فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 83 (بهار 1395)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 83 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهناز ملانظری، مینا ابوحمزه *، محمد مهدی میرزایی عباس آباد صفحات 1-18
    با توجه به اهمیت مالیات و درآمدهای مالیاتی در توسعه اقتصاد کشور و تحقق اهداف کلان اجتماعی، شناخت عوامل موثر بر تمکین مالیاتی ضرورت بسیاری دارد. شناخت این عوامل به منظور طراحی روش های کارآمد برای افزایش درآمدهای مالیاتی، مستلزم درک جنبه های گوناگون رفتاری مودیان در خصوص قضاوت و تصمیم گیری برای تمکین مالیاتی است. از آنجا که تصمیم مودیان به تمکین مالیاتی تابعی از هنجارهای فرهنگی است، توجه به تاثیر فرهنگ اهمیت بسیاری دارد. این پژوهش به بررسی رابطه فرهنگ سازمانی و تمکین مالیاتی شرکتی می پردازد. در این پژوهش برای سنجش فرهنگ سازمانی، از پرسشنامه فرهنگی هافستد و برای اندازه گیری تمکین مالیاتی شرکتی، از معیاری مبتنی بر تفاوت مالیات ابرازی و قطعی شرکت ها استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش، 65 شرکت از شرکت های اداره کل امور مالیاتی مودیان بزرگ طی سال های 1387 تا 1391 است. نتایج نشان می دهد فرهنگ سازمانی بر تمکین مالیاتی شرکتی اثر شایان توجهی دارد و تمکین مالیاتی شرکت ها، از طریق اجتناب از عدم اطمینان کم، فردگرایی زیاد، مردگرایی زیاد و فاصله قدرت کم مشخص می شود.
    کلیدواژگان: تمکین مالیاتی شرکتی، چارچوب فرهنگی هافستد، درآمد مالیاتی، فرهنگ، فرهنگ سازمانی
  • یحیی کامیابی*، معصومه شهسواری، رسول سلمانی صفحات 19-38
    این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که آیا اقلام تعهدی اختیاری به عنوان جانشین مدیریت سود تعهدی بر رابطه مدیریت سود واقعی و هزینه سرمایه تاثیرگذار است؟ در این پژوهش مدیریت سود تعهدی بر مبنای مدل کازنیک و مدیریت واقعی سود از طریق جریان نقدی غیرعادی، تولید غیرعادی و هزینه های اختیاری غیرعادی سنجیده شده است. نتایج برآورد رابطه فرضیه های پژوهش با بهره مندی از روش داده های ترکیبی برای 121 شرکت بورس اوراق بهادار تهران طی دوره پنج ساله (1388 تا 1392) حاکی از این است که بین هر یک از معیارهای مدیریت سود واقعی و هزینه سرمایه، رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان می دهد مدیریت سود واقعی نه تنها به صورت مستقیم، بلکه به طور غیرمستقیم و از طریق مدیریت سود تعهدی (میانجی گر کامل) بر هزینه سرمایه اثر می گذارد. به بیان دیگر مدیریت سود واقعی، مدیریت سود تعهدی را بالا می برد و مدیریت سود تعهدی موجب افزایش هزینه سرمایه می شود.
    کلیدواژگان: تولید غیرعادی، جریان نقدی غیرعادی، مدیریت سود تعهدی، هزینه های اختیاری غیرعادی، هزینه سرمایه
  • شهناز مشایخ*، سونا نوروزی، فاطمه قشقایی صفحات 39-54
    مدیریت اثربخش و کارای سرمایه در گردش، موضوع با اهمیتی برای بنگاه هاست، به ویژه بنگاه هایی که با محدودیت منابع مالی مواجه اند. از این رو پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین سرمایه در گردش و سودآوری بنگاه ها و اثر تعدیل کننده سطح وجه نقد نگهداری شده بر این رابطه پرداخته است. در این پژوهش از داده های 104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1383 تا 1392 استفاده شده است. به کمک رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته دومرحله ای داده ها تجزیه وتحلیل شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد بین سرمایه در گردش و بازدهی شرکت ها رابطه معناداری وجود دارد. این امر حاکی از توجه سرمایه گذاران به میزان سرمایه در گردش شرکت ها در هنگام اتخاذ تصمیم هایشان است. همچنین یافته های پژوهش موید بی تاثیربودن وجه نقد بر رابطه بین سرمایه در گردش و بازدهی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و برقرارنبودن رابطه U شکل بین سرمایه در گردش و سودآوری آنهاست.
