فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و چهارم شماره 10 (پیاپی 217، دی 1394)

  • کلام
  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله شرحی است بر کلام امیرمومنان علی علیه السلام در باب صفات متقین و پرهیزگاران. فلسفه خلقت بشر، عبادت و بندگی خداست. خداوند انسان را آفرید و عبادت خود را بر او واجب ساخت و اطاعت و بندگی خود را بر او تکلیف گرداند. خدای متعال روزی همه بندگان خویش را از طریق حلال مقرر کرده است، اگر کسی دنبال روزی حرام باشد، از روزی حلال محروم و عذاب می شود.
    خداوند سبحان به بشر عقل را به عنوان راهنمای او اعطا کرده است، اما این عقل نمی تواند مصالح واقعی بشر را به او بنمایاند. لذا برای او قوانین و مقرراتی قرار داد که مطابق آن عمل کند و به سعادت برسد؛ هرچند در عمل به این تکالیف مخیر است. هرگز خدای سبحان تکالیف شاقی را برای بشر وضع نکرده است، اما شیطان همواره او را وسوسه می کند که از انجام این تکالیف سر باز زند. اینجاست که اختیار بشر، با راهنمای عقل درونی و راهنمایان الهی، ره سعادت را به بشر می نمایاند.
    کلیدواژگان: معرفت، ایمان، پرهیزگاران، تکلیف
  • غلامعلی عزیزی کیا* صفحه 13
    از جمله راه های شناخت خدای سبحان شناخت شخصی یا شهودی اوست. قرآن کریم در برخی از آیات به این نوع شناخت اشاره کرده است. عالمان مسلمان، از جمله مفسران، مباحث فراوانی در باب مفاد آیات مربوط به این موضوع مطرح کرده اند. پژوهش حاضر با روش توصیف و تحلیل در پی بررسی مهم ترین این دیدگاه ها با تاکید بر دیدگاه تفسیری آیت الله مصباح، از دو آیه 172 و 173 سوره «اعراف» است و به نتایج زیر دست یافته است: آیات سوره «اعراف» بر اصل مواجهه و شناخت حضوری بنی آدم نسبت به خدا دلالت داشته، ولی کیفیت و زمان و مکان آن بر ما معلوم نیست و در آیه بیان نشده است. در روایات اهل بیت علیهم السلام نیز بر شخصی بودن شناخت یادشده در این آیات تاکید شده است. میزان شناخت شخصی بشر نسبت به خدا به اندازه ظرفیت وجودی محدود انسان است و او هرگز احاطه بر ذات خدا نخواهد یافت. افزون بر ذات خدا، شناخت حضوری اوصافی نظیر خالقیت، ربوبیت و رازقیت او نیز برای آدمی وجود دارد.
    کلیدواژگان: خداشناسی، خداشناسی حضوری، علم حضوری به خدا در قرآن، عالم ذر
  • مهدی قاسمی فیروزآبادی* صفحه 27
    عفو و مغفرت خداوند مبتنی بر صفات کمال الهی است. این صفات همان مبانی عفو پروردگار است. این مقاله بر آن است تا با روش پژوهش قرآنی و با استفاده از اصول کلامی امامیه، مبانی عفو الهی را استخراج کند و کارکرد یا کارکردهای هر کدام از این مبانی را در موضوع عفو خداوند به دست آورد و در نهایت، نسبت های موجود میان این مبانی را به منظور تحقق عفو پروردگار تبیین نماید.
    نتایج پژوهش حاکی از این است که محبت، حکمت، رحمت، عدالت، علم، فضل، مالکیت و مشیت از مهم ترین مبانی عفو الهی هستند که قرآن کریم بر آنها دلالت دارد. هریک از این مبانی، دارای کارکردهای مبنایی متفاوتی در موضوع عفو الهی است. مبانی عفو الهی برای تحقق بخشیدن به فعل عفو، نسبت های خاصی با یکدیگر دارند. «حکمت» حاکم بر رحمت، فضل و مشیت الهی است، هرچند خود برآمده از علم مطلق خداوند است. همچنین «رحمت» زیربنایی ترین مبنای عفو خداوند است، هرچند خود ریشه در محبت ویژه الهی نسبت به بندگان مستحق عفو دارد.
