فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 84، زمستان 1394)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 84، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سید رحمت االه فتاحی صفحات 299-302
  • مهسا نیکزاد، نجلا حریری، فهیمه باب الحوائجی، فاطمه نوشین فرد صفحات 303-323
    هدف این مقاله بررسی جریان نویسندگی در مقالات ایرانی آی اس آی در حوزه شیمی مطابق الگوی پرایس است. طبق الگوی پرایس نویسندگان در هر دوره به چهار گروه تازه کار، ثابت، گذری، و پایانی تقسیم می شوند و می شود از آمار اکچوئری در حوزه نویسندگی استفاده کرد و نرخ مرگ و تولد علمی را محاسبه کرد. تعداد 25573 مقاله که توسط 59661 نویسنده ایرانی در فاصله 1973 تا 2012 در مجلات آی اس آی حوزه شیمی منتشر شده بودند از پایگاه وب آو ساینس استخراج شدند و با تشکیل یک پایگاه داده رابطه ای مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد متوسط نرخ تولد علمی 66.7٪، متوسط نرخ مرگ علمی 19.4٪، متوسط نرخ مرگ نوزادان علمی 51.2 ٪، متوسط نرخ افزایش طبیعی 47.3٪، نرخ امید به زندگی علمی 1.98 سال و طولانی ترین سن علمی 22 سال بوده است. این وضعیت نشان می دهد که اگر چه هر سال تعداد زیادی شروع به فعالیت علمی می کنند (نرخ تولد علمی)، اما نرخ مرگ نوزادان نیز (کسانی که در همان سال شروع به کارشان خاتمه می دهند) نیز بالاست و تداوم فعالیت علمی در حوزه شیمی، که زاینده ترین حوزه علمی کشور است، بسیار کوتاه است و برای افزایش آن نیاز به سیاستگذاری و برنامه ریزی است.
    کلیدواژگان: جریان نویسندگی، آمار اکچوئری، مقالات آی اس آی، نویسندگان، تولید علم، علم سنجی، ایران، شیمی
  • محمد امین عرفان منش، احسان گرایی، رضا بصیریان جهرمی صفحات 325-347
    هدف
    پژوهش حاضر با بهره مندی از شاخص های تحلیل شبکه های اجتماعی به بررسی شبکه ی هم تالیفی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور در حوزه ی اطلاع سنجی طی سال های 1381 تا 1391 می پردازد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و از شاخص های علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی جهت مطالعه شبکه هم تالیفی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی استفاده شده است. جامعه این پژوهش از تعداد 779 مقاله فارسی و انگلیسی تشکیل شده که در زمینه های مختلف سنجش کمی طی سال های 1381 تا 1391 منتشر شده و در ویراست چهارم کتابسنجی علم سنجی که در اسفند 1391 از سوی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران منتشر شده، نمایه شده اند. ماتریس هم تالیفی شبکه مذکور نخست با استفاده از برنامه مایکروسافت اکسل تهیه و سپس جهت ترسیم و تحلیل شبکه هم تالیفی به نرم افزارهای تحلیل شبکه های اجتماعی یو.سی.آی.نت و وی.او.اس.ویوور انتقال یافته است.
    یافته ها
    بررسی عملکرد دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور در حوزه اطلاع سنجی با استفاده از شاخصه های مختلف تولید، مرکزیت و مشارکت نشان می دهد که دانشگاه های تهران، علوم پزشکی تهران، آزاد اسلامی، تربیت مدرس، شاهد، شهید چمران اهواز، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری و مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور از مهم ترین و مرکزی ترین جایگاه در شبکه هم تالیفی دانشگاه ها در حوزه مذکور برخوردارند. بیشترین تعداد تالیف مشترک در شبکه مورد بررسی به ترتیب به «دانشگاه تربیت مدرس- دانشگاه شاهد»، «دانشگاه پیام نور- مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری»، و «دانشگاه شاهد- مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور» تعلق داشته است.
