فهرست مطالب

پیشگیری و سلامت - پیاپی 2 (زمستان 1394)

فصلنامه پیشگیری و سلامت
پیاپی 2 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاشم حشمتی *، لعیا بابارضا، نویسا سادات سیدقاسمی، زلیخا اکرامی، الیاس ندیمی صفحه 1
    زمینه و هدف
    زندگی بدون تحرک یکی از مهمترین عوامل خطر برای بسیاری از بیماری ها و اختلالات به شمار می آید. الگوی بین نظریه ای یکی از الگوهای مطالعه رفتار است که آمادگی افراد را برای تغییر رفتار مدنظر قرار می دهد . این مطالعه باهدف بررسی انجام فعالیت فیزیکی منظم بر اساس الگوی بین نظریه ای در بین دانش آموزان دخترشهر گرگان انجام گرفت .
    روش بررسی
    در مطالعه توصیفی از نوع مقطعی در زمستان 1391 تعداد 414 دانش آموز به روش نمونه گیری دو مرحله ای وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مراحل تغییر مارکوس و همکاران ، و پرسشنامه های تعادل تصمیم گیری ، خودکارآمدی و فرایندهای تغییر نیگ و همکاران بود. داده های از طریق آمار توصیفی و آزمون های آماری کروسکال والیس، من ویتنی و آزمون رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از بین افراد مورد مطالعه 1/46 درصد در مرحله پیش تفکر، 8/5 درصد در مرحله تفکر، 7/23 درصد در مرحله آمادگی، 3/12 درصد در مرحله عمل و 1/12 درصد در مرحله نگهداری بودند. بر اساس اندازه اثر (مربع اتا) بیشترین اندازه اثر مربوط به سازه فرایندهای رفتاری بود(25/0). که از بین فرایندهای رفتاری هم بیشترین اندازه اثر مربوط به فرایند خودرهایی(23/0)، کنترل محرکی (19/0) و شرطی سازی متقابل (17/0) بود.
    نتیجه گیری
    حدود سه چهارم دانش آموزان در مراحل اولیه تغییر فعالیت فیزیکی منظم قرار داشته و زندگی بدون تحرکی دارند.. انجام مداخلات مقتضی در جهت حرکت افراد مورد مطالعه به مراحل عملیاتی فعالیت فیزیکی منظم پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی منظم، الگوی بین نظریه ای، دانش آموز
  • حسام الدین فرهمند *، شهربانو دانیالی، حسین شهنازی صفحه 15
    زمینه و هدف
    خوددرمانی یکی از شایع ترین رفتارهای درمانی است که افراد بدون استفاده از نظر صاحب نظران در سراسر جهان انجام می دهند. به استفاده از یک ماده دارویی بدون تجویز متخصص امر درمان برای پیشگیری، درمان یا بهبود علائم بیماری با هدف ارتقاء سلامتی، خوددرمانی گفته می شود. این مطالعه به بررسی دیدگاه پرستاران در خصوص علت های مصرف خودسرانه دارو در بیماران پرداخته است.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر از نوع مقطعی بود که بر روی 291 نفر از پرستاران شاغل در 10 بیمارستان خصوصی شهر اصفهان که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند، صورت گرفت. پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات وارد نرم افزار SPSS نسخه 20 شده و از طریق آماری توصیفی و آزمون های من ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    اولین علت مصرف خودسرانه دارو در بین بیماران «بالا بودن هزینه درمان و دارو» با 1/82 درصد بود. دومین علت «تجربه قبلی از بیماری» با 5/72 درصد و سومین علت «عدم اطلاع از عوارض جانبی داروها» با 5/72 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد با ارائه راهکارهایی از قبیل جلب همکاری بین بخشی جهت کاهش تعرفه ویزیت پزشکان، همچنین ممنوعیت فروش بدون نسخه دارو و آگاه سازی مردم در این زمینه از طریق رسانه های جمعی مانند تلویزیون، روش های مناسبی جهت کاهش مصرف خودسرانه دارو در جامعه باشد.
