فهرست مطالب

Medical Education Development - Volume:9 Issue: 21, 2016

Journal of Medical Education Development
Volume:9 Issue: 21, 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • لیلا شهرزادی، حسن اشرفی ریزی صفحات 1-4
  • سکینه محبی امین، آنوش آذر فر، مهدی ربیعی، زهرا بدیعی، یلدا روانشاد، هاجر حیدرزاده، سحر صفری مرجان صفحات 5-15
    مقدمه
    مراکز آموزشی علاوه بر تحقق اهداف از پیش تعیین شده، اهداف دیگری را نیز محقق می نمایند که جزء برنامه درسی پنهان می باشد. هدف کلی این پژوهش شناسائی عوامل موثر بر برنامه درسی پنهان گروه بیماری های کودکان است.
    روش ها
    این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی می باشد. گردآوری اطلاعات با پرسشنامه محقق ساخته انجام پذیرفت که مشتمل بر 4 مولفه و 20 سوال بسته پاسخ می باشد. مطالعه به صورت تمام شماری بر روی تمامی کارآموزان گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد (130 کارآموز) در سال تحصیلی 93-92 انجام شد. پایائی پرسشنامه 87/0 می باشد. روایی صوری پرسشنامه توسط تعدادی از استادان پزشکی و علوم تربیتی مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با شاخص های آماری توصیفی مانند فراوانی، میانگین و آزمون تی تک نمونه ای انجام گرفت.
    نتایج
    پژوهش حاضر نشان داد مولفه باورها و ارزشها، مولفه ارتباطات و مولفه قوانین و مقررات در وضعیت مطلوبی قرار دارد. اما مولفه ساختار فیزیکی و ظاهری بخش در وضعیت نامطلوب قرار دارد. ارتباط میان پرسنل و دانشجویان، مقررات مربوط به کشیک و روش های ارزشیابی دانشجویان در بخش و تعداد تخت های بخش و تصاویر و تزئینات نصب شده برای کودکان در وضعیت متوسطی قرار دارد. همچنین تفاوت معناداری بین دیدگاه دانشجویان پسر و دختر درخصوص وضعیت برنامه درسی پنهان گروه کودکان ملاحظه نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که به طور کلی وضعیت برنامه درسی پنهان گروه بیماری های کودکان مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، گروه بیماری های کودکان، کارآموزان
  • عباس ثابت مهارلویی، عابدین افتخاری، علیرضا هاشمی، احسان رکنی صفحات 16-25
    زمینه و هدف
    انگیزش یکی از ابزارهای مهم در القای افراد برای تولید نتیجه موثر و کارآمد و اجرای موفقیت آمیز برنامه های پیش بینی شده است . دانشگاه به اساتید با انگیزه، به عنوان یکی از ارکان تعلیم و تربیت نیاز دارند تا در آموزش دانشجویان جامعه موثر واقع شوند در ابن راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین بررسی عوامل سازمانی موثر بر ایجاد انگیزش شغلی در بین اعضای هیات علمی صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی، و از منظر گردآوری اطلاعات و داده ها از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز می با شد که از این میان 210 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. . ابزار گردآوری اطلاعات، تلفیقی از پنج پرسشنامه بسته و استاندارد می باشد امتیازدهی پرسشنامه به صورت لیکرت 5گزینه ای بود. داده ها با بهره گیری از نرم افزا (lisrel8.5) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تمامی متغیرهای موثر بر انگیزش شغلی اعضای هیات علمی در قالب مدل مفهومی تحقیق مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت مدل مفهومی با شاخص های نکوی برازش مورد بررسی و تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    در انگیزش شغلی اعضای هیات علمی متغیر های بسیاری تاثیر گذارند که تعدادی از آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد که رضایت شغلی و حمایت مدیران به ترتیب بیشترین اثر را یر متغیر ملاک یعنی انگیزش شغلی دار می باشند.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، رضایت شغلی، درگیری شغلی، اعضای هیات علمی، تحلیل مسیر
  • بهرام حاجی کریم، سمیرا مختاری، محمدمسعود وکیلی، سعیده مظلوم زاده صفحات 26-36
    زمینه و هدف
    در حوزه دانش پزشکی رایج ترین گونه تظاهر پژوهش، انجام پایان نامه های دانشجویی است. تدوین یک پایان نامه با اصول نگارش صحیح پایه های تحقیق و پژوهش را مستحکم تر می سازد. این مطالعه با هدف تعیین رعایت اصول نگارش و میزان کاربرد نتایج پایان نامه های دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی زنجان درسالهای 1386 تا 1390 انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی کلیه پایان نامه های مقطع پزشکی عمومی دفاع شده در سالهای 86 تا90 با استفاده از چک لیست طراحی شده از جهت رعایت اصول نگارش مورد ارزیابی و امتیازدهی قرار گرفتند. اطلاعات بااستفادهاز جداول توزیع فراوانی،شاخص های مرکزی و پراکندگی و انجام آزمون های آماری ANOVA ، T- test ، و chi-square در نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل آماری قرارگرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار امتیاز کل پایان نامه ها 93/5 ± 16/80 و حداکثر و حداقل آن به ترتیب 5/91 و 52 بوده است. از نظر کیفیت نگارش، 134 (9/85%) از پایان نامه ها دارای کیفیت خوب بوده و 21 (5/13%) کیفیت متوسط و 1 (6/0) کیفیت ضعیف داشتند. بالاترین کیفیت نگارش مربوط به بخش منابع (7/89%) و پایین ترین مربوط به قسمت بحث (9/19) بود. امتیاز کل پایان نامه ها در دو گروه آموزشی پایه و بالینی اختلاف معناداری نشان داد (003/ 0 P= ). 6/68% از پایان نامه ها دارای نتایج کاربردی بودند و بین کاربردی بودن نتایج پایان نامه و انتشار مقاله ارتباط وجود داشت (009/ 0 P= ).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از لحاظ میزان رعایت اصول نگارش صحیح پایان نامه درصد بالایی از پایان نامه ها کیفیت خوبی داشتند. از نظر نگارش بخش های مختلف پایان نامه، قسمت منابع کیفیت بالاتر و قسمت بحث و نتیجه گیری کیفیت پایین تری داشتند. لذا پیشنهاد می شود که کارگاه هایی جهت آموزش نگارش صحیح پایان نامه به ویژه در قسمت بحث و نتیجه گیری و آموزش مقاله نویسی برای دانشجویان برگزار شود.