    کلیدواژگان: مبانی، عفو، حکمت، رحمت، علم، مالکیت، مشیت
  • مرتضی مداحی* صفحه 41
    کشف باورهای دینی مبتنی بر شناخت ابزارها و منابع استنباط آنهاست. عقل، فطرت، شهود، وحی و سنت می توانند از جمله منابع کشف باورهای دینی باشند. اما جایگاه هریک و چگونگی بهره گیری از آنها در کشف باورهای دینی باید روشن شود. هدف این مقاله بیان جایگاه منابع نقلی، یعنی وحی و سنت در کشف باورهاست. تا چه حد می توان در کشف باورها و اعتقادات، به متون نقلی تمسک جست و با توجه به اینکه خود نقل نیز نیازمند اثبات حجیت است، کدام دسته از باورها از طریق نقل قابل پذیرش هستند. این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی، درصدد تبیین این است که وحی و روایات نقل شده با در نظر گرفتن شرایط حجیت و دلالت، چگونه می توانند در فهم باورهای اعتقادی، به غیر از اثبات اصل وجود خداوند و نبوت در تمام اعتقادات کارایی داشته باشند.
    کلیدواژگان: باور دینی، اعتقادات، خبر واحد، حجیت، کشف باور
  • محمدعلی یوسفی زاده*، قاسم جوادی صفحه 55
    سرنوشت اخروی مستضعفان از مسائلی است که همیشه درباره اش سوال شده است. پاسخ به این سوال نه تنها موجب حل این معضل علمی شده است، بلکه روشن خواهد کرد که چه گروهی از مستضعفان مشمول عنایت و رحمت الهی شده، در قیامت به بهشت وارد می گردند؟ با توجه به اینکه این بحث نقلی است، با مراجعه به آیات و روایات، به روش تحلیلی توصیفی به این سوال پاسخ می گوییم. در روایات و آیات قرآن، سرنوشت های متفاوتی برای مستضعفان ذکر شده است؛ مثل امتحان آنها در قیامت، نوید رحمت الهی، در گرو عمل خود بودن، واگذاری به مشیت الهی یا خادم اهل بهشت بودن. وجه جمعی که می شود درباره اینها بیان کرد این است که این سرنوشت های متفاوت بستگی به نوع مستضعفان دارد. همچنین ممکن است در مواقف قیامت وضعیت ایشان فرق کند.
    کلیدواژگان: استضعاف فکری، قرآن، روایت، قیامت، نجات
  • محمدحسین فاریاب صفحه 71
  • حمزه علی بهرامی*، علی تقوی صفحه 83
    «تبرک» به مقامات و مشاهد شریفه، همچنین تبرک به آثار و قبور انبیا و اولیا یکی از مسائل مهم توحید عملی است. کلیت و اصل تبرک محل اجماع و توافق مسلمانان است. اصل تبرک تاکنون از سوی کسی انکار نشده است، اما با ظهور فرقه ای سلفی تکفیری به نام «وهابیان»، به تبعیت از افکار ابن تیمیه، شاهد انکار رفتار مسلمانان، به ویژه شیعیان، در تبرک به مشاهد شریفه و مقابر انبیا هستیم. نتیجه عملی دیدگاه وهابیان تکفیر مسلمانان و درنتیجه، تخریب مشاهد و مقابر ائمه و اولیاست. سوالی که مطرح می شود این است که آیا دیدگاه وهابیان مستند شرعی دارد؟ این تحقیق با هدف بررسی عقیده وهابیان و ارزیابی آن با قرآن، سنت و سیره صحابه با روشی تطبیقی تحلیلی شکل گرفته است. در این بررسی مشخص شده که تبرک مبنای قرآنی و روایی دارد. صحابه پیامبر هم علاوه بر اینکه در حیات آن حضرت به آثار ایشان تبرک می جستند و پیامبر هم این رفتار آنها را تایید می کردند، همچنین پس از رحلت پیامبر، به آثار ایشان متبرک می شدند. این تحقیق نشان می دهد که اولا، مبنای دیدگاه وهابیان و ابن تیمیه برداشت نادرست از منابع است. ثانیا، فتاوای آنها در مقابل قرآن و سنت و سیره صحابه و بزرگان چهار مذهب اهل سنت قرار دارد.
