فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال دوازدهم شماره 6 (پیاپی 46، بهمن و اسفند 1394)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال دوازدهم شماره 6 (پیاپی 46، بهمن و اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سرمقاله
  • سیما عجمی، ابتسام سواری صفحه 705
    مقدمه
    یکی از شایع ترین خطاهای پزشکی، خطاهای ناشی از نسخه نویسی کاغذی می باشد. نسخه نویسی کاغذی به دلیل دست خط بد پزشکان، باعث به خطر افتادن ایمنی بیمار و افزایش پتانسیل وقوع خطاهای پزشکی می گردد. نمونه هایی از خطاهای نسخه نویسی کاغذی شامل بروز اشتباه در نام، دوز، دوره درمان، صدور نسخه اشتباه است.
    استفاده از انواع مختلف فناوری های اطلاعاتی می تواند با پیش گیری از خطاها و اشتباهات پزشکی، موجب کاهش قابل توجه میزان خطاهای پزشکی و ارتقای کیفیت خدمات ارایه شده به بیماران گردد. فناوری تجویز الکترونیک یکی از فناوری هایی است که با غلبه بر مشکلات نسخه نویسی کاغذی، باعث کاهش خطاهای پزشکی می شود. نسخه نویسی الکترونیک به همراه پرونده الکترونیک سلامت، که از سیستم های پشتیبان تصمیم گیری بهره می گیرند، باعث ایجاد فرآیند الکترونیک برای محاسبه دوز دارویی با در نظر گرفتن سن و وزن بیمار، هشدارهای وجود تداخلات دارویی، یا حساسیت های دارویی می گردد.
    در این رابطه،Abramson و همکاران، در مطالعه خود مشاهده کردند که پیاده سازی فناوری تجویز الکترونیک باعث کاهش آمار خطا، از 26 مورد در 100 نسخه به 16 مورد در 100 نسخه در طی یک سال شد. خطاهای ناشی از ناخوانا بودن نسخ پزشکی که در ابتدا نرخ بالایی داشت نیز بعد از پیاده سازی تجویز الکترونیک از بین رفت (1).
    در پژوهشی دیگر، Radley و همکاران بیان کردند که استفاده از CPOE (Computerized provider order entry) باعث کاهش 5/12 درصدی
    خطاهای دارویی در بیمارستان ها می شود (2).
    Walsh و همکاران نیز به این نتیجه رسیدند که نسخه نویسی الکترونیک باعث کاهش 7 درصدی در سطح اشتباهات دارویی پیوسته خطرناک می گردد (3).
    از طرفی دیگر، Colpaert و همکاران به این نکته اشاره نمودند که استفاده از تجویز الکترونیک در بخش های ویژه، منجر به کاهش قابل توجه بروز و شدت خطاهای دارویی در این بخش ها می شود (4).


    نتیجه گیری
    خطاهای دارویی مرتبط با نسخه نویسی نامناسب تهدید مهمی برای ایمنی بیمار محسوب می شود. پیاده سازی سیستم نسخه نویسی الکترونیک همراه با پرونده الکترونیک سلامت می تواند مشکلات متعدد نسخه نویسی کاغذی را بهبود دهد و باعث صرفه جویی و کاهش هزینه های مراقبت، کاهش اشتباهات نسخه نویسی، خطاهای دارویی، عوارض ناخواسته دارویی، بهبود دارو درمانی و ایمنی بیمار و در کل، افزایش کارایی و کیفیت مراقبت می شود.
  • مقاله پژوهشی
  • سکینه سقاییان نژاد اصفهانی، سوسن بهرامی، صدیقه ترکی صفحات 706-711
    مقدمه
    منابع انسانی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر موفقیت و شکست یک سازمان است و انگیزه خدمت، به عنوان عامل تاثیرگذاری بر کیفیت و کمیت فعالیت سازمان شناخته شده است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین توان بالقوه انگیزش (Motivational potential score یا MPS) در کارکنان مدارک پزشکی بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان در سال های 91-1390 بود.
    روش بررسی
    پژوهش کاربردی حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری مطالعه را کلیه کارکنان بخش مدارک پزشکی شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان تشکیل دادند. 127 نفر نمونه پژوهش، با استفاده از روش سرشماری انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه ویژگی های شغلی Hackman و Oldham صورت گرفت که روایی محتوایی آن با نظر کارشناسان و پایایی آن با محاسبه ضریب Cronbach¢s alpha برابر با 84/0 تایید گردید. داده های آماری با استفاده از آمار توصیفی (درصد فراوانی، میانگین، انحراف معیار و...) و استنباطی (آزمون های MANOVA و Fisher''s least significant difference) در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان شاخص MPS با نمره 665/40، در بین کارکنان بخش مدارک پزشکی متوسط بود. بین میانگین MPS بر حسب واحد خدمت در بخش مدارک پزشکی، بین بیمارستان ها تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در حرفه مدارک پزشکی، مشاغل به گونه ای طراحی شده که تا حدود متوسط به خودی خود توانسته است برای فرد انگیزه کار کردن فراهم نماید. بهبود میزان MPS، تلاش بالای مدیران همه سطوح بیمارستان ها، دانشگاه علوم پزشکی و به خصوص، منابع انسانی را می طلبد.
    کلیدواژگان: انگیزش، کارکنان، مدارک پزشکی، بیمارستان آموزشی
  • معصومه رحیمی پور، عباسعلی قیومی، خلیل علی محمدزاده صفحات 712-718
    مقدمه
    توانمندسازی کارکنان فرایندی است که نیازمند شرایط مناسبی در سازمان است. استفاده از سیستم های اطلاعات در بخش سلامت نیز به عنوان یک رویکرد عملی و رکن مهم در توانمندسازی کارکنان، امکان ارتقای ظرفیت ها و توسعه قابلیت های منابع انسانی را فراهم می سازد. هدف این مطالعه، تعیین رابطه بین استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی و توانمندسازی روان شناختی کارکنان بیمارستان بود.
    روش بررسی
    این پژوهش، کاربردی و از دسته مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری 304 نفر و روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای بود و حجم نمونه بر اساس جدول Krejcie و Morgan، 170 نفر [از کارکنان بخش های مرتبط با سیستم Hospital Information System (HIS) در بیمارستان ولی عصر (عج) تهران در سال 1393] محاسبه گردید. ابزار گردآوری شامل دو پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن زیر نظر استادان راهنما و با مشاوره با کارشناس اداره فناوری وزارت بهداشت تایید شد. پایایی آن نیز با استفاده از ضریب Cronbach’s Alpha برای هر دو پرسشنامه برابر 93/0 محاسبه گردید. با استفاده از آزمون Kolmogorov-Smirnov نیز نرمال بودن داده های پژوهش تایید شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های همبستگی Pearson و Regression خطی در نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس آزمون های همبستگی Pearson و تحلیل Regression خطی، رابطه مستقیم و معنی داری بین استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی HIS و یکایک مولفه های توانمندسازی روان شناختی وجود داشت (322/0 = 2R؛ 567/0 = R؛ 001/0 = P).
