فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 44 (زمستان 1393)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 44 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم بولو، نسیم لطفی صفحات 1-35
    تحقیقات مختلف بیانگر آن است که تغییر در سود حسابداری گزارش شده منجر به تغییر در قیمت سهام می شود زیرا سود جاری به دلیل توانایی پیش بینی عایدات آتی و در نهایت سود سهام آتی، دارای محتوای اطلاعاتی است. در چنین ساختاری، سود حسابداری به طور غیرمستقیم بر ارزش گذاری سهم اثرگذار است. هدف از این پژوهش مقایسه ارتباط ارزشی رقم کلی سود عملیاتی و اجزای نقدی و غیر نقدی آن در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. منظور از ارتباط ارزشی، ارتباط متغیرهای حسابداری نظیر سود و اجزای آن با ارزش سهام شرکت است. در راستای دستیابی به هدف مذکور تعداد 91 شرکت از بین جامعه آماری که اطلاعات مورد نیاز برای دوره 5 ساله تحقیق (1390- 1386) در خصوص آنها قابل دسترسی بود، انتخاب شد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از رگرسیون ترکیبی استفاده شده است. آزمون معنادار بودن مدل پژوهش با استفاده از آماره t و F صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ارتباط ارزشی اجزاء نقدی و تعهدی سود در مقایسه با رقم کلی سود، بیشتر است. همچنین جزء نقدی سود در قیاس با جزء تعهدی سود با ارزش شرکت ارتباط بیشتری دارد و ارتباط ارزشی اقلام تعهدی جاری سود بیشتر از ارتباط ارزشی اقلام تعهدی غیر جاری سود می باشد.
    کلیدواژگان: ارتباط ارزشی سود، جریان های نقدی عملیاتی، اقلام تعهدی جاری، اقلا م تعهدی غیرجاری
  • محمد نمازی، غلامرضا رضایی صفحات 37-69
    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثرات کیفیت اقلام تعهدی و مربوط بودن اطلاعات مالی بر هزینه های نمایندگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. از این رو، پژوهش حاضر در پی یافتن پاسخی برای این پرسش است که آیا بین کیفیت اقلام تعهدی و مربوط بودن اطلاعات مالی شرکتها و هزینه های نمایندگی آنها رابطه معناداری وجود دارد؟ به این منظور، از نسبت هزینه های عملیاتی به فروش، نسبت گردش دارایی ها و نسبت کیوتوبین به عنوان معیارهای هزینه های نمایندگی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل 67 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که در بازه زمانی 1382 تا 1389 مورد بررسی قرار گرفته است. از تحلیل های آماری رگرسیون خطی چند متغیره برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده آن است که بین کیفیت اقلام تعهدی، کیفیت اقلام تعهدی اصلاح شده بر اساس عملکرد و مربوط بودن اطلاعات مالی با معیارهای هزینه های نمایندگی (شامل نسبت هزینه های عملیاتی به فروش، نسبت گردش دارایی ها و نسبت کیوتوبین) رابطه معکوس معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت اقلام تعهدی، کیفیت اقلام تعهدی اصلاح شده براساس عملکرد، مربوط بودن، هزینه های نمایندگی
  • محمدحسین ستایش، منوچهر روستا صفحات 71-95
