فهرست مطالب

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن سردبیر
  • عبدالرسول سلمان ماهینی صفحه 3
  • مقالات علمی
  • مهناز ابولحسنی، فاطمه عادلی ساردو* صفحه 5
    جهت مسئله اختصاصی این تحقیق، شناخت آثار و پیامدهای اجتماعی طرح مزبور است. هدف اصلی اتاف در این طرح بررسی و شناخت آثار و پیامدهای مثبت ومنفی اجتماعی اجرای طرح یاده شده است. مطالعه اسنادی، مشاهده،مصاحبه و بررسی پیمایشی وکاربرد نرم افزار spss از جمله روش های عمومی گردآوری اطلاعات، ابزارها و تکنیک هایی که در این تحقیق به فراخور شرایط و مراحل مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند. بر این اساس و با استناد به ماتریس گزینش تاثیرات از میان پیامدهای شناسایی شده، پیامدهایی که فراوانی تجمعی سطری آن ها امتیاز لازم را کسب نموده اند، به تفکیک تاثیرات و پیامدهای مثبت و منفی، انتخاب گردیدند. بخش پایانی فرایند مطالعاتی حاضر به دامنه یابی، شناسایی و برآورد احتمالی پیامدهای طرح اختصاص داشت. سپس محدوده تاثیرات اولیه طرح و نیز محدوده تاثیرات غیرمستقیم طرح تبیین شد و در قالب ماتریس های مجزایی مشخصات هر یک از برندگان و بازندگان تعیین و سپس مدل مفهومی تاثیرات ترسیم گردید. بر اساس این مدل، اقدام عمرانی از یکسو براساس پیامدهای احتمالی مثبت به ارتقای سطح رضایتمندی مراجعین و کیفیت محیط کار مجموعه و از سوی دیگر براساس پیامدهای منفی به کاهش سطح رضایتمندی مراجعین و کیفیت محیط کار کارکنان می تواند منجر گردد. در ادامه، سه سناریو (بدبینانه، خوش بینانه و واقع بینانه) بازنمایی شدند. بعد از شناسایی و برآورد تاثیرات احتمالی، گزینش تاثیرات مهم با رتبه بندی و امتیازبندی هر یک از پیامدها صورت گرفت تا پس از استنتاج پیامدهای مثبت و منفی مهم برنامه مدیریت پیامدها ارائه شود و پیشنهاد تعدیل و جبران تاثیرات منفی و مثبت طرح گردد. فرجام سخن آنکه اقدام عمرانی انجام شده به طور نسبی مثبت ارزیابی شده ولی کافی تلقی نگردیده و ضروریست با مدیریت و کنترل پیامدها و نیز طرح های دیگر به ویژه حداقل ساماندهی و بهسازی زیرگذر قدیم تکمیل گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اجتماعی، شهرک هما، پل همت، پیامدها، زیرگذر
  • مدیریت سازگار با محیط زیست در صنعت سنگ ساختمانی / مثال موردی: صنعت سنگ ساختمانی استان اصفه ان
    حمید گرانیان*، راحب باقرپور صفحه 14
    استان اصفهان با دارا بودن 256 معدن فعال سنگ ساختمانی حدود 40% تولید سنگ خام کشور و با داشتن 1550 کارخانه فرآوری سنگ نیز بیش از 50% سنگ فرآوری شده کشور را تولید می کند. لذا این استان قطب صنعت سنگ کشور محسوب می شود. هر ساله حدود 9 میلیون تن ضایعات در صنعت سنگ استان ایجاد می گردد، که این رقم در کل کشور حدود 18 میلیون تن برآورد شده است. رها سازی این ضایعات در طبیعت باعث مشکلات محیط زیستی از قبیل اثرات ژئوشیمیایی منفی بر اکوسیستم طبیعی، آلودگی آب ها، از بین رفتن پوشش گیاهی و تاثیر منفی آن بر اکوسیستم منطقه و زندگی حیوانات، از بین رفتن شکل و چشم انداز طبیعی زمین، انتشار ذرات گرد و غبار و مواد سمی در هوا، دست خورده شدن خاک ها و آلودگی صوتی خواهد شد. بهترین راه حل برای مقابله با این معضلات مدیریت کردن ضایعات صنعت سنگ است. این مدیریت به صورت یک بسته پیشنهادی و در قالب سه سرفصل ارائه شده است. در بخش اول کاهش تولید ضایعات مدنظر است. این کاهش با انجام بررسی های اولیه قبل از استخراج و استفاده از فن آوری های نوین استخراجی در معدن و استفاده از روش های بهبود کیفیت بلوک قبل از برش و به کار بردن تکنولوژی های جدید در کارخانجات فرآوری سنگ صورت می گیرد. در بخش دوم استفاده مجدد از ضایعات با ایجاد واحدهای بازیافت ضایعات در مجتمع های سنگبری پیشنهاد شده است. و نهایتا در بخش سوم دفع سازگار با محیط زیست ضایعات باقیمانده با انتخاب محل دفع مناسب و روش های به حداقل رساندن ارتباط دمپ ضایعات با اکوسیستم های طبیعی منطقه ارائه شده است. در صورت به کار بردن این روش های پیشنهادی به صورت یک بسته کامل امکان داشتن یک صنعت سازگار با محیط زیست و حتی یک صنعت بدون دورزیر نیز دور از انتظار نخواهد بود.
