فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای زراعی در حاشیه کویر
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن پوراحمدی*، رحیم هنرنژاد، میثم اویسی صفحه 237
    آزمایشی به منظور بررسی اثر تنش خشکی و برگ زدایی بر گیاه سورگوم به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه آموزشی پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین انجام شد. تیمار ها شامل تنش خشکی در سه سطح (آبیاری پس از 50 میلی متر تبخیر، 90 میلی متر تبخیر و 130 میلی متر تبخیر) و برگ زدایی نیز در سه سطح (عدم برگ زدایی، حذف 33 درصد برگ ها، حذف 66 درصد برگ ها) بود. نتایج نشان داد اثر ساده تنش خشکی و اثر متقابل تنش خشکی برگ زدایی تاثیر معنی-داری بر محتوای آب نسبی گذاشت. در بین سطوح مختلف برگ زدایی بیش ترین محتوای آب نسبی برگ از تیمار حذف 33 درصد برگ-ها و کم ترین میزان را شرایط شاهد (عدم حذف برگ) به دست آمد که با حذف 66 درصد برگ ها در گروه آماری یکسان قرار-گرفت. اثر ساده تنش خشکی، برگ زدایی تاثیر معنی داری بر میزان کلروفیل داشت در حالی که اثر متقابل تنش خشکی برگ زدایی اختلاف معنی داری بر میزان کلروفیل نشان نداد. اثر متقابل تنش خشکی و برگ زدایی مشخص کرد که بیش ترین میزان کلروفیل را تیمار شرایط آبیاری معمول و حذف 33 درصد برگ ها و کم ترین میزان را شرایط آبیاری معمول و حذف 66 درصد بود. اثر ساده تنش خشکی و اثر متقابل تنش خشکی و برگ زدایی تاثیر معنی داری بر پایداری غشای داشت. اثر ساده برگ زدایی اختلاف معنی داری را از نظر پایداری غشای نشان داد. اثر متقابل تیمار ها مشخص کرد که کم ترین پایداری غشای مربوط به تیمار تنش خشکی 130 میلی متر و حذف 66 درصد برگ ها و بیش ترین میزان را تنش 90 میلی متر و حذف 33 درصد برگ ها داشت.
    کلیدواژگان: سورگوم، کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ، پایداری غشای سلولی، عملکرد دانه
  • کیوان صائب*، سلیمان قربان زاده، سعید کاردار، ربابه خادمی صفحه 245
    با پیشرفت روز افزون صنایع و کارخانه ها، انسان و دیگر موجودات زنده در معرض مخاطرات بیش تر قرار می گیرند. یکی از عوامل مهم ایجاد کننده آلودگی ها، فرآیند تولید سیمان در کارخانه ها است. این مطالعه با هدف تعیین میزان جذب آلاینده های حاصل از گرد و غبار کارخانه سیمان توسط نمونه های برگ گونه های گیاهی غالب اطراف کارخانه پیوند سیمان گلستان صورت گرفت. برای این منظور هفت ایستگاه در فواصل مختلف مشخص و پس از بررسی منطقه و شناسایی گونه های غالب منطقه اقدام به تهیه 24 نمونه با سه تکرار شد. برگ ها از ارتفاع یک تا دو متری از سطح زمین از قسمت بیرونی تاج پوشش و آن هایی که رو به کارخانه، جمع آوری شدند پس از آماده سازی نمونه ها ازICP برای تعیین میزان فلزات و از نرم افزار Spss با سطح معناداری پنج درصد برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. میانگین غلظت نقره، آرسنیک، کادمیوم، کبالت، کروم، سزیم، بیسموت و باریم با یکدیگر در درخت بلوط و گیاهان سیاه تلو و نی از لحاظ آماری معنی دار نشد، به عبارت دیگر میزان جذب فلزات در درخت بلوط و گیاهان سیاه تلو و نی یکسان است. میزان کادمیوم گیاه سیاه تلو بیش تر از درخت بلوط است، به عبارت دیگر سیاه تلو کادمیوم را از سایرین بهتر جذب ( μg.gr-188 /20) می کند. غلظت فلزات سمی در برگ های گیاهان منطقه مورد مطالعه نشان از ورود فلزات سنگین از هوا و جذب سطحی برگ ها دارد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، کارخانه سیمان، سیاه تلو، نی، درخت بلوط
