فهرست مطالب

مدیریت خاک و تولید پایدار - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1394)

نشریه مدیریت خاک و تولید پایدار
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مینا ناصری، مهدی سرچشمه پور، وحیدرضا صفاری صفحات 1-23
    گیاهان زینتی جایگاه ویژه ای در زیباسازی فضای سبز شهری و صنعتی دارند و شناسایی گونه های بیش اندوز آن ها برای اصلاح خاک های آلوده از ارزش قابل توجهی برخوردار است. در این بررسی تاثیر سطوح مختلف مس (صفر، 50، 100، 200، 400 و 800 میلی گرم مس در هر کیلوگرم خاک) در شرایط وجود و عدم وجود قارچ آربسکولار میکوریز بر خصوصیات رشدی گل آهار مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل و با قالب طرح کاملا تصادفی و 5 تکرار در شرایط گلخانه ای اجرا شد. گیاهان پس از یک دوره رویشی 70 روزه برداشت و صفاتی مانند طول ساقه و ریشه، تعداد برگ، سطح برگ، حجم ریشه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه، درصد کلنیزاسیون میکوریز و غلظت مس اندام هوایی و ریشه آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تاثیر قارچ میکوریز بر کلیه صفات اندازه گیری شده در سطح 1 درصد معنی دار شد و به ترتیب موجب افزایش91، 83، 92 و 71 درصدی وزن خشک ساقه، وزن تر و خشک ریشه و غلظت مس ریشه نسبت به شاهد غیرمیکوریزی گردید. تاثیر سطوح مس بر طول ساقه در سطح 5 درصد و بر دیگر صفات در سطح یک درصد معنی دار شد و سطح 800 میلی گرم بر کیلوگرم مس به ترتیب موجب کاهش 39، 31، 25 و 97 درصدی تعداد برگ، طول ریشه، درصد کلنیزاسیون میکوریزی و سطح برگ نسبت به شاهد گردید. اثرات متقابل مس و قارچ بر طول ساقه و سطح برگ فاقد تاثیر معنی دار، بر تعداد برگ در سطح 5 درصد و بر سایر صفات در سطح یک درصد معنی دار شد.
    کلیدواژگان: گیاه پالایی، گل آهار، مس، قارچ آربسکولار میکوریز
  • مرضیه سادات جزایری، عبدالرضا اخگر صفحات 25-44
    مطالعات متعددی نشان داده اند که استفاده از کودهای شیمیایی فسفاتی سبب انتقال عناصر سنگین به محصولات کشاورزی می گردد. ازطرف دیگر پتانسیل بالای خاک های کربناتی در تثبیت فسفر باعث استفاده از اصلاح کننده های طبیعی به همراه کودهای فسفاتی به منظور افزایش کارائی آن ها شده است. بنابراین پژوهش حاضر به منظور بررسی توانایی کود سوپرفسفات تریپل وارداتی و خاک فسفات داخلی تیمارشده با گوگرد و تیوباسیلوس در تجمع سرب و کادمیوم بر روی نهال پسته انجام گرفت. آزمایش گلخانه ایی به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی با سه سطح منبع فسفر (بدون کود فسفری (P0)، 2000 میلیگرم خاک فسفات درکیلوگرم خاک (PR) و 67 میلیگرم کود سوپرفسفات تریپل درکیلوگرم خاک (TSP))، دو سطح گوگرد (صفر (S0) و 2000 میلیگرم گوگرد درکیلوگرم خاک (S1)) و دو سطح مایه تلقیح تیوباسیلوس (بدون تلقیح (T0) و تلقیح با تیوباسیلوس (T1)) درسه تکرار به اجرا درآمد. غلظت کادمیوم و سرب اندام هوایی و ریشه نهال های پسته و همچنین غلظت کادمیوم و سرب موجود در هر دو کود فسفاتی به طور جداگانه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد آلودگی کادمیوم در سوپرفسفات تریپل 5 برابر بیشتر از خاک فسفات بود ولی اختلاف معنی داری در غلظت سرب این دو کود مشاهده نشد. بیشترین تاثیر بر غلظت کادمیوم اندام هوایی را کاربرد سوپرفسفات تریپل به میزان 5/10% افزایش نسبت به خاک فسفات نشان داد. هم چنین استفاده از مایه تلقیح تیوباسیلوس افزایش معنی داری بر غلظت کادمیوم اندام هوایی (6%) و فاکتور انتقال آن از ریشه به اندام هوایی داشت. کاربرد کودهای فسفاتی باعث کاهش غلظت سرب شد بطوریکه بیشترین غلظت سرب در تیمار شاهد مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: تیوباسیلوس، خاک فسفات، سرب، سوپر فسفات تریپل، کادمیوم
  • اکبر نعمتی، احمد گلچین صفحات 45-64
    آلودگی خاک به فلزات سنگین یک مشکل زیست محیطی عمده ای است که ممکن است سلامتی بشر و زیست بوم را به خطر بیندازند. به همین دلیل یک آزمایش با هدف بررسی اثرات کودهای زیستی بر عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت عناصر کم مصرف گیاه گوجه فرنگی تحت تنش کادمیوم به اجرا درآمد. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گردید. فاکتور تلقیح با کودهای زیستی شامل سه تیمار :M1 باکتری ازتوباکترکروکوکوم + قارچ میکوریز + باکتری جنس آزوسپریلوم، M2: باکتری جنس باسیلوس + باکتری جنس سودوموناس + باکتری ازتوباکتر کروکوکوم + قارچ میکوریز، :M3 باکتری ازتوباکترکروکوکوم + قارچ میکوریز + باکتری جنس سودوموناس و M0 تیمار بدون تلقیح کود زیستی بود. فاکتور آلودگی خاک به کادمیوم دارای سطوح صفر، 5، 10، 20، 40، 80 میلی گرم کادمیوم در کیلوگرم خاک بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تلقیح خاک با کودهای زیستی عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت عناصر کم مصرف گیاه را بطور معنی داری افزایش داد. بیشترین میزان عملکرد از تیمار کود زیستی M1 بدست آمد بطوری که با بقیه تیمارها تفاوت معنی دار داشت و در مقابل میزان عملکرد بدست آمده از تیمار کود زیستی M3 در حدی بود که با تیمار شاهد کود زیستی تفاوت معنی دار نداشت. ولی با اقزایش سطوح آلودگی خاک به کادمیوم غلظت عناصر کم مصرف، عملکرد و اجزای عملکرد گیاه بطور معنی داری کاهش یافت. سطح 80 میلی گرم کادمیوم در کیلوگرم خاک، عملکرد گوجه فرنگی را نسبت به سطح شاهد کادمیوم به میزان 67 درصد کاهش داد.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، کودهای زیستی، عنلصر کم مصرف، کادمیوم
  • امیر جعفری هنر، فرشاد کیانی، فرهاد خرمالی صفحات 65-79
    با توجه به اینکه مفهوم فرسایش پذیری خاک پیچیده است، از شاخص هایی جهت ارزیابی آن استفاده می شود. اقلیم به عنوان یکی از عوامل خاکساز، تاثیر عمده ای بر این شاخص ها دارد. مطالعه حاضر به منظور، تعیین اثر اقلیم های متفاوت بر شاخص های فیزیکی کیفیت خاک های لسی در استان گلستان انجام گرفت. به منظور انجام این مطالعه دو ترانسکت شمالی جنوبی و شرقی غربی در اراضی شیب دار لسی استان با کاربری مرتع اما با شرایط اقلیمی متفاوت انتخاب گردید. نمونه برداری ها از 7 منطقه با 6 تکرار و از عمق 0 تا 30 و 30 تا 60 سانتی متری در طول دو ترانسکت انجام شد. شاخص های آمزکتا، خمیرایی، سطح ویژه ذرات خاک، ظرفیت تبادل کاتیونی و بافت خاک اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تغییرات خصوصیات اندازه گیری شده در ترانسکت اول یعنی از شمال به طرف جنوب و (ترانسکت دوم) از شرق به غرب استان از روند خاصی پیروی می کنند. تغییرات میانگین شاخص آمزکتا، در طول ترانسکت اول از 05/0 تا 23/0 و در ترانسکت دوم از 42/0 تا 30/0 میلی متر و سطح ویژه ذرات در ترانسکت اول از 95/51 تا 04/72 و در ترانسکت دوم از 27/94 تا 52/145 مترمربع بر گرم متغیر بود. تغییرات شاخص خمیرایی، سطح ویژه ذرات و ظرفیت تبادل کاتیونی در طول هر دو ترانسکت روند افزایشی داشتند و شاخص آمزکتا در طول ترانسکت اول روند افزایشی و در طول ترانسکت دوم روند کاهشی از خود نشان داد. طبق نتایج خاکدانه-سازی و پایداری خاکدانه به همراه نسبت اندازه ذرات در خاک در کاهش فرسایش پذیری خاک های لسی تاثیر بسزائی دارد.
