فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال هفتم شماره 23 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا بندریان*، علی حیدری، محمدرضا پورابراهیمی صفحات 5-20

    هدف از پژوهش و فناوری حصول به دستاوردهای فناورانه و نوآورانه مورد نیاز برای ارتقای توانمندی های فناورانه و نوآورانه صنایع کشور در راستای رقابت پذیری می باشد. بنابراین تولید ثروت از فعالیت های پژوهشی و فناورانه نیازمند تجاری سازی دستاوردهای حاصل از آن می باشد. براین اساس و با توجه به جهت گیری کشور در راستای توسعه اقتصادی دانش بنیان، باید زیرساخت ها و نیازمندی های تجاری سازی دستاوردهای فناورانه ای که محصول توسعه علمی و اقتصاد دانش بنیان هستند فراهم گردد. در این مقاله پس از تعریف تجاری سازی فناوری براساس رویکردهای مختلف، به مدل های توسعه یافته براساس این رویکردها اشاره می شود. سپس به معرفی کشورهای پیشرو در زمینه تجاری سازی فناوری و اقدامات آنها برای حمایت از تجاری سازی فناوری پرداخته می شود و مدل های متنوع حمایت از تجاری سازی فناوری در برخی از آنها تشریح و تحلیل می شود. در نهایت با نگاهی ملی به توسعه و تجاری سازی فناوری در کشور به تشریح حمایت های مختلف مورد نیاز تجاری سازی فناوری و بخصوص حمایت های مالی و مدل های آن اشاره خواهد شد. در پایان عوامل کلیدی موفقیت تجاری سازی فناوری در سطح ملی و اقدامات مورد نیازی که باید در سطح ملی برای ارتقاء تجاری سازی فناوری انجام شود بیان می شود.

    کلیدواژگان: تجاری سازی دستاوردهای فناورانه، مدل تجاری سازی فناوری، الگوی حمایت از تجاری سازی فناوری
  • بررسی تاثیر عوامل درونی دانشگاه بر رابطه با صنعت
    داود فیض*، احسان سوری صفحات 21-36

    برای یافتن راهی برای توسعه ارتباط دانشگاه و صنعت، ضروری است رابطه میان عوامل درونی دانشگاه بر انواع راه های ارتباطی میان این دونهاد مورد بررسی قرار گرفته و عوامل کلیدی موثر در کانون توجه سیاستگذاران بخش آموزش عالی قرار گیرد. در این تحقیق، دسته بندی و شناخت تاثیرهر یک از عوامل اصلی درونی بر ارتباط باصنایع، از میان گستره وسیع عوامل داخلی دانشگاه، مورد توجه قرار گرفته است .داده های تحقیق حاضر به وسیله پرسشنامه با همکاری 388 دانشجوی تحصیلات تکمیلی و اعضای هیئت علمی از 64 دانشگاه، پژوهشگاه و مرکز آموزش عالی در سراسر کشور، به همراه اطلاعات پژوهشی دانشگاه ها در گزارش های سالانه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمع آوری شده است. در این تحقیق مدل اولیه ارتباطی دانشگاه پس از جمع آوری داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تائیدی مرتبه اول بررسی شده و پس از تائید مدل مفروض، با استفاده از روش رگرسیون، ارتباط میان عوامل داخلی دانشگاه بر فرابازار، بازار دانش و فناوری و کارآفرینی تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد منابع انسانی و زیرساخت دانشگاه بر کارآفرینی و بازار فناوری اثر مثبت دارد. همچنین فناوری و زیرساخت دانشگاه نیز بر فرابازار تاثیر گذار است. در پایان نیز مدل جدیدی برای بررسی تاثیر عوامل داخلی دانشگاه بر ارتباط با صنایع ارائه شده است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، فرابازار، بازار دانش و فناوری، کارآفرینی
  • فرزین پورتیمور فرد تبریزی*، لاله جمشیدی صفحات 37-52

