فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 12 (زمستان 1394)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 12 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی طاهری صفحات 1-23
    هدف از ایجاد آشنایی زدایی که معمولا از طریق هنجارگریزی و همراه با برجسته سازی گفتار عادی در کلام صورت می گیرد، جلب توجه مخاطب به موضوع است. آشنایی زدایی روند عادی و مورد انتظار کلام را که جان و هیجانی ندارد و مخاطب را برنمی انگیزد، برهم می زند و آن را تازه و برجسته می کند و با نمایان ساختن دلالت های پنهان کلمات، خالق اثر ادبی را در بیان عواطف و تجربه های ادبی اش کاراتر می سازد. یکی از شیوه های آشنایی زدایی و برجسته سازی کلام، صنعت التفات است که در کنار سایر فنون بلاغی به وفور در خطبه های نهج البلاغه به کاررفته است. مقاله ی حاضر می کوشد کاربرد التفات را در قالب انواع تغییرات سبکی از قبیل تغییر در ضمایر، اشخاص، اعداد و... با روش توصیفی- تحلیلی در خطبه های نهج البلاغه بررسی نماید. برآیند پژوهش نشان می دهد که التفات در صیغه، نسبت به سایر انواع آن از بسامد بالایی برخوردار است و به کارگیری گسترده ی التفات به ویژه در خطبه های نهج البلاغه ازاین رو است که علاوه بر تغییر حال و هوای سخن و زدودن خستگی و ملال شنونده از یکنواختی گفتار بکاهد و با برجسته سازی کلام با روش آشنایی زدایی، فراز و فرود احساسی صاحب سخن را بنماید و بر پویایی و تاثیر نفوذ آن بیفزاید.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، التفات، آشنایی زدایی، برجسته سازی
  • کلثوم صدیقی*، عاطفه ستایش مهر صفحات 25-42
    «انسجام» ارتباط دستوری و واژگانی عناصر داخل یک متن است که به وسیله آن متن یکپارچه و معنی دار می شود؛ در این مقاله بر آنیم تا بر پایه دیدگاه مایکل هلیدی و رقیه حسن، عامل «ارجاع» را به عنوان یکی از عوامل «انسجام متنی» در «گزیده های نهج البلاغه و ترجمه های فارسی و انگلیسی آن» از طاهره صفار زاده بررسی نماییم؛ در این تحقیق با کاربست روش نمونه گیری سیستماتیک و تحلیل تطبیقی ترجمه ی فارسی و انگلیسی نهج البلاغه ابتدا براساس فرمول کوکران، از تعداد 1111 جمله موجود در کتاب، تعداد 285 جمله انتخاب شده و همراه با ترجمه این عبارات، عامل «ارجاع»، شناسایی، جداسازی و مقایسه گردیده است. برای بررسی این فرضیه از آزمون chi-square و جدول توافقی crosstabs استفاده شده است؛ در بررسی به عمل آمده، به این نتیجه رسیدیم که در متن اصلی نهج البلاغه و متون ترجمه شده ی آن، با وجود استفاده ی بیشتر از «ارجاع» و «ادوات ربط» نسبت به سایر عوامل «انسجام»، در کاربرد ارجاع، بین متن عربی و متون ترجمه شده فارسی و انگلیسی تفاوت معنی داری وجود دارد .