    نتیجه گیری
    سیستم اطلاعات بیمارستانی، رابطه مستقیم و معنی داری با توانمندسازی روان شناختی کارکنان دارد. این سیستم، نقش موثری در توسعه و توانمندی منابع انسانی در همه ابعاد شامل افزایش دانش و آگاهی، بهبود کیفیت عملکرد، قویت مهارت تصمیم گیری و توسعه حرفه ای، افزایش فرصت های شغلی و افزایش مسوولیت خودمدیریتی کارکنان ایفا می کند. توسعه فناوری اطلاعات در بخش سلامت نیازمند اصلاح ساختار و بهبود زیرساخت های مناسب فرهنگی، ارتباطی و سازمانی است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، توانمندسازی، کارکنان، فناوری اطلاعات سلامت
  • رضا مرادی، سهیلا غلامی، مهدیه سادات احمدزاده، نجمه بهمن زیاری صفحات 719-724
    مقدمه
    بخش بهداشت و درمان یکی از حوزه های متاثر از فناوری اطلاعات است. نظر به اهمیت فناوری اطلاعات در بیمارستان و عوامل موثر در به کار گیری آن، مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل انسانی موثر بر به کار گیری فناوری اطلاعات در میان مدیران بیمارستان های آموزشی شهر شیراز انجام گرفت.
    روش بررسی
    در پژوهش کاربردی- تحلیلی حاضر، در سال 1393، 7 بیمارستان آموزشی- درمانی شهر شیراز به روش تصادفی ساده انتخاب شد. جامعه آماری شامل 119 نفر از مدیران و سرپرستان این مراکز بود که 91 نفر از آنان، با استفاده از فرمول Cochran و نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مدل پذیرش تکنولوژی بود که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی به تایید رسیده بود. از آمار توصیفی به منظور تعیین میانگین و انحراف معیار و از آمار استنباطی (آزمون های t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی Pearson) جهت آنالیز داده ها در نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره استفاده از کامپیوتر میان مدیران و سرپرستان بر حسب جنسیت، سن، سابقه کار و میزان تحصیلات تفاوت معنی داری نداشت. بین ادراک و یادگیری با نگرش نسبت به کاربرد فناوری اطلاعات، رابطه آماری معنی دار وجود داشت؛ اما بین تصمیم گیری و این متغیر رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    عوامل انسانی، به ویژه ابعاد تعیین کننده آن شامل ادراک و یادگیری، از مهم ترین عوامل موثر بر به کار گیری فناوری اطلاعات هستند. بنا بر این پیشنهاد می شود، پیش از اجرای برنامه های مرتبط با فناوری اطلاعات در خصوص قابلیت و مزایای آن، به افراد آگاهی داده شود تا ادراک مناسبی پیدا کرده، آموزش های لازم را فرا گیرند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیر، بیمارستان
  • فرخنده اسدی، علیرضا کاظمی، حمید مقدسی، مریم همتی صفحات 725-733
    مقدمه
    امروزه، نرم افزارهای پزشکی در جنبه های مختلف ارایه مراقبت های بهداشتی، از پردازش ساده داده ها تا تفسیر اطلاعات فیزیولوژیک و نیز آموزش کادر پزشکی و پرستاری، به کار می رود. ضرورت تضمین به کارگیری این نرم افزارها، نیاز به ارزیابی مداوم آن ها مبتنی بر شاخص ها و معیارهای مشخص می باشد. با توجه به نبود سیستم مدون و شاخص های جامع ارزیابی نرم افزارهای پزشکی در ایران، این پژوهش با هدف تدوین و ارایه مدل مفهومی ارزیابی نرم افزار بخش پاتولوژی آناتومیکال انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از دسته مطالعات توصیفی بود. جامعه پژوهش را مدل های ارزیابی سیستم های نرم افزاری پاتولوژی آناتومیکال تشکیل داد. همچنین، محیط پژوهش شامل کتابخانه ها و اینترنت بود و در سال 1393 در محیط کتابخانه انجام گردید. حجم نمونه نیز مطابق با حجم جامعه (5 مدل ارزیابی مورد مطالعه) بود. تهیه دومین فهرست وارسی از طریق مطالعه متون صورت گرفت. روایی فهرست از طریق تعیین اعتبار محتوا بر اساس مطالعات و نظرخواهی از متخصصان و خبرگان مرتبط با موضوع پژوهش و پایایی آن نیز از طریق روش آزمون- بازآزمون تایید شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با روش تحلیل تطبیقی و با استفاده از مدل های ارزیابی سیستم های نرم افزاری پاتولوژی آناتومیکال بیمارستان انجام گردید.
    یافته ها
    دو گروه معیار متفاوت عمومی و اختصاصی، جهت ارزیابی ارایه شد. معیارهای عمومی ارزیابی در سه عنوان اصلی «امنیت، کاربرپسند بودن و قابلیت تعامل با سایر سیستم ها» و معیارهای اختصاصی ارزیابی نرم افزار نیز در هفت عنوان اصلی «پذیرش، ترخیص و انتقال، درخواست آزمایش، پیگیری نمونه، ثبت نتایج آزمایش ها و جواب دهی، گزارش گیری، کنترل کیفیت و مدیریت امور مالی» طبقه بندی گردید. بر اساس این یافته ها، ابزار ارزیابی (فهرست وارسی) و روش ارزیابی سیستم نرم افزاری پاتولوژی آناتومیکال ارایه شد.
    نتیجه گیری
    مدل ارایه شده در پژوهش حاضر، در برگیرنده ابعاد مختلف سیستم اطلاعات پاتولوژی آناتومیکال و روش مناسب ارزیابی این سیستم است. مجزا بودن معیارهای عمومی از معیارهای اختصاصی، مشخص بودن کاربران هدف هر زیرمعیار، مشخص بودن معیارهای اختصاصی با جزییات بیشتر و معتبرسازی مدل ارزیابی توسط خبرگان این حوزه، از نقاط قوت مدل پیشنهاد شده در مقایسه با سایر مدل های ارزیابی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، نرم افزار، سیستم اطلاعاتی، بخش پاتولوژی بیمارستان
  • مریم کازرانی، عاطفه داودیان، فرید زایری، حمید سوری صفحات 734-740
    مقدمه
    در سال های اخیر، شمار مرورهای سیستماتیک و متاآنالیز منتشر شده در ایران، به طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است. نگارش این مقالات بر اساس دستورالعمل های پذیرفته شده بین المللی، یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر کیفیت ساختاری آن ها می باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی چکیده مقالات مرور سیستماتیک و متاآنالیز پژوهشگران ایران، نمایه شده در پایگاه Scopus بود.
