فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 18 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عزت الله کردمیرزا نیکوزاده*، شیما عسکررمکی صفحه 1
    مقدمه
    در عصر ارتباطات، اهمیت شبکه های اجتماعی آنلاین به عنوان روند تکمیل فنآوری های ارتباطی، بر کسی پوشیده نیست. با محبوب شدن این شبکه ها، راه های برقراری ارتباط افراد با یکدیگر دستخوش تغییرات قابل توجه ای شده است. در پژوهش حاضر سعی بر آن شد تا به بررسی رابطه متغیرهای درون-گرایی- برونگرایی و منبع کنترل (بیرونی- درونی) با نیاز به شناخت (بالا- پایین) 366 نفر از دانشجویان ایرانی عضو شبکه های اجتماعی آنلاین (فیس بوک) و غیر عضو با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی استفاده از اینترنت، مقیاس درون گرایی جیمز مک کروسکی، مقیاس منبع کنترل جولیان راتر، و مقیاس نیاز به شناخت کاسیوپو و پتی پرداخته شود.
    روش
    برای بررسی همبستگی بین متغیرها از همبستگی پیرسون استفاده شد و روش آماری این پژوهش آزمون T مستقل بود.
    یافته ها
    با توجه به نتایج بدست آمده، در فرضیه اصلی بین درون گرایی- برون-گرایی و منبع کنترل با نیاز به شناخت رابطه همبستگی وجود داشت. و در فرضیه های فرعی بین درون گرایی- برونگرایی و منبع کنترل بیرونی همبستگی منفی، بین درون گرایی- برون گرایی و نیاز به شناخت پایین همبستگی مثبت و بین منبع کنترل درونی و نیاز به شناخت بالا نیز همبستگی مثبت وجود داشت، همچنین تفاوت بین دوگروه، معنیدار نشد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به یافته های پژوهش و پس از بررسی مشخص شد، هرچه فرد درون گراتر باشد منبع کنترلش درونی تر و نیاز به شناختش بالاتر است. در واقع درون گرایی با منبع کنترل درونی و نیاز به شناخت بالا ارتباط داشت. همچنین این مساله به عضویت در شبکه های اجتماعی آنلاین (فیس بوک)یا عدم عضویت ربطی نداشت.
    کلیدواژگان: درونگرا، برونگرا، منبع کنترل (بیرونی، درونی)، نیاز به شناخت (بالا، پایین)، شبکه های اجتماعی (فیس بوک) آنلاین
  • راضیه روشن*، لعیا بشاش، دیبا سیف، بهرام جوکار صفحه 21
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی پیش بینی کنندگی پرخاشگری آشکار و رابطه ای توسط مراحل پردازش اطلاعات اجتماعی و ابعاد آگاهی از هیجانات در دانش آموزان مدارس عادی ابتدایی بود.
    روش
    از نواحی چهارگانه آموزش و پرورش شیراز چهار مدرسه دخترانه و پسرانه انتخاب شد که تعداد نمونه 120 دانش آموز دختر و 105 دانش آموز پسر بود. به منظور گردآوری اطلاعات از سه پرسش نامه پرخاشگری آشکار و پرخاشگری رابطه ای شهیم (1385)، پرسشنامه داستان های اجتماعی برایان و تورکاسپا (1994) و پرسشنامه آگاهی از هیجانات و ابعاد آن ریف (2008) استفاده گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل های رگرسیونی چندگانه با نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین انواع پرخاشگری و مرحله روشنگری پردازش اطلاعات اجتماعی و ابعاد تفکیک هیجانات، توجه به هیجانات دیگران، مخفی نکردن هیجانات و تجزیه و تحلیل هیجانات همبستگی معنادار وجود دارد (01/0 >p). تحلیل های رگرسیونی چندگانه برای پیش بینی انواع پرخاشگری توسط مراحل پردازش اطلاعات اجتماعی نشان داد که تنها مرحله سوم (روشنگری اهداف)، پیش بینی کننده هر دو نوع پرخاشگری است. همچنین تحلیل های رگرسیونی چندگانه برای پیش بینی انواع پرخاشگری توسط ابعاد آگاهی از هیجانات نشان داد که دو بعد تفکیک هیجانات و تجزیه و تحلیل هیجانات پیش بینی کننده پرخاشگری آشکار و ابعاد توجه به هیجانات دیگران و تجزیه و تحلیل هیجانات پیش بینی کننده نوع رابطه ای پرخاشگری است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که روشنگری اهداف با رفتار پرخاشگری ارتباط دارد؛ ابعاد آگاهی از هیجانات پیش بینی کننده انواع پرخاشگری در کودکان بود. با توجه به این نتایج می توان به نقش کلیدی آگاهی از هیجانات و پردازش اطلاعات اجتماعی در کاهش رفتار پرخاشگرانه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری آشکار، پرخاشگری رابطه ای، پردازش اطلاعات اجتماعی، آگاهی از هیجانات
  • غلامحسین جوانمرد*، رقیه محمدی قره قوزلو صفحه 43
    مقدمه
    به نظر میآید همنوایی به عنوان یک توانایی اجتماعی و حافظه به عنوان یک توانایی شناختی پایه در خدمت سازگاری هر چه بهتر فرد با محیط زندگی خود هستند و میتوانند در ارتباط با همدیگر مورد توجه قرارگیرند. هدف این پژوهش مطالعه رابطه بین دو متغیر همنوایی و انواع گوناگون حافظه (آیندهنگر/ گذشته نگر، کوتاه مدت/ بلندمدت، و فردمحور/ پیرامون محور) بود.
