فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 26 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید داوود آقایی صفحات 8-33
    متعاقب ملی شدن صنعت نفت ایران در تاریخ 29 اسفندماه 1329 و نیز خلع ید از شرکت نفت ایران- انگلیس دولت انگلستان با اعتقاد به اینکه قانون ملی شدن صنعت نفت ایران با عنایت به محتوا و ترتیبات مندرج در قرارداد مربوطه بین ایران و شرکت نفت انگلیسی به منزله فسخ یک جانبه قرارداد منعقده می باشد در تاریخ 26 ماه مه سال 1351 در اعمال خود در حمایت دیپلماتیک از تبعه خویش (شرکت نفت ایران- انگلیس) در قبال دولت ایران و به استناد اعلامیه های پذیرش صلاحیت اجباری دیوان از سوی ایران دادخواستی را در دبیرخانه دیوان به ثبت رسانید . ایران نیز به طور متقابل در سندی با عنوان «ملاحظات مقدماتی» با ذکر دلایلی به صلاحیت دیوان برای رسیدگی به پرونده ایراد وارد نمود. ایران یکی از دلایل رد صلاحیت دیوان برای رسیدگی به دعوا را تفسیر خود از بند 7 ماده 2 منشور ملل متحد مبنی بر منع مداخله در اموری که ذاتا در صلاحیت داخلی دولت ها است، اعلام کرد و دلایل دیگری که در متن به آنها پرداخته شده است. به هرحال و علی رغم ارائه استدلات متعددی که دولت انگلیس برای تاکید بر صالح بودن دیوان برای رسیدگی به پرونده فوق الذکر ارائه نمود نهایتا دیوان در مرحله رسیدگی صوری رای به رد صلاحیت خود داد و پرونده را از دستور کار خارج نمود. مقاله پیش رو روندهای طی شده در این پرونده از ابتدا تا اعلام رای دیوان و استدلال های طرفین دعوا و نیز احتجاجات و استدلال های قضات دیوان بین المللی دادگستری که تاییدی است بر اثبات حقانیت راه دولت و ملت ایران در ملی کردن صنعت نفت از منظر حقوقی مورد مطالعه و واکاوی قرار می دهد .
    کلیدواژگان: دیوان بین المللی دادگستری، شرکت نفت ایران و انگلیس، ملی شدن صنعت نفت، مصدق، صلاحیت دیوان
  • جهانبخش ایزدی، مجتبی تکبیری صفحات 34-55
    تغییرات ماهوی بر پیکره گفتمان ها و ابزارهای رایج در نظام بین الملل امری عادی و بدیهی نمی باشد.دیپلماسی نیز به عنوان مهمترین ابزار روابط بین الملل از این قاعده مستثنی نیست. با بررسی تاریخ دیپلماسی، شاهد قله های تاریخی هستیم، تاریخی که با دیپلماسی کلاسیک(دیپلماسی دولت- دولت) آغاز شدهو با گذر زمان و افزایش آگاهی عموم مردم، دیپلماسی باز(دیپلماسی ملت- ملت) را تجربه می کند.با رواج یافتن رسانه ها، صفحه تاریخ دیپلماسی عمومی (دیپلماسی دولت- ملت)ورق می خورد. عدم پاسخگویی به نیاز تا آنجا می رسد که دیپلماسی به سبک و سیاق گذشته خود پاسخگوی نیاز روز نظام بین الملل نبودو «دیپلماسی هوشمند» متولد شد. دیپلماسی هوشمند به معنای هم افزایی قدرت سخت و نرم، با تکیه بر تجربه های دیپلماسی های فوق الذکر، در صدد حل مشکلات پیش روی نظام بین الملل می باشد و در این رهگذر، تاثیراتی بر سرعت، سهولت و دقت ارتباطات سیاسی نظام بین الملل خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، قدرت سخت، قدرت نرم، دیپلماسی هوشمند، ارتباطات سیاسی
  • قدرت نرم و جایگاه آن در امنیت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران
    محمد علی خسروی، سید نوراالله میراشرفی صفحات 56-85
    قدرت نرم یکی از اصلی ترین شاخص های سیاست خارجی و امنیتیجمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. هر نظام سیاسی انقلابی همواره از شاخص های قدرت نرم برای ارتقای موقعیت منطقه ای و بین المللی خود بهره می گیرند. آنچه به عنوان بیداری اسلامی یا ایدئولوژی هویت گرا در جهان اسلام محسوب می شود را می توان بخشی از قدرت نرم جمهوری اسلامی دانست که در قالب رهیافت های نئولیبرالی و پیوند آن با هنجاره های سازه انگاران منعکس نمود. قالب های سازه انگارانه با رویکرد کاربرد قدرت نرم در اندیشه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همگونی بیشتری دارد. این شاخص ها و نشانه ها را می توان در ارتباط با رویکرد معنا گرا به موضوع قدرت، بیگانه ستیزی و نفی سبیل در سیاست خارجی، آزادی عمل و کنش گرایی فعال در سیاست بین الملل، تعامل بر اساس برابری نقش ها و کنش گرایی هویتی در سیاست خارجی مورد توجه قرارداد. به