    کلیدواژگان: تبرک، اهل سنت، وهابیون، ابن تیمیه، قرآن، سنت، سیره صحابه
  • سعید باقری*، سیدمهدی امامی جمعه صفحه 99
    مسئله «چیستی علم و عقل و نفس» در طول قرن ها و حتی پیش از اسلام محل توجه بوده است. در این میان، سهم فلاسفه مسلمان بیش از دیگران بوده است که می توان به آراء فارابی، ابن سینا، سهروردی و صدرالمتالهین در این زمینه اشاره کرد. در کنار فلاسفه، گروهی دیگر، که عمدتا منتقد فلسفه هستند و در عصر حاضر به «اهل تفکیک» مشهورند، حقیقت علم و عقل و نفس را با بیانی متفاوت از فلاسفه مطرح می کنند. از جمله علمای اهل تفکیک، آیت الله شیخ حسنعلی مروارید است. وی نظرات خود در باب حقیقت علم و عقل و نفس را در کتاب «تنبی هات حول المبدا و المعاد» بیان کرده است. در این نوشتار، سعی شده است به روش تحلیلی توصیفی اولا، مدعاهای ایشان به صورت کامل بیان شود، و ثانیا، نقد و بررسی علمی گردد. در پایان، با توجه به نقدها و اشکالات وارد بر این مدعاها و همچنین پیامدهای ناصواب آنها، نادرستی شان آشکار می گردد.
    کلیدواژگان: حقیقت علم و عقل و نفس، نقد آیت الله مروارید، مکتب تفکیک
  • الملخص
    صفحه 110
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This article exposes the characteristics of the pious and abstainers in the light of the words of the Commander of the Faithful, Imam Ali (pbuh). The aim behind creating man is worshipping God and being His servant. God has created man and made the worship of Him and obedience and servanthood to Him incumbent upon man. God Almighty has assigned provision to all His servants in lawful (Halal) way. If one makes unlawful (Haram) provision, one will be deprived of lawful (Halal) provision and be chastised.
    The Glorified God has provided man with mind so that he may use it as a guide it is not capable of uncovering what is really good. Therefore, He has made rules and regulations for man to follow and achieve welfare, although man has free will in this regard. The Glorified God has never assigned to man onerous duties, but the devil always tempts him and tries to prevent him from performing his duties. In this case man’s free will, guided by inner intellect and divine inspiration, shows the way for achieving welfare.
    Keywords: knowledge, faith, the pious, duty
  • Gholamali Azizikiya* Page 13
    One of the ways of knowing the Glorified God is intuitive knowledge of Him. The Holy Qur’an points in some verses to this kind of knowledge. Muslim scholars including interpreters of the Qur’an have presented many views about the meaning of the verses relating to this issue. Using an analytical method, the present study seeks to investigate the most important of these views, emphasizing on Ayatollah Misbah’s view on the interpretation of the two verses of Surat A’raf (172 and 173), and it comes up with the following
    Results
    the verses in Surat al-A’raf are indicative of the principle of man’s encounter and intuitive knowledge of God, but its characteristics, time and place is neither known to us nor mentioned in the verse. Also, the narrations of the Prophet’s household (pbuh) emphasize on the personal aspect of intuitive knowledge to which the stated verses refer. Man’s intuitive knowledge of God is not more than his limited existential capacity, and he can never be acquainted with the essence of God. Apart from the essence of God, man has intuitive knowledge of such attribites, like His being a Creator, Lord and Provider.
    Keywords: theology, presential theology, intuitive knowledge of God in the Holy Quran, world of pre, existence, Ayatollah Misbah
  • Mehdi Ghasemi Firoozabadi* Page 27
    Divine pardoning and forgiveness are based on the attributes of divine perfection. These attributes are the very foundations of divine pardoning. Based on the Quranic research and applying the theological principles of Imamiyah, this paper seeks to extract the foundations of divine pardoning and recognize the function or functions of each of these foundations pardoning divine. Then, it explains the relations among these foundations which verify God's pardoning. The research results show that love, wisdom, mercy, justice, knowledge, bounty and ownership are among the most important foundations of divine pardoning to which the Quran refers. Each of these foundations has different fundamental functions in the question of divine pardoning. The foundations of divine pardoning have a kind of relations with each other which contribute to receiving pardon. Although God's omniscience is the source of wisdom, "wisdom" governs mercy, bounty and divine Providence. Besides, "mercy" is a fundamental basis for God's pardoning, although it is itself rooted in the special love of God to His servants who are eligible for pardon.
    Keywords: foundations, pardoning, wisdom, mercy, knowledge, ownership, providence
  • Morteza Madahi* Page 41
    Identifying religious beliefs depend on one’s knowledge of the means and sources of inferring them. Reason, nature (Fitrah), intuition, revelation and Sunnah(tradition) are among the sources of inferring religious beliefs. In the inference of religious beliefs, one should have a clear idea about their position and the way of holding them. The aim of this paper is to show the position of the sources of transmitted sciences including revelation and tradition in identifying religious beliefs. To what extent can we rely on the sources of transmitted sciences for discovering beliefs? And, given the fact that the authenticity of the very transmission needs to be confirmed, which group of the beliefs which are known through transmission is acceptable? Using an analytical and descriptive method, this paper, considering the requirements of authentication, seeks to explain how revelation and the transmitted narrations can be efficient for identifying religious beliefs, without resting on the principle of God’s existence and prophethood regarding every religious belief.
