فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1394)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • عماد نوبهار، عادل آذر* صفحات 1-22
    همواره ارزیابی عملکرد به عنوان یکی از مسائل حیاتی سازمان ها مطرح بوده است. یک سازمان نیاز دارد تا برای تعیین، تعدیل و ایجاد تغییرات در اهداف بلند مدت و کوتاه مدت خود، عملکرد خود را مورد ارزیابی مستمر قرار دهد. با توجه به نقش کلیدی بانک ها به عنوان یکی از مهم ترین ارکان مالی و اقتصادی در هر جامعه، ارزیابی عملکرد در این نهاد مالی از اهمیت بسزایی برخوردار است.
    در این پژوهش 100 شعبه درجه سه بانک کشاورزی با 36زیر شاخص (7 زیر شاخص نهاده ای و 29 زیر شاخص ستانده ای ) مورد ارزیابی قرار گرفتند و این زیر شاخص ها در قالب 3 نهاده اصلی و 7 ستانده اصلی دسته بندی شدند. در این تحقیق از مدل CCR-O به عنوان مدل اصلی استفاده شده است و برای کاهش تعداد زیر شاخص ها و دست یافتن به شاخص های اصلی ، سه سناریوی میانگین ساده ، میانگین موزون با استفاده از اوزان حاصل از AHP و تحلیل مولفه های اصلی اجرا شده اند و خروجی های این سه سناریو به عنوان ورودی های مدل CCR-O قرار گرفتند . در انتها با استفاده از ضریب پراکندگی ، افزایش قدرت تمییز مدل DEA در هر سه سناریو مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که سناریوی PCA-DEA موجب افزایش بیشتر قدرت تمییز نسبت به دو سناریوی دیگر می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل مولفه های اصلی
  • سیدعلی اکبر افجه، حامد دهقانان، فهیمه مفاخری * صفحات 23-47
    کارکنان دیدگاهی کلی از میزان حمایت سازمان نسبت به خود شکل می دهند و در ازای این حمایت به اهداف سازمان و تحقق آنها توجه می کنند..همچنین توانمند سازی روانشناختی به سازمان امکان انعطاف پذیری بیشتر و پاسخ دهی سریع به تغییرات را می دهد. از طرفی سازمان به کارکنانی نیازمند است که مایل به پا را فراتر نهادن از الزامات رسمی شغلی باشند . با توجه به اهمیت این عوامل در سازمان ها، پژوهش حاضر به بررسی رابطه حمایت سازمانی و توانمندسازی روانشناختی بر عملکرد شغلی با توجه به نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی می پردازد. جامعه آماری این تحقیق،کارکنان شعبات بیمه البرز در شهر تهران است که مجموعا 270 نفر می باشند، که از روش تصادفی ساده استفاده شده و از این جامعه،نمونه مورد نظر از طریق فرمول کوکران،159 نفر بدست آمد.برای گردآوری داده های پژوهش،از پرسشنامه استاندارد چیانگ و سیه(2012) استفاده شد.از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری بر پایه نرم افزار لیزرل برای ارزیابی مدل ساختاری استفاده شد. یافته ها با توجه به نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه ها، حاکی از آن است که رفتار شهروندی سازمانی رابطه بین حمایت سازمانی ادراک شده و توانمندسازی روانشناختی با عملکرد شغلی را میانجی گری می کند و حمایت سازمانی ادراک شده بر عملکرد شغلی تاثیرگذار است،اما تاثیر آن بر رفتارشهروندی سازمانی در این پژوهش رد شد.همچنین توانمندسازی روانشناختی هم بر عملکرد شغلی و هم بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیرگذار می باشد و رفتار شهروندی سازمانی نیز بر عملکرد شغلی تاثیر گذار می باشد.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، توانمندسازی روانشناختی، رفتارشهروندی سازمانی، عملکرد شغلی، شرکت بیمه البرز
  • علمی پژوهشی
  • سید یعقوب حسینی *، شیما میرزایی، ارسلان نیک پسند صفحات 49-69