    هدف اصلی این مقاله بررسی عملکرد نوآورانه در شرکت های نوپای دانش بنیان مستقر در مرکز رشد دانشگاه سمنان می باشد. این تحقیق از نوع هدف کاربردی و از نوع روش پیمایشی- همبستگی است. نمونه مورد بررسی 103 نفر از مدیران و سرپرستان واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد فناوری دانشگاه سمنان بوده است. پرسشنامه وانگ و احمد (2004) برای سنجش عملکرد نوآورانه این واحدهای فناور مورد استفاده قرار گرفته است. مقدار آلفای کرونباخ عملکرد نوآورانه به منظور بررسی پایایی ابزار اندازه گیری برابر با 0.886 بدست آمد. در تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل عاملی تاییدی به منظور بررسی روایی سازه عملکرد نوآورانه، آزمون t تک نمونه ای جهت بررسی وضعیت متغیر و ابعاد آن و آزمون فریدمن جهت اولویت بندی ابعاد متغیر عملکرد نوآورانه استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که اولویت شرکت ها در مرتبه اول، نوآوری محصول بوده و نوآوری فرایند و استراتژیک در اولویت های بعدی قرار می گیرند. همچنین نوآوری بازار این شرکت ها به دلیل نوپا بودنشان در رتبه آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد نوآورانه، نوآوری، مرکز رشد علم و فناوری، شرکت های دانش بنیان
  • سعید خیاط مقدم*، نفیسه رستگار صفحات 53-66

    با ظهور مفهوم جدیدی در دنیای اقتصاد، تحت عنوان اقتصاد دانش بنیان، شاهد افزایش تولیدات علمی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی بودیم. اما آنچه که منجر به رشد و اعتلای هرچه بیشتر جامعه می شود بکارگیری نتایج این پژوهش ها و فراهم آوری ارزش اقتصادی از آن ها و به طور کلی تجاری سازی این یافته هاست. مطالعات فراوانی چه در داخل و چه در خارج از کشور جهت شناسایی موانع و چالش های تجاری سازی دانش انجام شده است. اما مطالعه قابل ذکری که راهکارهای تسریع فرایند تجاری سازی را متذکر شود صورت نگرفته است. از این رو هدف اصلی این پژوهش «شناسایی تسهیل کننده های تجاری سازی دانش در حوزه علوم انسانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد می باشد». جامعه آماری این پژوهش 290 نفر شامل اساتید حوزه علوم انسانی می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 127 نفر به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود و تجزیه و تحلیل ها نیز با استفاده از نرم افزار IBM SPSS 21.0 و آزمون فریدمن انجام گرفت. با اجرای روش دلفی 29 گویه به عنوان تسهیل کننده های تجاری سازی دانش مورد شناسایی قرار گرفتند. سپس این گویه ها به 4 بعد کلی راهکارهای مدیریتی، راهکارهای محیطی، راهکارهای ساختاری و راهکارهای قانونی طبقه بندی شده و بر اساس آن پرسشنامه محقق ساخته ای با پایایی 95% طراحی و در جامعه آماری توزیع شد. نتایج تجزیه و تحلیل ها حاکی از آنست که در حوزه علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد راهکارهای ساختاری در وضعیت نامناسب تری نسبت به سایر راهکارها قرار دارند و راهکارهای محیطی و مدیریتی به طور مشترک در جایگاه دوم و راهکارهای قانونی در جایگاه سوم قرار دارند. در پایان نیز بر اساس نتایج پژوهش پیشنهاداتی جهت اصلاح وضعیت موجود ارائه شده است.

