فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و هشتم شماره 4 (زمستان 1394)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و هشتم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/07
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حامد ارفع نیا *، فرخ اسدزاده صفحات 521-532
    سنجش فراهمی و تحرک فلزات سنگین به منظور فهم رفتار این فلزات در رسوبات و جلوگیری از پتانسیل خطرات زیست محیطی آن ها ضروری است. آزمایش ستون آبشویی روی چهار نمونه رسوب با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی متفاوت غنی شده با نمک فلزات روی، کادمیوم، نیکل، مس و سرب برای تعیین میزان تحرک و چگونگی توزیع فلزات انجام شد. نتایج عصاره گیری متوالی رسوبات غنی شده نشان داد که جزء عمده روی، نیکل و مس در جزء باقی مانده و اجزای عمده کادمیوم، جزء تبادلی و معدنی است. درباره سرب در رسوبات غنی شده جزء باقی مانده و معدنی بیشترین سهم را داشت. در رسوب 1 آب مقطر توانسته کادمیوم، روی و نیکل بیشتری را نسبت به مس و سرب متحرک سازد. در رسوبات رسی 3 و 4 آب مقطر سرب و مس بیشتری نسبت به کادمیوم، روی و نیکل متحرک ساخت. مس و سرب کمتر تحت تاثیر نوسانات pH آب منفذی قرار گرفتند. آزاد سازی مس و سرب در رسوب 4 از جزء آلی معنا دار بود. بر اساس درصد نسبی در جزء تبادلی در رسوب 1 غنی شده ترتیب تحرک فلزات قبل و بعد از آبشویی به صورت زیر بود که Cu کلیدواژگان: رسوب، فلزات سنگین، غنی سازی، آزادسازی
  • الهه اکبری*، معصومه فاخری، عفت پورغلامحسن، زهرا اکبری صفحات 533-547
    گسترش شهرنشینی و رشد جمعیت و نیز زائرپذیر بودن برخی شهرها، زمینه استفاده بیش از حد از وسایل نقلیه و به تبع افزایش آلودگی را فراهم می آورد. بنابراین، با توجه به اهمیت تاثیر آلودگی هوا بر سلامت انسان، در این پژوهش میزان آلودگی هوا از نظر 10PM با استفاده از شاخص استاندارد آلودگی هوا (PSI[1]) و روش وزن دهی معکوس فاصله ([2]IDW) در شهر مشهد پهنه بندی شده است. از طرفی پارامترهای اقلیمی نظیر سرعت باد، جهت باد و میزان بارش نیز تحلیل شده است. با مقایسه و همپوشانی آنها در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی ([3]GIS) و نیز بررسی میزان ارتباط بین عوامل اقلیمی و شاخص PSI از طریق همبستگی پیرسون، تاثیر عوامل اقلیمی بر کاهش آلودگی هوا تا حدی مشهود است به طوری که در ماه فروردین به دلیل وجود بارش های بهاره از میزان آلودگی هوا کاسته شده و در ماه های دی و بهمن به دلیل وارونگی هوا و برخورداری از بارش کمتر، میزان آلودگی هوا نسبت به ماه های گرم سال افزایش یافته است. علاوه بر این، عامل جهت باد بیشترین تاثیر را در کاهش آلودگی هوا داشته و در ماه های فروردین و آذر، بیشترین ارتباط بین آنها (به ترتیب 902/0- r =،014/0 p = و 817/0-r =،04/0 p =) به چشم می خورد. در بیشتر ماه ها، بیشترین آلودگی هوا در اطراف ایستگاه های صدف، لشگر و نخ ریسی در مرکز شهر با داشتن ترافیک بیشتر و نیز میزان بارش و سرعت باد کمتر و جهت باد موافق مشهود است.
    کلیدواژگان: آنالیز همبستگی، پهنه بندی آلودگی هوا، عوامل اقلیمی، GIS و PSI
  • منوچهر خزاعی، امیر حسین حمیدیان*، افشین علیزاده شعبانی، سهراب اشرفی، سیدعلی اصغر میرجلیلی، عصمت اسمعیل زاده صفحات 549-557
    جوندگان نسبت به آلودگی های محیط زیستی به خصوص آلودگی فلزات سنگین بسیار حساس اند و می توانند به عنوان شاخص زیستی در مناطق آلوده استفاده شوند. در این مطالعه غلظت فلزات مس، روی و کروم در بافت مو و کبد جرد ایرانی (Meriones persicus) در محدوده معدن مس دره زرشک و بدون در نظر گرفتن اثر سایر معادن موجود در منطقه به روش هضم تر و با استفاده از دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که غلظت فلزات سنگین در بافت مو و کبد از نظر آماری اختلاف معنادار دارد (P<0.01). الگوی انباشتگی فلزات سنگین در هر دو بافت کبد و مو به صورت روی< مس> کروم بود. بر اساس نتایج غلظت فلزات مس، روی و کروم هم در بافت مو و هم در بافت کبد دو جنس نر و ماده با یکدیگر تفاوت معنا داری داشتند (P<0.01). نتایج نشان می دهد که بین میزان تجمع فلزات سنگین در بافت مو و کبد همبستگی معنا داری وجود ندارد (P>0.05) در نتیجه نمی توان رابطه رگرسیونی بین آنها برقرار کرد. با توجه به نبود ارتباط معنا دار بین بافت مو و بافت کبد، در مطالعات آتی نمی توان از بافت مو به منزله یک شاخص زیستی مناسب برای تشخیص غلظت فلزات اندازه گیری شده در بافت کبد استفاده کرد، اما این امر مستلزم مطالعات بیشتر است. تفاوت در تجمع فلزات سنگین در بافت های مو و کبد جنس های نر و ماده این جونده بیانگر اهمیت جنسیت به عنوان یک عامل موثر در تجمع فلزات سنگین است و باید به این موضوع باید در مطالعات آتی توجه شود.
