فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 60 (زمستان 1394)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 60 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالقاسم توحیدی نیا* صفحات 5-26
    در دهه هفتاد میلادی واژه هایی مانند «برابری بین نسلی»، «عدالت بین نسلی» و «انصاف بین نسلی» در عنوان های آثار پژوهشی گوناگون و در محتوای متون تحقیق های نظری و کاربردی شایع شد. در این جهت، مهم ترین نظرها مربوط می شود به کار هارتویک(Hartwick) که به مسئله کیفیت بهره مندی از درآمد منابع طبیعی پایان پذیر با برگزیدن رویکردی عدالت محور پاسخ گفت و نتیجه آن تحت عنوان قاعده هارتویک شهرت پیدا کرد.
    بر این اساس، تحقیق پیش رو فارغ از مناقشه های مفهومی حوزه «عدالت بین نسلی» قاعده هارتویک را به عنوان مبنایی برای تحقق عدالت بین نسلی در نظر گرفته و می کوشد با مدل سازی وضعیت اقتصاد کلان ایران به تحلیل اثر سرمایه گذاری درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام و گاز طبیعی به عنوان استراتژی تحقق عدالت بین نسلی بر سطح انباشت بین زمانی و بلندمدت دارایی های سرمایه ای به عنوان یکی از مهم ترین عامل های رشد و توسعه پایدار بپردازد.
    نتیجه های تحقیق نشان می دهد که کوشش برای تحقق عدالت بین نسلی در بهره برداری از منابع نفت و گاز کشور باعث بهبود قابل ملاحظه روند انباشت سرمایه در بلندمدت شده که این امر هم به نوبه خود رشد و توسعه اقتصادی را برای سال های متمادی نوید می دهد.
    کلیدواژگان: عدالت بین نسلی، منابع طبیعی پایان پذیر، مدل کلان اقتصاد ایران، انباشت سرمایه
  • حسین غفورزاده* صفحات 27-54
    اخلاق هنجاری به عنوان یکی از شاخه های فلسفه اخلاق به دنبال دست یابی به ملاک های اخلاقی برای تنظیم رفتار درست و نادرست انسان است. درباره عامل های دخیل در درستی و نادرستی عموم رفتار انسان ها، دیدگاه های فضیلت گرایی که عملی را روا می دانند که برگر فته از فضیلت باشد ، نتیجه گرایی که معیار درستی عمل را خوبی نتیجه های آن می دانند و وظیفه گرایی که معیار درستی عمل را ذات عمل بیان می کنند، نه نتیجه و سرانجام وظیفه گرایی نتیجه گرا مطرح شده اند.
    هدف نوشتار پیش رو بررسی تطبیقی معیار اخلاقی فعالیت های انسان درباره رفتارهای اقتصادی با عنایت به آیه های اقتصادی قرآن کریم است؛ از این رو ابتدا به توضیح مختصری از نظریه های اخلاق هنجاری پرداخته؛ سپس با بررسی آیه های اقتصادی قرآن کریم در قالب گزاره های اخباری و انشایی، مصداق هایی برای هر یک از این نظریه ها بیان شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد با مصداق هایی که قرآن کریم در آیه های اقتصادی آورده، روح حاکم بر فعالیت های اقتصادی باید فضیلت گرایی به معنای داشتن حسن فاعلی و رعایت اعتدال در امور اقتصادی قرار گیرد و باید وظیفه گرایی نتیجه گرا به معنای ملتزم بودن به دستورهای الاهی در زمینه اقتصادی و در عین حال توجه داشتن به نتیجه های سنت های اقتصادی قرآنی مد نظر فعالان اقتصادی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق هنجاری، فضیلت گرایی، وظیفه گرایی، غایت گرایی، آیه های اقتصادی قرآن
  • سیدضیاءالدین کیاالحسینی*، محمدرضا یوسفی شیخ رباط، الهه کشتکار صفحات 55-80
    تولید، یکی از محورهای اساسی اقتصاد است و بر اساس این اهمیت، رفتار تولیدکنندگان و بررسی تابع هدف تولیدکننده مسلمان همواره بخشی از چالش های نظری مهم نزد اقتصاددانان مسلمان بوده است.
