فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال ششم شماره 19 (بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید رضا طهوری*، مینا نوری، پرستو جلیلی صفحات 5-19

    حرکت به سوی توسعه دانش بنیان از جمله اهداف کلان مورد تاکید در اسناد بالادستی کشور می باشد. با نگاهی به مسیر پیموده شده در کشور طی سالهای اخیر، مشاهده می گردد که گامهای بلندی توسط تصمیم گیرندگان، سیاستگذاران، و ارکان اجرایی کشور در این راستا برداشته شده است که از آن جمله می توان به تشکیل شورای عالی علوم، تحقیقات، و فناوری (عتف) و کمیسیونهای تخصصی این شورا در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اشاره کرد. یکی از اهداف عمده ای که طی سالهای 89-91 در فعالیتها و اقدامات شورای عتف دنبال شده است، ایفای نقش تسهیل گری بخش دولتی در ایجاد، تسهیل و تعمیق ارتباط صنعت کشور با بخش دانشگاهی و تحقیقاتی است. ارتباطی که در ادبیات نوآوری و فناوری، یکی از اساسی ترین ملزومات توسعه فناوری در هر کشوری شناخته می شود. در پژوهش انجام شده، کمیسیون تخصصی صنایع، معادن و ارتباطات شورای عالی عتف از طریق تحلیل اطلاعات تحقیقاتی ثبت شده توسط دستگاه های اجرایی و دانشگاه های کشور در سامانه ملی اطلاعات تحقیقاتی (سمات)، به بررسی و مقایسه میزان همکاری دستگاه های عضو این کمیسیون با دانشگاه های کشور طی سالهای 1389 و 1390پرداخته است. این بررسی در سال 1389، براساس تحلیل گزارش عملکرد دستگاه ها و دانشگاه ها در خصوص اجرای جزء دال بند 2 قانون بودجه سال 1389 کل کشور، و در سال 1390 بر اساس تحلیل عملکرد دستگاه ها و دانشگاه ها در اجرایی سازی جزء الف بند 108 قانون بودجه سال 1390 کل کشور و نیز جزء 1 بند م ماده 224 برنامه پنجم توسعه انجام شد. در این راستا، اطلاعات ثبت شده توسط دستگاه های عضو این کمیسیون شامل وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو، و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در دو بخش اطلاعات مربوط به طرح های پژوهشی دستگاه ها با مجریان دانشگاهی، و نیز اعتبارات تخصیص داده شده توسط دستگاه ها به دانشگاه ها جهت اجرای طرح های پژوهشی، و نیز اطلاعات مربوط به عملکرد تحقیقاتی 5 دانشگاه مهم صنعتی کشور، برای دو سال متوالی 1389 و 1390 مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل، در مقاله حاضر ارائه می گردد.

    کلیدواژگان: ارتباط صنعت، دانشگاه و دولت، شورای عالی علوم، تحقیقات، و فناوری (عتف)، کمیسیون صنایع، معادن و ارتباطات، همکاریهای پژوهشی دستگاه های اجرایی با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، اولویتهای تحقیقاتی و توسعه فناوری، اعتبارات تحقیقاتی
  • ناهید شیخان*، فیروز بختیاری نژاد صفحات 21-32

    امروزه همه کشورها در تلاشند تا بر حجم سرمایه گذاری های تحقیقاتی خود بیفزایند. در این میان کشورهای صنعتی و توسعه یافته برای حفظ موقعیت خود و یا افزایش برتری خویش در صحنه های رقابت بین المللی در تحقیقات سرمایه گذاری می کنند و کشورهای در حال توسعه نیز دریافته اند که برای رفع اصولی مسائل و مشکلات اقتصادی و اجتماعی خود و رسیدن به رشد و توسعه واقعی راهی جز سرمایه گذاری در زمینه تحقیقات ندارند. در دهه اخیر توجه به تحقیقات در ایران نیز از گسترش قابل توجهی برخوردار گشته است. توسعه دوره های تحصیلات تکمیلی در سطح دانشگاه های کشور مخصوصا در دوره های دکترای تخصصی منجر به افزایش سریع و چشمگیر تولید علم در زمینه های بنیادی و کاربردی شده است ولی توسعه فناوری که لازمه تبدیل علم به محصول است نتوانسته از طریق فعالیت های پژوهشی در سطح تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها به انجام برسد. واحدهای تحقیقاتی با هدف انجام پژوهشهای کاربردی و حرفه ای در توسعه فناوری در داخل و خارج دانشگاه ها تاسیس گردیده اند. ارزیابی عملکرد مستمر این واحدهای تحقیقاتی با توجه به اهدافی که در تاسیس آنها در نظر گرفته شده است با تعیین و تدوین شاخص های موثر و مفید ضروری است. در این مقاله مدل جدیدی برای ارزیابی عملکرد واحدهای تحقیقاتی طراحی و نتایج اجرای آن برای برخی از واحدهای تحقیقاتی دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان نمونه ارائه شده است. یکی از نتایج حاصل از این ارزیابی می تواند مسیر فعالیت های واحد های تحقیقاتی را تعیین و جهت حمایت و پشتیبانی بیشتر از واحدهای تحقیقاتی فعالتر مورد استفاده دانشگاه قرار گیرد.نیز واحدهای تحقیقاتی که عملکرد آنها ضعیف می باشد، آسیب شناسی شده و جهت رفع مسائل عدم فعالیت آنها اقدامات جدی از طرف دانشگاه اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، واحد تحقیقاتی، مدل، تحقیقات، فناوری
  • دکتر ناصر پورصادق* صفحات 33-45