    کلیدواژگان: شاخص های فرسایش پذیری، خاک های لسی، سطح ویژه ذرات، پایداری خاکدانه
  • عباس خاشعی سیوکی، وحید جلالی موخر صفحات 81-95
    هدایت هیدرولیکی اشباع خاک از مهم ترین ویژگی های فیزیکی خاک است لیکن در بیشتر موارد به علت محدودیت های عملی و یا هزینه ای، اندازه گیری آن با دشواری همراه است. در این پژوهش مدل های مختلف شبکه های عصبی مصنوعی با نوعی از الگوریتم های غیرپارامتریک از نوع یادگیرنده های تنبل موسوم به k-نزدیکترین همسایه، برای تخمین هدایت هیدرولیکی اشباع خاک از روی داده های سهل الوصول خاک، مورد مقایسه قرار گرفت. در این تحقیق 151 نمونه از خاکهای زراعی اطراف بجنورد، انتخاب و متغیرهای کمکی شامل فراوانی ذرات، جرم مخصوص حقیقی و ظاهری همچنین هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک (ECe)، درصد مواد آلی خاک (OM)، رطوبت اشباع خاک (θs)، و میزان مواد خنثی شونده آن (TNV) جهت برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع به کار گرفته شد. استفاده از پارامترهای آماری نشان داد که از لحاظ دقت برآورد، روش شبکه عصبی مصنوعی در مقایسه با روش غیر پارامتریک k-نزدیکترین همسایه در شرایط ارائه تمامی پارامترها (با داشتن آماره های 97/0=r،946/0=EF، 798/8=RMSE، 446/28= MEو 134/0- =CRM) نسبت به سایر روش ها و مدلهای ورودی از دقت قابل قبولی برخوردار می باشد و می تواند به عنوان روشی جایگزین برای اشتقاق توابع انتقالی خاک، به ویژه هنگامی که فراهمی داده های جدید، نیاز به اشتقاق مجدد این توابع را الزام آور می کند، به کار رود.
    کلیدواژگان: روش های شبکه عصبی مصنوعی، تکنیک k، نزدیکترین همسایه، هدایت هیدرولیکی اشباع
  • مهدی تفویضی، بابک متشرع زاده، غلامرضا ثواقبی صفحات 97-112
    امروزه آلودگی خاک ها به فلزات سنگین، یکی از نگرانی های مهم زیست محیطی به شمار می رود. در بین فلزات سنگین، سرب بدلیل، اثراتی که می تواند بر سلامتی انسان و محیط زیست داشته باشد، به عنوان یکی از نگرانی های اصلی به شمار می رود. این تحقیق در شرایط گلخانه ای و با هدف بررسی توانایی ارقام مختلف ذرت در تجمع فلز سرب در اندامهای خود اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح سرب (صفر، 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) و هشت رقم ذرت (260، 301، 302، 370، 500، 604، 647 و 704) در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی و با سه تکرار بود. بر اساس نتایج بدست آمده، با افزایش غلظت کلرید سرب در خاک، وزن خشک شاخساره و ریشه کاهش یافت. همچنین، در اکثر ارقام )به استثنای رقم260( مشاهده گردید که کلرید سرب (به ویژه در غلظت400میلی گرم برکیلوگرم) موجب کاهش ارتفاع شاخساره و طول ریشه در مقایسه با تیمار شاهد گردید. نتایج حاصله نشان داد که میزان سرب تجمع یافته در ریشه بیشتر از شاخساره بود و با افزایش سطوح سرب در خاک، غلظت این عنصر سمی در اندام های گیاهی (ریشه و شاخساره) به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>P). بیشترین غلظت سرب بشاخساره (33/54 میلی گرم برکیلوگرم) و ریشه (11/325 میلی گرم برکیلوگرم) در تیمار سرب 400 میلی گرم برکیلوگرم رقم 704 مشاهده گردید. مقدار شاخص فاکتور انتقال و غلظت زیستی شاخساره و ریشه کمتر از یک بدست آمد. برای بررسی های بیشتر، پیشنهاد می گردد که این ارقام در غلظت های بالاتر سرب نیز بررسی گردند.
    کلیدواژگان: ذرت، سرب، گیاه پالایی، فاکتور انتقال، غلظت زیستی
  • هادی واثقی، کریم شهبازی، علی خانمیزایی صفحات 113-127
    جذب فلزات از فاز مایع بر روی فاز جامد یکی از مهمترین فرآیندهای شیمیایی است که رفتار و زیست فراهمی فلزات درخاک ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در این پژوهش مشخصات جذب نیکل در 20 خاک آهکی ایران در دامنه ای از غلظت نیکل ( mgL-123/751 – 87/5) و دمای ثابت 25 درجه سلسیوس با استفاده از همدماهای جذب مورد مطالعه قرار گرفت. هم دمای جذب نیکل در همه خاکها رفتار غیر خطی داشت. نتایج نشان داد که همدماهای جذب فروندلیچ، لانگمویر و ریدلیچ- پترسون برازش خوبی به داده های جذب نیکل دارند (00/1-92/0r2= ، و 99/0-94/0r2= و 00/1-94/0r2= به ترتیب برای معادله های لانگمویر، فروندلیچ و ریدلیچ - پترسون). حداکثر جذب نیکل (qmax) دامنه ای بین 1369 تا 5378 میلی گرم بر کیلوگرم داشت و این پارامتر رابطه مثبت و معنی داری با مقدار ظرفیت تبادلی کاتیونی (01/0>P، 76/0=r2)، رس (01/0>P، 75/0=r2) و کربن آلی (01/0>P، 50/0=r2) خاک داشت. ضریب فروندلیچ (KF) همبستگی معنی داری با مقدار کربن آلی و رس خاک داشت در حالیکه پارامترهای معادله ریدلیچ-پترسون رابطه معنی-داری با ویژگی های خاک نداشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که رابطه معنی داری بین جذب نیکل و مقدار کربنات کلسیم معادل خاک وجود ندارد.
    کلیدواژگان: همدماهای جذب، خاکهای آهکی، معادله ریدلیچ پترسون، لانگمویر، فروندلیچ
  • رضا قربانی نصرآبادی، الهام نورزاده روشن، مجتبی بارانی مطلق، احمد یامچی، رضا قربانی نصرآبادی صفحات 129-144
    سابقه و هدف
    رشد گیاهان در خاکهای کشاورزی وابسته به فاکتورهای زیستی بسیاری می باشد. باکتری های افزاینده رشد گیاه از راه های مستقیم و غیر مستقیم میتوانند مایه افزایش رشد و کارکرد در گیاهان زراعی شود. کاهش پیامد های ناخواسته بهره گیری بیش از اندازه نهاده های کودی و رسیدن به سطح پایدار و مطلوب تولید از اهداف کشاورزی پایدار است. بهره گیری از ریزجانداران به دلیل بهبود حاصلخیزی خاک و جذب عناصر غذایی، منجر به افزایش رشد و کارکرد گیاهان و بهبود سلامت خاک می شود. هدف از این پژوهش جداسازی و ناب سازی باکتری ها از کودهای جانوری، ارزیابی ویژگی های افزاینده رشدی گیاه آن ها و شناسایی جدایه های برگزیده بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش برای شناسایی ویژگی های افزاینده رشد باکتری ها، از ده نمونه کود جانوری سرزمین های گوناگون، 27جدایه در محیط NBRIP جامد بر پایه پیدایش هاله، تندی رشد وویژگی های مورفولوژیک، ناب سازی شدند و سپس از دیدگاه ویژگی های PGP شامل توان ساخت اکسین، سیدروفور، HCN، حل کردن فسفات های نامحلول وتراوش آنزیم های پروتئاز، سلولاز، آلفا آمیلاز و فیتاز ارزیابی شد و در پایان جدایه های برگزیده بر پایه 16S rRNA شناسایی شدند.