    کلیدواژگان: اصول نگارش، پایان نامه پزشکی، زنجان
  • عباس رجایی آذرخوارانی، سعید رجایی پور، رضا هویدا صفحات 37-46
    زمینه و هدف
    امروزه مراکز آموزش عالی خصوصا دانشگاه ها از مهمترین سازمان های دانش محور محسوب می شوند ، به طوریکه ارتقاء رفتار تسهیم دانش در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه موجب افزودن ذخیره دانشی در داخل حافظه سازمانی می گردد . لذا ، پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی میزان رفتار تسهیم دانش اعضای هیئت علمی دانشگاه های منتخب اصفهان انجام شده است .
    روش بررسی
    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بود . جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه های اصفهان ، علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان جمعا به تعداد 1472 نفر می باشد . که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی متناسب با حجم ، تعداد 177 نفر انتخاب شدند . ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه تسهیم دانش با 10 سوال با مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود . روایی پرسشنامه به صورت محتوایی ، صوری و سازه مورد تایید قرار گرفت و ضرایب پایایی آنها با استفاده از آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه گردید . داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری 16 SPSS و 18 Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .
    یافته ها
    نتایج نشان داد تفاوت معنادار و مثبتی بین میانگین رفتار تسهیم دانش اعضای هیئت علمی دانشگاه های منتخب اصفهان بر حسب جنس ، مرتبه علمی ، سنوات خدمت و دانشگاه محل خدمت وجود دارد .
    نتیجه گیری
    با استقرار فرهنگ تسهیم دانش در دانشگاه می توان رفتار تسهیم دانش را بین اساتید ، دانشجویان و هم چنین بین اعضای هیئت علمی ارتقاء داد .
    کلیدواژگان: رفتار تسهیم دانش، اعضای هیئت علمی، دانشگاه
  • مهدی روحی، ایمان جهانیان، همت قلی نیا، حمید عباس زاده صفحات 47-52
    مقدمه
    هم اکنون درس پاتولوژی ازطریق کلاس برگزارمی شود.آموزش سنتی جوابگوی نیازهای عصرحاضرنیست.آموزش الکترونیک (Elearning) تحت وب یکی از روش های نوین آموزشی است. از طرفی آموزش الکترونیک معایبی نیز دارد.آموزش ترکیبی، ترکیبی ازآموزش سنتی والکترونیک می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر دو روش آموزش سنتی و ترکیبی بر یادگیری درس پاتولوژی دهان عملی می باشد.
    روش ها
    یک وبلاگ مشتمل برقسمتی از محتوای درس پاتولوژی دهان عملی طراحی شد. دانشجویان رشته دندانپزشکی مشتمل بر 30 نفر به دو گروه مساوی تقسیم شدند. یک گروه قبل از حضور در کلاس ،مطالب را از وبلاگ مطالعه نمودند. قبل از آموزش سنتی، ارزشیابی آموزش الکترونیک انجام شد. سپس برای هر دو گروه تدریس در کلاس صورت گرفت .پس از مدتی ارزشیابی آموزش ترکیبی و سنتی دو گروه انجام شد. در مرحله بعد، جای دو گروه با یکدیگر تغییر نمود، ضمن اینکه محتوای مطالب نیز تغییر یافت و همانند مرحله اول، ارزشیابی آموزش الکترونیک، ترکیبی و سنتی دو گروه صورت گرفت . داده های حاصل از ارزشیابی وارد نرم افزار آماری گردیده وتاثیرآموزش الکترونیک، سنتی و ترکیبی بر یادگیری دانشجویان مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین میانگین نمرات آموزش سنتی و الکترونیک (Pvalue=0.033) و بین میانگین نمرات آموزش سنتی و ترکیبی (Pvalue=0.007) اختلاف معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری نمود که از آموزش تحت وب می توان به عنوان شیوه آموزشی مکمل در کنار آموزش سنتی برای تاثیرگذاری بیشتر بر یادگیری دانشجویان بهره جست و حتی می تواند جایگزین آموزش حضوری شود.
