فهرست مطالب

نقد ادبی و بلاغت - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1394)

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدامیر مشهدی*، حسین اتحادی، عبدالله واثق عباسی صفحات 1-21
    شهاب الدین محمد زیدری نسوی، صاحب کتاب نفثهالمصدور، به عنوان یکی از نویسندگان بزرگ و صاحب سبک نثر فنی و مصنوع، از آرایه های بدیعی و بیانی برای آرایش کلام خود بهره زیادی برده است. وی به ویژه به تشبیه به عنوان عنصر اساسی خیال انگیزی، رویکردی خاص برای ارائه مضامین و اندیشه ها و گاه انتقال عواطف و احساسات مورد نظرش داشته است. این پژوهش، این شگرد بیانی را در کتاب نفثهالمصدور، به ویژه از دیدگاه بلاغی بررسی و نقد کرده است. بایدگفت زیدری در مجموع، 241 تشبیه به کاربرده است که در این میان، عناصر انتزاعی و مظاهر طبیعی به عنوان مهم ترین مواد تشبیه، بیشترین کاربرد را داشته اند. از نظر ساختار نیز بیش از 61 درصد کل تشبی هات، به صورت ترکیب اضافی به کار رفته اند که تاثیر زیادی در رسایی و خیال انگیزی صور خیال دارند. اهمیت کار زیدری در شیوه ارائه صورخیال است؛ زیرا بیشتر تشبی هاتی که به کارگرفته، نتیجه ابداع و آفرینش خود اوست. ضمن اینکه وی در غالب موارد نیز این تشبی هات را با انواع آرایه های لفظی و معنوی، به ویژه سجع و جناس و ای هام همراه کرده که سبب شده است تا کلامش را لایه های متعدد خیال و موسیقی فراگیرد.
    کلیدواژگان: نفثهالمصدور، تشبیه، آرایش تشبیه، تزاحم تشبیه، زاویه تشبیه، مواد مشبه به
  • مسعود روحانی *، علی اکبر شوبکلایی صفحات 23-42
    عرفان اسلامی در سیر تطور و تحول خود به مکتب وحدت وجود رسید که به دست محیی الدین ابن عربی ایجاد شده است. هرچند اندیشه های وحدت انگارانه در میان عارفان پیشین سابقه داشته است، تدوینگر و انسجام دهنده آن ابن عربی است. به موازات گسترش اسلام و زبان و ادبیات فارسی در هندوستان، عرفان اسلامی و در پی آن عرفان وحدت وجودی در آن سرزمین گسترش یافت و بر فضای شعر فارسی هند سایه افکند. یکی از شاعران فارسی زبان هند که به این تفکر توجه عمیق و فراوان داشته، عبدالقادر بیدل دهلوی است. بیدل در غزلیات و رباعیات، به نحو بارز و گسترده ای از موضوعات و مولفه های عرفان وحدت وجودی سخن گفته و موضوعاتی چون خدا، انسان، جهان و رابطه آن ها را بر اساس مبانی این مکتب تحلیل و تفسیر کرده است. یکی از موضوعاتی که بیدل در شعر خود بدان پرداخته است، وجود خیالی است. این مقاله چگونگی تجلی این موضوع را در شعر بیدل تحلیل و بررسی می کند و نشان می دهد که چگونه بیدل با زبان شاعرانه و تمثیلات گوناگون، این موضوع را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: وجودخیالی، بیدل، ابن عربی، وحدت وجود، عرفان
  • محمد شایگان مهر* صفحات 43-61