    نتیجه گیری
    بررسی جرگه های تشکیل دهنده شبکه هم تالیفی دانشگاه ها نشان می دهد که شبکه مذکور از 12 جرگه با حداقل اندازه 5 تشکیل شده است. دانشگاه های تهران و آزاد اسلامی با عضویت در 7 جرگه در بیشترین تعداد زیرگروه ها مشارکت داشته اند. عضویت و مجاورت دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور به زیرگروه های مختلف شبکه هم تالیفی دانشگاه ها نیز در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شبکه هم تالیفی، تحلیل شبکه های اجتماعی، اطلاع سنجی، تحلیل جرگه
  • سعید خلیل آذر، مهدی شامی زنجانی صفحات 349-376
    هدف اصلی این پژوهش، شناسائی و تعیین وزن شاخص های کلیدی عملکرد مدیریت دانش2.0 در سازمان ها می باشد. با توجه به نفوذ فراگیر فناوری، به خصوص رسانه های اجتماعی در ابعاد مختلف سازمانی و نیز نگاه کارکردی به این پدیده در مدیریت دانش، سنجش عملکرد این نوع رسانه ها به منظور تحقق اهداف سازمانی بسیار ضروری به نظر می رسد. شاخص های کلیدی عملکرد مدیریت دانش2.0 در پژوهش حاضر با استفاده از روش دلفی و از طریق پرسشنامه در سه دور، شناسائی و تعیین وزن شدند. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است چرا که شاخص های کلیدی عملکرد مدیریت دانش2.0 شناسائی شده در این تحقیق، برای سازمان هایی که قصد پیاده سازی مدیریت دانش2.0 را دارند قابل استفاده بوده تا از آنها به سنجش عملکرد مدیریت دانش2.0 در سازمان مربوطه پرداخته شود. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش، فرایند مشارکت در مدیریت دانش2.0 شامل سه مرحله و هشت گام می باشد: مرحله اول (مرحله حضور) با سه گام «عضویت»، «مشاهده» و «دریافت محتوا»، مرحله دوم (بازخورد) با سه گام «محاوره»، «ارزیابی» و «بازنشر» و مرحله سوم (مرحله تولید) با دوگام «تولید، اصلاح و بارگذاری محتوا در مخازن دانش» و «مباحثات، ارتباطات و مشارکت». شاخص های کلیدی عملکرد مدیریت دانش2.0 برای هر یک از گام های فرایند فوق به تفکیک، شناسائی و رتبه بندی گردید. دستاورد نهائی این پژوهش، شناسائی و تعیین وزن 93 شاخص کلیدی عملکرد مدیریت دانش2.0 در قالب چارچوب مفهومی مدیریت دانش2.0 بوده است. این دستاورد از جهت ارائه شاخص های کلیدی عملکرد در کنار هم و نیز تدوین چارچوب مفهومی مشارکت در مدیریت دانش2.0 به عنوان شاخص ها و چارچوبی کاربردی و ابزاری مناسب جهت سنجش عملکرد رسانه اجتماعی سازمانی و بهبود عملکرد در راستای اهداف سازمانی، دارای نوآوری و اصالت می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش2، 0، شاخص کلیدی عملکرد، وب2، 0، سنجش عملکرد
  • یعقوب نوروزی، بنفشه غلامی صفحات 377-406
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی وضعیت فرایندهای مدیریت دانش در وب سایت کتابخانه های دیجیتالی ایران انجام شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است، که در آن از روش پیمایشی– تحلیلی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 11 وب سایت کتابخانه های دیجیتالی ایران است. برای گردآوری داده ها از سیاهه محقق ساخته استفاده شد. با توجه به ماهیت و محیط پژوهش جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات (داده ها) از روش های آماری توصیفی و تحلیلی بهره گرفته شد. همچنین برای انجام این کار از نرم افزارهای موجود در این زمینه از جمله SPSS و Excel استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که به تفکیک فرایندها، فرایند شناسایی دانش با مقدار میانگین 79/1، فرایند اکتساب دانش با مقدار میانگین 67/1، فرایند توسعه دانش با مقدار میانگین 34/1، فرایند اشتراک و توزیع دانش با مقدار میانگین 82/0، فرایند بهره گیری از دانش با مقدار میانگین 06/2 و فرایند نگهداری دانش با مقدار میانگین 8/1 از حد متوسط پایین تر هستند. در نتیجه می توان بیان کرد که فرایندهای مدیریت دانش در وب سایت کتابخانه های دیجیتالی وضعیت نامطلوبی دارند.
    اصالت و ارزش: پژوهش حاضر به بررسی وضعیت فرایندهای مدیریت دانش در وب سایت کتابخانه های دیجیتالی پرداخته است که از لحاظ پرداختن به موضوع مدیریت دانش در این نوع کتابخانه ها جزء اولین پژوهش ها به شمار می رود. همچنین این پژوهش می تواند نقش تعیین کننده ای در آشنا ساختن طراحان نرم افزار و وب سایت کتابخانه های دیجیتالی با فرایندهای مدیریت دانش داشته باشد.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، مدیریت دانش، فرایندهای مدیریت دانش، وب سایت های کتابخانه ای
  • شعبان الهی، آقای سیدمحسن ناصری، علیرضا حسن زاده، خانم عاطفه روحانی صفحات 407-430