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، انسجام متنی، عوامل انسجام، ارجاع، ضمیر، نهج البلاغه، ترجمه
  • رحمت الله مرزوقی*، جعفر ترک زاده، زینب پیروی نژاد صفحات 43-70
    هدف اصلی این پژوهش تدوین و اعتباریابی الگوی رهبری معنوی اسلامی در سازمان از منظر نهج البلاغه بوده است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه اساتید و صاحب نظران حوزه مدیریت اسلامی در دانشگاه شیراز بود که در مرحله کیفی براساس روش نمونه گیری غیرتصادفی اشباع نظری، 30 نفر و در مرحله کمی براساس روش نمونه گیری غیرتصادفی افراد کلیدی، 34 نفر انتخاب شده اند. روش پژوهش ترکیبی اکتشافی متوالی و از نوع الگوسازی بوده که با استفاده از روش همسوسازی داده های چندگانه به تدوین و اعتباریابی چارچوب نظری اولیه پرداخته شده است. نتایج پژوهش در مرحله کیفی نشان داد که الگوی رهبری معنوی اسلامی مشتمل بر سه بعد بینشی دربرگیرنده ی سه مولفه ی اعتقادی، عقلانی و تخصصی، بعد نگرشی دربرگیرنده دو مولفه عاطفی و فرهنگ سازی و بعد کنشی شامل دو مولفه منشی و هدایت گری می باشد. در مرحله کمی، نیکویی مدل اندازه گیری از طریق تحلیل عامل تاییدی بررسی گردید و یافته ها بیانگر تایید روایی و پایایی الگو بود. لذا الگوی نهایی این پژوهش می تواند مبنای مناسبی برای شناخت رهبران از جایگاه خود و همچنین سنجش و ارائه راهکارهای بهبود نقش مدیران سازمانی به عنوان رهبران معنوی در سازمان خویش، قرار گرفته و براساس معرف های تعریف شده در این الگو، آموزش های متناسب برای ایفای هرچه بهتر آنها ارائه گردد.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری معنوی، مدیریت اسلامی، نهج البلاغه
  • کرم سیاوشی*، سید جواد فاضلیان صفحات 71-89
    موضوع ارتباط عقل و دین با یکدیگر و چگونگی مواجهه باورمندان به ادیان الهی با عقل، از دیرباز مورد بحث و مناقشه گروه های مختلف فکری بوده است. چه، ظاهرا از یک سو برخی از متدینان بر این باورند که باید تمام توجه و نگاه خویش را صرفا به آموزه های کتب آسمانی بدوزند و در کنار آن به هیچ منبع الهام بخش دیگری اعتنا نکنند. چنان که از سویی نیز برخی، ادیان و کتب آسمانی را به مخالفت با عقل متهم می کنند! هر چند در ادوار مختلف پاسخ های درخوری از سوی اندیشمندان مسلمان به هر دو دیدگاه داده شده است؛ لکن در این پژوهش رویکرد امام علی(ع) به عنوان یکی از برجسته ترین پیشوایان و نیز مفسران دین اسلام در این رابطه نمایانده شده است. در پرتو بررسی دقیقی که در کلمات امام(ع) در نهج البلاغه و حتی در دیگر منابع صورت گرفته، به دست می آید که هر دو نگاه پیش گفته، نادرست و نارساست و این امام همام نگاه ویژه و عنایت خاصی به امر تعقل و خردورزی در امور دین و دنیا دارد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، تعقل، نشانه های عقل گرایی
  • محمد آهی صفحات 91-107
    مطالعات شناخت شناسی به عنوان علم مستقل چندان قدمتی ندارد. اما به خاطر اهمیت فوق العاده و کاربرد آن در بیشتر رشته ها، همواره از اولویت های پژوهشی به شمار می رود. این مطالعات با توجه به نوع و موضوع مطالعه (ماهیت علم یا متعلق آن) به دو شاخه ی شناخت شناسی عام و شناخت شناسی خاص تقسیم می گردد. البته پژوهش در این زمینه بدون در نظر گرفتن منابع وحی و صاحبان آن، قطعا پژوهشی ابتر خواهد بود. از میان این منابع نهج البلاغه و صاحب آن امام علی(ع) بعد از قرآن کریم و رسول اکرم(ص) بالاترین جایگاه را در این زمینه دارد. لذا در این مقاله سعی شده است؛ براساس شناخت شناسی خاص، علم علوی در نهج البلاغه مورد بررسی قرار گیرد. نتیجه این پژوهش که بر اساس روش توصیفی- تحلیلی بر مبنای تعقلی- منطقی انجام گرفت؛ نشان می دهد که علم علوی دارای هشت ویژگی عمده است: 1- وحی گرایی 2- شهودگرایی 3- حقیقت گرایی 4- باطن گرایی 5- وحدت گرایی 6- فزون گرایی 7- شمول گرایی 8- خاص گرایی.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، علم علوی، شناخت شناسی عام، شناخت شناسی خاص
