فهرست مطالب

معرفت کلامی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1394)

نشریه معرفت کلامی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1394)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/01/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا کرمانی صفحه 7
    به تبع جایگاه برجسته آموزه معاد در متون دینی، متفکران مسلمان نیز با هدفی هستی شناسانه و یا به منظور اثبات یا دفاع از تعالیم دینی به بررسی و تحلیل معاد پرداخته اند. در این میان گروهی از متکلمان و فیلسوفان مبتنی بر برخی مبانی، به انحصار معاد در جسمانی یا روحانی معتقد شده اند؛ اما عارفان همگام با بسیاری از متفکران مسلمان این انحصار را کامل ندانستند و معاد را در کیفیت جسمانی و روحانی آن پذیرفتند. عارفان در تبیین و تقریر این دیدگاه عمدتا از متفکران دیگر فاصله می گیرند و مبتنی بر مبانی ای همچون نظام مظهریت، حقیقت انسان، مرگ و معاد با اعتقاد به تفاوت نشئات مختلف قیامت، برای انسان در هنگام حشر لزوما بدن طبیعی عنصری قایل هستند و در مواطن استقراریه بهشت و جهنم، جهنمیان را دارای بدن طبیعی عنصری و بهشتیان را دارای بدنی طبیعی و لطیف می دانند.
    کلیدواژگان: معاد، معاد جسمانی، معاد روحانی، کلام، فلسفه، عرفان
  • ناصرالرضا ضیایی نیا، اکبر فایدئی صفحه 27
    داشتن شناخت صحیح و روشن از حقیقت «روح» و استعمالات آن در قرآن و روایات، کلید فهم بسیاری از اصول و مبانی دین اسلام است. برای رسیدن به فهمی صحیح و روشن از حقیقت «روح» باید استعمالات قرآنی و روایی آن کانون توجه جدی قرار گیرد؛ به ویژه باید نسبت این استعمالات با یکدیگر تبیین شود. بدیهی است که اگر نسبت این استعمالات، اشتراک معنوی باشد، تفسیر ما از حقیقت «روح» کاملا متفاوت با تفسیری خواهد بود که بر اساس «اشتراک لفظی» صورت می گیرد. نوشتار حاضر با توجه به این مسئله، دیدگاه علامه طباطبائی را به عنوان شخصیتی که کانون توجه اندیشمندان اسلامی است، بررسی کرده است. به نظر می رسد با توجه به آثار علامه، نمی توان مبنای مشخصی را درباره نسبت استعمالات قرآنی و روایی «روح» به ایشان نسبت داد. برخی از آثار ایشان صراحت در «اشتراک معنوی» استعمالات «روح» دارند؛ درحالی که ایشان در برخی دیگر از آثار، به اشتراک «لفظی» استعمالات «روح» روی آورد و به «اشتراک لفظی» آنها تصریح می کند. پیامدهای تفسیری این عدم تعیین مبنا، اختلاف دیدگاه علامه در تفسیر آیات مرتبط با استعمالات «روح» است. نوشتار حاضر به روش کتابخانه ای اطلاعات را گردآوری می کند و به صورت توصیفی تحلیلی به ارزیابی آنها می پردازد و در پایان، با بررسی استعمالات قرآنی و روایی «روح»، مبنایی ثابت در این زمینه ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، روح، روح امری، آیات، روایات
  • محمد مصطفایی، یحیی کبیر صفحه 49
    یکی از آموزه های دینی مسلمانان عالم ذر است. ازآنجاکه تعمیق فهم عقاید دینی به منظور قوت بخشی به ایمان و نیز توانمندسازی در مقابل شبهات ضروری است، با بررسی آرای مختلف اندیشمندان مسلمان به این بحث پرداخته شده است. متفکران مسلمان این بحث را از برخی آیات قرآن و نیز روایات وارده اخذ کرده اند. در عالم ذر، انسان به ربوبیت خدا و عبودیت خود شهادت داده است. درباره کیفیت این عالم بحث های فراوانی در گرفت و نظرات مختلفی نیز ارائه شده است. در مجموع هفت نظریه احصا شده که عبارت اند از: حجت بودن ظاهر روایات و روا نداشتن هر گونه تاویل در آن، قول به قدم ارواح بدون بدن، اختصاص عالم ذر به گروهی خاص از انسان ها نه همه آنها، مجاز و تمثیل بودن آیات و روایات وارده، تفسیر این عالم به اخذ پیمان با بیان واقع از طریق وحی و عقل، قول به شیئیت ماهیات و ثبوت معدومات، و تفسیری باطن گرایانه از معنای آیات و روایات مربوط به عالم ذر. بسیاری از این نظرات و اقوال با مشکلاتی همراه اند که به راحتی قابل حل نیستند؛ اما از میان آنها قوی ترین نظر تفسیری است که باطن گرایان بیان داشته اند.