    کلیدواژگان: آموزش سنتی، آموزش ترکیبی، یادگیری الکترونیک، پاتولوژی دهان، دانشجویان دندانپزشکی
  • گیتی کریم خانلویی، الدوز سهیلی، مریم احدیان صفحات 53-60
    زمینه و هدف
    امروزه در سراسر دنیا شاهد افزایش روز افزون تعداد موسساتی هستیم که ارائه دهنده روش های آموزشی جدید از جمله روش های مجازی یا ترکیبی می باشند(1). حال با این افزایش ، این مساله مطرح می شود که آیا استفاده از تکنولوژی در محیط آموزشی بر روی عملکرد دانشجویان تاثیرگذار است وآیا استفاده از این فناوری منجر به موفقیت می شود .
    روش بررسی
    به منظور مقایسه تاثیر سه روش آموزشی سنتی، مجازی و ترکیبی بر روی عملکرد دانشجویان رشته پزشکی و داروسازی در درس زبان انگلیسی با اهداف ویژه( ESP)،61 نفر دانشجوی رشته پزشکی و 33 نفر دانشجوی رشته داروسازی دانشگاه علوم پزشکی زنجان انتخاب شدند.دانشجویان هر دو رشته به طور تصادفی به سه گروه با سه روش یادگیری سنتی، مجازی و ترکیبی تقسیم شدند.در این تحقیق تاثیر جنسیت و رشته تحصیلی برروی عملکرد دانشجویان نیز بررسی شد.
    یافته ها
    طبق آمار به دست آمده دانشجویان هر سه گروه در پس آزمون نمرات بهتری نسبت به پیش آزمون داشته اند.. دانشجویان گروه یادگیری به روش سنتی در امتحان پایان ترم عملکرد بهتری نسبت به دو گروه یادگیری به روش مجازی و ترکیبی داشته اند. دو عامل جنسیت ورشته تحصیلی تاثیری بر عملکرد دانشجویان نداشتند.
    نتیجه گیری
    تفاوت معنی دار بین نمرات امتحان پایان ترم دانشجویان گروه یادگیری به روش سنتی و دانشجویان یادگیری به روش مجازی حاکی از این امر است که یادگیری به روش سنتی موثرترین روش و دو روش ترکیبی و مجازی به ترتیب دومین و سومین روش موثر در عملکرد دانشجویان میباشند.
    کلیدواژگان: یادگیری سنتی، یادگیری مجازی، یادگیری ترکیبی، عملکرد، ESP
  • اکرم ثناگو صفحات 61-72
    «هوش هیجانی» دیدگاه جدیدی درباره پیش بینی عوامل موثر بر موفقیت افراددرجامعه را فراهم میسازد. «هوش عمومی» دربهترین شرایط، تنهاعامل20درصدازموفقیت های زندگی است. 80 درصد موفقیت ها به عوامل دیگر از جمله هوش هیجانی وابسته است. درنظام آموزشی ما، این مشکل وجودداردکه برهوش شناختی تاکید و هوش هیجانی که بی اندازه درسرنوشت افراد اهمیت دارند، نادیده گرفته می شود.لذا این مطالعه به مقایسه هوش هیجانی دانشجویان استعداددرخشان وغیراستعداددرخشان می پردازد.
    روش تحقیق : پژوهش مقطعی مقایسه ای بارویکردتحلیلی دوگروهی بوده و بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان درسال 1393 انجام شد. نمونه گیری ترکیبی که152دانشجو (41دانشجوی استعداددرخشان و111دانشجوی غیراستعداد درخشان) واردمطالعه شدند. ابزارجمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه133سوالی هوش هیجانی هنجاریابی شده بار-ان ومشخصات دموگرافیک وتحصیلی دانشجویان بوده، جهت تجزیه وتحلیل داده ها ازآزمون AnovaوTtest وآزمون ناپارامتری Kruskal Wallis استفاده گردید.
    یافته ها
    بیانگرآنست که میانگین هوش هیجانی دانشجویان استعداددرخشان77/103ودردانشجویان غیراستعداد درخشان41/ 98 بوده و آزمون مقایسه Ttestنشان داد هوش هیجانی این دوگروه درسطح احتمال %5 (085/p=0) تفاوت معنی دارندارند. درمولفه خودشکوفایی تفاوت معنی دار بین دانشجویان استعداددرخشان وغیراستعداددرخشان دیده شد (004/p=0). تحصیلات پدر (046/p=0) و رشته تحصیلی (039/p=0) بر هوش هیجانی دانشجویان استعداد درخشان تفاوت معنی دار داشته و نیز درتحصیلات پدر(04/p=0) وتحصیلات مادر(034/p=0) بر هوش هیجانی دانشجویان غیراستعداد درخشان تفاوت معنی دار دیده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند بین هوش هیجانی دانشجویان استعداددرخشان و غیراستعداددرخشان تفاوت معنی دار وجودنداشته، لذامیتوان گفت صرف استعداددرخشان بودن به معنی برخورداری بالاتر ازتوانایی های دیگرازجمله هوش هیجانی نمی باشد. باتوجه به اهمیت هوش هیجانی پیشنهادمیگردد درمعیارهای شناسایی دانشجویان استعداددرخشان فقط به معیارهای هوش عمومی اکتفا نگردد ومعیارهای مرتبط به هوش هیجانی که بیش از80درصدازموفقیت فرددرجامعه را شامل می شود درنظرگرفته شودوضروری است مسئولان آموزشی به هوش هیجانی درکنارهوش عمومی توجه نمایند. کلمات کلیدی: هوش هیجانی، استعداد درخشان، دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، استعداد درخشان، دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی
  • عاطفه حولکی، نصرالله عرفانی، سید محمد شبیری، مرتضی بیات صفحات 73-81
    زمینه و هدف
    تدریس به ویژه تدریس خلاقانه تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که یکی از این عوامل ذهنیت فلسفی است. از این رو این مطالعه با هدف پیش بینی تدریس خلاقانه بر اساس ذهنیت فلسفی اعضای هیات علمی صورت گرفت.
