فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 32 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 32 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناهید موید حکمت صفحات 7-31
    مقاله پیش رو با حرکت از مفهوم «تمایز بوردیو» به شناسایی سبک های زندگی در تهران می پردازد. در این راستا، سوال محوری: «سبک های زندگی در تهران از چه روندی پیروی می کنند: تمایز یا یکدستی؟» شکل گرفته است. در سنجش این امر، صور مادی و غیرمادی فرهنگ در نظر گرفته شده است. صور مادی، مواردی چون مصرف خوراک، پوشاک، خانه و صور غیرمادی مواردی چون تعاملات اجتماعی، هنر، ادبیات، موسیقی، شعرا و نویسندگان را در بر می گیرد. روش تحقیق، کمی و ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخت بود که در میان 300 پاسخ گوی ناهمگون از نظر؛ سن، جنس، میزان تحصیلات، شغل، محل سکونت و میزان درآمد، در سطح شهر تهران تکمیل شد. در این پژوهش از آمارهای توصیفی و استنباطی بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشانگر آن است که علی رغم ناهمگونی پاسخ گویان، وجه یکدستی بر وجه تمایز در سبک های زندگی در شهر تهران، غالب است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، تمایز بوردیویی، یکدستی
  • آرش حسن پور، بهجت یزدخواستی صفحات 33-68
    علی رغم تغییر در وضعیت زنان در نظام بازنماییفیلم های سینمای ایران که از آن باعنوان «کمرنگ شدن ایدئولوژی جنسیتی» یاد می شود؛ کماکان موقعیتزنان در سینمای ایران پرمناقشه و چالش برانگیز بوده و زنانکماکانقشری مسئله مند هستند. در این مقاله با طرح چنین ادعایی، تلاش شده است تا با تحلیل دو فیلم «درباره الی» و «جدایی نادر از سیمین» با استفاده از روش نشانه شناسی و تکنیک تحلیل همنشینی و جانشینی فردینان دوسوسور به این سوال پاسخ دهیم که مسئله مندی زن در دهه کنونی در سینمای ایران از چه جهتی است و فرودستی زنان از خلال چه سازوکاری شکل می گیرد. نتایج و تحلیل این متون نشان می دهد که علی رغم اشتغال ، استقلال فردی، موقعیت تحصیلی و منزلتی مناسب، پروبلماتیک زن بودگی نخست با «نمایش مناسک گونه جنسیت» به صورت فرودستانه قابل طرح است. علاوه بر این، نتایج این مطالعه حاکی از آن است که سازوکار فرودست سازی زنان مرموزتر، خطرناک تر و پنهانی تر شده است، به گونه ای که زن مدرن بازنمایی شده با انگ های اخلاقی مانند خیانت کاری، بی وفایی، عدم تعهد، پنهان کاری، دروغ گویی و خودخواهی شخصیت پردازی شده و هویت می یابد. افزون بر این، شخصیت پردازی مذکور و نظام بازنمایی دهه کنونی، تزلزل و فروپاشی نهاد خانواده را با فردگرایی خودمحورانه زنان همنشین ساخته و سویه ویران گر سوژه زن مدرن جامعه ایرانی را مرتب و موکد گوشزد می کند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، پروبلماتیک زن بودگی، نمایش و اجرای فرودستی زنانه، کلیشه های اخلاقی، فردگرایی خودخواهانه
  • عباس ناصری طاهری، سیاوش صلواتیان، مصیب علی اکبرزاده آرانی صفحات 69-92
    هدف این مقاله، مطالعه تطبیقی عملکرد دو طیف رسانه ای جریان ساز (خبرگزاری ایسنا، روزنامه شرق و شبکه خبری بی بی سی فارسی) و رقیب (خبرگزاری فارس، روزنامه کی هان و خبر صداوسیما) در مدیریت جریان خبری اسیدپاشی های اصفهان در بازه زمانی 24مهر تا 9 آبان 1393 بود. نمونه گیری به روش هدفمند انجام و برای تحلیل داده ها از دو روش تحلیل مضمون و تحلیل محتوای کمی استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که ایسنا پیشتازی جریان سازی خبری را بر عهده داشته و در کنار آن بی بی سی فارسی و روزنامه شرق در زنده نگاه داشتن این جریان خبری نقش داشته اند. در مقابل، خبرگزاری فارس، روزنامه کی هان و خبر صداوسیما در ابتدای شکل گیری جریان خبری، سکوت و پس از ایجاد جریان خبری به این موضوع وارد شدند. تاخیر در ورود، رویکرد انفعالی، زاویه نگاه حکومتی و زبان رسمی مهم ترین عواملی بود که باعث شد این طیف نتوانند تاثیر چندانی در مدیریت این جریان خبری داشته باشند.