    کلیدواژگان: آلودگی، دره زرشک، جرد ایرانی Meriones persicus، فلزات سنگین
  • آصف درویشی*، سیما فاخران، علیرضا سفیانیان، مهدی قربانی صفحات 559-572
    تغییرات کاربری/پوشش اراضی و قطعه قطعه شدن زیستگاه در مقیاس سیمای سرزمین، مهم ترین فاکتور در توزیع اکوسیستم هاست. برای آنالیز روابط بین تغییرات کاربری اراضی و تاثیرات آن بر تنوع زیستی، به اطلاعات کاربری و پوشش اراضی در مقیاس های مختلف نیاز است. هدف از این مطالعه، کمی سازی تغییرات کاربری ها و پوشش اراضی در ذخیرگاه زیست کره ارسباران در شمال غرب ایران و در یک دوره 24 ساله (1366 1390) است. ارسباران یکی از مناطق مهم حفاظت شده ایران است. از داده های سنجنده TM ماهواره لندست، مربوط به سال های 1366 و 1390 و سنجنده ETM+ مربوط به سال 1380 برای تهیه نقشه کاربری و پوشش اراضی، استفاده شده است. در این پژوهش، 8 طبقه مختلف شامل: کشاورزی آبی، کشاورزی دیم، جنگل متراکم، جنگل تنک، گون زار، علفزار، مراتع فقیر و آب ها، شناسایی شد. نتایج پژوهش نشان داد طی 24 سال (1366 1390) درصد پوشش جنگل های متراکم به شدت کاهش (3/12 درصد) یافته است، در حالی که علفزار (4/5 درصد)، گون زار (7/3 درصد)، جنگل تنک (1 درصد) و مراتع فقیر (9/4 درصد) در زمان مطالعه شده افزایش یافته اند. ارتفاع و مناطق مسکونی از عوامل اصلی تغییرات کاربری ها در منطقه مطالعه شده است، به طوری که بین 1366 1390، جنگل متراکم 96 درصد از مساحت خود را در پایین ترین طبقه ارتفاعی (260 700 متری) از دست داد. نتایج این پژوهش، کاهش زیستگاه و از دست رفتن کاربری و پوشش اراضی مهم ذخیره گاه زیست کره ارسباران را به طور کمی نشان می دهد که می تواند در اجرای مدیریت موثر منطقه در مقیاس سیمای سرزمین که وظیفه حفظ منابع اکولوژیکی را با وجود تهدیدات منابع انسانی دارد، موثر باشد.
    کلیدواژگان: تاثیرات انسانی، تغییرات پوشش اراضی، جنگل، منطقه حفاظت شده ارسباران
  • فاطمه رسولی نسب، بهمن جباریان امیری*، محمد کابلی، افشین دانه کار صفحات 573-582
    با توجه به اجرای طرح های عمرانی، فعالیت های بشر موجب نگرانی های قابل توجهی بر تنوع زیستی در جوامع انسانی شده است. از این رو، ارزیابی تاثیرات محیط زیستی پروژه ها، می تواند به عنوان یک ابزار کمکی برای مدیران محیط زیست برای جلوگیری از بروز تاثیرات منفی به ویژه بر روی تنوع زیستی به کار رود. در ارزیابی تاثیرات محیط زیستی باید همه اجزای محیط زیست از جمله تنوع زیستی مورد توجه قرار بگیرد و یکپارچه سازی در فرایند ارزیابی به طور مناسب انجام شود. مطالعه حاضر نشان داد که دستورالعمل ارزیابی تاثیرات محیط زیستی ایران مصوب سال 1994، در فرایند ارزیابی تاثیرات محیط زیستی در بیانیه کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد فاقد نگرش کافی و موثر در یکپارچه سازی تنوع زیستی است. در این مطالعه، برای بررسی کیفیت 50 بیانیه تاثیرات محیط زیستی در بین بیش از 1171 مورد، از رویکرد ارزیابی کمی استفاده شد که مطابق با نظر سازمان حفاظت محیط زیست ایران از نظر ارزیابی تنوع زیستی به تصویب رسیده اند. پس از تجزیه و تحلیل داده های مبتنی بر نمونه، با استفاده از آزمون دوجمله ای نتیجه به دست آمده به جامعه آماری تعمیم داده شد. یافته های این مطالعه نشان می دهد که در بیشتر از 50 درصد بیانیه های ارزیابی تاثیرات محیط زیستی با اطمینان 95 درصد نگرانی های مربوط به تنوع زیستی وجود دارد. بر این اساس، در سیستم ارزیابی تاثیرات محیط زیستی کشور به دلیل اهمیت تنوع زیستی تمرکز فعالان ارزیابی محیط زیست باید بیشتر بر مسائل مربوط به تنوع زیستی به ویژه حیات وحش باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی تاثیرات محیط زیستی، بیانیه ارزیابی تاثیرات محیط زیستی، تنوع زیستی، حیات وحش، کمی
  • ابراهیم سپهر*، امیر توسن صفحات 583-594
    استفاده از جاذب های آلی برای حذف فلزات سنگین از آب به جای جاذب های گران قیمت به خصوص در کشورهای در حال توسعه بسیار مناسب است. در این مطالعه هم دماهای جذب کادمیوم و کاربرد برخی جاذب های آلی (ساقه آفتابگردان، بقایای هرس سیب و انگور) در حذف کادمیوم از سیستم محلول با غلظت اولیه کادمیوم (0 تا 200 میلی گرم در لیتر) در سه سطح pH (8، 6، 4) بررسی شد. نتایج نشان داد که هر سه جاذب آلی کارایی نسبتا بالایی در حذف کادمیوم از سیستم محلول داشتند. با افزایش غلظت اولیه کادمیوم، کارایی حذف کاهش پیدا کرد، ولی با افزایش pH افزایش یافت، به طوری که در 8pH و غلظت اولیه کمتر از10 میلی گرم در لیتر، بالاترین کارایی حذف برای هرسه جاذب به دست آمد. برازش داده های آزمایشی با مدل های جذب لانگ مویر، فروندلیچ و تمکین نشان داد که مدل های لانگ مویر و فروندلیچ نسبت به مدل تمکین برازش بهتری با داده های آزمایشی داشتند. بیشترین جذب تک لایه ای لانگ مویر (qmax) برای ساقه آفتابگردان، بقایای هرس سیب و انگور، به ترتیب به میزان 8905، 8155 و 7895 میلی گرم در کیلوگرم در pH برابر 8 به دست آمد. در ساقه آفتابگردان پارامتر های ظرفیت جذب (qmax، A، KF) و شدت جذب (KT، KL،1/n ) در مقایسه با بقایای هرس انگور و سیب بیشتر به دست آمد و ساقه آفتابگردان در مقایسه با دو جاذب دیگر کارایی نسبتا بهتری در حذف کادمیوم از سیستم محلول داشت. فاکتور جداسازی لانگ مویر (RL) بین 02/0 80/0 به دست آمد که نشان دهنده جذب مطلوب کادمیوم بر روی جاذب های بررسی شده است. منفی بودن تغییرات انرژی آزاد گیبس نشان دهنده خودبه خودی بودن واکنش جذب است.