    روش بررسی
    جامعه آماری مطالعه شامل اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان به تعداد 374 نفر بود و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران و فرمول تعدیل حجم نمونه 126 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو پرسشنامه ذهنیت فلسفی و پرسشنامه تدریس خلاقانه بود. ضریب پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 85/0 و 89/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام توسط نرم افزار SPSSصورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد ذهنیت فلسفی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در حد خوب بود و بین ذهنیت فلسفی و تدریس خلاقانه آن ها رابطه مستقیم معنی داری مشاهده گردید. هم چنین بین هر یک از ابعاد ذهنیت فلسفی با تدریس خلاقانه رابطه مستقیم معنی داری مشاهده شد. در ضمن نتایج نشان داد به وسیله مولفه جامعیت ذهنیت فلسفی می-توان تدریس خلاقانه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی را پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    تدریس خلاقانه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان را می توان بر اساس بعد جامعیت ذهنیت فلسفی آنها پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، تدریس خلاقانه، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی
  • احسان فکور، بهرام رستمی، محمد مسعود وکیلی، ندا محمد بیگی صفحات 82-92
    زمینه و هدف
    ازآنجایی که وظیفه دانشگاه تربیت نیروی انسانی وارسته و کارآمد می باشد و این امر نیز با رشد متوازن فرد در تمامی جوانب ازجمله سلامت روحی و روانی مقدور می باشد، لذا این مطالعه باهدف بررسی سلامت عمومی دانشجویان ورودی جدید دانشگاه علوم پزشکی زنجان در نیمسال اول سال تحصیلی 94-93 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان ورودی جدید دانشگاه علوم پزشکی زنجان در نیمسال اول سال تحصیلی 94-93 بودند که تعداد آن ها بالغ بر 471 نفر بود. نمونه گیری پژوهش به صورت سرشماری انجام گرفت. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندار سلامت عمومی گلدبرگ(GHQ 28) استفاده شد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین ها، انحراف استاندارد و...) استفاده گردید.
    یافته ها
    از مجموع 471 دانشجو تعداد 156 نفر(8/35 درصد) پسر و 280 نفر معادل 2/64 درصد دختر بودند. بیشترین فراوانی سنی مربوط به رده سنی 18 تا 22 سال بودند. میانگین و انحراف معیار گروه اول(پایین نمره برش) به ترتیب 83/10 و 13/5 و نیز گروه دوم(بالای نمره برش) 02/35 و 33/12 بود. در میان خرده مقیاس های سلامت عمومی مولفه کارکرد اجتماعی دارای بیشترین تعداد دانشجو بود که نمره برش را رد نموده و مشکوک به اختلال بودند( 182 نفر 2/39 درصد) و اختلال در سلامت عمومی دختران (33نفر 14 درصد) دارای شیوع بالاتری بود.
    نتیجه گیری
    نمره کلی سلامت عمومی دانشجویان در سطح مطلوبی در این مطالعه گزارش شد، تنها در مولفه کارکرد اجتماعی وضعیت دانشجویان نامطلوب به نظر می رسید، لذا موسسات آموزشی می توانند با برنامه ریزی صحیح آموزشی فرهنگی در جهت تسریع افزایش مهارت های ارتباطی و اجتماعی نقش بسیار مهمی را ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، دانشجویان جدیدالورود، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
  • حسن نجفی، حسن ملکی، محسن فرمهینی فراهانی، رضا جعفری هرندی صفحات 93-102
    زمینه و هدف
    هر شغلی دارای کدهای اخلاقی متناسب با ساختار ویژه خود است که اخلاق حرفه ای نام دارد. اساتید دانشگاه ها به عنوان افرادی که مسئولیت تعلیم و تربیت دانشجویان را به عهده دارند باید نسبت به اخلاق حرفه ای تدریس آگاهی داشته باشند و با پایبندی به آن سلامت فرایند یاددهی - یادگیری را تضمین نمایند. این پژوهش با هدف ارزیابی ابعاد اخلاق حرفه ای تدریس اعضای هیات علمی از دیدگاه دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی – مقطعی حاضر با مشارکت 90 دانشجو که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده بودند انجام پذیرفت. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته مشتمل بر 6 بعد و 48 گویه بود که روایی محتوایی و صوری آن از دید متخصصان مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 92/0 تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 20 SPSS و به کمک آمار توصیفی و T تک نمونه ای انجام گرفت.