    پژوهش پیش رو با توجه به نظریه های مطرح شده درباره رفتار تولیدکننده مسلمان و با این فرضیه که حداکثرسازی منفعت شخصی به وسیله تولیدکننده مسلمان ضمن رعایت موازین شرعی و در نظر داشتن منافع عمومی انجام می شود، در صدد پاسخ به این پرسش است که اهداف تولیدکننده مسلمان چیست؟
    بر این اساس با مطالعه تجربی رفتار تولیدکنندگان شهر کرمانشاه و با استفاده از ابزار پرسشنامه و به کارگیری روش AHP، به رتبه بندی معیارهای مترتب بر شاخص تصمیم گیری تولیدکنندگان این شهر پرداخته است. نتیجه های مقاله نشان می دهد که شاخص منفعت خصوصی سهم بیشتری نسبت به شاخص رضای خداوند متعالY و منفعت عمومی در تصمیم گیری تولیدکنندگان داشته و از طرفی معیارهای کاهش سود رقیبان، تولید کاربر و شرایط کمبود منابع تولیدی، نسبت به معیارهای پرداخت مالیات، ارائه اطلاعات کامل، عدم اتلاف منابع تولید، افزایش دستمزد نیروی کار و هزینه های تولید، بیشترین شدت اثرگذاری را بر رفتار و تصمیم تولیدکنندگان داراست. از نتیجه های حائز اهمیت اینکه تولیدکنندگان، کارایی تخصیصی را مد نظر داشته و با در نظر گرفتن منفعت خصوصی، چنانکه منفعت عموم به خطر بیفتد همواره بخشی از منفعت خود را فدای رفاه جامعه می کنند.
    کلیدواژگان: تولیدکننده مسلمان، تابع تولید، منفعت خصوصی، منفعت عمومی، روش AHP
  • سیدعباس موسویان *، محمدرضا کاتوزیان، محمد طالبی، محمدرضا حاجیان صفحات 81-111
    بازار بین بانکی، فرعی اساسی از بازار پول است که محل عرضه و تقاضای وجوه اضافه بانک ها و موسسه های مالی برای یکدیگر است. در این بازار که به طورمعمول ابزارها با هدف تامین مالی کوتاه مدت بانک ها جهت مدیریت نقدینگی استفاده می شوند، ابزار توافق نامه بازخرید (ریپو) اهمیت بالایی دارد. در ایران، دستورالعمل اجرایی تشکیل بازار بین بانکی ریالی در سال 1383 از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد و این بازار از سال 1387 فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. از آنجا که ابزارهای این بازار محدود بوده، حجم قراردادها در این بازار پایین است. در این نوشتار با هدف معرفی ابزاری جدید برای این بازار به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که آیا توافق نامه بازخرید (ریپو) به عنوان ابزار پولی می تواند با توجه به فقه امامیه و قانون بانکداری بدون ربا در بازار بین بانکی ایران استفاده شود؟
    پژوهش پیش رو از نوع پژوهش های کیفی است و با استفاده از روش مطالعه های تلفیقی فقهی مالی و با استفاده از نظر نخبگان و تطبیق جزءبه جزء به بررسی توافق نامه بازخرید با ارکان عمومی صحت قراردادها در فقه امامیه می پردازد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که توافق نامه بازخرید رایج با اصلاح هایی در موضوع و شرط های قرارداد و تحت عنوان توافق نامه بازخرید اسلامی می تواند در بازار بین بانکی اسلامی استفاده شود.
    کلیدواژگان: بازار پول بین بانکی، توافق نامه بازخرید، شرط بازخرید، بیع عینه و بیع الخیار
  • وحید ارشدی*، علی اکبر ناجی میدانی، مصطفی سلیمی فر، بهروز مهرام صفحات 113-144
    مطالعه ها نشان می دهد که به رغم آگاهی خانواده های مسلمان نسبت به نهی از اسراف، تبذیر و پیامدهای آنها، یکی از مسائل درگیر بیشتر خانواده ها در جایگاه مصرف کننده، نداشتن اعتدال در تخصیص درآمد به مخارج مصرفی است. شناسایی علت ها و عامل های قابل مدیریت این عدم اعتدال، برای اقتصاددانان و متولیان ترویج فرهنگ دینی و نظام آموزشی و پرورشی رسمی و غیررسمی می تواند اهمیت داشته باشد.
    در مقاله پیش رو با استفاده از روش تحقیق تلفیقی به شناسایی این عامل ها و تعیین میزان هم بستگی آنها و ارتباطشان با رفتار مسرفانه پرداخته شده است. ابزار روش کیفی، مصاحبه با تعدادی از صاحب نظران با شیوه گلوله برفی و تا حد اشباع نظری و ابزار روش کمی، توزیع پرسش نامه بین والدین دانش آموزان دبستانی مشهد بود. یافته ها نشان می دهد سازگاری رفتار با آموزه های اقتصادی اسلام عدم اسراف و تبذیر با نظم پذیری جمعی درون خانواده، آینده نگری و تقویت اراده، رابطه معنادار مستقیم دارد که تحت تاثیر عامل های ساختاری و زمینه ای قرار می گیرند. قاعده مند شدن خانواده نیز تحت تاثیر کیفیت انتقال آموزه های اقتصادی اسلام، فرصت سازی و فرصت یابی تربیتی درون خانواده و کنش و واکنش درون خانواده نسبت به رعایت آموزه اقتصادی اسلام و کیفیت منبع تامین معیشت درون خانواده است.
