فهرست مطالب

مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1394)

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه صیادی، همایون عباسی، حسین عیدی، مهین صیادی صفحات 11-18
    هدف این پژوهش، پیش بینی عملکرد سازمانی کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان کرمانشاه براساس سکوت سازمانی بود. در این پژوهش توصیفی همبستگی، جامعه آماری تحقیق را تمامی کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان کرمانشاه (228 نفر) تشکیل داد. نمونه آماری براساس جدول کرجسی و مورگان به تعداد 163نفر و به صورت تصادفی- خوشه ایتعیین شد. ابزارهای تحقیق، شامل دو پرسشنامه سکوت سازمانی ونداین و همکاران(2003 (و عملکرد سازمانی هرسی و گلداسمیت (2003) بودند که پایایی اولیه آن ها از طریق یک مطالعه مقدماتی که در بین 50 نفر از کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان کرمانشاه انجام شد مورد تایید قرار گرفت و در ادامه پایایی کل از طریق روش آلفای کرونباخ، با 163 آزمودنی در سال (1394) به ترتیب 73/0 و 93/0 گزارش شد. . به منظور تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی(کولموگروف -اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) استفاده شد. نتایج نشان داد، بین سکوت سازمانی(05/0>p، 19/0- = r) و عملکرد سازمانی ارتباط معناداری وجود داشت. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان داد سکوت سازمانی 27 درصد از تغییرات عملکرد سازمانی را پیش بینی نمود. بنابراین به مدیران ادارات ورزش و جوانان پیشنهاد می شود که از طریق توجه ویژه به متغیر سکوت سازمانی؛ شرایط را برای افزایش عملکرد سازمان فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، عملکرد سازمانی، اداره ورزش و جوانان
  • زینب آنت، محمدحسین رضوی، امید جمشیدی صفحات 19-29
    هدف از انجام تحقیق بررسی رابطه ابعاد پنجگانه شخصیت و ریسک پذیری شرکت کنندگان بیست و دومین مسابقات بین المللی دو و میدانی داخل سالن دهه فجر می باشد. برای نیل به این هدف کلیه شرکت کنندگان در این از مسابقات به عنوان جامعه آماری انتخاب که با توجه به تعداد محدود جامعه از روش کل شمار برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. ابزار اندازه گیری در این تحقیق شامل دو پرسشنامه برای تعیین نوع شخصیت و میزان ریسک پذیری بوده است که پایایی آنها به ترتیب مقادیر 0.75=α و0.74=α بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق در بخش توصیفی از میانگین ها ، نمودارها و جدول فراوانی داده ها و در بخش آمار استنباطی از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، برای رگریسون چندگانه، تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد وظیفه شناسی ورزشکاران نسبت به سایر ابعاد به شکل چشم گیرتری بالاتر از متوسط است و از میان ابعاد شخصیت، درستکاری و با انرژی بودن با ریسک پذیری رابطه معنادار منفی دارند در حالیکه با گشودگی نسبت به تجربه رابطه مثبت معنادار دارد که مطابق نتایج تحلیل رگرسیونی به شیوه همزمان بعد گشودگی نسبت به تجربه به طور مثبت و معنادار و بعد وظیفه شناسی به طور منفی و معنادار قادر به پیش بینی ریسک پذیری ورزشکاران هستند.