    روش بررسی
    این مطالعه، پیمایش توصیفی از نوع کاربردی و جامعه پژوهش آن شامل 247 چکیده مقاله مرور سیستماتیک و متاآنالیز پژوهشگران ایران، نمایه شده تا پایان سال 2012 در پایگاه Scopus بود. در این پژوهش، کیفیت چکیده مقالات با استفاده از چک لیست، مورد ارزیابی قرار گرفت و روند تولیدات و وابستگی سازمانی مطالعات از طریق بخش آنالیز پایگاه Scopus مشخص شد.
    یافته ها
    در چکیده مقالات، میزان رعایت معیارهای موجود در چک لیست در حد ضعیفی بود. معیار اهداف با 8/98 درصد میزان رعایت کامل، بیشترین میزان رعایت و معیار شماره ثبت با 6/1 درصد رعایت کامل، کمترین میزان رعایت را در بین معیارهای چک لیست به خود اختصاص داد. یافته ها، حاکی از رشد کمی مقالات در طول زمان بود. دانشگاه علوم پزشکی تهران با 112 مرور، بیشترین سهم را در تولید مقالات داشت و دانشگاه های علوم پزشکی بقیه اله (عج) و اصفهان به ترتیب با 23 و 22 مرور در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که کیفیت چکیده ها در سطح مطلوبی قرار ندارد. از این رو، آشنایی بیشتر نویسندگان با نحوه نگارش و دقت سردبیران و داوران نشریات در فرایند داوری این مطالعات، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مروری، متاآنالیز، چکیده نویسی، نمایه سازی، کنترل کیفیت، چک لیست، پایگاه Scopus
  • محمدرضا سلیمانی، لیلا شهرزادی صفحات 741-747
    مقدمه
    نفوذ فن آوری در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، نقش ها و نیازهای کتابداران را با چالش های زیادی مواجه نموده و امروزه بیش از هر زمان دیگری، آن ها را نیازمند آموزش های ضمن خدمت و سازگاری با تحولات جاری ساخته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان اثربخشی دوره های آموزش ضمن خدمت برگزار شده برای کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان طی سال های 92-1391 بر اساس مدل Kirkpatrick بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی بود و به روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه پژوهش شامل 70 نفر از کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1393 بود که به دلیل محدود بودن تعداد آن ها، نمونه گیری صورت نگرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر مدل اثربخشی دوره های آموزشی Kirkpatrick بود. روایی ابزار توسط متخصصان حوزه مدیریت آموزشی، کتابداری و اطلاع رسانی تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب Cronbach''s alpha برابر با 88/0 مورد تایید قرار گرفت. داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های One-sample t و Independent t و ANOVA) در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان اثربخشی دوره های آموزشی برگزار شده از دیدگاه کتابداران، در هر چهار سطح و نیز در مجموع، بالاتر از سطح متوسط (7/3) به دست آمد، هرچند که میزان اثربخشی در دو سطح واکنش و یادگیری، بالاتر از دو سطح دیگر بود. تفاوت معنی داری بین دیدگاه کتابداران زن و مرد و نیز کتابداران دارای مدرک تحصیلی کتابداری و غیر کتابداری، در خصوص اثربخشی دوره های آموزشی مشاهده نشد. به غیر از سطح یادگیری، در سایر سطوح و نیز در مجموع، رابطه معنی داری بین سابقه خدمت کتابداران و دیدگاه آن ها در خصوص اثربخشی دوره های آموزشی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    کتابداران، دوره های آموزشی برگزار شده را در هر چهار سطح واکنش، یادگیری، رفتار و نتایج، اثربخش دانستند. این امر ناشی از نیازسنجی دقیق، به کارگیری استادان مجرب، استفاده از تجهیزات آموزشی کافی و شرایط مناسب محیط کار برای به کارگیری آموخته ها توسط کتابداران می باشد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، کارآموزی ضمن خدمت، مدل Kirkpatrick، کتابداران، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • صغری گلمغانی زاده اصل، مجتبی امانی، علیرضا محمدنیا صفحات 748-754
    مقدمه
    در عصر اطلاعات امروزی، اصلی ترین شاخص تعیین جایگاه علمی کشورها و مراکز علمی، میزان مشارکت در تولید علم و فن آوری است. در این میان، دانشگاه ها و موسسات آموزشی، جزء اصلی ترین مراکز علم محسوب می شوند. در این پژوهش، ضمن شناسایی وضعیت علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با توجه به متغیرهای مورد بررسی در پایگاه اطلاعاتی Scopus، شاخص های علم سنجی اعضای هیات علمی این دانشگاه نیز تا پایان ماه جولای سال 2014 ارزیابی شد.
    روش بررسی
    در مطالعه کاربردی حاضر که به صورت توصیفی انجام شد، اطلاعات کتاب شناختی تمامی آدرس هایی که به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل مربوط می شد، از پایگاه Scopus استخراج گردید. سپس از این پایگاه، تمام اسناد تا پایان ماه جولای سال 2014 جمع آوری شد. شاخص های میزان مشارکت در تولیدات علمی، نحوه مشارکت بر اساس نویسنده اول و نویسنده مسوول، تعداد استنادات به مقاله و شاخص H (H-index) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با 3 آدرس، در کل دارای 280 مقاله بود. تعداد مقالات دانشگاه، از 1 مقاله در سال 2000 به 56 مقاله در سال 2013 افزایش یافته بود. بیشترین اسناد منتشر شده و همچنین، بیشترین استناد به مدارک تولید شده، به سال 2013 اختصاص داشت. مقالات اصیل با 45 مقاله، بیشترین و نامه به سردبیر با 1 مقاله، کمترین تعداد را به خود اختصاص داد. میزان H-index دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تا پایان ماه جولای سال 2014، برابر با 19 بود.
    نتیجه گیری
    افزایش میزان تولیدات علمی دانشگاه، بیانگر رشد تولیدات علمی و استنادهای آن ها در پایگاه اطلاعاتی Scopus است. با وجود رشد زیاد در این مدت، وضعیت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در بین سایر موسسات و دانشگاه های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مطلوب نیست. به نظر می رسد که بالا بردن میزان تولیدات علمی دانشگاه، نیازمند توجه بیشتر مسوولان دانشگاه می باشد.