    کلیدواژگان: تسهیل کننده ها، تجاری سازی دانش، علوم انسانی، دانشگاه آزاد مشهد
  • غلامرضا بداقی، صادق ملکی آوارسین، بهرنگ امیری، الناز بداقی* صفحات 67-78

    هدف پژوهش جاری تحلیل نیازهای آموزش مهارتی استان آذربایجان شرقی بر اساس طرح آمایش سرزمینی در بخش صنعت می باشد. این پژوهش یک تحقیق توصیفی-پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش را مدیران، برنامه ریزان و کارشناسان درگیر در بخش صنعت استان آذربایجان شرقی تشکیل می دهند. در ابتدا بر اساس طرح آمایش سرزمینی استان 132 نیاز آموزشی استخراج گردیده است. سپس با استفاده از فرم نیازسنجی آموزشی طراحی گردیده، که شامل سوالات 6 گزینه ای مبتنی بر طیف لیکرت بوده و با استفاده از نظرات خبرگان امر، میزان انطباق این نیازها با نیازهای بازار کار استان ارزیابی گردیده اند. در نهایت بر اساس نتایج حاصل از کمی سازی این پرسشنامه ها (مبتنی بر روش طیف لیکرت) و امتیازهای حاصله برای هر نیاز آموزشی، این نیازهای آموزش مهارتی استان اولویت بندی گردیده اند.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، آموزش های مهارتی، آمایش سرزمینی، بخش صنعت
  • سید علی بنی هاشمی*، صدیقه سادات شفیعی صفحات 79-88

    یکی از عوامل مهم پیشرفت و برخورداری از یک سرمایه گذاری مطلوب در هر منطقه، شناسایی ویژگی های بالقوه منطقه و ایجاد زمینه مناسب برای استفاده درست از امکانات و شرایط موجود در آن است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر مشوقهای مالیاتی بر سرمایه گذاری در استان خراسان جنوبی است. روش انجام تحقیق توصیفی - زمینه یابی است. برای تحقق بخشیدن به اهداف پژوهش دو فرضیه مطرح، و اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. همچنین برای آزمون فرضیات تحقیق روش آماری t تک متغیره مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین مشوقهای مالیاتی و میزان سرمایه گذاری در منطقه رابطه معناداری وجود دارد؛ به عبارت دیگر سرمایه گذاران با وجود چنین مشوقهایی موافق بوده و آن را لازم می دانند. اما معتقدند که این مشوقها به تنهایی کافی نبوده و یک سرمایه گذاری بلندمدت مستلزم وجود امکانات قابل دسترس و حمایت بیشتری است.

    کلیدواژگان: پیشرفت، مزایا، مشوق های مالیاتی، سرمایه گذاری
|
  • reza bandarian Pages 5-20

    The purpose of the research and technology is reaching to the needed technological and innovative achievements for improving the technological and innovative capabilities of industries in order to their competitiveness. Thus, wealth creation from research and technology activities, required the commercialization of its achievements. Hence, according to the Iran’s direction toward Software movement and knowledge-based economy development, infrastructure and requirements for commercialization of technological achievements which are products of scientific development and knowledge-based economy will be provided. In this paper, after defining the technology commercialization according to the different views and surveying necessity reasons of technology commercialization in the process of technology development, different kinds of existing models of technology commercialization in each approach will be mentioned. Then, the world leading countries in technology commercialization and their measures are discussed and various models of technology commercialization support are described and analyzed in some of them. Finally, with a national view to the development and commercialization of technology in Iran, the various required supports for commercialization in the country, and especially financial support, and its models will be cited. At the end the key success factors of commercialization at the national level and the required measures that must be done at the national level is described.

    Keywords: Technological Findings Commercialization, Technology Commercialization Model, Technology Commercialization Support Model
  • A Study on Effect of Universitie's Internal Factors on Relation with Industry
    Davoud Feiz*, Ehsan Souri Pages 21-36

    Along with the developments of the late twentieth century a new mission was defined for universities in knowledge-based economic era that bounded the university to “economic development” in addition to education, research and knowledge production. Accordingly, universities are facing a very wide range of stakeholders which small to large government agencies and private firms are included. This has caused universities to modify their structure and function to create a close relationship with industry. For this purpose, basic model of university-industry relations after collecting data were analyzed using PCA. After confirming assumed model by using regression analysis, the relationship between the university and industry factors on ultra market, knowledge-technology market, and entrepreneurship were analyzed. Results of research showed human resources and university infrastructure has positive effect on entrepreneurship and Technology market. Technology and infrastructure of university have effect on ultra market. Finally, the modified model for university and industry in this field of study has presented.