    کلیدواژگان: ابعاد پنج گانه شخصیت، ریسک پذیری، دوومیدانی
  • غلامرضا شعبانی بهار، محمود گودرزی، محسن لقمانی صفحات 31-41
    هدف اصلی از پژوهش حاضر، پیش بینی ابعاد چابکی سازمانی از طریق جو سازمانی وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران بود. تعداد 191 نفر از کارشناسان و مدیران ستادی وزارت ورزش و جوانان به صورت تصادفی و بر اساس جدول کرجسی و همکاران (از یک جامعه 500 نفری) در تحقیق حاضر شرکت کردند و به پرسشنامه های جو سازمانی (هالپین و کرافت، 1963) و چابکی سازمانی اسپایتزر (2007) پاسخ دادند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها از طریق 17 تن از اساتید و محققان مدیریت ورزشی تایید شد و پایایی پرسشنامه جو سازمانی و پابکی سازمانی از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب حدود 90/0 و 95/0 به دست آمد. با توجه به ضریب همبستگی بالای پیرسون میان ابعاد جو سازمانی و چابکی سازمانی، نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که جو سازمانی عمدتا می تواند ابعا رهبری (r= 0.87، T-value= 10.11، R2= 0.76)، فناوری (r= 0.87، T-value= 10.11، R2= 0.76) و تغییر سازمانی (r= 0.87، T-value= 10.11، R2= 0.76) را در وزارت ورزش و جوانان پیش بینی نماید (RMSEA= 0.098، λ2= 1379.86، df= 490، CFI= 0.94، IFI= 0.94، NFI= 0.91، NNFI= 0.94). از آن جایی که شاخص های برازش مدل اثرگذاری جو سازمانی بر تک به تک ابعاد چابکی سازمانی بسیار مناسب تر از مدل اثرگذاری کلی بود، می توان استنتاج کرد که نتایج حاصل از تحقیق ریشه در نوع نگرش کارکنان در محیط سازمانی بوروکراتیک دارد. به همین دلیل انتظار می رود که با روحیه گروهی و روابط انسانی کارآمد بتوان بر این نوع نگرش در کارکنان غلبه کرد و به سمت سازمان چابک سوق یافت.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، چابکی سازمانی، وزارت ورزش، رهبری، فناوری
  • زینب آقاحسن نوش آبادی، علی زارعی، زینت نیک آیین صفحات 41-52
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین اضطراب صفتی با عملکرد ورزشکاران زن معلول در رشته های ورزشی دو و میدانی، شنا، تیراندازی و تنیس روی میز در تهران میباشد. نوع پژوهش کاربردی، توصیفی همبستگی است و داده های لازم به صورت میدانی و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شد. در این پژوهش از 3 پرسشنامه دموگرافیک، اضطراب صفتی رقابتی (SCAT) و پرسشنامه عملکرد ورزشکاران چاربونیو(2001) استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل تمامی ورزشکاران زن معلول رشته های ورزشی منتخب انفرادی درتهران به تعداد 83 نفر شامل 22 نفر در رشته دو و میدانی، 18 نفر در رشته تیراندازی، 22 نفر در رشته تنیس روی میز و 21 نفر شنا می باشند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمون های کلموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و ANOVA٬ در سطح معنی داری کمتر از 05/0 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین اضطراب صفتی با عملکرد ورزشی ورزشکاران رشته تنیس روی میز ارتباط منفی معناداری یافت شد و در سه رشته دیگر ارتباط معناداری یافت نشد. اضطراب صفتی پیش بین معنی داری برای عملکرد ورزشکاران زن معلول تهران نیستند.