    کلیدواژگان: علم سنجی، پایگاه های اطلاعاتی، دانشگاه، Scopus
  • هاجر ستوده، محمدحسن امیدی صفحات 755-761
    مقدمه
    در سال های اخیر، شمار مقالات تامین اعتبار شده در ایران افزایش یافته و برتری استنادی آن ها نسبت به مقالات تامین اعتبار نشده، تایید شده است. اما این بهبود و برتری استنادی، تنها در مقایسه با دیگر کشورها معنی می یابد. از این رو، به منظور تعیین جایگاه ایران در میان دیگر کشورهای همتا، پژوهش حاضر وضعیت جذب اعتبارات پژوهشی ایران را با سه کشور پرتولید اسلامی خاورمیانه شامل عربستان، ترکیه و مصر مقایسه کرد.
    روش بررسی
    این پژوهش، بنیادی و از دسته مطالعات تحلیل استنادی و تحلیل انتشاراتی بود. جامعه پژوهش را کلیه مقالات معتبر کشورهای پرتولید اسلامی تشکیل داد. نمونه پژوهش به روش هدفمند انتخاب شد و از 174965 عنوان مقال علمی کشورهای پرتولید اسلامی، که در بازه زمانی 2008 تا 2011 میلادی در نمایه نامه استنادی علوم نمایه شده بود، متشکل شد. داده ها در تاریخ 4 آبان ماه 1391 برابر با 25 اکتبر 2012 میلادی گردآوری شد و سپس، به کمک فنون آمار توصیفی (میانگین، فراوانی و درصد) و آمار استنباطی (آزمون های 2χ، Welch و Brown-Forsythe) و با استفاده از نرم افزارهای Excel و SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    مقالات تامین اعتبار شده کشورهای مورد بررسی در مقایسه با دیگر مقالات از شمار کمتر و در عین حال، عملکرد استنادی بهتری برخوردار بود. عربستان، به لحاظ شمار مقالات تامین اعتبار شده، از سه کشور دیگر پیشی گرفته بود. در گروه مقالات تامین اعتبار نشده، به جز ایران که از میانگین استنادی بالاتری نسبت به ترکیه برخوردار بود، بین دیگر کشورها تفاوت استنادی مشاهده نشد. در گروه مقالات تامین اعتبار شده نیز عملکرد استنادی کشورها به لحاظ آماری با هم یکسان بود؛ با این تفاوت که این بار، میانگین استنادی ایران به نحوی معنی دار از هر سه کشور دیگر کمتر بود.
    نتیجه گیری
    اعتبارات پژوهشی نتوانسته است، نمایانی بسیار بالایی را برای تولیدات علمی ایران به ارمغان آورد و برتری رقابتی را برای کشور در میان کشورهای همتا محقق سازد. در نتیجه، بار دیگر مساله توجه به کیفیت تولید علم و ضرورت رفع نابسامانی های سامانه علمی کشور، به ویژه به لحاظ میزان، نحوه توزیع و مصرف اعتبارات پژوهشی، آشکار می شود.
    کلیدواژگان: یارانه پژوهشی، مقاله، مجله، استناد، ایران، ترکیه، مصر، عربستان
  • یاسمن کتابی، سعیده کتابی صفحات 762-769
    مقدمه
    هر چه مراحل ترخیص زودتر انجام گیرد و بیمار زودتر تخت خود را خالی کند، مدت اقامت وی و زمان انتظار جهت بستری شدن بیماران دیگر کمتر می شود. به این ترتیب، نحوه استفاده از امکانات درمانی نیز تا حدی بهبود می یابد. فرآیند ترخیص، از زمانی که اجازه ترخیص صادر می شود تا زمانی که بیمار بیمارستان را ترک می کند، یکی از گلوگاه ها در فرآیند بیمارستانی است. در این مقاله، هدف، کاهش زمان انتظار بیماران جهت ترخیص از بیمارستان ها، و به طور خاص در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش کاربردی و توصیفی- تحلیلی، برای داده های جمع آوری شده از واحدهای مختلف در فرآیند ترخیص بیماران بیمارستان الزهرای (س) اصفهان در تابستان 1386 ، یک مدل سیستم صف برازش شد. داده های مورد نیاز، زمان های شروع و پایان هر یک از فعالیت های مربوط به ترخیص بیماران در ساعات 15-10 در ده روز منتخب (مربوط به حدود دویست بیمار ترخیصی) بود که در جداول مربوط ثبت شد. پارامترهای لازم برای توزیع های تصادفی مورد نیاز از متوسط زمان های جمع آوری شده، به دست آمد. توزیع آماری مدت زمان های بین ترخیص و خدمات مختلف به کمک نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون نیکویی برازش (Kolmogorov-Smirnov) احراز شد. سپس، بررسی نحوه خدمت رسانی قسمت های مختلف در فرآیند ترخیص، زمینه های بهبود روندها و کاهش زمان هایی که بیماران در مراحل مختلف می گذرانند با تحلیل شبکه صف مربوط انجام گرفت.
    یافته ها
    با تحلیل مراحل کار روی مدل شبکه صف برای ترخیص، مشخص شد که مشکل مالی بیمار برای تسویه حساب، وجود فعالیت های غیرضروری، تاخیر در نوشتن خلاصه پرونده و تایید کارشناس بیمه، از جمله عوامل مهم در طولانی شدن زمان ترخیص بود.