    روش
    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع طرحهای همبستگی به شیوه پیشبین (رگرسیون) میباشد. بدین منظور، 137 دانشجو از دانشگاه های پیامنور مرکز بناب و تبریز به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه همنوایی ل-72، و آزمون حافظه آینده نگر/ گذشته نگر (PRMQ) استفاده شد. داده ها با آزمون همبستگی پیرسون، و تحلیل رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    طبق نتایج، نقش پیش بینی کنندگی همنوایی در خطاهای حافظه عمومی و عاملهای آن، تایید شد (01/0P<). به گونه ای که همنوایی، 46٪ از واریانس خطای حافظه عمومی، 42٪ از واریانس خطای حافظه آینده نگر، 44٪ از واریانس خطای حافظه گذشته نگر، 40٪ از واریانس خطای حافظه کوتاهمدت، 45٪ از واریانس خطای حافظه بلندمدت، 36٪ از واریانس خطای حافظه فردمحور، و 51٪ از واریانس خطای حافظه پیرامون محور را تبیین میکرد.
    نتیجه گیری
    براساس این نتایج به نظر می آید کارکردهای اجتماعی و شناختی مغز در ارتباط باهم و در جهت برآوردن اهداف مشترک به عمل می پردازند.
    کلیدواژگان: همنوایی، حافظه، مغز اجتماعی، شناخت
  • امیر قمرانی*، احمد یارمحمدیان، سمیه معصومی، مریم مستاجران صفحه 57
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدل پردازش اطلاعات اجتماعی بر کیفیت دوستی، احساس تنهایی و صمیمیت اجتماعی در دانشآموزان نارساخوان انجام شد.
    روش
    با استفاده از طرح شبه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، 20 دانش آموز پایه سوم تا پنجم ابتدایی، طبق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آزمودنی های هر دو گروه به پرسشنامه صمیمیت اجتماعی میلر (1982)، کیفیت دوستی حجازی و ظهره وند (1380) و احساس تنهایی آشر و همکاران (1984) پاسخ دادند. سپس آزمودنی-های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه طبق داستانهای اجتماعی برایان و تورکاسپا (1994) مورد آموزش قرار گرفتند. هر دو گروه مجددا در مرحله پسآزمون به پرسش نامه های پژوهش پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که آموزش مدل پرازش اطلاعات اجتماعی بر کیفیت دوستی و احساس تنهایی و صمیمیت اجتماعی آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در سطح 001/0 P< معنی دار بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش، آموزش مدل پردازش اطلاعات اجتماعی میتواند موجب افزایش صمیمیت اجتماعی و برقراری روابط دوستی بهتر بین دانش آموزان و کاهش احساس تنهایی آنها شده و در برقراری رابطه سالم تر به آنها کمک نماید. در مجموع، نتایج کارایی مدل پردازش اطلاعات اجتماعی را تائید می نماید.
    کلیدواژگان: مدل پردازش اطلاعات اجتماعی، صمیمیت اجتماعی، کیفیت دوستی، احساس تنهایی، نارساخوانی
  • سمیه حسن نیا*، فرهاد خرمایی، راضیه شیخ الاسلامی صفحه 75
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی سبک دلبستگی با بنیان های اخلاقی از طریق واسطه گری هویت اخلاقی انجام شد.