    کلیدواژگان: دارو، مصرف خودسرانه، پرستار، بیمارستان
  • سکینه گرایلو *، فرهاد بلهکه غراوی، مریم بی بی گرگانلی دوجی، زهرا مقدم، عبدالرحمن چرکزی صفحه 24
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی، پرفشاری خون است. هر چه پرفشاری خون بیشتر باشد شانس سکته ی مغزی، حمله ی قلبی، نارسایی قلبی و نارسایی کلیوی بیشتر است. این مطالعه باهدف تعیین میزان شیوع فشارخون در کارمندان سطح شهر مراوه تپه در سال 1392 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی با روش سرشماری کارمندان ادارات دولتی سطح شهر مراوه تپه موردبررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها دستگاه اندازه گیری فشارخون و پرسشنامه وزارت بهداشت برای ارزیابی غربالگری فشارخون بود. داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 شده و از طریق فراوانی و درصد به همراه آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع پرفشاری خون در جمعیت موردمطالعه 3/8% بود. شیوع پیش پرفشاری خون 6/36% بود. بین متغیرهای سن و فشارخون سیستولیک (288/0 =)، سن و فشارخون دیادیاستولیک (/0 =) همبستگی مثبت وجود داشت . همچین بین شاخص وده بدنی با فشارخون سیستولیک (367/0 =) و دیاستولیک (267/0 =) همبستگی مثبت وجود داشت. نتیجه آزمون رگرسیون خطی نشان داد که به ازای هر ل افزایش سن، فشارخون سیستولیک کارمندان 53/0 میلی متر جیوه افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    اگرچه شیوع فشارخون در این جامعه نسبتا کم بود ولی بیش از یک سوم افراد به پیش فشاری خون مبتلا بودند که زنگ خطری برای افراد موردمطالعه می باشد. لذا غربالگری جامعه، آگاهی دادن به افراد درزمینه پیگیری و درمان مبتلایان ضروری بوده و می بایست در این زمینه آموزش و مداخله لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: شیوع، پرفشاری خون، پیش فشارخون، کارمندان، مراوه تپه
  • زهرا مقدم، هاشم حشمتی *، ناصر بهنام پور، خلیل برادران، فرهاد تربتی نژاد صفحه 32
    زمینه و هدف
    سلامت دانشجویان علوم پزشکی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا علاوه بر سلامت خود، سلامت جامعه نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت سلامت روانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی که در سال 1390 انجام شد 235 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی گلستان به روش نمونه گیری طبقه بندی انتخاب شدند. داده ها از طریق توزیع پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی (GHQ-28) جمع آوری شد. داده ها از طریق نرم افزار SPSS18 و آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نقطه برش 23، 7/41 درصد دانشجویان مشکوک به اختلال سلامتی بودند. 3/32 درصد مشکوک به اختلال شکایات جسمانی، 6/42 درصد مشکوک اختلال به اضطراب، 8/66 درصد مشکوک به اختلال کارکرد اجتماعی و 6/22 درصد مشکوک به اختلال در حیطه افسردگی بودند. سلامت روانی در دانشجویان با میزان درآمد کم به طور معنی داری نامطلوب تر از دانشجویان با میزان درآمد بالا بود اما بین وضعیت سلامت روانی دانشجویان با سن، جنس، وضعیت تاهل، محل زندگی، شغل پدر، رشته تحصیلی و قومیت ارتباط معنی داری مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به پایین بودن کلی سطح سلامت روانی در بیش از دو پنجم از دانشجویان و اهمیت آن پیشنهاد می شود مداخلات مقتضی یه ویژه در دانشجویان کم درآمد جهت ارتقاء سطح سلامت آن ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، شکایات جسمانی، اضطراب، کارکرد اجتماعی، افسردگی، پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی ((GHQ، 28
  • نرگس رست، باقر پهلوان زاده *، نویسا سادات سید قاسمی، کمیل کلبادی نژاد، میترا دوگونچی، محمدرضا قنبری صفحه 43
    زمینه و هدف