    کلیدواژگان: رابطه یو (U) شکل، سرمایه در گردش، سودآوری، وجه نقد، هزینه معاملات
  • زهرا پورزمانی*، عباس طرازیان صفحات 55-72
    استفاده از منابع مالی درونی و بیرونی با توجه به نوسان های پرداخت پاداش به مدیران، آثار متفاوتی بر بهره وری، بازده حسابداری و کارایی سرمایه گذاری دارند. در مطالعه حاضر این پرسش ها مطرح شده است که آیا بازده سهام بر پرداخت پاداش هیئت مدیره بر مبنای نرخ رشد دارایی های نقدی موثر است؟ آیا تغییر بازده دارایی ها بر پرداخت پاداش هیئت مدیره بر مبنای نرخ رشد دارایی های نقدی موثر است؟ بنابراین هدف اصلی پژوهش بررسی تاثیر همزمان بازده سهام و تغییر بازده دارایی ها بر پرداخت پاداش هیئت مدیره بر مبنای نرخ رشد دارایی های نقدی است. به این منظور از داده های 81 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1392، رگرسیون چندمتغیره و مدل داده های ترکیبی استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد ارتباط معناداری بین تغییرات بازده دارایی ها و بازده سهام با پاداش بر مبنای نرخ رشد دارایی های نقدی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برقرار نیست.
    کلیدواژگان: بازده دارایی ها، بازده سهام، پاداش مدیر، دارایی های نقدی
  • غلامرضا کردستانی، رشید تاتلی* صفحات 73-96
    دستکاری سود در چارچوب اصول پذیرفته شده حسابداری، همان مدیریت سود است که ممکن است کارا یا فرصت طلبانه باشد، اما دستکاری از طریق نقض اصول پذیرفته شده حسابداری، نوعی تقلب به شمار می رود. در هر صورت دستکاری سود، مانع از ارزیابی صحیح عملکرد شرکت می شود. توسعه مدلی که بتوان از طریق آن به پیش بینی دستکاری سود پرداخت، امکان ارزیابی های بهتری از عملکرد شرکت ها فراهم می آورد. بدین منظور این پژوهش درصدد است ضرایب مدل دستکاری سود بنیش را تعدیل کند و بر مبنای بهترین متغیرهای پیش بینی کننده، مدلی بومی برای پیش بینی دستکاری سود، توسعه دهد. در این راستا داده های 90 شرکت تولیدی (990 مشاهده) پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391- 1381 به کمک رویکرد تمایزی و لاجیت بررسی شد. یافته ها نشان می دهد در محیط اقتصادی ایران، مدل اولیه بنیش نسبت به مدل تعدیل شده بنیش، قدرت خوبی برای شناسایی سطوح دستکاری سود ندارد. مدل تعدیل شده بنیش و مدل های توسعه یافته با رویکرد تحلیل تمایزی و لاجیت به ترتیب با دقت کلی 72 ، 75 و 81 درصد، قادر به شناسایی شرکت های دستکاری کننده و غیر دستکاری کننده سود هستند. همچنین شواهد نشان داد اطلاعات حسابداری برای پیش بینی دستکاری سود، مفید است.
    کلیدواژگان: تقلب در سود، مدل بنیش، مدل تعدیل شده بنیش، مدل دستکاری سود
  • کاوه مهرانی، عباس نرگسیان، کیانوش گنجی صفحات 97-116
    در مشاغل مبتنی بر کار گروهی، از جمله حرفه حسابرسی، محیط فعالیت کارکنان اهمیت فراوانی دارد. از دسته عوامل مهم و موثر بر محیط کاری کارکنان، احساس تبعیض جنسیتی است. در این پژوهش، تاثیر عوامل فردی و سازمانی در موسسه های حسابرسی بر احساس تبعیض جنسیتی حسابرسان زن و همچنین پسایندهای آن به صورت نگرشی و رفتاری، بررسی شده است. این پژوهش از دسته پژوهش های پیمایشی به شمار می رود که به روش همبستگی اجرا شده است. داده های این پژوهش به کمک 136 پرسشنامه برخط که توسط حسابرسان زن شاغل در موسسه های حسابرسی تکمیل شده بود، به دست آمد و با روش مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه وتحلیل شد. نتایج پژوهش حاکی از این است که حسابرسان شاغل در موسسه هایی با شرایط سازمانی و عوامل فردی مستحکم تر، سطح کمتری از تبعیض جنسیتی را احساس می کنند. افزایش این احساس تبعیض در حسابرسان، موجب می شود که از رفتارهای شهروندی سازمانی خود در سازمان بکاهند یا رفتار انحرافی سازمانی را در پیش بگیرند و در نهایت انگیزه خروج از موسسه را در ذهن خود بپرورانند.