    در آغاز قرن بیستم و پس از طرح نظریات فروید و یونگ، دانش روان شناسی به نقد ادبی معاصر وارد شد. این نظریات، بیشتر از زاویه فرستنده متن (نویسنده یا شاعر) بررسی روان شناختی می شد، ولی بعدها مکتب روان شناسی دیگری مثل گشتالت، متن را از زاویه تاثیرگذاری بر مخاطب نقد کرد و برخی از ناقدان معاصر عرب نیز از آن ها الگو گرفتند. نویسنده مقاله بر آن است تا بداند آیا این نوع نقد در کتاب های دانشمند بلاغی و ناقد بزرگ، عبدالقاهر جرجانی وجود داشته است؟ اگر وجودداشته، به چه صورت بوده است؟ آیا نقد معاصر، به ویژه در نقد روان شناختی، از آن تاثیر گرفته است؟ جرجانی در دو کتاب دلائل الاعجاز و اسرارالبلاغه، به این موارد روان شناختی اشاره کرده است. وی در کتاب اسرارالبلاغه از زاویه اثربخشی متن در مخاطب یا گیرنده، به موضوع نگاه کرده است و در تاثیر هر یک از تشبی هات و یا استعاره های گوناگون در گیرنده، مطالب شایان توجهی گفته است که می توان گفت پایه اولیه و اساسی مکاتب نقد ادبی غربی است. گردآوری داده های پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای بوده و نوع پژوهش، توصیفی و تحلیلی است.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، مکاتب غربی، عبدالقاهر جرجانی، روان شناختی، اسرارالبلاغه، تاثیر متن، گیرنده
  • صابره سیاوشی*، سهیلا اصغرزاده صفحات 63-81
    محمدرضا حکیمی از ادیبان ذواللسانین ادبیات معاصر ایران است که به دو زبان فارسی و عربی شعر می سراید. حکیمی در بدیعیه «دموع علی سفح» (اشک هایی بر کوهسار) ظهور حضرت مهدی(عج) را زمینه ساز جریان عدالت در جامعه می داند. این مقاله با بررسی مختصات بلاغی و صنایع ادبی چکامه حکیمی، به دنبال کشف آن دسته از مضامین هنری و محتوایی این بدیعیه است که تا کنون مورد توجه پژوهشگران قرارنگرفته است. علاوه بر این، تحلیل وزن و موسیقی، نظام واژگان و شیوه تصویرپردازی قصیده نیز به روش توصیفی- تحلیلی مورد اهتمام نویسندگان است. برخی نتایج به دست آمده به این قرار است: 1- در این چکامه از میان اسالیب بیانی، تشبیه و استعاره از بیشترین فراوانی برخوردار است. 2- حکیمی در بدیعیه خود 41 گونه از صناعات بدیعی را به کاربرده است که می توان آن ها را به دو دسته لفظی و معنوی تقسیم کرد. از میان صنایع لفظی، جناس و انواع آن بیشترین کاربرد را دارند و از میان صناعات بدیعی معنوی نیز استخدام و توریه از بیشترین اهمیت برخوردارند.
    کلیدواژگان: مختصات بلاغی، صنایع ادبی، حضرت مهدی(عج)، محمدرضا حکیمی، بدیعیه دموع علی سفح
  • فرشید ترکاشوند* صفحات 83-102
    معنا همچون فرم در شکل گیری متن شعر و ادبیت آن نقش بسزا دارد؛ با این تفاوت که در شعر مدرن نقش معنا و ابداع در آن، از اهمیت بیشتری برخوردار است و ابداع معنایی شاعر نیز زمینه گسترده تری دارد. نگارنده در مقاله پیش رو به دنبال تحلیل نقش معنا در تمایز متن شعر از متون غیر ادبی است و در این زمینه سعی داشته است به صورت مقایسه ای معنای وصفی (اغراض شعری) و تولید معنا (معناسازی شاعر) را تحلیل کند. مقاله حاضر بر مبنای این فرضیه کلی که عدم تولید معنا از سوی شاعر به سادگی فرم و کاهش فاصله شعر از نثر منجر می شود، به نتایجی رسیده است؛ از جمله این که متون توصیفی قدیم و متون گزارش وار (روایی) جدید از پیچیدگی به دور هستند و دستخوش وضوح در فرم شده اند. میزان تمایز زبانی این گونه آثار از زبان معیار کاسته شده است و به جهت آن، شاعر ابداع خود را بیشتر متوجه فرم می کند، اما متون رئالیستی مدرن که از روش های مختلف زبانی بهره می گیرند و همچنین متون درون گرا، از زمینه معناسازی بیشتری برخوردارند و ابداع شاعر علاوه بر فرم، در معنا نیز زمینه های گسترده ای به خود می گیرد.