    در سازمان های امروزی، دانش و مدیریت آن به عنوان یکی از اساسی ترین موضوعات و ارکان سازمان مطرح است. مطالعات نشان می دهد که مدیریت دانش، سازمان را توانمند می کند و هرچه خلق، انتشار و به کارگیری دانش با سرعت و کیفیت بیشتری صورت پذیرد، مزیت رقابتی سازمان در سطح بالاتری شکل خواهد گرفت. با توجه به اینکه سازمان های جدید از فناوری و ابزار جدید و کارآمد بهره می گیرند، سازمان 2.0 به عنوان سازمانی توانا در به کارگیری ابزار ارتباطی وب 2.0 و کارکنانی با فرهنگ خوب همکاری و مشارکت و تعامل بیشتر مطرح می شود. گذر از سازمان 1.0 به سازمان 2.0 و تلاش برای خلق و اشاعه دانش در سازمان 2.0 پیچیدگی ها و مسائل خاص خود را دارد که بدون آگاهی از این موضوع و پیروی از چارچوبی مدون احتمال موفقیت آن پایین است. این پژوهش با بررسی دقیق مبانی نظری در رابطه با خلق دانش، اشاعه دانش، وب 2.0 و سازمان 2.0 شاخص های نهایی خلق و اشاعه دانش در سازمان 2.0 را با استفاده از نظر خبرگان استخراج کرده و چهار مرحله یادگیری 2.0، ارتباطات 2.0، تولید محتوا و همکاری 2.0 را به عنوان مراحل خلق و اشاعه دانش در سازمان 2.0 معرفی و هر مرحله را از سه بعد خصوصیات افراد، ماهیت دانش و فناوری بررسی و در نهایت ده شاخص را به عنوان شاخص های برتر معرفی می کند. همچنین با توجه به تحلیل ها مشخص گردید که برای خلق و اشاعه دانش در سازمان 2.0 علاوه بر استفاده از ابزار وب 2.0 به عنوان یک ابزار ارتباطی خوب و بهینه، فرهنگ تعامل، همفکری و مشارکت در فضایی باز و بدون محدودیت در میان کارکنان بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: خلق دانش در سازمان 2، 0، اشاعه دانش در سازمان2، 0، ارتباطات 2، 0، همکاری 2، 0، یادگیری 2، 0
  • مهری شهبازی، شبنم شاهینی صفحات 431-454
    سرعت در بازیابی و انتقال اطلاعات و پوشش موضوعی، دو عامل مهمی هستند که امروزه مورد توجه پایگاه های اطلاعاتی قرار می گیرد. در حقیقت یک پایگاه اطلاعاتی در حوزه موضوعی خاص وقتی می تواند معتبر باشد که درصد زیادی از کلیدواژه های موضوعی آن حوزه را تحت پوشش قرار دهد و به تبع آن برای آن حوزه موضوعی بیشترین منابع را در اختیار بگذارد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف مقایسه پایگاه های اطلاعاتی نورمگز، مگ ایران و اس.آی.دی. از نظر تعداد نتایج بازیابی و ربط موضوعی واژگان علم اطلاعات و دانش شناسی بر اساس کلیدواژه های آزاد و مهار شده به روش پیمایشی انجام شد. کلیه مجله های حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، اخذ شده از آخرین فهرست نشریات معتبر این وزارتخانه در اسفند ماه سال 1392 و کلیدواژه های اخذ شده از مقالات موجود در این مجله ها، جامعه آماری آن محسوب شدند. جستجو و مقایسه کلیدواژه های موضوعی منتخب از بین کلیدواژه های مهار شده در پژوهش حاضر در هر یک از پایگاه های مگ ایران، نورمگز و اس.آی.دی (سید) نشان داد که تعداد نتایج بازیابی شده واژگان آزاد و مهارشده علم اطلاعات و دانش شناسی در پایگاه اطلاعاتی نورمگز به نسبت دو پایگاه دیگر زیادتر است. از طرف دیگر بررسی میزان ربط موضوعی مقالات اخذ شده از جستجوی این کلیدواژ ه ها نیز نشان داد که توانایی این پایگاه به نسبت دو پایگاه دیگر در دریافت مقالات مرتبط بیشتر است. به علاوه اگر چه عناوین مجله های موجود در پایگاه اطلاعاتی مگ ایران از دو پایگاه دیگر بیشتر بوده و این پایگاه به نسبت دو پایگاه دیگر روزآمدتر می باشد اما پایگاه اطلاعاتی نورمگز از تعداد شمارگان مجله های بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: پایگاه اطلاعاتی فارسی، نورمگز، مگ ایران، اس، آی، دی (سید)، بازیابی اطلاعات، ربط، زبان مهار شده، زبان آزاد
  • مهدی علیپور حافظی صفحات 455-482
    هدف اصلی پژوهش حاضر ارائه مدل مفهومی پیشنهادی یکپارچه سازی معنایی کتابخانه های دیجیتالی در ایران است. پژوهش حاضر در سه گام مستقل به اجرا درآمده است. در گام نخست از روش سندی برای شناسایی منابع مرتبط، تولید پرسشنامه پژوهشگر ساخته و پاسخ به پرسش اساسی اول پژوهش حاضر استفاده شده است. جامعه پژوهش را تمامی منابع اطلاعاتی مرتبط در دسترس تشکیل داده و از فنون تحلیل محتوا برای تحلیل منابع استفاده شده است. در گام دوم از پیمایش تحلیلی برای بررسی وضعیت موجود کتابخانه های دیجیتالی استفاده شده است. جامعه پژوهش را تمامی کتابخانه های دیجیتالی فعال به تعداد 32 کتابخانه تشکیل می دهد که از این تعداد 26 کتابخانه در پژوهش حاضر مشارکت داشته اند. ابزار گردآوری اطلاعات نیز در این بخش از پژوهش پرسشنامه پژوهشگر ساخته است. در گام سوم پژوهش نیز از روش تحلیل سیستم استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که در یکپارچه سازی معنایی نیاز به عناصری مانند زیرساخت فناورانه، نظام های کدگذاری و شناساگر، استانداردهای فراداده، مسائل