    کلیدواژگان: جریان سازی خبری، اسیدپاشی های اصفهان، خبرگزاری، روزنامه، خبر تلویزیونی
  • احسان رحمانی خلیلی صفحات 93-117
    شادابی اجتماعی به دلیل آنکه همواره با خرسندی، خوش بینی و امید و اعتماد همراه است می تواند به منزله کاتالیزور، نقش تسریع کننده ای در فرایند توسعه یک جامعه داشته باشد. سوال اصلی مقاله حاضر این است که؛ بنا به اهمیت و جایگاه سرمایه اجتماعی در توسعه آیا می توان از آن به منزله عاملی اثرگذار بر شادابی اجتماعی سود جست؟ و تاثیر سرمایه اجتماعی بر شادابی اجتماعی در حضور متغیرهای حمایت اجتماعی و دینداری چگونه است؟
    رویکرد مقاله حاضر اثبات گرایی و از نوع توصیفی تبیینی است. متغیر شادابی اجتماعی براساس شاخص های لیندنبرگ اندازه گیری و پرسش نامه پس از بررسی روایی و پایایی، با تلفیق روش نمونه گیری طبقه بندی و خوشه ایچند مرحله ای، با برآورد حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، بین 810 خانوار در پنج منطقه شهر تهران در سال 1392 اجرا شد.
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که متغیر دینداری بر حمایت اجتماعی و دینداری و حمایت اجتماعی بر سرمایه اجتماعی موثرند و در نهایت سرمایه اجتماعی بر شادابی اجتماعی نیز موثر است.
    کلیدواژگان: شادابی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی، دینداری، شهروندان تهرانی
  • توحید علیزاده، نریمان محمدی صفحات 119-144
    مطالعه پیش رو به بررسی نقش رسانه های اجتماعی نوین در شکل گیری و برساخت هویت نسلی در میان جوانان می پردازد. روش پژوهش کیفی می باشد و تکنیک پژوهش مصاحبه روایی است. بر این اساس مصاحبه های مجازی آنلاین با 29نفر از افرادی که از وایبر استفاده می کنند، صورت گرفته است. نمونه گیری از نوع هدفمند و معیار نمونه گیری، اشباع نظری است. داده های به دست آمده با روش تحلیل تماتیک، تحلیل شده اند.
    یافته های پژوهش نشان می دهد وایبر که رسانه ای اجتماعی است همزمان که سبب ساخت زیست جهانی مجازی برای سوژه های جوان می شود، نوعی افتراق هویتی بین آنها و سوژه های نسل های دیگر را هم به وجود می آورد و سبب تقویت شکاف نسلی می شود. وایبر به سبب اقتصاد ارزان خود، نوعی استقلال اقتصادی را حداقل در آن بخشی از استفاده کنندگان از وایبر که وابستگی اقتصادی به خانواده شان دارند را شکل داده است. این استقلال اقتصادی، هم سبب تقویت حضور این افراد در فضای وایبر شده است و هم نوعی شکاف نسلی را بین این افراد و خانواده آنان و حتی سایر نسل ها ایجاد کرده است. عضویت در گروه های مجازی وایبری، سبب شکل گیری شکافی بین شبکه سازی های غیررسمی و شبکه سازی های رسمی و گروه های رسمی با گروه های غیررسمی مجازی شده است. این مسئله می تواند به تمایز معنایی و هویتی بین نسل های متفاوت چنین شبکه سازی هایی هم منجر شود و شکاف نسلی و تمایز نسلی را تقویت نماید.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی مجازی، هویت نسلی، وایبر، ابژه نسلی
  • علی اکبر فرهنگی، منصوره قنبرآبادی صفحات 145-163
    ارتباطات گسترده در شاهنامه ایجاب می کند از وجوه گوناگون به این ارتباطات نگاه کنیم. تراژدی باتوجه به تعریف آن که مرگ انسان آرمانی و نیک و مثبت داستان است که از بهروزی به تیره روزی می افتد، این سوال را در ذهن می آورد که ارتباطات انسانی چگونه پیش می روند که مرگ این انسان را موجب می شوند. به دلیل اینکه در سرزمین آرمانی ایران ارتباطات برمبنای خرد شکل می گیرد. پس چگونه است که تراژدی ها به وقوع می پیوندند؟
    در این مقاله باتوجه به نظریه های مختلف ارتباطاتی و مولفه های ارتباط انسانی، تراژدی سیاووش بررسی شده و به این سوال پاسخ داده می شود که غیر از ارتباطات انسانی چه عوامل دیگری در شکل گیری تراژدی موثر هستند. در این مقاله محقق به این نتیجه دست می یابد که غیر از خرد، عوامل دیگری نیز در شکل دهندگی ارتباطات انسانی موثر است؛ عواملی که ارتباط را می تواند به سمت تعامل یا تقابل پیش ببرد و پله پله قطعه های یک تراژدی را تکمیل کند.
