فهرست مطالب

کشاورزی بوم شناختی - سال پنجم شماره 2 (1394)

مجله کشاورزی بوم شناختی
سال پنجم شماره 2 (1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رحیم عسگری*، سهراب محمودی، علیرضا کوچکی، عبدالمجید مهدوی دامغانی صفحه 1
    با هدف ارزیابی سلامت بوم نظام های کشاورزی (اگرواکوسیستم های) منطقه بیرجند بین سال های 1370 تا 1390پژوهشی در دو سال 1390 و 1391 انجام شد. درآغاز 38 شاخص به عنوان سنجه های سلامت گزینش شدند. روش محاسبه هر یک از سنجه ها بر پایه تعریف علمی و کمی آنها صورت گرفت. برای برازش معادله های مربوطه و دیدن روند تغییرپذیری ها، از روش های تجزیه رگرسیونی استفاده شد. آن گاه با توجه به مثبت یا منفی بودن هر سنجه و شدت تاثیر آن در سلامت بوم نظام های کشاورزی، ضریب های مثبت و منفی (از 3+ تا 3-) تعیین و پس از استاندارد سازی داده ها برای قرارگیری داده ها بین صفر و یک، ضریب ها اعمال شد و شاخص سلامت کل در هر سال با جمع جبری امتیازهای کل سنجه ها به دست آمد و در پایان از جمع جبری امتیازهای نهایی، شاخص سلامت کل بوم نظام های کشاورزی در طول دوره زمانی 21 ساله محاسبه شد. برای تعیین مرتبه کیفی شاخص سلامت کل در طول 21 سال، کلاس بندی کیفی امتیازها صورت پذیرفت. برابر نتایج به دست آمده، شاخص سلامت کل بوم نظام های کشاورزی منطقه بیرجند که حاصل جمع امتیازهای نهایی سنجه های 38 گانه در طول دوره بررسی بود، با کسب امتیاز 92/30+ در کلاس سلامت ضعیف قرار گرفت. شاخص سلامت از آغاز دوره مورد بررسی روند کاهشی در پیش داشته، تا این که در سال 1387 به مرز سلامت و از آن پس تا انتهای دوره به محدوده نبود سلامت رسیده است. در بین همه ی سنجه ها، سنجه تعاونی های کشاورزی با امتیاز 60/41+ و سنجه آسیب و زیان محصولات کشاورزی با امتیاز 67/33- به عنوان مثبت ترین و منفی ترین سنجه های اثرگذار در شاخص سلامت کل شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: شاخص سلامت، کشاورزی، پایداری، سلامت انسان، سنجه
  • علی واحدی* صفحه 14
    به منظور بررسی تاثیر افزایش تراکم تاج خروس ریشه قرمز بر رشد، عملکرد دانه و ماده خشک ذرت با مصرف سطوح مختلف نیتروژن،دو آزمایش صحرایی در سال های 1389 و 1390 در کشتزار پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا، به صورت طرح کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی میزان نیتروژن در چهار سطح شامل صفر (شاهد)، 100 (میزان توصیه شده نیتروژن در منطقه)، 160 و 220 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و عامل فرعی تراکم تاج خروس ریشه قرمز در چهار سطح (صفر (کشت خالص ذرت)، 5، 10 و 20 بوته در متر مربع) به صورت افزایشی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین شمار ردیف دانه، شمار دانه در بلال، وزن هزار دانه و شاخص برداشت ذرت با مصرف 160 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و در شرایط کشت خالص ذرت به ترتیب به میزان 6/15، 3/691، 7/247 گرم و 2/41 درصد بود که حضور تا 5 بوته علف هرز در متر مربع تاثیر معنی دار بر میزان آن صفات نداشت و با افزایش تراکم علف هرز در همه سطوح نیتروژن مصرفی، عملکرد دانه ذرت به صورت غیر خطی کاهش یافت. همچنین بالاترین ماده خشک و عملکرد دانه ذرت در واحد سطح به ترتیب با مصرف 220 و 160 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و بدون علف هرز و به میزان 9/15 و 3/12 تن در هکتار بود.