    یافته ها
    دانشجویان ویژگی های شخصیتی (71/0±40/3)، اشراف بر محتوا (79/0±39/3)، تسلط بر روش های تدریس (86/0±33/3)، شناخت وجوه مختلف یادگیرنده (82/0±04/3)، ارزشیابی استاندارد (86/0±42/3) و رعایت قوانین آموزشی (83/0±63/3) که ابعاد اخلاق حرفه ای تدریس اعضای هیات علمی می باشند را در حد بالاتر از متوسط ارزیابی نمودند.
    نتیجه گیری
    تلاش در جهت تهیه و تدوین منشور اخلاق حرفه ای تدریس در دانشگاه ها با کمک مسئولین امر و صاحب نظران از یکسو و گنجاندن آن در محتوای برنامه های درسی ضمن خدمت اساتید از سوی دیگر می تواند کمک شایانی به بهبود وضعیت این امر نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای و تدریس، اعضای هیات علمی، دیدگاه دانشجویان
  • ترانه نقیبی، محمدرضا جمشیدی، فرامرز دوبختی صفحات 103-108
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت ارتقای کیفیت آموزش پزشکی، تعیین عواملی که موجب بهبود عملکرد اعضای هیأت علمی می گردند بسیار مهم است. رضایت شغلی یکی ازعوامل مهم انگیزشی درتدریس اساتید می باشد. در این مطالعه میزان رضایت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان به منظور درک بهتر از عوامل احتمالی عدم رضایت شغلی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    جامعه آماری در این مطالعه توصیفی-مقطعی، ، اعضای هیات علمی علوم پایه و بالینی(مربی،استادیار و دانشیار) در 6 دانشکده دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1392 بود. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده شد که شامل پرسش نامه استاندارد رضایت شغلی هرزبرگ بود که دامنه امتیازات رضایت شغلی را براساس طیف لیکرت ازصفرتاپنج بررسی می کرد.
    نتایج
    نتایج مربوط به نمره کل رضایت شغلی اعضای هیات علمی نشان داد که میزان رضایت در 2/35% پایین، در9/52% متوسط و تنها در 9/11% از اعضا بالا بود. بیشترین میزان رضایت شغلی از ماهیت کار (1/82%)، و کمترین آن مربوط به حقوق و مزایا (6/41%) بود. رضایت از شرایط فیزیکی کار(6/74%)، رضایت از امنیت شغلی (1/53%)، نحوه سرپرستی (3/49%) و فرصتهای ارتقا (3/45%) به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان از ماهیت کار خود رضایت بالایی دارند و در صورتی که بتوان از نظر حقوق ومزایا نیز رضایت آنها را بالا برد می توان بازده آموزشی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم زنجان
|
  • Leila Shahrzadi, Hasan Ashrafi, Rizi Pages 1-4
  • Sakineh Mohebiamin, Anosh Azarfar, Mehdi Rabiei, Zahra Badiee, Yalda .Ravanshad, Hajar Heidarzadeh, Sahar Safari Marjan Pages 5-15
    Introduction
    Training centers in addition to a pre-determined goals, other goals are fulfilled Unintended consequences which are either hidden curriculum is. The purpose of this study was to identify factors influencing the hidden curriculum of Pediatrics.
    Methods
    This study is a descriptive survey research. data were collected through a questionnaire. This questionnaire consists of 4 components 20 questions. Total number of trainees study on all children (130 students) in 2012-2013 were. The reliability is 0/087. To determine the formal validity of several versions of the questionnaires were medical faculty and education faculty. To analyze the data collected from the descriptive statistics such as frequency, mean and one-sample t-test was used.
    Results
    The present study showed that the components of the beliefs and values, component connections and component rules is in good condition. The structure and physical component part are in poor condition.The inter-relationship between staff and students, the rules on duty and methods of evaluation and the number of beds and pictures and decorations installed for children state average. Statistically significant difference between male and female students perspective about the hidden curriculum children were observed.
    Conclusion The results showed that the overall status of Pediatrics hidden curriculum is good.
    Keywords: hidden curriculum, children, students
  • Abbas Sabet, Abedin Eftekhari, Alireza Hashemi, Ehsan Rokni Pages 16-25
    Background And Objective
    Motivation is one of the most important tools for the production of results in the induction of an effective and successful implementation program is foreseen. University professors motivated, as one of the pillars of education need to be effective in teaching students of study aimed to determine the organizational factors affecting job motivation among faculty members was conducted.
    Materials And Methods
    The present study in terms of purpose, and in terms of gathering information and data of cross correlation. The population of Shiraz University of Medical Sciences faculty members with a total of 210 samples were selected. . Data collection, compilation of five standard questionnaire and scored 5-point Likert questionnaire was for. Data using software (lisrel8.5) were analyzed.
    Results
    All variables affecting job motivation of faculty members in the form of conceptual model were evaluated and finally conceptual model goodness of fit index was reviewed and approved.