    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین سبک های تصمیم گیری با مزیت رقابتی صنایع کوچک استان آذربایجانغربی می باشد.جامعه آماری تحقیق حاضرکلیه شهرکهای صنعتی استان آذربایجان غربی بخش مواد غذایی دارای مجوز فعالیت از شرکت شهرکهای صنعتی است.که به علت محدود بودن جامعه آماری ،از روش سرشماری استفاده شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. پایایی ابزار سنجش از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده شد که ضریب پایایی سبک های تصمیم گیری (752/0) و مزیت رقابتی(857/0) برآورد شده است. و پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده های حاصله با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی ازجمله آزمون همبستگی r پیرسون با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها ، نشان دهنده تایید فرضیه اصلی و تایید فرضیه های فرعی می باشد.به عبارتی دیگر، بین سبک های تصمیم گیری با مزیت رقابتی صنایع کوچک استان آذریایجان شرقی رابطه معنی داری وجود دارد و بین سبک های تصمیم گیری کارآفرینی ،انطباقی، برنامه ریزی با مزیت رقابتی صنایع کوچک و متوسط استان آذریایجان غربی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رقابت، وضعیت رقابتی، ت سبک صمیم گیری، شرکت های کوچک و متوسط
  • علی اکبر امین بیدختی*، محمد علی نعمتی، سودابه محمودی صفحات 47-59

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه فکری بر تسهیم دانش با میانجی گری یادگیری سازمانی میان کارکنان و مدیران دانشگاه امیرکبیر به اجرا در آمد. نمونه آماری این پژوهش 260 نفر از کارکنان و مدیران امیرکبیر در شهر تهران بود. برای جمع آوری داده های پژوهشی از سه پرسشنامه استاندارد سرمایه فکری، تسهیم دانش و یادگیری سازمانی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوایی توسط چند تن از متخصصان این حوزه مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شد که برای پرسشنامه سرمایه فکری 916/0، تسهیم دانش 893/0، یادگیری سازمانی 875/0 به دست آمد. در تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری بهره گرفته شد. بر اساس نتایج بدست آمده سرمایه فکری، تاثیر مثبت و معناداری بر تسهیم دانش و یادگیری سازمانی دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، تسهیم دانش، یادگیری سازمانی، دانشگاه امیرکبیر
  • مهندس وحید جودکی، دکتر رسول اجل لوییان* صفحات 61-81