    کلیدواژگان: عالم ذر، عالم میثاق، عهد الست، فطرت، علم حضوری
  • مهدی تراب پور، احمد واعظی صفحه 71
    این تحقیق به بررسی انتقادی مبانی نظریه مشروعیت در اندیشه سیاسی ابن تیمیه پرداخته است، تا با برجسته سازی نقاط ضعف آن بر اساس عقل، کتاب و سنت، به نادرستی دیدگاه وی رهنمون گردد. متاثر بودن برخی از نظام های مدعی حکومت اسلامی در منطقه، از تفکر سلفی گری ابن تیمیه در حوزه مشروعیت سیاسی، اهمیت این تحقیق را دوچندان می سازد. ازاین رو تحقیق حاضر با روشی توصیفی و انتقادی، با تبیین دیدگاه ابن تیمیه در باب مشروعیت سیاسی و مبانی آن، به این رهیافت رسیده که ابن تیمیه به دلیل عدم اتخاذ روش علمی صحیح، نتوانسته است در نظریه پردازی در زمینه مشروعیت سیاسی، موفق عمل کند و پیش فرض هایش دارای اشکالاتی نظیر عدم اعتنا به عقل، عدم فهم معنای صحیح امامت در اسلام، خلط مفاهیم امامت و رسالت و عدم اعتنا به نصوص متواتر، حجیت اجماع و عدالت صحابه است.
    کلیدواژگان: مشروعیت، امامت، اولی الامر، صحابه، ابن تیمیه
  • صفدر الهی راد صفحه 93
    مشروعیت سیاسی یکی از مهم ترین مسائل کلام سیاسی به شمار می آید. در کلام سیاسی اشاعره چند دیدگاه مهم در باب مشروعیت مطرح اند که دیدگاه «نصب الهی» مهم ترین آنها به شمار می رود. همه متکلمان اشعری به این دیدگاه معتقد ند و آن را بر دیگر شیوه های اثبات مشروعیت سیاسی مقدم می دارند. البته در کلام سیاسی اشاعره، دیدگاه «نصب الهی» به معنای ضرورت نصب امام از جانب خدای سبحان نیست؛ بلکه بدین معناست که در صورت وجود چنین نصبی فرد منصوب، از مشروعیت سیاسی برخوردار است. دقیقا همین رویکرد نقطه اختلاف میان اشاعره و امامیه به شمار می آید. مقاله حاضر، با شیوه ای توصیفی و تحلیلی، کوشیده است پس از تبیین دیدگاه «نصب الهی» و ادله اثبات آن، ادله اشاعره بر نفی ضرورت نصب الهی را بررسی کند و با نگاهی ایجابی، ادله عقلی و نقلی را (بر اساس مبانی و متون اهل سنت) در اثبات ضرورت نصب الهی بیان دارد.
    کلیدواژگان: مشروعیت، کلام سیاسی، نصب الهی، اشاعره، امامت، صحابه
  • فائزه برزگر تبریزی، حمیدرضا آیت اللهی صفحه 117
    درک مغالطات و کشف آنها از میان یک متن از موضوعاتی است که آموزش آنها از طریق نظری و صرفا ارائه تعریف، بسیار سخت و حتی نا ممکن به نظر می رسد. از نظر نگارنده در چنین مواردی روشی عملی باید در پیش گرفته شود و آنچه پیش روی است نمونه ای از این رویکرد برای آشنایی خواننده با انواع مغالطات و روش کشف آنهاست. به دلیل جذابیت مباحث مربوط به «تجربه دینی» به ویژه برای علاقه مندان به «فلسفه دین»، اثر عبدالکریم سروش با عنوان «کلام محمد» به عنوان متن مورد بررسی انتخاب، و اصل مقاله به دو بخش تقسیم شده است. در بخش اول سعی بر آن است که مغالطات هر بخش به طور جداگانه شناسایی و بررسی شوند و در بخش دوم مغالطاتی که در کل متن به عنوان یک استدلال یک پارچه به نظر می رسند مطرح می شوند.