    نتیجه گیری
    به کمک مدل شبکه صف، سناریوهایی در زمینه اصلاح فرآیند و کاهش زمان تاخیر در ترخیص، که در بسیاری بیمارستان های دیگر نیز قابل کاربرد است، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: ترخیص بیمار، مدت اقامت، بیمارستان، ارزیابی فرایند
  • سید داود نصرالله پور شیروانی، محمد اسماعیل مطلق، محمد شریعتی، پری حاجی سیدعزیزی صفحات 770-776
    مقدمه
    برنامه استراتژیک با شناسایی و تحلیل دقیق، عمیق و گسترده محیط داخلی و خارجی، بستر مناسبی را برای بهبود عملکرد سازمانی فراهم می کند. این مطالعه به منظور تدوین و عملیاتی شدن برنامه استراتژیک در دانشگاه های علوم پزشکی کشور صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت تحلیلی- مقطعی در سال 92-1391 انجام گردید. جامعه پژوهش، معاونت بهداشتی 13 دانشگاه علوم پزشکی کشور بود که به صورت سهمیه ای و تصادفی منظم انتخاب شد. در دانشگاه های منتخب، همه مدیران و کارشناسان به صورت سرشماری مورد پرسشگری قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرس‍‍ش نامه محقق ساخته شامل 8 سوال فردی و سازمانی و 6 سوال در زمینه تدوین، اجرا، ارزیابی و اثربخشی برنامه استراتژیک بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های مرتبط آماری و با سطح معنی داری 05/0 > α در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از نظر 267 مدیر و کارشناس مورد مطالعه، از 5 نمره کل، سطح مشارکت گرفت‍ ن مدیران و کارشناسان در تدوین برنامه استراتژیک 4/1 ± 9/2، سطح اطلاع رسانی محتوا و اهداف برنامه استراتژیک 3/1 ± 8/2، سطح توجیه نمودن مدیران و کارشناسان 2/1 ± 6/2، سطح هم راستایی برنامه عملیاتی با برنامه استراتژیک 2/1 ± 2/3، سطح ارزیابی و اصلاح برنامه استراتژیک 0/1 ± 3/2 و سطح اثربخشی برنامه استراتژیک 1/1 ± 5/2 بود. بین سطح تدوین، اجرا، ارزیابی و اثربخشی برنامه استراتژیک و تیپ بندی دانشگاه ها تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    سطح هم راستایی برنامه عملیاتی با برنامه استراتژیک در حد متوسط و بقیه موارد پایین تر از حد متوسط به دست آمد. بنابراین، پیشنهاد می شود که در بازنگری بعدی برنامه استراتژیک، برنامه های مداخله ای طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: برنامه استراتژیک، ارزیابی، اثربخشی، دانشگاه
  • محمدحسین یارمحمدیان، مهدی نصراصفهانی، الهام عنبری صفحات 777-784
    مقدمه
    بیمارستان ها اغلب به عنوان خط مقدم مقابله با حوادث هستند. برخی از این حوادث در نتیجه طیف گسترده ای از وقایع شامل حوادث صنعتی، شیوع طبیعی بیماری و تصادفات منطقه ای صورت می پذیرد که به آن ها حوادث شیمیایی، میکروبی، پرتویی و هسته ای (Chemical، biological، radiological، and nuclear یا CBRN) می گویند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی سطح آمادگی، ظرفیت و قابلیت پاسخ به این نوع حوادث در بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    پژوهش توصیفی حاضر در شش ماهه دوم سال 1392 انجام شد. جامعه آماری مطالعه را 43 نفر از مدیران، مترون ها، سوپروایزران آموزشی، سوپروایزران و سرپرستاران اورژانس بیمارستان های آموزشی (12 بیمارستان) شهر اصفهان تشکیل دادند که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست ترجمه شده توسط محقق بود و روایی محتوایی آن با استفاده از حقایق و مفاهیم مطرح شده در منابع معتبر علمی و نظرات استادان دانشگاهی و متخصصان تایید شد.
    یافته ها
    هیچ کدام از بیمارستان ها به جز بیمارستان A که دارای اورژانس اختصاصی برای مقابله با یکی از عوامل CBRN بود، آمادگی لازم جهت مقابله با حوادث CBRN را نداشتند. با استفاده از چک لیست مورد نظر، بیمارستان A از نظر ابعاد آمادگی و برنامه ریزی، به کارگیری کارمندان آلودگی زدایی، منطقه آلودگی زدایی گرم، سیستم آلودگی زدایی گرم، تریاژ آلودگی زدایی و آلودگی زدایی بیمار «نمره خوب»، از لحاظ ابعاد کنترل دسترسی و امنیت و پایش پزشکی کارکنان، «نمره به نسبت خوب» و از نظر ابعاد اعلام خطر و ریکاوری «نمره متوسط» را به دست آورد، اما از حیث ابعاد آموزش و تمرین و تجهیزات حفاظت فردی نمره خوبی را کسب ننمود.
    نتیجه گیری
    هیچ کدام از بیمارستان های مورد بررسی ظرفیت ها و قابلیت های لازم جهت مقابله با حوادث CBRN را نداشتند. فقط اورژانس بیمارستان A از مجموع هر دو بعد آمادگی و پاسخ با نمره 67 درصد، در سطح به نسبت خوب ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: آمادگی برای شرایط اضطراری، بیمارستان ها، حوادث
  • داریوش فروغی، حمیده مویدفر صفحات 785-790
    مقدمه
    گرایش دولت ها به سمت بودجه ریزی عملیاتی بیشتر ناشی از آن است که این فرایند، باعث اصلاح نظام های بودجه ریزی می شود و کمک شایانی به اقتصاد کشورها می کند. در این میان، کشور ایران نیز برای افزایش کارایی و اثربخشی سازمان ها، تغییر نحوه بودجه ریزی سنتی به بودجه ریزی عملیاتی را از اولویت های خود قرار داده است. هدف از انجام مطالعه حاضر، شناسایی امکان استقرار بودجه بندی عملیاتی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر اساس مدل PESTEL (Political، Economical، Social، Technological، Environmental، Legal) بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی و توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری را 250 نفر از مدیران مالی، کارشناسان حسابداری شاغل در قسمت های امور مالی و کارشناسان بودجه ستادی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1393 تشکیل دادند. جهت جمع آوری داده ها، از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی آن از طریق روایی صوری به تایید متخصصان مرتبط رسید. پایایی پرسش نامه نیز با استفاده از ضریب Cronbach¢s alpha برابر با 81/0 تایید شد. مدل PESTEL دارای شش بعد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فن آوری، محیطی و قانونی می باشد که هر یک از این ابعاد به طور جداگانه مورد آزمون قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی [جدول توزیع فراوانی (درصد)، میانگین و انحراف معیا] و آمار استنباطی (آزمون های t، Paired t و ANOVA) در نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین ابعاد شش گانه، در بعد سیاسی 8/3، بعد اقتصادی 6/3، بعد اجتماعی 5/3، بعد فن آوری 8/3، بعد محیطی 9/3 و بعد قانونی 8/3 به دست آمد. همچنین، امکان استقرار بودجه ریزی عملیاتی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان وجود داشت و هیچ کدام از فرضیه های پژوهش رد نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که امکان استقرار بودجه بندی عملیاتی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان وجود دارد. ضمن این که در بعد محیطی، زمینه استقرار و اجرای بودجه بندی عملیاتی در شرایط بسیار مطلوبی قرار دارد، اما در بعد اجتماعی، بستر موجود نیاز به فعالیت های فرهنگی بیشتری جهت آماده کردن دیدگاه فکری کارشناسان و دیگر نیروهای درگیر دارد تا بتواند در تغییر این رویکرد مشارکت فعال تری داشته باشد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، بودجه بندی، دانشگاه علوم پزشکی، اصفهان
  • شاهین سلطانی، شهرام غفاری، مسعود صالحی، امین محمدی، کامیار ملازاده مقدم، فردین مرادی صفحات 791-798
    مقدمه
    یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تداوم بقای سازمان ها در آینده، شناسایی و پاسخگویی به نیازها و تقاضاهای روزافزون بیماران برای دریافت خدمات سلامت با کیفیت می باشد. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر انتخاب بیمارستان میلاد بر اساس عوامل آمیخته بازاریابی از دیدگاه بیماران بود.