    روش تحقیق، اسنادی و تحلیل محتوای کیفی و کمی است و جامعه آماری 1423 بیت داستان سیاووش از شاهنامه جوینی است.
    کلیدواژگان: ارتباطات انسانی، ارتباط تقابلی، تراژدی، تعادل، ساختارشکنی، سیاووش
  • وحید خاشعی، سیدمهدی میرحاجی صفحات 165-196
    فیلم ها تصورات ما درباره مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را بازنمایی می کنند و به شیوه هایی که درباره مسائل می اندیشیم، شکل می دهند. با توجه به اینکه مقوله مدیریت، یکی از معضلات امروز کشور ماست، توجه به این مسئله که مدیران چگونه در فیلم های سینمایی بازنمایی و برساخت می شوند، در شناخت باور عمومی از مدیران می تواند موثر باشد. مقاله حاضر به بررسی چگونگی بازنمایی مدیران دولتی در فیلم های سینمایی پس از انقلاب اسلامی ایران پرداخته است. پرسش اصلی بررسی حاضر این است که مدیران دولتی چگونه در فیلم های سینمایی ساخته شده در جمهوری اسلامی، بازنمایی شده اند و مقوله مدیریت چگونه با هویت های اجتماعی کنش گران فیلم ها گره خورده است؟ روش این مطالعه، تحلیل نشانه شناختی است که با به کارگیری آن، پنج فیلم سینمایی که در سال اکران خود، پرفروش ترین فیلم سال بوده اند، بررسی شده اند. یافته ها نشان می دهد فیلم سازان به ویژگی های حوزه رفتاری مدیران بیش از سایر حوزه ها توجه دارند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، مدیران، فیلم های سینمایی، نشانه شناسی
|
  • Nahid Hekmat Moayed Pages 7-31
    Bourdieu ‘s concept of Distinction is the starting point of studying life styles in Tehran. The main question is which trends do life styles in Tehran fallow: Distinction or uniformity? Trying to answer this question, The material and non material manifestations of culture have been considered. The material elements like food, clothing and housing and the non material elements like social interactions, art, literature, music and poetry have been studied. The method of research is quantitative in which 300 respondants heterogenes according to some social variables like age, gender, education, occupation income and place of residence were questioned. A questionnaire was completed by respondants through out Tehran. The research utilized descriptive and analytic statistics like cluster analysis. The findings indicate that Uniformity in lifestyles is more prevalent dispite heterogeneity.
    Keywords: Lifestyle, Boudieu's Distinction, Homogeneity
  • Arash Hasanpour, Behjat Yazdkhasti Pages 33-68
    out how women problematicity is in the recent decade in the cinema of Iran and through what mechanisms subordination of women is formed in the society. Despite changes in situation of women in the representation system of Iranian movies referred to as “gender ideology blurring”, women's position in the cinema of Iran is still controversial and women are still a problematic stratum in the society. Proposing such a claim, the researchers in this study made an attempt to analyze two movies, i.e. “About Elly” and “Nader and Simin, A Separation”. Using semiotics and Ferdinand de Saussure analysis techniques of paradigmatic and Syntagmatic, it has been tried to find The results of the study revealed that in spite of employment, personal autonomy and appropriate academic and social position, the problematic of femininity could initially be raised by “gender ritual-like representation” subordinately. Moreover, the findings of the study indicated that the subordination mechanisms of women were rendered more mysterious, dangerous and secretive so that the modern represented woman has been characterized and found an identity with moral stigma including treachery, infidelity, lack of commitment, secrecy, lying and selfishness. In addition, the characterization and representation system of the recent decade associated family instability and breakdown with self-centered individualism of women and noted the destructive side of the subject, namely the modern woman of the Iranian society repeatedly and emphatically.