    هدف از انجام پژوهش حاضر ارائه مدلی جهت شناسایی ابعاد پدیده شک سازمانی می باشد. در این پژوهش از روش پژوهش کیفی داده بنیاد استفاده شده است. در راستای استفاده از این روش مصاحبه هایی ساختارمند با استفاده از نمونه گیری غیراحتمالی دردسترس با کارکنان شرکت های خصوصی انجام شد. تعداد نمونه تا زمانی ادامه پیدا کرد که پاسخ مصاحبه ها به مرحله اشباع رسید (24 مصاحبه). بعد از اجرای روش داده بنیاد که شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی می شد، علل و پیامدهای پدیده شک سازمانی شناسایی شدند. علل در دو حوزه مرتبط با مدیریت (به ترتیب شامل سبک مدیریت، ویژگی های شخصیتی مدیر، فرآیندهای مدیریت منابع انسانی و سیستم ارزیابی عملکرد) و در حوزه مرتبط با سازمان (شامل بدبینی سازمانی، عدالت سازمانی و جو سازمانی)دسته بندی شدند. پیامدهای شک سازمانی نیز در دو حوزه فردی و سازمانی تقسیم بندی شد. اثرات کوتاه مدت فردی با متغیرهایی به مانند بی تفاوتی سازمانی، بی انگیزگی، تمایل کم به مشارکت، استرس شغلی و فرسودگی شغلی و اثرات بلندمدت فردی با متغیرهایی به مانند بهره وری پایین فردی، کارشکنی و خرابکاری سازمانی، کیفیت پایین تعامل برون سازمانی، رضایت از زندگی و ناامیدی سازمانی دسته بندی شدند. پیامدهای شک سازمانی در سازمان نیز منجر به تاثیرات بلندمدتی چون بهره وری پایین سازمانی خواهد شد که یکی از عوامل کلیدی در سازمانها است.
    کلیدواژگان: شک سازمانی، تئوری داده بنیاد، کدگذاری باز، کدگذاری محوری، کدگذاری انتخابی
  • رضا سپهوند، علی شریعت نژاد *، محسن عارف نژاد صفحات 71-96
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر سرمایه فکری و استراتژی های مدیریت دانش با اثر تعدیلی چابکی سازمان است. با توجه به استفاده از نتایج پژوهش در عمل این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش با استفاده از اطلاعاتی که در اختیار محقق قرار گرفت، شامل450 نفر از کارکنان دانشگاه لرستان بوده است. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که حجم نمونه برابر با 208 بدست آمد. روش نمونه گیری در این تحقیق به صورت تصادفی ساده بوده است. ابزار پژوهش پرسشنامه های استاندارد بوده که روایی آن از روش اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید گردید. در این پژوهش برای بررسی و آزمون فرضیه ها از رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS 18 استفاده می شود. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در سطح اطمینان 95% فناوری اطلاعات تاثیر مثبت و معنا داری بر چابکی سازمانی، سرمایه فکری و استراتژی های مدیریت دانش در دانشگاه لرستان دارد. از طرف دیگر با توجه به نقش تعدیل گری چابکی سازمانی در پژوهش حاضر، می توان گفت که چابکی سازمانی تاثیر مثبت و معنا داری بر سرمایه فکری و استراتژی های مدیریت دانش دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، سرمایه فکری، استراتژی های مدیریت دانش، چابکی سازمانی
  • سید رضا سید جوادین، مرجان فیاضی، حسین بلوچی * صفحات 97-124
    پژوهش حاضر به بررسی همبستگی کانونی بین مولفه های تعهد سازمانی یعنی متغیرهای x شامل تعهد عاطفی، هنجاری و مستمر و مولفه های کیفیت خدمات ارائه شده به کارکنان یعنی متغیر y شامل پاسخگویی، اعتماد، اطمینان، همدلی و حفظ ظاهر جهت تعیین هم تغییری بین دو مجموعه متغیر انجام گرفته است، تا بتوان الگوی مناسب روابط بین مجموعه متغیرهای کانونی کیفیت خدمات تعیین گردد و امکان استفاده از ضریب هم بستگی کانونی برای ارائه روش پیش بینی تغییر وضعیت کیفیت خدمات فراهم گردد. به این منظور با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه در بین کارکنان باجه شعب بانک انصار شهر تهران با استفاده از نمونه گیری تصادفی 320 نفر انتخاب گردیدند. اطلاعات با استفاده از نرم افزار لیزرل وspss تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از همبستگی کانونی نشان داد که ترکیب خطی مناسبی بین تعهد سازمانی کارکنان و کیفیت خدمات ارائه شده توسط آنان وجود دارد. تعهد عاطفی و هنجاری رابطه مستقیم و تعهد مستمر رابطه عکس با مولفه های کیفیت خدمات را دارا می باشند. هم چنین تعهد هنجاری و همدلی داشتن در مقایسه با سایر متغیرهای کانونی بیشترین نقش را در ایجاد اولین ضریب همبستگی کانونی داشته اند. تعهد عاطفی و هنجاری رابطه مستقیم و تعهد مستمر رابطه عکس با مولفه های کیفیت خدمات را دارا می باشند. هم چنین تعهد هنجاری و همدلی داشتن در مقایسه با سایر متغیرهای کانونی بیشترین نقش را در ایجاد اولین ضریب همبستگی کانونی داشته اند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان، ضریب همبستگی کانونی