    روش بررسی
    مطالعه تحلیلی- مقطعی حاضر در سال 1392، در بخش های بستری بیمارستان میلاد انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها، از پرسش نامه یعقوبی و همکاران استفاده شد. اعتبار پرسش نامه توسط افراد صاحب نظر مورد تایید قرار گرفت و جهت پایایی آن از ضریب Chronbach’s alpha استفاده شد (85/0 = r). جامعه مورد مطالعه را بیماران مراجعه کننده به بخش های بستری بیمارستان میلاد تشکیل دادند. با استفاده از فرمول محاسبه حجم نمونه برای برآورد یک نسبت، حجم نمونه 421 نفر تعیین شد و شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری One-sample Kolmogorov-Smirnov،ANOVA ، Independent t در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در میان ابعاد هفت گانه بازاریابی، ابعاد خدمت و فرایند انجام کار به ترتیب با میانگین 58/18 و 27/6 امتیاز، به عنوان مهم ترین و کم اهمیت ترین علل انتخاب بیمارستان شناخته شد. همچنین، تخصصی بودن، کیفیت مناسب خدمات، نوع پوشش بیمه، مهارت پزشکان، خوشنام بودن بیمارستان، تجهیزات پیشرفته و توصیه های پزشکان و سایر افراد، نقش برجسته ای را در انتخاب یک بیمارستان داشت.
    نتیجه گیری
    بیماران در موقعیت های گوناگون انتخاب های متفاوتی دارند، اما داشتن مزیت های رقابتی متعدد، می تواند موجب افزایش تکرار مراجعات بیماران به یک مرکز درمانی گردد.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، بازاریابی، خدمات سلامت
  • فاطمه عزیزی، شمس سادات زاهدی صفحات 799-806
    مقدمه
    امروزه، گردشگری سلامت پدیده ای مهم و رو به رشد در جهان محسوب می شود. ایران از گذشته یکی از مراکز فعال گردشگری سلامت در منطقه خاورمیانه بوده است. به دلیل جایگاه مهم صنعت گردشگری پزشکی در اقتصاد جهانی و همچنین قابلیت های استان یزد در این صنعت، هدف این پژوهش شناسایی و بررسی موانع توسعه گردشگری سلامت در این استان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه پیمایشی و کاربردی، جامعه آماری شامل 10 نفر از خبرگان آشنا با صنعت گردشگری سلامت در استان یزد در سال 1393 بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای بود که روایی آن از طریق بررسی متون و پژوهش های مشابه و مشورت با صاحب نظران در حوزه گردشگری سلامت تایید شد. ابتدا با مرور جامع ادبیات تحقیق و نظرات خبرگان، موانع توسعه گردشگری سلامت شناسایی شد. سپس، با استفاده از روش آنتروپی Shannon، میزان اهمیت هر یک از موانع تعیین و در نهایت، این موانع با استفاده از تکنیک بهینه سازی چندمعیاره و راه حل توافقی فازی، رتبه بندی گردید. تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار Excel صورت پذیرفت.
    یافته ها
    موانع بالا بودن هزینه ها (0561/0) و تبلیغات محدود (0462/0) بیشترین و کمترین اهمیت را داشتند. همچنین، موانع قوانین و مقررات سخت و دشوار، نیازهای درمانی جامعه محلی و کمبود نیروی انسانی به ترتیب از مهم ترین موانع توسعه گردشگری سلامت در استان یزد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش منجر به شناخت موانع توسعه گردشگری سلامت در استان یزد شد و بر اساس آن، تدابیری در راستای رفع موانع در این صنعت و در نهایت جذب بیشتر گردشگر سلامت، ارایه گردید.
    کلیدواژگان: توسعه، گردشگری پزشکی، یزد، ایران
  • مصطفی آقاحسینی اشکاوندی، حسین رضایی دولت آبادی، سیداکبر نیلی پورطباطبایی صفحات 807-813
    مقدمه
    برای رویارویی با تغییرات جدید، سازمان ها باید به فراتر از سازگاری با محیط ییندیشند و به دنبال بهره گیری از فرصت های بالقوه باشند. یکی از پارادایم ها، افزایش انعطاف پذیری، سرعت، کیفیت و چابکی سازمانی است. منابع انسانی، مهم ترین ابزار چابک سازی سازمان می باشد و با ارزش ترین دارایی هر سازمان و کشور به شمار می رود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین تاثیر قابلیت های آینده نگاری بر چابکی منابع انسانی در سازمان انتقال خون بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه آینده نگر توصیفی، جامعه آماری شامل مدیران، مسوولان و کارشناسان سازمان انتقال خون اصفهان و 3 استان حادثه خیز کشور (کرمان، بوشهر و آذربایجان شرقی) با حداقل 10 سال سابقه کار (161 نفر) بود. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. ابتدا با مراجعه به کتب علمی و تحقیقاتی، مبانی نظری و پیشینه علمی به دقت مورد مطالعه قرار گرفت. سپس، مولفه ها و متغیرهای اصلی پژوهش شناسایی و با نظر استادان راهنما و مشاور، پرسش نامه ای در 4 مرحله به روش Delphi تهیه گردید. پس از تایید روایی صوری با نظر متخصصان مربوط و پایایی بر اساس ضریب Cronbach’s alpha، پرسش نامه بر روی کل نمونه ها اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمون های t، Kolmogorov-Smirnov و رگرسیون در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از دیدگاه شرکت کنندگان، میزان تاثیر قابلیت های آینده نگاری استراتژیک بر مدیریت بحران، 31 درصد و بر چابکی منابع انسانی، 89 درصد بود. میزان تاثیر چابکی منابع انسانی بر مدیریت بحران نیز 60 درصد برآورد شد.
    نتیجه گیری
    کلیه مولفه های قابلیت های آینده نگاری استراتژیک بر چابکی منابع انسانی تاثیر معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، منابع انسانی، سازمان انتقال خون
|
  • Sima Ajami, Ebtesam Savari Page 705
  • Sakineh Saghaeiannejad, Isfahani, Susan Bahrami, Sedigheh Torki Pages 706-711
    Introduction
    Human resources are one of the factors most effective on the success or failure of an organization and service motivation is a factor which affects the quality and quantity of activity of an organization. The present study aimed to determine the motivating potential score (MPS) of medical record staff of training hospitals in Isfahan, Iran, over the years of 2011-2012.
    Methods
    This was an applied and descriptive survey. The statistical population of the study included all staff of the medical records departments of training hospitals in Isfahan. The participants consisted of 127 individuals selected by conducting a census. The data collection tool was Hackman and Oldham’s Job Characteristics Scale. The content validity of the scale was confirmed by experts and its reliability was approved through calculation of Cronbach’s alpha (α = 0.84). The collected data were analyzed using descriptively statistics (frequency percentage, mean, standard deviation, and etc.) and inferential statistics (MANOVA, Fisher's LSD) in SPSS software.