  • مجتبی علوی فاضل، شهرام لک، محمد خیاط* صفحه 255
    در سال های اخیر بیماری های قارچی افزایش یافته و خسارت زیادی به محصولات زراعی وارد کرد، بنابراین ضد عفونی بذر به عنوان یکی از راه های پیشگیری کننده و کاهش دهنده ی آلودگی در زراعت گندم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. جهت ارزیابی تاثیر غلظت-های مختلف هیپوکلریت سدیم در چهار سطح: دو، چهار، شش و هشت درصد و زمان های مختلف ضد عفونی: دو، پنج، هفت و ده دقیقه بر بذر گندم نان (رقم چمران) آلوده به قارچ Aspergillus flavus، تحقیقی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد اثر متقابل غلظت هیپوکلریت سدیم و زمان اعمال تیمار بر صفات میانگین جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و طول ساقه چه در سطح احتمال پنج درصد و سرعت جوانه زنی در سطح یک درصد معنی دار بود. تیمار مدت زمان شش دقیقه مصرف محلول هفت درصد هیپوکلریت سدیم دارای بالا ترین مقدار جوانه زنی (96 درصد)، طول ریشه چه (89/10 سانتی متر)، طول ساقه-چه (5/10 سانتی متر)، سرعت جوانه زنی (92/39 روز) و میانگین زمان جوانه زنی (5/5 روز) نسبت به سایر تیمار ها دارا بود، در مقابل تیمار مدت زمان دو دقیقه مصرف محلول 10 درصد هیپوکلریت سدیم کم ترین مقادیر مربوط به صفات مقدار جوانه زنی (33/81 درصد)، طول ریشه چه (58/4 سانتی متر)، طول ساقه چه (9/8 سانتی متر)، سرعت جوانه زنی (17/31 روز) و میانگین زمان جوانه زنی (5/4 روز) نسبت به سایر تیمار ها دارا بود. در مجموع استفاده از محلول هیپوکلریت سدیم هفت درصد طی مدت زمان شش دقیقه جهت ضد-عفونی و مقابله با آلودگی بذور گندم نان جهت بهبود مولفه های جوانه زنی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بذر، محلول ضد عفونی، خصوصیات جوانه زنی
  • بهزاد غلامحسین زاده، یوسف نیک نژاد، هرمز فلاح آملی صفحه 267
    از جمله مهم ترین و ارزشمند ترین گونه های دارویی که عمدتا در مناطق کوهستانی و نقاط مرتفع می روید گیاهی از خانواده لابیاته به نام آویشن کوهی یا Thymuskotschyanus است. جهت بررسی تاثیر ارتفاع رویش و چهار روش مختلف خشک کردن (نور مستقیم خورشید، سایه، ماکروویو با توان 900 و 360 وات) و شرایط ژنتیکی و اکولوژیکی بر میزان اسانس این گیاه، نمونه-هایی از گیاه مذکور در سه ناحیه ارتفاعی(2100، 2700 و 3300) در زمان 100 % گل دهی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصله از تجزیه واریانس صفات بر ارتفاع و روش های مختلف خشک کردن نشان داد تغییرات میزان اسانس ها از جمله تیمول، کارواکرول، آلفا ترپینن، پی سیمن، گاما ترپینن، بورنئول، کاریوفیلن، دلتاکادینن و کاریوفیلن اکسید در سطح آماری یک درصد معنی دار شدند. بیش ترین میزان تیمول از تیمار خشک کردن ماکرویوو با توان 900 وات و ارتفاع 3300 متر با متوسط 22/41 درصد حاصل شد.