  • علی نجفی ایوکی*، معصومه حسین پور، صدیقه جعفری نژاد صفحات 109-128
    نهج البلاغه که برگزیده ای از سخنان گرانسنگ حضرت علی(ع) است، ضمن اینکه پس از قرآن کریم از جمله آموزه های نافذی است که در سازندگی و تربیت اخلاقی بشر نقش تعیین کننده ای دارد، با تعابیری زیبا و مفاهیمی ژرف، سخن سنجان را شیفته ی خویش ساخته است. نزاهت و عفت کلام گنجانده در متن نهج البلاغه، یکی از آن موارد است؛ امام(ع)که دارای اسلوبی تربیتی و اخلاقی است و انسان ها را به تزکیه و تهذیب نفس سفارش می کند با پرده پوشی از برخی مفاهیم زشت و ناروا، کلامش را از آوردن این گونه واژگان و تعابیر، دور ساخته و با حساسیت ویژه در گزینش آن ها، از کاربست واژگان رکیک و ناشایست پرهیز نموده و از این رهگذر، جذابیت و عمق بخشی به معانی و تاثیرگذاری کلامش را دو چندان کرده است. در پرتو این مساله، مقاله ی حاضر می کوشد با روش توصیفی- تحلیلی از گونه های مختلف نزاهت کلام حضرت علی(ع) پرده بردارد و آن را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. با بررسی نمونه های مختلف نزاهت های به کار رفته، چنین استنباط می شود که برای صاحب سخن هم چه گفتن مهم بوده است و هم چگونه گفتن؛ لذا با کاربست شیوه های مختلف بیانی از مفاهیمی نازیبا و ناشایست با تعابیری مناسب و عفیف سخن رانده است به گونه ای که آن تعابیر با حفظ آبروی اشخاص و عدم پرده دری همسویی دارد.
    کلیدواژگان: نزاهت، نزاهت در کلام، نهج البلاغه، امام علی(ع)
  • ابراهیم اناری بزچلویی*، سمیرا فراهانی صفحات 129-147
    تجسم گرایی یکی از زیر شاخه های اصلی هنجارگریزی معنایی است. این نوع از هنجارگریزی به بررسی شاخصه ها و عناصر زیبایی شناسانه در متون ادبی می پردازد و ارتباط ناگسستنی با علم بلاغت و آرایه های ادبی به کار رفته در آن دارد. تجسم گرایی عمدتا برای بیان مفاهیم مجرد و عقلی به کار می رود تا با به تصویر کشیدن این دسته از مفاهیم در قالب صورت های مجسم، حسی و ملموس زمینه ساز پویایی و تحرک تصاویر در متون ادبی گردد. تجسم گرایی به زیر شاخه های فرعی دیگری همچون جاندارپنداری، سیال پنداری و جسم پنداری تقسیم می شود که با توجه به ماهیت و ویژگی های هر یک از آنها، کارکردشان در متون مختلف از بسامد متفاوتی برخوردار است. نهج البلاغه در ابعاد متعدد خود، چه از نظر صورت و چه از لحاظ محتوا و مضمون پیوند مستحکمی با قرآن کریم دارد؛ از این رو نوع بیان حضرت در بازگو کردن مفاهیم معرفتی و یا اندیشه های شخصی ایشان، انعکاسی از بیان ادیبانه و هنرمندانه ی قرآن کریم است؛ به همین جهت بسیاری از تصاویر ادبی قرآن در متن نهج البلاغه نمود بارزی یافته است. حضرت علی(ع) در بیان ادیبانه خود، تا آن جا پیش می رود که پیوستگی و درهم تنیدگی کلام ایشان با کلام وحی یکی می شود و این درهم تنیدگی به گونه ای است که متن و بینامتن در کلام حضرت یک هویت واحد می یابد. آن چه در این مقاله بدان پرداخته می شود، بررسی تصاویر تجسمی قرآن کریم در نهج البلاغه از منظر روابط هنجارگریزی معنایی است. بر این اساس در پژوهش حاضر، کارکرد تصاویر تجسمی قرآن که در قالب صورت های انسان پنداری، حیوان پنداری، جسم پنداری و... نمود می یابد، در نهج البلاغه بررسی و ارزیابی می گردد تا چگونگی کارکرد هر یک از انواع یاد شده در بافت کلام حضرت(ع) تحلیل و تبیین شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که از میان تصاویر تجسمی، جاندارپنداری در نهج البلاغه نسبت به سایر انواع تجسم گرایی از بسامد بالاتری برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: تصاویر تجسمی قرآن، نهج البلاغه، هنجارگریزی معنایی
|
  • Ali Taheri Pages 1-23
    The main purpose of Defamiliarization that is usually done through highlighting and breaking the norm of speech in discourse is drawing attention of the audiences to the subject.