    کلیدواژگان: مغالطه، پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم، الهام، وحی، مضمون وحی، صورت وحی، اتحاد با خدا
  • حمید کریمی صفحه 137
    پس از اثبات وجود خدا و جهان آخرت و مواجهه با وجود انسان، پرسشی اساسی رخ می نماید و آن اینکه آیا عقل می تواند مستقلا نسبت به لزوم هدایت الهی داوری کند. پیروان پیامبران الهی تاکنون ادله پرشماری بر ضرورت عقلی ارسال انبیا اقامه کرده اند. یکی از این ادله، ضرورت وحی بر اساس حکمت الهی و محدودیت حس و عقل برای راهیابی به سعادت دنیوی و اخروی است. در مقابل، کسانی درصدد مخالفت برآمده و اشکالاتی را برشمرده اند. هدف از این نوشتار این است که با روشی عقلی و تحلیلی، ضمن نقادی اشکالات پرشماری که به تازگی برخی از مخالفان ضرورت عقلی ارسال انبیا وارد کرده اند، از دلیل مزبور دفاع مجدد صورت گیرد تا معلوم شود هدایت الهی لازم است. یافته های وجدان و عقل بشری برای پاسخ به پرسش های فراوان بشر درباره افعال مختلف و تاثیرات گوناگون آن بر جسم و روح او و دیگر موجودات و عوالم، بسیار محدود و ناقص اند. اخبار وحی به هر انسانی واصل شود مبنای محاجه در محکمه الهی قرار می گیرد وگرنه فقط عقل و فطرت مبنای محاسبه اند.
    کلیدواژگان: ضرورت وحی، لزوم نبی، نبوت، کمال انسان، سعادت انسان، حکمت الهی
  • نمایه الفبایی مقالات و پدیدآورندگان سال پنجم و ششم (شماره های 16 - 12)
    صفحه 157
  • الملخص
    صفحه 161
|
  • Ali Reza Kermani Page 7
    Due to the high position of the doctrine of resurrection in religious texts, Muslim thinkers have investigated and analyzed the question of resurrection from an ontological view or for the purpose of proving or defending the religious doctrines. Resting on creation principles, some theologians and philosophers believe that resurrection is either corporeal or spiritual. But, like most Muslim thinkers, mystics consider this restriction as in complete, and believe in its corporeal and spiritual property. In presenting and expounding this view, mystics keep aloof from other thinkers. They adhere to such principles like the order of manifestation, the reality of man, death and resurrection. In stressing the differences between the variant emanations of Judgment day, they hold that man will not necessarily be resurrected in a natural and elemental body, and that in the dwelling place of Paradise and Hell, the dwellers of Hell have a natural and elemental bodies and the dwellers of Paradise have natural and gentle bodies.
    Keywords: resurrection, corporeal resurrection, spiritual resurrection, theology, philosophy, mysticism
  • Naser Al Reza Ziaei Niya, Akbar Faydei Page 27
    Having close acquaintance with the reality of ''spirit'' and its uses in the Quran and narrations is a key to understanding many of the principles of Islam. In order to have a proper and clear understanding of the reality of spirit, serious attention should be given to its uses in the Quran and narrations, especially with regard to the relationship between the different ways of its use. Naturally, if the relationship between these ways of use is content participation, our interpretation of the reality of spirit will be completely different from the interpretation which is based on ‘’equivocation’’. Hence, the present paper investigates the view of Allamah Tabatabai who has captured Muslim thinkers’ attention. If we examine his works, we may not be able to relate to him any principles about the relationship of the use of spirit in the Quran with that in narrations. Some of his works clearly state that there is equivocation in using the word ’’spirit’’, whereas in some other works, he resorts to the equivocational use of spirit and clearly points to the equivocational use of spirit. The adoption of this unidentified principle leads to the difference in Allamah's views about the interpretation of verses related to spirit. The present paper makes a library-based study and uses a descriptive-analytical method to evaluate it. Finally, investigating the uses of spirit in the Quran and in narrations the paper presents a key principle in this regard.
    Keywords: Allamah Tabatabai, spirit, imperative spirit, verses, narrations
  • Mohammad Mostafai, Yahya Kabir Page 49
    Among the religious doctrines to which Muslims adhere is the world of pre-existence. Deepening people’s understanding of religious beliefs is necessary for their upholding the faith and developing their ability to counter dubious ideas. So, this paper sheds light on the different views of Muslim intellectuals. Muslim intellectuals draw their conclusions from Qur’anic verses and narrations. In the world of pre-existence, man has born testimony to the Lordship of God and to his being God’s servant. The question of the nature of this world has been a subject of inquiry and different ideas have been shown. To sum up, seven theories are proposed. They are: the authoritative character of the appearance of narrations and impermissibility of any interpretation in them, the assumption of precedence of incorporeal souls, exclusivness of the world of pre-existence to especial group of people and not to all of them, the metaphorical and allegorical property of Qur’anic verses and narrations, interpreting this world as taking a covenant and reflecting reality through revelation and intellect, considering quiddities to be objective and non-existents to be positive and esoteric interpretation of the meaning of the Qur’anic verses and the narrations related to the world of pre-existence. Most of these views and statements have problems which cannot be easily solved, but from among them the ocultists’ interpretation is considered as the strongest interpretative view.
