فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/01/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد کاویانی آرانی* صفحه 9
    در پژوهش حاضر به روان سنجی از منظر قرآن پرداخته شده بدون اینکه قالب روان سنجی معاصر را با خود حمل کرده و به محضر قرآن ببرد و سوال پژوهش این بوده است که «از آیات قرآن در مورد سنجش روانی چه مفاهیمی برداشت می شود و چه ساختاری می شود به آن داد؟» به این منظور از روش مطالعه و شناسایی آیات مرتبط و بررسی مفهومی آنها و جمع-بندی و ساختار دهی آن به روش متعارف تفسیری قرآن به قرآن استفاده شده است. یافته ها نشان داده که قرآن «خود سنجی» را در دو سطح «هشیار» و «ناهشیار» و «دیگر سنجی»را در دو سطح «بین فردی» و «میدانی» مورد توجه قرار داده است. روان سنجی از دیدگاه قرآن «معیارمرجع» است نه «هنجارمرجع» و در ادامه به تفاوت این دو و محدودیت های آزمون «معیار مرجع» نیز اشاره ای شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، روان سنجی، آزمون، هنجار مرجع، معیار مرجع، خودسنجی، دیگرسنجی، روان شناسی اسلامی
  • علی همت بناری، محمد احسانی* صفحه 33
    هدف نوشتار حاضر دستیابی به روش مناسب در تبدیل معارف کلی قرآن به شاخص های رفتاری تعهد دینی است تا با شناخت فرایند شاخص سازی بتوان گزاره های قرآنی را به رفتارهای کاربردی تبدیل کرد. دو روش برای استخراج شاخص های رفتاری از قرآن کریم در این پژوهش بررسی و به قرآن پژوهان ارائه شده است؛ یکی روش تحلیل مفهومی و دیگری روش استفاده از معیارهای تعیین شاخص. این دو روش از روش های کیفی است که مفاهیم قرآن را به رفتارهای قابل مشاهده تغییر می دهد. تحلیل مفهومی روشی است که طی مراحلی به شاخص مورد نظر منتهی می شود. معیارهای تعیین شاخص به دو دسته معیارهای درون متنی و برون متنی تقسیم می شود. هر کدام از این معیارها دارای فروعاتی است که مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رفتار، روش شناسی، شاخص، شاخص ایجابی و سلبی، شاخص رفتاری، شاخص حداکثری
  • سید حمید جزایری*، عبدالباسط سعدالله صفحه 63
    مبحث علم و دین یکی از چالش برانگیزترین مباحث از گذشته تا حال بوده است و دانشمندان بسیاری در حوزه های گوناگون و با رویکردهای متفاوت نسبت به آن اظهار نظر کرده اند؛ لذا تنقیح و تعیین نسبت میان علم و دین که به مناسبات بعدی هر دو در حوزه تولید علم دینی تاثیر شگرفی می گذارد، ضروری می نماید. حضرت آیت الله جوادی آملی به فراخور این نیاز و ضرورت، در این زمینه نظریه علم دینی ارائه کرده اند که این نوشتار به بررسی، تبیین و پیامدهای آن پرداخته است.
    ایشان پیرامون نسبت رابطه علم و دین معتقدند که این نزاع به وجود آمده، تخیلی و ناشی از کج فهمی و ناصواب این نسبت می باشد و با این اندیشه که دین و عقل هیچ گاه رهاورد همدیگر را نفی نکرده اند، بر آن است که باید علم اعم از تجربی، طبیعی و انسانی (که محصولات عقل تجربی و تجریدی اند) با دین در یک حریم معرفتی مطرح و پردازش شوند. بنابراین تقسیم علم به دینی و غیر دینی اشتباه است و همان گونه که علوم موجود و منصوص در منقولات دینی، مطالعه کتاب تشریع الهی است، علوم دیگر مانند فیزیک و شیمی که به مطالعه صنع الهی می پردازند، مطالعه کتاب تکوین است و دینی می باشند.