    Conclusion
    too many variables affect job motivation of faculty members, some of whom were examined. Path analysis results indicate that job satisfaction and management support to the most effective use of the criterion variable of job motivation are significant.
    Keywords: job motivation, job satisfaction, job involvement, faculty members, path analysis
  • Bahram Hajikarim, Samira Mokhtari, Mohammad Masoud Vakili, Saeeideh Mazloomzadeh Pages 26-36
    Background
    One of the most common groups of research in medical school isstudent theses. Writing a thesis based on standard method is an important aspect of performing a research project. The aim of this study was to assess writing methods and application of results of medical student theses in Zanjan University of medical sciences, between 2007 and 2011.
    Methods
    In this Cross-sectional study, all theses of the medical students defended between 2007 and 2011 were evaluated using a checklist that designed according to the standards of writing method. Data was analyzed using frequency tables, central measures and statistical tests such as ANOVA, independent T-test, chi-square test in SPSS software.
    Results
    The mean of overall score for theses was 80.16±5.93 with maximum and minimum score of 91.5 and 52, respectively. 134 (85.9%) of theses had a good quality of writing, 21(13.5%) were moderate and 1(0.6%) was bad. The highest quality of writing was related to “reference” section and the lowest was for “discussion” section. The mean ofoverall score was statistically different between basic and clinical education groups (P=0.003). The results of 68.6% of theses had been used in practice and there was an association between application of results and paper publication (P=0.009).
    Conclusion
    Theresults of this study indicated that a high proportion of medical student theses had a good quality of writing and the highest quality of writing was related to “reference” section and the lowest was for “discussion” section. Therefore, educational workshops for students on writing method especially in “discussion” section of thesis and paper writing is recommended.
    Keywords: Writing methods, Medical thesis, Zanjan
  • Abbas Rajaei Azarkhavarani, Saeed Rajaipour, Reza Hoveida Pages 37-46
    Background And Objectives
    Today, higher education institutions, especially universities are the most important knowledge-based organizations. So that the promotion of knowledge sharing among faculty members led to the addition of stored knowledge within the organizational memory. The purpose of this research was to verify the knowledge sharing behavior of faculty members of Isfahan selected Universities .
    Materials And Methods
    The research method was descriptive and survey type . The statistical population consisted of 1472 faculty members of Isfahan selected Universities(University of Isfahan , Isfahan University of Medical Sciences and Islamic Azad University, Khorasgan Branch) from wich a sample size of 177 was chosen through stratified random sampling . In order to collect data, the 10-item knowledge sharing behavior questionnaire were used . The questionnaires validity was confirmed through confirmatory factor analysis and their Cronbach alpha coefficient was estimated 0.87. The analysis of data with using of SPSS16 and Amos18 software were performed .
    Results
    There was significant difference between faculty members knowledge sharing behavior considering the variables of sex , academic rank , work experience and university of service location .
    Conclusion
    : by deployment of knowledge sharing culture at university can promote knowledge sharing behavior among teachers, students and faculty members .
    Keywords: Knowledge sharing behavior, Faculty members, University
  • Mehdi Roohi, Iman Jahanian, Hemmat Gholinia, Hamid Abbaszadeh Pages 47-52
    Background
    Nowadays pathology lesson presents in classrooms. Traditional learning doesn’t meet needs of present age. Web-based electronic learning (Elearning) is one of new learning methods. Also, Elearning has disadvantages. Combined learning is a combination of traditional and Elearning. The aim of this study was to compare the effect of traditional and combined learnings on learning of practical oral pathology lesson.
    Methods
    A weblog was designed containing of parts of practical oral pathology lesson. 30 dentistry students were divided in two equal groups. Before participation in classroom, one group studied subjects on weblog. Before traditional learning, evaluation of Elearning was done. Then, training was done in classroom for two groups. After a period, evaluation of combined and traditional learning for two groups was done. On later stage, position of two groups was exchanged beside that the contents were changed. Similar to early stage, evaluation of Elearning, traditional and combined learnings was done. Data were imported into statistical software and the effect of Elearning, traditional and combined learnings on students’ learning was compared.
    Results
    Results showed that there is significant difference between mean scores of Elearning and traditional learnings (Pvalue=0.033) and between mean scores of traditional and combined educations (Pvalue=0.007).
    Conclusion
    It can be concluded that we can benefit from web-based learning as a complementary learning method beside the traditional learning for more influences on students’ learning and even can replace the traditional education.
    Keywords: Verbal education, combined education, learning
  • Giti Karimkhanloui, Oldooz Soheili, Maryam Ahadian Pages 53-60
    Background And Objective
    The rapid emergence of technology in education contexts had led many ESP teachers to integrate the new technology into their classroom. This study aimed to investigate the effects of the online learning, traditional learning and blended learning on university student's achievement in an ESP course, taking field of study and gender into account as well.
    Materials And Methods
    The subjects of this study included 94 male and female, (62 female and 32 male), undergraduate Iranian students from Zanjan University of Medical Sciences in two fields of study: pharmacy and medicine. 61 of the subjects were students of medicine and 33 of them were pharmacy students in the age range of 18 - 21. Pretest and posttest were used to compare population mean scores for the learning gain before and after the course delivery in each group. To determine if there is a difference in students ' achievement using the three modes of delivery, student's final exam scores were compared.