    Defamiliarization disrupts the normal and the expected process of speech.One of the Defamiliarization and high lighting styles of speech is “Apostrophe” (Elefat) that has been used frequently in Nahj-al-Balaghe sermons along with other rhetorical techniques. This makes Imam Alis (AS) sermons more attractive and more effective. In these sermons, the full interaction between thought and speech produce fruitful results and supreme thoughts flow through the selected word, and effective and appropriate style.
    The present study tries to investigate in a descriptive- analytic way the application of Apostrophe (Eltefat) through changes in different styles including manipulation of pronouns, persons and numbers. It also attempt to prove the hypothesis that many kinds of Apostrophe (Eltefat) in Nahj-al-Balaghe have been used considering their rhetorical intentions. These Apostrophes influence different levels of speech behaviors through changes in pronouns, persons, verb tenses, syntactic structures and so on.
    Keywords: Imam Ali(AS), Nahj, al, Balaghe, Apostrophe, Defamiliarization
  • Kolsum Seddighi*, Kolsumatefe Seddighisetayesh Mehr Pages 25-42
    “Cohesion” is the grammatical and lexical linking within a text that holds a text together and gives it meaning. Analysis of cohesion in texts has been considered by many analysts. In this paper, we are going to analyze the "reference" as one of the "textual integrity" in" A trilingual selection from Nahj-al-Balagha in Arabic, Persian and English” that is written by Mrs. T. Saffarzadeh, according to the principles of Michael Halliday and R. Hasan.
    In this research with using systematic sampling and comparative analyzing between arabic' English & Persian texts of Nahj-al-Balaghe Firstly, according to Cochran's formula, among 1111 sentences in this book, 285 sentences were selected, .In these phrases, the "references" were identified, isolated and compared. To investigate this hypothesis, chi-square test and crosstabs were used.
    In our results, we find that in the original text and the translated text of Nahj-al-Balaghe ," reference" and" relevant components" are used more than any other cohesive factors . However, compared to the use of reference between the Arabic, Persian and English, there are significant differences.
    Keywords: Discourse Analysis, Textual Coherence, Cohesive Devices, Reference, Pronoun, Nahj, al, Balaghe, Translation
  • Rahmatallah Marzoghi*, Jafar Tokrzadeh, Zeynab Peyravinezhad Pages 43-70
    The purpose of this research was Developing and Accrediting an Islamic Spiritual Leadership Framework in Organization From the Perspective of Nahj-al-Balaghe. Statistical population was faculty members and experts in the field of Islamic management in Shiraz University which in qualitative stage 30, and in quantitative stage 34 people, were selected by “theorical saturation non-random sampling method” and “critical case non-random sampling method” respectively. This study was a mixed researched from sequential exploratory type, which using Aligning Multiple Data Method was developed and accredited primary theoretical framework. The results of research in qualitative stage, showed that Islamic spiritual leadership consisted of insight, attitude and action dimensions. Insight dimension consisted of the components such as Believe, Rational and Specialty; attitude dimension consisted of the components such as Emotional and Culture making; and action dimension consisted of the components such as Self making and Steering. Also in quantitative stage, fitting of measurement model using Conformity Factor Analysis was evaluated.In this sector, the results showed that this framework validity and reliability is confirmed. Thus, final framework of this research can appropriate foundation for leaders recognition from their position. This results also can placed foundation for measurement and present of solutions of organizational managements role improvement as a spiritual leaders in their organization. Moreover, according to described indexes in this framework, can present proportionate trainings for the best perform of this roles.