    کلیدواژگان: احساس تبعیض جنسیتی، انگیزه خروج از موسسه، حرفه حسابرسی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • آرش تحریری*، مهدی پیری سقرلو صفحات 117-135
    پژوهش حاضر به بررسی درک حسابرسان از مفهوم زیربنایی تردید حرفه ای در کار حسابرسی مستقل می پردازد. برای بررسی درک حسابرسان از این مفهوم، از تاثیر شش عامل رتبه حسابرس، جنسیت، عضویت در جامعه حسابداران رسمی ایران، سن، سطح تحصیلات و رشته تحصیلی استفاده شده است. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه های توزیع شده بین کلیه شاغلان در موسسه های عضو جامعه حسابداران رسمی ایران جمع آوری شده است. این پژوهش در گروه پژوهش های پیمایشی قرار می گیرد. داده ها با اجرای آزمون های کای دو، ناپاراتریک فریدمن، وی کرامرز و کندال تاو سی تجزیه وتحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد پنج عامل از شش عامل انتخاب شده بر درک حسابرسان از مفهوم تردید حرفه ای تاثیر معناداری می گذارند. نتایج بیان کننده این است که حسابرسان با ویژگی های مختلف درک های متفاوتی از مفهوم بنیادی و کلیدی تردید حرفه ای دارند و این می تواند چالشی برای حرفه حسابرسی باشد و توجه بیشتر در حوزه آموزش و استانداردگذاری را می طلبد.
    کلیدواژگان: تردید حرفه ای، حسابدار رسمی، حسابرسی مستقل
|
  • Mahnaz Mollanazari, Mina Abouhamzeh*, Mohammad Mahdi Mirzaee Abbas Abad Pages 1-18
    Regarding the critical role of tax and tax revenues in developing the country`s economy and achieving social objectives, recognition the factors affecting tax compliance is very important. Understanding these factors in order to design efficient methods to increase tax revenues, requires an understanding of the behavioral aspects of judgment and decision making for taxpayers on tax compliance. Since tax payers’ decision to compliance is a function of cultural norms, therefore it is critical to consider the influence of culture. This study examines the relationship between organizational culture and corporate tax compliance. In this study to measure organizational culture, Hofstede's Cultural questionnaire and to measure corporate tax compliance, an index based on the difference between expression and certain taxes is used. Sample of this study included 65 companies from Large Taxpayers Units during the period 1387 to 1391. The conclusions show that organizational culture has a significant effect on corporate tax compliance and corporate tax compliance by low uncertainty avoidance, high individualism, low power distance and high masculinity determined.
    Keywords: corporate tax compliance, culture, Hofstede's cultural framework, organizational culture, tax revenues
  • Yahya Kamyabi*, Masome Shahsavari, Rasol Salmani Pages 19-38
    This study investigates mediating role of accrual-based earnings management on the relationship between real earnings management (abnormal cash flow operating, abnormal production and abnormal discretionary expenses) and Cost of capital. We measured accrual-based earnings management through Kasznik Model and real earnings management by abnormal profits through cash flow, producing unusual and abnormal discretionary expenses. Using a combination of technical data for the 121 companies in Tehran Stock Exchange during the 5 year period 2009 to 2013, results of this study show that real earnings management is positively associated with cost of equity. In addition, findings show that real earnings management not only was directly related to cost of capital, but also indirectly associated with the cost of capital through an accrual earnings management. In other words, real earnings management causes rising accrual-based earnings management, and accrual-based earnings management will increase cost of capital.
    Keywords: abnormal cash flow operating, abnormal discretionary expenses, abnormal production, accrual earnings management, cost of equity
  • Shahnaz Mashayekh*, Sona Noruzi, Fatemeh Ghashghaei Pages 39-54
    Efficient working capital management is important for many firms, special firms with financial constraint. Hence, this paper examined the relationship between firm's working capital and its profitability, and then the adjustment role of cash holding on this relationship was examined. The sample used in this study consists of 104 listed companies in Tehran stock exchange, between 2004 and 2013. In order to test the research hypotheses, two-step Generalized Method of Moments (GMM) were used. Controlling the endogeneity problem, which can affect the results, is the advantage of GMM method.