    کلیدواژگان: آویشن کوهی، ارتفاع، خشک کردن، اسانس، کارواکرول، تیمول
  • رضا قشنگ میانج*، آرش برزو، نبی الله نعمتی صفحه 279
    به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته و سوپر جاذب زئولیت بر خصوصیات مرفولوژیک و فیزیولوزیک ماش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا در سال 1393-1392 انجام شد. عامل اول تراکم بوته در چهار سطح شامل 30، 40، 50 و 60 بوته در متر مربع و عامل دوم زئولیت در چهار سطح شامل عدم مصرف (شاهد)، 10، 15 و 20 تن در هکتار بود. نتایج نشان داد تراکم بوته در سطح احتمال یک درصد کلیه صفات مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار داد، اما زئولیت در سطح احتمال پنج درصد بر ارتفاع بوته و در سطح احتمال یک درصد بر تعداد شاخه فرعی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت معنی دار شد. اثر متقابل تراکم بوته و زئولیت، بر صفات فوق الذکر تاثیر معنی داری نداشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین، تراکم 40 بوته در متر مربع بیش ترین تاثیر را بر صفات ارتفاع بوته با cm 63/51، تعداد شاخه فرعی با 93/4 عدد، وزن هزار دانه با 04/44 گرم، عملکرد دانه با 41/2300 و عملکرد بیولوژیک با 93/9154 کیلو گرم در هکتار داشت. همچنین کاربرد زئولیت موجب افزایش خصوصیات مرفولوژیک و فیزیولوژیک ماش گردید، به طوری که بیش ترین اثر مثبت در تیمار 15 تن در هکتار بر صفات ارتفاع بوته با cm 53/48، تعداد شاخه فرعی با 65/4 عدد، تعداد دانه در بوته با 65/28 عدد، تعداد دانه در غلاف با 35/7 عدد، عملکرد دانه با 2/2383، عملکرد بیولوژیک با 12/8785 کیلو گرم در هکتار و شاخص برداشت با 23/27 درصد مشاهده گردید. با توجه به نتایج به دست آمده می توان استنباط کرد که بهترین تراکم 40 بوته در متر مربع به همراه 15 تن در هکتار زئولیت برای گیاه ماش می باشد.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، زئولیت، عملکرد دانه، ماش
  • سمیه کرمی چمه، معصومه نمروری، امین فتحی*، صادق بهامین، فاخرکردونی صفحه 289
    امروزه تنش و آلودگی های زیست محیطی ناشی از مصرف بی رویه ی کود های شیمیایی، از مهم ترین معضلات تولید در بخش کشاورزی می باشند. این پژوهش با هدف بررسی اثر باکتری سودوموناس بر خصوصیات رویشی گیاهچه کلزا تحت تنش خشکی در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه رامین در سال 1391 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و 12 تیمار انجام شد. عامل اول شامل سویه باکتری Pseodomonas fluorescens در سه سطح شامل شاهد (عدم تلقیح با بذر)، 108p و 169 p و عامل دوم تنش خشکی در چهار سطح شامل صفر (آب مقطر)، 3/0- 6/0 و 9/0- مگاپاسکال بود. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی بر تمام صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. سودوموناس نیز بر طول ساقه چه و ریشه چه و وزن تر و خشک ساقه چه تاثیر معنی داری داشت. اثر متقابل تیمار های آزمایش نیز بر طول ساقه چه و وزن تر ساقه چه معنی دار بود. در بالا ترین سطح تنش خشکی (9/0- مگاپاسکال)، وزن خشک ساقه چه به مقدار 09/0 گرم به دست آمد که نسبت به تیمار عدم تنش 62 درصد کاهش داشت. در تیمار تلقیح بذور با باکتری سودوموناس فلورسنت p 169، وزن تر ساقه چه به مقدار 068/0 گرم به دست آمد که نسبت به تیمار عدم تلقیح 15 درصد افزایش داشت. به طور کلی استفاده از سویه های باکتری سودوموناس فلورسنت توانست اثرات خشکی بر خصوصیات گیاهچه کلزا را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، سودوموناس، کلزا، گیاهچه