  • لطف الله فروزنده دهکردی، امنه کیارزم صفحات 125-152
    اخلاق از مهمترین مباحث دینی است. برای ساختن یک جامعه بر اساس ارزش های اخلاق و اسلامی، ضروری است که آموزه های اخلاقی به همه ارکان آن جامعه نفوذ نماید.همچنین یکی از مهمترین موضوعات در عصر جدید مدیریت سازمان ها، نهادینه سازی اخلاق در سازمان ها می باشد. این تحقیق با هدف شناسایی عوامل سازمانی موثر بر نهادینه سازی اخلاق در سازمان انجام گرفته است. بدین منظور از روش کتابخانه ای و بررسی ادبیات موجود استفاده شد و در مرحله بعد با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری روابط بین شاخص های موثر بر نهادینه سازی اخلاق در سازمان تعریف شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که مدل بدست آمده شامل 7 عامل فرهنگ سازمانی، نظام ارزیابی عملکرد، نظام گزینشی، نظام آموزشی، حمایت مدیریت، توجه به قرارداد روانشناختی و منشور اخلاقی می باشد. که در این میان ایجاد منشور اخلاقی به دلیل توان نفوذ بالا و وابستگی کم در سازمان نقش بنیادین دارد و بعد از آن، نظام گزینشی، نظام آموزشی، حمایت مدیریت و توجه به قرارداد روانشناختی افراد بیشترین قدرت نفوذ و توان پیشران را در دیگر عوامل دارند و همچنین وابستگی کمتری به دیگر عوامل دارند، لذا لازم است جهت نهادینه سازی اخلاق در سازمان بیشترین توجه به آنها مبذول گردد. همچنین نظام ارزیابی عملکرد در سطح سوم مدل جای گرفته و در نهایت فرهنگ سازمانی در سطح چهارم با کمترین توان نفوذ و بیشترین وابستگی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، نهادینه سازی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • احمد قربان پور*، قدرت الله طلایی، مریم پناهی صفحات 153-168
    در عصر حاضر یکی از چالش های بزرگ برنامه ریزان و مدیران در حوزه خدمات بانکی، شناخت مشتریان، ایجاد تمایز بین گروه های مختلف مشتریان می باشد. بدیهی است استفاده از الگوی مناسب به بانک این فرصت را می دهد که پیشنهادات ارزشمند خود را متناسب با نیازها و خواسته های بخشهای هدف گیری شده طراحی و ارائه نموده و در نتیجه عملکرد بانک از منظرهای مختلف بهبود یابد. هدف این مطالعه بکارگیری مدل مناسبی جهت خوشه-بندی مشتریان بر اساس شاخص هایی مانند تازگی، تعداد تراکنش ،و عامل مالی می باشد. در این مقاله جهت خوشه بندی داده ها از تلفیق الگوریتم ژنتیک با سی میانگین فازی جهت غلبه بر مشکلاتی مانند حساس بودن به مقدار اولیه و گرفتار شدن در دام بهینه محلی استفاده گردیده است. جامعه آماری این پژوهش، متشکل از مشتریان شعب بانک رفاه شهر تهران می باشد. همچنین از روش نمونه گیری تصادفی ساده جهت اخذ نمونه استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مشتریان متعلق به خوشه اول بدلیل دارا بودن عملکردی بالا در شاخص های «تازگی»،«تعداد تراکنش»، و«عامل مالی» جزء مشتریان وفادار و مشتریان خوشه دوم بخاطر دارا بودن عملکردی پایین در شاخص «تازگی»، عملکرد متوسط در شاخص «تعداد تراکنش»،و عملکردی بالا در شاخص«عامل مالی» جزء مشتریان رویگردان از بانک می باشند. لذا پیشنهاد می گردد که با توجه به موارد فوق راهکارهای اجرایی را اتخاذ نمایند
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، الگوریتم سی میانگین فازی، خوشه بندی مشتریان، شعب بانک رفاه
|
  • Emad Nobahar, Adel Azar* Pages 1-22
    Performance evaluation has always been considered as one of the critical issues in any organization . In order to identify, adjust and apply the changes in their short-term and long-term goals, Every organization needs to evaluate its performance continuously. Considering the key role of banks as one of the most important financial and economic pillars of any society, it is important to evaluate the performance of these financial institutions.
