فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم اسکافی*، حمید مسعودی صفحه 7
    هدف پژوهش حاضر، اولویت بندی کارکردهای تحصیلات دانشگاهی براساس ترکیبی از نظریه ی تطبیق علت - پیامد و نظریه ی کنش اجتماعی پارسونز است. روش تحقیق پیمایشی و در پرسشنامه ی محقق ساخته، مقیاس برش قطبین به کار گرفته شده است. در این روش، از 471 جوان شهر گناباد خواسته شده است تا براساس محرک «فارغ التحصیل دانشگاه» به کارکردهای تحصیلات دانشگاهی نمره دهند. پاسخگویان کارکردهای تحصیلات دانشگاهی را «در حد متوسط» ارزیابی کرده اند. کارکرد اجتماعی (کسب منزلت و موقعیت های بهتر اجتماعی)، فرهنگی (کسب دانش و داشتن ذهن باز و خلاق)، سیاسی (قدرت فردی و سازمانی) و اقتصادی (فرصت شغلی مناسب، درآمد کافی و کارایی در جامعه) به ترتیب، در اولویت کارکردهای تحصیلات دانشگاهی از دید این جوانان قرار دارند. جنسیت، سن، مقطع تحصیلی (دانش آموز، دانشجو و فارغ التحصیل)، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال و علاقه برای ورود به دانشگاه، بر میزان کارکردهای تحصیلات دانشگاهی از منظر جوانان موثر است و عوامل فوق در رگرسیون رتبه ای، در مجموع، حدود 13 درصد تغییرهای متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، جوانان، کارکردهای تحصیلات دانشگاهی، مدل AGIL پارسونز
  • مسلم خسروی زارگز*، سمیه حمیدی، لیلا برکی صفحه 31
    ادب نامه و شهریار را می توان دو اثری دانست که در آن ها توصیه هایی به پادشاه از سوی اندیشمندانی به دور از عرصه قدرت شده است. اولین اثر، از سوی نزاری قهستانی در ایران عصر مغول و توسط ادیبی طرد شده از دربار آل کرت و دومی توسط ماکیاولی، فیلسوف ایتالیایی و مورد غضب نظام سیاسی بیزانس، نگاشته شد. به رغم تفاوت زمانی و محیطی، عزلت سیاسی، دلگیری از صاحبان قدرت و سودای بازگشت به قدرت از جمله دغدغه های اساسی نگارندگان بوده است که سبب شکل گیری نگاه مشابهی به عرصه ی سیاست از سوی این دو اندیشمند شده است. در این نوشتار تلاش می شود با روش هرمنوتیک اسکینر و با تاکید بر تاثیر زمینه های اجتماعی و سیاسی ظهور متن، به تحلیل نحوه نگرش به مفهوم سیاست در ادب نامه و شهریار پرداخته شود.
    کلیدواژگان: نزاری قهستانی، ماکیاولی، ادب نامه، شهریار، هرمنوتیک، قدرت سیاسی
  • تحلیل جامعه شناختی شاخص های سرمایه فرهنگی و عوامل موثر بر آن / مطالعه موردی: دانشجویان دختر دانشگاه های پیام نور و آزاد اسلامی قاین
    محمدحسن شربتیان*، زهرا اسکندری صفحه 57
    سرمایه فرهنگی، قدرت شناخت و قابلیت استفاده از کالاهای فرهنگی در هر فرد و در برگیرنده ی تمایلات پایدار فرد است که در خلال اجتماعی شدن در افراد، بر اساس سه بعد (ذهنی، عینی و نهادی) انباشته می گردد. هدف مقاله حاضر، سنجش میزان بهره مندی دانشجویان دانشگاه های پیام نور و آزاد اسلامی قاین از سرمایه فرهنگی و هر یک از مولفه های آن و تحلیل جامعه شناختی تاثیر عواملی مانند اوقات فراغت، استفاده از موبایل، مصرف گرایی، گرایش به سلیقه، سبک بدن و موسیقی بر میزان سرمایه فرهنگی در میان دانشجویان است. چارچوب نظری این پژوهش، رهیافت ترکیبی در حوزه سرمایه فرهنگی و هم چنین هر یک از عوامل مورد بررسی از نظریات بوردیو، بنت و وبلن... است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه های پیام نور و آزاد اسلامی قاین هستند که حجم نمونه طبق فرمول کوکران 322 نفر و به روش نمونه گیری خوشه ایطبقاتی، افراد انتخاب شده اند. ابزار گردآوری پرسش نامه محقق ساخته است که پس از برآورد، پایایی سوالات میزان آلفای کرونباخ برابر با 75/0 درصد به دست آمده است. با استفاده از نرم افزار Spss22 و استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی، رگرسیون و تحلیل مسیر) نتایج