  • محمدرضا معینیان، کاوه زرگری، جواد حسن پور صفحه 297
    تحقیقی به منظور بررسی اثر محلول پاشی عنصر بور و قطع آبیاری بر روابط آبی گندم (لاین جدید امید بخش و متحمل به-خشکی WS82- 9) به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با عامل اصلی شامل سه سطح آبیاری 1- آبیاری معمول (عرف منطقه) 2- قطع آبیاری در 50% ساقه دهی 3- قطع آبیاری در مرحله 50% گل دهی و عامل فرعی شامل تیمار محلول پاشی بور در سه سطح 1- محلول پاشی با آب خالص 2- محلول پاشی عنصر بور با غلظت 5/0 درصد 3- محلول پاشی عنصر بور با غلظت یک درصد در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیش ترین مقدار عملکرد دانه از تیمار آبیاری معمول و محلول پاشی عنصر بور با غلظت یک درصد با 5/5632 کیلو گرم در هکتار به دست آمد که نسبت به تیمار قطع آبیاری در مرحله گل دهی و محلول پاشی با آب خالص، با 4/2591 کیلو گرم در هکتار، 9/53 درصد برتری داشت. میزان پرولین نیز تحت تاثیر اثرات متقابل تیمار آبیاری و عنصر بور قرار گرفت. تیمار قطع آبیاری در مرحله گل دهی و محلول پاشی عنصر بور با غلظت یک درصد توانست بالا ترین میزان پرولین با 01/1 میکرو گرم بر گرم و تیمار آبیاری معمول و آب خالص با 803/0 میکرو گرم بر گرم را کم ترین میزان پرولین را به دست آورد. اثر آبیاری بر پایداری غشای سلولی و میزان کلروفیل برگ تاثیر گذار بود، ولی محلول پاشی بور تاثیر معنی داری نداشت. محتوی نسبی آب برگ نیز تحت تاثیر اثرات متقابل تیمار آبیاری و عنصر بور قرار گرفت بالا ترین میزان محتوی نسبی آب برگ از تیمار آبیاری معمول و محلول پاشی عنصر بور با غلظت یک درصد با 94 درصد و کم ترین مقدار را تیمار قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی و محلول پاشی با آب خالص با 56 درصد به دست آورد.
    کلیدواژگان: گندم، قطع آبیاری، محلول پاشی بور، عملکرد دانه، پرولین، کلروفیل
  • جابر مهدی نیا افرا*، سید سهیل معنوی صفحه 309
    فسفر و روی از عناصر غذایی ضروری برای گیاه بوده که می تواند اثرات متفاوتی در گیاهان داشته باشد. به منظور بررسی اثرات متقابل این عناصر بر سویا، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1390 انجام شد. عوامل مورد آزمایش شامل عامل Aبا سه سطح فسفر (صفر، 50 ،100 میلی گرم بر کیلو گرم) از منبع سوپرفسفات تریپل و عامل B با سه سطح روی (صفر، 5 ،10 میلی گرم بر کیلو گرم) از منبع سولفات روی بود. مقایسه میانگین اثر ساده سطوح فسفر نشان داد که با افزایش سطح فسفر، غلظت فسفر برگ و بذر به طور معنی داری افزایش و غلظت روی برگ و ساقه به طور معنی داری کاهش یافت اما میزان پروتئین و روی بذر تغییری نکرد، اما میزان روغن بذر در سطح 50 میلی گرم بر کیلو گرم فسفر بیش ترین مقدار بود. مقایسه میانگین اثر ساده افزایش سطوح روی نشان داد که با افزایش سطح روی، غلظت روی برگ، ساقه و بذر افزایش و غلظت فسفر بذر به طور معنی داری کاهش یافت اما بر غلظت فسفر برگ، پروتئین و روغن بذر تاثیر معنی داری نداشت. حداکثر غلظت فسفر بذر با مصرف هم زمان100 و 5 میلی گرم بر کیلو گرم فسفر و روی به دست آمد و حداکثر غلظت روی بذر با مصرف هم زمان 50 و 10 میلی گرم بر کیلو گرم فسفر و روی حاصل شد. به طور کلی اثر متقابل این عناصر بر کیفی سویا تاثیرات متفاوتی داشته و استفاده متعادل آن باعث افزایش فسفر، روی و روغن در گیاه می گردد.