    کلیدواژگان: آموزه های اقتصادی اسلام، اعتدال، تخصیص درآمد به مخارج مصرفی، قاعده مندی، اراده
  • ایمان باستانی فر*، محمدرضا حیدری صفحات 145-165
    تابع تقاضای پول در اقتصاد متعارف، سه انگیزه مبادلاتی، احتیاطی و سفته بازی را برای تقاضای پول در نظر می گیرد و علت آن، فرض عقلانیت ابزاری در طراحی و شکل گیری تابع تقاضای پول خانوار است. در صورتی که از نظر اسلام به علت آنکه عقلانیت حاکم بر خانوار، فراتر از عقلانیت ابزاری بوده و کارکرد آن ورود به حوزه های اخلاق و اجتماعی است، صفت های اخلاقی مثبت مانند نوع دوستی و گذشت هم بر شکل گیری تابع تقاضای پول خانوار موثر خواهد بود.
    در تحقیق پیش رو با توجه به مبانی اخلاقی حاکم بر خانوار از دید دین اسلام، نشان داده می شود که تشکیل خانواده باعث تعالی ویژگی های مثبت اخلاقی شده و با گسترش نهاد خانواده مبتنی بر مبانی ارزشی اسلام، صفت های اخلاقی مانند ایثار، محبت و نوع دوستی در جامعه گسترش می یابد. با ارتقای این صفت ها، تقاضا برای پول فقط بر اساس انگیزه های احتیاطی، مبادلاتی و سفته بازی نبوده و انگیزه های مبتنی بر صفت های اخلاقی مثبت که در تحقیق پیش رو انگیزه های نوع چهارم نامیده می شود نیز در آن اثر خواهند داشت؛ سپس در چارچوب الگوی سیدراسکی اثبات می شود که اثر خانواده به علت افزایش انگیزه های نوع چهارم از راه اثرگذاری بر نرخ ترجیح زمانی باعث افزایش رفاه بیشتری می شود.
    کلیدواژگان: تقاضای پول، اخلاق اسلامی، خانواده، انگیزه نوع چهارم، رفاه
|
  • Abolghasem Towhidinia* Pages 5-26
    In the 1970s, such terms as "intergenerational equality", "intergenerational justice" and "intergenerational fairness" were used extensively in different research works’ titles and in the theoretical and applied research texts. In this regard, the most important views are to be found in Hartwick's work (1977) which, adopting a justice-oriented approach, answered the question of how to exploit the revenues of exhaustible natural resources, which answer came to be known as Hartwick's rule. Accordingly, the present paper, ignoring the conceptual challenges regarding the issue of “intergenerational justice”, considers the Hartwick's rule as a basis for the intergenerational justice’s being materialized, and, modelling Iranian macroeconomic situation, tries to analyze the effect of investing revenues of exporting oil and natural gas, as the strategy for realizing the intergenerational justice, on intertemporal and long run capital assets accumulation level as one of the most important factors of stable development and growth. The results show that trying to realize the intergenerational justice inutilizing the nation’s oil and gas resources considerably enhances capital accumulation’s long-term trend, which in turn promises economic growth and development in a long period.
    Keywords: Intergenerational Justice, Exhaustible Natural
  • Hossein Ghafoorzadeh* Pages 27-54
    Normative ethics, as a branch of moral philosophy, seeks to achieve moral standards to regulate right and wrong behaviors of human beings. Regarding the factors involved in these behaviors’ being right or wrong, the following views have been put forward: virtue ethics (which permits the action that has originated from virtue), consequentialism (according to which the measure of rightness of the action is its results), deontology (whose criterion is not the action’s results, but rather its nature), and consequentialist deontology. The aim of this study is to comparatively examine the ethical measure of humans’ economic activity with regard to the economic verses of Quran. Thus, at first, a brief explanation of the normative ethical theories is offered, and then, examining Quran’s economic verses in the form of declarative and normative statements, some examples for each of these theories are stated. The findings show that according to the instances stated in the economic verses of the Holy Quran, the spirit of the economic activities should be that of virtue, that is, having goodmotivation and moderation in economic affairs, and that economic agents should consider consequentialist deontology in the sense of commitment to divine commandments in the economic sphere and in the meantime pay attention to the consequences of Quran’s economic traditions.