    کلیدواژگان: سنگ های ساختمانی، ضایعات صنعت سنگ، مدیریت ضایعات، اثرات ژئوشیمیایی ضایعات سنگ
  • ایوب کریمی جشنی، مرجان سالاری درگی* صفحه 29
    رودخانه ها به عنوان یکی از منابع اساسی تامین آب برای مصارف گوناگون از جمله کشاورزی، شرب و صنعت مطرح می باشند. از این رو پایش کیفیت این منابع با توجه به خشکسالی های اخیر و توسعه شهری و روستایی یکی از وظایف مهم در حیطه مدیریت محیط زیست محسوب می گردد. در این مطالعه نمونه گیری به صورت فصلی از نه ایستگاه هیدرومتری رودخانه های کارون، کرخه و دز در یک بازه زمانی یک ساله از فروردین سال 1390مصادف با فصول گرم و سرد صورت گرفت و پارامترهایی نظیر درجه حرارت، هدایت الکتریکی، اکسیژن محلول، pH، کدورت، BOD، COD و غیره اندازه گیری گردید. داده های حاصل از مطالعه با استفاده از نمودارهای پایپر، شولر و شاخص ملی کیفیت NSFWQI مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند بر اساس دیاگرام پایپر آب هر سه رودخانه در فصول پرآبی و کم آبی از نوع سدیم کلراید می باشد. همچنین آنالیز پارامترهای اندازه گیری شده با توجه به شاخص NSFWQI حاکی از آن است که در هر سه رودخانه شاخص کیفیت کل در شش ماهه اول در حد فاصل کمتر از (50) بیانگر کیفیت بد می باشد و در شش ماهه دوم در حد فاصل بیشتر از (50) بیانگر کیفیت متوسط می باشد. بنابراین با پایش عوامل فیزیکی، شیمیایی، میکروبی و همچنین با کنترل شاخص ملی کیفیت آب و نمودار های مذکور در ایستگاه های موردنظر، اثرات محیط زیستی ورود آلودگی در قسمت های مختلف رودخانه به خوبی مشهود بوده و امکان تصمیم گیری در خصوص نحوه استفاده از آب در بخش های مختلف آن را برای مسئولین ذی ربط فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت آب، کنترل آلودگی، محیط زیست و استان خوزستان
  • لعبت زبردست*، فاطمه عادلی صفحه 39
    جهت دستیابی به توسعه پایدار، لازم است نحوه استفاده از سرمایه های طبیعی در بین نسل حاضر و نسل های آتی همراه با برنامه ریزی بوده و حداقل عوارض محیط زیستی را به همراه داشته باشد. جهت سنجش پایداری، شاخص های مختلفی به کار گرفته می شود که جای پای بوم شناختی یکی از آن هاست. این شاخص، بیانگر میزان زمین مورد نیاز برای یک جمعیت معین است به نحوی که بتواند جوابگوی نیازهای مربوط به نحوه زندگی آن ها از جمله تامین منابع و دفع زایدات و پسماندها و جذب آلودگی ها باشد. اما استفاده از این شاخص جهت اندازه گیری پایداری، همراه با کاستی هایی است که باعث فاصله گرفتن تخمین های صورت گرفته را از واقعیت های موجود می شود. علاوه براین در مورد کشور ایران برخی چالش های خاص نیز در به کارگیری این شاخص قابل ذکر و بررسی است که از مهمترین آن ها، وجود مقیاس های زمانی- مکانی در توزیع منابع، تفاوت ارزش یک واحد منبع در بخش های مختلف کشور، ثابت نبودن کیفیت و کمیت منابع و داشتن سیر قهقرایی در وضعیت محیط زیست می باشد. اما با وجود چالش های ذکر شده، استفاده از جای پای بوم شناختی می تواند به عنوان معیاری جهت میزان فشار وارده بر محیط زیست در کشور ایران مورد توجه قرار گرفته و برای مناطق مختلف کشور به صورت جداگانه محاسبه شود. وارد نمودن ملاحظاتی در جهت رفع مشکلات ذکر شده، می تواند در جهت تدقیق و اصلاح این شاخص و همچنین استفاده موثرتر و کاراتر از آن برای کشور ایران راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: جای پای بوم شناختی، توسعه پایدار، ظرفیت زیستی، فشار محیط زیستی