    کلیدواژگان: جاذب های آلی، سیستم محلول، کادمیوم، هم دما های جذب، pH
  • حمید سرخیل*، مهیار حبیبی راد، نعمت الله خراسانی صفحات 595-608
    در این پژوهش با استفاده از تکنیک های ورودی تحلیل پوششی داده ها، شاخص های کارایی و بهره وری مصرف آب تهران برای دوره زمانی 1384 1392 ارزیابی شد. همچنین همبستگی بین مصرف آب و فعالیت های اقتصادی منطقه با استفاده از شاخص تولید ناخالص داخلی منطقه ای بررسی شد. نتایج نشان می دهد که بهره وری کل از نظر تغییر کارایی فنی و تغییر کارایی مقیاس، به ترتیب 80/1 و 68/1 درصد بهبود یافته است. علاوه بر آن، به علت اجرای طرح های کلان، جمع آوری و تصفیه فاضلاب و همچنین به کار بردن راهکارهای مدیریت مصرف آب برای افزایش ذخیره سالانه آب به ویژه از سال 1390 به بعد، بهره وری کل از نظر تغییر فناوری، 32/12 درصد بهبود یافته است. این شاخص ها تایید می کند که بدون کاهش در میزان تولیدات و خدمات عمده مربوط به تهران، امکان کاهش مصرف آب تا 22 میلیون متر مکعب در این شهر میسر است.
    کلیدواژگان: بهره وری، تحلیل پوششی داده ها، کارایی، کارایی مصرف آب
  • سید مهدی علی زاده صفحات 609-618
    فلزات سنگین جزء آلاینده های روز افزون محیط زیست محسوب می شوند. این آلاینده ها به راحتی توسط گیاهان جذب و به منزله عوامل قوی تنش زا برای متابولیسم گیاه قلمداد می شوند. فلزات سنگین از طریق رقابت با عناصر مغذی تاثیر بسزایی در توزیع آنها در گیاه دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سطوح افزایشی آلودگی کروم (VI)، کادمیوم و سرب بر ایجاد عدم تعادل در وضعیت عناصر مغذی در برگ و ساقه/شاخه دو گونه از صنوبر (تبریزی و سپیدار) بود. آزمایش به صورت کاشت نهال های صنوبر در گلدان های حاوی خاک آلوده به هر یک از فلزات سنگین انجام شد. نتایج نشان داد که فلزات سنگین سبب کاهش غلظت کلیه عناصر مغذی در برگ و ساقه/شاخه نهال ها شدند (05/0>P). گونه تبریزی در قیاس با گونه سپیدار نسبت به آلودگی کروم (VI) و کادمیوم حساس تر بود. بالاترین و پایین ترین تاثیر منفی بر جذب عناصر غذایی توسط نهال ها به ترتیب متعلق به کادمیوم و سرب بود. آلودگی 150 میلی گرم بر کیلو گرم کادمیوم سبب کاهش 65 درصدی در غلظت پتاسیم برگی نهال های تبریزی شد. کاهش 78 درصدی در جذب فسفر در نهال های تبریزی نیز در حضور 150 میلی گرم بر کیلوگرم کادمیوم در مقایسه با شاهد رخ داد. مکانیسم های کنش های متقابل بین فلزات سنگین و عناصر مغذی بسیار پیچیده است و به طور جزئی شناسایی شده است. اطلاعات در مورد مکانیسم چرخش عناصر غذایی کمک شایانی به حل مشکلات پروژه های گیاه پالایی تحت تنش فلزات سنگین خواهد کرد.
    کلیدواژگان: آلاینده، فلزات سنگین، کنش متقابل، گیاه پالایی، متابولیسم گیاهی
  • افشین قشلاقی*، گیتی فرقانی تهرانی، مریم حیات الغیب صفحات 619-628
    هدف از این پژوهش ارزیابی ویژگی های هیدروژئوشیمیایی و تعیین فرایندهای کنترل کننده ترکیب شیمیایی آب رودخانه کاکارضا و همچنین بررسی تغییرات غلظت فلزات سنگین در آب این رودخانه است. برای این منظور، تعداد 15 نمونه آب در طول رودخانه برداشت شد و ضمن اندازه گیری غلظت کاتیون ها و آنیون های اصلی و برخی خواص فیزیکوشیمیایی نمونه های آب، غلظت برخی فلزات سنگین نیز در آن ها اندازه گیری شد. نتایج به طور کلی نشان داد که در همه نمونه های آب، غلظت کاتیون های اصلی از روند Ca > Mg > Na+K و آنیون ها از روند HCO3 > Cl >SO4پیروی می کند. تیپ هیدروشیمیایی نمونه های آب نیز بیکربناته کلسیک تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از محاسبات هیدروشیمیایی، مشخص شد که فرایندهای انحلال سنگ ها و تبادل یونی، معکوس کنترل کننده های اصلی شیمی آب رودخانه اند. از نظر غلظت فلزات سنگین نیز، نتایج نشان داد که غلظت فلزاتی چون آرسنیک و کادمیوم در طول رودخانه افزایش می یابد که بر اساس نتایج تحلیل مولفه اصلی، این دو فلز منشا یکسان و عمدتا انسان زاد (فعالیت های کشاورزی) دارند. با توجه به روند تغییرات غلظت سایر فلزات و همچنین نتایج تحلیل مولفه اصلی، می توان نتیجه گرفت که سایر فلزات مطالعه شده عمدتا در آب رودخانه منشا طبیعی دارند. ارزیابی کیفیت آب رودخانه کاکارضا از نظر آبیاری نیز مشخص کرد که آب رودخانه کاکارضا در حال حاضر برای استفاده در کشاورزی مناسب است.
