فهرست مطالب

آموزه های فلسفه اسلامی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1394)

نشریه آموزه های فلسفه اسلامی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا آزاد، تکتم آزاد*، اعظم رحمت آبادی صفحه 3
    با توجه به اهمیت جریان شناسی اندیشه ها در شناخت روند تحولات فکری بشر، در مقاله حاضر تلاش شده است تا تاثیر آرای فلسفی ابن سینا بر فلاسفه اروپای قرون وسطی بررسی گردد. هرچند مسیحیان در ابتدا فلسفه مدونی نداشتند، برای تبیین کلامی برخی عقاید خود به فلسفه های یونانی رایج در قرون وسطی روی آوردند، ولی به دلیل وجود محدودیت ها و مشاهده تعارض هایی که میان پاره ای آموزه های فلسفی و تعالیم دینی وجود داشت، ناچار شدند به سراغ فلسفه های دیگر از جمله فلسفه اسلامی بروند؛ چرا که آرای فلاسفه مسلمان و در راس آن ها ابن سینا به دلیل هماهنگی که میان عقل و شرع برقرار کرده بودند، می توانست گره از کار فرو بسته اندیشمندان اروپا بگشاید.
    ترجمه آثار ابن سینا به زبان های اروپایی، اندکی پس از مرگ او آغاز شد و نظریاتش در باب هستی شناسی، خداشناسی، جهان شناسی، روان شناسی و معادشناسی توجه فلاسفه و متالهان اروپای مسیحی را به خود جذب کرد. افرادی مانند گوندیسالیوس، دیوینیس، اسکوتوس، اکهارت و راجر بیکن عمیقا تحت تاثیر فلسفه ابن سینا قرار داشتند و افرادی نظیر آلبرت کبیر، توماس آکویناس، الکساندر آو هیلز و یوهانس لاروشلی با اینکه برخی آرای ابن سینا را نپذیرفتند، در اندیشه های خود عمیقا متاثر از فلسفه او بودند.
    سه نظر از دیدگاه های ابن سینا که بیشترین تاثیر را بر فلاسفه مدرسی قرون وسطی نهادند، عبارت بودند از: شناخت و اشراق، رابطه ذات و وجود، مبدا فردیت ماده.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، فلسفه قرون وسطی، الهیات مسیحی، ابن سینا، آکویناس
  • علی ارشد ریاحی، فاطمه زارع* صفحه 25
    «ذکر» به مثابه زبان دل، معنادارترین گونه تعامل با خداوند است که همواره مورد نظر عرفا و فلاسفه بوده است. ابن عربی و صدرالمتالهین شیرازی از جمله متفکرانی هستند که در آرای خود به تبیین و بازکاوی این مقوله پرداخته اند.
    در این مقاله با مراجعه به آثار این دو دانشمند و جمع آوری آرای آنان درباره ماهیت و مراتب ذکر و پس از تحلیل و مقایسه آن ها این نتیجه به دست آمده است که تکیه بر «خلوت» به عنوان لازمه ذکر حقیقی، مورد وفاق هر دو متفکر است، اما ملاصدرا «معرفت» و «فکر» را دو لازمه جدانشدنی خلوت می داند که در نگرش ابن عربی مشهود نیست. در مقابل، ابن عربی نسبت بین کشف و ذکر را مطرح می کند که ملاصدرا به آن نپرداخته است. ابن عربی مراتب ذکر را در عالم تکوین و با نظر به همه کائنات بیان می کند، ولی ملاصدرا آن مراتب را در عالم تشریع و با محوریت انسان مطرح می کند. حاصل این مطالعه تطبیقی، روشن شدن این مطلب است که وقتی به موضوعی عرفانی از دیدگاه حکمت متعالیه نظر می شود، چه تغییراتی پیدا می کند.
