فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 25 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصور رحمانی، میلاد ادیب سرشکی صفحات 9-42
    موضوع مهاجرت در اتحادیه اروپا در سالهای اخیر توجهات بسیاری را به خود معطوف داشته است به طوری که از یک مساله درونی در کشورهای اتحادیه به یک مساله خارجی مبدل گشته و در حال حاضر جزء الویت های سیاست خارجی اتحادیه نیز محسوب می گردد.برخی از مقامات اروپایی معتقدند که در بعضی از حوزه ها بهتر است مشارکتشان در قالب واحدی به نام اتحادیه اروپا صورت پذیرد چرا که همکاری مشترک در حوزه مبارزه با مهاجرتهای غیر قانونی و پناهجویان می تواند موثرتر باشد. سیاست همسایگی و انعقاد موافقت نامه های پذیرش مجدد با دول ثالث از جمله این ابزار سیاسی -بوده که اتحادیه برای حل معضل مهاجران غیر قانونی از ممالک مبدا و جلوگیری از ورود آنان به درون اتحادیه به کار برده است که هم جنبه تشویقی و هم تنبیهی را در خود دارد. در حالی کهبرخی دیگر از مقامات اروپایی معتقدند کهوضع قوانین مهاجرتی و پذیرش مهاجران هنوز در اختیار دولتهای ملی است و کشورهای عضو هنوز به سیاست مشترک مهاجرتی دست نیافته اند. این مقاله درصدد بررسی و ارزیابی دیدگاه های مذکور بوده و در جستجویاین است که در هزاره جدید چه تغییر و تحولی در سیاستهای مهاجرتی اتحادیه اروپا رخ داده است؟
    کلیدواژگان: سیاستهای مهاجرتی، روابط خارجی، سیاست همسایگی، رویکرد گزینشی به مهاجرت، مهاجران ماهر
  • علیرضا سلطانی، حسن سلیمانی صفحات 43-78
    چین از جمله کشورهایی است که با تدبیر سیاست های اقتصادی توسعه گرا، از منزلت ویژه ای در سطح بین الملل برخوردار شده است. تاثیر نظام رهبری چین در این امر و تداوم آن از سال 1979 تا کنون،به ویژه دنگ شیائوپینگ به عنوان معمار توسعه اقتصادی این کشور، برکسی پوشیده نیست. وی ضمن ریل گذاری توسعه این کشور، و با درک الزامات داخلی و خارجی توسعه اقتصادی و نهادینه کردن الگوی مدیریتی ثابت و تربیت نیروهای نخبه و فراهم کردن زمینه جابجایی رهبران و نخبگان در سیستم سیاسی و حزبی این کشور فرایند توسعه این کشور را شتاب مناسبی داد.از آنجا که استراتژی توسعه اقتصادی چین توسط دنگ،به چارچوبی قانونمند و سیستمی تبدیل شده بود،رهبران بعدی این کشور نیز،علیرغم ویژگی و سلایق مختلف،ادامه دهنده راه وی بوده و موجب توسعه اقتصادی روزافزون این کشورگردیده اند. آنها با برگزیدن سیاست های هدفمند و برنامه ریزی شده در حوزه های علوم،فناوری،تحقیقات و تجارت شرایط رو به رشد وپیشرفت چین را فراهم ساختند.توجه به دانش،کارآمدی و تخصص،توانمندی و جوانگرایی در نظام رهبری چین در نسل های بعدی موجب نتایج چشمگیری در رشد اقتصادی این کشور شده و چین در عرصه داخلی و بین المللی جلوه تازه ای به خود گرفته است.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، چین، نخبگان، نظام رهبری، مدل مدیریت
  • اردشیر سنایی، ابوالقاسم وفایی صفحات 79-112
    در آفریقای جنوبی ترکیب قومی و تفاوت نژادی بیشتر از هر عامل دیگری در روند یک صد ساله آن تاثیر گذار بوده است استقلال این کشور در سال 1910 د بر اساس نظام طراحی نظام آپارتای. دگرگونی ها و تغییرات تحت تاثیر عامل مذکور بوده است ، و پس از پایان آپارتاید در سال جدایی نژادی بوده 1994 . سازماندهی سیاسی کشور بر واقعیتهای قومی ونژادی بومیان منطبق شد نیجریه هرچند در مشابهتبا آفریقای جنوبی سابقه استعماری انگلیس را در گذشته تاریخی خود دارد لیکن تفاوت کار دراینجاست آفریقای جنوبی را برای ماندن انتخاب کرده بودند و روند صنعتی شدن دوران تکامل خود را