قانونی، سازمانی و پایگاه های دانشی معنایی و سیستم های سازماندهی دانش است. همچنین روش استفاده از مترجم ها و برقراری روابط معنایی می توانند در یکپارچه سازی معنایی مورد استفاده قرار گیرند. از نظر ابزارهای مهم مورد نیاز در یکپارچه سازی معنایی نیز ابزارهایی مانند هستی نگاری ها، سیستم های سازماندهی دانش، پایگاه دانشی، مترجم ها، و زبان های توصیفی و تحلیلی می توانند مورد استفاده قرار گیرند. همچنین یافته های دیگر پژوهش در ارتباط با پرسش اساسی دوم پژوهش حاضر نشان داد که کتابخانه های دیجیتالی مورد مطالعه از نظر پوشش منابع دیجیتالی و تکمیل فیلدهای فراداده در وضعیت مطلوبی قرار ندارند. همچنین از نظر مستندسازی محتوای فیلدهای فراداده نیز وضعیت چندان رضایت بخشی را شاهد نیستیم. بنابراین برای ایجاد قابلیت یکپارچه سازی معنایی نیازمند تقویت تمامی نقاط ضعف شناسایی شده در این پژوهش هستیم. در نهایت مدل مفهومی پیشنهادی این پژوهش در سه لایه داده، استنتاج ماشینی و برنامه کاربردی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، یکپارچه سازی معنایی، مبادله داده ها، تعامل معنایی، مدل مفهومی پیشنهادی، ایران
  • رحیم شهبازی، فاطمه فهیم نیا، رضوان حکیم زاده صفحات 483-511
    هدف پژوهش حاضر، اعتباریابی پرسشنامه تدوین مدل شایستگی آموزش علم اطلاعات و دانش شناسی مبتنی بر فن آوری اطلاعات بر اساس تحلیل سرفصل ها و نیازهای بازار کار است. در پژوهش حاضر از روش پیمایشی استفاده شده است. ابزار تحقیق برای گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده است. نمونه آماری به صورت هدفمند و به تعداد 315 از میان اعضای هیات علمی، دانشجویان دکتری، و کارشناسان مراکز اطلاع رسانی در ایران انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که با حذف 17 گویه از کل پرسشنامه و تحلیل عاملی بقیه آن ها و چرخش نتایج با روش واریماکس، هشت مولفه آشکار می شوند. مولفه های به دست آمده و نیز گویه هایی که با این مولفه ها بار عاملی بالایی داشتند تا حد زیادی با دسته بندی اولیه انجام گرفته در پرسشنامه و نیز تا اندازه ای با یافته های برخی پژوهش های دیگر همخوان است. 76 شاخص شایستگی (دانش، مهارت و نگرش) در قالب هشت مولفه اصلی شامل «کاربری کامپیوتر»؛ «کاربری پایگاه های اطلاعاتی، مجموعه سازی منابع دیجیتالی، و مدیریت کتابخانه دیجیتالی»؛ «مبانی شبکه های کامپیوتری»؛ «مبانی برنامه نویسی و طراحی پایگاه اطلاعاتی»؛ «اصول طراحی وب سایت و تحلیل اطلاعات وب»؛ «نرم افزارهای کتابخانه ای و سازماندهی رایانه ای»؛ آرشیویست منابع دیجیتالی؛ و نگرش، اعتباریابی و دسته بندی شدند. بر این اساس و با توجه به تحلیل بازار کار و تحلیل محتوای سرفصل های برنامه های آموزشی کارشناسی ارشد و کارشناسی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پرداختن به مباحث« اصول ایجاد و مدیریت شبکه های ساده کامپیوتری» را می توان حلقه مفقوده اساسی برنامه های آموزشی فعلی علم اطلاعات و دانش شناسی عنوان نمود.
    کلیدواژگان: سرفصل های علم اطلاعات، مدل شایستگی، پرسشنامه تدوین شایستگی، آموزش کتابداری و اطلاع رسانی
  • افسانه تیموری خانی صفحات 513-529
    هدف
    استناد غیر رسمی درج اطلاعات کتاب شناختی (عنوان یا نشانی اینترنتی) منابع استناد شده در منابع اطلاعاتی است که به منظور ارتباطات علمی غیر رسمی ایجاد شده است که، همواره مورد مسامحه پایگاه های استنادی سنتی هستند. این پژوهش جهت پاسخ به این سوال که آیا این استنادها در محیط وب قابل ردگیری هستند، انجام شده است. هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان استنادهای رسمی و غیررسمی در موتور کاوش گوگل است.
    روش پژوهش: روش به کار رفته وب سنجی است . جامعه پژوهش 1344 مقاله پژوهشی از 98 مجله دسترسی آزاد است. برای استخراج استناد وبی از موتور کاوش گوگل، از روش« Web/URL citation extraction» استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که ده درصد از استنادهای وبی موتور کاوش گوگل مربوط به استنادهای رسمی و غیررسمی است. بالاترین میزان استناد رسمی در موتور کاوش گوگل با 19/27 درصد به رشته کتابداری و اطلاع رسانی و پایین ترین میزان استناد رسمی با 1/54 درصد به رشته مهندسی شهری اختصاص دارد. بالاترین درصد استنادهای غیررسمی با 3/57 درصد به رشته جامعه شناسی و پایین ترین درصد استنادهای غیر رسمی با 0/39 درصد به رشته مهندسی شهری اختصاص دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به رقم ده درصدی استنادهای رسمی و غیررسمی در موتور کاوش گوگل و کاهش این میزان نسبت به پژوهش های پیشین به نظر می رسد که برای ردگیری استنادها توسط این موتور کاوش باید با احتیاط بیشتری برخورد کرد.