    Results
    This study results showed that the MPS index with the score of 40.665 was at a medium level among medical record staff. There was a significant difference among hospitals in terms of mean MPS according to the unit of service in the medical records department.
    Conclusion
    Findings showed that occupations related to medical records have been designed in a way that can provide an average degree of working motivation for individuals. Therefore, the improvement of MPS requires a high degree of efforts by managers at all levels of hospitals, universities of medical sciences, and especially, human resources.
    Keywords: Motivation, Personnel, Medical Records, Training Hospital
  • Masoumeh Rahimipour, Abbasali Ghaiyoomi, Khalil Alimohamadzadeh Pages 712-718
    Introduction
    Employee empowerment is a process that requires appropriate conditions in the organization. The application of information systems in the health sector as a pragmatic approach and critical element in empowering employees provides the possibility of enhancement of the capacities and development capabilities of human resources. The purpose of this study was to investigate the relationship between the application of hospital information systems (HIS) and psychological empowerment of hospital staff.
    Methods
    This was a descriptive correlational study. The statistical population consisted of 304 staff members of Vali-asr Hospital in Tehran, Iran, who were associated with HIS in 2015. The sample size was determined using the Morgan and Krejcie table. The sample consisted of 170 individuals selected through stratified random sampling. Data were collected via two researcher-made questionnaires. The reliability and validity of these questionnaires were approved by specialists and using Cronbach's alpha coefficient (α = 0.93), respectively. Normality of data was approved by Kolmogorov-Smirnov test. To analyze the data, descriptive statistics, the Pearson correlation coefficient, and linear regression were used in SPSS software.
    Results
    The results of the Pearson correlation and linear regression analysis showed a significant positive correlation between HIS use and each component of psychological empowerment (P = 0.001, R = 0.567, R2 = 0.322).
    Conclusion
    A significant positive relationship was observed between HIS and psychological empowerment of hospital staff. HIS has an effective role in the development and empowerment of human resources in all aspects including increased knowledge, improved performance quality, reinforcement of decision making skills, and staff profession development, increased employment opportunities, and increased self-management responsibility. The development of information technology in the health sector requires the modification of the structure and improvement of appropriate cultural, communicative, and organizational infrastructure.
    Keywords: Hospital Information Systems, Empowerment, Personnel, Health Information Technology
  • Reza Moradi, Soheyla Gholami, Mahdieh Sadat Ahmadzadeh, Najmeh Bahman, Ziari Pages 719-724
    Introduction
    The healthcare sector is one of the areas affected by information technology (IT). Due to the importance of IT in hospitals and factors affecting its use, the present study was conducted to investigate the human factors affecting the use of IT among managers of university hospitals in Shiraz, Iran.
    Methods
    This applied and analytic study was conducted in 2014 in 7 university hospitals of Shiraz selected through simple random sampling. The statistical population included 119 senior, middle, and operational managers of these centers. The study subjects consisted of 91 individuals selected through convenience sampling and Cochran’s formula. The data collection tool was the Technology Acceptance Model Questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed in previous studies. Descriptive statistics were used to determine mean and standard deviation and inferential statistics (independent t-test, ANOVA, and the Pearson correlation coefficient) were used in SPSS software to analyze data.
    Results
    No significant difference was observed in the mean score of using computers among managers and supervisors in terms of gender, age, work experiences, and education level. There cognition and learning had a significant relationship with attitudes toward using IT. However, no significant relationship was observed between decision making and this variable.
    Conclusion
    Human factors, particularly their determining dimensions including cognition and learning, are among the most important factors that influence the use of IT. Therefore, it is recommended that, before implementing programs related to IT, individuals be informed about its benefits and capabilities so that they gain appropriate understanding and receiving the necessary training.
    Keywords: Information Technology, Administrators, Hospitals
  • Farkhondeh Asadi, Alireza Kazemi, Hamid Moghadasi, Maryam Hemati Pages 725-733
    Introduction
    Today, medical software are used in different aspects of healthcare varying from simple data processing to collection and interpretation of physiological information and education of nurses and physicians. To ensure use of medical software, they must be constantly evaluated based on specific criteria. Since there is no organized evaluation system and comprehensive criteria for evaluating medical software in Iran, the present study aimed to codify and present a conceptual evaluation model for anatomical pathology software.
    Methods
    This was an applied and descriptive study. The research population included pathology anatomical software evaluation models. The research environment consisted of libraries and the internet. This study was performed in 2014. The sample volume of was equal to the research population volume (5 evaluation models). The second checklist was developed through studying the literature. The validity of the checklist was approved through determination of content validity by studying the literature and obtaining feedback from scholars. The reliability of the instrument was approved through test-re-test. The collected data were analyzed through comparative analysis using evaluation models of anatomical pathology software.
    Results
    The results presented two different groups for evaluating anatomical pathology software capabilities; general criteria and specific criteria. The general evaluative criteria were classified into 3 categories including security, user friendliness, and interoperability. The specific criteria were divided into 7 categories including admission-discharge-transfer, test ordering, following the specimen, recording and reporting of results, obtaining reports, quality control, and accounting management. Based on these findings, the evaluation instrument (the checklist) and its method of evaluation were presented.
    Conclusion
    The model presented in this research encompasses various dimensions of anatomical pathology information system and the appropriate method for its evaluation. The strengths of the evaluation model compared to other evaluation models were the separation between general and specific criteria, specified target users for each relevant subcriterion, the clarity of specific criteria in more detail, and validation of the evaluation model by experts in this area.
    Keywords: Evaluation, Software, Information Systems, Pathology Department, Hospital
  • Maryam Kazerani, Atefeh Davoudian, Farid Zayeri, Hamid Soori Pages 734-740
    Introduction
    The number of systematic reviews and meta-analyses published in Iran has increased significantly in recent years. Writing these articles based on internationally accepted guidelines is one of the most important factors effective on their structural quality. This study aimed to assess the abstract of Iranian systematic reviews and meta-analyses indexed in Scopus.
    Methods
    This study was an applied, descriptive survey. The study sample included 247 abstracts of Iranian systematic reviews and meta-analyses indexed in Scopus until the end of 2012. In this study, the quality of the abstracts was evaluated using a checklist and organizational affiliation and the articles’ publishing progress were identified through the analysis of Scopus.
    Results
    Compliance with the checklist criteria was generally poor in abstracts. The objective criteria obtained the highest compliance rate (98.8%) and the registration criteria obtained the lowest compliance rate (1.6%). The results showed the growth in quantity of articles in time. Tehran University of Medical Sciences with 131 reviews was the most productive organization and Baqiyatallah University of Medical Sciences and Isfahan University of Medical Sciences with 23 and 22 reviews, respectively, were the next in the ranking.