بطور طبیعی طی ،انکه استعمارگر در هرحال در نیجریه تنوع قومیتی به . کرد در حالیکه در نیجریه هدف استعمار تسلط بر منابع و بهره برداری از کشور بوده است . مسیحیت عوامل اصلی شکاف در طول سالیان پس از استقلال این کشور بوده اند اضافه تنوع مذهبی در قالب دو دین اسلام و توزیع ،مذهبی - ، کشمکشهای قومیتجزیه طلبی ،امیان در سیاست و حکومت این کشورتجربه کودتاهای مکرر و دخالت مداوم نظ وده که همواره گریبانگیراین کشور بوده ، عدم وجود طبقه متوسط تاثیرگذار و فساد سیاسی اداری از مشکلاتی بناعادلانه ثروت از سال . است 1999 نیجریه بر اساس قانون اساسی جدید خود چهار دوره انتخابات ریاست جمهوری را پشت سر گذاشته و در این سالها کودتای جدیدی صورت نگرفته ولی در مجموع در مورد نیجریه توسعه نیافتگی سیاسی مورد اتفاق صاحب نظران می باشد.
    کلیدواژگان: آفریقای جنوبی، نیجریه، ساختارهای حکومتی، بافت قومی، توسعه سیاسی
  • محمد سهرابی صفحات 113-144
    وقوع انقلاب ها در شمال آفریقا و تسری آن به خاورمیانه سبب شد تا بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای، رویکردهای متفاوتی را در منطقهخاورمیانه اتخاذ نمایند. روسیه، به عنوان یکی از بازیگران فرا منطقه ای حاضر در منطقه خاورمیانه که تاریخچه حضور آن به دوره تزارها بازمی گردد در جریان این خیزش ها، رویکرد خود را نسبت به این منطقه تغییر داده و در هر یک از کشورهای قیام کرده با توجه به منافع و ابزار خود، سیاستی متفاوت را اتخاذ نموده است. خاورمیانه و موضوعات مختلف معطوف به آن، یکی از مسائلی است که مسکو، به ویژه در دوره دوم ریاست جمهوری پوتین، توجه زیادی به آن داشته است. تردد بالای دیپلماتیک میان مقامات خاورمیانه ای به مسکو و بالعکس، به خوبی بیانگر بروز نوعی تحرک و پویایی در سیاست خاورمیانه ای روسیه و متفاوت از دهه های گذشته می باشد. چنین به نظر می رسد که در پی تحولات پس از 11 سپتامبر 2001، و به ویژه اقدامات نظامی آمریکا در افغانستان و عراق که منجر به تکثیر بنیادگرایی دینی و احساسات ضدآمریکایی در خاورمیانه گردید، روسیه از یک وضعیت و اقبال عمومی بیشتری نزد دولت ها و افکار عمومی جوامع منطقه یاد شده برخوردار شده است، وضعیتی که این کشور؛ خود نیز به استقبال و بهره برداری از آن فکر می کند. یافته های مقاله حاکی از آن است که خیزش های مردمی در منطقه خاورمیانه با عنوان «انقلاب های عربی» موجب گردید تا روسیه ابتدا سیاست همراهی با این انقلاب ها را در قالب همکاری با غرب در پیش گیرد اما در ادامه به دلیل نگرانی از افزایش حضور آمریکا در منطقه و تسری این جریان به منطقه اوراسیا، سیاست تقابل با جریان های انقلابی و حمایت از دولت های حاکم را در قالب تقابل با غرب دنبال نماید. مقاله حاضر، رویکرد روسیه را نسبت به خیزش های مردمی و وقوع انقلاب ها در منطقه خاورمیانه تبیین خواهد نمود.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، انقلاب های عربی، روسیه، منطقه خاورمیانه، موازنه قوای نرم
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی، محمود خبازی صفحات 145-184