    کلیدواژگان: اثرات متقابل، روی، سویا، فسفر
|
  • M. Porahmadi*, R.Honarnejad, M. Oveysi Page 237
    In order to investigate effect of drought stress and defoliation on sorghum an experiment were conducted in form of split plot based on randomized complete block design with four replications at field of Islamic Azad University, Varamin branch in 2011. Treatments are include drought stress in three levels (irrigation after 50, 90 and 130 mm evaporation from pan class A) and defoliation in three level (Control, Defoliation 33 and 66). The results showed that drought stress had significant effect on leaf area at floury stage, Biological yield, grain yield, harvest index, lead fresh and dry weight at flowering stage, stem fresh weight at flowering stage, leaf dry weight at floury stage, stem fresh and dry weight atfloury stage, flower dry weight at floury stage, stem length at floury stage, thousand seed weight, panicle length at floury stage,stem diameter, dry weight at physiologic maturity. Defoliation showed significant difference on leaf area at flowering and floury stage, biologic yield, grain yield, harvest index, flower fresh and dry weight at flowering stage, stem dry weight at flowering stage leaf fresh and dry weight at floury stage, stem fresh and dry weight at flowering stage, flower fresh and dry weight at floury stage, thousand seed weight, panicle length at floury stage, stem diameter, dry weight at physiologic maturity. Chlorophyll amount, EC,biological yield, panicle length at flowering and flouring stage under drought stress in contrast to normal irrigation decreased respectively 5, 36, 5, 3 and 3. By increasing in water deficit and Defoliation decreased plant morphologic and physiologic characteristics.
    Keywords: Grain yield, Chlorophyll, Relative water content, Membrane stability
  • K. Saeb*, S. Ghorbanzadeh, S. Kardar, R. Khadami Page 245
    Air pollution is one of the most serious environmental problems in Golestan. Each day, a tremendous amount of toxic and fatal gases, different kinds of pollutants, perilous floating particles produced by cars, factories, industrial workshops, power plants and residential buildings are added to the air. Largely due to the increasing demand for cement, cement production industries around Golestan have increased their daily production. Toxic gases and hazardous particulates that release into environment from cement factories have considered as the environmental problems. Cement factory emissions into air cause serious air pollution and affect the plant and animal life in the environment. This study characterized the levels of heavy metals of the leaves near a cement factory. The concentration of eight se lected heavy metals(Ag, As, Cd, Co, Cr, Cs, Bi, Ba) were measured on 24 leaves from Quercus and Paliurus spina and Phragmitesaus tralis samples (1-2 m) collected near a cement plant via inductively coupled plasma/mass spectroscopy (ICP-MS). SPSS whit 0.05 was used for statistically data analyzing. Results showed The average concentration of heavy metals from Quercus and Paliurus spina and Phragmitesaustralis samples Were not statistically significant in other words, the absorption is the same. There is a significant difference in the cd with Paliurus spina. In other words, Paliurus spina absorb cadmium from others. The concentration of toxic metals in the leaves of plants studied area of heavy metals in the air and leaves the adsorption.
    Keywords: Cement industry, Heavy metal, air pollution, plants leaves
  • M. Alavifazel, S. Lack, M. Khayat* Page 255
    Recently fungal diseases increased and great damage happen for crop produced, so seed disinfestations is advised to preventing and decrease seed pollution and very important. To evaluate effect of different concentration of sodium hypochlorite (at four level include: 2, 4, 6 and 8 percent) and different time of apply Antiseptic solution (at four level include: 2, 5, 7 and 10 minute) on seed of bread wheat infected Aspergillus flavus research according factorial experiment based complete randomized design at four replication was conducted. Analysis variance resualt showed interaction effect of concentration of sodium hypochlorite and time of application of Antiseptic solution on traits of mean of germination, percentage of germination, plumule length and radicle length were significant at 5 percent and germination rate at 1 percent probability level was significant. Treatment of apply 6 minute and 7 percent of sodium hypochlorite had higher amount of germination percentage (96 %), radicle length (10.89 cm), plumule length (10.5 cm), germination speed (39.92 day) and mean germination time (5.5 day) than to another treatment, against the treatment of apply two minute of 10 percent sodium hypochlorite had lowest amount the traits such as of germination percentage (81.33 %), radicle length (4.58 cm), plumule length (8.9 cm), germination speed (31.17 day) and mean germination time (4.5 day) than to another treatment. Totally consume 6 minute of 7 percent of sodium hypochlorite for control disinfection and seed pollution advised for improve germination factors.