    کلیدواژگان: اضطراب صفتی رقابتی، ورزشکاران زن معلول، عملکرد ورزشی
  • شهرزاد غالیان، صدیقه حیدری نژاد، امین خطیبی صفحات 53-60
    هدف از تحقیق حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر اجرای درس تربیت بدنی دانش آموزان کم توان ذهنی استان خوزستان بود. پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی و به روش میدانی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه دبیران ورزش مدارس استثنایی استان خوزستان بودند. با توجه به کوچک بودن جامعه آماری، کل جامعه به عنوان نمونه در نظر گرفته شد (46 N=n= ). ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته شامل 5 حیطه و 35 سوال بود. روایی صوری پرسشنامه توسط 14 نفر از اساتید و دبیران باسابقه تربیت بدنی بررسی شد. برای انجام پایایی، پرسشنامه بین 25 نفر از دبیران مدارس استثنایی توزیع شد و آلفای کرونباخ برابر با 91/0 محاسبه شد. روش های آمار توصیفی جهت توصیف متغیر های تحقیق و از روش های آمار استنباطی (آزمون فریدمن،یومن ویتنی) جهت آزمون فرضیه ها استفاده شد و سطح معنی داری (05/0= ) تعیین شد. یافته های تحقیق نشان داد از دیدگاه دبیران اولویت بندی کلی عوامل به ترتیب شامل ویژگی های معلم تربیت بدنی، امکانات و تجهیزات درس تربیت بدنی، روش تدریس درس تربیت بدنی، روش ارزشیابی درس تربیت بدنی و محتوای درس تربیت بدنی می باشد. براساس نتایج تحقیق پیشنهاد می شود مسئولین آموزش و پرورش و مدیران مدارس استثنایی به ویژگی های معلم تربیت بدنی و امکانات و تجهیزات درس تربیت بدنی توجه ویژه نمایند تا از طریق اجرای موثر این درس بتوان به رشد و توسعه ابعاد جسمانی، روانی دانش آموزان کم توان ذهنی کمک مضاعف نمود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، کم توان ذهنی، درس تربیت بدنی
  • مجید خورسندی، زهرا سادات میرزازاده، مهدی سلاطین صفحات 61-68
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین قابلیت یادگیری و عملکرد سازمانی در اداره کل ورزش و جوانان استان خراسان رضوی بود. روش تحقیق از نوع همبستگی و جامعه آماری آن را کلیه کارشناسان، اداره کل ورزش و جوانان استان خراسان رضوی تشکیل دادند (97N=) و به علت محدود بودن جامعه کلیه افراد مورد مطالعه قرار گرفتند و در انتها 71 پرسشنامه عودت داده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه، قابلیت یادگیری سازمانی (گومز، 2005) و عملکرد سازمانی (براون، 2001) بود و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در سطح معنی داری (05/0 p≤) انجام گرفت. یافته ها نشان داد که خرده مقیاس دید سیستمی،بیشترین میانگین را نسبت به دیگر قابلیت های یادگیری سازمانی بدست آورد. همچنین قابلیت های یادگیری سازمانی رابطه ی معناداری با عملکرد سازمان دارند. با توجه به وجود رابطه خطی بین متغیرها و فرض استقلال خطاها از یکدیگر، متغیرهای پیش بین (قابلیت های یادگیری سازمانی)، 76 % تغییر در میزان عملکرد سازمانی را تبیین می-نمایند. در نهایت پیشنهادمی شودمدیران برای درک اهمیت یادگیری سازمانی وچگونگی ایجاداین قابلیت هادر کارکنان، اهتمام کافی بورزند.
    کلیدواژگان: قابلیت های یادگیری سازمانی، عملکرد سازمانی، اداره ورزش و جوانان
  • سعید خانمرادی، شیرین زردشتیان، همایون عباسی صفحات 69-78
    این پژوهش، به ارزیابی عملکرد ادارات ورزش و جوانان استان کرمانشاه بر اساس مدل EFQM پرداخت. جامعه این پژوهش توصیفی – تحلیلی شامل کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان کرمانشاه بوده، که برابر با نمونه آماری (110نفر)، و به روش تمام شمار انتخاب شدند. از پرسشنامه استاندارد ارزیابی عمومی عملکرد بر اساس مدل تعالی سازمانی اروپاEFQM (2003) استفاده شد. روایی پرسشنامه توسط 10 نفر از خبرگان ورزشی تایید و پایایی ابزار در یک مطالعه مقدماتی بر روی 50 نفر از نمونه هادر سال 1393 به روش آلفای کرونباخ ( 0/91=α) تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی(میانگین،...)، و استنباطی(مقایسه میانگین ها، K_S، ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل رتبه ای فریدمن) استفاده شد.نتایج نشان داد، میانگین نمره تعالی برابر (45/60)، و معیارهای نتایج جامعه (58/62)، و همکاری تجاری و منابع (70/ 33)، به ترتیب بیشترین و کمترین امتیاز را داشتند. بالاترین همبستگی، بین معیارهای منابع و نتایج کارکنان؛ و فرایند و مشتری بود که با توجه به (0/75=r)، همبستگی خوب می باشد. پایین ترین همبستگی، مربوط به معیارهای نتایج جامعه و همکاری های تجاری و منابع بوده که با توجه به مقدار (0/38=r)، همبستگی ضعیف بود. گویه های مربوط به 9 معیار نیز به ترتیب اولویت بندی شدند. با توجه به امتیاز 45/6 در مدل EFQM باید به بهبود تعالی سازمانی در این ادارات توجه گردیده و در بین معیار ها، بنا بر میانگین کم معیار همکاری های تجاری و منابع، باید بر بهبود آن تمرکز، و در جهت حفظ بالاترین معیار(نتایج جامعه) نیز کوشید.