    کلیدواژگان: شعر عربی، معنا، فرم، ادبیت، اغراض شعری
  • راضیه حجتی زاده* صفحات 103-118
    حوزه پژوهش های زبانی سنتی یا بلاغت، با حوزه مطالعات زبان شناختی معاصر دارای چنان ارتباط استواری است که از آن می توان به بوطیقای ارتباط یاد کرد. این بوطیقای ارتباط در هر گونه ادبی، مقتضای حال متفاوتی با گونه های دیگر دارد. بلاغت زبان در مثنوی نیز بر پایه بوطیقای «ارتباط- ترغیب»ی شکل گرفته است که در یک سوی آن، «بافت متن» به چشم می خورد و در سوی دیگر، عواملی را می توان یافت که توانش ارتباطی مثنوی بر مخاطب و واکنش های پدید آمده را از جانب او درون موقعیت یا بافتی معین ارزیابی می کند. به این ترتیب، پنج نقش عمده در این چارچوب ارتباطی می توان تشخیص داد که هریک در حوزه زبان عرفان ویژگی هایی دارد. این مقاله، در صدد است تا علاوه بر تبیین ساختار ارتباط- ترغیب در مثنوی، کارکردهای مرتبط با این الگو را تحلیل و جایگاه آن را در گونه تعلیمی متن مثنوی تشریح کند.
    کلیدواژگان: بلاغت، ارتباط، ترغیب، مثنوی، زبان عرفان
  • روح الله صیادی نژاد *، منصوره طالبیان صفحات 119-137
    هنجارگریزی یکی از وجوه رستاخیز واژگان بر مبنای زبان شناسی است که با شکستن ساختار سطحی واژه ها و نه ساختار عمیق، باعث لذت ادبی مخاطب می شود. در این جستار نگارندگان به روش تحلیلی کنایات هنجارگریخته را در دیوان ابن فارض و کلیات مولوی نقد و بررسی می کنند. پژوهش حاضر نشان می دهد که کنایه در سروده های این دو شاعر، علاوه بر جنبه زیباشناختی و هنری، ابزار انتقال معانی مبهمی است که به آسانی تن به بیان صریح نمی دهند. کنایه در ساخت مفرد در سروده های ابن فارض، بسامد فراوانی دارد که نشانه ایجاز، نوآوری و همچنین زبان فاخر و لطیف اوست. حال آنکه مولوی کنایه را درگونه ترکیبات وصفی، اضافی و عطفی آورده است. از شیوه های جالب توجه در اشعار ابن فارض و مولوی، تلفیق و به کارگیری آرایه های ادبی با کنایه است که این روش موجب شده است جنبه هنری ابیات نمود بیشتری داشته باشد و بافت بلاغی و هنری آن ها مستحکم تر شود. گاه ابن فارض با انتخاب شگرد تزاحم کنایه سبب دیریابی معنا شده است که از کارکردهای مهم این تکنیک بیانی، برجستگی جنبه زیبایی شناختی بیت است. از آنجا که از ویژگی های بارز سروده های مولوی نزدیک بودن به زبان عامیانه است، در اشعارش کنایه از نوع ایما بسامد گسترده ای دارد.