    Keywords: the world of pre, existence, the world of the covenant, the covenant of Alast, nature (Fitrah), intuitive knowledge
  • Mahdi Torabpour, Ahmad Vaezi Page 71
    This research presents a through critique of the theoretical principles of legitimacy in Ibn Taimyyah’s political thought. It tries, by resting on intellect, the Qur’an and Sunnah (tradition), to show the unsoundness of his thought. The influence exerted on some so-called Islamic governments in the region by Ibn Taimyyah’s Salafi thought regarding political legitimacy increases the importance of this research. Using a descriptive and critical method and explaining the view of Ibn Taimyyah about political legitimacy and its principles, the present paper concludes that his failing to adopt a reliable scientific method, he has not been successful in theorizing about political legitimacy. His preconceptions have such problems like: inattention to the intellect, lack of understanding of Imamah in Islam, confusing the idea of Imamah with the idea of prophethood and inattention to authoritative widely narrated texts, authority of unanimous agreement and the justice of the Companions of the Prophet.
    Keywords: legitimacy, Imamah, those in authority, the Companions of the Prophet, Ibn Taimyyah
  • Safdar Elahi Rad Page 93
    Political legitimacy is regarded one of the most important issues in political theology. There are several views about legitimacy in the political theology of Asharites, important of which is ‘’divine appointment’’. All Asharite theologians adhere to this view and give it precedence over the other the views about proving political legitimacy. Of course, according to Asharite political theology, the idea of ‘’divine appointment’’ does not correspond to the necessity of appointment Imam by God, rather it indicates that, in case there is such an appointment, the appointed person has political legitimacy. It is over this point that Asharites and Imamites have difference of opinion. Using a descriptive and analytical method, the present paper first explains the view of ‘’divine appointment’’ and proves the evidence supporting it, and then, investigates Asharites’ evidence for rejecting the necessity of ‘’divine appointment’’, and citing evidence from intellectual sciences and transmitted sciences (based on Sunni’s principles and sources) the paper demonstrates the necessity of divine appointment.
    Keywords: legitimacy, political theology, divine appointment, Asharites, Imamah, the Companions of the Prophet
  • Faezeh Barzegar Tabrizi, Hamid Reza Ayatollahi Page 117
    Identifying and discovering the fallacies in a text is among the issues, whose theoretical teaching and definition seem to be very difficult and even impossible. The author holds that in such cases there is a need to make use of a practical method. This paper presents an approach to familiarizing the reader with the various kinds of fallacies and the way of finding them out. Because of the special interest of the debates on ‘’religious experience’’, specially for those who are interested in ‘’ philosophy of religion’’, the work of Abdolkarim Suroosh titled ‘’Kalam-e-Mohammad’’ (Mohammad’s words), has been selected as a subject of study and the discussion is divided into two parts. In the first part it is attempted to identify and expound the fallacies separately. In the second part, the fallacies contained in the whole text are presented in order to come up with a widespread evidence.
    Keywords: fallacy, the Prophet, inspiration, revelation, the contents of revelation, the form of revelation, absorption in God
  • Hamid Karimi Page 137
    When the existence of God, the hereafter and the encounter with human existence are established, a basic question many arise: can we, by resting only on mind, make a decision about the necessity of divine guidance? Until now the followers of divine prophets have provided abundant evidence on the logical necessity of sending prophets. One of their evidence is that the necessity of revelation is based on divine providence and that the role of senses and mind in achieving felicity in this world and in the hereafter is very limited. Conversely, some hold opposing views and raise some objections. Using an analytical method based on reasoning, and criticizing the various objections which are raised by some of those who oppose the idea of the logical necessity of sending prophets, this paper seeks to admit the mentioned evidence again and stress the necessity of divine guidance. The findings of human conscience and mind are so limited and imperfect that they cannot answer man’s questions about the various actions and their different effects on his body and soul and on other creatures and worlds. Any person who is familiar with revelation, will face questioning in the divine court, otherwise man’s mind and nature (Fitrah) will be taken into account.
    Keywords: necessity of revelation_necessity of sending a prophet_prophethood_human perfection_man's felicity_divine providence