    کلیدواژگان: ذکر، ابن عربی، ملاصدرا، قرآن، روایات، فکر، معرفت
  • حسین بلخاری قهی، سید مرتضی حسینی شاهرودی* صفحه 47
    بحث انسان کامل از بنیادی ترین مباحث حوزه حکمت و فلسفه اسلامی است. اهمیت این بحث از آن روست که انسان کامل حلقه واسط میان وجود مطلق و موجود مقید است. با وجود انسان کامل، هستی بسط و گسترش می یابد و کنز مخفی آشکار می شود. این وجه هستی شناختی انسان کامل با ساحت معرفت شناختی او کامل می گردد؛ بدین معنا که از دیدگاه بزرگانی چون ابن عربی و ملاصدرا عرفان به حق جز از طریق معرفت به انسان کامل ممکن نخواهد بود. بنابراین، انسان کامل عامل بسط وجود و نشان معرفت به ذات حق است و از این رو، آیینه اسما و صفات پروردگار می باشد. این مقاله با روش تحلیلی تطبیقی، مفهوم انسان کامل را در دو وجه هستی شناختی و وجودشناختی با تاکید بر آرای ابن عربی و ملاصدرا بررسی می کند. فرضیه این مقاله آن است که رویکرد این دو بزرگ به مفهوم و کاربرد انسان کامل در معارف الهی، در عین شباهت های آشکار اختلافاتی نیز دارند؛ اختلافاتی که شاید بتوان مهم ترین وجه آن را در نگرش کاربردی صدرا به انسان کامل و اخلاقی نمایاندن او دید تا نگرش ابن عربی که انسان کامل را صرفا در مقام و ساحتی تجریدی بررسی می کند.
    کلیدواژگان: انسان کامل، وجه هستی شناختی، وجه معرفت شناختی، محیی الدین بن عربی، ملاصدرا
  • حسین غفاری، مریم سادات زیارتی* صفحه 75
    توحید اولین اصل از اصول اعتقادی ماست که شامل توحید در اندیشه و عمل می باشد و هر یک از این دو شعوبی دارد که توحید افعالی یکی از اقسام توحید نظری است و از دیدگاه فلاسفه و متکلمان اسلامی به این معناست که موجودات عالم در ذات و صفات استقلال ندارند و هر سببی، هستی و فاعلیت خود را از خدا می گیرد. شعب توحید افعالی نظیر توحید در خالقیت، ربوبیت، رازقیت، حاکمیت، مالکیت و... است که هر کدام از این شعب با اختیار انسان مرتبط است و مسائلی از قبیل اعتقاد به جبر و تفویض را در پی دارد لکن این انحرافات فکری با عقیده «امر بین الامرین» که از اعتقادات شیعه است، کاملا قابل رفع است.
    کلیدواژگان: توحید افعالی، توحید در خالقیت، اختیار، جبر، تفویض، امر بین الامرین
  • رحمت اللٰه کریم زاده* صفحه 99
    «فکر» یا «نظر» عبارت است از فعل «ذهن» بشری. ذهن از قوای نفس انسانی به شمار می آید و غیر از عقل و نفس است. عقل و ذهن هر دو از قوای نفس می باشند. هر چیزی که به قوای ذهن و عقل استناد داده شود، قابل استناد به نفس نیز هست؛ خواه قائل به تعدد وجودی قوای نفس باشیم یا قوای نفس را از شئونات آن به شمار آوریم.
    درباره تعریف «فکر» تعبیرات مختلفی در میان محققان از متکلمان و حکما مشاهده می شود. متکلمان نوعا در تعریف فکر بر لوازم آن تکیه کرده اند، اما می توان گفت که حکما به نوعی اتفاق نظر دارند که فکر عبارت است از: مجموع دو حرکت از مطالب به مبادی و رجوع از مبادی به مطالب و آن هایی که فقط به حرکت دوم اکتفا نموده اند، شاید بدان دلیل بوده است که حرکت دوم، حرکت نخست را نیز در خود دارد و نیاز به ذکر آن نیست. علت اختلاف در استناد «فکر» به عقل، ذهن یا نفس نیز شاید به این دلیل باشد که سمت و سوی توجه ذهن گاهی به امور غیر مادی است که می شود کار نفس ناطقه، و گاهی به امور مادی است که می شود کار نفس حیوانی؛ آن هم نه به این عنوان که فعل مستقیم نفس حیوانی است، بلکه بدان جهت است که قوای نفس حیوانی، نفس ناطقه را در رسیدن به نتیجه یاری می رسانند.
