational health and affective commitment and normative commitment. Such role is stronger the relationship between organizational health and affective commitment. However¡ job satisfaction has no moderating impact on organizational health and continuous commitment.
    Keywords: organizational commitment, job satisfaction, organizational health
  • Alireza Koushki Jahromi, Davoud Hoseinpour, Akbar Hoshyar, Esmaeel Asadi Page 61
    The main requirement of any organization is change; governmental and nongovernmental¡ beneficial and no beneficial organizations are faced with changes and need them¡ that various stakeholders¡ expect them. The present research has been conducted with the purpose of studying the effect of emotional intelligence and organizational commitment on the organizational readiness. Sometimes we seek the change to develop organizational competencies¡ sometimes we want to create a happy¡ creative work environment to attract and retain the best HR we can¡ and sometimes change is for the survival. In most organizations¡ the three types of changes exist. After studying literature and examining the patterns in the issue and the formation of a theoretical framework¡ important variables and assumption in the study were specified. A questionnaire which was used to measure the variables and among 132 employees of Social Security Organization in Tehran based on random sampling¡ was distributed. Test hypotheses using structural equation modeling showed that Components of emotional intelligence and organizational commitment have a significant impact on organizational readiness for change. Finally¡ in order to improve the effectiveness of the factors affecting the readiness for change¡ some suggestions have been made.
    Keywords: Emotional Intelligence, Organizational Commitment, Organizational Readiness for change
  • Abolghasem Naderi, Kamal Kharrazi, Yaghoub Entezari, Hassan Mahjoub Page 85
    The purpose of this paper is better understanding of the nature of financial strategic decision-making processes. For developing the model of financial strategic decision-making¡ qualitative meta-analysis of relevant literature in the fields of psychology¡ organizational behavior¡ strategic decisions and financial decisions are made. Meta-analysis of qualitative studies suggest that financial strategic decisions can be studied through three approaches: rationality¡ bounded rationality and cognitive approaches. The results of this study indicate that these decisions have the cognitive nature. Therefore¡ a cognitive approach due to considering the role of individual psychological variables can explain these decisions better than the other two approaches. By combining psychological phenomenon affecting the selection process¡ we can attempt to boost economic theory to understand the choices processes. Cognitive economic offers great tool for the study of decision making; besides¡ Cognitive economy has the potential to promote and strengthen economic theory and offer comprehensive and realistic perspective for economic behaviors.
    Keywords: decision making, cognitive process, limited rationality, rationality, cognitive economy
  • Tayyebeh Abbasi, Bahareh Moghimi, Zahra Dastigardi Page 117
    Undoubtedly improving productivity and eliminating or neutralizing its obstacles are considered to be an important objective of any organization. Considering these factors (facilitators or barriers to productivity) can help organizations to achieve this goal. The present study attempts to investigate relationship between the dimensions of fatalism with human resources productivity. This research is descriptive - survey and the population are employees of the Ministry of Science¡ Research and Technology. The results show that there is a significant negative correlation between the aspects of fatalism and human resources productivity. Whatever people believe in fate failures and their successes are great¡ they do less effort to achieve success and thus can’t be expected to improve productivity.
    Keywords: Fatalism, Human Resource Productivity, Chance, Pessimisism, fate
  • Anvar Shahmohammadi, Mohammad Reza Ardalan, Khalil Zandi, Hamed Seif Panahi, Kaveh Feizi Page 123
    The aim of this study is to evaluate the relationship between the Spiritual Leadership and job Engagement among employees in the Kurdistan University. The research method was descriptive-correlation. Samples of 116 subjects were chosen through simple random sampling procedure. The data collection tools were a Spiritual Leadership (Fry¡ 2005) and job engagement questionnaire. Reliability of Spiritual Leadership and Work Engagement questionnaires according to Cronbach''s alpha coefficients were .91 & .80. Data analyzed using one sample t-test¡ Pearson correlation and multiple regressions. Results showed that mean of the Spiritual Leadership was higher than the average and mean of the Work Engagement was medium. Between Spiritual Leadership and its components was a significant relationship with Work Engagement. It was also found that component of a Hope / Faith has a significant role in predicting the job Engagement.
    Keywords: Spiritual Leadership, job Engagement, Kurdistan University Employees
  • Mahsa Daniali, Hasan Fadaee Page 141
    Purpose of this research is to determine the relationship between organizational citizenship behavior (OCB) and knowledge management in Mellat Bank. Organizational citizenship behavior dimensions are defined based on Organ Model and knowledge management dimensions are defined based on Newman and Conrad Model. The Statistical society is about 700 people of employees in the head office. In order to test assumptions¡ 85 people were selected with random sampling. Data gathering tools are 35 questions based on two questionnaires: Organ and Newman and Conrad Models. Resulted data was summarized and classified collecting the questionnaires¡ and in the inferential level¡ Spearman rank correlation was used. Findings of research show confirmation of all the research assumptions. In other words¡ there is a significant relationship between organizational citizenship behavior (and its sub-variables) and knowledge management.
    Keywords: organizational citizenship behavior (OCB), knowledge management, Organ Model, Newman, Conrad Model