    کلیدواژگان: هنجار گریزی، کنایه، ابن فارض، مولوی، شعر، زبان شناسی
  • ابراهیم ظاهری عبدوند *، جمال الدین مرتضوی، اسماعیل صادقی صفحات 139-157
    شاعران در آثار تعلیمی و عرفانی، برای بیان آموزه های مورد نظر خود، از صور هنری گوناگونی مانند تمثیل و نماد استفاده می کنند. هدف از نگارش این مقاله نیز بررسی تصاویر هنری و به ویژه نمادهای ساخته شده با کودک و دوران کودکی در این آثار است. در اشعار عرفانی و تعلیمی، نه تنها اندیشه هایی درباره چگونگی تربیت کودکان وجود دارد، بلکه هر یک از مراحلی که کودک پشت سر می گذارد تا به بزرگ سالی می رسد، دست مایه ساختن تصاویر گوناگون قرار گرفته است. کودک و دوران کودکی نمادی از افراد نادان و ناتوان، سالکان مبتدی، انسان های دنیامدار، ظاهر بین، گرفتار هوا و هوس و مقلد است. در برخی مواقع به کودک و دوران کودکی، به خصوص زمانی که رمز سالکان و عارفان قرار می گیرد، نگاه مثبتی دیده می شود؛ اما در بیشتر مواقع نگرش به آن ها منفی است و صفت هایی همچون نادان، ناقص، غافل، ترسو، گرفتار ظواهر و هوا و هوس و انجام دهنده کار بیهوده به آن ها نسبت داده می شود.شعر،
    کلیدواژگان: شعر، کودک، دوران کودکی، نماد، سالک، دنیامداری، نادان، ظاهربین
  • گشین شکوهی*، سیداحمد پارسا صفحات 159-168
    مطالعات رده شناسی زبان حاکی از آن است که بین نقش های نحوی و معنایی- منظوری رابطه مستقیمی دیده نمی شود. بخشی از دشواری های درک مفاهیم ادبی نیز به دلیل ناآگاهی از کارکردهای معنایی نقش های نحوی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی این جنبه در ردیف فعلی قصاید خاقانی است. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا، به شیوه کتابخانه ای و سندکاوی بررسی شده است. جامعه آماری، 130 قصیده خاقانی و حجم نمونه، 63 قصیده دارای ردیف فعلی است که در مجموع، 3887 بیت را در بر می گیرد. نتیجه نشان می دهد که خاقانی از مجموع 24 کارکرد حذف نهاد، در ردیف های فعلی قصاید از شش کارکرد استفاده کرده است. تحلیل ها بیانگر این است که پربسامدترین این کارکردها به ترتیب؛ اهمیت مسند، پرهیز از بیهوده گویی، تحقیر، تعظیم، ادعای گوینده مبنی بر وضوح نهاد (مسندالیه) و شدت وضوح بوده است. هر یک از این کارکردها به گونه ای با درون مایه قصاید یا مسائل مندرج در بیت در پیوند بوده که در مقاله بررسی شده است.
    کلیدواژگان: علم معانی، حذف نهاد، ردیف فعلی، بلاغت، دلایل ادبی، قصیده، خاقانی
|
  • Mohammad Amir Mashhadi *, Hossein Ettehadi, Abdollah Vaseq Abbasi Pages 1-21
    Shahāb al-Din Mohammad Zeydari Nasavi, the author of “Nafsat al-Masdoor”, as one of the outstanding technical, literal and stylist prose writers, had a great interest in using different innovative and expressive arrays to illustrate his works. He looked simile as an essential element of fantasy, and a unique approach in presenting themes, ideas and sometimes transmission of emotions and feelings. This study is to review and analyze this expression technique in his Nafsat al-Masdoor, particularly from the point of the rhetorical approach. it should be said that Zeydari had totally used 241 cases similes from which abstract elements and natural manifestations have had the most usage. In terms of the structure, more than 61% of the similes have been used as additional components that impact on text distinctness and inspiring of imageries profoundly. The importance of Zeydari’s work is the manner he introduces similes, for most of them are the result of author’s innovation and creativeness. Meanwhile, he has often used these similes along with different verbal and semantic arrays particularly rhyme and pun and ambiguity, which led his words being consisted of fantasy and music multi-layers.
