فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1389)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/05/23
  • تعداد عناوین: 15
|
  • جهانگیر کرمی صفحه 5
  • مقالات
  • سیدعبدالامیر نبوی صفحه 7
    به دنبال گسترش فعالیت های اسلام گرایانه در خاورمیانه از ابتدای دهه 1980، نظریه پردازی های فراوانی برای توصیف و تبیین این پدیده انجام گرفت. موج بعدی مطالعات در این زمینه، از اوایل دهه 1990 در پی دگرگونی هایی که جریان های اسلام گرا تجربه کردند، آغاز شد. هدف تحلیلگران مسائل اسلام گرایی درک چگونگی و چرایی گسترش و سپس دگرگونی این پدیده به ویژه در خاورمیانه و شمال افریقا بود. مقاله حاضر تلاش می کند با شناسایی این نظریات و ویژگی های هر یک، آنها را بر اساس نوع رویکردشان در بررسی پدیده اسلام گرایی تقسیم بندی کند. بر این اساس، چهار عنوان رویکرد اندیشه ای، رویکرد تاریخی و جامعه شناختی، رویکرد منطقه ای بین المللی و رویکرد ترکیبی پیشنهاد شده و سپس نوشته ها و دیدگاه های صاحب نظران این حوزه زیر سه عنوان نخست جای گرفته است. اگر چه این مقاله حالت توصیفی دارد، می تواند مبنایی برای شناخت و تمایز نظریات موجود از یکدیگر و رابطه احتمالی آنها با یکدیگر باشد.
  • جواد جمالی صفحه 33
    بخش وسیعی از منازعات بین المللی که در حال حاضر تحت عنوان به اصطلاح «مبارزه با تروریسم» در جریان است به زنجیره ای از خشونت های متوالی دامن زده که در آینده قابل پیش بینی، پایانی برای آن متصور نیست. قسمتی از این جبهه جهانی را گروه های رادیکال جهادگر تشکیل می دهند که اهداف و آرمان های ایدئولوژیک خود را از طریق ابزار و روش های خشونت محور پیگیری می کنند. در این راستا مساله مهم علل توسل رادیکالیسم اسلامی (القاعده، طالبان و...) به رفتارهای بسیار خشن و اصرار بر تداوم آن است.
    این پژوهش برای پاسخ به این سوال، رفتارشناسی رادیکالیسم را با بهره گیری از نظریات روان شناختی و انسان شناختی تحلیل کرده و با اتکا به نتایج مطالعات میدانی که تحلیل های رایج را به چالش می کشد، در پی ارائه مدل تحلیل رفتاری رادیکالیسم برآمده است. طبق این مدل، «انگیزش» (برانگیختگی هویتی، ناکامی، مداخله خارجی و...) و «نگرش» (ایدئولوژی، ذهنیت ها، چارچوب شناختی و...) چنانچه در فضایی انسانی محیطی فراهم شوند، به «کنش» رادیکال و خشونت محور می انجامند.
    در واقع، ایده محوری مدل مذکور، رفتارشناسی رادیکالیسم را تابعی از حاصل جمع و تلفیق عناصر روان شناختی و ایده ها و ذهنیت های به شدت سیاسی شده تلقی می کند که انگیزه، اراده و توانمندی لازم برای دست زدن به اقدام خشونت بار را فراهم می سازد.
  • رحمت الله فلاح صفحه 63
    اوراسیاگرایی به عنوان پارادایمی فکری اوایل قرن بیستم در منطقه ظهور کرد و روشن فکرانی از روسیه، ترکیه، قزاقستان و تاتارستان در این باره مطالب فراوانی نوشتند و با قرائت خاص خود از اوراسیا، بر دامنه تضادهای منطقه ای (دست کم در حوزه نظری) افزودند. این پارادایم در دهه 1930 جایگاه نظری خود را از دست داد، ولی پس از فروپاشی شوروی طیف جدیدی از اوراسیاگرایی در منطقه به خصوص در کشورهای مذکور مطرح شد. این اوراسیاگرایان جدید ضمن دوری از قرائت های ملی گرایانه رمانتیک اوراسیاگرایان قدیم، درکی واقعی از هویت اوراسیا ارائه کرده اند. در چنین فضایی «اسلام» به عنوان عنصر محوری هویت منطقه اوراسیا در کانون توجه قرار گرفته است.