  • مجید مخدوم* صفحه 45
    یک باور غلط در میان دانش آموزان کشور باعث هراس آنان از علوم ریاضی و شاق دانستن آن شده بود. با تلاش استادان، انجمن های علمی و خانه های ریاضی کشور که کاربرد علوم ریاضی را در دانش های دیگر نمایاندند، این جلوه اشتباه امروز ه بدل به استفاده از علوم ریاضی در دانش های دیگر به ویژه علوم زیستی شده است. دانش محیط زیست نیز که خود نشات از علوم زیستی می گیرد از این قاعد مستثنی نیست زیرا محیط زیست از کنش و واکنش عناصر زنده و غیر زنده محیط زیست مان شکل می گیرد. از نظر اکولوژیکی پی بردن به تاثیرات متقابل کنش و واکنش عناصر، نیاز به حل معادله و یا معادلات ریاضی دارد که خود بیانگر کنش و واکنش دوطرفه است. بنابراین علوم ریاضی امروزه نه تنها دیگر جلوه ای سخت و شاق ندارد، بلکه رهگشای مشکلات زندگی امروزیمان در محیط زیست می باشد. نمونه های کاربردی علوم ریاضی در دانش محیط زیست در این مقاله ضمن بیان مفهوم محیط زیست برشمرده شده اند.
    کلیدواژگان: ریاضیات، علوم زیستی، دانش های محیط زیست، مدل سازی، کنش و واکنش اکولوژیکی
|
  • Abolhasanim., Adeli Sardoo, F.* Page 5
    The main aim of this research is to understand the possible social effects caused by construction of an underpass in Hemmat highway. We attempted to investigate the negative and positive consequences of implementation of this construction plan. Literature review, observation, interview and survey assessment, and application of SPSS software were the general methods of data collection, instruments and techniques used in different steps of the study. Based on the impact matrix of the identified outcomes, proper points regarding the cumulative effects of the positive and negative impacts were defined. The final part of the study was detection, identification and assessment of potential impacts of the plan. Then, the initial impacts of the project as well as the indirect effects were defined and in separate matrices the characteristics of each of the winners and losers were drawn to determine the impact of the conceptual model. According to this model, construction activities based on the positive potential consequences can promote people satisfaction and increase in quality of work environment and based on the negative consequences can reduce client satisfaction and the quality of work environment for employees. Three scenarios (pessimistic, optimistic and realistic) were represented and after the identification and assessment of potential impacts, selection of important effects was performed by ranking and rating of each of the consequences. After the inference of important positive and negative consequences, a plan for management of the implications was presented and mitigation and compensation of negative and positive impacts of the project were proposed. Finally, construction activities were assessed to be relatively positive but not enough and it was necessary to complete, rehabilitate and renovate the old underpass by management and control of the consequences during implementation of the plan.