    Keywords: Nafsat al Masdoor, Simile, Simile Structure, Image Interference, Angle of Simile, Simile Materials
  • Masoud Ruhani *, Ali Akbar Shoubkolaei Pages 23-42
    Through its evolution, the Islamic mysticism was led in pantheism which was introduced by Mohi al-Din Ibn `Arabī. Although pantheist ideas can be traced among the old mystics but Ibn `Arabī has been the founder and disciplinarian of such ideas. Along with the spread of Islam and Persian language and literature in India, Islamic mysticism, and subsequently, pantheistic mysticism spread in that country and the atmosphere of Indian Persian poetry was dominated by it. One of the Indian Persian language poets who noticed these ideas profoundly was 'Abd al-Qāder Bidel Dehlavi. In his quatrains and sonnets, he speaks openly of issues and components of pantheistic mysticism, and analyzes somethings such as God, Human, World and the existing relation between them on the basis of this thought school. Fantasy is one of the issues Bidel has dealt with in his poems. This article describes the manifestation of the issue in Bidel’s poetry and shows how Bidel explained it using a poetic language and different allegories.
    Keywords: pantheism, Fantasy, Mysticism, Mohi al Din Ibn Arab? Bidel Dehlavi
  • Mohammad Shayganmehr Pages 43-61
    At the beginning of 20th century, Psychology got a special status in contemporary criticism (or critical approaches) through the theories of Freud and Jung. Literary works were being criticized by such approaches on the basis of the text sender (author or poet), after a while, with the rise of other psychological schools – such as Gestalt- they started to be criticized on the basis of their influences on the reader(or audience), from which some of contemporary Arab critiques inspired. In present paper, the author is to recognize if there is any trace of such criticism in the works of Abd al-Qahir Jurjani, the rhetoric scholar and great critique? And if there was any, how would it be? Has modern criticism, particularly its psychological approach, been under its influence? In his two works, Asrar al-Balaghah (The Secrets of Elucidation) and Dalail al-Ijaz (Intimations of Inimitability), Jurjani had pointed both of these psychological methods of critisism out. He looks the subject from the point of text influence on the audience in Asrar al-Balaghah and has stated remarkable matters about each of similes and metaphors that can be considered as a base for western schools of literary criticism. Present study has been conducted through a descriptive-analytic method on the basis of library resources.
    Keywords: Literary Criticism, Western School, Abd al Qahir Jurjani, Psychology, Asrar al Balaghah, Text Effect, Audience
  • Sbereh Sivashi *, Soheila Asgharzadeh Pages 63-81
    Composing his poems both in Persian and Arabic, Mohammad Reza Hakimi is among bilingual characters of Iranian contemporary literature. Trying to reform the society and to rescue people of darkness, he invites them, in his "Tears on a Mountain", to refer Ahl al-Beyt (the family of the Islamic prophet Muhammad) and believes that the emergence of Imam Mahdi underlies the justice in society. Present paper is to review the rhetorical peculiarities and literary industries of Hakimi’s ode critically to explore those themes and artistic contents which have not yet being paid attention by researchers and critics. In addition, the analysis of rhythm and music, its terminology and the imagery style have been accomplished by the authors through a descriptive-analytic method. Some of the results are: 1) Similes and Metaphors have been used much more than other expressive styles in this ode; 2) Hakimi has used 41 literary industries in his ode which can be divided in to two syntactic and semantic categories. Pun has the most usage in syntactic industries, and Syllepsis and Ambiguity got the greatest importance from among semantics in the text.
    Keywords: Rhetorical peculiarities_Literary Industries_Imam Mahdi_Mohammad Reza Hakimi_Tears on a Mountain
  • Farshid Torkashvand* Pages 83-102
    Meaning has a significant role in content formation and literariness of a poem, just as Form does. However, meaning and innovation get greater importance and broader field in modern poetry. Present paper is to analyze the role of meaning in putting distinction between the content of poetic text and other non-literary works. In this regard, a comparative analysis has been conducted on descriptive meaning (poetic themes) and meaning production (by the poet). Considering the general assumption that lack of meaning production by the poet may lead to simplicity in form and lessens the boundary between poetry and prose, the results obtained are as follows: the old descriptive texts and the contemporary narratives have no complexity and are clear in form. The lingual distinction in such works is less than standard language; therefore the poet pays more attention to form innovation. But, the modern realistic texts and the introspective texts benefit more potential of meaning production and the poet innovation finds broader possibilities in meaning, in addition to form.