    کلیدواژگان: قرآن، علم دینی، قرآن و علوم، جوادی آملی
  • محمدعلی رضایی اصفهانی، محمد امینی تهرانی* صفحه 79
    فلسفه علم تفسیر از جمله علوم نوپدیدی است که مسائل آن و ضرورت ایجاد تشکیل آن، مورد توجه دانشمندان عرصه تفسیر قرار دارد. با مروری در عرصه تاریخی و جغرافیایی ایجاد تفاسیر در میان امت اسلامی و با نگاهی به مسائل فلسفه تفسیر، ضرورت ایجاد این علم و تدوین مسائل آن بیش از پیش ضروری می نماید. در این نوشتار، نویسنده برآن است تا با این نکات به منظور آشنایی با فلسفه تفسیر، به بحث درباره تعریف و ضرورت فلسفه تفسیر، منابع و مسائل آن بپردازد. در ابتدا پس از روشن شدن مفاهیم کلیدی مانند فلسفه تفسیر، کلیاتی درباره این علم نوپا مطرح شده و در ضمن آن به بررسی ضرورت فلسفه تفسیر اشاره شده است. در ادامه برخی از مسائل مهم این علم بیان گردیده است. ضرورت این علم با نگاهی به تاریخ تفسیر، اوضاع جغرافیایی و فهم مسائل آن علم مطرح شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، فلسفه، فلسفه تفسیر، فلسفه مضاف، علم
  • سید مفید حسینی کوهساری، زهرا علیمرادی* صفحه 99
    «عدنان اکتار» با نام مستعار «هارون یحیی» یکی از مشاهیر شناخته شده جریان تفسیر علمی در ترکیه است. وی تمام آیات علمی اعم از معجزه، اشاره و شگفتی را زیر مجموعه اعجاز علمی می داند. در نوشتار حاضر، بعد از بیان زیست شناخت عدنان اکتار، پنج مورد از تفاسیر علمی وی، یعنی وزن ابرها، تناسب باران، ذرات اتم، عدم اختلاط دریاها و حیات میکروسکوپی، که در مورد آنها ادعای اعجاز علمی کرده بررسی و نقد شده است. با توجه به شرایط اعجاز علمی، مواردی از جمله اشاره قرآن به وزن سنگین ابرها و مقدار دقیق باران، اعجاز علمی قرآن به شمار می رود، در حالی که ذرات اتم و حیات میکروسکوپی اعجاز علمی نیست، بلکه شگفتی علمی قرآن به شمار می آید.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر علمی، اعجاز علمی، هارون یحیی، عدنان اکتار
  • محمدحسن صادقی روش* صفحه 115
    عدم توجه به ابعاد معنوی رابطه انسان و محیط، ریشه بسیاری از آلودگی ها و فرایندهای مخربی است که به واسطه فعالیت های مستقیم و غیر مستقیم انسان در عرصه محیط زیست پیش می آید و با وجود راهکارهای علمی و دیدگاه های عملیاتی کنترل و کاهش فرایندهای تخریبی هم چنان شاهد بروز این فعالیت های مخرب در سطح جهان هستیم؛ لذا در این پژوهش با فرض اینکه چگونگی رابطه انسان و محیط نقش موثری در برخورد با محیط می تواند داشته باشد، به تبیین نگرش اسلامی از دیدگاه قرآن که انسان را همراه طبیعت می داند و نگرش غیر دینی که انسان را حاکم بر طبیعت می داند، پرداخته می شود. نتیجه حاصل از تحلیل آیات قرآن نشان داد که اندیشه های فلسفی در فضای غیردینی و جدا از آموزه های دینی، عامل اصلی و ریشه ای تخریب محیط می باشد. این معضل، معلول جهان بینی جدید و نگرش انسان نسبت به خود و طبیعت است؛ نگرشی که ریشه در بنیان های علم جدید و تفکر تجدد گرایانه دارد و به فاصله گرفتن انسان از نگاه معنوی به طبیعت و تجاوز به آن انجامیده است و تا زمانی که ارتباط معنوی با طبیعت ایجاد و اصلاح نشود، نمی توان به حل پایدار و ریشه ای مسائل زیست محیطی امیدورار بود.
    کلیدواژگان: قرآن، محیط زیست، آلودگی محیطی، حفاظت، نگرش غیر دینی، تفکر مادی گرایی
|
  • Muhammad Kawyani Arani* Page 9
    The purpose of the research was to have a look at the psychometrics from Koranic view without concerning the form of modern psychometrics. The research question was: "what concepts can be derived from Koranic verses about psychometrics and what structure can they have?"; thus in this research, the related verses were identified, studied, conceptually analyzed, summarized, and organized with the help of Koran by Koran interpretation. The findings showed that Koran has paid attention to "self-report" in two "conscious" and "unconscious" levels and to "other-report" in two "interpersonal" and "field" levels. From viewpoint of Koran, psychometrics is a "criterion-referenced" not "norm-referenced"; Koran has also mentioned their differences as well as the limits of "criterion-referenced" test.