    کلیدواژگان: استناد غیررسمی٬ استناد رسمی ٬ موتور کاوش گوگل٬ مجله دسترسی آزاد، استناد وبی
  • حسن بهزادی، اعظم صنعت جو، رحمت الله فتاحی، جواد صالحی فدردی صفحات 531-553
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی هیجان های کاربران در مراحل مختلف بازیابی اطلاعات بر مبنای مدل بازیابی اطلاعات در محیط وب انجام شد. از نظر روش شناسی، پژوهش حاضر آزمایشی و از نظر نوع، کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد رشته های علوم انسانی دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) تشکیل می دادند کهG*Power بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از نرم افزارحجم نمونه ای برابر 30 نفر انتخاب شد . گردآوری داده ها با استفاده ازپرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و سابقه کار با اینترنت، پرسشنامه پس از جست وجو و تصاویر ضبط شده از چهره کاربران صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که: 1. در مرحله جست وجوی آغازین، هیجان ترس و در49 درصد بیشترین میزان / مرحله پیوندیابی، هیجان های منفی در مجموع با 3 فراوانی را داشتند. 2. بین هیجان های مختلف کاربران در مراحل چهارگانهبازیابی اطلاعات رابطه معناداری مشاهده شد. 3. در مجموع هیجان های منفی(ترس، عصبانیت، غم، و تنفر) در جست وجوی دشوار بیشتر از جست وجوی ساده بود، و بین سطح دشواری وظایف جست وجو و نوع هیجان های کاربران رابطه معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: هیجان، بازیابی اطلاعات، رفتار اطلاع یابی، احساس، دانشگاه بین المللی امام رضا(ع)
  • نورمحمد یعقوبی، زهرا همت، مریم راشکی صفحات 555-580
    در سال های اخیر، شرکت های بزرگ فن آوری اطلاعات مانند گوگل و آمازون و یاهو، سرویس های خود را در قالب رایانش ابری بر اساس زیر ساخت مراکز داده در نقاط مختلف جهان ارائه کرده اند. رایانش ابری، مجموعه ای از منابع (سخت افزار و نرم افزار و بسترها و سرویس ها) مجازی سازی شده با قابلیت دسترسی و استفاده ی آسان است که می توانند به صورت پویا در جهت تامین خواسته ی مشتری تغییر کند. بر همین اساس این پژوهش مدل پیشنهادی برای عوامل موثر پذیرش اکو سیستم رایانش ابری در ایران را در بخش های دانشگاه، صنعت و خدمات مورد بررسی قرار داده است. شناسایی عوامل موثر جهت پذیرش رایانش ابری با قابلیت تجاری سازی توسط واحدهای مختلف دانشگاهی، از جمله اهدافیست که خواستار همکاری نزدیک در یک اکو سیستم برای بخش های دولتی و صنعت با دفاتر مالکیت فکری دانشگاه ها می باشد. تحقیق حاضر کاربردی بوده و از نظر نوع داده ها توصیفی- پیمایشی می باشد. ابزار تحقیق شامل مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری اطلاعات و داده ها توسط مشاهده، مصاحبه های اولیه و مصاحبه های نظام مند و پرسشنامه می باشد. جامعه آماری پژوهش 100نفر از مدیران و کارشناسان بخش فناوری اطلاعات سازمان های بخش صنعت، خدمات و همچنین دانشگاه ها می باشند. و داده ها به کمک نرم افزار SPSS و تحلیل رگرسیون لجستیک مورد بررسی قرار گرفت. و مدل اکو سیستم ریانش ابری برای ایران در این سه بخش طراحی گردیده است و هم چنین مدل ارائه شده برای هر کدام از جوامع مورد تحقیق در این پژوهش، ابزار کارآمدی جهت بررسی پذیرش رایانش ابری در سایر سازمان های ایران خواهد بود.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، صنعت، دانشگاه و خدمات دولتی
  • عادله اسعدی صفحات 581-600
    ساختار داده ابزاری برای ذخیره و بازیابی بوده و به طور کلی، روش منطقی و ریاضی یک سازماندهی خاص از داده ها نامیده می شود. کشف توالی های مختلف ژنوم و پروتئین در جانداران مختلف نیاز به نمایه سازی آن و نوع ساختار داده متناسب، در جهت بازیابی سریعتر را افزایش داده است. ساختارهای داده رشته ای در طول سال های اخیر پرکاربردترین ساختارهای داده نمایه سازی ژنوم بوده است. به لحاظ روش پژوهش این مقاله حاضر مروری بوده و با بررسی مقالات مختلف مرتبط، سه نوع ساختار داده نمایه سازی پایگاه های ژنوم از جمله رشته ای، درخت پسوندی، آرایه پسوندی و نمودار مارپیچ مستقیم کلمه را معرفی می نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد که درخت پسوندی و نمودار مارپیچ مستقیم کلمه ساختارهایی با حجم بالا و آرایه پسوندی حجم کمتری را در حافظه اشغال می کنند. درخت پسوندی و نمودار مارپیچ مستقیم کلمه، نسبتا پویا بوده اما آرایه پسوندی ساختاری مرتب شده بوده و تغیر داده ها در این ساختار به سختی صورت می گیرد. آرایه پسوندی می تواند بر روی حافظه های جانبی ذخیره پیاده سازی شود با وجود اینکه بازیابی داده ها در آن به کندی صورت می گیرد. اما در مورد نمودار مارپیچ مستقیم کلمه امکان ذخیره سازی در حافظه جانبی امکان نداشته و درخت های پسوندی نیز ناکارآمد می باشد.