    هر چند اوراسیاگرایان نوین تاکنون فرصت نیافته اند نظریه خود را به سیاست رسمی دولت هایشان تبدیل کنند، با توجه به حضور در لایه های مختلف دستگاه های سیاسی فرهنگی کشور، در راهبرد سیاسی دولت هایشان تاثیر گذارند. به خصوص در سال های اخیر که همگرایی بین اوراسیاگرایان منطقه نماد بیشتری یافته است، صحنه های جدیدی از هم پذیری بین دولت های آنها به چشم می خورد. با ادامه این روند، پارادایم اوراسیاگرایی در حوزه عمل نیز قابلیت های خود را به نمایش خواهد گذاشت.
  • جواد جمالی صفحه 85
    در شرایطی که «پروژه خشونت بار افغانستان» در حال ورود به یکی از نبردهای طولانی تاریخ است، فهم روندها و رویدادهای آن جزو ارکان اساسی آینده پیش رو در این حوزه است. پرسش کلیدی در این راستا، درک ماهیت کنشگری امریکا مبنی بر خروج یا تداوم حضور در افغانستان و نحوه تحقق آن است. هدف این پژوهش ارائه پاسخی مبتنی بر واقعیات صحنه و نیات آشکار و پنهان کنشگران آن است. درک منطق رفتاری امریکا که در بسیاری زمان ها و مکان ها بر «انگاره صلح امریکایی» و سیطره ثبات حاصل از آن ابتنا یافته، به عنوان چارچوب فهم رفتار امریکا انتخاب شده و براساس آن اهداف و نیات راهبردی این کشور در افغانستان و شرایط حاکم بر میدان نبرد بازخوانی شده است. با اتکا بر این اسلوب ها و اصول، گزینه های فراروی امریکا در افغانستان متعدد است: «خروج نیروهای رزمی در کوتاه مدت و استمرار حضور بلندمدت بخش دیگری از نیروها در قالب پایگاه های نظامی در خاک افغانستان»، «مصالحه و مفاهمه با طالبان و تقسیم قدرت با طیف های میانه رو آن»، «گسترش جنگ به مناطق پیرامون افغانستان»، «پذیرش شکست و خروج کامل از افغانستان و آغاز جنگ داخلی» و غیره.
  • جای ابیعاد ترجمه: صابر گل عنبری صفحه 109
  • نوذر شفیعی، غلامرضا قلیچ خان صفحه 127
    روابط ایران و پاکستان یکی از وجوه مهم سیاست خارجی دو کشور محسوب می شود. ایران نخستین کشوری بود که استقلال پاکستان را به رسمیت شناخت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز پاکستان اولین کشوری بود که جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخت. این دو اقدام نشان می دهد در دیپلماسی تهران و اسلام آباد روابط میان دو کشور صرف نظر از ماهیت سیاست و حکومت آنها از اهمیتی ویژه برخوردار است. با وجود این، تقریبا پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران متغیری جدید با عنوان «رادیکالیسم اسلامی» بر روابط دو کشور تاثیر گذاشته و آن را دچار فراز و فرود کرده است.
    سوال اصلی این است که رادیکالیسم اسلامی چه تاثیری بر روابط ایران و پاکستان گذاشته است؟ فرضیه مطرح این است که رادیکالیسم اسلامی به واگرایی میان ایران و پاکستان انجامیده است. براساس یافته های این مقاله اگر اسلام آباد اقدام به مهار افراط گرایی در پاکستان نکند، این پدیده روابط پاکستان را با یکی از کشورهای کلیدی منطقه، یعنی ایران، دست خوش تحولاتی منفی خواهد کرد.