    یافته ها
    از میان جدایه های بررسی شده جدایه ی شماره 7 با آزادسازی 3/13و373 میلی گرم در لیتر فسفراز فسفات آلومینیوم و تری کلسیم فسفات بیشترین توان انحلال فسفات های نامحلول را نشان دادند. همبستگی منفی معنی داری (، p≤0.0186/0-=r) میان توان انحلال تری کلسیم فسفات و pH وجود داشت. همچنین جدایه 21 بیشترین میزان اکسین را به اندازه 8/52 میلی گرم در لیتر فراوری نمود. تنها جدایه های 53 و30 توان ساخت HCN را دارا بودند. از مجموع 27 جدایه باکتریایی بررسی شده تنها سه جدایه توان تراوش هر سه آنزیم پروتئاز، آلفا آمیلاز و کربوکسی متیل سلولاز را فرآوری نموده و جدایه 49 بیشترین هاله را در اندازه گیری هر سه آنزیم نشان داد. سنجش فعالیت فیتاز برون یاخته ای نشان داد که تنها 6 جدایه توان ساخت این آنزیم هستند. آنالیز توالی های 16S rRNA جدایه های برگزیده نشان داد که جدایه های یاد شده همانندی بسیاری به باکتری های جنس های Enterobacter، Sphingobium، Serratia داشتند. تنها یکی از سه جدایه برگزیده هاله اندکی در محیط CAS-agar پدید آورد و دو جدایه دیگر بدون توان ساخت سیدروفور بودند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های افزاینده رشدی گیاه در جدایه های باکتریایی بررسی شده در این پژوهش نشان داد که برخی از جدایه ها توانایی بهره گیری بالقوه به عنوان باکتری افزاینده رشد گیاه را دارا می باشند. آن دسته از جدایه های توانمند در ساخت آنزیم های پروتئاز، آمیلاز و سلولاز نه تنها دارای توانایی بهره گیری در بخش کشاورزی هستند بلکه وابسته به اهمیت این دسته از آنزیم ها به ویژه پروتئاز و آمیلاز در صنعت می توانند از این نظر نیز مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تری کلسیم فسفات، فسفات آلومینیوم، اکسین، فیتاز، افزاینده رشد گیاه
  • شهرام منافی صفحات 145-160
    در این پژوهش افق های آرژیلیک در خاک های آهکی نیمه خشک غرب دریاچه اورمیه با رژیمهای رطوبتی و حرارتی زریک و مزیک مورد مطالعه قرار گرفتند. بدین منظور یک توالی پستی و بلندی متشکل از چهار تیپ اراضی دشت دامنه ای، فلات، تپه و کوهستان مطالعه گردید. در هر تیپ اراضی سه خاکرخ حفر و تشریح شدند و خصوصیات مورفولوژیکی آنها تعیین گردید. از هر کدام از افقهای مشخصه شناسایی شده نمونه های دست خورده جهت انجام آزمایش های فیزیکی و شیمیایی و نمونه های دست نخورده و جهت دار جهت مطالعات میکرومورفولوژی تهیه گردیدند. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی این خاکها بر اساس روش های استاندارد تعیین گردید. جهت انجام مطالعات میکرومورفولوژیکی، مقاطع نازک با ضخامت 30-25 میکرون از نمونه های دست نخورده و جهت دار تهیه گردید و با میکروسکوپ پولاریزان و در نورهای پولاریزه متقاطع (XPL) و ساده (PPL) مطالعه گردیدند. مشاهدات صحرایی حضور افق های آرژیلیک را تنها در خاکرخ های واقع در تیپهای اراضی دشت دامنه ای و فلات نشان داد و نتایج فیزیکوشیمیایی و میکرومورفولوژی نیز حضور این افق ها را تایید کرد. براساس نتایج حاصله افق های آرژیلیک در این خاکها هیو قرمزتر، رس بیشتر و نسبت رس ریز به رس کل بیشتری نسبت به افق های فوقانی داشتند. بررسی مقاطع نازک نشان داد که در این خاک ها پوسته های رسی به صورت پوششهایی با ضخامت mm 34/0- 08/0 در سطوح منافذ و ذرات اسکلتی حضور دارند و 7% - 2 مقاطع نازک در افق-های آرژیلیک را شامل می شوند و در مواردی تمام فضای منافذ را پر کرده اند. با توجه به اقلیم نیمه خشک فعلی منطقه و حضور مقادیر نسبتا زیاد کربنات کلسیم معادل در این خاک ها، تشکیل افق آرژیلیک در خاک های این منطقه به اقلیم مرطوبتر گذشته نسبت داده شد و بنابراین افق های آرژیلیک در این خاک ها در شرایط اقلیمی فعلی تشکیل نشده اند و یک عارضه باقیمانده از اقلیم های مرطوبتر گذشته در اوایل کواترنر هستند. در برخی از خاک های مورد مطالعه، پوسته های رسی توسط کربنات کلسیم پوشش یافته و در مواردی محو شده اند. پوشانده شدن پوسته های رسی توسط کربنات کلسیم نشان می دهد که اقلیم منطقه از مرطوب به خشک تغییر یافته و سبب تشکیل تجمعات کربنات کلسیم در افق های آرژیلیک و تبدیل آنها به افق های مرکب آرژیلیک- کلسیک شده است و لذا این خاک ها پلی ژنتیک هستند. علاوه بر این، حضور افق های آرژیلیک در این خاک ها نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه از نظر ژئومورفولوژیکی پایدار بوده است و پایداری ژئومورفولوژیکی منطقه همراه با سایر شرایط مساعد برای جابجایی رس در طول خاکرخ (از قبیل اقلیم مرطوب)، منجر به تشکیل افق های آرژیلیک در این منطقه گردیده است.
    کلیدواژگان: افق آرژیلیک، پوسته رسی، پلی ژنز، تغییر اقلیم، میکرومورفولوژی
  • هیوا خانی چراغبدال، حبیب خداوردیلو، حسین عسگرزاده، شجاع قربانی دشتکی صفحات 161-175
    هدایت هیدرولیکی اشباع مزرعه ای (Kfs ) یکی از مهم ترین ویژگی های خاک است که نقش مهمی در کیفیت خاک دارد. بااین حال، به ویژه در خاک های ساختمان دار اندازه گیری Kfs دشوار و وقت گیر است. بنابراین راستی آزمایی روش های ساده و سریع برای اندازه گیری Kfs به منظور پایش موثر خاک ضروری است. این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیر اندازه استوانه (استوانه هایی با قطرهای 5/5، 88/10، 16 و 8/31 سانتی متر) بر Kfs اندازه گیری شده با الگوی بارافتان ساده سازی شده (SFH) به روش تک استوانه در یک خاک لوم رسی ساختمان دار انجام گرفت. افزون براین، تاثیر خاکورزی مرسوم بر Kfs نیز ارزیابی و Kfs اندازه گیری شده، به روش های استوانه دوگانه (DR) و SFH مقایسه گردید. نتایج نشان داد بااینکه اندازه استوانه بر Kfs اندازه گیری شده تاثیر داشت، ناهم خوانی بین نتایج Kfs اندازه های مختلف استوانه و روش SFH و DR از نظر کاربردی قابل چشم پوشی بود (ضریب ناهمخوانی کمتر از 27/0). اثر عملیات خاکورزی بر Kfs اندازه گیری شده چشم گیر بود (اختلاف 2 تا 3 برابری). روش های SFH و DR میانگین هایی متفاوت از نظر آماری از Kfs ارائه دادند. بااین حال، تفاوت Kfs اندازه گیری شده با بزرگ ترین استوانه درروش SFH تفاوتی کاربردی با Kfs بدست آمده با روش DR نداشت (ضریب ناهمخوانی کمتر از 37/0). همچنین، ضریب تغییرات مقادیر Kfs بدست آمده با روش DR بیشتر از اندازه گیری های SFH بود. مدت زمان اجرای آزمایش نفوذ با روش SFH به مراتب کوتاه تر از روش DR بود. به طورکلی، مقادیر میانگین Kfs بدست آمده با روش SFH برای پایش تاثیر خاکورزی مناسب بود.