    کلیدواژگان: ساختار داده، ژنوم، نمایه سازی، درخت پسوندی، آرایه پسوندی، نمودار مارپیچ مستقیم کلمه، فایل مقلوب
|
  • Pages 299-302
  • Mahsa Nikzad, Dr Nadjla Hariri, Dr Fahime Babolhavaeji, Dr Fatemeh Nooshinfard Pages 303-323
    The aim of this article is to study authorship flow in Iranian ISI articles in the field of chemistry based on Price’s model. Price divided authors in each given period in any field into four groups including newcomers, transients, continuants, and terminators. He maintained that actuarial statistics could be applied to authorship to calculate death rate and birth rate in scientific fields. A total 25,573 articles written by 59,661 Iranian chemistry authors between 1973 and 2012 were downloaded from Web of Science and were subjected to statistical analysis. The average birth rate was 66.7%, the average death rate was 19.4%, infant mortality rate was 51.2%, average natural increase was 47.3%, the average life expectancy was 1.98 years and the longest scientific age was 22 years. The results show that although a large number of people start their scientific activity, the number of those who terminate their activity in the same year as they start (infant death rate) is also large and little continuity exist in publishing activities of Iranian chemists. The overall labor force in the field of chemistry in Iran was not satisfactory as the majority of authors in each period are transients. Policy makers need to take measures to improve the situation.
    Keywords: authorship flow, actuarial statistics, ISI articles, authors, Iran, chemistry
  • Mohammadamin Erfanmanesh, Ehsan Geraei, Reza Basirianjahromi Pages 325-347
    Objective
    The current research aims to investigate the co-authorship network of Iranian universities and research institutions in informetrics research during 2002-2012 using social network analysis.
    Methodology
    Using scientometric approach and social network analysis measures, this paper studies co-authorship network of Iranian universities and research institutions in informetrics research. The research population includes 779 articles published in both English and Persian and indexed in 4th edition of scientometrics bibliography during 2002-2012. First, the co-authorship matrix of institutions was drawn by using excel software second, the UCINET and VOSviewer software were utilized for data analysis.
    Findings: Results revealed that institutions like Tehran University, Tehran University of Medical Sciences, Islamic Azad University, Tarbiat Modares University, Shahed University, Shahid Chamran University of Aheaz, Regional Information Center for Science and Technology, and National Research Institute for Science Policy play the most important and central roles in the informetrics collaboration network based on productivity, centrality, and collaboration measures. The highest number of co-authored papers in this network have been written by the following pairs of institutions: “Tarbiat Modares University- Shahed University”, “Payame Noor University- Regional Information Center for Science and Technology”, and “Shahed University- National Research Institute for Science Policy” respectively.
    Conclusion
    Results of the clique analysis showed that this network is made of 12 cliques with at least 5 institutions. Tehran University and Islamic Azad University were in the highest number of subgroups of the network with 7 cliques.
    Keywords: Co, authorship Network, Social Network Analysis, Informetrics, Clique Analysis
  • Saeed Khalilazar, Dr Mehdi Shami Zanjani Pages 349-376
    Main purpose of this research is identifying and weighting of key performance indicators of knowledge management2.0 in organizations. According to widespread permeation of technology, especially social media in different organizational dimensions and functional view to this phenomenon in knowledge management, performance measurement of this kind of media in order to meet organizational goals seems necessary. KM2.0 key performance indicators in this article has been identified and weighted through Delphi methodology, via questionnaire in three rounds. KM2.0 KPIs which are identified and weighted in this article are applicable in organizations that are eager to implement KM2.0 initiative and they can measure the performance of KM2.0 activities therefore this research is applicable in goal oriented approach. According to the results, KM2.0 participation process consists of 3 stages and 8 steps as mentioned below: First stage which is presence, consists of 3 steps which are registration, visit and download. Second stage which is feedback consists of 3 steps which are conversation, applause and amplification. Finally, third stage which is creation consists of 2 steps which are codification and personalization. Ultimate contribution of this research is identifying and weighting KPIs of KM2.0 in conceptual framework of KM2.0. Based on developing a conceptual framework and participation process in KM2.0 and listing related KPIs as an applicable solution in order to measure and improve the performance of organizational social media, this research has unique innovation among related and other articles.
    Keywords: Knowledge Management2.0, Key Performance Indicator, Web2.0, Performance Measurement
  • Yaghoub Norouzi, Banafsheh Gholami Pages 377-406
    The purpose of this study is to identify Knowledge Management Processes in Iranian digital library websites. This is an applied research. Statistical population of the study consists of 11 digital library websites. In order to collect data, a checklist was prepared by the researcher and then data were analyzed by (through) descriptive and inferential statistics. The findings showed that the survey of knowledge management in digital libraries is lower moderate. While the studies components scored, process identification 1.79, process acquisition 1.67, development 1.34, sharing and distribution 0.82, utilization 2.06 and retention 1.8 were lower moderate. This study which aimed to survey the Knowledge Management Processes in Iranian digital library websites is of the first once in attending Knowledge Management Processes in Iran and it can have an important role in introducing Knowledge Management Processes to digital libraries softwares developers.