این ترتیب مولفه هایی همانند عمل گرایی و بیگانه ستیزی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را می توان نشانه هایی از کاربرد قدرت نرم دانست. جمهوری اسلامی با بهرهمندی از قدرت نرم، به جهان اسلام هویتی تازه بخشیده و با عرضه دکترین مردم سالاری دینی به کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای، گرایش به اسلام را در جهان به ویژه در خاورمیانه و آفریقا شدت میبخشد. در پرتو قدرت نرم جمهوری اسلامی که عاملی اساسی در ایجاد تنش زدایی و تعامل گرایی منطقهای و بین المللی است پرچم جمهوری مبارزات اعتقادی و رهایی بخش حول محور اسلام به اهتزاز درمیآید، و زمینه های مناسبی برای استقلال عمل کشورهای جهان در قبال آمریکا و ارتقاء نقش جنبشهای آزادیبخش به عنوان بازیگران نوین در نظام بین المللی ایجاد نموده است. در این میان صهیونیسم ستیزی بر اساس جنبه اسلامی و ایدئولوژیکی به مبارزات مردم فلسطین و جهانی کردن مبارزه با رژیم صهیونیستی از اولویت های اساسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر میباشد.از دیگر اولویتهای جمهوری اسلامی ایران که در قالب قدرت نرم معنا یافته است مبارزه همه جانبه با تروریسم و استعمار فرانو و نظام سلطهجو کنونی است که در قالب همکاری های متعدد از جمله با کشورهای مستقل و غیرمتعهد جهان به ویژه کشورهای اسلامی است که این اولویتها، از طریق تقویت چندجانبهگرایی در مقابل یک جانبهگرایی حاصل میگردد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، قدرت نرم، امنیت منطقه ای، چند جانبه گرایی، امنیت ملی
  • محمد صادق کوشکی، محجوبه کریمی صفحات 86-107
    از نگاه اغلب تحلیل گران، سیاست خارجی آمریکا در برابر جنگ داخلی سوریه بسیار منفعل کننده و ابهام آمیز بوده است. با آنکه بیش از چهار سال از شروع جنگ داخلی در سوریه می گذرد آمریکا نتوانسته موضعی قاطع در برابر این بحران اتخاذ کند و در مورد تسلیح تمام عیار مخالفان و یا حمله نظامی به سوریه مردد باقی مانده است.انفعالی که پیامد آن ناخشنودی برخی متحدان آمریکا مانند عربستان سعودی از سیاست های واشنگتن بود. ریشه این سردرگمی به استراتژی مبهم و نامشخص تیم سیاست خارجی آمریکا در رابطه با رویارویی با بیداری اسلامی مربوط بود و به طور کلی پیامد سردرگمی در سیاست خارجی را در سطوح منطقه ای و بین المللی عیان کرد. کاهش اعتبار و قدرت جهانی آمریکا از یک سو و تضعیف مناسبات واشنگتن با متحدانی همچون عربستان سعودی و اسرائیل در این رابطه قابل جمع بندی است.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، آمریکا، واقع گرایی، بیداری اسلامی، نظام بین الملل
  • جهانبخش محبی نیا، علیرضا امینی، حسن صنعتی صفحات 107-148
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، روابط ایران و انگلیس شاهد تنگناهای منحصر به فردی بوده که دلیل عمده آن عدم پذیرش واقعیات جدید بعد از انقلاب توسط انگلیسی ها بوده است. در تحلیل این موضوع می توان به دیدگاه تقابلی این کشور در ارتباط با ایران اشاره نمود. از آنجایی که ظهور جمهوری اسلامی ایران در منطقه و سطح بین الملل مبتنی بر منافع بریتانیا نبود و ایران از ظرفیت تاثیرگذاری بر زیاده خواهی های انگلستان در منطقه برخوردار بوده است، این کشور همواره اهتمام خود را برای تضعیف کشورمان یا تشدید فشار بر ایران به کار بسته است و این رویه خصومت آمیز همچنان با شدت ادامه دارد. از مهم ترین موارد می توان به برنامه های دولت وقت انگلیس برای حمایت از عراق در جریان جنگ عراق علیه ایران، ماجرای سلمان رشدی، بیانیه اتحادیه اروپا و پیشگامی دولت های انگلیس و امریکا در اقدامات برضد ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد و سنگ اندازی در تحقق حقوق مشروع و قانونی ملت ایران نسبت به دستیابی فن آوری صلح آمیز هسته ای اشاره نمود. در این مقاله سعی شده تا به بررسی افت و خیز روابط ایران و انگلستان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ایران، انگلستان، جنگ عراق، سلمان رشدی، انقلاب اسلامی
  • شهناز زمرد بخش صفحات 148-174