    کلیدواژگان: نفس، عقل، ذهن، فکر، مجموع دو حرکت، متکلمان، حکما
  • علیرضا کهنسال، معصومه عارفی* صفحه 125
    برخی فیلسوفان مسلمان دهر و سرمد را در مقابل زمان به کار برده اند. فلاسفه گاه در عباراتی مجمل که قابلیت حمل به جوانب مختلف را دارد، این دو اصطلاح را توضیح داده اند. از این رو، تفاسیر و تبیین هایی متفاوت درباره سرمد، دهر و زمان گفته شده است. دهر و سرمد و نسبت این دو با زمان، یا به عبارت دیگر چگونگی تبیین عوالم هستی در قیاس با زمان، همواره در معرض چالش و تصادم آرای اندیشمندان مختلف اسلامی بوده است. در میان فلاسفه اسلامی ابن سینا و خصوصا میرداماد سعی در تبیینی جامع در رابطه با دهر و سرمد و زمان و نسبت آن ها با هم داشته و این سه را سه وعاء وجودی متمایز که حاصل نسبت های ثابت به متغیر و ثابت به ثابت است، معرفی کرده اند. در مقابل آن ها فخر رازی به تبع افلاطون، زمان را جوهری باقی می داند که اگر مقارن امور حادث قرار نگیرد، دوام بدون تغیر احوال خواهد بود که همان دهر و سرمد است و اگر مقارن حدوث امور حادث قرار گیرد به سبب حصول این حوادث و تغیر در نسب این اشیا زمان حاصل می شود. ابوالبرکات نیز با معرفی زمان به مقدار وجود و زمانمند دانستن هر موجودی، به نحوی در پی تبیین دهر و سرمد به شیوه ای زمانمند است. برخی متکلمان نیز دهر وسرمد را زمان موهوم دانسته اند. این مقاله در پی بررسی این منظرهای متفاوت است.
    کلیدواژگان: دهر، سرمد، زمان، میرداماد، ابن سینا
  • محمد مهدی مشکاتی، مهدی منصوری* صفحه 149
    این نوشتار به بحث درباره نظریه شبح در باب وجود ذهنی می پردازد و سه تفسیر را مورد بررسی قرار می دهد. در تفسیر اول به نگاه مشهور از شبح پرداخته می شود که شبح را نظریه ای در مقابل نظریه اتحاد ماهوی می داند که علاوه بر اختلاف وجودی بین ذهن و عین، معتقد به اختلاف ماهوی بین ذهن و عین نیز هست. این تفسیر خود دارای چهار گونه است که خواسته یا ناخواسته در سیر مباحث فلسفی کلامی مطرح شده است. گونه ها به ترتیب عبارت اند از:1. شبح مشابه؛ 2. شبح رمزگونه؛ 3. شبح با انقلاب؛ 4. جمع بین نظریه اتحاد ماهوی و شبح. تفسیر دوم، نظریه شبح را همان نظریه اتحاد ماهوی بین ذهن و عین می داند و تفسیر سوم جنبه مفهومی حکایی است که ماهیت خود به ذهن نمی آید، بلکه مفهومی از آن به ذهن می آید که خاصیت حکایت از خارج را دارد. در این مقاله پس از توضیح و تفصیل تفاسیر، به داوری پرداخته می شود و در نهایت تفسیر دوم از شبح پذیرفته می شود.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، شبح، ماهیت، ذهن، مفهوم
  • محمد سلامی صفحه 175
|
  • Ali Reza Azad, Toktam Azad*, Azam Rahmatabadi Page 3
    With considering the importance of the current of thoughts in the evolution of human thought, this paper has tried to examine the influence of the philosophical opinions of Ibn Sina on European philosophy on the Middle Ages. Although Christians had no codified philosophy but for their theological determination of their notions they turned to the current Greek philosophies in the Middle Ages. But for the limitations and conflicts between philosophical teachings and religious ones, they obliged to turn to look to other philosophies such as Islamic philosophy. Because the philosophy opinions of Muslims and at the top of them Ibn Sina’s opinions being able to establish the Adaptation between intellect (aql) and the Sharia or Islamic law, they could help the European thinkers in solving problems. The translation of Ibn Sina’s works to European languages was begun shortly after his death. His opinions about ontology, theism, psychology and eschatology were considered by European Christian philosophers and theologians. Scholars such as Gundisalvus, John Duns Scotus, Dionysius ,Eckhart and Roger Bacon were deeply affected by Ibn Sina’s philosophy and and although scholars such as Albert the Great, Thomas Aquinas, Alexander Of Hales, and Larusian did not accept some opinions of Ibn Sina, but their thoughts were profoundly influenced by Ibn Sina’s philosophy. Three of Ibn Sina’s theories which had the most influence on scholastic philosophy of the Middle Ages are: knowledge, ishraq (the wisdom of illumination), the relationship between essence (dhat) and existence (wujud), the primal origin of individuation of matter.