    کلیدواژگان: هدایت هیدرولیکی اشباع مزرعه ای، بارافتان ساده سازی شده، اندازه استوانه
  • ساره رجبی اگره، محمد علی بهمنیار، کاظم خاوازی صفحات 177-190
    شوری، به دلیل ایجاد سمیت و جلوگیری از جذب آب و عناصر غذایی، یکی از مهم ترین محدودیت های رشد گیاهان زراعی و به عنوان مشکل بزرگ کشاورزی است. در این تحقیق تاثیر چهار سویه از باکتری سودوموناس فلورسنت دار بر جذب عناصر غذایی تحت شرایط آبیاری با آب شور در برنج مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل، بر اساس طرح پایه کامل تصادفی در چهار تکرار انجام پذیرفت. عامل اول شامل پنج سطح شوری آب آبیاری (700، 1400، 2800، 4200، 5600 میکروزیمنس بر سانتی متر) و عامل دوم شامل چهار مایه تلقیح (سودوموناس پوتیدا 4، سودوموناس پوتیدا 11، سودوموناس پوتیدا 108، سودوموناس فلورسنت 169) و یک تیمار بدون تلقیح بود. ریشه نشاء برنج رقم طارم پس از تلقیح با سویه های مورد نظر در گلدان ها کاشته شدند. آبیاری با تیمارهای مختلف آب شور درطول دوره رشد گیاه در حد اشباع انجام شد. در مرحله گلدهی، از برگ پرچم به منظور تعیین میزان عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم نمونه برداری شد. پس از برداشت برای تعیین میزان عناصر غذایی در دانه، نمونه بذر به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری آب آبیاری، غلظت کلیه عناصر غذایی در برگ و دانه برنج به طور معنی داری (p < 0.01) کاهش یافت. تلقیح برنج با سویه های مورد نظر در تمامی سطوح شوری باعث افزایش معنی دار غلظت عناصر یاد شده گردید. همچنین نتایج نشان داد که اثر متقابل باکتری و شوری بر میزان غلظت نیتروژن و فسفر در برگ و دانه برنج در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. در تمامی سطوح شوری، در بین سویه های مورد بررسی از نظر افزایش نیتروژن اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    تلقیح برنج با سویه های مختلف باکتری های سودوموناس فلورسنس و پوتیدا در شرایط آبیاری با آب شور بر جذب عناصر غذایی در برنج موثر بود و باعث افزایش این عناصر نسبت به سطح بدون تلقیح گردید. بنابراین در شرایط شور می توان از همه سویه های مورد بررسی به عنوان باکتری های محرک رشد گیاه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برنج، شوری، عناصر غذایی، سودوموناس فلورسنت
  • داود زارع حقی، محمدرضا نسشابوری، محمد ابراهیم صادق زاده ریحان، رضا حسن پور صفحات 191-204
    یکی از روش های نوین در علم آب و خاک استفاده از مواد سوپرجاذب جهت ذخیره رطوبت در خاک است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف پومیس بر نگهداشت آب در خاک و رشد و عملکرد گیاه گلرنگ در شرایط دیم در ایستگاه تحقیقاتی خواجه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در کرت هایی به ابعاد 5×4 متر انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح پومیس(A: صفر، :B 5، C: 10، D: 15 و E: 50 تن در هکتار) بودند. قبل از کشت، مقدار پومیس برای هر کرت محاسبه و تا عمق 20 سانتی متری با خاک مخلوط گردید. سپس عمل کشت به صورت بذرپاشی صورت گرفت و تعداد بذور جوانه زده در ده روز اول کشت تعیین گردید. مقدار رطوبت حجمی خاک و ارتفاع گیاه به دفعات مختلف در طول فصل رشد و وزن هزار دانه و عملکرد گیاه در پایان فصل رشد اندازه گیری گردید. نتایج حاصل نشان داد که کاربرد پومیس در خاک باعث افزایش معنی دار رطوبت حجمی خاک، جوانه زنی، وزن هزار دانه، عملکرد دانه ( 0.01>P) و ارتفاع گیاه گلرنگ (0.05>P) گردید. بنابراین افزودن پومیس به خاک باعث بهبود شرایط فیزیکی خاک (افزایش تخلخل کل، ظرفیت نگهداشت آب در خاک و جلوگیری از تشکیل سله در سطح خاک) می شود که این امر منجر به افزایش رشد و عملکرد گیاه می گردد.
    کلیدواژگان: پومیس، رطوبت حجمی، سله، گلرنگ
  • زهرا عربی، زهرخسروی، مه لقا قربانلی صفحات 205-218

    در این پژوهش، نقش خصوصیات خاک بر جذب آرسنیک و کادمیوم خاک توسط گیاه دارویی خارمریم (Silybum marianum) و نیز توانایی گیاه پالایی آن، مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور منطقه اطراف کارخانه آسفالت شهرستان کلاله، به 6 قطعه (A، B، C، D، E، F) با مساحت تقریبی هر کدام یک هکتار تقسیم شد. مناطق A و D در دو طرف رودخانه، نزدیک ترین مناطق به کارخانه آسفالت هستند. یک منطقه غیر آلوده نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. مقدار تجمع آرسنیک در گیاهان جمع آوری شده از کرت های A و D (83/6 و 18/6 میلی گرم آرسنیک بر کیلوگرم وزن خشک گیاه) از حد مجاز در گیاه بیشتر می باشد. همچنین بیشترین میزان جذب کادمیوم در کرت A (58/1 میلی گرم کادمیوم بر کیلوگرم وزن خشک گیاه) و بعد از آن کرت D با مقدار جذب (41/1 میلی گرم کادمیوم بر کیلوگرم وزن خشک گیاه) مشاهده شد که در هر دو کرت بیشتر از حد مجاز استاندارد بوده است. با توجه به نتایج، بین ظرفیت تبادل کاتیونی و کربن آلی خاک با آرسنیک و کادمیوم جذب شده در گیاه همبستگی منفی دیده شد. در پژوهش حاضر، مقدار آرسنیک جذب شده در گیاهان مناطقی که اسیدیته و شوری بالاتری داشتند، بیشتر بوده است. با توجه به این که شاخص تجمع زیستی هم در ریشه و هم در اندام هوایی برای هر دو فلز آرسنیک و کادمیوم، در تمام کرت ها کوچک تر از یک بود، گیاه خارمریم نمی تواند گیاه بیش اندوز، برای این دو عنصر باشد.

    کلیدواژگان: آسفالت، خارمریم، فلزات سنگین، گیاه پالایی
  • حسین بشارتی، صلاح الدین مرادی صفحات 219-231
    خشکی، گرما و سرما به ترتیب مهمترین تنش های غیرزنده در گیاه نخود می باشند. بهبود ویژگی های ریشه(طول و حجم ریشه) یکی از روش های افزایش مقاومت به خشکی در نخود است. همزیستی میکوریزی با مکانیسم های مختلف مقاومت به خشکی گیاه میزبان را افزایش می دهد. جهت ارزیابی تاثیر تنش خشکی و نقش قارچهای میکوریزی در تعدیل اثرات خشکی، آزمون گلخانه ای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه در قالب آزمایش کرت های خرد شده بر روی گیاه نخود انجام شد. سطوح رطوبت شامل رطوبت ظرفیت زراعی، تنش رطوبتی ملایم و تنش رطوبتی شدید بعنوان کرت های اصلی و تلقیح با قارچ های میکوریز شامل تلقیح با Glomus mosseae، تلقیح با G.intraradices ، تلقیح با هر دو قارچ و شاهد بدون تلقیح و نیز تلقیح گیاهان با باکتری های همزیست(مزوریزوبیوم) در دو سطح با و بدون تلقیح، بعنوان کرت های فرعی منظور شدند. اثر سطوح رطوبت بر تعداد غلاف، تعداد دانه، وزن خشک بخش هوایی و ریشه، ارتفاع بوته و حجم ریشه معنی دار بود . تلقیح باکتری های مزوریزوبیوم تمام شاخص های اندازه گیری شده(بجز زمان گلدهی) را در مقایسه با شاهد بدون باکتری بطور معنی دار افزایش داد. با کاهش رطوبت خاک از FC به 5- و 10- بار، وزن خشک بخش هوایی نخود در تیمار شاهد بدون قارچ به ترتیب 3/47و5/78درصد کاهش نشان داد در حالیکه در تیمار تلقیح قارچ mosseae .G این ارقام 5/40و 2/71 درصد و در تیمار G.intraradices 7/37و5/72 درصد بود. در تیمار تلقیح توام دو قارچ در رطوبت 10-بار کاهش معادل78درصد بود ولی در رطوبت 5-بار نه تنها وزن خشک کاهش نیافت بلکه به میزان 22درصد افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: قارچ گلوموس، گره ریشه، مزوریزوبیوم، مقاومت به خشکی، مکش رطوبتی
  • مسلم ثروتی، علی اصغر جعفرزاده، فرزین شهبازی، حسن محمدی، نیلوفر تیمورپور صفحات 233-246