    Findings of the research indicated that there is significant relationship between firm's working capital and its profitability. This is because of investor's attention to working capital level in their decision making. Findings indicated that cash holding level had no effect on the relationship between working capital and firm's profitability and there is no U shape relationship between working capital and firm's profitability.
    Keywords: Cash, Profitability, U Shape Relation, Working Capital, transaction cost
  • Zahra Pourzamani*, Abbas Tarazian Pages 55-72
    Using internal and external financial resources has different effects on productivity, return on accounting and efficiency of investment based on volatilities is based on reward payment to managers. In the present study, these questions are raised whether return on stock is effective on payment of reward of board of manager based on cash assets growth rate? Is the change of return on asset effective on payment of reward of board based on growth rate of cash asset? Is stock return and change of return of assets simultaneous effective on payment of board reward based on cash assets growth rate or not. To do this, data of 81 companies listed on TSE during 2009-2013, multi-variate regression and pooled data model are used. The results of investigations showed that there was not a significant association between changes of return on assets and stock return with reward based on growth rate of cash assets of companies listed on TSE.
    Keywords: Return on Assets, Return on Stock, Manager Reward, Cash Assets
  • Gholamreza Kordestani, Rashid Tatli* Pages 73-96
    Earnings Manipulation within GAAP same of Earnings Management, that may be Efficient or Opportunistic. But Earnings manipulation is fraud through violation of GAAP. However, Earnings Manipulation is prevented from properly evaluate the company's performance. The development of a model that can be used to help predict earnings manipulation, it can be provide possible to better evaluate the company's performance. Therefore, the aim of this paper is to adjustment coefficients of beneish model and development of a new model for prediction of earnings manipulation based on the best predictor variables. For this purpose, all manufacturing firms of Tehran Stock Exchange during the years 2002- 2012, include 990 Observation, with the discriminant and logit analysis, were studied. The results indicate that on Iran economic environment, beneish model, not able to identify earnings manipulation. the adjusted beneish model and developed models of discriminant and logit analysis approach, respectively with overall accuracy 72%, 75% and 81%, is able to identify earnings manipulator and non- manipulator firms. Also evidence showed that accounting information is useful for prediction of earnings manipulation.
    Keywords: Beneish Model, Beneish Adjusted Model, Earnings Manipulation Model, Fruad
  • Kaveh Mehrani, Abbas Nargesian, Kianoosh Ganji* Pages 97-116
    In Occupations like Auditing, which are based on team work, the working environment is very important. One of the most important factors that impacts on the working environment is the perceived gender discrimination. This research evaluates the impact of individual and organizational factors on the perceived gender discrimination between female auditors and its attitudinal (turnover intention) and behavioral (OCB and ODB) consequences in auditing firms. This study is the survey research that have been done by correlation method. Data gathered by 136 online questionnaires that filled by female auditors in auditing firms. The analyze of gathered data is based on the structural equation modeling approach. The results show that auditors in firms that have more powerful individual factors and organizational climate, feel less gender discrimination and this feeling leads them to decrease their organizational citizenship behavior or take organizational deviation behavior and finally grow turnover intention in their minds.
    Keywords: Auditing profession, gender discrimination, Structural equation modeling (SEM), Turnover intention
  • Arash Tahriri*, Mahdi Piri Sagharloo Pages 117-135
    The present study examines the auditor's understanding of the concept of professional skepticism in the auditing independently. To review the auditor's understanding of this the key concept, the effect of the six factors of auditor Grade, gender, CPA, age, level of education, education field ¡has been used. The required information which distributed by the questionnaire among all employees at member audit firm iranian society of CPAs.This research is a survey research group and test hypotheses using the chi-square test, Friedman nonparametric test, test Kramers V was Kendall Tav C.The research findings show that five factors have significant effect on the auditor's understanding of the concept of professional skepticism.The, results show that auditors with different characteristics, have different understandings of the concept of fundamental and key professional skepticism And this can be a challenge for the audit profession and requires more attention in the field of education and standards setting.
    Keywords: Certified Accountants, Independent Audit, Professional Skepticism