    کلیدواژگان: ادارات ورزش و جوانان، مدل EFQM، ارزیابی عملکرد
  • حیدر فرخنده، ولی علیزاده، فاطمه ایلون کشکولی صفحات 79-88
    هدف این پژوهش، تعیین ارتباط جهت گیری هدفی و اضطراب رقابتی با عملکرد کشتی گیران جوان بود. مطالعه حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کشتی گیران جوان شرکت کننده در مسابقات قهرمانی استان اردبیل سال 1393، با تعداد 150 نفر بودند. نمونه آماری نیز با توجه به حجم جامعه به صورت کل شمار انتخاب شد. ابزار پژوهش؛ پرسش نامه استاندارد جهت گیری هدفی در ورزش( دودا و نیکولز، 1992) ، پرسش نامه اضطراب رقابتی (مارتنز ، ویلی و بارتن، 1990) و مطالعه نتایج کشتی گیران بود. که پایایی پرسش نامه ها به ترتیب 80/0 و 90/0 گزارش شده است. نتایج نشان داد که بین جهت گیری هدفی و عملکرد ورزشی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. ارتباط جهت گیری هدفی تکلیف محور و عملکرد ورزشی مثبت و معنادار بود، اما ارتباط جهت گیری هدفی خود محور و عملکرد ورزشی معنادار نبود. همچنین بین اضطراب رقابتی و عملکرد ورزشی رابطه معنادار و منفی وجود داشت. مدل رگرسیون لوجستیک نشان داد که غیر از متغیر خودمحوری، دو متغیر دیگر 4/76 درصد قادر به پیش بینی تغییرات متغیر وابسته عمکلرد می باشند. نتایج نشان داد که برای بهبود عملکرد ورزشی، بایستی به نوع جهت گیری هدفی ورزشکاران و سطح اضطراب رقابتی آنان توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: جهت گیری هدفی، اضطراب رقابتی، عملکرد ورزشی، کشتی گیران جوان
  • حبیب هنری، احمد محمودی، ایوب اسلامی، محمدحسن متقی شهری صفحات 89-102
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش فناوری اطلاعات و سیستم اطلاعات مدیریت در عملکرد سازمانی مدیران و کارشناس مسئولان تربیت بدنی آموزش و پرورش خراسان رضوی بود. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه مدیران و کارشناس مسئولان تربیت بدنی آموزش و پرورش خراسان رضوی در سال 1394 بودند (62=N) که با توجه به محدود بودن جامعه پژوهش، نمونه آماری برابر با حجم جامعه (تمام شمار) در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات برای فناوری اطلاعات پرسشنامه عزیزی و همکاران (1392)، سیستم اطلاعات مدیریت از پرسشنامه مصطفایی (1388) و عملکرد سازمانی از پرسشنامه رضائی (1393) استفاده شد که روایی آن در پژوهش های پیشین تایید و پایایی ابزار از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای فناوری اطلاعات (817/0=α)، سیستم اطلاعات مدیریت (958/0=α) و عملکرد سازمانی (925/0=α) بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، جداول فراوانی و...) و از آمار استنباطی (کالموگروف اسمیرنوف، فریدمن، پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه) در سطح معناداری (05/0≥P) استفاده گردید. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که در بعد فناوری اطلاعات استفاده از اینترانت و در سیستم اطلاعات مدیریت استفاده از بانک اطلاعاتی کارکنان از اهمیت و اولویت بیشتری در نزد مدیران برخوردار است. همچنین بین فناوری اطلاعات با عملکرد سازمانی (329/0=r، 001/0=P) و بین سیستم اطلاعات مدیریت با عملکرد سازمانی (117/0=r، 001/0=P) ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. و متغیر فناوری اطلاعات در قیاس با سیستم اطلاعات مدیریت پیش بین قویتری برای بهبود عملکرد سازمانی در تربیت بدنی آموزش و پرورش است.
