فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 30 (تابستان 1394)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 30 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر محمدی، علی ثقفی صفحه 5
    فرآیند ایجاد اقلام تعهدی در شناسایی درآمد و هزینه منجر به ایجاد خطا در برآورد اقلام تعهدی میگردد که این خطای برآورد (اقلام تعهدی غیرعادی)، کاهش در کیفیت سود را به همراه دارد. بررسی دقیق این فرآیند و شناسایی عواملی که باعث میگردد سودهای تعهدی و سودهای نقدی در نهایت با یکدیگر برابر نباشند، راه مناسبی برای سنجش کیفیت سود می باشد. در این تحقیق با موشکافی فرآیند ایجاد اقلام تعهدی در زمان شناسایی درآمدها و هزینه های شرکت، ساختاری نظام یافته برای شناسایی خطای برآورد اقلام تعهدی تبیین گردید و این ساختار نظام یافته به نحوی عملیاتی شد که آزمون پذیر باشد.
    معیار کیفیت سود حاصل از این تحقیق با توجه به داده های 123 شرکت بورسی در سال های 1380-1392 از منظر خطای نوع اول و دوم با مدلهای جونز تعدیل شده و دیچاو و دیچو مقایسه شد.
    این مقایسه نشان داد که مدل این تحقیق هم از منظر خطای نوع اول و هم از منظر توان (عکس خطای نوع دوم) نسبت به مدل های مورد مقایسه از وضعیت بهتری برخوردار میباشد. به عبارت دیگر، ساختار نظام یافته در خصوص فرآیند شناسایی اقلام تعهدی و تطابق زمانی این اقلام با جریان های نقدی، معرفی اقلام تعهدی چسبنده، استفاده از اجزای اقلام تعهدی در برآورد خطای اقلام تعهدی و برازش مدل ها در سطح صنعت باعث بهبود توان مدل کیفیت اقلام تعهدی گردید.
    کلیدواژگان: کیفیت اقلام تعهدی، خطای نوع اول و دوم، اقلام تعهدی چسبنده، کیفیت سود
  • سید عباس موسویان، حسین شیرمردی احمدآباد صفحه 25
    صنعت خودرو با توجه به چرخه عظیم اقتصادی در کشور، سهم پنج درصدی در تولید ناخالص ملی، دارا بودن بالاترین میزان اشتغالزایی در بین مجموع حوزه های صنعتی و وابستگی اقتصادی پنج میلیون نفر از افراد جامعه به این صنعت؛ یکی از صنایع راهبردی و پیشران بسیاری از صنایع بزرگ و کوچک کشور است و تقویت مالی این بخش، رونق سایر حوزه ها مرتبط را به دنبال دارد و هرگونه ایجاد اختلال در آن، دستیابی به اهداف 20 ساله کشور در افق سال 1404 را ناممکن خواهد نمود. به همین دلیل تامین مالی صنعت خودرو همواره و مخصوصا در شرایط موجود اقتصادی و تنگناهای اعتباری داخلی و بین المللی، یکی از دغدغه های اصلی نهادهای سیاست گذار و اجرایی کشور و شرکت های خودروسازی بوده است.