    کلیدواژگان: رودخانه کاکارضا، فلزات سنگین، لرستان، هیدروژئوشیمی
  • امیررضا کشتکار*، محمدرضا احمدی، حسین حمیدی فر، هادی آتشی، سیدمهدی رضوی، حمیدرضا ناصری، احمد یزدان پناه صفحات 629-640
    با توجه به محدودیت منابع آب شیرین، به ویژه در سرزمین های خشک و بیابانی، استفاده از فاضلاب های تصفیه شده در کشورهای مختلف جهان به منزله راهکاری برای مدیریت عرضه و تقاضا منابع آب مطرح است. در همین زمینه، تحقیق حاضر نیز با هدف امکان سنجی و ارزیابی میزان تاثیر و کارآیی گیاه وتیورگراس در کاهش میزان خواص نامطلوب در دو نمونه آب نامتعارف شرکت صنعتی و معدنی گل گهر سیرجان انجام شده است. این پژوهش به صورت فاکتوریل (با دو فاکتور شوری با دو سطح و زمان ماند با پنج سطح) و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نمونه های بررسی شده از حوضچه ذخیره پساب معدن و حوضچه ذخیره آب های بسیار شور زیرزمینی موجود در محدوده معدن گرفته شد. سطوح فاکتور زمان شامل زمان صفر، هفته یک، دو، سه و چهار آزمایش بود. نتایج این تحقیق نشان داد که در پایان زمان نمونه برداری (پایان هفته چهارم)، گیاه وتیورگراس بیشترین بازده معادل 5/31 درصد را برای نمونه های پساب معدن و 33 درصد برای نمونه های حوضچه ذخیره آب زیرزمینی، در کاهش میزان کل املاح محلول داشت. همچنین، نتایج مربوط به آنالیز آنیون ها و کاتیون های موجود در نمونه ها نشان داد که گیاه وتیور به ترتیب بیشترین میزان راندمان در کاهش پارامتر سولفات را در هر دو نمونه آب و کمترین میزان راندمان در کاهش پارامتر پتاسیم در نمونه پساب معدن و منیزیم در نمونه آب زیرزمینی را در پایان هفته چهارم داشته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که سیستم تصفیه وتیور پتانسیل بالایی در تصفیه آب های نامتعارف دارای املاح و شوری بسیار بالا و کاهش آلاینده ها دارد.
    کلیدواژگان: آب نامتعارف، تصفیه بیولوژیک، طرح کاملا تصادفی، معدن سنگ آهن، وتیورگراس
  • علیرضا محمدی، محمد کابلی*، سهراب اشرفی، محسن مفیدی نیستانک، مسعود یوسفی صفحات 641-652
    کمرکولی بزرگ و کمرکولی کوچک دو گونه هم بوم و خویشاوند نزدیک و مثال کلاسیک و اولیه اصل جابه جایی صفات اند، ولی، با وجود این، سوالات بسیاری درباره جدایی آشیان بوم شناختی این دو گونه از سال 1950 بدون پاسخ مانده است. در مطالعه حاضر، تفاوت های رژیم غذایی دو گونه کمرکولی بزرگ و کوچک به منزله یکی از ابعاد مهم آشیان بوم شناختی در ناحیه تماس آن ها در ایران (رشته کوه زاگرس) بررسی شده است . در این پژوهش، رژیم غذایی دو گونه با بررسی محتویات دستگاه گوارش و با استفاده از استرئومیکروسکوپ مطالعه شد. نتایج نشان داد رژیم غذایی غالب دو گونه در فصل بهار حشرات اند؛ به طوری که در کمرکولی بزرگ به ترتیب راسته سخت بال پوشان[1]، نیم بال پوشان[2] و راست بالان[3] بیشترین مقدار را در رژیم غذایی این گونه شامل می شوند. همچنین، در کمرکولی کوچک راسته نیم بال پوشان، سخت بال پوشان و بال پولک داران[4] به ترتیب بیشترین مقدار را در رژیم غذایی این گونه به خود اختصاص داده اند. همچنین، به منظور تعیین رابطه بین اندازه بدن این دو گونه با اندازه طعمه های استفاده شده (برای دو صفت اندازه طول سر در راسته نیم بال پوشان و اندازه دهانی در سخت بال پوشان) از آنالیز کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که بین اندازه بدن و اندازه طعمه در دو گونه در اندازه طول سر در سن ها تفاوت معنا داری وجود دارد؛ به طوری که کمرکولی بزرگ نسبت به جثه خود، از حشرات بزرگ تری تغذیه می کند. همچنین، نتایج این مطالعه نشان داد که بین پهنای آشیان بوم شناختی هر دو گونه اختلاف اندکی وجود دارد، ولی هم پوشانی آشیان بوم شناختی غذایی بین هر دو گونه بالاست. نتایج این پژوهش اهمیت نسبی اندازه بدن طعمه را در جدایی آشیان بوم شناختی غذایی دو گونه هم بوم کمرکولی بزرگ و کوچک جهت همزیستی پایدار نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آشیان بوم شناختی غذایی، جابه جایی صفات، کمرکولی بزرگ، کمرکولی کوچک
  • بیت الله محمودی، جهانگیر فقهی*، مجید مخدوم، محمد عواطفی همت صفحات 653-663
    اجزای بنیادی تشکیل دهنده واحدهای برنامه ریزی در سطوح ملی و بین المللی، نواحی محلی است که نخستین پایه های تمرکز یا عدم تمرکز پایداری توسعه در آن ها شکل می گیرد. در این مطالعه، با به کارگیری مدل نظام مند و یکپارچه ارزیابی پایداری اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، وضعیت پایداری ناحیه عرفی منج در گستره جنگل های شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری سنجیده شد. در این رویکرد، 7 مرحله شامل تعیین هدف ارزیابی، مشخص کردن سیستم و قلمرو، تعیین ابعاد و عناصر پایداری، انتخاب معیارها و شاخص ها، طبقه بندی و سنجش شاخص ها، تلفیق شاخص های هر سیستم و در نهایت ترسیم بارومتر پایداری مورد توجه قرار گرفت. مطابق این بررسی، در قالب 2 سیستم طبیعی و انسانی، 4 بعد پوشش زمین، استفاده از منابع، ثروت و جمعیت به منزله ابعاد و 7 معیار و 19 شاخص برای سنجش پایداری منطقه استفاده شد. بر اساس نتایج سنجش شاخص ها، که از روش ارزیابی مبتنی بر نظر کارشناسان محلی استفاده شد، 48 درصد کل شاخص های بررسی شده و 66 درصد شاخص های سیستم طبیعی در وضعیت ناپایدار و تقریبا ناپایدار قرار دارند. شاخص های برداشت چوب هیزمی، زراعت زیر اشکوب و دام در جنگل در وضعیت ناپایدار قرار دارند. تحلیل نتایج و بارومتر پایداری نشان داد در شرایط کنونی وضعیت پایداری در ناحیه عرفی بررسی شده در حالت تقریبا ناپایدار واقع شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی پایداری، بارومتر پایداری، رویکرد IUCN، شهرستان لردگان، ناحیه عرفی