    استفاده بی رویه و تخریب اراضی و نیاز به افزایش عملکرد در واحد سطح، ضرورت بهره برداری بهینه از اراضی را اجتناب ناپذیر می سازد. بنابراینارزیابی، برنامه ریزی و مدیریت اراضی، برای نیل بهتوسعه پایدار ضروری است.در این راستا سامانه تصمیم گیری میکرولیز، به منظور پشتیبانی از تصمیم گیری برای کشت می تواند کارساز باشد.لذا هدف از این مطالعه، برنامه ریزی اراضی برای تعیین کاربری بهینه اراضی در بخشی از منطقه خواجه می باشد. برای نیل به اهداف، داده های مزرعه ای و آزمایشگاهی از 26 واحد اراضی اخذ وبه ترتیبمحدودیت های زیست اقلیمی،کلاس قابلیت، ارزیابی تناسب اراضی برای محصولات مورد مطالعه(آفتابگردان، خربزه، ذرت و یونجه) و کاربری های جنگل و مرتع توسط مدل های مربوطه تعیین شد. بر اساس مدلTerraza ، کشت دیم همه محصولات بجز ذرت که با کاهش 60 درصدی همراه است، بقیه با کاهش 20 درصدی محصول امکان پذیر می باشد. بر اساس مدل Cervatana، 9 واحد اراضی (8/ 27 درصد کل اراضی) نامناسب و 17 واحد اراضی (2/72 درصد کل اراضی) مناسب برای اهداف کشاورزی تشخیص داده شدند. نتایج ارزیابیاراضی مستعدبااستفاده ازمدل Almagra نشان دادکه 1/18، 9/39 و 2/13 درصد از اراضیبه ترتیب درکلاس های محدودیت متوسط (S3)، کم (S2) و بدون محدودیت (S1) قرار گرفتند. کاربرد مدل Sierra نشان داد که هیچ کدام از گونه های جنگلی مناسب برای توصیه نیستند. بر اساس مدل نیزSierra 2، 5 گونه بوته ای مناسب تشخیص داده شدند. در نهایت نقشه های کاربری تلفیقی با استفاده از مدل های Almagraو Sierra بیانگر این مطلب است که سامانه تصمیم گیری میکرولیز می تواند در فرموله کردن کشاورزی پایدار مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: میکرولیز، توسعه پایدار، زراعت، مرتع، جنگل
  • ملیحه آق ارکاکلی، رامتین جولایی، علی کرامت زاده، فرهاد شیرانی بیدآبادی صفحات 247-259
    سابقه و هدف
    محیط زیست یکی از مولفه های اصلی در سیاست های کلان جهانی بوده و بسیاری از مولفه های دیگر را تحت الشعاع قرار داده است به همین دلیل مهمترین عامل و پیش نیاز بسیاری از فعالیت ها در سطح کلان، سازگاری با محیط زیست است آلودگی های زیست محیطی یکی از مهمترین چالش های جامعه انسانی در قرن بیست و یکم است. کشاورزی دارای ارتباط نزدیک تری نسبت به سایر بخش های اقتصاد با محیط زیست است. محیط زیست از یک سو تامین کننده نهاده های اصلی مورد نیاز برای تولید محصولات کشاورزی همانند آب و خاک می باشد و از سوی دیگر متاثر از آلودگی های ناشی از فعالیت های تولیدی بخش کشاورزی و به ویژه آلودگی آب و خاک به واسطه مصرف بی رویه نهاده های شیمیایی کود و سم می باشد. در دهه ی گذشته مصرف کودهای شیمیایی، اثرات و پیامدهای زیست محیطی نامطلوبی نظیرآلودگی آب و خاک و بروز مشکلاتی در خصوص وضعیت سلامت انسان ها و دیگر موجودات زنده را به همراه داشته است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات کاهش مصرف کود و آب بر الگوی کشت شهرستان بهشهر است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با استفاده از روش برنامه ریزی ریاضی مثبت(PMP) اثرات سیاست کاهش کود و آب بر الگوی کشت محصولات زراعی در زیر بخش زراعت شهرستان بهشهر، در استان مازندران بررسی شده است. برخی اطلاعات مورد نیاز این تحقیق شامل منابع در دسترس شهرستان از سازمان جهاد کشاورزی و سازمان آب منطقه ای منطقه مورد مطالعه و همچنین مرکز آما ایران اخذ شده است، همچنین اطلاعات هزینه تولید و درآمدی زارعین منطقه بوسیله پرسشگری از زارعین شهرستان بهشهر بدست آمده است. روش نمونه گیری در این تحقیق روش ساده تصادفی بود و تعداد 133 نفر از زراعین شهرستان بهشهر مورد پرسشگری قرار گرفتند.

    یافته ها
    نتایج نشان داد که در سیاست کاهش کود به میزان 49 درصد سطح زیر کشت تمام محصولات زراعی کاهش می یابد و بیشترین کاهش مربوط به محصول کلزا دیم می باشد. در سیاست کاهش کود به میزان 56 درصد نیز سطح زیر کشت همه محصولات کاهش می یابد که بیشترین کاهش مربوط به محصول گندم دیم می باشد. در سیاست کاهش مقدار آب به میزان 13درصد، سطح زیر کشت محصولات آبی کاهش و سطح زیر کشت محصولات دیم تغییری نمی یابد. در سیاست کاهش مقدار آب به میزان 93/13 سطح زیر کشت محصولات آبی کاهش و سطح زیر کشت محصولات دیم( گندم دیم، جو دیم و کلزا دیم) افزایش یافته است.

    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بر اساس نتایج کاهش میزان کود بیشترین تاثیر را بر محصولات دیم دارد، بنابر این توصیه می شود کاهش میزان کود در مناطقی که محصولات دیم دارند با دقت و احتیاط بیشتری اعمال گردد، همچنین از آنجا که کاهش میزان آب باعث کاهش سطح زیر کشت محصولات آبی می شود، بنابر این پیشنهاد می شود برای اینکه سطح زیر کشت محصولات آبی کاهش نیابد، همزمان راندمان آبیاری با استفاده از آبیاری تحت فشار افزایش یابد تا تولید محصولات آبی تحت تاثیر کاهش مقدار مصرف آب قرار نگیرد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، برنامه ریزی ریاضی مثبت، کود، آب، مازندران
  • حیدر غفاری، منوچهر گرجی صفحات 261-266
    حفظ باروری خاک یکی از عوامل کلیدی در کشاورزی پایدار به شمار می رود. فرسایش خاک در بلند مدت باعث کاهش باروری خاک می گردد. لذا به منظور پایداری تولیدات کشاورزی، تعیین فرسایش قابل قبول ضرورت دارد. در این پژوهش اثرات بلند مدت فرسایش بر باروری خاک در حوضه نمونه کوهین ارزیابی گردید. برای پیش بینی تغییرات باروری خاک ناشی از فرسایش در بلند مدت از شاخص باروری خاک استفاده شد. مقدار ماده آلی و ظرفیت نگهداری آب با افزایش عمق خاک بطور قابل توجهی کاهش پیدا کردند و بنابراین بیشترین تاثیر را بر شاخص باروری داشتند. مقدار میانگین سالانه فرسایش در حوضه با استفاده از روش سزیم، حدود 44 تن بر هکتار در سال برآورد شد. نتایج نشان داد با این مقدار فرسایش، باروری خاک سالانه 2% کاهش می یابد. با در نظر گرفتن 5% افت باروری خاک در برنامه زمانی 100 سال به عنوان حد استاندارد، فرسایش قابل تحمل بین سه تا شش تن بر هکتار در سال بدست آمد.
    کلیدواژگان: شاخص باروری خاک، کشاورزی پایدار، آسیب پذیری خاک
|
  • M. Naseri, M. Sarcheshmehpour, V.R. Safari Pages 1-23
    Ornamental plants have a special position in beautify of the industrial and urban landscape and recognition of hyperaccumulator species for amendment of contaminated soils has a considerable value. The effect of different levels of copper in conditions of presence or absence of mycorrhiza fungi on growth characteristics Zinnia flowers were studied In this research. A factorial experiment with a completely randomized design with 5 replications was conducted in greenhouse conditions. The Plants were harvested after a period of 70 days and some parameters such as shoot and root length, leaf number, leaf area, root volume, shoot and root dry weight, root mycorrhizal colonization percentage and copper concentration in shoot and root were measured. The Results showed that the effect of mycorrhizal fungi on all parameters was significant at the 1% level and Mycorrhizae enhanced shoot dry weight, root fresh and dry weight, and root copper concentration Respectively by 91, 83 , 92 and 71 percent than non-mycorrhizal control. The effect of copper levels were significant on shoot length at 5 % and on the other parameters at 1% percent level. The level of 800 mg/kg of copper decreased the number of leaves, root length, mycorrhizal colonization percentage and leaf area by 39 , 31 , 25 and 97 percent in compare to control Respectively. The interaction between copper and fungi had no significant effect on shoot length and leaf area, but were significant on leaf number at 5 % and on the other parameters at 1 % level.