    کلیدواژگان: بهره وری، خدمت به مشتری، سیستم اطلاعات مدیریت، عملکرد سازمانی، فناوری اطلاعات
  • لقمان کشاورز، ابوالفضل فراهانی، حمزه دانشمندی صفحات 103-115
    هدف از پژوهش حاضر، تدوین منظرها و نقشه راهبردی توسعه ژیمناستیک ایران با رویکرد کارت امتیازی متوازن بود. جامعه آماری تحقیق مدیران و متخصصین رشته ورزشی ژیمناستیک و اعضای هیات علمی رشته های علوم ورزشی آشنا با ژیمناستیک به تعداد 160 تن بود. برای نمونه تحقیق در بخش کیفی از نظرات 15 تن از متخصصین رشته ورزشی ژیمناستیک استفاده شد که نمونه ها به طور هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی نیز با استفاده از جدول مورگان 117 تن به طور تصادفی برای نمونه تحقیق برگزیده شدند. دو پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد که روایی صوری و محتوایی آنها به تایید متخصصین رسید و پایایی آنها در یک مطالعه مقدماتی با 30 آزمودنی و محاسبه آلفای کرونباخ (پرسشنامه منظرها: 83/0و پرسشنامه اهداف راهبردی 81/0) به دست آمد. برای تحلیل اطلاعات از روش تحلیل عاملی تاییدی، آزمون مجذور کای و روش استقرایی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که فدراسیون ژیمناستیک ایران دارای چهار منظر مالی، مشتری، فرآیندهای داخلی، یادگیری و رشد و 34 هدف راهبردی است. همچنین در نقشه راهبردی تدوین شده برای فدراسیون ژیمناستیک روابط علت و معلولی بین منظرها و اهداف راهبردی وجود دارد. در نهایت منظرها، راهبردها و نقشه راهبردی ترسیم شده قابلیت اجرای راهبردهای فدراسیون ژیمناستیک را دارند.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، راهبرد، منظر، نقشه راهبردی، ژیمناستیک
|
  • Fatemeh Sayadi, Homayoon Abbasi, Hossein Eydi, Mahin Sayadi Pages 11-18
    The purpose of this study was to Predict Employee Organizational Performance, According to the Organizational Silence in Office of Youth and Sports of the Kermanshah Province. The research method was descriptive and type of correlation. The statistical population of the study (228 person) consisted of all Employees in the Sports and Youth Offices in Kermanshah Province. According to Kerejci & Morgan, 163 person were randomly cluster. Instruments used in the study, were Questionnaires of Van Dyne et al (2003) Organizational silence and Hersey and Goldsmith (2003) Organizational performance that Primary reliability Was conducted Through a pilot study in between 50 person of the Employees in the Sports and Youth Offices in Kermanshah Province and was approved Then Total reliability were reported through Cronbach's alpha, with 163 participants in the year (1394) of the 0/73 and 0/93 For data analysis, descriptive and inferential statistics was used (K-S Test, Pierson correlation coefficient and multiple regression). The results showed that, significant relationship between organizational silence) r= -./19, P˂. /05 (and organizational performance. Also, the results of stepwise regression analysis Showed that organizational silence respectively can 27 percent of changes from organizational performance to predict. Therefore, we suggest to managers in the sports and youth offices that, through special attention to organizational silence provide Conditions for increase organizational performance.