  • ملیحه مسعودی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، مرجان محمدزاده، سید حامد میرکریمی صفحات 665-676
    بررسی شرایط آسایش اقلیمی مناطق یکی از عوامل موثر در برنامه ریزی اکوتوریسم به شمار می رود. درواقع، اقلیم از عناصر بسیار مهم در شناسایی ارزش تفرجی محیط است. برای برنامه ریزی و مدیریت بهتر اکوتوریسم فقط توجه به ارزش های زیباشناختی محیط کافی نیست، بلکه شناسایی تاثیرات اقلیمی منطقه بر گردشگران حائز اهمیت است. در این مطالعه، برای بررسی شرایط آسایش اقلیمی پناهگاه حیات وحش میانکاله در شمال ایران از دو شاخص بیکر و اقلیم گردشگری (TCI) بهره گرفته شد. بدین منظور، از آمار نرمال اقلیمی محاسبه شده 3 ایستگاه سینوپتیک در منطقه در طول دوره آماری 13801390 استفاده شد. نتایج نشان می دهد وضعیت آسایش اقلیمی منطقه در طول سال متغیر و در بیشتر ماه های سال برای استفاده گردشگری قابل تحمل است. بر اساس نتایج دو روش، که تا حدودی هم پوشانی دارند، بهترین زمان گردشگری در پناهگاه حیات وحش میانکاله در ماه های اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور و مهر ارزیابی می شود. در بقیه ماه های سال برای گردشگری به تمهیداتی جهت رفع مزاحمت های اقلیمی همچون سرمایش هوا نیاز است.
    کلیدواژگان: آسایش اقلیم، اکوتوریسم، پناهگاه حیات وحش میانکاله، شاخص بیکر، شاخص TCI
  • فاتح معزی*، آرش جوانشیر، سهیل ایگدری، هادی پورباقر صفحات 677-686
    امروزه از دوکفه ای ها به وفور در مطالعات در زمینه پایش آلودگی فلزات سنگین در محیط های آبی استفاده می شود. هدف از این مطالعه، بررسی تجمع زیستی فلزات سنگین روی (Zn) و کروم (Cr) در اندام های مختلف دوکفه ای Anodonta cygneaبود. بدین منظور، 42 نمونه برداشت شده این دوکفه ای از منطقه سمسکنده ساری در محیط آزمایشگاه با غلظت μg l-1125 فلزات به صورت جداگانه در یک دوره 27 روزه مواجهه داده شدند. سطوح مبنا، میزان تجمع و مقادیر ∆C/C0 هر دو فلز در اندام های جبه، آبشش، هپاتوپانکراس و پا در طول دوره مطالعه اندازه گیری شد. سطوح پایه فلز روی به صورت معنا داری بالاتر از سطوح پایه کروم بود (01/0 > P). تفاوتی در مقادیر پایه روی در اندام های مختلف مشاهده نشد، اما سطوح پایه کروم در اندام ها متفاوت بود (آبشش > هپاتوپانکراس ≈ پا > جبه). بیشترین میزان تجمع هر دو فلز در طول دوره مواجهه مربوط به اندام های آبشش و هپاتوپانکراس و کمترین مقدار تجمع نیز متعلق به جبه بود. نسبت های ∆C/C0 محاسبه شده در همه اندام ها برای فلز کروم به صورت معنا داری (01/0 > p) بیشتر از روی بود و ترتیب مقادیر آن برای دو فلز عبارت بود از: Zn: هپاتوپانکراس > پا > جبه > آبشش؛ Cr : جبه > هپاتوپانکراس ≈ پا > آبشش. با توجه به نتایج این مطالعه، دوکفه ای A.cygneaبه منزله یک شاخص زیستی آلودگی فلزات روی و کروم در محیط های آب شیرین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تجمع زیستی، دوکفه ای ها، فلز سنگین، محیط های آبی
  • |
    • Hamed Arfania*, Farokh Asadzadeh Pages 521-532
      Measurement of availability and mobility of heavy metals in river sediments is required in order to understand the behavior of these metals and to prevent potential toxic hazards. Leaching column experiments were conducted for four sediment samples to determine the degree of mobility and the distribution of Zn, Cd, Ni, Cu, and Pb because of an application of spiked heavy metals in sediments. Sequential extraction results showed that in spiked sediments the major proportion of Zn, Ni and Cu were associated with residual fraction and major fractions of Cd was associated with exchangeable and mineral fractions and major fraction of Pb was associated with residual and mineral fractions. In sediment (1) distill water mobilized more Cd, Zn and Ni than Cu and Pb. In sediment (3) and (4) distill water mobilized more Pb and Cu than Cd, Zn and Ni. Therefore, Cu and Pb were least affected by the pore water pH volatility. The release of Pb and Cu were considerable from organic matter fraction in sediment (4). Based on relative percent in exchangeable fraction, the order of solubility was Cd > Ni = Zn > Pb > Cu for spiked sediments before and after leaching indicating possible mobility of Cd, Ni, and Zn. Among sediment properties the pH in pore water influences the behavior of heavy metals in sediments. Spiking and leaching approach is conducive for evaluating of heavy metals toxicity and mobility tests.