    Keywords: Social assessment, Hemmat settlements area, Hemmat bridge, Consequences, Underpass
  • Environmentally-Oriented Management of Dimension Stone Industry / Case Study: Dimension Stone Industry of Isfahan Province
    Geranianh.*, Bagherpour, R Page 14
    Isfahan Province, which possesses 256 active dimension stone mines, produces almost 40% of Iran’s raw stone. It also has 1550 stone-cutting plants which produce more than 50% of processed stone of the country. Therefore, this province is regarded as the axis of Iranian dimension stone industry. However, nearly 9 Mt. wastes of dimension stone are produced in the industry annually, while this amount is estimated to be about 18 Mt for the whole country. Discarding these wastes in nature will cause severe environmental problems such as negative geochemical effects on natural ecosystem, contamination of water, flora devastation and negative effects on regional ecosystems and animal life, landscape distortion, dispersion of dust and toxic substances in the atmosphere, soil deformation and finally noise pollution. These facts mean that we need a proper stone waste management. This management is introduced as a recommendation package containing three headlines. The first section deals with the reduction of produced wastes. This reduction can be achieved by primary studies before mining, applying new mining technologies and methods of enhancing the block quality prior to cutting and also employing modern technologies in stone-cutting plants. The second section introduces reuse of wastes by developing recycling units in cutting stone complexes. Finally, the third section elaborates on environmentally friendly dumping of residuals via the selection of appropriate dumping sites and using appropriate methods to minimize the reaction between wastes and natural ecosystems of the area. It is possible to have an environmentally friendly industry or even an industry without wastes, provided that this recommendation package is fully employed.
    Keywords: Dimension stone, Wastes of stone industry, Management of the wastes, Geochemical effects of stone wastes
  • Karimi, Jashnia., Salari, M.* Page 29
    Rivers are regarded as the sources of water for various uses including agriculture, industry and drinking. Monitoring quality of these resources due to the recent drought and urban and rural developments is one of the important tasks in the field of environmental management. In this study, we undertook seasonal sampling in nine stations in the rivers Karoon, Karkheh, Dez over a period of one year starting from April 2011. We measured temperature, conductivity, dissolved oxygen, pH, turbidity, BOD, COD and etc. Data were analyzed using Piper and Schoeller diagrams and National Water Quality Index (NSFWQI). Based on the Piper diagram, all three rivers were low in sodium (potassium) - chloride. Also, analysis of parameters measured for NSFWQI showed that all the three rivers in the low rainfall season have an index of less than 50, indicating a poor water quality. In the high rainfall period, the index was more than 50, indicating a medium water quality. However, monitoring of physical, chemical and biological parameters as well as the national water quality index clearly showed the environmental impact of pollution sources entering the rivers.
    Keywords: Water Quality Index, Pollution Control, Environment, Khuzestan province
  • Zebardastl.*, Adeli Sardoo, F Page 39
    In order to achieve sustainable development, it is necessary to plan the way we exploit natural assets in the present and future generations towards causing less environmental consequences. Different indicators are applied for evaluating sustainability, of which the Ecological Footprint (EF) is one of the common approaches. EF indicates the amount of land needed for a defined population to fulfill their living needs, in terms of providing resources and digesting and absorbing wastes and pollutions. However, this sustainability indicator has shortcomings that make the estimations less real. Moreover, in a country like Iran, there are other special challenges in the application of this indicator. Some of the most important of these challenges are differences in spatial- temporal scales in resource availability assessment, in value of one unit of a specific resource in different parts of the country, instability in quality and quantity of resources and the regressive trend of the environment. Despite the mentioned challenges, the application of Ecological Footprint can still function as an indicator for evaluating the amount of environmental pressure in Iran, provided that it is calculated for different parts of the country separately. Considering these issues can help adjust this indicator for a more efficient application in Iran.
    Keywords: Ecological footprint, Sustainable development, Environmental capacity, Environmental pressure
  • Makhdoum, M. F.* Page 45
    There was a misleading belief among students of natural sciences on the application of mathematics in Iran. They often regarded mathematics as a hard science and difficult to cope with. Recent efforts of scientific associations and experts of mathematics and other sectors of sciences (e. g., natural sciences) in explaining the benefits from application of mathematics in various sciences have led to a better understanding of mathematics, particularly in environmental sciences. In this paper, the action and reaction of ecological characteristics (as components of our environment) have been compared with mathematical equations. Furthermore, application of mathematical models in observing and solving environmental problems has been numerated to some extent by showing some of my environmental models already in use in Iran.
    Keywords: Mathematics, Natural sciences, Environmental sciences, Modelling, Ecological action, reactions