    Keywords: Seeds, Disinfectants, Germination Characteristics
  • B. Gholamhosein Zadeh, Y. Niknejad, H. Falah Page 267
    Among the most important and most valuable medicinal species that grows mainly in mountainous areas and areas of high botanical family as thyme or Thymus kotschyanusLabyath is, different species belonging to the dark Ha¬Y though almost all over the world Prakndh¬And but specifically in the areas ofclimate and geographical distribution of species Mdytranh¬Ay more accumulation in Turkey, Iran, Iraq and the Caucasus have been reported. To evaluate the effect of growth in height and four different drying method (direct sunlight, shade, 900 and 360 watt microwave) and genetic and ecological conditions on the plant are examples of plants at three altitude regions (2100, 2700 and 3300) at 100% flowering with a height of 10 cm from the ground up and in vitro, in essence Klvnjrv essential oil with gas chromatography connected to mass spectrometry (GC-MS) were examined. According to the results of analysis of variance on height and different drying methods showed that Sf¬HayVzn¬Tr with (36.667) and the humidity with (39.118) and essential oils (71.1) and oil percentage (26.0) was statistically significant at the one percent level, as well as the drying of essential oils (07.0) at the level of a statistical percentage and oil percentage (03.0) at the level of five percent were statistically significant. The effect of height and different drying methods on the amount of essential oil of thyme showed that most of thymol, carvacrol, alpha-terpinene, followed by Seaman, terpinene, borneol, caryophyllene, and caryophyllene oxide Dltakadynn and at one percent were statistically significant.
    Keywords: mountain thyme, height, drying, essential oil, Carvacrol, Thymol
  • R. Ghashang Miyanj*, A. Borzo, N. Nemati Page 279
    In order to investigate the effect of bush density and superabsorbent zeolite on morphological and physiological characteristics of mange bean (vigna radiate L. parto), a factorial experiment was laid out in randomized complete block in research field of Islamic Azad University, Varamin - Pishva branch in 2013- 2014.The first factor was bush density at four levels control (30,40, 50, and 60 bush/ 2)and the second factor was zeolite at four levels (control, 10, 15, and 20 t.ha). Bush density at probability level of 1 % affected all attributes. Also zeolite at probability level of 5% had significant effect on bush height and at 1% level had significant effect on bush height, branch number, pods number per bush, grains number per pod, thousand-grain weight, grain performance, biological performance, and yield index. The interactive effect of bush density and zeolite was not significant 1% level. As the results showed, 40 bushes per cm2 had the greatest positive effect height (51.63 cm), branch numbers (4.93), thousand grain weight (44.04 g), grain performance (2300.4) and biological performance (9154.93 kg.ha). Also zeolite improved the morphological and physiological characteristics of mung bean as the greatest positive effect of 15 t.h wasobserved on bush height (48.53 cm), brush number (4.56), grain number per bush 28.65), grain number per pod (7.35), grain performance (2383.2), biological performance (8185.12 kg.ha) and yield index (27.23). Given the obtained results, it could be inferred that the best bush density of mung bean is 40 bush.m2 with 15t.ha zeolite.