      Keywords: Sediment, Spiking, Heavy metals, Release
    • Elahe Akbari*, Masoume Fakheri, Efat Pourgholamhasan, Zahra Akbari Pages 533-547
      Urbanization expanse and population growth, as well as pilgrim's possibility of some cities provide overuse of vehicles and consequently increased air pollution. Thus by considering the importance of the impact of air pollution on human health, in this study, air pollution in terms of PM10 using PSI standard index and inverse distance weighting is zoned in Mashhad. On the other hand, meteorological parameters such as wind speed, wind direction and rainfall have also been analyzed, by comparing and overlapping in geographic information system and also by evaluation the relationship between climatic factors and PSI index using Pearson’s correlation coefficient, the impact of climatic factors on air pollution reduction is partially visible. So that in end of March and early of April has reduced the amount of air pollution due to spring rainfall and in the months of January and February, air pollution levels have risen than warm months due to less precipitation and temperature inversion. In addition, the wind direction had the greatest impact on reducing of air pollution and in the end of March and early of April and December, appear the highest correlation between them (r = - 0.902, p = 0.014, r = -0.817, p = 0.04 respectively). The most of air pollution have been seen in the city center around Sadaf, Lashgar and Nakhrisi stations in majority of months, having more traffic, as well as less rainfall and wind speed and favorable wind direction.
      Keywords: air pollution Zoning, climatic factors, correlation analysis, GIS, PSI
    • Manoochehr Khazaei, Amir Hamidian*, Afshin Alizadeh Shabani, Sohrab Ashrafi, Seyyed Ali Mirjalili, Esmat Esmaeilzadeh Pages 549-557
      Rodents are sensitive species to and proper monitors of heavy metals in the environment. The accumulation of copper (Cu), zinc (Zn) and chrome (Cr) were measured by wet digestion method and using an ICP-OES instrument in hair and liver of Persian Jird (Meriones persicus) in Darreh Zereshk copper mine, Yazd without considering the effects of surrounded mines. Results indicated that the concentrations of heavy metals in hair and liver were statistically different (PCu>Cr. Significant differences were observed between heavy metals concentrations of both tissues in males and females (P0.05), therefore regression equation cannot be established between them. Due to the lack of significant differences between hair and liver, hair cannot be easily applied as a proper bioindicator of measured heavy metals in the liver, and its application needs further research. Differences in the accumulation of heavy metals in liver and hair of different sexes of Persian Jird indicate that sex plays an important role in the accumulation of heavy metals in this species and must be noticed in forthcoming studies.
      Keywords: Pollution, Dare Zereshk, Heavy metals, Persian Jird M. persicus
    • Asef Darvishi*, Sima Fakheran, Alireza Soffianian, Mehdi Ghorbani Pages 559-572
      Large scale land use/cover changes and habitat fragmentation is a major factor in the distribution and functioning of ecosystems. For analysis the relationship between land use changes and their impacts on biodiversity, land cover and land use information is needed at different scales. The main goal of this study was to quantify the land use/ cover changes in Arasbaran Biosphere Reserve, Northwest of Iran in a period of 24 years (1987–2011). Arasbaran is one of the most important protected areas in Iran. We used Landsat Thematic Mapper (TM) satellite image from 1987, 2011, and ETM from 2001 for providing the land use /cover maps. Eight classes of land use/cover including irrigated agricultural land, non-irrigated agricultural land, dense forest, sparse forest, range lands (dominated by Astragalus), other grassland types, bare land and waters were identified. The results indicated that during the last 24 years (1987-2011), the proportion of forest was significantly decreased (12.3%), while grassland (5.4%), rangeland (3.7%), and bare land (4.9%) were increased in the study period. Altitude and residential land, were identified as the main driving forces of land use changes in the study area, as between 1987-2011, the area of dense forests was decreased by 96% in the low altitudinal class of the study area (260-700 m a.s.l). The results of this study provided quantitative data on significant current land use/cover trends and habitat loss in Arasbaran Biosphere reserve that could be useful in establishing and implementing effective management at landscape scale that maintain ecological function while minimizing restrictions on human land use.
      Keywords: Arasbaran, Protected area, Land cover changes, Forest, Human impacts
    • Fatemeh Rasoulinasab, Bahman Jabbarian Amiri*, Mohammd Kaboli, Afshin Danehkar Pages 573-582
      Human activities due to implementation of projects has caused significant concerns on biodiversity in human societies. Hence, assessing the environmental impacts of those projects has been considered as a tool to help environmental managers to prevent emergence of those adverse impacts in general and those impacts which are related to biodiversity, in particular. It is provided that all components of the environment including biodiversityto be considered and integrated into environmental impact assessment process properly.
      The present study revealed that Iranian environmental impact assessment guidelines, which has been ratified in 1994 suffers lack of sufficient and effective approach in integrating biodiversity, as has been stated in UN Biodiversity Convention, in its environmental impact assessment process.