    کلیدواژگان: ماده خشک، عملکرد دانه، ذرت، تداخل، علف هرز
  • طاهره رئیسی*، مصطفی چرم صفحه 26
    خاک های آلوده به نفت دارای میزان زیادی از فلزهای سنگین میباشند که در خاک پایدار هستند و تجزیه نمی شوند. این تحقیق با هدف مقایسه تاثیر کلات کننده EDTA (Ethylene diamine tetra acetic acid)و کمپوست پسماندهای نیشکر در پالایش خاکهای آلوده به فلزهای سنگین، به صورت آزمایش گلخانه ای در قالب طرح کامل تصادفی اجرا شد. برای این منظور خاک با استفاده از نفت خام در سه غلظت وزنی صفر، 1و3 درصد آلوده شد و خاک های آلوده به گلدان های 1 کیلوگرمی انتقال یافت. سپس کمپوست پسماندهای نیشکر به میزان صفر و 100تن در هکتار به خاک این گلدانها اضافه شد. پس از آن تیمار EDTAدر سه غلظت صفر ،10و 20 میلی مول بر لیتر به خاک این گلدان ها افزوده شد.گلدان ها در گلخانه به مدت 60 روز در رطوبت زراعی نگهداری شدند نتایج نشان داد که کاربرد EDTAبه طور معنی داری غلظت سرب، کادمیوم و نیکل را 11/2، 08/2، 51/2 برابرنسبت به نمونه ی شاهد در محلول خاک بدون آلودگی نفتی افزایش داد. همچنین استفاده از EDTAسبب افزایش غلظت این فلزها به میزان 96/1، 84/2، 42/2 برابر نسبت به نمونه ی شاهد در خاک با آلودگی 1 درصد شد. نتایج همچنین بیانگر این بود که EDTA غلظت این فلزها را نسبت به نمونه ی شاهد در خاک با آلودگی نفتی 3 درصد 52/1 ،9/1، 59/1 افزایش داد. کاربرد نتایج این تحقیق همچنین نشان می دهد که کمپوست پسماندهای نیشکر در خاک بدون آلودگی نفتی به طور معنی داری غلظت سرب، کادمیوم و نیکل را در محلول خاک به ترتیب 91/1 ،68/2، 77/1 برابر نسبت به نمونه ی شاهد و64/1 ،11/2، 85/1 برابر نسبت به نمونه ی شاهد در خاک با آلودگی 1 درصد و 29/1 ،40/1، 37/1 برابر نسبت به نمونه ی شاهد در خاک با آلودگی نفتی 3 درصد کاهش داد. نتایج این تحقیق نشان داد که کلات EDTAقابلیت شستشوی فلزهای سنگین برای اصلاح خاک های آلوده به نفت را دارد. همچنین اضافه کردن کمپوست پسماندهای نیشکر به خاک در دراز مدت می تواند حلالیت فلزهای سنگین در خاک را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: خاک آلوده به نفت، فلزهای سنگین، کمپوست پسماندهای نیشکر، کلاتEDTA
  • سعید یوسف زاده، سید علی محمد مدرس ثانوی*، ابوالفضل باغبانی آرانی صفحه 37
    به منظور ارزیابی تاثیرکودهای زیستی، آزوکمپوست و نیتروژنه بر ویژگی های خاک و عملکرد اسانس گیاه دارویی بادرشبی LDracocephalum moldavica)، آزمایشی به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو منطقه ی ایران در سال زراعی 89-1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس (منطقه ی 1) و در مرکز تحقیقات کشاورزی استان آذربایجان غربی(منطقه ی 2) اجرا شد. تیمار های آزمایشی شاملدو ژنوتیپ (ژن نمون) (اکوتیپ (بوم نمون) بومی و رقم SZK1، دو سطح باکتری ( تلقیح بذر با باکتری های ازتوباکتر+آزوسپیریلوم +سودوموناس وبدون تلقیح) و پنج تیمار کودی (100% کود اوره به عنوان شاهد، 75% کود اوره + 25% آزوکمپوست، 50% کود اوره + 50% آزوکمپوست، 25% کود اوره + 75% آزوکمپوست و 100% آزوکمپوست) بودند. استفاده از تیمار تلفیقی (50% کود اوره + 50% آزوکمپوست) عملکرد اسانس را نسبت به تیمار شاهد شیمیایی افزایش داد. بنابر نتایج به دست آمده،در حالت تلقیح و بدون تلقیح با باکتری، بین تیمار شاهد شیمیایی و تیمار تلفیقی (50% کود اوره + 50% آزوکمپوست) تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین آزوکمپوست باعث کاهش شستشوی نیتروژن ومیزان pH(عصاره اشباع خاک) و باعث افزایش نیتروژن خاک، هدایت الکتریکی، فراهمی عناصر غذایی و کربن آلی خاک در هر دو منطقه شد. در مجموع نتایج به دست آمده ازاین بررسی نشان داد کاربرد تیمار تلفیقی 50% کود اوره + 50 % آزوکمپوست درحالت تلقیح و بدون تلقیح با باکتری در اکوتیپ بومی با کاهش میزان مصرف نیتروژن شیمیایی و افزایش عملکرد اسانس می تواند به عنوان یک جایگزین مناسب برای کودهای شیمیایی در راستای کشاورزی پایدار موردتوجه قرارگیرد
    کلیدواژگان: رقم، بادرشبی، تلقیح، ازتوباکتر، تیمار کودی
  • محمدرضا نظری*، سیدصفدر حسینی، هومان لیاقتی صفحه 51