به دست آمده از این پژوهش بیانگر وجود ارتباط بین متغیرهای مستقل (فراغت، موبایل، مصرف گرایی، گرایش به سلیقه، سبک بدن و موسیقی) با متغیر وابسته (میزان سرمایه فرهنگی) است. میزان بهره مندی دانشجویان از سرمایه فرهنگی طبق نتایج به دست آمده در حد زیاد (24/51) ارزیابی شده است. بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام، مهم ترین عامل تاثیرگذار بر میزان سرمایه فرهنگی دانشجویان، متغیر موبایل است که ضریب بتای 309/0 را داشته است. معادله پیش بینی میزان سرمایه فرهنگی می تواند 6/75 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کند.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، سبک زندگی، سرمایه فرهنگی، سلیقه، مصرف
  • کمال غوث*، سالم حسین زاده، حمیده جلیلی صفحه 85
    سابقه وقف و تعیین متولی برای موقوفات و اداره وقفیات اماکن متبرکه و آستانه های مقدسه در ایران به قبل از دوره صفویه بر می گردد. به منظور حراست، حفاظت و صیانت از اموال و املاک موقوفه، نیازمند وجود سرپرست و متولی و ناظر بر موارد وقفی می باشد. رسیدگی به امور دخل و خرج اموال موقوفه، رعایت موارد مصرف برحسب نیات واقفان و دوام موارد وقفی چه در موقوفات عامه و یا موقوفات خاصه همیشه مد نظر متولیان و ناظران بوده است. مزار سیدالحسین عربخانه از زیارت گاه هایی است که خاندان خزیمه علم (از حکام با نفوذ قاینات) رقباتی را بر این مزار وقف نموده و سپس تولیت آن را به خاندان هردنگی سپرده اند. این مقاله به شرح مکاتبات مربوط به سوابق خاندان هردنگی و خدمات آن ها بر این موقوفات اختصاص دارد. بررسی اسناد و یافته های تحقیق نشانگر باورهای اعتقادی مردم در بردارنده ی اطلاعاتی پیرامون هزینه های مربوط به تعمیر و اداره مزار دهک، علاقه ی امرای منطقه و توجه آن ها به مزار دهک و مسائل مربوط به تولیت مزار مذکور است.
    کلیدواژگان: مزار دهک، قاینات، خاندان هردنگی، خاندان خزیمه علم
  • تطبیق معماری با اقلیم بر اساس شاخص های حرارتی / نمونه موردی: اقلیم سرد و خشک مشهد
    سعید کامیابی*، ندا میرزایی صفحه 119
    از آغاز تاریخ، بشر تحت تاثیر اقلیم قرار داشت و به همین دلیل، انسان اولین پناهگاه را به منظور حفاظت در برابر عناصر اقلیمی بنا نمود. با گذشت زمان و پیشرفت فناوری بسیاری از کشورها، از جمله ایران، سعی نمودند با معماری همساز با اقلیم، فضای آسایش ایجاد کنند. معماری و اقلیم، دو سیستم انسان ساخت و طبیعی هستند که تاثیرگذاری تنگاتنگی بر یکدیگر دارند، به نحوی که بررسی چگونگی تاثیر عناصر اقلیمی و بازخوردهای آن بر معماری امری اجتناب ناپذیر است. به طور کلی عواملی مانند چگونگی تابش آفتاب، دمای حاصله از تابش خورشید، رطوبت هوا و میزان بارندگی و در مجموع وزش بادهای مختلف در مسائل اقلیم دخالت دارد و محیط زندگی انسان را تحت الشعاع قرار می دهد که این عناصر، محدودیت هایی را نیز در زمینه معماری به همراه دارد. در این مقاله با استفاده از روش های اقلیمی به تجزیه و تحلیل اقلیم مشهد پرداخته شده است برای این کار از آمار سازمان هواشناسی در یک دوره 30 ساله (از سال 1984 تا 2014) استفاده شد. نتایج بدست آمده از نمودار آمبروترومیک و میزان دما و بارش باران نشان داد که مشهد در اقلیم سرد و خشک قرار گرفته است. هدف از این مقاله بررسی شرایط اقلیمی شهر مشهد با استفاده از شاخص های آسایش حرارتی ماهانی، اولگی، اوانز و گیونی و به تبع آن بررسی راهکارها و پیشنهادهای مناسب در زمینه سازگاری بیشتر اقلیم و معماری و توسعه پایدار می باشد. امید است تا نتایج این مقاله بتواند در زمینه معماری و ساخت بناهای جدید در این شهر مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: عوامل اقلیمی، روش های اقلیمی، معماری، توسعه پایدار، مشهد