      In our study, we have applied a quantitative evaluation approach to investigate the quality of 50 environmental impact statements out of more than 1171 which have been ratified by Iran Environmental Protection Agency standpoint of biodiversity. Having analyzed sample-based data, binomial test has been applied for deducting population-based inferences relying on our sampling-based data.
      Findings of the present study have indicated that biodiversity-related concerns are properly not addressed in more than half of the environmental impact statements at significance level of 95%. Accordingly, more attention on the biodiversity-related concerns should be paid by EIA practitioners considering the significance of biodiversity in general and wildlife in particular in our national environmental impact assessment system.
      Keywords: Wildlife, Biodiversity, EIA, EIS, quantitative
    • Ebrahim Sepehr*, Amir Tosan Pages 583-594
      The application of organic sorbents for removing heavy metal from water, replacing expensive sorbents, is particularly appropriate for developing countries. To investigate the efficiency of some organic sorbents in removing of Cd2 from aqueous solution, an experiment was conducted with three organic sorbents (sunflower stalks, apple and grapevine pruning residues) and 11 initial concentration of Cd2 (0- 200 mg L-1) at three pH (4, 6, 8). The results showed that three organic sorbents have relatively high removal efficiency (RE) for cadmium from aqueous solution, and RE increased with increasing of pH but initial concentration of cadmium showed invers effect. The highest RE was obtained at pH 8 and low initial concentration of Cd (≤10 mg L-1) for all three organic sorbents. Among sorption models (Langmuir, Temkin and Freundlich), Langmuir model was better fitted for experimental data (R2= 0.99). At pH8, maximum mono layer adsorption (qmax) of sunflower stalks, apple and grape pruning residues were obtained 8905, 8155 and 7895 mg kg-1, respectively. All sorption parameters (qmax, A, KF, KT, KL, n) of sunflower stalks was more than those of apple and grape pruning residues. Therefore, sunflower stalks in comparison to apple and grape pruning residues, have a high efficiency in removing of cadmium from aqueous solution. The Gibbs free energy of reaction (ΔGr) and separation factor of Langmuir (RL) indicated that the sorption reaction of Cd2 by all three biosorbents are spontaneous and favorable.
      Keywords: cadmium, pH, biosorbents, adsorption isotherm, aqueous system
    • Hamid Sarkheil*, Mahyar Habibi Rad, Nemat Allah Khorasani Pages 595-608
      The input-oriented Data Envelopment Analysis was used to measure the water use efficiency and productivity indices of Tehran over the period 2005-13. Meanwhile, the correlation between water uses and regional economic activities was examined using the gross regional domestic product index. The results indicated that the total productivity was improved 1.8% and 1.68% aspect of technical efficiency change and scale efficiency change respectively. Furthermore, it was improved 12.32% aspect of technology change due to accumulation and treatment of waste water and applying water use management to increase annual water storage since 2011. The mentioned indices confirmed that a 22 million cubic meters decrease is possible in water uses without decreasing in the level of gross products related to Tehran.
      Keywords: Water Use Efficiency, Data Envelopment Analysis, Efficiency, Productivity
    • Seyed Mahdi Alizadeh Pages 609-618
      Heavy metals are aggressive environmental pollutants. They are easily taken up by plants and they are strong stress factors for plant metabolisms. Heavy metals influence includes also disturbances in plant mineral nutrition by competition with other nutrients. The specific objective of this research work was to study whether elevated Cr (VI), Cd and Pb Contamination caused an unbalanced nutritional status of leaves and stems/shoots in two poplar species (P. nigra L. and P. alba L.). The experiment was carried out on a pot culture of poplars, growing in an enriched heavy metal soil. The results indicated that Heavy metal enrichments reduced the concentration of all foliar and stem/shoot nutrients (P≤0.05). P.nigra L. in comparison with P. alba L. was more sensitive to Cd and Cr (VI) contamination. The highest and the lowest negative effects on nutrient uptake were belonging to Cd and Pb respectively. Cd contamination at 150 mg kg-1 level lead to 65% reduction in foliar concentration of K in P. nigra L. In presence of 150 mg kg-1 Cd, 78% reduction was observed in P. nigra L. P uptake compare to control. The knowledge about regulatory mechanisms in plant mineral nutrition may help us to solve the problem of plant detoxification during heavy metal stress. However the mechanisms of heavy metal interactions are very complex and still only fragmentarily known.
      Keywords: Heavy metal, Pollutant, Plant metabolism, Plant detoxification, Interaction
    • Afshin Qishlaqi*, Giti Forghani Tehrani, Maryam Hayatolgheyb Pages 619-628
      The main purpose of this research is to evaluate the hydrochemical properties, con-trolling processes and metal concentrations in Kaka-Reza river water (Lorestan province). To this end, 15 water samples were collected and physicochemical prop-erties (pH-EC), cation-anion contents along with concentrations of some heavy metals were determined using the standard analytical methods. The results revealed that major cations and anions concentration varied as following sequences Ca > Mg > Na and HCO3 > Cl >SO4, respectively. According to piper diagram, the hydro-chemical type of the water samples are found as bicarbonate-calcic, due to carbonate nature of the exposed rocks in the region. Based on the results of hydrochemical analyses, it was also revealed that rock dissolution and reverse ion exchange are dominant processes which control the chemistry or river water. In terms of heavy metal concentrations, it was found that cadmium and arsenic concentration tend to increase along the river, probably due to their anthropogenic inputs (agricultural activities). By considering the variation of other metals in the river water and taking into account the results of principal component analysis (PCA), it was assumed that these metals are mostly of natural (geogenic) source. It was also found that river water quality is currently suitable for irrigation purposes.