    روش
    برای انجام این تحقیق 285 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های یاسوج با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از 3 پرسشنامه برگرفته از منابع معتبر شامل سبک دلبستگی هازن و شیور، پرسشنامه هویت اخلاقی آکینو و رید و پرسشنامه بنیان های اخلاقی هایت و گرام، استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش با روش تحلیل مسیر انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل با داده های این پژوهش برازش مناسبی دارد. در این پژوهش هیچ یک از سبک های اجتنابی و دوسوگرا، قادر به پیشبینی هویت اخلاقی و بنیان های اخلاقی نبودند. مسیر مستقیم سبک دلبستگی ایمن با ابعاد هویت اخلاقی (درونی سازی و نمادیسازی) معنادار بود. همچنین مسیر مستقیم بعد درون یسازی هویت اخلاقی به ابعاد بنیانهای اخلاقی (مراقبت، انصاف، وفاداری به گروه، احترام به مرجعیت و خلوص) معنادار بود. اما مسیر مستقیم بعد نمادیسازی هویت اخلاقی با بعد انصاف از بنیان های اخلاقی معنادار نبود. سبک دلبستگی ایمن، غیرمستقیم و از طریق هویت اخلاقی با همه ابعاد بنیان های اخلاقی (مراقبت، انصاف، وفاداری به گروه، احترام به مرجعیت و خلوص) ارتباط داشت. این بدان معناست که سبک های دلبستگی با تاثیر بر هویت اخلاقی میتوانند باعث بروز رفتارهای اخلاقی شوند.
    نتیجه گیری
    سبک دلبستگی ایمن که در دوران کودکی شکل می گیرد، باعث التزام درونی به اخلاق، به صورت یک هویت اخلاقی، می شود و این التزام می تواند منجر به بروز رفتارهای اخلاقی شود. به عبارت دیگر، افراد با سبک دلبستگی ایمن، به دلیل اعتماد به خود و دیگران، ارزش های اخلاقی را جزئی از هویت خویش می دانند که نتیجه این امر، انجام فعل اخلاقی در همه موقعیت ها است.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، هویت اخلاقی، بنیان های اخلاقی
  • مجید صفاری نیا* صفحه 99
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی خصوصیات روان سنجی مقیاس واکنش روانی در جمعیت ایرانی بوده است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش عبارت بود از کلیه زنان و مردان شهر تهران که 470 زن و مرد به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس واکنش روانی (هانگ و فادا، 1996) پاسخ دادند. برای بررسی پایایی مقیاس از ضریب آلفای کرونباخ و جهت بررسی روایی مقیاس از روایی محتوایی و روش تحلیل عاملی تاییدی از نرم افزار آموس استفاده شد.
    یافته ها
    ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده (81/0) حاکی از پایایی بالای مقیاس و نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش خوب مدل در تعیین عاملهای به شکل اولیه بیان شده توسط هانگ و فادا (1996) بود. به علاوه، یافته های مربوط به هنجارسازی نشان داد که میانه نمرات واکنش در برابر تسلیم، مقاومت در برابر نفوذ دیگران، واکنش در برابر نصیحت و توصیه و پاسخ هیجانی در برابر محدودیت انتخاب در آزمودنی های پژوهش به ترتیب برابر با 5/13، 10، 6 و 10 میباشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، مقیاس واکنش روانی در اندازه گیری واکنش روانی زنان و مردان شهر تهران ابزاری پایا و رواست.
    کلیدواژگان: خصوصیات روانسنجی، واکنش روانی، واکنش در برابر تسلیم، مقاومت در برابر نفوذ دیگران، واکنش در برابر نصیحت و توصیه، پاسخ هیجانی در برابر محدودیت انتخاب
  • رقیه نوری پور لیاولی*، علی فتحی آشتیانی، محمدرضا عبدی، جویا پور پهلوان، سمیرا سهیلی زاده صفحه 113
    مقدمه
    باورهای ارتباطی زوجین به عنوان یکی از عوامل بین فردی موثر، نقش مهمی در بروز طلاق ها داراست. این پژوهش باهدف مقایسه باورهای ارتباطی در مردان متاهل متقاضی طلاق با مردان متاهل خواهان ادامه زندگی مشترک انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش 120 نفر از مردان متاهل شهرستان رشت طی شش ماهه نخست سال 1393 از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از این تعداد 60 نفر شامل مردان متاهل متقاضی طلاق بودند که از طریق مجتمع حقوقی و قضایی دادگاه خانواده رشت به مراکز مشاوره این شهرستان ارجاع شده بودند و در مقیاس گرایش به طلاق، نمره بالایی کسب کردند و 60 نفر شامل مردان متاهل ساکن این شهرستان بودند که تمایل به ادامه زندگی مشترکشان داشتند و در مقیاس گرایش به طلاق، نمره بسیار پایینی به دست آوردند. از سیاهه باورهای ارتباطی (RBI) و پرسشنامه محقق ساخته گرایش به طلاق استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق بیانگر وجود تفاوت معنادار ( 005/0>p.).بین دو گروه در چهار خرده مقیاس باور به مخرب بودن مخالفت، باور به عدم تغییرپذیری همسر، کمال گرایی جنسی، باور به تفاوت های جنسیتی و عدم وجود تفاوت معنادار بین دو گروه در خرده مقیاس توقع ذهن خوانی بود.