    شبیه سازی عملکرد گیاهان زراعی و شناسایی عامل های تعیین کننده آن در مناطق مختلف کشور، ابزار مناسبی برای برنامه ریزی، مدیریت و تصمیم گیری های سیاستی کارآمد به دست می دهد. هدف این پژوهش برآورد توابع واکنش اقلیمی عملکرد گیاهان زراعی دیم در پهنه زراعی- بوم شناختی (اکولوژیکی) شمال غرب کشور است. برای این منظور دوره ی زمانی عملکرد چهار گیاه زراعی دیم از جمله گندم، جو، حبوبات و یونجه دیم به صورت تابعی ضمنی از متغیرهای اقلیمی (ماهانه) تصریح و با استفاده از روش شناسی اقتصادسنجی داده های ترکیبی (پانل) الگوسازی شده اند. نتایج الگوها، ضمن تایید وجود رابطه های غیرخطی بین بارش ها و دما های ماهانه با میزان عملکرد گیاهان زراعی، نشان داد که بارش های بهاره به ویژه در ماه های اردیبهشت و خرداد عامل های اصلی تعیین کننده عملکرد گیاهان زراعی دیم در منطقه هستند. واکنش عملکرد گندم و یونجه دیم در این منطقه به تغییر در دمای ماه های خرداد و تیر بیش از دیگر ماه ها بوده و در مقابل، برای گیاه جو نسبت به دمای ماهانه فروردین و اردیبهشت بیشترین است. با توجه به شواهد موجود و پیش بینی های صورت گرفته از وضعیت تغییر اقلیم در آینده (افزایش دما و کاهش بارش ها به ویژه در فصل بهار) پیش بینی می شود، تولید گیاهان دیم در این منطقه در آینده با تنش خشکی بیشتری روبه رو شوند. تغییر تاریخ کاشت به گونه ای که از همزمانی و هماهنگی دوره رشد و گلدهی این گیاهان با تنش های رطوبتی این فصل تا حد ممکن پرهیز شود، می تواند به عنوان یک راهکار سازگاری مطرح باشد. این امر نیازمند بررسی بیشتر به عنوان یک موضوع پژوهشی توسط کارشناسان علوم زراعی است.
    کلیدواژگان: توابع واکنش اقلیمی عملکرد، داده های ترکیبی، تغییر اقلیم، ناحیه زراعیبوم شناختی، ایران
  • علی بابایی قاقلستانی*، احمد توبه، محمدتقی آل ابراهیم صفحه 64
    امروزه کاشت گیاهان پوششی به منظور کاهش کاربرد علف کش ها مورد توجه قرارگرفته است. بدین منظور پژوهشی در سال زراعی 1392-1391 در کشتزار ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل (سامیان) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول شامل: گیاهان پوششی چاودار، ماشک گل خوشه ای، شبدر برسیم ، خلر، و تیمارهای شاهد (وجین کامل بدون گیاه پوششی و تیمار بدون وجین و گیاه پوششی) بود، عامل دوم چگونگی مدیریت خاکپوش (مالچ) شامل سه حالت خاکپوش زنده، کف بر، و سرزنی از ارتفاع 30-20 سانتی متری گیاه پوششی بودند که این گیاهان پوششی در بین ردیف های ذرت رقم 400 KSCکشت شدند. و عامل سوم بارهای نمونه برداری در دو سطح شامل نمونه برداری از علف های هرز در مراحل هشت برگی و ظهور گل آذین ذرت بود. نتایج نشان داد که گیاهان پوششی چاودار، ماشک گل خوشه ای، خلر و شبدر برسیم توانستند تراکم کل علف های هرز را نسبت به شاهد بدون گیاه پوششی به ترتیب 76، 68، 65 و 55 درصد کاهش دهند. همچنین کمترین میزان زیست توده علف های هرز در تیمارهای چاودار و ماشک گل خوشه ایبا میانگین 94/52 و 34/68 گرم در متر مربع به دست آمد. بیشترین میزان عملکرد علوفه تر در تیمار وجین کامل با 57500کیلوگرم در هکتار به دست آمد و پس از آن ماشک گل خوشه ایبا 56450 کیلوگرم در هکتار قرار داشت، سه گیاه پوششی دیگر تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. نتایج همچنین نشان داد که در بین چگونگی مدیریت خاکپوش، خاکپوش زنده بیشترین عملکرد علوفه تر با میزان 52700 کیلوگرم در هکتار را تولید کرد. تیمار شاهد بدون گیاه پوششی هم با 35000 کیلوگرم در هکتار کمترین میزان عملکرد علوفه تر را تولید کرد. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر بلال ذرت (32600کیلوگرم در هکتار)، در تیمار وجین کامل به دست آمد، و ماشک گل خوشه ایبا 31000 کیلوگرم در هکتار در رتبه پسی قرار داشت. از نظر طول بلال هم در تیمار وجین کامل بیشترین طول بلال (39سانتی متر) به دست آمد، ماشک گل خوشه ایو شبدر برسیم هم پس از تیمار وجین با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند. کمترین طول بلال با 28 سانتیمتر در تیمار شاهد بدون گیاه پوششی بود.