    این پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و با روش توصیفی-تحلیلی به دنبال اثبات این فرضیه است که طبق معیارهای مالی و اقتصادی، اوراق سلف موازی استاندارد خودرو می تواند به عنوان ابزاری مناسب در جهت تامین مالی صنعت خودرو کشور بکار گرفته شود. یافته های تحقیق نشان می دهد با توجه به ترکیب قراردادهای سلف موازی استاندارد و حواله، اوراق سلف خودرو طبق معیارهای اقتصاد خرد شامل تطابق با اهداف و انگیزه های مشتریان ، تناسب با روحیات و سلایق سرمایه گذران، میزان نقدشوندگی اوراق و درجه کارایی می تواند به عنوان ابزار مالی مناسب در بازار سرمایه کشور، جهت تامین مالی صنعت خودرو کشور بکار گرفته شود و از جهت معیارهای اقتصاد کلان شامل اثرگذاری بر روی رشد و توسعه اقتصادی، عدالت توزیعی و قابلیت برای اجرای سیاست های پولی و مالی، به مصلحت جامعه بوده و با سیاست گذاری مناسب ، می تواند در خدمت ارتقای تولید ملی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: اوراق سلف خودرو، _ تامین مالی، سلف موازی استاندارد، صنعت خودرو سازی
  • پیمان امینی، علی علیزاده، مهناز رجبی صفحه 53
    اجتناب مالیاتی بعنوان کاهش قابل توجه در میزان سود قبل از مالیات تعریف می شود، که بیانگر یک استراتژی مستمر و پایدار در زمینه برنامه ریزی مالی راهبردی است و در بر گیرنده فعالیت های کاملا قانونی است. تئوری نمایندگی معتقد است، ماهیت غیرشفاف و پیچیده فعالیتهای اجتناب از مالیات به مدیریت اجازه می دهد تا با پنهان سازی اخبار بد، در راستای دستیابی به اهداف فرصت طلبانه خود، که به نوبه خود، خطر سقوط قیمت سهام در آینده را افزایش می دهد، گام بردارد. از سوی دیگر، نقش مکانیزم های راهبری شرکتی، اداره و کنترل عملیات سازمان در جهت حداکثرسازی منافع سهامداران است.
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر استقلال اعضای هیئت مدیره بر رابطه بین اجتناب مالیاتی و ریسک سقوط قیمت سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به منظور آزمون فرضیه ها، 80 شرکت در یک دوره 6 ساله (1386-1391) انتخاب شده است. جهت آزمون فرضیه ها نیز از مدل داده های ترکیبی استفاده شده است.
    نتایج نشان می دهد بین نرخ موثر مالیات نقدی و مالیات نقدی بلندمدت با ریسک سقوط قیمت سهام رابطه معناداری وجود ندارد، اما بین نرخ موثر مالیات تعهدی و مالیات تعهدی بلندمدت با ریسک سقوط قیمت سهام رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که حضور اعضای غیر موظف در هیئت مدیره تاثیر معناداری بر رابطه بین نرخ موثر مالیات نقدی، مالیات نقدی بلند مدت، مالیات تعهدی و نرخ موثر مالیات تعهدی بلند مدت با ریسک سقوط قیمت سهام ندارد.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، استقلال هیئت مدیره، نرخ موثر مالیاتی، _ ریسک سقوط قیمت سهام
  • علی اصغر انواری رستمی، وحید احمدیان، سید اصغر میرزاده صفحه 82
    در این مقاله، اثر جریان وجوه نقد عملیاتی و تصمیمات ساختار سرمایه بر تصمیمات سرمایه گذاری در دوره های قبل و بعد از بحران و به تفکیک شرکت های کوچک، متوسط و بزرگ مورد بررسی قرار گرفته است. حجم نمونه بالغ بر 80 شرکت در طی 12 سال بوده که با به کارگیری روش تخمین حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS) و روش تخمین گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) آزمون شده است. نتایج حاکی از آنست که بین جریان های نقدی عملیاتی و تصمیمات سرمایه گذاری در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران رابطه مثبت و معنی داری وجود داشته است؛ اما شرکت های مذکور، در دوره های بعد از بحران، وجوه نقد عملیاتی بیشتری را صرف سرمایه گذاری کرده اند. همچنین، بین اهرم مالی و تصمیمات سرمایه گذاری شرکت های بورس اوراق بهادار تهران، در دوره های قبل و بعد از بحران رابطه مثبت معنی داری وجود داشته است که البته این رابطه در دوره های بعد از بحران، کاهش پیدا کرده است. نتایج به دست آمده همچنین حاکی از آن است که جریان های نقدی داخلی به عنوان یک منابع تامین مالی با کاربرد معنی دار در هر سه گروه شرکت های کوچک، متوسط و بزرگ مورد استفاده قرار گرفته است و در این میان، شرکت های با اندازه کوچک و متوسط، به طور معنی داری، بیشترین استفاده را از این منبع برای سرمایهگذاری داشته اند. شرکت های متوسط و بزرگ، همچنین از بدهی به صورت معنی داری برای تامین مالی سرمایه گذاری هایشان استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: اندازه شرکت، _ تصمیمات ساختار سرمایه، بحران، تصمیمات سرمایه گذاری، جریانات وجوه نقد عملیاتی