    Keywords: Islamic philosophy, The philosophy of the Middle Ages or Medieval Period, Christian theology, Ibn Sina, Thomas Aquinas
  • Ali Arshad Riahi, Fatimeh Zare* Page 25
    “DHikr” as the language of the heart is the most meaningful type of the relationship with God which it is constantly regarded by philosophers and mystics. Ibn ’Arabi and Mullā Ṣadrā have determined and reexamined this category in their opinions. In this paper with referring to the works of these scholars and collecting their views about the nature and stages of “dhikr” and after analyzing and comparing them, these outcomes have been achieved that reliance on “speculation” (khalvat) as an obligation for the real “dhikr” has been accepted by both of them. But Mullā Ṣadrā believes that “knowledge” (marifa/ gnosis) and thought are two non-separable obligations of “speculation” (khalvat) which they cannot be viewed in the notion of Ibn ’Arabi. Conversely, Ibn ’Arabi states the relationship between “Kashf” (Unveiling) and “dhikr” which it has not been paid attention by Mullā Ṣadrā. Ibn ’Arabi has stated the stages of “dhikr” in the world of creation (takvin) with considering all cosmos (universe) but Mullā Ṣadrā states those stages in the world of legislation and with man-centered. The result of this comparative study clears when a gnostic issue from the view of the transcendent theosophy or
    al-hikmat al-muta’li is looked what changes establishes.
    Keywords: Dhikr (Remembrance of God), Ibn Arabi, Mulla Ṣadra, The noble Quran, Islamic traditions, Thought, Knowledge (Marifa)
  • Hussein Bulkhari Ghahi, S. Murteza Husseini Shahrudi* Page 47
    The issue of the perfect man is of the most fundamental issues of the Islamic wisdom (hikma) and philosophy area. The importance of this subject in this gnostic (knowledgeable) realm is that the perfect man (al-insan al-kamil) is the interface (intermediary) between non-delimited existence (Being) (al-wujûd al-mutlaq) and delimited existence. In other word, because of the prefect man, the cosmos (world/ universe) has been developed and expanded and the hidden treasure is revealed and disclosed. This aspect of ontology of the prefect man with his epistemology area will be completed. It means from the view of the great scholars such as Ibn ’Arabi and Mullā Ṣadrā, the knowledge (acknowledgment) of the Real is impossible except through the knowledge (acknowledgment) of the prefect man. Due to this, the prefect man is the agent of developing being and it is a sign of the knowledge to the essence of the Real and it is exactly the mirror of the Names and Attributes of God. For this, this note with analytic and comparative method will study and research the concept of the prefect man in two aspects: ontologically and epistemologically with emphasizing on the opinions of Ibn ’Arabi and Mullā Ṣadrā. The hypothesis of this paper is based on this meaning that the approach of these two great men to the concept and application of the prefect man in the knowledge of God and doctrines while it contains obvious similarities, has dissimilarities, too. The differences which should be mentioned the most aspect of them in the functional look of Mullā Ṣadrā to the prefect man and ethically showing of him can be seen rather than merely examining the prefect man from the abstract position and area.
    Keywords: The perfect man, The ontological aspect, Epistemological aspect, Ibn Arabi, Mullā sadra
  • Hussein Ghafari, Maryam Al Sadat Ziarati* Page 75
    Monotheism (Oneness of God or Unity of Allah) is the first principle of our religious beliefs (theological beliefs) which embodies a vast meaning and includes Unity (Tawhid) in thought and act or action and each of these branches has sub branches which the Unity of the Acts (Tawhid afa’ali) is a kind of theoretical Unity (Tawhid). From the perspective of Islamic philosophers and theologians, it means that all creation of the universe (all created beings) not only in essence (dhat) and attributes but also in the realm of effectiveness and being affected are dependent on God. Every cause gets his existence, effectiveness and creative agency from Him. The branches of the Unity of Acts like Unity in creation, Lordship, providing, governing and owning which every of these branches relates to free will of man and follows problems such as determinism and free will. But these deviations in thought can be completely removed with clarifying (presenting) the theory of moderation and belief to the state between these two categories (determinism and free will) which are of Shia’s beliefs.