    اتحادیه مدیترانه ای، یا اتحادیه ای برای مدیترانه عنوان سازمانی است که با تبلیغات انتخاباتی سارکوزی در سال 2008، مطرح گردید. سارکوزی با پیشنهاد تشکیل چنین سازمانی (متشکل از کشورهایی از سه قاره اروپا، آسیا و آفریقا که با مدیترانه مرز مشترک دارند) اهدافی چون بازتولید نگرش گلیستی، راضی کردن ترکیه به انصراف از حضور در اتحادیه اروپا، مطرح کردن فرانسه به عنوان یک قدرت هژمون در منطقه مدیترانه، بازخوانی و حل و فصل مسئله مهاجران آفریقایی به این کشور و همچنین حضور دوباره در کنار دولت های عربی و ایفای نقش موثر در معادلات خاورمیانه را دنبال می کرد. این پیشنهاد سارکوزی که مخالفت های فراوانی را در سراسر اروپا و حتی خاورمیانه و آفریقا به دنبال داشت، می توانست سارکوزی را به یکی از رهبران تاریخ ساز فرانسه مبدل گرداند که توانسته جلال و شکوه فرانسه بزرگ را به آن ها بازگرداند. این مقاله ضمن بررسی سیر تاریخی تشکیل این نهاد منطقه ای، موانع، مخالفت های سایر کشورها و همچنین اهداف فرانسه از تشکیل این سازمان، در پی پاسخگویی به این پرسش است که آیا فرانسه می تواند به رغم چالش های فراوان، اتحادیه ای در مدیترانه ایجاد نماید و از این طریق نفوذ خود را در این منطقه فزونی بخشد؟
    کلیدواژگان: فرانسه، اتحادیه مدیترانه، سیاست خارجی، اتحادیه اروپا، سارکوزی
|
  • Davood Aghaee Pages 8-33
    Following nationalization of Iran oil industry on 20 March1951 as well as dispossession from Iran-England oil company, English government believing that the act of nationalization of Iran oil industry based on stipulations and provisions of the contract between Iran and England means unilateral redemption of the contract, supporting its nationals through diplomatic actions against Iranian government and based on the notice mandatory acceptance of jurisdiction of the court of justice registered a petition in secretariat of court of justice. Iran, acting such like, in a document entitled preliminary consideration, objected the jurisdiction of court of justice hearing the case. Iran said one of the reasons of court of justice jurisdiction hearing the claim is its interpretation out of article 2 paragraph 7 of UN charter concerning prevention from interference which is an inherent jurisdiction of governments as well as other reasons practiced in context to how ever and in spite of providing various reasons by English government to prove the jurisdiction of court of justice to consider the case, court of justice, finally, rejected its jurisdiction in a superficial decision and removed from the agenda the case. However, this paper studies and researches, from a legal view, process performed from the onset to decision and parties reasoning and implications of international court of justice judges that are emphatic for proving rightness of Iranian government and people nationalizing oil industry.
    Keywords: International court of justice, Iran, England Oil Company, Oil industry nationalization, Mossaddegh, Court of justice jurisdiction
  • Jahanbakhsh Ezadi, Mojtaba Takbiri Pages 34-55
    Essence changes in custom speeches and tools are not usual between nations, also diplomacy as the most important international communication tool is like that. By study of history of diplomacy, we can see historical summit, history that was begin with classic diplomacy (state-state diplomacy) and by increasing social awareness, experience open diplomacy (nation-nation diplomacy). By increasing telecommunications, public diplomacy (nation-state diplomacy) was created. Last diplomacies could not answer to our new requirements, so smart diplomacy was born. Smart diplomacy by last experiences want to solve international problems and will have effect on speed, facilitate and accuracy of international political communications.
