فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 60 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا نجاتی منفرد*، محمدهادی شفیعی صفحه 5

    عمان درحوزه خلیج فارس و تنگه هرمز به‌عنوان یک محیط راهبردی مهم برای کشور ایران در ابعاد مختلف از جمله عوامل ژیوپلیتیکی و مسایل دفاعی محسوب می گردد هدف این پژوهش تعیین بسترهای تهدید زا ژیوپلیتیکی موثر در تدوین راهبردهای دفاعی ج.ا.ایران در قبال کشور عمان با بهره‌گیری از روش توصیفی تحلیلی می‌باشد که به صورت کاربردی  پس  از انجام  مطالعات  نظری و محیط شناسی ژیوپلیتیکی کشور عمان با استفاده از نظرخبرگان پرسشنامه‌ای تنظیم و بین افراد خبره و صاحب‌نظر مرتبط با موضوع در قالب جامعه آماری51 نفری (به صورت تمام شمار) توزیع و سپس نظر آنان نیز جمع‌آوری شده است و با تعیین عوامل ژیوپلیتیکی مرتبط و موثر بر تدوین راهبرد دفاعی در ابعاد شش‌گانه، طبیعی، انسانی، اقتصادی، سیاسی داخلی، سیاسی بین‌المللی و نظامی، نقش و کارکرد محیطی آن‌ها در قالب تهدید تعیین، و با استفاده از تکنیک‌ها و روش‌های آماری نسبت به تجزیه و تحلیل داده‌ها اقدام و در ادامه به جمع‌بندی و ارزیابی سوالات تحقیق نیز پرداخته شده است، سپس در بحث نتیجه‌گیری در پاسخ به سوال تحقیق، تهدید های ژیوپلیتیکی موثر در تدوین راهبردهای دفاعی جمهوری اسلامی ایراندر قبال کشور عمان» بر اساس اولویت میانگین آن‌ها تعیین گردیده اند.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، راهبرد دفاعی، تهدید زا، تهدید های ژئوپلیتیکی، عمان
  • ابراهیم حسن بیگی، علیرضا عین القضاتی * صفحه 27

    این تحقیق در پی تبیین نقش آن دسته از فناوری‌هایی است که با همگرایی خود منجر به ارتقای توان نظامی بومی به‌عنوان یکی از مولفه‌های قدرت و نهایتا بازدارندگی دفاعی جمهوری اسلامی ایران می‌شود. جامعه آماری این تحقیق در مرحله نخست شامل 63 نفر از خبرگان علمی- تخصصی آگاه به مسایل راهبردی و فناوری‌های نوین همگرا در چهار حوزه مختلف آن از سایر دانشگاها و مراکز دولتی بود که گردآوری اطلاعات پیرامون احصای ابعاد اصلی همگرایی انجام شد و سپس در مرحله دوم امر گردآوری اطلاعات از30 نفر از خبرگان نظامی از ودجا، آجا، سپاه پاسداران، دانشگاه عالی دفاع ملی و ستاد کل ن. م انجام شد و نتایج این تحقیق مبین احصای4 بعد،10 مولفه و63 شاخص، و اثبات هم افزایی و وجود ارتباط‌، تعامل و رابطه دو سویه بین متغیر‌های مستقل ترکیبی زوجی (IC, BI, NC, NI, BC, NB) و متغیرهای ترکیبی سه‌تایی (BIC, NBI, NIC, NBC) با متغیر وابسته همگرایی (NBIC) بود. نتایج این تحقیق مبین آن است که به‌کارگیری فناوری‌های همگرا به‌ عنوان فناوری‌های حساس، باعث ارتقاء توان نظامی و صنایع بومی، امنیت، تجهیزات خودکار و بدون،‌ سرنشین آموزش و محیط‌های آموزشی مجازی شبیه‌سازی شده شناسایی و حفاظت در برابر عوامل شیمیایی، رادیولوژیکی و انفجاری شده و جان سربازان را بهتر از گذشته حفظ‌ می کند.