    کلیدواژگان: تراکم، زیست توده، کنترل غیرشیمیایی، خاکپوش زنده
  • فرزاد مندنی*، محمود خرمی وفا، سپیده آل آقا، روژین قبادی صفحه 75
    در بوم نظام های کشاورزی مدیریت انرژی به منظور استفاده کارآمد و پایدار آن بسیار مهم است. بنابراین با هدف ارزیابی انرژی ورودی ، خروجی و شاخص های انرژی در گندمزارهای آبی و دیم در شرایط اقلیمی مختلف استان کرمانشاه این بررسی انجام شد. اطلاعات مربوط به نهاده های ورودی و خروجی با گفتگوهای رو در رو با کشاورزان در سال زراعی 92-1391 گرد آوری شدند. نتایج نشان داد صرف نظر از شرایط اقلیمی، کل انرژی ورودی در گندمزارهای آبی و دیم به ترتیب، 52444 و 15613مگاژول در هکتار بود.بیشترین و کمترین میزان انرژی ورودی در بین گندمزارهای آبی به ترتیب در اقلیم های گرم و خشک (60158) و معتدل و مرطوب (48083) مشاهده شد، در حالی که در گندمزارهای دیم به ترتیب متعلق به اقلیم های سرد و نیمه خشک (15295) و سرد و مرطوب (16264) بود. بیشترین میزان انرژی خروجی در گندمزارهای آبی مربوط به اقلیم سرد و نیمه خشک 174289 مگاژول در هکتار و کمترین آن مربوط به اقلیم گرم و خشک 114940 مگاژول در هکتار بود. در گندمزارهای دیم بیشترین میزان انرژی خروجی به اقلیم گرم و نیمه خشک (70806) و کمترین آن به اقلیم گرم و خشک (36955) مربوط بود. به طور کلی کارآیی کاربرد انرژی گندمزارهای دیم 9/19 درصد بیشتر از گندمزارهای آبی بود. بالاترین کارآیی کاربرد انرژی در گندمزارهای آبی در اقلیم سرد و نیمه خشک (5/3) و در گندمزارهای دیم در اقلیم گرم و نیمه خشک (4/4) به دست آمد. بیشترین شاخص بهره وری انرژی در گندمزارهای آبی به اقلیم های سرد و مرطوب (11/0) و سرد و نیمه خشک (11/0) و در گندمزارهای دیم به اقلیم های معتدل و مرطوب (11/0) و سرد و نیمه خشک (11/0) تعلق داشت. بنابر نتایج این بررسی گندمزارهای گندم دیم کارایی و بهره وری بالاتری در مقایسه با گندمزارهای گندم آبی داشتند.
    کلیدواژگان: کارایی کاربرد انرژی، بهره وری انرژی، انرژی قابل بازیافت، انرژی مستقیم، شرایط اقلیمی
  • سجاد رحیمی مقدم*، عبدالمجید مهدوی دامغانی، مریم اکبرپور، مسعود سجادیان، نسرین رفیعی صدر صفحه 89
    امنیت غذایی عبارت از دسترسی همیشگی همه مردم به غذای کافی، سالم و مغذی به منظور زندگی سالم و فعال در همه جای کره خاکی تعریف شده است. برای دستیابی پایدار به امنیت غذایی، اندازه گیری آن در سطح خانوار ضرورت دارد. بر این پایه، هدف اصلی از اجرای این تحقیق، کمی سازی وضعیت امنیت غذایی در شهرستان پلدختر و عامل های موثر بر آن بوده است. بدین منظور 200 خانوار شهری وروستایی به صورت تصادفی در این شهرستان گزینش شدند. وضعیت امنیت غذایی با پرسشنامه 18گویه ای امنیت غذایی خانوار که توسط وزارت کشاورزی ایالات متحده ارائه شده است،سنجیده شد. نتایج نشان داد ناامنی غذایی در این بررسی 5/70 درصد است که در خانوارهای روستایی بیشتر از خانوار های شهری بود. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش درآمد خانوار، ناامنی غذایی کاهش و با افزایش شمار افراد خانوار، ناامنی غذایی افزایش یافته است. بنابراین،با برنامه ریزی های مناسب درزمینه ارتقای وضعیت اجتماعی- اقتصادی خانوار ها می توان گسترش ناامنی غذایی را در این منطقه کاهش داد.