    Keywords: Digital Libraries, Knowledge Management, Library Website
  • Dr Shaban Elahi, Seyed Mohsen Naseri, Dr Alireza Hasanzadeh, Atefe Rouhani Pages 407-430
    Certainly in modern organizations knowledge & its management is basic & one of the most important issues. Powerful organizations in knowledge management are pioneer & always are in the first line of competition. It is obvious that rate & quality in creation, dissemination & use of knowledge are competitive advantage for organizations. As regards modern organizations use technology & new tools, enterprise 2.0 is known as a good organization in use of web 2.0 tools & high cooperation of staff. Passing of Enterprise 1.0 to Enterprise 2.0 & try for creation &diffusion of knowledge in Enterprise 2.0 have its own problems that without knowing of them & a certain framework, the probability of success is very low. This Research presents the framework of creation & diffusion of knowledge in Enterprise 2.0 according of library resources & presents learning 2.0, communications 2.0, generated content & collaboration 2.0 as 4 stages of creation &diffusion of knowledge in Enterprise 2.0. Then we investigate any of stages according of human, knowledge & technology. Also this research emphasizes that for creation &diffusion of knowledge in Enterprise 2.0 in addition of web 2.0 tools usage as a good communication tools, Cultural interaction, Consultation & association in a free Environment are very important too.
    Keywords: Knowledge creation in Enterprise 2.0, Knowledge diffusion in Enterprise 2.0, Communication 2.0, Collaboration 2.0, Learning 2.0
  • Mehri Shahbazi, Shabnam Shahini Pages 431-454
    Today, Speed and coverage are two important factors that are considered by databases. In fact, a database in a particular subject area can be valid when a large percentage of the area covered by the thematic keywords and consequently it can provide most of the resources with the resources for that subject. The present study was conducted based on analytical - survey method with the main objectives of comparing Noormagz, Magiran and SID databases according to the rate of information, knowledge retrieval, and relevance of thematic vocabulary by free and controlled Keywords as well as Secondary objectives of comparing the coverage and overlap of these three databases of indexed journals in the field of information science and knowledge. All journals in the field of information and knowledge science are approved by the Ministry of Science, Research and Technology, according to the latest list of valid publications of this ministry in March 2016 , and key words taken from the articles in these journals were considered population of this research. Searching and comparing selected thematic keywords in each of the study databases indicated that there are a huge difference regarding free and controlled vocabulary retrieval of information and knowledge science in Noormagz database compared to the other two sites. In addition, studying the thematic relevance of research data showed that the ability of this database for receiving other related articles is more than two other databases. Although the titles of journals in Magiran database were more than those two databases and this database compared to two other databases was more update, the number of journals published in Noormagz database were more than others.
    Keywords: persian databases, Noormagz, Magiran, SID, retrieval, relevance
  • Dr Mehdi Alipour, Hafezi Pages 455-482
    The main purpose of this study is presenting a conceptual model to integrate Iranian digital libraries. This research had been done in three steps. Documentary research method is used in the first step. All the related documents were made research population and content analysis techniques is used to analyze documents. Analytical survey research method is used in the second step of the research. All the active Iranian digital libraries were made the research population in this step. In fact there are 32 active digital libraries that just 26 of them participated in this study. Researcher-made questionnaire is used to collect data in this step. Finally system analyzing research method is used in the third step. Findings of the study demonstrated that elements such as technological infrastructure, Coding and identifier systems, Metadata standards, Legal and organizational issues, Semantic knowledge-based databases, and Knowledge Organizing Systems are needed in semantic integration. Also methods such as translators and making semantic relations can be used in semantic integration. Moreover tools such as ontology, knowledge organizing system, knowledgebase databases, translators, and descriptive and analytical languages should be used in semantic integration. Other findings related to Question 2 of the study showed that the studied digital libraries are not in suitable situation in covering digital materials and filling metadata fields. Also documenting metadata fields is in not good mood. Therefore there is need to strengthen all the identified weakness in order to make semantic integration ability. Finally proposed model of this study presented in three layers entitled data, inference machine, and application.
    Keywords: Digital library, Semantic integration, Interoperability, Semantic interchange, proposed conceptual model, Iran
  • Dr Rahim Shahbazi, Dr Fatemeh Fahimnia, Dr Rezvan Hakimzadeh Pages 483-511
    The main purpose of the present research is to evaluate the validity of an IT-based competency questionnaire in Information Science & Knowledge Studies. The Survey method has been used in the present research. A data collection tool has been a researcher-made questionnaire. Statistic samples, which are 315 people, have been chosen purposefully from among Iranian faculty members, Ph.D. students, and information center employees. The findings showed that by eliminating 17 items from the whole questionnaire and Confirmatory Factor Analysis of the rest and rotating findings using the Varimax method, 8 Factors were revealed. The resulting components and also the items which had a high load factor with these components were considerably consistent with the classifications in the questionnaire and partly consistent with the findings of other researchers. 76 competency indicators (knowledge, skills, and attitudes) were validated and grouped under 8 main categories: 1. “Computer Basics” 2. “Database Operating, Collection Development of Digital Resources, & Digital Library Management” 3. “Basics of Computer Networking” 4. “Basics of Programming & Database Designing” 5. “Web Designing & Web Content Analysis” 6. “Library Software & Computerized Organizing” 7. Archive of Digital Resources and 8. Attitudes.