    کلیدواژگان: فناوری همگرا، توان دفاعی، استحکام ساخت درونی
  • محمدحسین افشردی، سید اسماعیل شهرآیینی*، سید حسن حسینی صفحه 53

    تحقیق حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر اصول رهنامه عملیاتی نیرو های زمینی جمهوری اسلامی ایران در نبرد همطراز و نبرد ناهمطراز صورت پذیرفته و حایز اهمیت بودن این پژوهش از آنجایی است که تعیین عوامل موثر بر اصول رهنامه همواره از نکات ضروری و کلیدی در تدوین رهنامه‌ها می‌باشد.   این تحقیق از نوع کاربردی است و به روش زمینه‌ای موردی انجام شده است‌، جامعه آماری این تحقیق از بین خبرگان عالی‌رتبه نیروهای زمینی جمهوری اسلامی ایران و به‌طور هدفمند انتخاب شده اند‌، برای شناسایی عوامل موثر ابتدا با جمع‌آوری اطلاعات کتابخانه‌ای‌، تحلیل محتوا و برگزاری جلسات خبره‌گی با صاحب نظران مسلط به بحث در نیروهای زمینی جمهوری اسلامی ایران‌، عوامل احصاء و سرانجام با ارجاع به جامعه نمونه آماری  پاسخ‌های مربوط به موثر بودن و میزان تاثیر هر یک از عوامل بر اصول رهنامه‌ها (به‌صورت جداگانه)‌، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفت (با بهره‌گیری از آمار توصیفی و استنباطی) و نهایتا  34 عامل  موثر بر اصول رهنامه عملیاتی نبرد همطراز و 35 عامل موثر بر اصول رهنامه عملیاتی نبرد ناهمطراز  برای  نیرو‌های زمینی جمهوری اسلامی ایران شناسایی و تایید گردید.

    کلیدواژگان: رهنامه عملیاتی، نبرد همطراز، نبرد ناهمطراز، نزاجا، نزسا
  • احمد عابدی، علی شمشیری صفحه 75

    باتوجه به آن که نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بر پایه دین و مکتب اسلام بنا شده و بانی فرهنگ انقلاب حضرت امام خمینی‌خود عارف و فیلسوفی بزرگ و فقیهی جامع بوده‌اند، لازم است در تمام ارکان و ابعاد این نظام اسلامی به‌مسایل فرهنگی که بخش اعظم آن محصول مباحث فقهی و معرفتی است توجه کامل شود. یکی از این ارکان نظام، نهادهای امنیتی و حفاظتی و اطلاعاتی هستند. در مقاله توصیفی و تحلیل محتوایی حاضر، با مراجعه به منابع مربوط به مبانی  اعتقادی و فقهی که تعالی فرهنگ مطلوب شرعی بدان وابسته است از یک سو و از سوی دیگر با شناخت و بیان خلاء‌ها و کاستی‌های موجود که از مطالعه مدارک رسمی سازمان و طی جلسات کارشناسی و تجربی مدیریت راهبردی سازمان در طی چند سال به‌روش مشاهده حضوری[1] حاصل شده است، به این موضوع پرداخته شده و پس از تعریف فقه اطلاعاتی  به بیان جایگاه فقه حداکثری در منظر حضرت امام  و مقام معظم رهبری  اشاره شده است. در این حوزه، به آثار وضعی گناهان  و تاثیر گناه در سوء فهم انسان توجه شده، و ضرورت احتیاط را به عنوان مهمترین مبانی اخلاقی معرفی کرده، اعتقاد به‌غیب، ولایت تشریعی را نیز به‌عنوان مبانی معرفتی و مساله ضرورت حفظ نظام، تقدم احکام ثانوی، ترجیح اهم بر مهم، رعایت  ضرورت‌ها و پرهیز از مکر و خدعه و توهم تکلیف به‌عنوان مبانی مهم فقهی در فقه اطلاعاتی است

    کلیدواژگان: فقه اطلاعاتی، مبانی معرفتی و فقهی، ضرورت احتیاط، ولایت تشریعی، احکام ثانوی
  • علی سعیدی، حمیدرضا حاتمی، عبدالله پیکرنگار*، محسن صادقی نسب صفحه 101