    Keywords: religious belief, beliefs, single individual narration, authenticity, identifying the belief
  • Muhammad Ali Youssef Zadeh*, Qasim Javadi Page 55
    There have always been questions regarding the fate of the intellectually weak and oppressed in the hereafter. Answering this question can both shed light on this issue and change the perspective of those who treat the other people believing in non-divine religions with contempt, and consider themselves as the people of salvation and the others as the people of hell. Since this discussion is derived from tradition, we answer this question with reference to the Quran and hadith, using a descriptive–analytical method. In the Quranic verses and traditions, different fates are mentioned for intellectually weak people, such as trying them in the resurrection day, the promise of divine blessing, dependence on their deeds, being assigned to the will of God, or being a servant for the people of paradise. It can be concluded that these different fates depend on how they have become oppressed. Besides, their positions may vary in different stages of the judgment day.
    Keywords: intellectual oppression, the Quran, hadith, resurrection, salvation
  • Mohammad Hossein Faryab Page 71
    Status in this paper means duties and tasks. Since Imam has a global leadership over the universe, there are some status and tasks defined for him. There are different opinions as to what exactly are the duties and tasks of Imam in the system of existence and legislation. Sheikh Mufid is a great Shiite theologian. Knowledge of his views can greatly help understand the Shiites theology in the great school of Baghdad in the fourth and fifth centuries. Using a descriptive –analytical approach, this paper aims to explore his views in this regard by comprehensively studying all the aspects of Sheikh Mufid works. Based on the most important findings, Sheikh Mufid has specific theories on Imam’s existential duties, but his views on the legislative duties of Imam are consistent with the prevalent views in the present era.
    Keywords: Sheikh Mufid, Imam, Imam's duties, existence, divine legislation
  • Hamzeh Ali Bahrami*, Ali Taqavi Page 83
    Consecrating the shrines and graves of prophets and friends of God is one the main issue of practicing monotheism. There is a broad consensus among Muslims on the totality and principle of consecration. Until today, no one has opposed the principle of consecration, but with the emergence of Salafi-Takfiri movement and named ‘’Wahhabism’’ following Ibn Taimiyeh’s views, there has been a hostile attitude towards Muslims’ rituals, especially Shi’ahs’, ritual of consecrating the holy shrines and graves of prophets and friends of God. The emergence of Wahhabism, has brought about such effects like accusing Muslims of heresy and the ruin of the shrine and the graves of prophets and friends of God. The question which arises is, whether the view of Wahhabis has a legal ground. Using a comparative-analytical method, this research aims at investigating and evaluating Wahhabis’ belief by referring to the Qur’an, (sunnah)traditions and the life of the Companions. This investigation indicates that the ritual of consecration is based on evidence cited from the Qur’an and narrations. The Prophet’s Companions used to consecrate the things associated with the Prophet during the life and prophet approved of their behavior, they also consecrated them after his demise. This research shows that; firstly, the bases of Wahhabism and Ibn Taimiyeh’s view incorrect, secondly, their religious verdicts contradict the Holy Qur’an, (Sunnah)traditions, and the life of the Companions of the Prophet and leaders of four Sunni schools.
    Keywords: consecration, the Sunnis, Wahhabis, Ibn Taimiyeh, the Quran, (Sunnah) traditions, the lifestyle of the Companions
  • Saeed Bagheri*, Seyyed Mahdi Imami Jome Page 99
    The question of "entity of knowledge, wisdom and soul" has been the subject of speculation for centuries and even before Islam. Muslim philosophers such as Farabi, Ibn Sina, Suhrawardi and Mulla Sadra have studied the issue greater than that of the others. Along with philosophers, another group, currently known as "separatists" who extremely criticize philosophy, hold different views about the reality of knowledge, wisdom and soul from that of philosophers. Ayatollah Sheikh Hasan Ali Morvarid, one of scholars who espouse separatism, expresses his views on the reality of knowledge, wisdom and soul in his book titled "Tanbihat Hol Al- Mabda va Al- Ma’ad". Using an analytical-descriptive method, first this paper tries to fully investigate his claims and then, to criticize them. In the end, considering the criticisms and objections raised against Ayatollah’s claims and their ill effects, this paper sheds light on the wrong interpretation.
    Keywords: reality of knowledge, wisdom, self, criticism of Ayatollah Morvarid's views, separation school