    Keywords: The unity of the acts, The unity in creation, Voluntary act of man, Determinism, Free will, The state between these two categories (Determinism, free will)
  • Rahmatollah Karimzadeh* Page 99
    It has been dealt in this paper with the fact that “thinking” is the act of human “mind”. “Mind” is also one of the faculties of the human soul. Mind is different from intellect and soul. Both intellect and mind are the faculties of the soul. Everything that can be invoked to the faculties of the mind and intellect, it can be invoked to the soul too, weather we believe that the soul has many individual faculties or they are its modes. There are different interpretations in the words of theologians and philosophers about the definition of “thinking”. But all of the philosophers typically agree that “thinking” is both moving from the subject of thinking to the principles and turning again to the subject of thinking. Those who only have confined themselves with the second move, perhaps because the second movement has the first movement in itself, so there is no need to its mentioning. The reason of disagreement in citation of “thinking” to the intellect, mind, or soul, is perhaps for this reason that the attention of the mind is sometimes to the immaterial things, so thinking will be the act of rational soul, and sometimes to the material, so it will be the act of animal soul, that is not to fact that it is the direct act of animal soul, but because the faculties of animal soul help the rational soul in reaching a conclusion.
    Keywords: Soul, Intellect, Mind, Thinking, Two movements, Theologians, Philosophers
  • Ali Reza Kohansal, Masoumeh Arefi* Page 125
    Some Islamic philosophers have used Dahr (Meta-Time or Aeviternity) and Sarmad (Eternity or No Time) in opposition to Zaman (Time). Philosophers have sometimes explained these two terms with brief (unclear) statements which it is possible to be interpreted to different aspects. Therefore, the different interpretations and explanations have been presented for the relation between Dahr, Sarmad and Zaman. Dahr and Sarmad and their relation to Zaman, in other words, how to determine the worlds of Being or Existence in comparison to Zaman have been constantly challenged and argued by different Islamic thinkers. Among them Ibn Sina (Avicenna) and Mīr Dāmād have attempted to clarify comprehensive interpretation of Dahr, Sarmad and Zaman and their relationship. They have defined these as three separate being containers which are resulted from the relationship of immutable to changeable and immutable to immutable. In opposition Fakhr al-Din al-Razi and Consequently Plato believes that “Zaman” (Time) is a durable (flowing) substance which if it is not simultaneous with the originated matters the endurance will be without changing in modes (ahwal) which it is the same Dahr and Sarmad and if it is simultaneous with the originated matters because of happening these incidents and changing in the relation of things “Zaman” (time) is resulted. Abu’l-Barakāt with determining “Zaman” (time) to the measure of being and being temporal every created thing, he has tried to determine Dahr and Sarmad to temporal method. Some philosophers and theologians believe “Zaman” (time) is virtual (imaginary/ mawhum) time. This paper is going to investigate these views.
    Keywords: Dahr (Meta, Time or Aeviternity), Sarmad (Eternity or No Time), Zaman (Time), Motion, Mīr Dāmād, Ibn Sina
  • Muhammad Mahdi Meshkati, Mahdi Mansouri* Page 149
    This note studies the theory of Shabah (image/ resemblance) in the area of the mental existence and examines three interpretations. In the first interpretation, it investigates the attitude of the famous scholars about Shabah (image/ resemblance) which they believe that the theory of Shabah (image/ resemblance) is against the theory of the essential union which besides the existential difference between dhin (mind) and ’ayn (entity), they believe the essential differences between dhin (mind) and ’ayn (entity) too. These interpretations embody four types which willingly or unwillingly it has been presented in the movement of the philosophical-theological discussions (subjects). The types are: 1. resembling Shabah (image)
    2. coding Shabah (image) 3. shabah (image) with changing
    4. combination between Essential union and Shabah (image). The second interpretation (some scholars have clarified) believes that the theory of Shabah (image) is the same of the theory of the Essence union between dhin (mind) and ’ayn (entity) and the third interpretation is the conceptual-Anecdotal aspect that its quiddity does not come to dhin (mind) but what come to dhin (mind) is a concept that specifying objective things after explaining and presenting in detail the interpretations, they have been judged by this paper and at last the second interpretation of Shabah (image) is accepted.
    Keywords: The mental existence, Shabah (Image), Quiddity, Dhin (Mind), Concept