    کلیدواژگان: امنیت غذاییخانوار، شهرستان پلدختر
  • نعمت حسنی، پیام یداللهی *، علی اصغر مرتضوی، بابک ظهرابی، حمید زارع ابیانه صفحه 98
    با توجه به نقش آب در فعالیت های کشاورزی دشت های کم آب کشور و تاثیر کمبود آب بر کشاورزی این مناطق، می توان راهکار مناسب برای ادامه فعالیت کشاورزی در آینده را استفاده علمی از آب دانست. دشت همدان- بهار نیز به عنوان یکی از دشت های کم آب کشور از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین شناخت چالش ها و بازدارنده های مدیریت منابع آب در این دشت ضروری به نظر می رسد. هدف این پژوهش مقایسه ی بازدارنده های مدیریتی منابع آب از دیدگاه کشاورزان و کارشناسان دشت همدان -بهار و بررسی ارتباط بین ویژگی های فردی و زراعی کشاورزان با رفتارهای مدیریت منابع آب می باشد. روش این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی است و ابزار پژوهش، شامل پرسشنامه بازدارنده های مدیریتی منابع آب و پرسشنامه سنجش رفتارهای مدیریت منابع آب است. در این تحقیق، برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دیدگاه کاربران و کشاورزان در ارتباط با عامل های بازدارنده های مدیریتی، تنها عامل آموزش و ترویج (39/8t=، 01/0p) تفاوت معناداری داشت. ضمن آن که از بین ویژگی های فردی و زراعی کشاورزان با رفتارهای مدیریتی آنها عامل های سن(253/0-=βو 05/0P=)، سطح تحصیلات(411/0=βو 002/0P=) و میزان درآمد(264/0=βو 044/0P=) با رفتارهای مدیریتی کشاورزان نیز ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: عامل های مدیریتی، بازدارنده های نظری، کاربران آبی، پژوهش توصیفی
  • امید نوری* صفحه 109
    کشاورزی دقیق با به کارگیری فناوری های نوین، امکان ارزیابی تغییرپذیری مکانی عامل های تاثیرگذار در تولید گیاهی مانند، عناصر غذایی و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک را با دقت زیاد فراهم می آورد. هدف از این تحقیق تهیه نقشه رقومی متغیرهای اساسی گیاه و خاک موثر بر عملکرد زیتون بوده، که درنتیجه آن مدیریت دقیق و ویژه باغ های زیتون تحقق یابدبه این منظور، دو باغ زیتون به مساحت ده و شش هکتار در سال 1393 و 1394در منطقه طارم استان زنجان انتخاب و 65 نمونه گیاه و خاک (از هر هکتار 4 نمونه) پس از طراحی یک الگوی شطرنجی سیستماتیک 49 در 49 متر در باغ ها، از محل تقاطع خطوط شطرنجی جمع آوری شدند. در نمونه های گیاه، عناصر پرمصرف (اصلی) و کم مصرف (ریزمغذی) و در نمونه های خاک، متغیرهای فیزیکی شامل: درصد شن، سیلت و رس بافت خاک، و شیمیایی شامل: هدایت الکتریکی، pH، آهک، کربن آلی، فسفر قابل جذب، پتاسیم قابل جذب، اندازه گیری شدند. افزون بر آن، درصد تشکیل میوه با شمارش شمار گل و میوه، در هر دو سال محاسبه شد. با استفاده از آماره های همبستگی و رگرسیون گام به گام، رابطه بین متغیرهای گیاه و خاک با عملکرد تعیین شدند. نقشه درون یابی هر یک از متغیرهای مورد نظر با استفاده از نرم افزار ArcGISو روش وزن دهی عکس فاصله، تهیه شد. بنابرنتایج به دست آمده در این تحقیق و بر پایه مدل های برازش داده شده با استفاده از رگرسیون گام به گام، نیتروژن و پتاسیم برگ در مجموع 6/94 درصد و سیلت 9/93 درصد از تغییرپذیری ها در درصد تشکیل میوه را توجیه کردند. در مجموع، علل اصلی کاهش درصد تشکیل میوه،کمبود عناصر عذایی نیتروژن و پتاسیم در گیاه، بالا بودن سیلت، کم بودن فسفر قابل جذب، بالا بودن نسبت جذب سدیم، بالا بودن درصد مواد حنثی شونده و هدایت الکتریکی (شوری) خاک بود.نقشه های درونیابی نشان داد که الگوی پراکنش مکانی درصد تشکیل میوه در سطح باغ ها، با متغیرهای محدود کننده عملکرد، به صورت معکوس همخوانی داشت.