    Keywords: Competency Questionnaire, Confirmatory Factor Analysis, Construct Validity, Job Market, Librarian Jobs
  • Dr Afsaneh Teymourikhani Pages 513-529
    Aim: Informal citations is bibliographic information (title or Internet address), citing sources of information resources for informal scholarly communication and always neglected in traditional citation databases. This study is done, in order to answer the question of whether informal citations in the web environment are traceable. The present research aims to determine what proportion of web citations of Google search engine is related to formal and informal citation.
    Research
    Method
    Webometrics is the method used. The study is done on 1344 research articles of 98 open access journal, and the method that is used to extract the web citation from Google search engine is “Web / URL citation extraction".
    Findings: The findings showed that ten percent of the web citations of Google search engine are formal and informal citations. The highest formal citation in the Google search engine with 19/27% is in the field of library and information science and the lowest official citation by 1/54% is devoted to the field of civil engineering. The highest percentage of informal citations with 3/57% is devoted to sociology and the lowest percentage of informal citations by 0/39% is devoted to the field of civil engineering. Journal Citation is highest with 94/12% in the surgical field and lowest with 5/26 percent in the philosophy filed.
    Result
    Due to formal and informal citations in the Google search engine which is about 10 percent and the reduction of this amount compared to previous research, it seems that track citations by this engine should be treated with more caution. We see that the amount of formal citation is variable in different disciplines. Cited journals in the field of surgery, is highest and in the filed of philosophy is lowest, this indicates that in the filed of philosophy, that is a subset of the social sciences, journals in scientific communication do not play a significant role. On the other hand, book has a key role in this filed, and perhaps because date of resources is not important in this field.
    Keywords: Informal citation, Formal citation, Google search engine, Open access journal, Web citation
  • Dr Hassan Behzadi, Dr Azam Sanatjoo, Dr Rahmatollah Fattahi, Dr Javad Salehi Fadardi Pages 531-553
    The present study was conducted to identify the user's emotion in various stages of information retrieval based on the information retrieval model in web.From the methodological perspective, the present study is experimental, and the type of study is practical. The society comprised all MA students majoring in different humanistic science branches and studying at Imam Reza international university. The sample society of this research consisted of 30 participants. The sample size was determined through stratified random sampling via G*power software. Data collection was carried out by using: demographic and prior experience of using internet questionnaire, post search questionnaire and recorded videos of user's faces. The findings of the study demonstrated that: 1) during the initial stages of searching, the frequency of emotion of apprehension, and in general during the link tracking stage, the negative emotions with the overall 49/3 percent are more frequent than the other emotions in browsing and differentiation stages, the emotion of happy was more frequent than the other emotions. 2) These variances resulted in significant relations among different emotions of the users throughout the four stages of information retrieval. 3) In simple search, the respondents displayed the emotion of happy most frequently and the emotion of aversion least frequently. On the other hand, in complicated search, apprehension and aversion were the most and the least frequently-cited emotions, respectively. Overall, the negative emotions were reported more frequently in complicated search in comparison with the simple search. This demonstrated that any change in the difficulty level of search undertaking would cause users to exhibit different types of emotions.
    Keywords: Emotion, Information retrieval, Information retrieval behavior, Feeling, Imam Reza International University
  • Noor Mohammad Yaghubi, Zahra Hemmat, Maryam Rashki Pages 555-580
    In recent years, large information technology companies such as Google, Amazon and Yahoo have presented services in the form of cloud computing based on infrastructure of data centers around the world. Cloud computing is a collection of virtual resources (hardware and software, platforms and services) which are accessibleand easy to use and can be dynamically changed and realize the customer's demands. Therefore, this research investigated the suggested model for factors influencing the adoption of cloud computing ecosystem in Iran in academic sections, industry and services. Identification of factors affecting the adoption of cloud computing with the ability of trading by different units of the university is a purpose calling for a close cooperation in an ecosystem for governmental and industrial sections along with intellectual property offices and universities. This study is practical and data are descriptive and a survey method is used. The instrument of study consisted of library studies and data collection was done by observation, preliminary interviews, systematic interviews and questionnaires. The statistical population included 100 managers and experts of IT organizations in industries, services and universities. Accordingly, cloud computing ecosystem in Iran was designed in this three sections and this model was presented for each of the investigated population of the study which is an effective tool to examine the adoption of cloud computing in other organizations in Iran.
    Keywords: Ecosystem, Cloud Computing, Industry, Universities, Public Service
  • Adeleh Asadi Pages 581-600
    Data structure is a tool for storage and retrieval of information which is named logic and mathematic way of specific data organization. various sequences of genes and proteins in various creatures increases the amount of data in genome databases, and finding appropriate data structure and indexing are subject for many studies. String data structures are general data structure for genome indexing, and this article would review the many used three types of string data structure, suffix tree, suffix array, and Directed Acyclic Word Graphs. This paper is a review of the literature related to three types of data, including genome databases indexing field, tree, postfix, postfix and graphs spiral array directly introduces the word. Findings of this research show that suffix tree and Directed Acyclic Word Graph (DAWG) structures need much space however suffix array need less space. Against the Directed Acyclic Word Graph, suffix array can be stored on Memory Stick. Suffix tree and Directed Acyclic Word Graph are a dynamic structures but as suffix array is a Sorted out structure, it could hardly be changed.
    Keywords: data structure, genome, indexing, suffix tree, suffix array, Directed Acyclic Word Graphs, inverted file