    از آنجا که نوجوانان به رشد فکری لازم دست نیافته اند نمی توانند مانند بزرگ سالان بر رفتار خودکنترل داشته باشند بنابراین در برابر محیط واکنش های سریع و شدیدی همچون پرخاشگری از خود بروز می دهند. به دلیل تاثیرزیان آور پرخاشگری بر رشد اجتماعی نوجوانان، این پژوهش باهدف تعیین شیوع پرخاشگری و برخی عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان نوجوان شهر گنبد انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی تعداد 570 دانش آموز دختر و پسر در سال تحصیلی 93-1392 به روش تصادفی خوشه ایوارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پرخاشگری باس پری و برخی اطلاعات دموگرافیک بود. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار 18spssو با استفاده از آمار توصیفی و آزمون رگرسیون خطی تحلیل شد. سطح معنی داری 1/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سنی دانش آموزان89/0 ±.99/15 با دامنه 14-18 سال بود. نتایج نشان داد که شیوع پرخاشگری در 4/42 درصد از دانش آموزان (7/43 درصد از دختران و 41 درصد از پسران) وجود داشت. قومیت افراد یک عامل اثرگذار بر میزان پرخاشگری آن ها بود به طوری که کمترین میانگین نمره پرخاشگری در قومیت ترکمن بود. بعد خانوار و بازی های کامپیوتری باعث افزایش پرخاشگری می شود و افزایش پرخاشگری باعث کاهش معدل تحصیلی می شود (p<0.1).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از شیوع قابل ملاحظه پرخاشگری در میان دانش آموزان شهر گنبد است. کاهش استفاده از بازی های کامپیوتری و شناخت عوامل فرهنگی و قومی دخیل در ایجاد پرخاشگری می توانند در کنترل پرخاشگری دانش آموزان مفید باشند.
    کلیدواژگان: شیوع، پرخاشگری، پرسشنامه باس و پری، نوجوان
  • انوشیروان محسنی بند پی، سهیلا خداکریم، مهندس جعفر خلیل خلیلی * صفحه 61
    زمینه و هدف
    ورود فلزات سنگین از جمله سرب به منابع آب آشامیدنی ازراه های مختلف باعث ایجاد مخاطراتی از قبیل مسمویت و سرطانزایی در بدن موجودات زنده می گردد. هدف از این مطالعه بررسی میزان سرب در منابع آب آشامیدنی استان گلستان و مقایسه با استانداردهای ملی و جهانی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1392 بر روی 64 نمونه از منابع آب زیرزمینی استان گلستان انجام گرفت. غلظت فلز سرب در هر نمونه با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. پس از تهیه لایه پراکنش 64 حلقه چاه آب، مطالعه زمین آماری انجام پذیرفت. برای تهیه نقشه های کریجینگ و مدل کروی پنج وجهی از نقشه های پایه نرم افزارهای AutoCAD و همچنین ArcGIS استفاده شد. برای توصیف و تجزیه و تحلیل داده ها از آمار نرم افزار SPSS 18 استفاده شد.
    یافته ها
    میزان سرب در تمام نمونه ها از حداکثر مقدار مجاز استاندارد ملی ایران و سازمان جهانی بهداشت WHO کمتر بود. با افزایش عمق چاه غلظت سرب فزایش می یابد. همچنین بالاترین غلظت بالاترین و کمترین غلظت سرب به ترتیب مربوط به اراضی شور و اراضی جنگلی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که غلظت سرب در منابع آب آشامیدنی استان گلستان خطری برای مصرف کنندگان ندارد. ولی با توجه به کاهش منابع آب زیرزمینی و امکان تغلیظ سرب، پایش دوره ای آن به منظور تعیین تغییرات غلظت سرب در منابع آب ضروری است.
    کلیدواژگان: سرب، کیفیت آب، منابع آب آشامیدنی، استان گلستان
  • فاطمه زینتی *، زهرا کاشانی نیا، ابوالفضل ره گوی، پوریا رضاسلطانی صفحه 69
    زمینه و هدف
    تالاسمی ماژور نوعی کم خونی همولیتیک مزمن می باشد، تمام سیستم های بدن را درگیر و بر روی سلامت روانشناختی نوجوان تاثیر گذاشته، سبب بروز افسردگی می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مراقبت مشارکتی بر افسردگی نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی، نمونه پژوهش را 40 نفر از نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان رازی قائم شهر و بوعلی ساری در سال 1393 تشکیل داده اند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیده و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه افسردگی بکBDI II) ) قبل از مداخله در دو گروه تکمیل و مدل مراقبت مشارکتی بر اساس مراحل انگیزش، آماده سازی، درگیرسازی و ارزشیابی در گروه مداخله به مدت 2 ماه اجرا شد. میانگین نمرات افسردگی،3ماه بعد از مداخله با داده های قبل از مداخله با استفاده از نرم افزار spss.22 و آزمونهای آماری من ویتنی و آزمون ویلکاکسون تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره افسردگی نوجوانان بترتیب در گروه مداخله 78/20 و در گروه کنترل 23/20 قبل از مداخله با استفاده از آزمون من ویتنی اختلاف معناداری نشان نداد(P=0/881)، اما بعد از اجرای مداخله تفاوت دو گروه در میانگین نمره افسردگی در گروه مداخله 63/12 و در گروه کنترل 38/28 معنادار شد(P<0/001).