    هدف اصلی این تحقیق «دستیابی به الگوی سبک زندگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران» است. و اهداف فرعی آن، دستیابی به ابعاد مولفه‏ها، شاخص‏ها و پیدا کردن ارتباط بین آن‏ها است. در این تحقیق پاسخ‏گویی به سوالات و رسیدن به اهداف مد نظر بوده و فاقد فرضیه است. با استفاده از تحلیل اکتشافی و روش پیمایشی به‌دنبال طراحی و ارایه الگویی برای ابعاد سبک زندگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است. مولفه‏ها و شاخص‏های ابعاد سبک زندگی به روش کتابخانه‏ای و تحلیل اسنادی استخراج و به صورت مدل مفهومی ارایه گردید و 57 مولفه و 141 شاخص موثر در الگوی ابعاد سبک زندگی ایرانی اسلامی نیروهای مسلح، براساس طیف لیکرت با یک مقیاس نگرش‏سنج 5 گزینه‏ای از خیلی زیاد تا خیلی کم در قالب پرسش‏نامه در بین خبرگان و صاحب‏نظران نیروهای مسلح توزیع و تعداد 58 پاسخ‏نامه دریافت گردید. براساس یافته‏های تحقیق، مدل ارایه شده تایید شد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، ایرانی اسلامی، نیروهای مسلح
  • محمد عظیمی طرقدری*، شهروز شریعتی صفحه 125

    فقدان راهبردهای مصون‌سازی جامعه در برابر این تهدیدات و جلوگیری از نفوذ فرهنگ اجانب مسئله اصلی این تحقیق است. تحقیق حاضر، آمیخته(کمی- کیفی) و موردی زمینه‌ای و از نوع کاربردی  است که باهدف تدوین راهبردهای مصون‌سازی جامعه در مقابل تهاجم فرهنگی و نفوذ فرهنگ اجانب انجام ‌شده. اطلاعات لازم در این تحقیق با روش میدانی ومطالعه محیطی با استفاده از ابزار پرسشنامه و نیز انجام مصاحبه و به‌کارگیری تکنیک دلفی جمع‌آوری‌شده است. روایی پرسشنامه‌ها حاوی سنجه‌های عوامل موثر بر موضوع تحقیق، بر اساس ضریب اعتبار محتوای (لاوشه) و پایایی آن نیز با محاسبه مقدار آلفای کرونباخ استاندارد شده محاسبه و تعیین شد(شرایط روایی و پایایی عالی). در ادامه با جمع‌بندی داده‌ها ، نقاط قوت و ضعف و نیز فرصت‌ها و تهدیدات احصاء و با استفاده از روش تدوین راهبرد داعا، و مبتنی بر موقعیت اقدام راهبردی و تخصیص بهینه منابع، 14راهبرد برای ایجاد پایداری و مصون‌سازی جامعه در برابر تهاجم فرهنگی تدوین گردید. سپس با استفاده از تکنیک تاپسیس[1](تکنیک رجحان ترتیبی شباهت به جواب ایدآل) راهبردها، ارزیابی و مطلوبیت آن‌ها تعیین‌شده است.

    کلیدواژگان: تهدید، تهاجم فرهنگی، راهبرد، فرهنگ اجانب
|
  • Alireza Nejate Monfared*, Mohammad Hadi Shafiee Page 5

    Oman is an important strategic environment in Persian Gulf and the strait of Hurmoz for Iran in respect of various dimensions particularly in geopolitical and defensive factors. Meanwhile, this study aims to determine the threatening geopolitical grounds effective in developing the IRI's defensive strategies in relation to Oman by means of analytical-descriptive method. Accordingly, it first conducts theoretical studies and examines the geopolitical environment of Oman and then gathers data by means of a questionnaire delivered to the sample (51 individuals). Following, it determines the related geopolitical factors affecting the development of defensive strategies in hexa-pronged dimensions including nature, human power, economy, home policy, international policy and military policy and then analyses the data. In the end, the effective geopolitical factors effective in development of the IRI's defensive strategies versus Oman are defined in a sequenced respect.

    Keywords: geopolitics, defensive strategy, intimidating, geopolitical threats, Oman
  • Ibrahim Hassan Beigi, Alireza Einolqozati * Page 27

    This study seeks to clarify the technologies which by their convergence promote the local military power as a constituent of power and finally enhance the IRI's deterrence power. In the same vein, the population of this study is primarily made up of 63 scientific-specialty experts in strategic issues and convergent modern technologies in four varied spheres. Meanwhile, it first gathers data on the principal dimensions of convergence and then extracts data from 30 military experts occupied in the IRI's ministry of defense, Army, IRGC, SNDU and the General Staff of Armed Forces. The outcome of the study reveals 4 dimensions, 10 constituents, 63 indices and synergy as well as interrelationship between and among the independent binary variables (IC, BI, NC, NI, BC, NB) and tri-pronged variables (BIC, NBI, NIC, NBC) with the dependent variable of convergence (NBIC). The outcome of the study also suggests that the application of convergent technologies as critical instruments enhances the military power and indigenous industries, security, automotive equipment, training and training simulation environments and protection against biological, radiological and explosive elements and protects the soldiers better than before.