  • دکترسیداصغر کیوان حسینی صفحه 159
    مقوله «اقلیت یهودی» و نقش آن در چارچوب عوامل و متغیرهای داخلی موثر بر رفتار خارجی امریکا، از حساسیت برانگیزترین موضوعاتی است که در حوزه سیاست و حکومت در این کشور مورد توجه قرار دارد. هر چند ساختار قانونی ایالات متحده، بستر مناسبی را برای ظهور، قدرت یابی و تاثیرگذاری گروه های فشار یا ذ ی نفوذ بر نظام تصمیم گیری داخلی یا خارجی این کشور پدید آورده است؛ اما در این میان الگوی نقش آفرینی لابی مدافع یهود و اسرائیل از ویژگی های خاصی برخوردار است. در این نوشتار، سعی شده که بر مبنای تحلیلی تاریخی و نظری (عملی) روند تحول در چگونگی اثربخشی اقلیت مزبور مورد بررسی قرار گیرد؛ روندی که از دوره مهاجرت به امریکا آغاز شده و گام به گام به سوی تبدیل شدن به موقعیت شهروندی و نفوذ در بافت قدرت به پیش رفته است.
  • مهدی اخلاقی نیا صفحه 185
    قرن هاست که دانشگاه الازهر به عنوان مهم ترین پایگاه نشر علوم و معارف اسلامی در جهان اسلام نقش آفرینی می کند. رویدادها و حوادث گوناگون در گذر سالیان دراز سبب شده است این نهاد دینی بزرگ پذیرای نقش های علمی، دینی، سیاسی و اجتماعی گسترده ای شود. از این رو، دیگر نمی توان الازهر را صرفا حوزه ای دینی یا دانشگاه علوم عقلی و نقلی دانست.
    به علت اهمیت مراکز علمی دینی در جهان اسلام و تاثیرگذاری عمیق و نقش آفرینی همه جانبه آنها در جوامع اسلامی، این مقاله به ابعاد گوناگون و کیفیت نقش آفرینی دانشگاه الازهر با رویکردی تبیینی می پردازد و جایگاه آن را در جلوه های دینی مذهبی، سیاسی اجتماعی و در نهایت علمی بررسی می کند.
  • گزارش ها
  • دیمیتری ترنین، الکسی مالاشنکو ترجمه: حمید نیکو صفحه 205
  • علی پاشاقاسمی صفحه 227
  • معرفی کتاب
  • صفحه 255
|
  • Dr. Seyed Abdolamir Nabavi Page 7
    Following expansion of Islamist activities in the Middle East since the beginning of 1980's, many theories were made to describe and explain this phenomenon. The next wave of studies in this field began since the early 1990's after the transformations, which Islamist currents experienced. The purpose of Islamism analysts was to understand how and why Islamism expanded and transformed, especially in the Middle East and North Africa. With these theories and their characteristics, this paper tries to classify these theories according to their approaches toward examining Islamism phenomenon. Accordingly, four approaches named thought approach, historical and sociological approach, regional-international approach and combined approach have been proposed, and then writings and views of experts in this field have been put under the division of the first three approaches. Although this paper is in a descriptive mode, it can be a basis for identifying and differentiating the existing theories and their possible relationship with each other.
  • Javad Jamali Page 33
    A large part of the international conflicts that are currently continuing under the name of so-called "war against terrorism" sparks a chain of sequential violence and there is no end for it in a predictable future. One part of this global front is radical jihadist groups who are seeking their own ideological goals and ideals through the violent means and methods. In this regard, the important question is the causes of Islamic radicalism's resort (Al-Qaeda, Taliban and ...) to the very violent behaviors and its insistence on continuation of these behaviors.
    For answering this question, this research analyzes behaviorology of radicalism through utilization of psychological and anthropological theories and with relying on the results of the field studies, which challenge the current analyses, analyzes the model of radicalism's behavioral analysis. According to this model, if "motivation" (arousal of identity, frustration, foreign intervention and ...) and "attitude" (ideology, mentality and cognitive framework ...) become provided in environment-human context, would lead to the radical and violent "action".
    In fact, according to the aforementioned model as an idea-centered model, behaviorology of radicalism is dependant to the sum and the combination of psychological elements, and highly politicalized ideas and mentalities, which provides motivation, determination and capability necessary for doing violent action.