    In this study , 100 third degree branches of Agri-culture Bank with 36 sub-indicators (7 inputs and 29 outputs) were evaluated and these 36 sub-indicators were clustered in 3 inputs and 7 outputs . In this research , CCR-O model is used as the main model and to reduce the number of sub-indicators and obtain main-indicators three scenarios were performed ( simple average , weighted average by using weights of AHP and Principle Component Analysis(PCA)) and outputs of these three scenarios were used as CCR-O inputs. Finally, the increase of discrimination power in all three scenarios was examined by using coefficient of variation and it was understood that discrimination power in PCA-DEA scenario increased more than other two scenarios.
    Keywords: Performance Evaluation, Data Envelopment Analysis, Principle Component Analysis
  • Akbar Afjeh, Hamed Dehghanan, Fahimeh Mafakheri* Pages 23-47
    Staff to form an overview of the your organization's support and in return for this support Attention to organizational goals and their realization.And their psychological empowerment allow organizations to be more flexibility and make rapid response to changes. On the other hand Organizations need employees who are willing to step beyond the formal requirements of the job . Hence because of the importance of these factors, the present study examines the relationship between psychological empowerment on job performance, with attention to organizational citizenship behavior as a mediator.
    Statistical population of the survey are employees of Alborz Insurance Branches in Tehran that are a total of 270 people, the simple random sampling was used in this population sample through Cochran formula, and a sample of 159 people was selected. To Collect research data , a standard questionnaire of Chiang and Hsieh (2012) was used. Confirmatory factor analysis and structural equation modeling based on Lisrel was used to assess the structural model. Results According to the results of testing hypotheses suggest that OCB mediate the relationship between psychological empowerment and job performance and perceived organizational support has effect on job performance but this effect was not accepted on OCB. Also, psychological empowerment has effect on job performance and OCB and OCB has effect on job performance.
    Keywords: psychological empowerment, organizational citizenship behavior, job performance, Alborz Insurance Company
  • Yaghub Hossini*, Shima Mirzaei, Arsalan Nikpasand Pages 49-69
    The main purpose of this research is to reach a model for identification of organizational skepticism and its concepts. The method that has been used in this research is grounded theory. Regarding this research available non probable sampling method has been used and structural interviews have been performed from employees of private companies. Sampling continued until saturation point in answers has been reached (24 interviews). After using this method including open and axial and selecting coding, causes and consequences of organizational skepticism have been identified. These causes in two fields have been investigated. First organizational management (management style and personal characteristics of manager and human resource management process and activities and Performance evaluation system) and Second Organization related fields (organizational cynicism, organizational justice and organizational climate). Consequences of organizational skepticism also have been investigated in two fields of individual and organizational. Short-term effects of individual variables such as organizational indifference, Amotivationa, lack of willingness to participate, job stress and burnout and long-term effects of individual variables such as low productivity of individual, corporate sabotage, poor quality of external engagement, life satisfaction and organizational frustration were classified. These consequences has also led to a long-term impact on organizational outcomes such as low productivity of the organization.