    Keywords: convergent technology, defensive power, fortifying internal fixture
  • Mohammad Hussein Afshordi, Seyed Ismaeil Shahraeini*, Seyed Hassan Husseini Page 53

    The main purpose of this study is to determine the effective factors in the principle of operational manual of the IRI's ground forces in symmetric and asymmetric wars. This research is significant as the realization of effective factors in the principles of the manual plays a key part in developing it. This research is an applied case-study the population of which is made up of high-ranking experts of the ground forces who have been selected in an objective manner. Doing so, it gathers data on desk and develops the factors by content analysis and meeting with pundits; hence, it refers to the sample and analyses the answers related to the impact of factors on the principles of the manual and finally defines 34 effective factors for the operational manual of symmetric war and 35 ones for the operational manual of asymmetric war in respect of the IRI's ground forces.

    Keywords: operational manual, asymmetric war, symmetric war, IRI's ground forces
  • Ahmad Abedi, Ali Shamshiri Page 75

    As the IRI's system, founded by Imam Khomeini (r.a.), rests on the Islamic religion, it is necessary to attend culture, mainly composed of jurisprudence and epistemology, in all dimensions of the former. In the meantime, security and counterintelligence agencies are a part of the Islamic system. Accordingly, this study on the one side refers to the sources related to precepts and on the other side, it seeks to deal with the position of the Islamic jurisprudence in the counterintelligence agencies in regards with the view of Imam Khomeini (r.a.) and that of Imam Khamenei (p.h.). Doing so, it defines the intelligence jurisprudence and reviews the vacuums and shortages in interview with the experts and by studying documents upon clinical approach. In the same vein, it considers the consequence of sins and the related impacts on the misperception of human and introduces the care, a necessity, as the principal foundation of morality. In the following, the belief in extraordinary proffers the divine law as the epistemological precept and the issue of protecting the system, the precedence of secondary rules, preferring the more important over important, compliance with necessities and avoiding deception as the significant jurisprudential precepts in the intelligence jurisprudence.

    Keywords: intelligence jurisprudence, jurisprudential, epistemological precepts, necessity of care, divine law, secondary rule
  • His Eminence Ali Saeidi, Hamid Reza Hatami, Abdollah Paykarnegar*, Mohsen Sadeqi Nasab Page 101

    This study mainly aims to develop a lifestyle model for the armed forces and then realize dimensions, constituents, indices and their interrelationship in periphery and lastly answer the questions under no hypothesis. Hence, it seeks to plan and develop a model for dimensions of the lifestyle of armed forces by means of exploratory method and survey research. Accordingly, it explores the constituents and indices of the dimensions for lifestyle on desk and upon documentary analysis in the form of a conceptual model. In the meantime, 57 constituents and 141 indices affecting the model of Islamic-Iranian lifestyle for the armed forces is revealed upon Likert Spectrum with scale 5, from very much to very little, in a questionnaire. Finally, the developed model is confirmed upon the findings of the study.

    Keywords: lifestyle, Islamic, Iranian, armed forces
  • Mohammad Azimi Taraqdari*, Shahruz Shariati Page 125

    This study mainly deals with the immunization of society versus the penetration of alien culture. As an applied research, conducted upon qualitative-quantitative and case-based method, this study aims to develop the strategies for immunizing the society versus the alien culture. Doing so, it gathers data through survey, questionnaire and interview with Delphi Technique. The validity of the questionnaires including the measures impacting on the subject is determined by the content validity coefficient, and the reliability is calculated by Cronbach ɑ. Following, the strengths, weaknesses, opportunities and threats are recognized and by optimal allocation of resources, 14 strategies are developed for sustainability and immunization of the society versus cultural invasion. Finally, the strategies are analysed and their favorability is set upon TOPSIS.

    Keywords: threat, cultural invasion, strategy, culture of aliens