    Keywords: Leadership, Spiritual leadership, Islamic Management, Nahj, al, Balaghe
  • Karam Siyavoshi*, Seyed Javad Fazelian Pages 71-89
    The relationship between reason and faith with each other and Interaction of believers of religions to Reason Has long been thought to discuss and debate various groups. Because On the one hand, it seems to be some believers that might just have a look all their attention solely on the teachings of the scriptures and in addition to any other source of inspiration ignore. On the other hand, some people, accuse the religions and scriptures to be opposition contrary to reason. Although appropriate responses at different times by Muslim scholars in both perspectives is; However, in this article we trying to look at Particular attention of the Imam Ali (AS) as One of the most prominent followers and commentators in this regard.
    Light on the precise words of Imam in Nahj-al-Balaghe and even other resources, Obtained that both the foregoing is false and inexpressive look and this great Imam have Special Account and special attention to the reasoning and being believer-based reasoning.
    Keywords: Imam Ali(AS), Nahj, al, Balaghe, reasoning, Signs of rationalism
  • Mohammad Ahi Pages 91-107
    Epistemology studies as independent science is not very old.Due to span and application it in all fields always is from the research priorities. Depending on the type and subject of study (essence of science or belonging it) cleave into two branches of general epistemology and special epistemology. However, research in this arearegardless of the sources of revelation and owners it certainly would be a incomplete research. of these among Nahj-al-Balaghe and owners it Ali (AS) after the holy Quran and the Prophet (peace be upon him and his family) hasthe highest position in this field.Therefore,in this paperis triedaccording to special epistemologyAlavi Science in Nahj-al-Balaghe is study.Based on this researchScience Alavi has eight feature: 1-Revelation orientation 2- Intuitionism 3- Verism 4-Inwardness 5-Unitarianism 6-Furthermore orientation 7- Inclusivism 8- Particularism.
    Keywords: Nahj, al, Balaghe, Alavi Science, general epistemology, special epistemology
  • Ali Najafi Ayooki*, Masoumeh Hoseinpour, Sedigheh Jafarnezhad Pages 109-128
    Nahj-al-Balaghe is a collection of precious speech made by the master of speech, Hazrat Ali(AS) and After holy Quran is among the influential trainings playing determining role in building and nurturing moral aspect of humanity, because Imam Ali is the infinite sea of divine wisdoms and his elegant application of words entailing deep meanings and trainings has fascinated many avid rhetoric fans.But the issue that has intensified its attraction is the verbal purity leading his speech to reach the peak of rhetoric. In other words, by avoiding using offensive and indecent words and by applying certain ethical and nurturing method, Imam tries to invite people to refinement and purification.His great sensitivity to selection of words and phrases hasled him to avoid applying incorrect and inappropriate words and in this way the profundity and effectiveness of his speech have been doubled.
    The present study aimed at revealing and analyzing various type of purity noticed in speech of Imam Ali (AS). It has been found that Imam has applied various speech techniques to euphemizeindecent and unpleasant words with the most refined and pure substitutions in a way to keep the reputation of people and to avoid divulgence.
    Keywords: purity, purityin Word, Nahj, al, Balaghe, Imam Ali
  • Ebrahim Anari Bozchallouei*, Samira Farahani Pages 129-147
    As one of the sub-branches of the semantic deviation, visualization tries to examine the aesthetic features and elements of literary texts, and has an inextricable relation with rhetoric and the literary figures of those texts. As a way to express the abstract and the mental concepts, visualization tries to portray these concepts as the concert and tangible images in literary texts to make them appear dynamic and alive. Concerning different dimensions, either its form or content, Nahj-al-Balaghe has got a tight connection with the Quran. It means that Imam Ali(AS) has taken into account the aesthetic and the elevated language of the Quran to express his own thoughts and his epistemological concepts. It is why much of the Quranic literary images have been overtly reflected in Nahj-al-Balaghe. In his elevated use of speech, Imam Ali goes so far as his coherent and interwoven speech becomes identical with divine speech so that in his speech the texts and the inter-texts become identical. This paper aims to study the Quranic visual images in Nahj-al-Balaghe in the light of the semantic relations of deviation. In this sense, the Quranic visual images that are portrayed in the forms of anthropomorphism, animism and physicality, are analysed and evaluated in Nahj-al-Balaghe to show that how these kinds of visualization become functional in the context of Imam Ali’s speech. It seems that animism in comparison to other kinds of visualization has got a higher frequency.
    Keywords: QuranicVisual Images, Nahj, al, Balaghe, Semantic Deviation