    کلیدواژگان: کشاورزی دقیق، سامانه های اطلاعات جغرافیایی، تشکیل میوه، عناصر غذایی، خاک
|
  • Rahim Asgari*, Sohrab Mahmodi, Alireza Koocheki, Abdol Majid Mahdavi Damghani Page 1
    In order to evaluate the health of agro-ecosystems in the Birjand region during the yearsof 1991-2011, a studywas conducted between 2011 and 2012. In this study, 38 indices were chosen as health indicators, all of whichwere calculated according to their scientific and quantitative definitions. In order to fitthe relevant equations and observe the variation process, regression analysis was used. At the next step, the relevant positive and negative indices (from to -3) were determined taking into account the positive or negative states of each indicator and the degree of its effect on agro-ecosystem health. Also, after standardizing the datum, the relevant indices have been applied for setting the datum at between zero and one. As a result, the total health index for each year was determined through an algebraic summation of the total indicators’ scores. Finally, the total health index of agroecosystems throughout the 21-year period was calculated from the algebraic summation of the scores finallyachieved. In order to determine the level of quality of the total health index during these 21 years, qualitative classification of the scores was conducted. Based on the findings, the total health index of agro-ecosystems in the Birjand region, obtained from the summation of total scores of 38 indicators during the study years, was placed in a weak health ranking with a score of .92. The health index showed a decreasing trend from the beginning of the study in 1988, when it was closer to the frontier of health and, from then on up to the end of the period, when it reached to the level of an absence of health. The most positive and negative among all the indicators affecting the total health index, were the indicator for agricultural co-operatives and the indicator for damage to agricultural products at .60 and -33.67, respectively.
    Keywords: Health index, Agriculture, Sustainability, Human health, Indicator
  • Ali Vahedi* Page 14
    Field studies were conducted in the research field of the Agricultural Faculty of Islamic Azad University-Astara branch in 2010 and 2011 year in order to evaluate the effect of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.) on yield and dry matter of corn (Zea mays L.) under different levels of nitrogen application. The experiments were established as a split plot arranged in randomized complete block design with three replications. The main plot was with nitrogen (N) at different rates (0, 100, 160 and 220 kg ha-1) and the sub plot was redroot pigweed in different densities (0, 5, 10 and 20 weeds m-2; 0, 3, 5, 7 and 14 plants m-2 in a corn row, respectively). The results showed that the highest number of seed rows per ear, grain number per ear, 1000 grain weight, grain yield per plant and harvest index of corn were, respectively, 15.6, 691.3, 247.7 g and 41.2% at 160 kg N ha-1 in a weedfree condition and the presence of 5 weeds per m-2 had no significant effect on them. The highest dry matter and grain yield of corn were 15.9 and 12.3 t ha-1 at 220 and 160 kg N ha-1 under weed-free conditions.
    Keywords: Dry matter, Grain yield, Corn, Interference, Weed
  • Tahereh Raiesi Ardali*, Mostafa Chorom Page 26
    Crude oil naturally has large amounts of heavy metals. Heavy metals in soil are non biodegradable and stable. In this research, conducted under greenhouse conditions, Chelate EDTA and sugarcane residual compost were applied for the remediation of soil contaminated with heavy metals. The experiment was designed in a statistical design platform and completely randomized. Soil was artificially contaminated with crude oil to 0, 1, 3 percentage by weight using a soil spray. In the crud-oil polluted soil, compost of sugarcane was applied at two levels, equivalent to 0 and 100 t ha-1 and was added to the pots (1 kg). The treatments included EDTA in quantities of 0, 10, 20 mmol kg-1 added to the pots which were stored in the greenhouse for 60 days. The results showed that EDTA application significantly increased the concentration of Pb, Cd, Ni in uncontaminated soil by 2.11, 2.08, 2.51 times more, respectively, than the control sample. The same was observed for 1% and 3% oil contaminated soils, whereby at 1% contamination the concentrations of Pb, Cd, Ni were 1.96, 2.84, 2.42 times, respectively, greater than in the control sample and at 3% contamination were, respectively, 1.52, 1.9, 1.59 times more than in the control sample. Solubilization of heavy metals in soil was more meaningful at the probable level of 5% than in the control samples. Also, using sugarcane compost significantly decreased concentrations of Pb, Ni, Cd in the soil solution by 1.91, 2.68, 1.77 times, respectively. The soil control had 1.64, 2.11 and 1.85 times the contamination with these elements, respectively, of soil with 1% and 1.29, 1.40, 1.37, respectively, of soil with 3% compared to the control. The results showed that chelate EDTA has the ability to leach heavy metals from oil-polluted soil for its remediation. Also, the addition of sugarcane composting to the soil over the long term can reduce the solubility of heavy elements in soil.