    Keywords: Phytoremediation, Zinnia elegans, Copper, Arbuscular mycorrhizal fungi
  • M.S. Jazaeri, A.R. Akhgar, M. Sarcheshmehpour Pages 25-44
    Several studies have shown that the use of phosphate fertilizers resulted in the transfer of heavy metals to agricultural crops. On the other hand, potential of carbonates soils in the stabilization of P have been caused of using natural modifier along with phosphate fertilizers for increasing their effectiveness. Hence, this study was carried out to investigate the effect of native phosphate rock and imported triple superphosphate treated with sulfur and Thiobacillus on the accumulation of lead and cadmium in pistachio seedling. The pot experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications including three levels of phosphate fertilizers (control (P0), 2000 mg phosphate rock per kg soil (PR) and 67 mg triple superphosphate per kg soil (TSP)), two levels of elemental sulfur (0 (S0) and 2000 mg sulfur per kg soil (S1)) and two levels inoculums (non-inoculation (T0) and Thiobacillus inoculation (T1)). Cadmium and lead concentrations in shoots and roots were measured and also cadmium and lead concentrations were analysed in both phosphate fertilizers. Results showed that cadmium contamination in the triple superphosphate was 5 times higher than phosphate rock while there are no significant differences in the concentration of lead in both of fertilizers. Application of triple superphosphate had the greatest effect on shoot cadmium concentration (10.5%) compared to the phosphate rock. Using Thiobacillus increased significantly shoot cadmium concentration (6%) and cadmium translocation factor. Application of phosphate fertilizers decreased lead concentration in shoot and the highest lead concentration was observed in the control treatment.
    Keywords: Thiobacillus, Phosphate rock, Lead, Triple superphosphate, Cadmium
  • A. Nemati, A. Golchin Pages 45-64
    Soil pollution by heavy metals is a serious environmental problem all over the world that may damage to human and ecosystem health. An experiment was aimed to assess the effects of biological fertilizers on yield and yield components of tomato under cadmium stress. This experiment was factorial and had a completely randomized design and three replications. Three combinations of biological fertilizers include M1: Azotobacter bacteria㌧⢮롢충 fungi ̺ⲥ陘 bacteria, M2: Mycorrhizal fungi Bacillus bacteria Pseudomonas bacteria Azotobacter bacteria, M3: Pseudomonas bacteria Azotobacter bacteria Mycorrhizal fungi and M0: treatment without biological fertilizers (control).The levels of soil cadmium were 0, 5,10,20,40 and 80 mg Cd/kg soil. Results of this study showed that application of biological fertilizers increased yield and growth indices of tomato and caused the concentrations of micronutrients to increase in aerial part and root of this plant. The highest rate of yield was generated by combination of biological fertilizers M1, so that it was significantly different from other combination, and by contrast the result of the combination of biological fertilizers M3 was not significantly different from the control. But the yield and growth indices of tomato plant decreased as the levels of soil cadmium increased. The level of 80 mg Cd/kg soil decreased tomato yield compared with control by 67%.
    Keywords: Tomato, Biological fertilizers, Micronutrients, Cadmium
  • A. Jafari Honar, F. Kiani, F. Khormali Pages 65-79
    Knowledge of soil erodibility and its evaluation is a useful indicators to assess soil erosion. Climate is one of the soil forming factors which has a major impact on this index. The present study has done in order to determination of different climates effect on quality physical indices of loess soils in Golestan province. In order to this study two transect of (North to South) and (East to West) in the loess hillslope of the Province with pasture but in different climate condition were chosen. Samples were taken from seven areas with six replicates and the depths of 0 to 30 and 30 to 60 cm along two transects. Amezketa, plasticity, soil specific surface, cation exchangeable capacity and soil texture indices were measured. Results showed that changes in these indexes in the first transect (north-south) and in the second transect (East to West) of the province follow the particular trend. Amezketa index of average Changes of during the first transect from 0/05 to 0/23 and in the second transect from 0/42 to 0/30 mm and soil specific surface in the first transect from 51.95 to 72.04 and in the second transect from 94.27 to 145.52 m2/gr was variable. Changes in plasticity, soil specific surface and cation exchangeable capacity during both transect increased and amezketa index during the first transect increased and during the second transect decreased. According to results aggregate making and aggregate stability with soil particle size ratio have a significant effects to reduce loess soils erodibility.
    Keywords: Erodibility indices, Loess soils, Soil specific surface, Aggregate stability
  • A. Khashei Siuki, V.R. Jalali Moakhar, A.M. Noferesti, Y. Ramazani Pages 81-95
    Soil saturated hydraulic conductivity is the most important physical parameter, but its measurement often is difficult because of practical and/or cost-related reasons. In this research, expert system approaches with one type of the nonparametric lazy learning algorithms, a k-nearest neighbor (k-NN) algorithm, was compared and tested to estimate saturated hydraulic conductivity (Ks) from other easily available soil properties. In this research 151 soil samples were collected from farms land around Bojnourd and saturated hydraulic conductivity (Ks) was estimated from other soil properties including soil textural fractions, EC, pH, SP, OC, TNV, ρs and ρb. Results showed that the accuracy of the parameter estimation, using parametric method of artificial neural network to compare with k-nearest neighbors for terms of all the parameters (with r=0.97, EF=0.946, RMSE= 8.798, ME= 28.446 and CRM =-0.144) compared to other methods input models is acceptable and can used to estimate saturated hydraulic conductivity especially when for new data set available these functions is essential.
    Keywords: Artificial Neural Network, k, nearest neighbor technique, soil saturated hydraulic conductivity
  • M. Tafvizi, B. Motesharehzadeh, Gh.R. Savaghebi Pages 97-112
    Nowadays soil contamination with heavy metals is considered as one of the most serious environmental concerns. Among the heavy metals, lead due to inverse impacts on human health and substantial environmental problems causes major concern.This study was carried out with the aim of assessing the ability of different corn cultivars in a greenhouse condition for the accumulation of lead metal. Treatments included four lead levels (0, 100, 200, and 400 mg Pb.kg-1) and eight varieties of maize (260, 301, 302, 370, 500, 604, 647, and 704), and were tested in a factorial experiment in completely randomized design with three replicates. According to the obtained results, dry weight of shoot and root decreased with increase of lead-chloride concentration in the soil. Moreover, it was observed that in most varieties (except for 260), the lead-chloride (especially for 400 mg/kg) caused in reducing the shoot height and root length compared to the control treatment.The results showed that the amount of lead accumulated in the roots was more than shoots, and with increase of lead levels in the soil, concentration of lead in the plant tissues (roots and shoots) were significantly increased (P
    Keywords: Corn, Lead, Phytoremediation, Transfer Factor, Bio, Concentration
  • H. Vaseghi, Rad, K. Shahbazi, A. Khanmirzaei Pages 113-127
    The presence of heavy metals in the environment is causing ever-growing concern due to their toxicity, carcinogenicity and non-biodegradability. Nickel may enter and accumulate in agricultural soils through various ways. One of the most important chemical processes which affects the behavior and bioavailability of heavy metals is sorption of metals from liquid phase on the solid phase. This process controls the concentration of metal ions and complexes in the soil solution and can influence their uptake by plant roots. Sorption isotherm is a useful method to study metals retention in soils as it gives much useful information about sorption capacity of soils. The aim of the present study was to investigate the sorption properties of Ni by calcareous soils of Iran and its relation with some soil properties to better understand the fate of this metal in calcareous soils. Nickel (Ni) sorption characteristics in 20 calcareous soils of Iran were investigated in a range from 5.87 to 751.23 mgL-1 Ni concentration in solution using sorption isotherms of Langmuir, Freundlich and Redlich–Peterson. The “Curve Expert” software was used to fit the models of sorption isotherms. The high coefficient of determination (r2) and low standard error of estimate (SEE) were used as a criterion for selecting the best model. The Ni sorption isotherms could be fitted by the Freundlich model (r2=0.92-1.00; mean 0.99). The dimensionless parameter n that may indicate the sorption site energy distribution for different soils was between 2.07 and 3.15 and average of 2.46. Also the coefficient of determination and standard error of estimate showed that adsorbed behavior of Ni by calcareous soils can be described by Langmuir adsorption equation (r2=0.94-0.99; mean 0.98). The maximum sorption of studied soils for Ni ranged from 1369 to 5378, with average of 360 mg/kg. The coefficient of bonding energy (KL) in different soils was between 0.008 and 0.029 with an average of 0.015 L/mg that indicate narrow range of this parameter among the studied soils. The distribution coefficient (Kd) ranged from 22.6 to 122.5 with average of 54.8 L/kg. According to the coefficient of determination (r2=0.94-1.00; mean 0.99) and standard error of estimate (SEE= 47.9-163.3; mean 96.9), the Redlich–Peterson equation achieved the best fit to the data of Ni sorption in studied soils. The maximum Ni sorption (qmax) correlated with organic matter (r2=0.50, P
    Keywords: sorption isotherms, calcareous soils, Ridlich, Pterson, Langmuir, Ferundlich
  • E. Nourzade Roshan, R. Ghorbani Nasrabadi, M. Barani Motlagh, A. Yamchi Pages 129-144
    Background And Objectives
    Plants growth in agricultural soils are affected by several biological factors. Plant growth promoting bacteria can improve growth and yield of agronomic plants through direct and indirect mechanisms. Minimizing consequences of using high amount fertilizers and obtaining sustained level is the aims sustainable agriculture. Using of microorganisms due to improving soil fertility and nutrients uptake, lead to increasing growth and yield of plants and ameliorate soil health. The aim of this research was to isolation and purification of bacterial isolates from animal manures, evaluation of their plant growth promotion characteristics and identification of selected isolates.