    Keywords: study of Koran, psychometrics, test, norm, referenced, criterion, referenced, self, report, other, report, Islamic psychology
  • Ali Himmat Banari, Muhammad Ehsani* Page 33
    The current paper aims to gain access to an appropriate method so as to change the Quranic general guidelines into behavioral indices. To the writer, it’s somehow a religious duty to recognize the whole process of indexation and change the Quranic propositions into practical patterns of behavior. The writer, in his paper, has touched two methods of deducing behavioral indices from the Quran. The first method is ‘conceptual analysis’ whereas the second is to ‘utilize criteria to determine indices’. The given two methods are of qualitative nature that turn the Quranic concepts into observational modes of behavior. The first method being called ‘conceptual analysis’, through a process, result information of a behavioral index. The second method is divided into two inter-textual and intra-textual criteria. Each of the aforementioned criteria contains secondary branches that would be dealt with in the paper.
    Keywords: Behavior, Methodology, Index, Positive, Negative Indices, Behavioral Index, Maximum Index
  • Sayyed Hamid Jazaeri*, Abdul Basit Saadullah Page 63
    Since time immemorial, the relationship between religion and science has been and still is one of the most controversial and challenging debates amongst the intellectuals. The scholars of different fields of studies, with varying approaches, have addressed the topic in one way or the other. Now, it is necessary to designate the relationship between science and religion; for it would play an extremely important role in producing religious science. Fortunately, the Grand Ayatollah Javadi Amuli, treated the topic and this paper studies his notion of religious science and its implications. According to him, the very long-lasting dispute between religion and science is a story made up of misunderstandings. Neither science and nor that of religion, he holds, negates one another’s achievements. Thus, all sciences including the empirical, natural and humanities (which are the products of abstract and empirical intellect) should be put and processed within an epistemic framework. Hence, dividing science into different religious and non-religious forms, therefore, seems to be of no value. According to his analysis of the topic, the books containing divinely instructions deal with the legislative book of Allah whereas the books relevant to physics and chemistry address the existential productions of Allah. That being the case, both religious knowledge and empirical sciences, deal with the legislative and existential [creational] books of Allah accordingly.
    Keywords: Javadi Amuli, Religious Science, Intellect, Tradition, the output of intellect, the geometry of religious knowledge, the book of legislation, the book of creation
  • Muhammad Ali Rezaie Isfahani, Muhammad Aminini Tehrani* Page 79
    The philosophy of interpretation of the Quran is one of the newly developed [scientific] disciplines that has drawn the attention of the exegetes and Quranic researchers. Keeping a brief historical and geographical survey of producing exegeses among the Muslim community, it would necessitate us to establish the discipline of ‘the philosophy of interpretation of the Quran’. Thus, the writer sheds light, on definition, necessity and the relevant sources of the newly developed discipline. Finally, he would touch some of the important issues of the discipline as well.
    Keywords: Interpretation, Philosophy, Philosophy of Interpretation, Applied Philosophy, Science
  • Sayyed Mofid Hoseini Kohsari, Zahra Ali Muradi* Page 99
    Adnan Oktar, also nicknamed ‘Harun Yahya’, is a well-known figure in the current of ‘scientific exegesis of the Quran’ in Turkey. To him, the scientific inimitability of the Quran can be demonstrated by verses which signify either scientific miracle or scientific marvel. The paper at hand, after providing a brief biography of Adnan Oktar, examines some five cases where Adnan has claimed to be scientifically miraculous instances in the Quran. The cases he has posited are as following: the weight of clouds, the proportionality of rain, the non-mixture of seas, the particles of atom, and a microscope-like life. Given the conditions of miraculous inimitability of the Quran, the writer concludes, only the first three cases are eligible to be named as examples of ‘scientific miracle’ whereas the last two cases are better to be named as ‘scientific marvels’ of the Quran.
    Keywords: the Quran, scientific miracle, scientific interpret tation, Harun Yahya, Adnan Oktar
  • Muhammad Hasan Sadiqi Ravish* Page 115
    Paying less or no attention to the spiritual aspects of human relationship with the environment is the root cause of many pollutions and environmental disasters. The human direct and indirect destructive activities have led to the environmental major crises. However, there are scientific solutions and pragmatic programs to control or curb the human destructive activities in respect with the environment, but still, we observe environmental damages around the world. The paper at hand tries to elaborate on the relationship of human and environment. According to him, the Islamic perspective, based on the Quran, subscribes to the human’s healthy and friendly relationship with the environment whereas, from a non-religious perspective, one should dominate and exploit the environment as much as possible. Analyzing the Quranic verses, he concludes that if philosophical thoughts are put forth in a non-religious atmosphere and a part from religious guidelines, they can be the root cause of the destruction of the environment. This dilemma arose from the modern man’s worldview and his view of himself and the nature. The view that traces back to the roots of modern science and thought; where human is devoid of a spiritual perspective. Unless the spiritual relationship is not set or reformed with the nature and environment, one can never expect an essential and enduring solution to environmental issues.
    Keywords: The Quran, environment, environmental Pollution, Protection, Non, Religious view, Material thought