    Keywords: Chelate EDTA, Crude oil polluted soil, Heavy metals, Sugarcane composting
  • Saeed Yousefzadeh, Seyed Ali Mohammad Modarres, Sanavy*, Abolfazl Baghbani Arani Page 37
    In order to study the effects of biofertilizers, azocompost and nitrogen on the yield of soil properties and yield of the essential oil Dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) and the soil properties, a field experiment was conducted as a factorial arrangement in a randomized complete block design with three replications at two locations during 2009-2010 in the research field of the Faculty of Agriculture, TarbiatModares University (location 1), and at the Khoy Agricultural Research Center in West Azarbaijan Province(location 2). Treatments consisted of two genotypes (landrace and SZK-1 cultivars), two seed inoculations withbacteria (with or without bacterial inoculation, including Azotobacter Azosprillum Psedomonas) and five fertilization regimes (100% urea, 75% urea 25% azocompost, 50% urea 50% azocompost, 25% urea 75% azocompost and 100% azocompost). F3 fertilizer increased essential oil yield relative to the control. There was no significant difference between F3 and F1 treatments with and without bacterial inoculation for the former trait. Also, azocompost decreased nitrate leaching and soil pH and increased soil nitrate, soil conductivity, available nutrient elements and soil organic carbon at the two locations. An overlay of the results of this study indicated that integrated treatment (50% urea 50% azocompost) with inoculated and non-inoculated bacteria in a landrace ecotype, by reducing chemical nitrogen and increasing oil yield, could be considered as an appropriate alternative for chemical fertilizers in order to achieve sustainable agriculture.
    Keywords: Cultivar, Inoculation, Azotobacter, Fertilization regime
  • Mohammad Reza Nazari*, Sayed Safdar Hosseini, Hooman Liaghati Page 51
    Crop yield simulation and identification of its determinant factors provides an appropriate tool for planning, management and policy decisions. This study is aimed at estimating the climate response functions for rain-fed crop yields in the north-western Agro-ecological Zone (AEZ) of Iran. For this purpose, a time series was specified as an implicit function of monthly climatic variables for four rain-fed crops (such as wheat, barley, beans and alfalfa) and modelled using the econometric methodology of panel data. The results furnished confirm the existence of a nonlinear relationship between monthly rainfall and temperature and the yield crops showed that spring rainfall, especially in the months of May and June, are the main factors determining of rain-fed crops’ yield. Wheat and alfalfa yield responses to June and July temperature changes are more than in other months. In contrast, this response for barely is the most in April and May. According to previously gathered evidence and projections of future climate change (temperature Increase and rainfall decreases, particularly in spring), it is anticipated that rain-fed crop production in this region will be faced with more drought in the future. Changing planting dates so as to avoid coincidence of flowering growth with moisture stresses in this season can be expressed as an adaptive strategy. This requires further study as a subject of research by crop scientists.
    Keywords: Climate, yield response functions, Panel data, Climate change, Agro, ecological zone, Iran
  • Ali Babaei Ghaghelestany*, Ahmad Tobeh, Mohammad Taghi Alebrahim Page 64
    Nowadays, planting cover crops to reduce herbicide use is advised. An experiment was conducted at Ardebil Agricultural and Natural Resources Research Station (at Samian) in the spring of 2012. Experimental design was a factorial arrangement based on a randomized complete block (RCBD) with three replications. The first factor was cover crop types including rye, hairy vetch, berseem clover, green pea and weed control treatment (no cover crop) and the second factor consisted of three levels of management including living mulch, bottom cutting mulch and cover crop topping from 20-30 cm height. Cover crops were planted between rows of KSC400 corn cultivar. The results showed that rye, hairy vetch and berseem clover and green pea could reduce the total density of weeds compared to the control by 76, 68, 65 and 55 percent respectively. The lowest weed biomass was in rye and vetch treatments with an average of 52.94 and 68.34 g m-2 respectively. The highest forage yield was 57500 kg ha-1 in weeding treatments and then 56450 kg ha-1 in hairy vetch. There was no significant difference between other cover crops. The results also showed that the living mulch management was the best in comparison to others with 52700 kg ha-1 forage yield production. The lowest yield was achieved in the control treatment without a cover crop, with 35000 kg ha-1 forage production. The results also showed that the highest fresh ear weight (32600 kg ha-1) was in the weed-free treatment, and then in hairy vetch at 31000 kg ha-1. The highest ear length (39 cm) was in the weed-free treatment too where there was no significant difference between hairy vetch and clover. The lowest ear length (28 cm) was in the control without any cover crop.