    نتیجه گیری
    می توان برنامه های آموزشی قبل ازدواج را به منظور شناسایی فاکتورهای ارتباطی پیش بینی کننده طلاق و به کاهش آن عوامل استفاده نمود.
    کلیدواژگان: باورهای ارتباطی، طلاق
|
  • Shima Askar Ramaki*, Ezzat Allah Kord Mirza Niko Zadeh Page 1
    Introduction
    The goal of this research was to find relationship between introversion_ extroversion and locus of control with need for cognition among students as the members of online social networks (face book)
    With the rise of online social networks the ways people communicate with each other has been drastically changed.
    Methods
    This research is based on correlational design and T tests. In order to investigate the relationship between introversion_ extroversion variable as well as locus of control (external- internal) in regard with need for cognition (lower- upper) abilities among Iranian university students as the members of online public networks (face book) and those who have not participated in these networks 366 students participated in this research and answered the James MC Croskey Introversion scale, Julian Rotter scale of locus control , and Cassioppo and Petty concepts of need for cognition.
    Results
    The reason correlation as well as independent T test have been chosen as the statistical methodology of this research in order to investigate the correlation between the variables. Regarding the result arrived at in this research, there was a negative correlation between introversion- extroversion and the locus of control .However there was a positive correlation between introversion- extroversion and the need for lower cognition and a positive correlation between internal locus of control and need for upper cognition. There was no significant differences between the two groups
    Conclusions
    Results indicate that, the introversion is associated with internal locus of control and need for upper cognition. Also, this result hasn’t had any relevance to membership or non-membership in online social networks (face book).
    Keywords: Introversion, Extroversion, Locus of control (external, internal), Need for cognition (upper, lower), Online social networks (face book)
  • Razieh Roshan*, Laya Bashash, Diba Seif, Bahram Jowkar Page 21
    Introduction
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between overt / relational aggression, the stages of social information processing and dimensions of emotional awareness.
    Method
    120 girl and 105 boys were randomly selected from elementary schools in Shiraz city. The Overt/ Relational Aggression of Shahym (1385), the Social Stories of Brian and Turkaspa (1994) and the Emotional Awareness of Rieffe et al, (2008) were used as instruments in this research. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, and multiple regressions.
    Results
    The findings of the study revealed significant correlation between two types of aggression and the stage of goals clarification in the social information processing. Also, there were significant correlations between types of aggression and different dimensions of emotions including: differentiating emotion, attending to others emotion, not hiding emotion and analyses of emotions. Data analyses showed that social information processing only in third steps can predict both types of aggression. Also, overt aggression was predicted by the dimensions of differentiating emotion and analyses of emotions. The results revealed that, dimensions of attending to others emotions and analyses of emotions were predicted by relational aggression.
    Conclusion
    The finding of this study revealed that there is a significant relationship between goals clarification and aggression behavior; dimension of emotional awareness could predict aggression. According to these results it can be noted to key roles of emotional awareness and social information processing in reducing aggression.
    Keywords: Overt Aggression, Relational Aggression, Social information Processing, Emotional Awareness
  • Gholam Hossein Javanmard*, Rogayeh Mohammadi Garegozlo Page 43
    Introduction
    It seems that conformity, as a social ability, and memory, as a basic cognitive ability, serve to better adapt to the environment. The purpose of this research was to study the relationship between conformity and various kinds of memories (retrospective/prospective, short term/long term, self-cued/environ-cued).
    Methods
    The current study is a descriptive-correlational research by using prediction (regression) method. For doing this, 137 students were selected via the multistage cluster method from Bonab and Tabriz Payam Noor universities. For gathering data, the Conformity L-72 Test and Prospective and Retrospective (PRMQ) Questionnaires were used. The data were analyzed by using Pierson Correlation test and Liner Regression methods.
    Results
    According to the results, the predictive role of conformity for errors in the general memory and its factors was confirmed (p
    Conclusions
    Based on these results, it seems that social and cognitive functions of the brain are linked together to meet common goals.