    در سالیان گذشته بحثهای فراوانی پیرامون ارتباط دانشگاه و صنعت مطرح شده است. در زمینه صنعت تونلسازی نیز همکاری های موثری مابین شرکتهای فنی-مهندسی و دانشگاه های کشور صورت گرفته است. در این میان انجمن تونل ایران نیز در جهت توسعه این تعاملات (در سطح ملی و بین المللی) با برگزاری «کنفرانسها، سمینارهای علمی، کارگاه های آموزشی و نمایشگاه های تخصصی» گام های بلندی در راستای رسالت خود برداشته است. هدف از توسعه این تعاملات، تربیت فارغ التحصیلانی خلاق و مبتکر است که ضمن داشتن دانش کافی از مبانی علوم دانشگاهی، دارای مهارت و توانایی لازم جهت ورود به مشاغل صنعت تونل باشند. اما با این وجود در مقاطع تحصیلات تکمیلی، دانش آموختگان رشته های مرتبط با صنعت تونل در گروه های «عمران، زمین شناسی (گرایش مهندسی)، معدن، ژئوفیزیک، نقشه برداری، مکانیک، برق و...» برای پژوهش در زمینه طرحهای تونلسازی کشور، همچنان با چالشهای فراوان مواجه اند. این موانع موجب کاهش کیفیت و نوآوری در پایان نامه ها (بخصوص در گروه های کارشناسی ارشد) و کاهش استقبال دانشجویان از ارائه طرحهای پژوهشی در زمینه پروژه های تونلسازی کشور شده است، به نحوی که فراوانی مطالعات کلیشه ای و گاها تکراری نسبت به گذشته چشمگیرتر شده است. این در حالی است که نتایج حاصل از پایان نامه های تحصیلات تکمیلی و انتشار مقالات کاربردی دانشجویان در پایگاه های علمی می تواند در مستندسازی مخاطرات پروژه های تونلسازی کشور و جلوگیری از نارسایی هایی که در طرحهای تونلسازی گذشته رخ داده، مفید واقع شود. در این مقاله با انجام یک بررسی موردی به چالشها و ضرورت توجه بیشتر به پایان نامه های دانشجویان در صنعت تونلسازی پرداخته شده است. بررسی چالشها بیانگر این حقیقت است که فعالیت گسترده تر انجمنهای علمی و نیز همکاری دوجانبه پاره وقت میان دانشگاهیان و فعالان صنعت تونل، دو راه کار عمده برای ارتقای سطح کیفیت پایان نامه ها و افزایش تونایی های دانشجویان است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، پایان نامه های دانشجویی، صنعت تونلسازی، انجمن تونل ایران
  • ناصر حمیدی*، حسین تقوی علیداش، فهیمه جباری صفحات 83-96

    در عصر کنونی تحولات شگرف دانش مدیریت وجود نظام ارزیابی را اجتناب ناپذیر نموده است؛ به گونه ای که فقدان نظام ارزیابی در ابعاد مختلف سازمان را، اعم از ارزیابی در استفاده از منابع و امکانات، کارکنان، اهداف و استراتژی ها؛ به عنوان یکی از علائم بیماری های سازمان قلمداد می نمایند. هر سازمان به منظور آگاهی از میزان مطلوبیت و مرغوبیت فعالیت های خود بالاخص در محیط های پیچیده و پویا نیاز مبرم به نظام ارزیابی دارد. از سوی دیگر فقدان وجود نظام ارزیابی و کنترل در یک سیستم به معنای عدم برقراری ارتباط با محیط درون و برون سازمان تلقی می گردد که پیامدهای آن کهولت و نهایتا مرگ سازمان است. لذا این پژوهش به دنبال ارزیابی نظام مدیریت استراتژی شرکت های صنعت فولاد کشور به عنوان بخشی از صنعت کشور، با استفاده از الگوی سازمان های استراتژی محور و مقایسه آن با سازمان های برتر اروپایی و آمریکایی می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، نقشه استراتژی، همسویی استراتژیک و سازمان استراتژی محور
|
  • Mina Noori Pages 5-19

    Iran's national policy documents have focused on the knowledge based development, and effective steps have been taken by decision makers, policy makers, and executive departments in recent years. The most important measures in this regard include the establishment of the Supreme Council for Science, Research, and Technology and its commissions by the Ministry of Science, Research and Technology. One of the major goals of the council in the years 1389 to 1391 is the facilitation role of the public sector to create, facilitate and deepen the relationship between the country's industry and academic and research sectors. In the literature on technology and innovation, this relationship is known as one of the basic requirements for technology development in each country. In this study, the Commission on Industries, Mines and communication of the Supreme Council of Science, Research, and Technology examined and compared the research cooperation between the selected universities and the commission member institutions by analysis of data recorded in the Research Information Management System (Semat) in 1389 and 1390. In 1389, the study was based on the analysis of performance reports of the institutions and universities in the implementation of Iran's General Budget Law for 1389 (part D of section 2), and in 1390, the study was based on the analysis of performance reports of the institutions and universities in the implementation of Iran's General Budget Law for 1390 (part A of section 108) and Iran's Fifth Five-Year Development Plan (part M of section 224). In this regard, the information registered by the universities and the Commission member institutions, including information on research projects with academic executive, and information on funds allocated by the institutions to the universities for research projects, for two consecutive years 1389 and 1390 were analyzed and compared. The results are presented in this paper.