  • رضا راعی، ریحانه ربیعی صفحه 113
    دارایی ها (فیزیکی و مالی) تحت تاثیر ریسک هایی هستند که عملکرد و بازدهی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از ریسک های مرتبط با دارایی های مالی، نوسان جریانات نقد حاصل از آن دارایی می باشد که به عنوان عامل ریسک غیرسیستماتیک، بازده سهم را تحت تاثیر قرار می دهد. در همین راستا در این پژوهش به بررسی عوامل تاثیرگذار بر بازدهی سهام پرداخته می شود و تاکید اصلی بر نوسان جریان نقد می باشد تا این پژوهش وجه تمایزی نسبت به دیگر پژوهش های انجام گرفته داشته باشد. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و از روش داده های تلفیقی جهت تخمین مدل استفاده شده است. در این پژوهش 116 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1380 الی 1389 مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش انجام شده در صدد بررسی ارتباط بین بازدهی سهام و نوسان جریان نقدی بوده که برای این منظور 4 فرضیه مطرح شد که فرضیات مربوط به بررسی رابطه بین بازدهی سهام و مومنتوم قیمت و نوسان جریان نقد به ارزش دفتری در سطح اطمینان 95% قابل رد نبودند و فرضیات مربوط به ارتباط بین بازدهی و عدم نقدشوندگی، بازدهی غیرمنتظره استاندارد شده و نوسان جریان نقدی به فروش در همین سطح اطمینان رد شدند. نتایج حاصل از این پژوهش، رابطه معکوسی بین بازدهی مورد انتظار با نوسان نسبت جریان نقدی به ارزش دفتری و مومنتوم قیمت نشان داد.
    کلیدواژگان: بازدهی غیرمنتظره استاندارد شده، مومنتوم قیمت، _ نوسان جریان نقد
  • اسکندر جعفری، احمد احمدپور کاسگری صفحه 129
    هدف این تحقیق ارزیابی و تحلیل روابط میان ضریب ارزش افزوده فکری و هر یک از عناصر آن با بازده سرمایه گذاری در سهام شرکت هایی که در گروه صنایع غذایی در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده اند، برای دوره 10 ساله از سال 1380 تا 1389 و ضرورت گزارشگری مالی مربوط به ضریب ارزش افزوده فکری می باشد.
    گزارش های مالی سالانه بویژه صورت سود و زیان و ترازنامه به انضمام یادداشت های همراه صورت های مالی شرکت های مورد نظر طی سال های پیش گفته مورد استفاده قرار گرفت. روش ضریب ارزش افزوده فکری (VAICTM) برای سنجش مجموع کارایی سرمایه بکار گرفته شده وسرمایه فکری ( انسانی- ساختاری) شرکت ها بکار برده شد. این تحقیق تجربی با استفاده از آنالیز رگرسیون خطی چند متغیره برای تحلیل داده ها انجام شده است. سرمایه فیزیکی و فکری شرکت های فعال در صنایع غذایی ارزیابی گردید و تاثیرشان بر روی بازده سرمایه گذاری درسهام آنها مورد آزمون آماری قرار گرفت. نتایج این تحلیل نشان می دهد که رابطه بین ضریب ارزش افزوده فکری و عناصر آن بر بازده سرمایه گذاری در سهام شرکت ها مثبت و معنی دار می باشد. بنابراین تمرکز در مدیریت مناسب بر ضریب ارزش افزوده فکری و هر یک از عناصر آن در شرکت های صنایع غذایی بطور خاص و تعمیم آن به سایر صنایع می تواند موجب بهبود بازده سهام آنها گردد. در این تحقیق، با ارائه یک الگوی مناسب در نحوه گزارشگری مالی مربوط به ضریب ارزش افزوده فکری، بعنوان یک اطلاعات مالی مکمل می تواند برای تصمیم گیرندگان مفید فایده باشد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، _ سرمایه بکار گرفته شده، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، ضریب ارزش افزوده فکری، بازده سهام
  • مسلم پیمانی، عبدالساده نیسی صفحه 147
    در پژوهش پیش روی به انتخاب معادله دیفرانسیل تصادفی مناسب جهت مدل سازی رفتار شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. برای این منظور پس از ارائه توضیحات لازم در مورد ضرورت استفاده از مدل های تصادفی و در نتیجه اصول جدید تحت عنوان حسابان تصادفی، به معرفی مهم ترین معادلات تصادفی کاربردی در علوم مالی (شامل حرکت براونی هندسی، مدل با جمله پرش، گارچ غیرخطی، مدل واریانس گاما، واسیچک و هستون) پرداخته شده است. سپس با رویکردی کاربردی و بر اساس توان هر مدل جهت تخمین ارزش در معرض خطر و پیش بینی شاخص کل بوسیله شبیه سازی مونت کارلو، مدل مناسب انتخاب شده است.