    Keywords: Conformity, memory, social brain, cognition
  • Amir Ghamarani*, Ahmad Yarmohammadian, Somaye Masoumi, Maryam Mostajeran Page 57
    Introduction
    The study aimed to evaluate the effectiveness of social information processing model on friendship quality, loneliness and social intimacy of dyslexia students was performed.
    Methods
    Method was a quasi-experimental design with pretest, posttest. 20 students in 3rd to 5th grades were selected and were divided randomly into control and experimental groups.
    Tool: The participants responded to the Miller social intimacy scale (1982), Hejazi and Zohrevand Friendship Quality (1380) and Asher and colleagues Loneliness Scale (1984). The experimental group was trained with social stories for 8 sessions.
    Results
    The results of Multivariate covariance analysis showed that training social information processing model on the friendship quality and loneliness and social intimacy in the experimental group resulted in a significant differences between the two groups (P
    Conclusion
    Results can confirm the effectiveness of social information processing model on friendship quality, loneliness and social intimacy in dyslexia students.
    Keywords: social information processing model, social intimacy, friendship quality, loneliness, dyslexia
  • Somayeh Hassannia*, Farhad Khormaee, Razieh Sheykholeslami Page 75
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the causal relationship attachment with moral foundations of moral identity through mediation.
    Methods
    For this purpose 285 undergraduate students were selected from the state universities of Yasuj through multi-stage random sampling. Participants answered three questionnaires including Hazan and Shaver Attachment Scale Questionnaire, Aquino and Reed Moral Identity and Moral Foundations Questionnaire by Haidt and Graham. Structural equation modeling was applied for data analysis.
    Results
    Findings showed that the model had a good fitness with the research’s data. In this study, none of avoidant, and ambivalent styles were able to predict the moral identity and moral foundations. Direct path secure attachment with dimensions of moral identity was significant. The direct path internalization aspects of moral identity to moral foundations (caring, fairness, loyalty to the group, respect for authority and purity) was significant. But the direct path symbolization of identity to fairness of moral foundations was not significant. Secure attachment style, indirectly, through moral identity with all aspects of moral foundations (caring, fairness, loyalty to the group, respect for authority and purity) was significant.
    Conclusions
    Secure attachment formed in childhood can cause internal commitment to ethics, and moral identity. can lead to moral behavior .In other words, people with secure attachment style, trust to him/herself and others, Then moral values become a part of their identities, and are willing to do moral behavior in all situations.
    Keywords: Attachment style, moral identity, moral foundations
  • Majid Saffarinia* Page 99
    Introduction
    The aim of this research was to study psychometric characteristics of Psychological reactance Styles Scale in Iranian population.
    Method
    470 women and men living in Tehran were selected by multi-phases clustering sampling and responded to Psychological reactance Styles Scale (Leybman etal., 2011).
    Results
    Cronbach`s alpha coefficient (0.83) showed that this scale has high reliability and results of exploratory factor analysis showed five factors including fairness, benefit-seeking, individualism, tracking and overinvestment with changing in some main items and removing items 5, 6, 11, 12, 26, 27, 30, 32, 36, 40, 44, 51, and 53. Also, results of confirmatory factor analysis showed that 41-items model has relatively good fitness. In addition, results of normalization showed that median of fairness, benefit-seeking, individualism, tracking and overinvestment in Iranian sample were respectively 14, 32, 21, 27, and 13.
    Conclusion
    According to research results, Psychological reactance Styles Scale for measuring Tehran women and men Psychological reactance is a reliable and valid tool.
    Keywords: psychometric characteristics, Psychological reactance, fairness, benefit, seeking, individualism, tracking, overinvestment
  • Roghieh Nooripour*, Ali Fathi Ashtiani, Mohammad Reza Abdi, Joya Pour Pahlevan, Samira Soheilizadeh Page 113
    Introduction
    Couples relationship beliefs as one of the effective interpersonal factors plays important role in the incidence of divorce. This study aimed to compare the relationship beliefs of married men who seek divorce with married men who wish to continiue their common life.
    Method
    In this study 120 married men in Rasht city during the first half of 2014 were selected through convenience sampling. Among these people¡ were 60 married men who seek divorces and were referred to complex legal counseling centers in Rasht city and got a high score in tendency to divorce¡ and 60 married men were living in city who wished to continiue their common life and got very low scores in comparison to men who had tendency to divorce. The relationship beliefs Inventory (RBI) and researcher made questionnaire for tendency to divorce were used. For data analysis¡ a multivariate analysis of variance (MANOVA) was used.
    Results
    The results indicated that there are significant differences (p
    Conclusion
    These findinding can be used in educational programs before marriage for identifying relationship factors related to divorce in order to reducing divorce.
    Keywords: relationship beliefs, divorce