    محافظه کاری، عدم تقارن تایید هزینه ها و درآمدها است. این عدم تقارن می تواند بر عملکرد مالی شرکتها که در قالب اعداد و ارقام صورت های مالی گزارش می شود، اثرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین محافظه کاری حسابداری و نمرات کارایی مالی به عنوان معیار جامعی از عملکرد مالی است. برای این منظور متغیرهای سه دیدگاه محافظه کاری ترازنامه ای، سود و زیانی و ترکیبی با نمرات کارایی مالی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج براساس 123 شرکت در طی سالهای 1381 تا 1390 براساس مدل اثرات ثابت بیانگر آن است که محافظه کاری ترازنامه ای با نمرات کارایی مالی رابطه ندارد اما محافظه کاری سود و زیانی و ترکیبی با نمرات کارایی مالی رابطه مثبت دارند. در ادامه براساس میانگین ده ساله نمرات کارایی مالی، شرکت ها برمبنای چارک های اول و سوم به دو گروه با حد پایین و بالا نمرات کارایی طبقه بندی شدند. نتایج بیانگر آن است که تفاوت معناداری در بین گروه های با حد بالا و پایین در نمرات کارایی از لحاظ محافظه کاری سود و زیانی و ترکیبی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری سود و زیانی، محافظه کاری ترازنامه ای، محافظه کاری ترکیبی و نمرات کارایی مالی
  • مهدی مرادزاده فرد، مریم فرج زاده، شیما کرمی، مرتضی عدل زاده صفحات 97-116
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین محافظه کاری و سطح سرمایه گذاری در شرایط نیاز یا عدم نیاز به تامین مالی و همچنین بررسی اثر مالکیت نهایی بر رابطه ی بین محافظه کاری و سطح سرمایه گذاری می باشد. 1391 بررسی شده اند. به - جامعه آماری این پژوهش، شامل 103 شرکت است که برای دوره زمانی 1387 منظور آزمون فرضیه های پژوهش از روش داده های ترکیبی با کنترل اثرات ثابت استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در شرکتهایی که نیاز به تامین مالی خارجی ندارند، رابطه محافظه کاری با سرمایه گذاری منفی است و در شرکت هایی که نیاز به تامین مالی خارجی دارند این رابطه مثبت است. همچنین در شرکتهایی که مالکیت نهایی آنها در اختیار بخش دولتی و شبه دولتی است، رابطه محافظه کاری و سرمایه گذاری منفی می باشد. بر این اساس با شدت یافتن مسائل نمایندگی، محافظه کاری به عنوان یک مکانیزم کنترلی در جهت کاهش مسائل نمایندگی عمل می کند.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، کارائی سرمایه گذاری، مالکیت نهایی، عدم تقارن اطلاعاتی، هزینه های نمایندگی
  • سید عباس هاشمی، سعید صمدی، ریحانه هادیان صفحات 117-143
    در دنیای تجارت کنونی، شرکتها جهت حل مشکلات اقتصادی خود نیازمند راهکارهای مناسب جهت استفاده بهت ر از امکانا ت و ثروت های خود می باشند . یکی از راه کارهای مهم ، بس ط و توسعه سرمایه گذاری است. با توجه به محدودیت منابع، علاوه بر مسئله توسعه سرمایه گذاری، افزایش کارایی سرمایه گذاری از جمله مسائل بسیار مهم می باشد. از این رو در پژوهش حاضر، براساس مبانی نظری و ادبیات موضوع به بررسی دو عامل اثرگذار بر کارایی سرمایه گذاری، یعنی کیفیت گزارشگری مالی و سررسید بدهی پرداخته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از مدل های رگرسیون چندمتغیره و داده های ترکیبی استفاده شده است. نمونه آماری برای آزمون فرضیه های پژوهش، متشکل از 104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1386 الی 1391 است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، با افزایش کیفیت گزارشگری مالی و همچنین با کوتاه تر شدن سررسید بدهی، کارایی سرمایه گذاری بهبود می یابد. این یافته ها سازگار با مبانی نظری است. همچنین اثر کیفیت گزارشگری مالی بر کارایی سرمایه گذاری برای شرکت هایی که سررسید بدهی کوتاه تری دارند، ضعیف تر است. به بیان دیگر تاثیر مثبتی که گزارشگری مالی با کیفیت و کوتاه بودن سررسید بدهی بر کارایی سرمایه گذاری دارند، تا حدودی جایگزین یکدیگر هستند.