    Keywords: organizational skepticism, grounded theory, open coding, axial coding, selecting coding
  • Reza Sepahvand, Ali Shariatnejad*, Mohsen Arefnejad Pages 71-96
    The aim of this article was the effect of Information technology on Intellectual capital and Knowledge management strategies. The research objective was applied and the research type was analytical survey. The statistical population with attention to information that provided with the aresearcher, was made up of over of 450 employee who work in Lorestan university. People the sample size was 208 people which were obtained using random sampling - stratification. The validity of questionnaire was proved using content validity method and their reliability using Cronbach's alpha. In this article to test hypothesis and conceptual model structural equation approach and Amos 18 software were used. The result show that The information technology has effect on intellectual capital and knowledge management strategies and organizational agility. In addition the organizational agility has effect on on intellectual capital and knowledge management strategies in Lorestan university. In addition the organizational agility has effect on on intellectual capital and knowledge management strategies in Lorestan university.
    Keywords: Information technology, Intellectual capital, Knowledge management strategies, Organizational agility
  • Reza Sayed Javadien, Marjan Fayazi, Hossin Balogi* Pages 97-124
    The perpuse of this study is to examination the correlation between the canonical variables x component of organizational commitment, include( affective commitment, normative and continuous variable) and y components of the quality of services provided to employees, including (responsibility, reliability, trusting, empathy, tangibility) to determine the two sets of change variable is taken to be a suitable model to determine the relationship between service quality and the use of canonical variables of canonical correlation coefficient prediction method for providing quality of service to be provided status change. firstly the theoretical model and the theories between the variables were developed and for surveying the research theories the structural equation was used. ansar bank counter staves of tehran city are the statistical population. for this research, Therefore, 320 persons is picked based on the morgan table were selected using random sampling. A questionnaire was used to collect the data, whose reliability and validity is assessed by Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis. Results of canonical correlation showed a good linear combination between organizational commitment and service quality offered by them there. Affective and normative commitment has direct relation with quality components hold, and continuance commitment correlated inversely with quality components hold. Normative commitment and empathy as well as a comparison with other canonical variables have the greatest role in creating the first canonical correlation coefficient.
    Keywords: organizational commitment, quality of service to customers, canonical correlation coefficient Industry
  • Lotfolah Forozandeh, Ameneh Kiarazm* Pages 125-152
    Ethics is the most important religious discussions. To build a society based on Islamic and ethics values is essential to penetrate the moral all levels of the society. One of the most important issues in modern organizations management is institutionalizing ethics in organizations. This study is done to identify factors influencing the institutionalization of organizational ethics in organizations. For this purpose, the literature review were used and then using interpretive structural modeling for defining relationships between affecting factors institutionalizing ethics in organizations. The results show that the model includes seven factors: culture, code of ethics, selective system, educational system, performance evaluation system, management support and individual's psychological contract. Create a code of ethics have a fundamental role because of high driving power and low dependency. After that, selective system, educational system, management support and individual's psychological contract to be high driving power of other factors and are also less dependent on other factors. The performance evaluation system is the third level and culture is located at the fourth level because of having lowest driving power and highest dependency.
    Keywords: Ethics, Institutional, Interpretive Structural Modeling
  • Ahmad Ghorbanpour*, Ghodratolah Tallai, Maryam Panahi Pages 153-168
    Today, one of the major challenges that planners and managers are grappling with in the field of banking services is customer recognition, and distinction between different groups of customers. It is obvious that the use of appropriate model gives the bank the opportunity that fits your valuable suggestions along with demands for targeted sectors and provides design and thus improves bank performance from different perspectives. The aim of this study is using and appropriate model for clustering customers based on indexes including novelty, number of transaction and financial factors. In this paper, for clustering data, the genetic algorithm combining with fuzzy C-means is used to overcome problems such as being sensitive to the initial value and getting trapped in the local optimum. The simple random sampling method is used to obtain the sample. The findings show that the first cluster of customers due to its high performance in "novelty", "number of transaction" and "financial factors" index are loyal customers and the second cluster of customers because of low performance in "novelty" index, mean performance in "number of transaction" index and high performance in "financial factors" are among those customers who are turning away from bank.
    Keywords: Genetic Algorithm, Fuzzy C, means algorithm, Customer clustering, Branches of Refah bank