    نتیجه گیری
    مراقبت مشارکتی می تواند به عنوان راهکاری سبب کاهش افسردگی نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، تالاسمی ماژور، نوجوان، مدل مراقبت مشارکتی
  • حمید آسایش، مرتضی منصوریان، فاطمه رضایی، کوروش جودکی، رسول محمدی، حسین رحمانی انارکی، زلیخا اکرامی، قربانی مصطفی* صفحه 83
    زمینه و هدف
    عوامل متعدد خانوادگی و اجتماعی در گرایش به مواد مخدر نقش دارند که با شناخت آنها می توان برنامه های پیشگیرانه را اجرا کرد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اعتیاد والدین و دوستان با گرایش به مواد مخدر در معتادین خود معرف مراجعه کننده به کلینیک ترک اعتیاد مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مورد- شاهد همسان شده، 120 نفر از مراجعه کنندگان به کلینیک ترک اعتیاد مرکز آموزشی درمانی پنجم آذرگرگان (مورد) به روش تصادفی منظم و 120 فرد شاهد همسان شده از لحاظ سن و جنس از در مانگاه چشم انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه توام با مصاحبه بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 5/11 و آزمون های کای دو ، تی مستقل و رگرسیون لوجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مصرف مواد در دوستان در 79 درصد از مورد ها و 9/33 درصد از شاهدهامشاهده شد. همچنین این مقدار در اعضای خانواده در 8/28 درصد از موردها و 3/28 درصد از شاهدها مشاهده گردید. بین دو گروه از نظر مصرف مواد در دوستان تفاوت معنی دار مشاهده گردید(P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه اعتیاد دوستان در گرایش به مواد مخدر موثر می باشد، ضروری است تا اقداماتی جهت کاهش برخورد با این گروه های هنجار شکن توسط خانواده و مسئولین جامعه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، والدین، مواد مخدر، دوستان، سوء مصرف مواد
|
  • Hashem Heshmati *, Laeya Babareza, Navisa Sadat Seydghasemi, Zoleikha Ekrami, Elias Nadimi Page 1
    Background And Objective
    Sedentary life is one of the most important risk factors to many diseases.Transtheoretical model is one of the models for studing behavior that accounts for people’s readiness to behavior change. This study aimed to investigate the regular physical activity based on transtheoretical model among female high-school students Gorgan city, Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study , 414 female students randomly recruited through a two- stage method in 2012 . the questionnaires were stages of change by Marcus et al, Decisional Balance, Self- Efficacy, and Processes of Change by Nigg et al . The data was analyzied by descriptive statistics, Kruskal-Wallis, Mann-whietny, and logistic regression tests.
    Findings:.Of 414 , 46.1% were in precontemplation stage, 5.8% in contemplation,23.7% in preparation, 12.3% in action, and 12.1% in maintanenec stage. The highest effect size was related to behavioral processes. the most powerful effect size was for self-liberation (0.23), stimulus control (0.19), and counter conditioning (0.17), respectively.
    Conclussion: The findings indicated that about three-quarters of the students were in the earlier stages of chang and have sedentary life. It seems that some approperiate interventions are needed to move the participants from early stages of physical activity to later stages.
    Keywords: Regular Physical Activity, Transtheoretical Model, Student
  • Hesamaldin Farahmand *, Shahrbanoo Danyali, Hossein Shahnazi Page 15
    Background And Aims
    Self-Medication is an epidemic case whole over the world. It contains the use of a kind of drug for curing or preventing of being sick or improving health without a specialist prescription. This survey was done to consider Isfahan nurses’ perception regarding the causes of self- medication in patients.