    کلیدواژگان: کارایی سرمایه گذاری، کیفیت گزارشگری مالی، سررسید بدهی
  • فرشید خیر اللهی، اسحاق بهشور، فرزاد ایوانی صفحات 145-161
    نقش حاکمیت شرکتی کاهش تضاد منافع بین سهامداران و مدیران می باشد و زمانی که مدیران دارای انگیزه برای انحراف از منافع سهامداران می باشند؛ این نقش پر رنگتر می شود. یک نمونه از این انحراف ها، مدیریت سود با استفاده از فعالیت های واقعی می باشد. حاکمیت شرکتی احتمالا وقوع مدیریت سود را کاهش می دهد و درک سرمایه گذاران از نگهداشت وجه نقد را بهبود می بخشد. هدف این تحقیق، شناخت رابطه بین مدیریت سود واقعی، حاکمیت شرکتی و نگهداشت وج ه نق د می باشد. در این تحقیق برای اندازه گیری مدیریت سود از مدل های رویکودری ( 2006 ) و جنی ( 2010 ) و برای اندازه گیری ارتباط نگهداشت وجه نقد و مدیریت سود از مدل های تعدیل یافته اوپلر ( 1999 ) و فاما و فرنج ( 1998 ) استفاده شده است. درصد اعضای غیر موظف هیئت مدیره (استقلال هیئت مدیره ) به عنوان ویژگی مهم حاکمیت شرکتی مورد مطالعه قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و روش حداقل مربعات تعمیم یافته تلفیقی استفاده شده است. با توجه به محدودیت های اعمال شده جهت انتخاب نمونه، نمونه آماری در این تحقیق شامل 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که طی سال های 1388 تا 1392 مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها حاکی از آن است که بین مدیریت سود واقعی و نگهداشت وجه نقد ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. در نتیجه، سرمایه گذاران نگهداشت وجه نقد را در شرکتهای با مدیریت سود واقعی در سطح بالا، کاهش می دهند و در میان شرکت هایی که مدیریت سود را در سطح بالایی انجام می دهند، شرکت هایی که دارای حاکمیت شرکتی در سطح ضعیفی هستند، نسبت به شرکت هایی که از حاکمیت شرکتی قوی برخوردارند، دارای ارزشیابی نگهداشت وجه نقد کمتری می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، حاکمیت شرکتی، سطوح نگهداشت وجه نقد، ارزشیابی نگهداشت وجه نقد، استقلال هیئت مدیره
|
  • Ghasem Blue, Nasim Lotfi Pages 1-35
    Various studies (wolk & et al, 2004, Beaver & Demski ,1979) indicate that changes in reported accounting earnings lead to changes in stock prices. Since current accounting earnings is useful in predicting future earnings , So the current earning due to the ability to predict future earnings and future dividends, have information content In such a structure, the accounting profit indirectly have an impact on the valuation of stocks. The purpose of this study is to compare the value relevance of the total amount operating profit and cash and non-cash components of earning of the listed companies on Tehran Stock Exchange .The meaning of the value relevance is the relation of accounting variables such as earnings and its components with the company's stock value. In order to achieve the objective we selected, 91 companies from the statistical population that had necessary information for the 5 years period of the research (2007-2011). To examine the research hypotheses, panel data has been employed. For the test of research model significance t and F statistics were used. The findings of the study indicate that the value relevance of cash and accrual components of earnings compared with the overall profit is higher. According to research findings, as well as the cash component of earnings than the accrual component of earnings is more associated with the value of the firm. In addition, the value relevance of current accruals is greater than the value of non- current accruals.
    Keywords: Keywords: Value relevance of earnings, operating cash flows, Current accruals, Noncurrent accruals
  • Mohammad Namazi, Gholamreza Rezaie Pages 37-69
    The purpose of this research is to study the effects of the accruals quality and the information relevance on the agency costs for the companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE). Hence, an attempt will be made to answer the following question: “Is there a significant relationship between the accruals quality and the information relevance and agency costs?”. To find the answer, this research utilizes the operating expenses to sales ratios, asset turnover ratios, and Q-tobin’s ratios were employed as proxies for the agency costs. The statistical population of the study consists of 67 companies of the TSE during 2003 to 2010; and the multivariate regression is used. The results suggest that there is a reverse relationship between accruals quality, accruals quality that is adjusted according to performance and information relevance, and the agency costs criteria (i.e., operating expenses to sales ratios, asset turnover ratios, and Q-tobin’s ratios).