    روابط ایران و آلمان دارای سابقه طولانی و پراز فراز و نشیب است.سطح این روابط از انقلاب اسلامی و اتحاد مجدد آلمان وارد فاز جدید و با تحولعمده ای مواجه شد.آلمان به عنوان موسس اتحادیه اروپا و یکی از موثرترین کشورهای عضو این اتحادیه، سومین قدرت اقتصادی و کشور صنعتی دنیا و نیز قهرمان صادرات جهان، دارای نقش رهبری در اتحادیه اروپا و ستون فقرات ناتو است.از سوی دیگر، ایران به عنوان کشور مهم و تاثیرگذار در حوزه منطقه ای و فرا منطقه ای توسط قدرت های بزرگ تلقی می شود.اگرچه آلمان مهم ترین شریک اقتصادی ایران در اروپا بوده و میزان تبادلات تجاری دو کشور سالیانه درحال رشد می باشد،اما روابط سیاسی مابین آن ها شکننده و آسیب پذیر است. به دنبال فروپاشی دیوار برلین و وحدت دو آلمان در 1990 و در نتیجه تولد دولت جدید جمهوری فدرال آلمان، سیاست خارجی نوینی از درون نظام سیاسی آلمان متحد آشکار گردید. به بیان دیگر، ”وضعیت پس از اتحاد“ و ”نظام بین الملل پس از جنگ سرد“، دو عاملی بودند که جهان بینی و نگرش تازه ای به سیاست خارجی آلمان فدرال بخشیدند.مقاله حاضر به دنبال مطالعه تطبیقی سیاست خارجی دولت شرویدر و مرکل در قبال جمهوری اسلامی ایران است. دو دولت اخیر آلمان از سال 1998 تاکنون در عرصه قدرت قرار داشته اند. با توجه به اینکه دو دولت مزبور از دو حزب مختلف بوده اند، این مقاله با بیان این فرضیه که روابط بین دو کشور در دوران مرکل در قیاس با دوران شرویدر، به سردی گراییده، انجام گرفته و نهایتا با ارائه داده ها و مقایسه آن ها با یکدیگر و نیز با ارائه شاخص های بهبود روابط در دوره شرویدر و سردی روابط در دوره مرکل مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ایران، آلمان، شرویدر، مرکل
  • سید محمد طباطبایی، اکرم فضلی خانی صفحات 185-224
    تحولات دولت های عربی که از سال 2010 در تونس آغاز شد و دومینووار به کشورهای دیگر از جمله مصر و لیبی رسید، باعث واکنش دولت های مختلف شد که یکی از آنها ترکیه است. ترکیه در دوران حزب عدالت و توسعه حضور خود را در جهان عرب و خاورمیانه پررنگ کرده است و بیداری اسلامی نیز فرصتی در اختیار سیاست گزاران این دولت قرار داد تا با حضور فعال در جریان این تحولات، اهداف خود را جدی تر از قبل در منطقه پیگیری کنند. در این مقاله سعی بر این است تا به واکاوی تاثیر تغییر نگاه سیاست گزاران ترکیه در دوران حزب عدالت و توسعه بر سیاست خارجی فعال این کشور در قبال بیداری اسلامی در جهان عرب پرداخته شود، بدون اینکه بخواهیم درستی یا نادرستی،موفقیت یا عدم موفقیت سیاست خارجی ترکیه را مورد ارزیابی قرار دهیم. همچنین، چگونگی حضور این کشور در قالب رفتارهای میانجی گری، حمایت، همراهی با ناتو و سفر مقامات ترکیه ای به کشورهای عربی بررسی می شود. چرایی حضور دولت ترکیه در قالبتلاش برای گسترش مدل اسلام ترکیه ای در منطقه، تبدیل شدن به پل واسطی میان خاورمیانه اسلامی با اروپا،حمایت از منافع آمریکا در جهان عرب، تبدیل شدن به الگوی هویتی منطقه ای و تلاش برای رهبری در اصلاحات منطقه و رقابت هویتی با ایران مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی فعال، ترکیه، بیداری اسلامی، حزب عدالت وتوسعه، جهان عرب
|
  • Mansoor Rahmani, Milad Adibsereshki Pages 9-42
    Immigration topic in Europe has gained much attention in recent years; it turned from an internal issue to an external issue and currently is one of the priorities in foreign policy of EU. European authorities have found out that it is better to cooperate on EU level because common partnership on illegal immigration and refugees can be more effective. Neighborhood Policy and Readmission Agreements with third countries are political instruments in order to solve the problem of illegal immigrants from origin and prevent them from entering the EU that is both encouraging and punitive. This paper is comparing and evaluating such views and is looking for immigration politics and its impact on foreign relations of European Union in the new era.