  • Rahmatollah Fallah Page 63
    Eurasianism emerged as the intellectual paradigm of early twentieth century in the region, and intellectuals from Russia, Turkey, Kazakhstan and Tatarstan wrote about it many subjects, and with their own interpretations of Eurasia, they increased range of regional contradictions (at least in the theoretical field). This paradigm lost its theoretical position in 1930, but after the Soviet collapse, a new spectrum of Eurasianism was emerged in the region especially in aforementioned countries. These Neo-Eurasianists, in addition to avoiding previous Eurasianists's romantic and nationalistic interpretations, have provided a true understanding about identity of Eurasia in such an atmosphere, "Islam" as a core element of Eurasia's identity has been the focus of attention.
    Although Neo-Eurasianists have gained opportunities to turn their theory to official policy of their governments, considering their presence in different layers of political and cultural systems, they are influential in their government's political strategy. Especially in recent years, which there have been convergence among the region's Eurasianists, new scenes of mutual acceptance among their governments are visible. In addition, with continuing this process, Eurasianism's paradigm would show its capabilities practically.
  • Javad Jamali Page 85
    while "Afghanistan's violent project" is becoming one of the long wars in the history, understanding its processes and events is considered as a fundamental cornerstone to the oncoming future in this field. In this context, the key question is understanding the nature of US activism based on its withdrawal and presence continuation in Afghanistan and the way of their realization. The purpose of this paper is providing a response based on the scene's realities and its actor's overt and covert actions. Understanding the US behavioral logic, which has been based on "American peace image" and US dominance on the peace resulted from it in many times and places, has been chosen as a conceptual framework for US behavior. Also based on it, US strategic goals and intentions in Afghanistan and the conditions governing the battlefield have been reexamined. Relying on these methods and principles, there are several options before United States in Afghanistan: "short term presence of combat troops and continuation of long term presence of other forces in the form of military bases on Afghanistan soil", "agreement and reconciliation with the Taliban and power division with moderate spectra", "expansion of the war to peripheral regions in Afghanistan", "accepting defeat and full withdrawal from Afghanistan and beginning of the civil war" and so on.
  • Dr. Nozar Shafiee, Gholamreza Ghelichkhan Page 127
    Iran and Pakistan relations are considered one of the most important aspects of these two countrie's foreign policy. Iran was the first country, which recognized the independence of Pakistan. Also after the Islamic Revolution in Iran, Pakistan was the first country, which recognized the Islamic Republic of Iran. This action shows that in diplomacy of Tehran and Islamabad, the relations between these two countries (regardless of the nature of their politics and government) have particular importance. However, almost after the Islamic Revolution of Iran, a new variable named "Islamic radicalism" has affected their relations and it has led to vicissitudes in their relations.
    The major question is what impact Islamic radicalism has had on the relations between Iran and Pakistan? The hypothesis of this paper is that Islamic radicalism has led to the divergence between Iran and Pakistan. Based on the findings of this paper, if Islamabad does not control extremism in Pakistan, this phenomenon will have negative effects on Pakistan's relations with one of the key regional states, namely Iran.
  • Dr. Seyed Asghar Keivanhosseini Page 159
    Issues of "Jewish minority" and its role within the internal factors and foreign variables, which have affected US foreign behavior, are considered the most sensitive issues in the area of politics and governance in this country. Although US legal structure has created an appropriate basis for emergence, empowering and influencing pressure group's influencing (or influential groups) on the internal or external decision-making system, the role-playing pattern of Jewish lobby and Israel's defending lobby has special features. In this paper we tried, based on historical and theoretical (practical) analysis, to examine evolution process in their way of being influential as a minority; this process has started from the immigration period to United States and gradually has proceeded to get citizenship status and to have influence in the power context.
  • Mehdi Akhlaghinia Page 185
    For centuries, Al-Azhar University has played active role as the most important base for Islamic sciences and learnings in the Islam world. With passing of the time, different events and circumstances have led this great religious institution to admit extensive scientific, religious, political and social roles. Therefore, Al-Azhar University cannot be considered merely as a religious school or a department of rational and narrative sciences.
    Due to the importance of scientific-religious centers in Islam world and their deep influences and comprehensive role in Islamic societies, this paper examines various aspects and quality of Al-Azhar University's role and also its status in the religious-sectarian, political-social and scientific manifestations through explanatory approach.