    Keywords: Accruals Quality, Accruals quality which is adjusted according to performance, Relevance, Agency Costs
  • Mohammad Hosein Setayesh, Manoochehr Roosta Pages 71-95
    Conservatism is the asymmetries of approving earnings and costs. This asymmetric can be influential on financial performance of the firms which is reported in terms of figures of financial statements. The purpose of this study is the investigation of the relationship between accounting conservatism and financial efficiency scores as a comprehensive measure of financial performance. For this purpose, the variables of balance sheet conservatism, earnings conservatism and combined conservatism were examined along with financial efficiency scores. Based on 123 corporations from 2002 to 2011 and fixed effects model, results indicate that there is no relationship between balance sheet conservatism and financial efficiency scores, but the relationships between earnings and combined conservatism with financial efficiency scores are positive. In addition, companies have been categorized to two groups with high and low level financial efficiency scores, based on first and third quartiles of financial efficiency scores 10 years average. The results indicate that there is no significant difference between the groups with high and low scores in terms of earnings and combined conservatism.
    Keywords: Earnings Conservatism, Balance Sheet Conservatism, Combined Conservatism, Financial Efficiency Scores
  • Mahdi Moradzadehfard, Maryam Farajzadeh, Shima Karami, Morteza Adlzadeh Pages 97-116
    The purpose of this research is to examine both the relationship between accounting conservatism and level of investment under the need or no need of financing conditions and the impact of ultimate ownership on this association. The statistical society of the present research contains 103 companies selecting from all companies listed in Tehran Stock Exchange using removal method over the time span of 2006-2010. Combined data method with fixed effect has been used in order to test the research hypothesis. The result depicts that the association between conservatism and investment is significantly negative when a firm do not need external financing. Nonetheless, this association is significantly positive in companies which need external financing. Furthermore, we find that the relationship between conservatism and investment in the companies whose ultimate ownerships controller is governmental or semi governmental firms is significantly negative. Thus, when the agency problem is enhancing, conservatism acts as a mechanism to decrease this problem and engenders reduction in investment cost
    Keywords: Conservatism, investment efficiency, Ultimate ownership, Information asymmetry, Agency Costs
  • Seyed Abbas Hashemi, Saeed Samadi, Reyhaneh Hadian Pages 117-143
    In current business world, companies require suitable strategies for better use of their resources and wealth to solve their economic problems. For this goal, one way is development of investment. In addition to development of investment, the efficiency of investment is so important. Hence, this study examines the effect of financial reporting quality and debt maturity on investment efficiency. for data analysis and Hypothesis testing the multiple regressions models was used .This research has been done in 104 listed companies in Tehran Stock Exchange based on data contained in financial reports between 2007 – 2012. The results show that upper financial reporting quality and lower debt maturity can improve investment efficiency .results also show firms with higher (lower) use of short-term debt, exhibit lower (higher) financial reporting quality effect on investment efficiency. In other world, financial reporting quality and debt maturity are mechanisms with some degree of substitution in enhancing investment efficiency.
    Keywords: investment efficiency, Financial Reporting Quality, debtmaturity
  • Farshid Kheirallahi, Eshagh Behshoor, Farzad Eivani Pages 145-161
    Decreasing interest conflicts between stockholders and executives is the corporate governance’s role and this is accentuated when managers perceive motivations to deviate from the advantage of stockholders. Corporate governance is likely to diminish profit management while improving the investors’ understanding of cash maintenance. This study aims at recognizing relevance among real profit management and corporate governance. To measure profit management, Recovery models (2006) and Jenni (2010) and for measuring the relevance between cash maintenance and profit management, modified models of Opler (1999) and Phama and Fringe (1998) have been deployed in this study. Percentage of non-obligated members of executive board (executive board independence) has been utilized as the substantial feature of corporate governance. As for testing thehypotheses, multi-variable linear regression model and integrated generalized least squares method were used. Considering the limitations imposed in selection, statistical sampling of the study includes 90 accepted companies in Tehran Stock Exchange that have undergone research between2008 and 2012. The findings indicate that there is a meaningful positive relevance between real profit management and cash maintenance. Investors decrease cash maintenance in companies with high real profit management and compared to businesses with strong corporate governance, weaker ones possess less evaluations of cash maintenance among those which perform profit management in its high levels.
    Keywords: real earning management, Corporate Governance, cash holding level, cash holding evaluation, executive board independence, agencyissue