    Keywords: Immigration Policies, Foreign Relations, Neighborhood Policy, Selective Approach towards Immigration, Skilled Immigrants
  • Alireza Soltani, Hasan Solaymani Pages 43-78
    China is among the countries that has enjoyed a special status in international level by pursuing development-oriented economic policies. The impact of the Chinese leadership in this matter and its persistence since 1979, especially Deng Xiao Peng as the founder of the country's economic development is obvious. He accelerated the development process of China by identification of Internal and international requirements of economic development, institutionalization of established management model, and providing the chance for new leaders and elites in the political system. Since China's economic development strategy (devised by Deng) had become a legal and systematic framework the next leader of China continued his method despite their different characteristics and preferences and contributed to economic development of the country. They paved the way for economic development by adoption of targeted policies in the fields of science, technology, research and trade. Priority of knowledge, competence and expertise, capabilities and youth activism in the Chinese leadership of next generations have made significant achievements for the china’s economy. China has taken on new face in the national and international arena.
    Keywords: Economic Development, China, elites, leadership System, Management Model
  • Ardeshir Sanaie, Aboulghasem Vafaei Pages 79-112
    In South Africa, the combination of ethnic and racial differences more than any other factor in a centuries-old process is influenced. Transformations and changes in the country since independence in 1910 was influenced by mentioned factor. Designed system was based on the segregation and apartheid and after apartheid ended in 1994; the country's political system was based on the realities of racial and ethnic indigenous. Although both Nigeria and South Africa have British colonial in their backgrounds but the differences are in the objectives of the colonists. They had chosen South Africa to stay and the industrialization process was developed normally. While in Nigeria the purpose of colonialists was domination and exploitation of resources of the country. However, ethnic diversity, adding religious diversity in forms of both Islam and Christianity in Nigeria has been the main causes of gap over the years after independence. Frequent coups and continuous military interference in politics and Governance, separatism, ethnic and religious conflicts, unfair distribution of wealth, the absence of influencing middle class, and political and bureaucratic corruption; has been the difficulties always suffered Nigeria. Since 1999, based on its new constitution, Nigeria has gone through four rounds of presidential elections and in these years there has not been a new coup. Overall all the experts agree that the Nigeria is politically underdeveloped.