    Methods
    This cross-sectional survey was conducted on 291 nurses who working in 10 private hospitals of Isfahan which selected through randomly. Gathered data were entered to SPSS software, version 20, and were analyzed with descriptive statistics along with Mann-Whitney and Spearman rank correlation tests. Alpha level set at ≤0.05.
    Findings: The first reason of self-medication was the high cost of treatment and drug with 82.1%.The second reason was pre experience of sickness at a rate of 72.5% and the third reason was ignorant of the side effects of drug at a rate of 72.5%.
    Conclusion
    Based on the result of the current survey it seems that increasing co-operation between groups to reduce the cost of physicians visit fee and offering ways like the prohibition on selling drugs without prescription, and using mass media like TV to increase of people information can decrease the request form using intractable drugs.
    Keywords: Drug, self, medication, nurses, hospital
  • Sakineh Graylou *, Farhad Bahlekeh Garravi, Maryam Bibi Gorganli Davaji, Zahra Moghaddam, Abdurrahman Charkazi Page 24
    Background And Aims
    Hypertension is one of the most important risk factors for cardio vascular diseases. Hypertension increases the odds ratio of cerebrovascular accident, cardiac attack, heart and renal failure. This study aimed at determining of hypertension prevalence in the employees engaging in Maraveh Tappeh In 2013.
    Methods
    In this descriptive study with census method, the employees of Maraveh Tappeh were surveyed. The instruments were sphygmomanometer and Iranian Health Minister's questionnaire for hypertension screening. The data was analyzed by descriptive statistics, Spearman rank correlation coefficient and linear regression tests using SPSS.
    Findings: The overall prevalence of hypertension was 8.3% and the Pre-hypertension prevalence was 36.6%. There was a positive significant correlation between age and systolic hypertension (=0.228), and between age and diastolic hypertension ( =0.196). Besides, there was a positive significant correlation between BMI and systolic hypertension ( =.367), and between BMI and diastolic pressure too ( =0.267). The linear regression showed that the blood pressure increases 0.53 mmHg per a year of increasing of age.
    Conclusion
    given that the prevalence of hypertension partially is low, more than one-third of the staff has pre-hypertension, which is an alarming sign. Hence, it is a necessity to do screening, to give awareness and to treat the sufferers.
    Keywords: Prevalence, Hypertension, Pre, hypertension, Employees, Maraveh Tappeh
  • Zahra Moghadam, Hashem Heshmati *, Naser Behnampoor, Khalil Baradaran, Farhad Torbati Nejad Page 32
    Background And Aims
    Medical student's health is very important because in addition to their health, society health is impressed. Therefore current study was done with the aim of evaluating mental health status in dormitory resident student of Golestan University of Medical Sciences (GUMS).
    Method
    In this descriptive-analytical study that was done in 2011, 235 students of GUMS were selected by stratified sampling method. Data were collected using general health questionnaire (GHQ-28). Gathered data were entered to SPSS 18 and analyzed using Chi-Square test.
    Findings: On the basis of 23 as cut-point, 41.7% of students were suspected to mental disorder, and each of the areas 32.3% suspected physical disorder, 42.6% of suspected anxiety disorder, 66.8% suspected social dysfunction and 22.6% depressive disorder. The prevalence of mental disorders in low-income students was higher than high income students. There wasn’t significant relation between mental health status with age, sex, marital status, location, father's occupation, major and ethnicity. (p
    Conclusion
    According to low level of mental health and its importance in more than Two-Fifth of the students, we recommend appropriate intervention was done especially for low income students.
    Keywords: Mental health, physical disorder, anxiety, social function, depressive, General Health Questionnaire (GHQ, 28)
  • Narges Rast, Bagher Pahlavanzade *, Navisasadat Seyyedghasemi, Komeil Kolbadinejad, Mitra Dogonchi, Mohammad Reza Ghanbari Page 43
    Background and Objective
    Since adolescent's intellectual growth is not perfect, they are not able to control their behaviour the same as adults and they might show rapid and intense reactions like aggression. Given to the harmful impact of aggression on their social development, the current study aimed to determine the prevalence of aggression and associated factors in adolescents in Gonbad-e-kavous.
    Methods
    in this cross-sectional study, 570 students were selected through cluster random sampling in 2013-2014 academic years. The data was collected by Buss and Perry aggression questionnaire and analysed through linear regression (p≤0.01) using SPSS 18.