    Results
    The study results indicated that in traditional group, students scored higher than the online and blended groups. This difference between traditional and online group was significant. Also the findings showed that student's field of study and gender did not have any significant effect on their achievement.
    Conclusion
    It can be concluded that traditional learning was the most effective mode in student's achievement, blended learning was the second effective mode and online learning was the least effective one.
    Keywords: Traditional learning, Online learning, Blended learning, ESP, Achievement
  • Akram Sanagoo Pages 61-72
    Background Emotional Intelligence provides a new perspective about anticipation of effective factors on the success of people in a society. Cognitive Intelligence, in its best situations, is the only factor of 20 percent of success in life. 80 percent of successes depend on other factors like Emotional Intelligence. In our educational system, there is a problem that it is to emphasize more on cognitive intelligence than emotional intelligence, while EQ is so important in people ‘s fates. So, the study investigates comparison between talented and non-talented students based on Emotional Intelligence.
    Methodology This sectional descriptive study had an analytical approach between two groups and was conducted in 1993 on the students of Golestan University of Medical Sciences. 152 students, including 41talented students and 111 non-talented ones, were participated in this study. Instruments of collecting data included a questionnaire with 133 Questions about Emotional Intelligence with N-bar normalization and demographic and educational specification. Analysis of the data is performed by ANOVA and T-test and Kruskal Wallis.
    Findings The findings showed that an average EQ of talented students were 103.77 and of non-talented ones were 98.41. Comparison test, T-test, showed that there is no significance in EQ of students between 2 groups. (possibility level 5%, sig = 00085) In self-actualization component, there is a meaningful significance between talented and non-talented students (Sig=0.004). As a whole, it is worth to note that there was a meaningful significance (Sig=0.046) in EQ among talented students with educated fathers. It is also shown that there was a meaningful significance in EQ among non- talented ones with educated fathers (Sig=0.04).
    Conclusion The results showed that there is no significance in EQ between talented and non-talented students. So it can be said that being talented could not be the only factor for having higher in other abilities like EQ and according to importance of EQ, it is proposed that in the measure of identification talented students are not considered not only cognitive intelligence but also measures of EQ, which include more than 80 percent of success in a society, needed to be considered. Key words: emotional intelligence¡ bright talents ¡ students¡ university of medical sciences.
    Keywords: emotional intelligence, bright talents, students, university of medical sciences
  • Atefe Holaki, Nasrollah Erfani, Seyed.Mohammad Shobeiri, Morteza Bayat Pages 73-81
    Background And Objective
    The philosophical mindset is one of the factors that influenced teaching, especially teaching creatively and the purpose of this study was to prediction the creative teaching based on philosophical mentality faculty members.
    Methods
    From the total of 374 faculty members of Hamadan university medical science, based on Cochran estimation sample size and adjusting sample size formula, 126 members were selected by systematic random sampling method. Data collection tools included of two questionnaires philosophical mentality and creative teaching questionnaire. Cronbach's alpha reliability coefficient 0.85 and 0.89, was obtained. Descriptive and inferential statistical methods used to by Pearson correlation and Regression analysis with stepwise by SPSS software 16.
    Results
    The findings indicated that the mentality of Medical Sciences faculty members was good and philosophy of mind and creative teaching had correlation s significant. Also, in each of the mentality of creative teaching philosophy, significant direct relationship was observed. The results showed that the components of comprehensive philosophical mentality can be taught to predict the creative faculty members of the University of Medical Sciences.
    Conclusion
    According to reinforce the mentality components of comprehensive philosophical faculty members could be improved teaching creative.
    Keywords: Philosophical Mentality, Creative Teaching, Master, University of Medical Sciences
  • Ehsan Fakour, Bahram Rostami, Mohammad Masoud Vakili, Neda Mohammad Beigi Pages 82-92
    Background And Objective
    Students public health is the most important factor in their education at the university Since the task of university is training pious and efficient human resources, it's also possible with a balanced growth in all aspects of mental health .This study aimed to assess the general health of the new incoming students in Zanjan University of Medical Sciences in the first semester of the academic year was 94-93.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study. All new incoming students in Zanjan University of Medical Sciences in the first semester of the academic year 94-93, those who are more than 471 people, are population of this research. Sampling was done randomly for this research. Goldberg general health questionnaire (GHQ 28) were given to all of them in order to gathering data. Descriptive statistics (mean, standard deviation, etc.) were used to analyze the data.
    Results
    Of 471 students, 156 persons (35.8%) were male and 280 persons (64.2%) were female. The highest frequency of age were related to 18 up to 22. The average score and standard division in the first group were respectively 10.83 and 5.13 and in the second group were 35.02 and 12.33. From the subscales of public health, social functioning factor has the maximum number of students who suspected of having disorders. (182 person equal to 39.2%). And about the public health problems, females (33 persons, 14%) had a higher prevalence.
    Conclusion
    The general health of the students in this study were reported at an appropriate level. Just the social function of the students seemed inappropriate. So, according to our results, it is essential that authorities continue this type of researches for using the results in cultural planning and spend more effort in such studies.