      Keywords: Hydrogeochemistry, Kaka, Reza river water, Heavy metals, Lorestan province
    • Amir Reza Keshtkar*, Mohammad Reza Ahmadi, Hossein Hamidifar, Hadi Atashi, Seyed Mahdi Razavi, Hamir Reza Naseri, Ahmad Yazdanpanah Pages 629-640
      The aims of this study were to evaluate the treatment efficiency and effectiveness of Vetiveria zizaniodesof two samples of unconventional water of Golgohar Mining and Industrial Company. The experimental samples were included mine wastewater and saline ground water. This research was conducted in a greenhouse at Central Water Research Laboratory of University of Tehran. This experiment was designed as Randomised Complete Block Design (RCBD) including two salinity levels with three replications during four weeks. Results showed that treatment efficiencies of Total Dissolved Solids (TDS) and Electrical Conductivity (EC) were equal 31.5 and 28.3 percentages for mine wastewater and 33 and 28 percentage for ground water on fourth week respectively. Also results indicated that among Cations and Anions, SO4 and K parameters have shown highest and lowest rates at the end of fourth week respectively. It concluded vetiver treatment system include valuable potential for unconventional water treatment.
      Keywords: Unconventional water treatment, Vetivergrass, Randomised Complete Block Design, Iron mine
    • Alireza Mohammadi, Mohammad Kaboli*, Sohrab Ashrafi, Mohsen Mofidi, Neyestanak, Masoud Yousefi Pages 641-652
      Eastern Rock Nuthatch (Sitta tephronota) and Western Rock Nuthatch (S. neumayer) are two closely related and sympatric species in Iran, which have been known as the classical case of character displacement since 1950. Nevertheless, some questions related their niche partitioning is still unanswered. This study was conducted to determine the diet differentiation, as an important niche dimension, between the two species in their sympatric zone along the Zagros Mountains. The dietary composition of the two species was studied by analyzing stomach contents, using a stereo-microscope. The result showed that the most diet of the two species in spring was insects. Eastern Rock Nuthatch fed predominantly on beetles (Coleoptera), bugs (Hemiptera), and grasshoppers (Orthoptera) whereas Western Rock Nuthatch consumed mostly on bugs (Hemiptera), beetles (Coleoptera), and butterfly’s (Lepidoptera). We used analysis of covariance for finding significant differences in 2 measurement traits in bugs and beetles .Covariance analysis revealed that the relationships between body and prey size differ between the two species only in one measurement (length of head in bugs), as Eastern Rock Nuthatch captured larger prey size. Furthermore our result demonstrated that the niches breathe of these species is rather equal, as well as their niche overlap is high. Overall our results confirmed the importance prey size in trophic niche partitioning and possibility of coexistence for closely related species.
      Keywords: Trophic niche segregation, Sitta tephronota, S. Neumayer, Character displacement
    • Beytollah Mahmoudi, Jahangir Feghhi*, Majid Makhdoum, Mohammad Aatefi Hemat Pages 653-663
      Local areas are fundamental constituent parts of planning at national and international levels. These areas are the first foundation of centraliozation and non-centralization of sustainable development.In the present study, the consistency condition of customary areas in Mondje region, located in Lordegan city- Chahar Mahal Bakhteyari province, was assessed using of the IUCN model. In this approach, seven stage including determination of assessment target, showing of systems, clarify of consistency dimensions and elements, selection of criteria and indicators, categorize and measurement of indicators, combine indicators for each system and mapping of sustainability barometer, were considered. In this study, two human and natural systems, four dimensions of land cover, using of resources, wilth and population, as different dimensions, and seven criteria with ninteen indicators were regarded to the assessment of region consistency. On basis of the results of indicators assessment, pay attention to local experts opinion, 48 % of all indicators and 66 % in natural system are unstable and almost unstable. The indicators of firewood, farming in the forest and livestock are in unstable situation.The results and barometer analysis showed that the consistency condition in study area is as unstable.
      Keywords: Sustainability Assessment, IUCN Approach, Sustainability Barometer, Customary Region, Lordegan Township
    • Malihe Msoodi*, Abdolrasoul Salman Mahiny, Marjan Mohammadzadeh, Seyed Hamed Mirkarimi Pages 665-676
      The recognition of human bioclimatic comfort in geographical area is an important factor for planning of ecotourism. Climate is a very important component to identify natural landscape values. For better planning and management of landscape units such as recreational purposes, there is a need for emphasis on the visual aesthetic aspects, and also for understanding the climatic effects on recreation-seeking humans. Becker and TCI are models for assessment of human bioclimatic comfort and for this research both have been used for MianKaleh wildlife refuge. Climatic normal statistics were gathered from three synoptic stations covering the period 2001-2011. The result showed that bioclimatic comfort in the study area changed during the year from tolerable to excellent condition. Optimal conditions were seen in May, June, July, August, September and October. In the remaining months of the year we need measures to eliminate discomfort brouth about by inclement climatic conditions such as cold air for tourism.
      Keywords: Bioclimatic comfort, ecoturism, Becker Index, TCI Index, Miankaleh wildlife refuge
    • Fateh Moezzi*, Arash Javanshir, Soheil Eagderi, Hadi Poorbagher Pages 677-686
      Nowadays, bivalves are used in monitoring levels of heavy metals in aquatic environments. The aim of this study was to investigate bioaccumulation of heavy metals zinc (Zn) and chromium (Cr) in the internal organs of Anodonta cygnea. For this purpose, bivalve specimens were collected from Semeskandeh region, Sari, and then in laboratory, were exposed to 125 µg l-1 concentrations of each metal for 27 days. Basal levels, accumulated amounts and ΔC/C0 of both metals in mantle, gill, hepatopancreas and foot of the mussel during study period were measured. Zn basal levels in all studied organs were significantly (P hepatopancreas ≈ foot > mantle. Highest accumulation of both metals were observed in gill and hepatopancreas and minimum accumulation were belonged to the mantle. Calculated ratios of ΔC/C0 for Cr were significantly (P foot > mantle > gill; Cr: mantle > hepatopancreas ≈ foot > gill. Based on our results, it can be said that A. cygnea, is a good species for biomonitoring Zn and Cr levels in aquatic ecosystems.
      Keywords: Aquatic environments, Bivalves, Heavy metal, Bioaccumulation