    Keywords: Density, Biomass, Non, chemical control, Living mulch
  • Farzad Mondani*, Mahmud Khoramivafa, Sepide Aleagha, Rozhin Ghobadi Page 75
    Energy management in agroecosystems helps to attain efficient and sustainable use of energy. The aims of this study were to evaluate the energy input, energy output and energy indices in irrigated and dry-land wheat farms under different climatic conditions in Kermanshah Province. Data were collected from irrigated and dry-land wheat growers by using a face-to-face questionnaire during 2012-2013. The results showed that, regardless of climatic conditions, total energy input in irrigated and dry-land wheat farms was 52444 and 15612 MJ ha-1, respectively. Among irrigated wheat farms, the highest and the lowest energy inputswere calculated in aridwarm (60157 MJ ha-1) and wet-moderate (48083 MJ ha-1) climates while, in dry-land wheat farms, these were calculated in semiarid-cold (15295 MJ ha-1) and wet-cold (16263 MJ ha-1) climates, respectively. In irrigated wheat farms the highest energy output was 174289 MJ ha-1 for a semiarid-cold climate and the lowest was 11494 MJ ha-1 for an arid-warm climate while, in dry-land wheat farms, the highest was 70806 MJ ha-1 for a semiaridwarm climate and the lowest was 36955 MJ ha-1 for an arid-warm climate. Energy use efficiency was about 19.9% higher in dry-land farms than in irrigated ones. The highest energy use efficiencyin irrigated and dry-landwheat farms was 3.5 (in a semiarid-cold climate) and 4.4 (in a semiarid-warm climate), respectively. The highest energy productivity in irrigated farms was 0.11 for wet-cold and semiarid-cold climates while it was 0.11 for wet-moderate and semiarid-cold climates in dry-land farms. Based on our results, dry-land wheat farms had higher efficiency and productivity compare to irrigated wheat farms.
    Keywords: Energy use efficiency, Energy Productivity, Renewable energy, Direct energy, Climatic conditions
  • Sajad Rahimi Moghadam*, Abdolmajid Mahdavi Damghani, Maryam Akbarpoor, Masoud Sajadian, Nasrin Rafiei Sadr Page 89
    Food security is a situation when all people at all times have access to sufficient, safe and nutritious food to maintain a healthy and active life. Measuring food security at the household level is necessary for achieving sustainable food security. Quantitative analysis of the food security situation in Poldokhtar county and the influencing factors that have affected this issue were objectives of this study. To thispurpose, 200 urban and rural households of this county were selected, randomly. Food security status wasmeasured by using an 18-item questionnaire that is provided by the United States Department of Agriculture. Theresults of this study showed that food insecurity was 70.5 % and was greater in rural households compared with urban households. According to the results, food insecurity has a direct relationship with household size and negative relationship with household income. So, food insecurity was reduced with an increase in household income and a reduction in household size. Therefore, we can reduce the food insecurity of this region by appropriate planning and improving its socio-economic situation.
    Keywords: Food security, Household, Poldokhtar county
  • Nemat Hassani, Payam Yadollahi*, Aliasqar Mortazavi, Babak Zohrabi, Hamid Zareabyaneh Page 98
    Given the central role played by water in agriculture and the functions of arid plains and the impact of lack of water on agriculture of these areas, a scientifically-based use of water is needed to find asuitable method for sustaining their agricultural function in the future. Hamedan-Bahar plain as among the country’s arid plains andso is not excluded from this rule. Hence, it is important to understand the challenges of and impediments facing water management in this plain. The purpose of this study was to compare water resource managementimpediments from the viewpoint of farmers and experts in the Hamedan-Bahar plain and study the relationship between personal and agricultural traits of the former with their water resource management behaviours. The method of this study is descriptive and includes use of a water resource management theoretical impediments questionnaire and a researcher management behaviour measurement questionnaire. In this investigation, datawas analyzed by the T-Test and multi regression. The results showed that there were no significant differences between training and promotional elements from the points of view of experts and farmers. Also, there were signify differences in the between age, education and earnings elements and the farmers’ management behaviours.
    Keywords: Management elements, Theoretical impediment, Water users, Descriptive investigation
  • Omid Noori* Page 109
    Application of new techniques in precision farming for the determination of soil and plant spatial variability in such matters as soil nutrients, soil physical and chemical properties have received great attention. This study was carried out in order to map the spatial variability of essential plant and soil variables associated with olive yield, through generating maps that can be used in site-specific crop management (SSCM). For this purpose, two orchards with optimum and low yields were selected in the Tarom region of Zanjan province and 65 soil and plant samples were taken during 2014-2015 on a 49-m systematic sampling grid corresponding to a density of four soil samples per ha. All the samples were analyzed using appropriate laboratory methods. In addition, the percentage of fruit set in both years was calculated by counting the number of flowers and fruits. An interpolation map of each variable was created by the inverse distance weighted (IDW) method using ArcGIS. The results showed that nitrogen and potassium accounted for 94.6% of fruit set variations and silt accounted for 93.9%, according to the fitted models using the stepwise regression method. In addition, nitrogen and potassium accounted for 94.6% and silt for 93.9% of the fruit set variations. In aggregate, the main reasons for the differences in fruit set in the olive orchards were including nitrogen and potassium deficiency, high silt, deficiency in available phosphorous, high SAR, TNV and EC. Interpolation maps showed that the spatial distribution of fruit set in both orchards was inversely related to yield limiting variables.
    Keywords: Precision agriculture, Geographic Information System (GIS), Fruit set, Nutrients, Soil