    Keywords: Public health, new incoming students, Zanjan University of Medical Sciences
  • Hassan Najafi, Hassan Maleki, Mohsen Farmahini Farahani, Reza Jafari Harandi Pages 93-102
    Background And Objective
    Any job contains ethical codes that it is proportionate with itself special structure that called professional ethics. Universities professors as people who are responsible for education and training of students, must be aware of teaching professional ethics and with commitment to that, guarantee safety of teaching-learning process. This study had done with the object of assessment teaching professional ethics dimension of faculty members from viewpoint of students of medical school of Shahed University.
    Materials And Methods
    This descriptive-sectional study involving 90 students had been performed that were selected by stratified random sampling method. Research tool was a researcher made questionnaire containing 6 dimension and 48 items that it's content and face validity had approved from experts viewpoint and its reliability was determined 0.92 by Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was carried out by using SPSS 20 statistical software and with help of descriptive statistics and one-sample-T test.
    Results
    Personality characteristics of students (3/40±0/71), dominance on content (3/39±0/79), mastery of teaching methods (3/33±0/86), recognition the different aspect of learner (3/04±0/82), standard evaluation (3/42±0/86) and commitment to the University regulations (3/63±0/83) that are teaching professional ethics dimension of faculty members, had been evaluated in higher limit of average level.
    Conclusions
    Endeavor in the direction of preparation and codification of professional ethics charter of teaching in universities with the assistance of authorities and experts on the one hand and putting that in curriculum content of in-service teachers on the other hand, it can help much to improving this situation.
    Keywords: Professional Ethics, Teaching, Faculty Members, Student's Perspective
  • Taraneh Naghibi, Mohammad Reza Jamshidi, Faramarz Dobakhti Pages 103-108
    Background
    Based on the importance of medical education development, it is imperative to determine the crucial factors which have influence on improvement of academic staff efficiency. Job satisfaction is one of the most important promoters among faculty members for enhancement of teaching quality. This study was conducted to evaluate this satisfaction among faculty members of Zanjan University of Medical Sciences (ZUMS).
    Method
    In this descriptive-sectional study,the study population consisted of basic science and clinical faculty members (instructor, assistant professor and associated professor) in 6 faculties of ZUMS in 2013. Data were collected through demographic as well as Herzberg job satisfaction questionnaire by likert-type 0 to 5 scale.
    Results
    The results demonstrated that in 35.5% of faculty members the satisfaction score was low, in 52.9 was moderate, and only in 11.9% was high. The satisfaction of nature of the work (82.1) was the uppermost, where salary and benefits ranged at the lowest (41.6). Physical conditions and work environment (74.6), job security (53.1), the supervision and relations (49.3), and promotion opportunities (45.3) were in the next steps, respectively.
    Conclusion
    ZUMS faculty members were satisfied with the nature of their work on the whole. However, by increasing their salaries and benefits, the academic staff efficiency can be improved.
    Keywords: job satisfaction, faculty members, Zanjan University of Medical Sciences
  • Kourosh Amini, Zeinab Ghahremani, Mahdi Moosaeifard, Gholam Ali Tagiloo Pages 109-118
    Establishing and implementing of high quality nursing care for patients is the main objective of any nursing educational system. However, the lack of proficient nurses all over the world led to a competition and collaboration among countries to train as much nurses with high skills and knowledge as possible. This paper aims at studying and comparing two nursing educational systems of Iran and China. The results show that unlike many common aspects, the most significant similarity between these two systems is their educational paradigms that is concentrated on treatment of internal diseases and surgery with modeling the western bio-medical models, and the major difference is the validating the quality of nursing educational graduates in these two countries. In China, there is hold a national test to receive a certificate after graduation and before starting work as a nurse, but in Iran, there is no such program at the present. As a conclusion, we may use the two countries’ capabilities and educational experiences in order to improve the quality of nursing education in the other country, and hence, we may achieve the ultimate goal of nursing, i.e. providing nursing care with high quality to patients.
    Keywords: Human resources of health, Nursing educational system, Nursing in Iran, Nursing in China
  • Boshra Vahabi, Ahmad Vahabi, Mahnaz Sayyadi, Daem Roshani, Fayegh Yousefi Pages 119-125
    Background And Objective
    Life skills are abilities that grow with continued training and prepare the person to face with daily life issues, increasing mental, social and health abilities. The present study aimed to evaluate the student's life skills in Kurdistan University of Medical Sciences and its affecting factors.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study. Three hundred and eighty-five students of Kurdistan University of Medical Sciences were selected, randomly. Data gathering tool was a standard questionnaire which was including demographic information such as age, gender, degree of education, marital status, level of study, college and 57 questions in 7 areas of life skills. The collected data were analyzed using SPSS 20. ANOVA and T test were used to investigate the relationship between the dependent variable and other variables.
    Results
    The total Mean score of student's life skills was 191.71±20.30. There were no significant differences between gender, college and total score of life skills statistically (p=0.49). There were significant differences between college, problem-solving, decision making (p=0.049) and also creative thinking (p˂0.0001).
    Conclusion
    The findings showed that the life skills of the students were moderate. In order to improve the life skills of the students establishing workshops and recreational programs are suggested.
    Keywords: life skill, self, awareness, behavior, students, university