    Findings: The students were 15.99±0.89 with a range of 14-18 years. The prevalence of aggression was 42.4% (43.7% in females and 41% in males). There was a significant correlation between ethnicity and their aggressive behaviour in that it was the lowest among Turkmen participants (p
    Conclusion
    Given the high prevalence of aggression in high schools students, decreasing of computer games and recognizing of cultural and ethnic factors can be effective in controlling of aggression.
    Keywords: Prevalence, Aggression, Adolescent
  • Dr. Anushirvan Mohseni Bandpey, Dr. Soheila Khodakarim, Engineer Jafar Khalil Khalili* Page 61
    Background And Objective
    The entrance of heavy metals such as lead into drinking water resources from several ways results in various health hazards such as poisoning and carcinogenicity among living organisms. This study aimed to determine the concentration of lead in Golestan province drinking water resources and to compare it with national and international standards.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted, in 2013, on 64 samples of groundwater resources in Golestan province. The Concentration of lead in each sample was measured using atomic absorption spectrometry. After preparing the scattering layer of 64 wells, the geostatistical study was performed. To provide Kriging map and spherical five-dimensional model, basemaps using AutoCAD ArcGIS were applied. Gathered data were analysed using SPSS18.
    Findings: The results showed that the concentration of lead for all of the samples was less than both WHO and national standard of Iran. The concentration of lead increased in line with increasing the depth of the wells. Furthermore, the highest and the lowest lead level were related to salty lands and forests, respectively.
    Conclusion
    while the concentration of lead in Golestan province drinking water resources has no hazard for consumers, it is recommended that a periodic monitoring be performed to detect the increase of lead due to the shortage of drinking water resources.
    Keywords: Lead, Water Quality, Fresh Water Resources, Golestan Province
  • Fatemeh Zinati *, Doctor Zahra Kashaninia, Doctor Abolfazl Rahgoi, Poria Rezasoltani Page 69
    Background And Objective
    Thalassemia is a chronic hemolytic anemia, affecting on all body systems and mental health of adolescents, may leads to depression. We aimed to determine the effect of partnership caring model on depression of adolescents with major thalassemia
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 40 adolescents with major thalassemia referred to Razi hospital of Ghemshaher city and Bo-Ali hospital of Sari city in 2014. They were randomly divided into two equal groups of intervention and control group. The Demographic data and Beck Depression Inventory (BDI II) questionnaires were completed before the intervention in both groups. Partnership caring model was performed based on motivation, readiness, and involvement and evaluation stages. Three months after intervention, the BDI II was completed again, the data was analyzed by Mann-Whitney-U test, and Wilcoxon tests using SPSS 22.
    Findings: Before intervention, the mean scores of depression in case (20.78) and control (20.23) were not significantly different (P = 0.881) using Mann-Whitney-U test. After intervention, the difference between case (12.63) and control (28.38) was statistically significant (P
    Conclusion
    Partnership caring model can mitigate the depression of adolescents with major thalassemia.
    Keywords: depression, Major Thalassemia, adolescent, partnership caring model
  • Hamin Asayesh, Morteza Mansoorian, Fatemeh Rezaei, Korosh Jodaki, Rasoul Mohammadi, Hosein Rahmani Anaraki, Zoleikha Ekrami, Ghorbani Mostafa* Page 83
    Background And Objective
    several family and social factors are involved in drug tendency, which are important in performing preventive programs. This study aimed to assess the association of parents and friends’ addiction with drug tendency of the individuals referring by themselves to Panje Azar drug rehabilitation center in Gorgan city.
    Method
    In a matched case-control study, 120 of people referring to drug rehabilitation center were selected randomly (case) and 120 matched for age and sex were recruited from eye clinic (control). After collecting the data by a questionnaire and interview, we analyzed the data by chi-square, independent T test and logistic regression using SPSS 11.5.
    Findings: substance abuse in friends was 79% in cases and 33.9% in controls while in family members these ranges were 28.8% and 28.3%, respectively. There was a significant difference between case and control groups of friends (p
    Conclusion
    in regard with the addiction of friends that is effective in substance abuse tendency, it is necessary to consider this point by both family and authorities.
    Keywords: Addiction, Parents, Drugs, Friends, Substance Abuse