    Keywords: Representation, problematic of femininity, representation of women subordination, moral stereotypes, self, centered individualism
  • Abbas Naseri Taheri, Siavash Salavatian, Mosayyeb Aliakbarzade Arani Pages 69-92
    The aim of this article is analyzing the performance of two mainstream and rival media spectrum (ISNA news agency, Shargh daily newspaper and BBC Persian channel against Fars news agency, Keyhan Newspaper and IRIB newscast) in managing the news flow related to Isfahan Acid attacks on women during October 16 to October 31, 2014. In this article, purposive sampling was done and for analyzing data, two methods of thematic analysis and quantitative content analysis were used. The results indicated that ISNA news agency was heading news streaming, while Persian BBC and Shargh daily newspaper were both trying to keep the news alive. Meanwhile, Fars news agency, Keyhan newspaper and IRIB news at the initial stages tried to keep silent and blackout the news and just after forming the news flow, they began to cover it. Such a delay in covering the news, besides passive and pro- government approaches as well as formal language were considered as the main reasons why this media spectrum failed to impact properly on managing this news stream.
    Keywords: News streaming, Acid attacks in Isfahan, news Agency, newspaper, TV newscast
  • Ehsan Rahmani Khalili Pages 93-117
    As Social happiness always accompany with optimism, hope and trust can have catalyst role in accelerating the process of development of a society. The main question is that, according to the importance of social capital in development, can it be used as a factor influencing social happiness? And how impact on social happiness in the presence of social support happiness and religion?
    Enjoying a positivistic approach, this study is in fact a descriptive-causal survey. To measure the variables, we used (SC-IQ), Lindenberg Indices. After considering validity and reliability of the study, the questionnaires were applied to 810 households in five districts of Tehran in 2013 CE which were selected based on stratified sampling and cluster multistage sample design and utilizing Cochran formula to evaluate the sample volume.
    The results of our study indicate that religion causes an increase in social support. Religion and social support, as two variables in this study, affect social capital; and finally, social capital causes an increase in social happiness.
    Keywords: social capital, Social Happiness, Social Support, Religion, Citizens Tehran
  • Tohid Alizadeh, Nariman Mohammadi Pages 119-144
    The present study examines the role of Viber, a social media, in the formation and construction of young generation's identity. Method of this study is qualitative research and research techniques, include narrative interviews. On this basis, online virtual interviews had been done with 29 people who were using Viber. Purposive sampling and sampling criteria were theoretical saturation. Obtained data were analyzed using thematic analysis. The results show that Viber as a social media at the same time that cause making virtual life wolrd for young subjects, makes kind of differentiated identity between them and other generations and would reinforce the generation gap. Because of its cheap economy, Viber has formed a kind of economic independence, at least in the part of the users of Viber that are economically dependent on their family. This kind of economic independence as well as reinforcing presence of these individuals in the Viber space, creats sort of generation gap between these people and their families and even other generations. Joining Viber virtual groups, has caused formation of gap between informal networking and formal networking with formal and informal virtual groups. This issue can lead in semantic and identity differentiation between different generations of such Networking and also reinforce the generation gap and generational distinction
    Keywords: virtual social network, generation identity, Viber, Generation subjects
  • Ali Akbar Farhangi, Mansureh Ghanbarabadi Pages 145-163
    Expansive communication in Shahnameh requires us to look at this communications from various aspects. The tragedy according to its definition as the death of an ideal and positive human being degrading from good luck into misfortune brings this question to the mind that how the human communications proceed that cause the death of such human being. Since in the ideal homeland of Iran the communications take form on the basis of wisdom then how tragedies take place.
    In this article, regarding different communicational theories and components of humane communication, the tragedy of Siavash has been reviewed and has answer this question that other than human communication, which other factors are effective in shaping up of the tragedy.
    the researcher comes to the conclusion that apart from the wisdom, other factors are also effective in materialization of human communication. These factors can lead communication towards transcendence or confrontation and complete the parts and pieces of a tragedy.
    The research method which has been used are documentary and qualitative and quantitative content analysis. The statistical community is 1423 verses of the story of Siavash from Shahnameh of Joveini.
    Keywords: Human communication, Interactive communication, Conflict communication, Utopia patters, Tragedy, Deconstruction, Shahnameh, Siavash
  • Vahid Khashei, Sayyed Mahdi Mirhaji Pages 165-196
    Movies picture our imaginations about social¡ economic¡ and political issues creating the approaches within which we comprehend them. Since management category is currently one of the difficulties in Iran¡ giving attentions to how the characters of the governmental managers are shown in the movies can be effective to recognition of general understandings of the managers. Present study has focused on quality of their representation in Iranian movies after the revolution in Iran. The method of this study is semiotic analysis. By adopting this method¡ five top selling movies made in this period¡ have been studied. The findings indicate that the behavioral characteristics of the managers have been concerns of the movie producers more than other areas.
    Keywords: Representation, managers, Movies, Semiotic