    Keywords: Arabic poetry, meaning, Literariness, Poetic themes
  • Razieh Hojjatizadeh* Pages 103-118
    There is such a close and strong relationship between the classical linguistic research areas or rhetoric with modern linguistic researches that it can be referred to as the poetics of communication. This poetics of communication varies in regard of requirements of any kind of literary genre. Rhetorical language has been formed on a "communicative-persuasive" basis in Masnavi that the competence of the work to communicate with the audience and his reactions in a specific position or context can be assessed. So, five fundamental functions can be recognized in this communicative framework that each has its own dedicated features in mystical language. The present article is to explain the "communicative-persuasive" structure of Masnavi to analyze this pattern's related functions and their position in didactic genre of its text.
    Keywords: Rhetoric, conative communication, Masnavi, mystical language
  • Rouhollah Sayadi, Nezhad *, Mansoureh Talebian Pages 119-137
    Linguistically, deviation is one of the words’ resurrection aspects that breaks the surface structure of words, not their deep structure, and makes the audience to experience a literary pleasure. This study is a descriptive analysis of deviated ironies in Ibn-e-Farez and Mowlavi’s divans. In addition to artistic and aesthetic aspects, as the study shows, ironies have been used in the works of these two poets to transfer ambiguous meanings which are hard to be expressed. While Mowlavi uses irony in possessive and attributive components, single form of irony has a high frequency in Ibn-e-Farez compositions that can be considered as a sign for brevity, innovation and his rich and delicate language. Ironic use of integrated literary industries which highlights the artistic aspects of poems is one of significant methods of both poets. Selecting irony interference as a technique, Ibn-e-Farez sometimes makes meanings abstruse which outstanding aesthetic aspect is one of its important functions. Popular language is one of Mowlavi’s poetry features, so brevity, as an irony, has a broad frequency in his poems.
    Keywords: Deviation, Irony, Ibn, e, Farez, Mowlavi, Poem, Linguistics
  • Ebrahim Zheri Abdvand *, Jamaluddin Mortazavi, Ismail Sdeghi Pages 139-157
    Poets use different artistic forms, such as allegory and symbol to express their thoughts in educational and mystic works. In particular, this paper is to investigate the artistic images and symbols made with the theme of “child” and “childhood” in these works. Not only there are some thoughts about child training in educational and mystic poems, but each of his growth stages, up to his adulthood, can be considered as a symbolic theme. Child and childhood are symbols of foolish and weak people, novice wayfarers, and the ones who are secularist simple-minded self-seeker imitators. However, there is sometimes a positive approach to child and childhood, particularly when they are the symbols of mystics, but they are often attributed as foolish, faulty, ignorant and timid people who live ineffectively.
    Keywords: Poetry, Childhood, Symbol, Wayfarer, Secularist, Foolish, Simple, minded
  • Gishen Shokoohi *, Sayed Ahmad Parsa Pages 159-168
    Typological studies of language show that there is no direct relationship between syntactic and semantic roles of the purpose. The difficulties of the literary comprehensions, in part, depend on the lack of information about the semantic approaches of the syntactic roles. The present study is to investigate this aspect in the verbal rhythms of Khaqani's odes. The research has been conducted through a descriptive-analytic method on the basis of data and content analysis technique using library documents. The research statistical society consisted of 132 Khaqani's odes and samples are 63 odes with verbal rhythms that in total encompass 3887 distiches. The results show that Khaqani has used 6, out of 24 functions of subject deletion in verbal rhythms of odes. The analysis indicates that the most frequent functions are: importance of predicate, rant avoidance, humiliation, obeisance, the author’s claim about subject clarity, and the intensity of its clearness, respectively. Each of these functions has somehow a link with the theme of odes, or with the content of distiches which has been investigated in this paper.
    Keywords: Semantics, Subject Deletion, Verbal Rhythm, Rhetoric, Literary Reasons, Ode, Khaqani