    Keywords: Organizational Silence, organizational performance, Sports, Youth Offices
  • Zeinab Anet, Mohammad Hosein Razavi, Omid Jamshidi Pages 19-29
    The aim of this study was to evaluate the relationship between the five aspects of personality and risk appetite participants in twenty-second Fajr international Athletics Indoor tournament. To achieve this, all participants in the tournament, as selected population due to the limited number (300 Person) the total number methods were used to gather information. The study has been included two questionnaires measuring instrument for determining personality types (α= 0.74) and levels of risk (α= 0.75) in this population. To analyze the findings in the description of the mean, charts and tables and in the inferential statistical methods of Pearson correlation, coefficients for Regression, multiple one-way analysis of variance (ANOVA) and Friedman test were used. The results of data analysis showed that conscientiousness athletes are more pronounced than in other dimensions and the dimensions of the character, integrity and energy have negative correlation with risk, While openness to experience significant positive relationship. After the same manner as regression analysis openness to experience and conscientiousness are positive and significant negatively are able to predict Athletes risk.
    Keywords: Five dimensions of personality, risk, Athletics
  • Gholamreza Shabani Bahar, Mahmoud Goudarzi, Mohsen Loqmani Pages 31-41
    The main purpose of present research was to predict the organizational agility components through organizational climate of Iranian sport and youth ministry. Numbers of 111 employees from eight sport and youth offices of Hamadan province selected by Morgan and Kerejci Table and responded to organizational climate (Haplin and Craft, 1963) and organizational agility (Spitzer, 2007) questionnaires. Face and content validity of instruments were confirmed by 17 sport management experts and the reliability of organizational climate and organizational agility questionnaires were calculated by Alpha’s Chronbach coefficient 0.90 and 0.95 respectively. Regarding to high Pearson association coefficient between organizational climate and organizational agility dimensions, the results of structural equation model showed that organizational climate can be predict the dimensions of leadership (r= 0.87, T-value= 10.11, R2= 0.76), technology (r= 0.87, T-value= 10.11, R2= 0.76) and organizational change (r= 0.87, T-value= 10.11, R2= 0.76) in sport and youth ministry (RMSEA= 0.098, λ2= 1379.86, df= 490, CFI= 0.94, IFI= 0.94, NFI= 0.91, NNFI= 0.94). While the separate model of affecting organizational climate on organizational agility was more adequate than the total model of affecting, can be consequence that the research finding is extracted from attitude kind of employees in bureaucratic organizational environments. To this do, it expects that with group spirit and effective human relations can domain on this kind of employee’s attitude and move to organizational agility.
    Keywords: organizational climate, organizational agility, sport ministry, leadership, technology
  • Zeinab Aghahasan Noosh Abadi, Ali Zarei, Zinat Nikaein Pages 41-52
    The purpose of present study was the relation between the trait anxiety considering the performance of the female disabled athletes at such sports as running, swimming, shooting and table tennis in Tehran. This survey was used and applied type research and descriptive, correlation were used, while the required data collected by questionnaire form as field study. three questionnaire were used in this research, demographic questioner, (SCAT) and the questioner of the charibonio athlete's performance. The population in this study consiste of all disabled female athletes at selected individual sports in Tehran which consists of 83 persons, this population can be divided into 22 runners, 18 shooting, 22 tennis players and 21 swimmers. Data were analyzed with one sample Kolomogorov- Smirnov, Pearson Coloration, multiple reggression analysis and ANOVA test in significance lower than 0.05. Results shows in the trait anxiety there is a significant negative correlation, only in table tennis, As for the other sports, no relation find. trait anxiety is not a logical prediction for the performance of the female disabled athletes in Tehran.