  • مهدی یوسف نیا*، علی اصغر مهاجرانی، منصور حقیقتیان صفحه 143
    تحت تاثیر شهرنشینی، عوامل فرهنگی و اجتماعی گوناگونی سبک زندگی افراد را دچار تغییر و دگرگونی می کنند. سبک زندگی در نحوه گذران اوقات فراغت، پوشاک، تغذیه، مدیریت بدن (آرایش و اصلاح سر و صورت و بهداشت فردی)، سبک معماری و چیدمان داخلی منازل افراد، جلوه گر می شود. این پژوهش با هدف بررسی عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر سبک زندگی ساکنان روستاهای تبدیل شده به شهر در شهرستان های خواف و رشتخوار در استان خراسان رضوی انجام و مبانی نظری آن نیز بر مبنای نظریات ابن خلدون، وبر، وبلن، زیمل، بوردیو، گیدنز و چنی تدوین شده است. روش پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است. نتایج نشان می دهد بین اکثر شاخص های عوامل فرهنگی و اجتماعی و سبک زندگی ساکنان روستاهای تبدیل شده به شهر رابطه معناداری وجود دارد. با بررسی ضریب بتا (Beta) مربوط به این عوامل مشخص می شود که عوامل اجتماعی با بتای 266/0 بیشترین میزان تاثیر را بر سبک زندگی ساکنان روستاهای تبدیل شده به شهر داشته است و عوامل فرهنگی با مقدار 193/0 در رتبه دوم قرار دارد. در مجموع، بیشتر تغییرات شاخص های سبک زندگی در شهرهای نشتیفان و سلامی، متاثر از عوامل فرهنگی و در شهر جنگل، ناشی از عوامل اجتماعی بوده اند.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، سبک زندگی، مصرف رسانه ای، مصرف گرایی، مشارکت اجتماعی، خواف، رشتخوار
|
  • Maryam Eskafi*, Hamid Masoudi Page 7
    The goal of the present study is prioritization of the role and function of academic education in Gonabad¡ based on a combination of cause- consequence Analysis and Parsons’ AGIL. It is a survey research¡ and for data collection¡ a questionnaire was designed by using Osgood’s Scale. The respondents were asked to rate higher education functions based on the stimulus “university graduate.” The questionnaire was completed by 471 young participants from the city of Gonabad¡ Iran. The results show that the higher education functions were rated as “average” and that all the respondents gave priority to social (better social status)¡ cultural (knowledge¡ creativity and open mindedness) and economic (future work opportunities¡ adequate income and social efficiency) functions.
    Keywords: University, Higher Education Functions, ParsonsAGIL scheme
  • Moslem Khosravi Zargaz*, Somayye Hamidi, Leila Baraki Page 31
    Adab Nameh and The Prince can be considered as two literary works in which some advices are given to the king by philosophers away from the scope of power. The first one is written by a literary figure¡ Nizari Ghuhistani¡ excluded from the court of Kartids during Mongolian Era in Iran and the second by an Italian philosopher¡ Machiavelli who faced the wrath of the Byzantine political system. It is important to note that although these books were written in different times and climates¡ political isolation¡ annoyance with those in power and ambition to return to the power were of major concerns to their writers¡ causing them to adopt a similar attitude towards the field of politics. This article is an attempt to analyze attitudes to the concept of politics in Adab Nameh and The Prince based on Skinner’s Hermeneutic method and with an emphasis on the impact of socio-political background on the emergence of the text.