    Keywords: diplomacy, Soft power, Hard Power, Smart Diplomacy, Political Communications
  • Soft Powerand Its Position inthe Islamic Republicof IransRegional Security
    Mohammadali Khosravi, Seyednurollah Mirashrafi Pages 56-85
    Soft power is one of the main indicators of foreign and security policies of the Islamic Republic of Iran. Every revolutionary political system is always using the indicators of Soft power for their promotion in regional and international position. What is the Islamic awakening in the Muslim world is gay identity from ideology and can be part of the Islamic Republic's soft power in the form of neo-liberal approach and reflected its links with the Constructivism values. Structural design is a simplistic approach to the use of soft power in Iran's foreign policy ideas has a further assimilation. The indicators and symptoms can be associated with a meaning -oriented approach to the issue of power, xenophobia and denial of whiskers on foreign policy, freedom of action and activism in international politics, activism cooperation based on equality and identity of the foreign policy interest of the contract. Thus components such as pragmatism and xenophobia in Iran's foreign policy can be seen as signs of the use of soft power. Islamic Republic of Iran to take advantage of soft power in the Islamic world and given a new identity by offering the doctrine of religious democracy in regional and trans-regional countries and Islam tends to intensify in the world, especially in the Middle East and Africa. In light of soft power in the Islamic Republic, this considered as a key factor in the creation of regional and international tensions and interactions and fertile fields for independent countries toward America and to promote the role of liberation movements as new actors in the international system. The anti- Zionism on the Islamic perspective and ideological struggle of the Palestinian people, and to fight against Israeli regime is the main priorities of Iran's foreign policy in recent years. Other priorities of the Islamic Republic of Iran, which is in the form of soft power means a comprehensive fight against terrorism, ultramodern and the current climate of colonial domination in the form of multiple partnerships Independent and non-aligned countries of the world, particularly in Islamic countries, these priorities will achieve by strengthening multilateralism versus unilateralism experience.
    Keywords: foreign policy, Soft power, Regional security, multilateral, national security
  • Mohammad Sadegh Kooshki, Mahjobeh Karimi Pages 86-107
    In the view of most analysts, the US foreign policy in the Syrian civil war has been very passive and ambiguous. Over the four years of civil war in Syria passed and the US has failed to adopt a firm stance against the crisis and arming the opposition, or full-scale military attack on Syria remains uncertain. The resulting discontent among some American allies like Saudi Arabia and passive policies of Washington was considered. The root of this confusion was the ambiguous foreign policy strategy in relation to the confrontation with the Islamic awakening and overall outcome of US confusion in foreign policy at regional and international levels was evident. America’s credibility and global power relations on the one hand and undermine Washington's allies like Saudi Arabia and Israel in this regard can be summarized.
    Keywords: Syria crisis, the United States, realism, Islamic awakening, International system
  • Jahanbakhsh Mohebbimia, Alireza Amini, Hasan Sanati Pages 107-148
    After the Islamic revolution, relations between Iran and the UK have unique constraints which mainly were because of the lack of acceptance of new facts by the British after the revolution.In contrast to this view of the analysis, it can be noted in relation to Iran.Since the advent of the Islamic Republic of Iran in the region and internationally was not in interests of the British andIran had the capacity to influence the avarice of England, this country always been its endeavor to weaken or intensify pressure on Iran, and this procedure is unfriendly to continue.The most important are the British government plans to support Iraq during the Iran-Iraq war, Salman Rushdi issue,European Union accord and pioneer of the American and British governments in actions against Iran in the UN Security Council andcatapult the legitimate rights of the Iranian people to access peaceful nuclear technology.This paper attempts to examine the rise and fall of relations between Iran and England after the Islamic Revolution.
    Keywords: Iran, England, Iraq, Salman Rushdie, Islamic revolution
  • Shahnaz Zomorodbakhsh Pages 148-174
    Union for Mediterranean was first introduced by Sarkozy in his elections campaign in 2008. Suggesting the establishment of such an organization (consisting of countries from Europe, Asia and Africa continents which common borders with Mediterranean) Pursued different goals including reproduction of Gulist approach, convincing Turkey to with draw its attempts for joining the EU, promoting France as the hegemonic power in Mediterranean region, resolving the issue of immigration from African countries to France, and more pronounced voice in the Middle Eastern developments. Sarkozy's proposal which faced with extensive objections from European and even African and the Middle Eastern countries, could introduce him as a history making leaders of Frances. Providing a review over the historical trend of the establishment of this regional institution, obstacles, the objection of other countries and Frances objectives in establishing this organization, tries to answer this question whether or not France could create a union Mediterranean and strengthen its influence despite the numerous challenges.
    Keywords: france, Union for Mediterranean, foreign policy, European Union