    نتایج تکنیک های پس آزمون در مورد ارزش در معرض خطر و معیارهای نیکویی برازش در خصوص قدرت پیش بینی، حاکی از برتری مدل با جمله پرش در محاسبه ارزش در معرض خطر و گارچ غیرخطی در پیش بینی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
    کلیدواژگان: معادلات دیفرانسیل تصادفی، ارزش در معرض خطر، تلاطم تصادفی، پرش، _ شبیه سازی مونت کارلو
|
  • Amir Mohammadi, Ali Saghafi Page 5
    The process of accruals creation in identifying revenues and expenses leads to form errors in accruals estimation. Estimation error (abnormal accruals) is also accompanied by earnings quality reduction. A precise study of this process and recognizing the respective items lead to inequity of cash earnings and accrual earnings which are the good ways for measuring earnings quality. In this research, an organized structure is explained for identifying accruals estimation error with a precise analysis of accruals creation process at the time of company revenues and expenses recognizing and this organized structure becomes operational in a testable way.
    In this study, earnings quality measure of 123 listed companies in Tehran Stock Exchange during 2001 to 2013 was calculated and compared with Jones Adjusted Model and Dechaw and Dechow Model from the perspective of Type I and II errors.
    This comparison showed that the model of this study is better than other models from the perspective of Type I and II errors. In the other words, organized structure in the process of accruals identification and their time matching with cash flows, introduction of sticky accruals, using accruals in estimating their errors and developing models in industry level, improve accruals quality model.
    Keywords: Accruals Quality, Sticky Accruals, Earnings Quality, Type I, II errors
  • Seied Abas Mosavian, Hossein Shirmardi Ahmadabad Page 25
    Auto industry is a strategic industry, as it constitutes 5 percent’s of the GNP, holds relatively more jobs than other industries and deals with the economic life of more than 5 million people. Financial development of this industry will lead to the revivification of other industries. Ignoring this industry might make the achievement of Islamic Republic of Iran’s long-term development goals impossible. Hence, financing this industry is a major concern for policy-making and administrative bodies in Iran as well as automakers themselves.
    Using descriptive-analytical method, this research uses library resources for proving the hypothesis that “according to financial and economical criteria, standard parallel salam securities can be effectively used as an instrument for financing Iranian auto industry”. Findings show that salam securities can be a proper instrument for financing this industry, since it accords to microeconomic criteria, such as conformity with customers’ and investors’ goals and motivations and the degree of liquidity and efficiency. However, about macroeconomic criteria, such as influencing economic growth and development, distributional justice and the ability of monetary and financial policies, the success of salam securities will depend on a proper policy-making.
    Keywords: Automobile Salam Securities, Auto, Industry., Financing, Standard Parallel Salam
  • Peyman Amini, Ali Alizadeh, Mahnaz Rajabi Page 53
    The purpose of this study was to investigate the influence of independent board members on the relationship between tax avoidance and the risk of falling stock prices of listed companies in Tehran Stock Exchange. To test the hypothesis, 80 companies participated in a 6-year period (2007-2012). To test the hypothesis, a hybrid data model is used.