    Keywords: Relations between industry, academia, government, The Commission on Industries, Mines, Communications, the Supreme Council of Science, Research, Technology, Research cooperation of institutions with universities, research centers
  • Pages 21-32

    Today all countries are attempting to increase their investments in research. In this order, industrial and developed countries to preserve their current position, or to advance themselves on the scene of global competition, in research investments, while developing countries have understood that for fundamental solution to their social and economic problems and real development, they have no other choice of increasing their research investments. In Iran, attention to research has noticeably extended in recent decade. Development of graduate studies in universities especially in PhD level led to the rapid rise and dramatic science production in the fields of basic and applied science. Development of technologies which are necessary for converting science to production, can’t be achieved by research activities in graduate level in universities. Thus, main aims of research centers established in universities are for practical and professional research for developing technologies. A regular and continuous performance evaluation for these research centers is needed for considering their aims with useful and effective indexes. In this article, a new model is designed for performance evaluation of research centers, and as a case study the model is used for the performance evaluation of some research centers in Amirkabir University of Technology. One of It ‘s results can determine research centers activities orientation and university uses for more support of research centers that are active more than others. . Some of research centers are weak in performance rank,is studied and university must take necessary action for solving of their problems.

    Keywords: Performance Evaluation, Research Centers, Model, Research, Technology
  • Dr Naser Poursadegh Pages 33-45

    The aim of this study was to investigate the relationship between modes of decision-making is a competitive advantage for small industries in west Azarbaijan province. The licensed Food Research of Industrial Estates in West Azarbaijan is considered as the population. Due to limited population, the census method used. Reliability was assessed using Cronbach's alpha reliability coefficient of the test light Decision (752/0) and competitive advantage (857/0) is estimated. After collecting the questionnaires, the resulting data using descriptive and inferential statistics such as Pearson's correlation test was analyzed by spss software. Hypothesis test results confirm the main hypothesis and sub hypothesis suggests. In other words, there is a significant relationship between decision-style small industries with competitive advantage in West Azarbaijan Province, and there is a significant relationship between Decision style and entrepreneurial, adaptive planning, competitive advantage for small and medium industries in West Azarbaijan .

    Keywords: Competition, Competitive situation, Decision making Style, Small, Medium Enterprises
  • Pages 47-59

    This study examines the impact of intellectual capital on knowledge sharing and organizational learning mediates between workers and managers was conducted at Amir kabir university. The sample 260 employees and managers of Amir Kabir University is used to collect research data form three intellectual capital / knowledge sharing /organizational learning enterprise reliability and validity .the tools used were reviewed and approved and used. Based on the results of intellectual capital and significant positive effect on knowledge sharing and organizational learning .

    Keywords: intellectual capital, knowledge sharing, organizational learning, Amir kabir
  • Vahid Joudaki, Dr Rasoul Ajalloeian Pages 61-81

    In the past years a lot of discussion about the relationship between academia and industry has been. In the tunneling industry cooperation between companies and universities in the country, have been effectively. The Iranian Tunneling Association for development cooperation (national and international) holding "conferences, scientific seminars, workshops and specialized exhibition" has taken great strides toward its mission. The purpose of this interaction, is creative education graduates having knowledge of the principles of academic science, skills and abilities required for entering the tunnel industry jobs. However, graduate students in fields related to the tunneling industry in the groups "Civil, Geology (Engineering), Mining, Geophysics, Surveying, Mechanical, Electrical and ..." For research on tunneling projects in the country, continues to face many challenges. The obstacles reduce the quality and innovation of the thesis (particularly groups M.Sc.) and the reduction of welcoming students presented research projects in the field of tunneling projects in the country, So that stereotyped and repetitive theses is greater than the last time. The publication of the results of scientific theses of students in the database can document the Hazards of tunneling projects, with avoiding failure that occurred in the previous tunneling projects. In this article (while doing a case study) to examine the challenges and the need for more attention to student's theses in the tunneling industry has been. Explored the challenges revealed that the wider activities of scientific societies and part-time cooperation between academia and the industry experts tunnel, two ways of working to improve the quality of student's theses.

    Keywords: University, Students, theses, Tunneling industry, Iranian Tunneling Association
  • Pages 83-96

    Dramatic changes in the present era of knowledge management evaluation system is inevitable , so the lack of evaluation of the various aspects of the organization , including the evaluation of resources , personnel , objectives and strategies , as a symptom of disease organizations are considered . Each agency to determine the appropriateness and quality of their activities , especially in complex and dynamic environments are needed to evaluate the system . The lack of systematic evaluation and monitoring system means a lack of communication with internal and external environment of the organization is regarded as and death organiaztion consequences caducity .

    Keywords: Performance assessment, balanced scorecard, strategy maps, strategic alignment, strategy, focused organization