    Material and
    Methods
    In order to characterization of growth promotion characteristics of bacteria in this study, 10 samples of animal manures from different regions were collected. 27 isolates based on halo production, growth rate and morphological characteristics in NBRIP medium were purified and then and their typical PGP including auxin, Siderophore, HCN production, insoluble phosphates solubilization and secretion of protease, Cellulase, α-amylase and phytase were evaluated and finally selected isolates based on 16SrRNA were identified.
    Results
    Among all of the isolates, maximum phosphorous from tri-calcium phosphate (373 mg/l) and aluminum phosphate (13.3 mg/l) was released by isolates NO. 7. Significant negative correlation (r= -0.86, P≤ 0.01)between maximum solubilization of tri-calcium phosphate and pH was observed. Isolate NO.21 produced greatest amount of auxin (52.8 mg/l). Only isolates NO. 30 and 53 were positive in HCN production. Among 27 isolates only three of them had the ability to secret protease, cellulase and α-amylase. The utmost halo was measured by isolate NO.49 in production of these three enzymes. Evaluation of extracellular phytase production showed that only 6 isolates capable to produce the enzyme. The analysis of the 16S rRNA of the selected isolates showed highly similarity to bacteria belonging to the genera Enterobacter, Sphingobium, Serratia. Only one of the three selected isolates produced weak halo in CAS-agar medium and another two isolates didnt show the siderophore prodction capability.
    Conclusion
    Plant growth promotion characteristics of bacterial isolates, in this research, showed that some of the isolates had the potential to use as PGPB. Those isolates capable of producing protease, amylase and cellulase enzymes not only have usability in agriculture but also because of the importance of this group of enzymes, especially protease and amylase in industry, can also be considered.
    Keywords: tri, calcium phosphate, aluminum phosphate, auxin, phytase, plant growth promotion
  • Sh. Manafi Pages 145-160
    In this study argillic horizons in calcareous soils of a semiarid region, with xeric and mesic soil moisture and temperature regimes, in the west of Urmia Lake were studied. Thus, a toposequence in different physiographic positions including piedmont plains, plateau, hills and mountains was investigated. In each land type, three soil profiles were dug and described and their morphological properties were determined. Disturbed samples for physical and chemical studies and undisturbed and oriented samples for micromorphological studies were obtained from characteristic horizons. Physical and chemical properties of soils were determined using standard methods. In order to micromorphic studies, thin sections with the thickness of 25 - 30 microns were prepared from undisturbed and oriented samples and were studied using polarizing microscope under cross polarized (XPL) and plain polarized (PPL) lights. Field observations revealed the presence of argillic horizons only in piedmont plains and plateau land types and the physico-chemical and micromorphological results confirmed their presence as well. According to the results, argillic horizons had redder Hue, more clay content and more ratio of fine clay to total clay than the overlying horizons. Thin section observations showed that clay skins are present as coatings with a thickness of 0.08 - 0.34 mm on the faces of voids and skeletal grains and comprise 2 – 7 % of thin sections of argillic horizons and in some cases, they have filled all of pore spaces. Regarding to semiarid climate of this region and presence of high quantities of calcium carbonate equivalent in these soils, the genesis of argillic horizons in this region was probably related to the wetter past climate and thus, argillic horizons in these soils are relict features from a wetter climate in lower Quaternary. In some of these studied soils clay coatings have been engulfed by calcium carbonate and in some cases, they have been disappeared completely. The engulfment of clay coatings by calcium carbonate shows that the climate of this region has been changed from wet to arid which caused to calcium carbonate accumulation in argillic horizons and changing them to the complex argillic- calcic horizons and thus, these soils are polygenetic. Moreover, the presence of argillic horizons in these soils shows that this region was geomorphologically stable and the stability of this area along with other suitable condition for translocation of clay particles in profile (such as wetter climate) have been lead to formation argillic horizons in this area.
    Keywords: Argillic horizon, clay skin, Climate change, micromorphology, polygenesis
  • H. Khani Cheraghbedal, H. Khodaverdiloo, H. Asgarzadeh, Sh. Ghorbani Dashtaki Pages 161-175
    Field saturated hydraulic conductivity (Kfs) is one of the most important soil properties that considerably contribute to soil quality. However, specifically in the structured soils, the measurement of Kfs is difficult and time-consuming. Therefore, verifying the simple and fast methods for Kfs measurement is needed for effective soil monitoring. This study was conducted to investigate the effect of ring size (rings with diameters of 5.5, 10.88, 16, and 31.8 cm) on the Kfs measured with simplified falling head (SFH) single ring method in a structured clay loam soil. Furthermore, the effect of conventional tillage on Kfs was assessed and the Kfs measured with double ring (DR) method and SFH procedure was compared. Results showed that while the ring size affected the measured Kfs, the discrepancy between Kfs results of given ring size compared to the smallest ring size (d = 5.5 cm) was practically negligible (factor of discrepancy ≤ 0.27). The effect of tillage operations on the measured Kfs was substantial (discrepancy between Kfs results of 2.1 to 3.1). The SFH and DR techniques yielded statistically different means of Kfs. However, the discrepancy between the Kfs values obtained with the SFH method using the largest ring size and the Kfs values determined with DR method was practically negligible (factor of discrepancy
    Keywords: Field saturated soil hydraulic conductivity, Simplified Falling Head Technique, Ring Size
  • S. Rajabi Agereh, M.A. Bahmanyar, K. Khavazi Pages 177-190
    salinity is one of the most limitation factors for crop production in agricultural systems due to the toxic effects and preventing water and nutrients absorption, In this research the efficiency of four strains of Fluorescent pseudomonads on concentration of nutrient elements in rice was determined, under saline conditions. A pot experiment was carried out based on the factorial Completely Randomized Design experiment with four replications. Treatments included interaction between five levels of saline irrigation water (700, 1400, 2800, 4200 and 5600µs/cm from sea water source) and four inoculations (P. putida 11, P. putida 4, P.putida 108 and P.fluorescens 169) and control (non- inoculation). Rice was transplanted in pots after they were inoculated with desired strains. During growing period, the pots were irrigated with treatment of salinity in saturation point. In the flowering stage, flag leaf samples were collected to determine nitrogen, phosphorus and potassium concentration. The amounts of nutrients in seed samples were determined after rice harvesting. Results showed that increase in salinity level caused to decrease in nutrient levels in the leaf and seed significantly (p
    Keywords: Rice, salinity, nutrition elements, Fluorescent pseudomonads
  • D. Zarehaghi, M.R. Neyshabouri, M.E. Sadeghzadeh Reyhan, R. Hassanpour Pages 191-204
    Application of superabsorbent material is one of the new methods for moisture storage in the soil. This research was performed in the Khajeh research station on the basis of randomized complete block design with three replications in the plots with dimension of 4×5 meter for investigate the effect of different amounts of pumice on water retention capacity in the soil, growth and of spring safflower in rainfed condition. Experimental treatments were five levels of pumice (A: zero, B: 5, C: 10, D: 15 and E: 50 ton ha-1). Before cultivation, amounts of pumice calculated for each plot and then mixed with soil to depth of 20 cm. Then, cultivation was performed in the seeding and the number of germinated seeds at first ten days of cultivation was determined. Soil volumetric water content and plant height was measured at various times during growth season, 1000 grain weight and grain yield of safflower was measured in the end of growth season. The results showed that application of pumice in the soil led to significant increase in volumetric water content, germination, 1000 grain weight, grain yield (P
    Keywords: Crust, Pumice, Safflower, Volumetric water content
  • Z. Khosrai, Z. Rabi, M. Horbanli Pages 205-218

    In this study the effects of some soil properties on uptake arsenic and cadmium by Silybum marianum was studied. To this end surrounding area asphalt plant of city Kalaleh, was divided to 6 pieces (A, B, C, D, E, F), with an area of approximately one hectare. Plots A and D on both sides of the river, are the nearest areas asphalt plant. Also a Non-polluting area as a control was considered. Arsenic accumulation in plants collected from plots A and D (6.83 and 6.18 mg arsenic per kg of plant dry weight) is greater than the plant permitted limit. The highest uptake of cadmium was observed in plot A (1.58 mg Cd per kg of plant dry weight) and then plot D (1.41 mg Cd per kg of plant dry weight) that in both plots were more than permitted standard limits. In the present study, between the CEC and soil organic carbon, with arsenic and cadmium uptake by the plant, a negative correlation was observed, so that areas with lower CEC and soil organic carbon, arsenic and cadmium levels were higher in plants. In the present study, the arsenic amount in plants in areas with high acidity and salinity was higher. Considering that bioaccumulation factor in the roots and shoots for both metal, in all plots was smaller than one, the plant can not be as a hyper accumulator for these metals.