    Keywords: competetive trait anxiety, disabled female athletes, sport performance
  • Shahrzad Ghaliyan, Sedigheh Heydarinezhad, Amin Khatibi Pages 53-60
    The purpose of this research is to identify and ranking the affective factors in the execution of physical education instructing of mentally retarded students from the perspective of Khuzestan physical education teachers with presenting solutions. The present study is of descriptive- Analytical kind and is a field research. The statistical population of this research includes all the physical education teachers of Khuzestan special schools, i.e. schools of mentally retarded students, which is 46 people that according to the small size of the statistical population, the total population was considered as the statistical sample (N=n=46). Data collection tools included researcher-made questionnaire about having 35 questions in five areas. The face validity of questionnaire was tested by 14 professors and experienced experts of physical education. For reliability, the questionnaire was distributed among 25 teachers in special schools and alpha 0/91 respectively. Descriptive statistical methods were used to describe the research variables and inferential statistical methods were used to test the hypotheses and a significant level ( =0.05) was determined. The findings of the research showed that from the perspective of the teachers, the general prioritizing of affecting factors include the characteristics of physical education teachers, physical education facilities and equipment, the method used in physical education instruction, the method of evaluating it and its content. Based on the results of the research, it is recommended to directors of education and principals.
    Keywords: Students, Mentally retarded, teaching of physical education
  • Majid Khorsandi, Zahrasadart Mirzazadeh, Mehdi Salatin Pages 61-68
    The aim of this study was to investigate the relationship between learning capability and organizational performance in the General Directorate of Youth and Sport of Khorasan Razavi. The research mrthod was correlational and Population of study was all experts of the General Department of Sports and Youth Khorasan Razavi formed. Due to the limitation of Population, all patients were evaluated and at the end of 71 questionnaires were returned. Data collection tools, is organizational learning capability (Gomez, 2005) questionnaire and organizational performance (Brown, 2001) questionnaire, and for data analysis using descriptive and inferential statistics in significant level was performed. The results showed that the sub-scale vision system achieved the highest average compared to other organizational learning capabilities. The organizational learning capability has a significant relationship with the organization performance. Given the linear relationship between the variables and the assumption of independence of errors of each other, Predictor variables (organizational learning capabilities), will account for 76% change in the organizational performance. Finally, it is suggested that managers for understand the importance of organizational learning and how Ayjadayn capabilities of staff, dedication nearest shop.
    Keywords: organizational learning capabilities, organizational performance, the Department of Youth, Sports
  • Saeed Khanmoradi, Shirin Zardoshtian, Homayoun Abbasi Pages 69-78
    The purpose of this study was to performance assessment of Youth and sports Offices of based on the EFQM model in Kermanshah. In this analytic- descriptive research, the statistical sample was equal to population (n=110), that it included total employees of sports and youth offices. The validity of EFQM questionnaire was confirmed by sport specialists and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha (α =0.91). For data analysis we used descriptive (mean…) and inferential (means comparison, K-S test, Spearman correlation coefficients test and fredman analysis) statistics. The results showed that, the mean of Organizational Excellence was (45/60) and the society results (58/62) &resources and commercial cooperations(33/70) criterion had highest and lowest scors. The highest crrolation was between customer and process & resources and employees results (r = 0/75) that was a good crrolation. The lowest crrolation was between resources and commercial cooperation & society results criterion(r = 0/38) that was a poor crrolation. Also sentences of 9 criteria were prioritized respectively. According to the 45/60 score in EFQM, we should pay attention to organizational excellence development in these offices. Also among these criterions according to the low mean of commercial cooperations citeria, we should focus on its development as well as try to keep on the highest criteria (society results).