    The results show that there is no meaningful relationship between effective rate of tax in cash and long term tax in cash with the risk of falling stock prices, but there is a significant reverse relationship between the effective rate of commitment tax and long-term commitment tax with the risk of falling stock prices
    Keywords: Effective Tax Rate, Tax Avoidance, Independence of the Board Members, Risk of Falling Stock Prices
  • Ali Asghar Anvari Rostamy, Vahid Ahmadian, Afghar Mirzadeh Page 82
    In this paper, the effect of the operating cash flow and capital structure decisions was examined on the investment decisions in the cases before and after the crisis separately for small, medium, and large firms. Sample of study included over 80 firms in the 12 years tested by using Estimated Generalized Least Squares (EGLS) estimation method and Generalized Moments (GMM) estimation method. The results indicate that there is significant and positive correlation between operating cash flows and investment decisions of Tehran Stock Exchange firms, while these firms have spent much operating cash in investment in periods after the crisis. In addition, there was significant and positive correlation between leverage and investment decisions of Tehran Stock Exchange firms in the period before and after the crisis, while this correlation declined in periods after the crisis. Results suggest that domestic cash flows have been used as sources of financing with significant application in three small, medium, and large firms. In this regard, medium and small firms significantly had the highest use of this resource for investment. Medium and large firms also significantly used debt for financing their investments.
    Keywords: Investment Decisions, Crisis., Capital Structure Decisions, Operating Cash Flow
  • Reza Raee, Reihaneh Rabiee Page 113
    Associated risks of an asset are unavoidable factors that affect the performance and return. One of the associated risks is cash flow volatility that affects stock return as an idiosyncratic risk. In this survey we investigate factors which affect stock return. In order to differentiate this survey from others our, focus is on relationship between cash flow volatility and stock return.
    This research is a descriptive-correlative investigation and the panel data is used for estimating model. This survey includes 116 listed firms of Tehran Stock Exchange during 2001 to 2010.
    There are 4 hypotheses in our research that survey the relation between cash flow volatility and return. Two hypotheses of this research are rejected and two of them are significant in 95% confidence level. Using panel data regression, the results show that stock return is negatively related to cash flow volatility and price momentum.
    Keywords: Standardize Unexpected Earnings, Price Momentum., Cash Flow Volatility
  • Eskandar Jafari, Ahmad Ahmadpour Kasgari Page 129
    This paper aims to evaluate and analyze the relationship between value added intellectual coefficient and its elements with return on investments in companies stocks which are listed as food industry group in Tehran Stock Exchange during a ten year period of 2001-2010 and the necessity of financial reporting concerning the value added intellectual coefficient.
    The annual financial reports, specially income statement and balance sheet along with notes to the financial statements of observed companies during the above mentioned periods were used. The method of value added intellectual coefficient (VAICTM) was applied to measure the sum of capital employed efficiency and intellectual capital (human, structural) of mentioned companies.
    This empirical research was carried out by using multivariate linear regression test to analyze the data. The intellectual and physical capital of active food industries were measured, as well as their impact on return on investment in their stocks were tested statistically.
    The results of this test show that there is significant positive relationship between the value added intellectual coefficient and its elements with the return on investment in companies stocks. Hence, focus on proper management on the value added intellectual coefficient and each of its elements in food industry companies in particular and extending it to other industries can improve their return on stock. In this study, providing a suitable model in the financial reporting concerning the value added intellectual coefficient as a supplementary financial information can be useful for decision makers.
    Keywords: Capital Employed, Human Capital, Return on Stock, Structural Capital, Value Added Intellectual Coefficient, Financial Reporting
  • Moslem Peymani, Abdolsadeh Neisi Page 147
    In this paper, efforts have been made so the suitable stochastic differential equation for Tehran Stock Exchange total index modeling to be chosen meticulously. To do so, first the necessity of stochastic models and derived stochastic calculus methods are explained, then the most important stochastic equations in finance (including geometric Brownian motion, model with jump term, nonlinear GARCH, variance-gamma model, Vasicek and Heston) are illustrated. Then the suitable model is selected using a practical approach and considering capability of each model to estimate value at risk and prediction of total index by Monte Carlo simulation method.
    Back test’s and fitness function’s results show that the model with a jump term is the most suitable one for value at risk calculation and nonlinear GARCH model is best for prediction of Tehran Stock Exchange total index
    Keywords: Value at Risk, Jump., Stochastic Volatility, Monte Carlo Simulation, Stochastic Differential Equations