    Keywords: Asphalt, heavy metal, Phytoremediation, Silybum marianum
  • S. Moradi, H. Besharati Pages 219-231
    Drought, High and low tempratures are the most important abiotic stresses in chickpea cultivation. Improving plant root characteristics (root length and root volume) is one of the ways to increase drought tolerance in chickpea. Mycorrhizal symbiosis increases drought resistance of host plants through different mechanisms. To study the effects of water stress and mycorrhizal fungi inoculation on chickpea, a greenhouse experiment as split plot was carried out in Maragheh Agricultural Research Station. Field capacity soil moisture, moderate drought and severe water stress were considered as main plots and inoculation with mycorrhizal fungi (Glomus mosseae, G . intraradices both fungi and un-inoculated control) and also inoculation with mesorhizobium ciceri( with and without bacteria) were as sub-plots. Results indicated that the effect of moisture on number of pods per plant, number of seeds per pod, shoot and root dry weight, plant height and root volume was significant. Mesorhizobium inoculation significantly increased all of measured parameters (except flowering time) compared with the control, While mycorrhizal inoculation was significant on plant height. Chickpea shoot dry weight decreased by 47.3% and 78.5% with decreasing soil moisture from field capacity to -5 bar and -10bar respectively, while this decrease was by 40.5% and 71.2% in G. mosseae inoculation and by 37.7% and 72.5% in G. intraradices. In case of co-inoculation of two fungi, the decrease was by 78% at -10 bar, while at -5 bar tension, shoot dry weight not only did not decreased but also increased by 22%.
    Keywords: Glomus, Mesorhizobium, Resistance to drought, Root nodule, Water tension
  • M. Servati, A.A. Jafarzadeh, F. Shahbazi, H. Mohammadi, N. Teimourpour Pages 233-246
    Irrigular land use, land degradation and increasing yield per surface area unit supplicate to be inevitable optimal land utilization.So land evaluation, planning and management to be necessary to achieve a sustainabledevelopment.Following this trend, MicroLEIS (Mediterranean Land Evaluation Information System)has evolved towards an agro-ecological decision support system.The goal of this study is land planning of some parts of Khajehregion. Soil morphological and analytical data were carried out for 26 land units.Then, bioclimatic deficiency, land capability and qualitative land suitability (For Sunflower, Maize and Melon) and forest or paeture were determinedusing MicroLESE models. Based on Terraza model, rainfed cultivation is possible with less than 20% yield reduction for all crops except maize.Based on Cervatana model 9 land units (27.8 of total area) of were categorizedas S3 and N and 17 land units (72.2 of total area) were classified as S1 and S2.Land suitability evaluation of susceptible lands using Almagra model revealed that 18.1, 39.9, and 13.2 can take place in moderately suitable (S3), suitable (S2) and excellent (S1)respectively.Results of applying Sierra model, were obtained any forest species communities suitable for the study area.Therefore, withinthe framework of the land evaluation decision supportsystem MicroLEIS, a data processing tool (Sierra2 model)was developed for evaluating the relative suitability speciesand 5 species is suitable for this land units. Finally, MicroLEIS DSS appears to be useful in semi-arid regions, for example Khajeh, to formulate sustainable agricultural systems.
    Keywords: MicroLESE, Sustainble develop, Farming, Pasture, Forest
  • M. Agh, R. Joolaie, A. Keramatzadeh, F. Shirani Bidabadi Pages 247-259
    Background And Objectives
    Environmental is one of the most important components of global macro Policies, therefore, one of the main prerequisite of many activities in macro level is compatibility with environment. Environmental pollution is one of the most significant challenges that is faced by human society in 21st century. Agriculture sector compare to the other other sectors of economy is more closely related with environment. Environment from one hand provide main factors such as soil and water which are needed for production of agricultural crops and on the other hand its affected by pollution resulted from production activities of agricultural sector especially pollution due to over consumption of chemical fertilizers and pesticides. In recent decades consumption of chemical fertilizers have had undesired effects and outcomes such as soil and water pollution which in turn resulted in health condition of human beings as well as rest of living creatures. The aim of this study is to investigate the effect of reducing the consumption of fertilizer and water to cultivated area of crops in Behshahr County.
    Materials And Methods
    In this study with application of Positive mathematical programing (PMP) effects of policies reduction of water and fertilizers consumption on cropping pattern of agricultural products of agronomy sub sector of Behshahr County of Mazandaran Province. Required data are gathered through Jahad-e-Agriculture organization and regional water organization of study area and statistical center of Iran. Information regarding cost of production and farmers income were gathered through direct interviews with farmers of Behshahar County. In this research simple random sampling methods is used thus 133 farmers were interviewed.
    Results
    The results show that implementing the policy of reduction the amount of fertilizer used by 49 percent, will reduce cultivated area of all crops and the most part of reduction will occurs in the area under rainfed rapeseed, if the policy of fertilizer reduction of 56 percent comparing to current level of consumption of fertilizer is implemented the area under cultivation of agricultural crops will reduce and most of this reduction will ensue in the area under the cultivation of rainfed wheat. Under the policy of reducing the amount of irrigation water by 13.93 percent, cultivated area of all irrigated crops decrease and rainfed crops (Rainfed wheat, Rainfed barley and Rainfed rapeseed) will increase.
    Conclusion
    As it is obvious from the results reduction in the consumption of chemical fertilizers has more effects on rainfed crops, it is suggested that reduction in level of fertilizer consumption in the areas which contain rainfed crops is performed cautiously. Thus, noting to the results of this research work it is suggested that in order to prevent the reduction in the area under the cultivation of irrigated crops it is required to improve irrigation efficiency by usage of under pressure irrigation so that production of irrigated agricultural crops do not get effect by reduction of consumption of irrigation water.
    Keywords: Cropping pattern, Positive mathamatical programming(PMP), Fertilizer, water, Mazandaran
  • H. Ghafari Goosheh, M. Gorji Pages 261-266
    Maintaining soil productivity is one of the key factors in sustainable agriculture. Soil erosion reduces soil productivity over a long-term period of time. Therefore, determining soil erosion tolerance is necessary for sustainable agriculture production. In this study, the long-term effects of erosion on soil productivity in the typical Kohin watershed were evaluated. The soil productivity index (PI) was used to predict long-term changes in productivity caused by erosion. Both organic matter content and available water content significantly decreased due to increasing soil depth. Therefore, they had the highest impact on soil productivity index. Estimated average of annual erosion rate using cesium method was about 44 ton/hectare/ per year. The results showed that soil productivity index decreased about 2 percent annually by current erosion rate. Calculated tolerable erosion rate based on 5 percent reduction in soil productivity over 100 years as standard level varied from 3 to 6 ton/hectare/ per year.
    Keywords: productivity index, sustainable agriculture, soil vulnerability