    Keywords: Nizari Ghuhistani, Niccolò Machiavelli, Adab Nameh, The Prince, Skinner's Hermeneutics, Politics
  • Mohammad Hassan Sharbatiyan*, Zahra Eskandari Page 57
    Cultural capital is the individual’s power of identification and his/her ability to use cultural goods and includes the individuals’ sustained tendencies developed based on three subjective¡ objective and institutionalized dimensions and during the process of socialization. The aim of the present study is to assess the extent to which the students of Payam Noor and Islamic Azad Universities benefit from cultural capital and its components. More specifically¡ the paper intends to sociologically analyze the effects of leisure time¡ use of cell phones¡ consumerism¡ fashion involvement¡ body type¡ and music on the cultural capital among these students. The theoretical framework is a hybrid approach derived from Bourdieu¡ Bennett and Veblen. The sample of the study is comprised of 322 female students of Payam Noor and Azad Universities of Qaen who have been selected by stratified cluster sampling. The method of data collection is a self-designed questionnaire. The questions were checked for their reliability¡ and Cronbach’s alpha was 0.75%. SPSS 22 and inferential (factor analysis¡ regression and route analysis) and descriptive statistics were used to analyze the data. The findings indicate that there is a relationship between independent variables (leisure time¡ use of cell phone¡ consumerism¡ fashion involvement¡ body type¡ and music) and the dependent variable (the cultural capital). The findings of the study indicate that the students highly benefited from cultural capital (51.24). Based on the stepwise regression¡ the most important factor influencing the students’ cultural capital was the use of cell phones with 0.309 Beta coefficient. The cultural capital predictor equation can explain 75.6 % of the variance of the dependent variable.
    Keywords: Leisure time, Life style, Cultural Capital, Fashion, Consumption
  • Kamal Ghous*, Salem Hosseinzadeh, Hamideh Jalili Page 85
    History of dedication and trustee appointment for endowments and managing holy places and sacred shrines in Iran goes back to pre-Safavid times. To protect and take care of the endowed properties¡ there is a need for administrators and trustees to superintend such affairs. The duties of a trustee include¡ dealing with property expenses and the proper use based on the will and intentions of the founders and the sustainability of the case of endowment. Seydolhosein Tomb in Arabkhaneh is one of the Shrines to which the Khozeimeh Alam Family (one of the influential families in Qayen area) has dedicated properties. This family has¡ then¡ handed over the trusteeship of these properties to Hardengi Family. The present paper examines the correspondences related to the records of the Hardengi Family and the services they offered to these endowments. The findings reveal people’s beliefs¡ information about the tomb’s repair¡ maintenance expenses and the local authorities’ interest and attention to Mazar Dehek and issues revolving around its trusteeship.
  • Saeid Kamyabi*, Neda Mirzaei Page 119
    Since the beginning of time¡ man has been affected by climate. The first humans built shelters and lived in caves to protect themselves from the weather elements. With the help of new climate technology¡ many developing countries¡ including Iran¡ have made use of climate responsive architecture to keep humans comfortable.
    Architecture and climate are two human-made and natural systems that closely affect each other¡ in such a way that examination of the impact of climactic elements and their feedbacks on architecture is unavoidable. In general¡ factors such as sunshine and the resulting temperature¡ humidity and the level of precipitation and different winds interfere in climactic issues and put an impact on humans’ living environments. These elements can cause architectural limitations as well.
    In this paper¡ the climate of Mashhad has been analyzed by means of climate diagrams and methods. To do so¡ the statistics of the Meteorological Organization in a period of 30 years (from 1984 to 2014) have been studied. Based on the results¡ Mashhad’s climate is cold and arid. The paper draws on thermal comfort indices such as¡ Mahoney¡ Olgyay¡ etc. to study Mashhad’s climatic conditions and consequently investigates proper solutions to achieve a higher compatibility of the climate and architecture and sustainable development in Mashhad. The results will contribute to the design¡ the buildings’ type of placement¡ selection of the type of building materials and architectural elements in constructing new buildings in this city.
    Keywords: Climate, Climatic Methods, Architecture, Sustainable Development, Mashhad
  • Mahdi Yousefnia*, Ali Asfar Mohajerani, Mansour Haghighatian Page 143
    Under the influence of urbanization¡ various socio-cultural factors transform people’s lifestyles. Lifestyle represents itself in leisure activities¡ clothing¡ nutrition¡ body management¡ architecture and interior design. This study aims to examine the impact of socio-cultural and economic factors on the lifestyle of the inhabitants of the villages converted to cities (Khaf and Rshtkhvar Counties) in Khorasan Razavi Province. Theories of Ibn Khaldun¡ Weber¡ Veblen¡ Simmel¡ Bourdieu¡ Giddens and Cheney provide the theoretical framework of the paper¡ and the method of data collection is a questionnaire created by the researchers. The results show that there is a significant relationship between social and cultural factors and the lifestyle of the inhabitants of the above mentioned areas. Beta factor assessment reveals that social factors with a beta of 0.266 have the greatest effect on the lifestyle of the villages converted to cities and cultural factors with a beta of 0.193 are the next in importance. Overall¡ most changes in lifestyle in Nashtifan and Salami are caused by cultural factors¡ while in Jangal¡ these changes are due to social factors.
    Keywords: Urbanization, Lifestyle, Media Consumption, Social Participation, Khaf, Roshtkhar