    Keywords: Normative Ethics, Virtue Ethics, Deontology, Teleology, Quran's Economic Verses
  • Sayyed Ziaoddin Kia, Alhosseini*, Mohammadreza Yousefi Shaykhrobat, Elahe Keshtkar Pages 55-80
    Production is one of the basic pillars of the economy, and accordingly examining the producers’ behavior and the Muslim producer’s objective function have always been amongst the important theoretical problems for Muslim economists. Having the theories regarding Muslim producer’s behavior in mind and considering the hypothesis that maximizing private interest by Muslim producer is done with an eye to the religious standards and public interest, the present study tries to answer this question: What are the Muslim producer’s goals? Thus, empirically studying the behavior of producers in Kermanshah and utilizing questionnaire and AHP method, the study has tried to rank the standards regarding the decision-making indices of the city’s producers. The results show that, on the one hand, private interest index plays a more important role in the producers’ decision-making than the index of God’s being satisfied and public interest, and on the other hand, the standards of decreasing the competitors’ profit, labor-intensive production and the scarcity of production factors have a more intense effect on the producers’ behavior and decision-making than those of paying taxes, giving complete information, not wasting production resources, increasing labor force’s wage, and production costs. One of the important findings is that the producers consider allocative efficiency, and paying attention to the private interests, if the public interests get threatened, they give up a part of their own interests for the sake of the society’s well-being.
    Keywords: Muslim Producer, Production Function, Private Interest, Public Interest, AHP method
  • Sayyed Abbas Moosavian*, Mohammadreza Katoozian, Mohammad Talebi, Mohammadreza Hajian Pages 81-111
    The interbank market is a fundamental branch of money market that constitutes the place for the banks and financial institutions to supply and demand each other’s surplus funds. In this market, where the banks usually use instruments to finance themselves in the short run in order to manage their liquidity, the repurchase agreement (repo) instrument is of a high importance. In Iran the administrative regulation regarding the national interbank formulation was enacted by the central bank in 2004, and the market was formally instituted in 2008. Since the instruments applicable in this market are not many, the amount of transactions here is insignificant. In this article, in order for a new instrument for this market to be introduced, we try to answer the question whether, with regard to the Imamiyah jurisprudence and usury-free banking law, the repurchase agreement (repo) might be utilized in the Iranian interbank market as a monetary instrument. This study is of the qualitative type, and using jurisprudential-financial research method, examining the viewpoints of the elite, and leaning on the general principles of contracts validity in Imamiyah jurisprudence, examines the repurchase agreement. The results show that, if its subject and contract provisions get amended, the conventional repurchase agreement might be utilized as Islamic repurchase agreement in the Islamic interbank market.
    Keywords: Interbank Money Market, Repurchase Agreement, Repurchase Provision, Bai, al, Inah, Bai, al, Khiar
  • Vahid Arshadi*, Aliakbar Naji Meidani, Mostafa Salimifar, Behrooz Mahram Pages 113-144
    The studies show that in spite of Muslim households’ awareness of extravagance’s being forbidden and its consequences, one of the problems common to the most families as consumers is lack of moderation in the allocation of income to the consumer expenditures. Identifying the manageable causes and factors of this non-moderation may be regarded as important by the economists and officials responsible for promoting religious culture and formal and informal education system. In this paper, using a mixed research method, we have tried to identify these factors and determine their correlation with each other and with the wasteful behavior. The tool utilized in the qualitative method was 9 interview with some experts by means of snowball sampling method until theoretical saturation, and the tool utilized in the quantitative method was the questionnaire distributed among parents of primary school students in Mashhad. The findings show that behavior’s consistency with Islamic economic teachings (extravagance’s being forbidden) has a significant positive correlation with the collective disciplinary conduct within the family, the long-term vision and strengthening willpower, which are affected by structural and contextual factors. The family’s rule-based conduct and regularity is influenced by the quality of transferring Islam’s economic teachings, educative-opportunity making within the family, interacting on the basis of Islam’s economic teachings and the quality of family’s income resources.
    Keywords: Islam's Economic Teachings, Moderation, Income Allocation to Consumer Expenditures, Regularity, Willpower
  • Iman Bastanifar*, Mohammadreza Heidari Pages 145-165
    Money demand function in the conventional economics considers three transaction, precautionary and speculative motives for money demand. The reason is the instrumental rationality assumption in designing and formation of the family’s money demand function, while in Islam’s viewpoint, as the rationality of the family is beyond the instrumental one and it enters the spheres of society and ethics, such desirable moral characters as compassion and altruism will also affect the formation of family’s money demand function. In this study, with an eye to the ethical principles dominating the family in Islam’s viewpoint, we show that family formation leads to the uplift of desirable ethical characteristics, and by extending the institution of family on the basis of Islam’s value foundations, such ethical attributes as dedication, compassion and altruism will spread over the society. Thus, the money demand will not be solely based on precautionary, speculative and transaction motives, and the motives based on desirable moral characters, called forth type motives in this study, will affect it. Then, in the framework of Sidrauski’s model, we prove that because of increasing forth type motives via affecting the time-preference rate, the family effect leads to a higher welfare.
    Keywords: Money Demand, Islamic Ethics, Family, Forth Type Motive, Welfare