    Keywords: Nigeria, South Africa, Governance structures, Ethnic composition, Political Development
  • Mohammad Sohrabi Pages 113-144
    Appearance of Revolutions in North Africa and its exposure to the Middle East has led to regional and trans-regional actors to adopt different approaches to the Middle East region. Russia, as a trans-regional actor in the history of the region dates back to the Tsars which during the uprising has changed its approach to the region and in each of the countries has risen due to the benefits of its instruments, has adopted a different policy. Middle East and focus on the various issues, one of the important issues to Moscow, especially in the second term of Putin presidency, have paid much attention to it. Top diplomatic traffic between the Middle East to Moscow and back, it reflects the kind of mobility in Russia's Middle East policy is different from past decades. It seems that in the wake of developments since September 11, 2001, and particularly in America's military efforts in Afghanistan and Iraq that led to the proliferation of religious fundamentalism and anti-American sentiment in the Middle East, Russia has a greater interest among state and local communities, governments and the public have been mentioned, a situation of this country, it thinks itself to welcome advantage. The paper suggests that the popular uprisings in the Middle East as "Arabic revolutions" led the first Russian politics with the revolution in the form of cooperation with the West in advance but later due to concerns about increasing America's presence in the region and extend this process to Eurasia, policy trends and revolutionary opposition to support governments in the form of confrontation with the West followed. This paper considers Russia's approach to the popular uprisings and revolutions in the Middle East.
    Keywords: foreign policy, Arabic revolutions, Russia, the Middle East, the balance of power softwar
  • Habibollah Abolhassan Shirazi, Mahmoud Khabbazi Pages 145-184
    Relations between Germany and Iran have a long history and are full of ups and downs. This relationship since the Islamic Revolution and the reunification of Germany entered a new phase and is associated with transformation. Germany, as one of the main founders of the Union of European countries as well as Europe, has the important role of the international arena. On the other hand Iran as an important and influential country in the sphere of regional and trans-regional, was regarded by the great powers.Although Germany's most important economic partner in Europe and an annual trade turnover between the two countries is growing, but relations between them fragile and vulnerable. Following the collapse of the Berlin Wall and the unification of Germany in 1990 and resulting in the birth of the new government of the Federal Republic of Germany, the new foreign policy of the united Germany's political system was apparent. In other words, "the state of the union" and "international system after the Cold War", were two factors that drove the Federal German foreign policy outlook and a new attitude. This present paper was conducted to better understand the relationship between the two countries and attempt to compare and analyzed Schroder and Merkel's foreign policy towards the Islamic Republic of Iran. We discuss that relations between the two countries Merkel during the comparable period Schroder, turned cold, has done and 5 Email: habib.shirazi@Iauctb.ac.ir 26 eventually provide data and compare them with each other and provide measures to improve relations during the period of ice Schroder and Merkel.
    Keywords: foreign policy, Iran, Germany, Schroder, Merkel
  • Seyed Mohammad Tabatabaee, Akram Fazlikhani Pages 185-224
    Arabic governments’ developments that began in 2010 in Tunisia and transferred to other countries such as Egypt and Libya it was a reaction to different states, one of which is Turkey. Turkey under the Justice and Development Party has a strong presence in the Arab world and the Middle East. Also, Islamic Awakening has placed an opportunity for policy makers and the government to show an active participation in the development process, their goals more seriously than before in their pursuit. This paper attempts to investigate the effect of changing the policy makers in Turkey during the AKP without that we are right or wrong, success or failure of Turkey's foreign policy will be evaluated. Also, the presence of these behaviours in the form of mediation, advocacy, cooperation with NATO and the journey of Turkish authorities in the Arabic countries is reviewed. How and why the Turkish government on Turkey's efforts to spread Islamic model in the region, becoming a bridge interface between the Islamic Middle East with Europe, Protect the interests of America in the Arab world, becoming a model of regional identity and effort for leadership in regional reforms and identity competition with Iran in the region will be studied.
    Keywords: Active Foreign Policy, turkey, Islamic awakening, Justice, Development Party, Arab world