    Keywords: bush density, zeolite, grain performance, mung bean
  • S. Karami Chameh, M. Namrvari, A. Fathi*, S. Bahamin, F. Kardoni Page 289
    Nowadays, drought stress and environmental pollutions due to irregular consume of chemical fertilizers, are the most important problems in agricultural productions. This study aimed to examine the bacteria Pseudomonas on vegetative characteristics of canola seedlings under drought stress in the Seed Technology Laboratory, Faculty of Agriculture University Ramin was conducted in 2011. A factorial experiment in completely randomized design with three replications and 12 treatments were performed. The first factor Pseodomonas fluorescence strains of bacteria at three levels: control (no inoculation with the seed), 108p and 169 p and the second factor, 4 levels of drought stress were including zero (distilled water), -0.3, -0.6 and -0.9 MPa. The results showed that the effects of drought stress was significant on all traits measured. Pseudomonas aeruginosa on length of shoot and root and shoot dry weight and had a significant effect. At the highest levels of stress (-0.9MPa), shoot dry weight was hot 0.9 amount compared to the treatment of stress was 62 percent. The inoculation of seeds with Pseudomonas fluorescens bacteria p 169, shoot fresh weight to the value of 68g was found that compared to non-inoculated treatment was 15 percent.Generally, the use of fluorescent Pseudomonas strains of bacteria could reduce the effects of drought on the properties of canola seedlings.
    Keywords: drought stress, Pseudomonas, canola, seedlings
  • M. R. Moeinian, K. Zarghari, J. Hasanpoor Page 297
    An experiment was conducted in order to evaluate the effects of B spraying and drought stress on water relations of wheat, in varamin agricultural research center in 2009-10. A split-plot layout within randomized complete block design with three replications were used. Main plots were three irrigation treatments (normal irrigation , non-irrigation at 50% stem elongation stage and non irrigation at 50% flowering stage ) and sub plots were three levels of B spraying ( spraying with pure water, B spraying with 0.5% concentration and B spraying with 1% concentration ). The result showed that,the highest amount of grain yield was belonged to normal irrigation B spraying with 1% concentration treatment (5632.5kg/hac). This treatment had 53.9% yield increasing comparing with non-irrigation spraying with pure water treatment (2591.4 kg/hac). Prolin percentage affected significantly with irrigation and B spraying treatments,. The highest and the lowest amount of Prolin was belong to non-irrigation at 50% flowering stage B spraying with 1% concentration treatment (1/01 Mg/g.fw) and normal irrigation spraying with pure water (0/803 Mg/g.fw), respectively. Irrigation effects on cell membrane stability and chlorophyll content of leaves was affected but the effect was not affected B spraying, RWC affected significantly with irrigation and B spraying treatments, normal irrigation B spraying with 1% concentration treatment had the highest amount of RWC (94%) and the lowest amount of RWC was belong to non irrigation at 50% stem elongation stage spraying with pure water treatment (56%).
    Keywords: wheat, drought stress, B spraying, yield, Prolin, Chlorophyll
  • J. Mehdiniya Afra*, S.S. Maenavi Page 309
    Phosphorus (P) and Zinc (Zn) are the essential elements for plants that have various effects on different plants. In order to study of P and Zn interactions on soybean, a pot experiment was conducted as factorial trial was arranged in a completely randomized design with three replications in 2011. Factors tested included three levels of P (0, 50 and 100 mg.kg) of Triple super phosphate, three levels of Zn (0, 5 and 10 mg.kg) of zinc sulphate. Mean comparisons of P effect showed that leaf and seed P concentrationsignificantly increase and leaf and shoot Zn concentration significantly decrease with increasing of P levels, but had no significant effect on seed protein and seed Zn concentration. Maximum seed oil was obtained in 50 mg.kg P level. Mean comparisons of Zn effect showed that leaf, shoot and seed Zn concentration significantly increase and seed P concentration significantly decrease with increasing of Zn levels but had no significant effect on leaf P concentration, seed protein and seed oil. The highest P concentration in the seed was obtained with 100 mg.kg P and 5 mg.kg Zn treatments and the highest zinc concentration in the seed was obtained with 50 mg.kg P and 10 mg.kg Zn treatments. In conclusion, interaction of these elements had various effects on quality characteristics of soybean and balance Application of P and Zn in soil increases of these elements and oil in plant.
    Keywords: Interactions, Phosphorus, soybean, Zinc