    Keywords: University, Knowledge, Technology Market, Entrepreneurship
  • Farzin Pourteymour Farde Tabrizi*, Laleh Jamshidi Pages 37-52

    The main purpose of this study is to investigate the innovative performance through emerging knowledge based companies in Semnan University Incubator. This is a practical and descriptive correlational study. The participants of this study were 103 managers and supervisors of SME’s in Semnan University Incubator. Wang and Ahmed (2004) questionnaire has been used to measure the innovative performance in these companies. Reliability of the questionnaire was obtained by Cronbach's alpha. In order to assess the construct validity of innovative performance, confirmatory factor analysis were used and one-sample t-test is utilized to examine the variable and its dimensions status. Also Friedman test was used to prioritize of innovative performance dimensions. The results show that the first priority for the firms was product innovation. The process innovation and strategic innovation were the next priorities. As well as market innovation of these firms was ranked in the last because of their emerging.

    Keywords: innovative performance, innovation, Incubator, knowledge based companies
  • Saeed Khayatmoghadam*, Nafise Rastegar Pages 53-66

    With the advent of a new concept in the world economy, as the foundation of the knowledge economy, we have seen an increase in scientific output of universities and research institutes. But what is society to grow and promote the further use of the results and provide economic value of their and the overall commercialization of this data. Numerous studies both inside and outside the country to identify barriers and challenges to commercialization of knowledge is done. But the study notes the commercialization process is accelerated notable approaches have been taken. The main objective of this study was "Identify facilitators commercialization of knowledge in the field of humanities at the , Islamic Azad University of Mashhad". The society of this study consisted of 290 individuals, which is the field of humanities scholars using Cochran formula, 127 subjects were studied. The The data collection tool was questionnaire and analysis with IBM SPSS 21.0 software using the Friedman test was performed. With the implementation of the Delphi method, 29 items were identified as facilitators of knowledge commercialization. Then the items 4 distance overall management solutions, environmental solutions, legal solutions and solutions to structural classification and based on the questionnaire of researcher made with 95% reliability was distributed to of the population. Analysis results indicate that structural solutions in the areas of Humanities in Islamic Azad University of Mashhad are in worse condition than the other alternatives and management and environmental solutions jointly in second place and third place are legal solutions. Finally, based on the research results are presented proposals .to remedy the situation.

    Keywords: Facilitator, Commercialization of knowledge, Humanities, Azad University of Mashhad
  • sadegh maleki Pages 67-78

    The aim of this research is analyzing the skill training needs of the east Azerbaijan based on land-use planning in industry sections. This is a descriptive survey research. The statistical population of this research consists of managers, planners and experts involved in industry sections of the east Azerbaijan. At first, 132 training needs have been extracted based on land-use planning. Afterwards, a training needs assessment form has been designed, which it consists of six-answer questions based on Likert's spectrum. The adaptability of these training needs to the labor market needs have been assessed based on expert's opinions. Finally, these skill training needs have been ranked basis on the questionnaire results quantification (based on the Likert's spectrum), and the scores obtained for each educational needs.

    Keywords: training needs assessment, skill trainings, land, use planning, industry sections
  • Sayyid Ali Banihashemi*, Sedigheh Sadat Shafiei Pages 79-88

    One of the major factory in improvement and receiving a favorable investment in every area, is identifying investment potentials of the area and creating the conditions for the correct use of the facilities that are available. The main objective of this study was to investigate the impact of tax incentives on investment in Southern Khorasan Province. The research method is descriptive - survey. Two hypotheses were put forward to realize the objectives of the study , and data were collected using a questionnaire. SPSS software was used for data analysis. The univariant t test statistical method was used to investigate the hypotheses. The results of this study indicate that there is a significant relationship between tax incentives and investment in the region in other words, investors are agree with such incentives and consider them necessary. But incentives alone are not enough and a long-term investment requires opportunities and additional support.

    Keywords: Advancement, Benefits, Tax Incentives, Investment