    Keywords: Youth, Sports Offices, EFQM Model, Performance Assessment
  • Heidar Farkhandeh, Vali Alizadeh, Fatemeh Ilone Kashkooli Pages 79-88
    The purpose of this research was to determine the relationship of goal-orientation and competition anxiety with performance of young wrestlers. This research was based on descriptive-correlation statistics. Statistical population was including all the young participated wrestlers in Ardabil wrestling championship in summer 1393 with 150 people. The sample was selected equal with population. Research tools was Task and ego orientation in sport questionnaire (Duda & Nicholls, 1992) and sport competition anxiety test (Martens, Veale & Burton, 1990) and the study results wrestlers. The reliability and validity of the questionnaire was certified 0.80 and 0.90. The results have shown a positive meaningful relationship between task orientation and sport performance. However, the relationship between ego orientation and sport performance was not meaningful. Also, there was a negative meaningful relationship between competition anxiety and sport performance. Logistic regression model has shown that, with an exception for task orientation variable, the two other variables are able %76.4 to predict changes in dependent variable of the performance. The results have shown that to improve sport performance, it is necessary to pay more attention to the purposeful performance type and competition anxiety level
    Keywords: Goal Orientation, Competitive Anxiety, sport performance, Young Wrestlers
  • Habib Honari, Ahmad Mahmoudi, Ayoub Eslami, Mohammad Hasan Motaghi Shahri Pages 89-102
    The present research sought to examine the impact of the information technology (IT) and the management information system (MIS) on the organizational performance of physical education managers and experts in the education department of Khorasan-e Razavi province. This descriptive-correlational study was conducted on a statistical population consisted of all managers and experts of the education department of Khorasan-e Razavi in 2015. The sample size (N=62) was equal to the statistical population since the latter included a limited number of participants. Data related to IT were gathered using a questionnaire designed by Azizi et al. (2013); data related to MIS were gathered using a questionnaire designed by Mostafaei (2009); and data related to organizational performance were gathered using a questionnaire designed by Rezaei (2014). The validity of the questionnaires had been confirmed in previous studies while their reliability was confirmed using Cronbach's alpha which produced the following
    Results
    =α 0.817 for IT questionnaire, =α 0.958 for MIS questionnaire, and α= 0.925 for organizational performance questionnaire. Also, descriptive statistics and inferential statistics were employed at the significance level of to analyze data. Results from Friedman test showed that subjects under study attached more importance and priority to the use of intranet and employee databases in the fields of IT and MIS respectively. Also, a significant positive relationship was observed between IT and organizational performance and between MIS and organizational performance. When compared to MIS, IT was a stronger predictor of improvement in the organizational performance of physical education in the education system.
    Keywords: productivity, customer service, management information system (MIS), organizational performance, information technology (IT)
  • Loqman Keshavarz, Abolfazl Farahani, Hamzeh Daneshmandi Pages 103-115
    The purpose of this study was to establishing perspectives and Strategy map in gymnastic federation of Iran by the balance scorecard approach. The present research methods were quantitative as well as qualitative. The statistical population of this study included 160 sport management faculty members, managers and experts of sport organizational who were familiar with gymnastic sport in Iran. 15 elite sport experts were chosen purposfully to qualitative samples. Based on Morgan table 117 persons were randomly selected to quantitative sample. Two questionnaires were used to gather the data that validity of the questionnaires were confirmed by experts and the reliability were examined in a pilot study with 30 samples by Cronbachs alpha which were as (perspectives questionnaires: 0.83 & objectives questionnaires: 0.81). For data analysis the descriptive statistics and inferential statistics methods, including confirmed factor analysis , x2 and logical inductive reasoning. The research finding showed the gymnastic federation of Iran had four perspectives, such as finance, customer, internal process, learning and growth and as well as 34 objectives. In the gymnastic federation of Iran strategy map there were cause and effect relationships among all perspectives and objectives. Ultimately it can be concluded that suggested perspectives, objectives, and strategy map are capable of being applied in practicing strategies of gymnastic federation of Iran.
    Keywords: balance scorecard, strategy, perspective, Strategy map, gymnastic