    Conclusion
    The present study showed that the abstracts’ quality was not desirable. Therefore, training authors on review writing and greater attention by editors and judges during the adjudication process seems essential.
    Keywords: Review, Meta, analysis, Abstracting, Indexing, Quality Control, Checklist, Scopus
  • Mohammad Reza Soleymani, Leila Shahrzadi Pages 741-747
    Introduction
    Due to the use of information technology in libraries and information centers, librarians are faced with many challenges in terms of their roles and needs; hence, they require continuous training to cope with these challenges. The aim of the present study was to determine the effectiveness of in-service training courses for librarians working in libraries at the Isfahan University of Medical Sciences, Iran, between the years 2012 and 2013 based on Kirkpatrick’s model.
    Methods
    This applied research was conducted through a survey. The study population consisted of 70 librarians working in libraries at the Isfahan University of Medical Sciences in 2015. Due to the limited number of librarians, sampling was not performed. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on Kirkpatrick’s model. The validity of the questionnaire was confirmed by experts in the field of Education, Library, and Information Management and its reliability was approved using Cronbach's alpha (α = 0.88). Data were analyzed using both descriptive and analytical statistics (independent one-sample t-test and ANOVA) in SPSS software.
    Results
    From the librarians’ point of views, the effectiveness of the training courses was above average (3.7) in all four levels and in total; however, effectiveness in two levels of reactions and learning was higher than the other two levels. There were no significant differences between the views men and women and library and information sciences (LIS) educated librarians and non-LIS educated librarians in terms of effectiveness of training courses. There was no significant relation between librarians’ occupational background and their perspectives on the effectiveness of training courses expect in the learning level.
    Conclusion
    Librarians believed in-service training courses to be effective in all four levels of reaction, learning, behavior, and results. This is due to accurate needs assessment, using experienced teachers and adequate training equipment, and appropriate working environment for applying the course material.
    Keywords: Effectiveness of In, service Training, Kirkpatrick's Model, Librarians, Isfahan University of Medical Sciences (Iran)
  • Soghra Golmaghanizadeh, Asl, Mojtaba Amani, Alireza Mohammadnia Pages 748-754
    Introduction
    Today, in the era of information, the main parameter for scientific assessment of countries, and academic centers is their contributions to the development of science and technology. This study was conducted to evaluate scientific outcomes of Ardabil University of Medical Sciences and its faculty members until the end of July 2014.
    Methods
    In a descriptive study on bibliographic information, all documents affiliated to Ardabil University of Medical Sciences (280 essays) in Scopus database were collected. Then, the contribution to academic production was evaluated through the number of citations to each document, type of authorship according to first or corresponding author, H-index, target journal, and collaboration with other institutes.
    Results
    Ardabil University of Medical Sciences was illustrated with 3 addresses which contained 280 essays. The number of essays had increased from 1 in 2000 to 56 in 2013. Most essays and the most cited papers were published in 2013. The highest number of the essays were original articles (n = 45) and lowest number were editorial letters (n = 1). The H-index of the university was equal to 19 at the end of July 2014.
    Conclusion
    The increase in the number of essays from 2000 to 2013 shows the increase in scientific outcomes in Scopus database. Despite the high growth in scientific outcome during the studied period, the rank of Ardabil University of Medical Sciences among other institutions and universities affiliated to the Iranian Ministry of Health is not desirable. Thus, it seems that the greater attention of university authorities is necessary to increase the level of scientific production.
    Keywords: Scientometrics, Databases, Universities, Scopus
  • Hajar Sotudeh, Mohammad Hassan Omidi Pages 755-761
    Introduction
    Iranian academia has recently experienced an increase in the number of its funded papers, and their citationadvantage over unfunded papers has been approved. However, this improvement and advantage is only meaningful whencompared to other countries. Thus, in order to determine Iran’s status among its counterparts, the present study investigated andcompared the status of research funds absorption in Iran with that of the three most prolific Islamic Middle Eastern countries,Turkey, Egypt, and Saudi Arabia.
    Methods
    This fundamental research was conducted through a citation and publication analysis approach. The statistical populationconsisted of all valid papers from prolific Islamic countries. The study sample was selected through purposive sampling and 174965academic papers indexed in the Science Citation Index Expanded during 2008-2011. Data were collected on 25 of October 2012 andanalyzed using descriptive statistics (mean, frequency, and percentage) and inferential statistics (chi-square, independent t, ANOVA,Welch’s t-test, Brown–Forsythe test, and Games- Howell test) in SPSS and using Excel software.
    Results
    The countries’ funded researches were significantly less, though superior in citation performance compared to unfunded papers.Saudi Arabia outperformed the other nations in terms of the portion of its funded papers. In the unfunded papers group, no statisticaldifference was observed among the nations in mean citations, except Iran which outperformed Turkey. In the funded papers group, all thenations had similar citation levels. However, the mean citation of Iran was significantly lower than the other countries.
    Conclusion
    Funded researches seem to fail to achieve a considerably high visibility and, thereby, a competitive advantage for theIranian academic production. The findings illustrate the necessity of elimination of deficiencies in Iran’s academic system,especially research fund allocation and distribution mechanisms.
    Keywords: Subsidies, Research, Journal Article, Citation, Iran, Turkey, Egypt, Saudi Arabia
  • Yasaman Ketabi, Saeedeh Ketabi Pages 762-769
    Introduction
    It is clear that if the discharge process takes less time and the patient leaves the hospital bed earlier, the length of hospitalization, and consequently, the waiting time for admission decreases. Therefore, the method of use of treatment facilities is somewhat improved. The hospital discharge process, from when the discharge authorization is issued until the patient leaves the hospital, is a bottleneck in hospital procedures. The aim of this study was to reduce the waiting time for patient discharge from hospitals in Alzahra Hospital in Isfahan, Iran.
    Methods
    This was an empirical and descriptive-analytical research in which the data collected in the summer of 2010 was analyzed using the queueing network model. The required data consisted of the time of starting and ending each activity related to the discharge process, from 10:15 am on 10 selected days (related to 200 patients). The collected data were recorded in the related table. The required parameters for the stochastic distribution were estimated by the mean of the collected times. Statistical distribution of duration between discharge and different services were analyzed using Kolmogorov-Smirnov test in SPSS software. Evaluation of services provided in the discharge process, areas of improvement in procedures, and reduction of time spent on different procedures was conducted through analysis of the related queueing network.
    Results
    The analysis of the discharge process procedures showed that the main factors affecting average waiting time were patients’ financial problems, unnecessary activities, and delay in writing the medical record abstract and insurance confirmation.
    Conclusion
    Using the queuing network model, scenarios on improving the discharge process and reducing the waiting time are proposed, which are applicable in many other hospitals.
    Keywords: Patient Discharge, Length of Stay, Hospitals, Process Assessment
  • Seiyed Davood Nasrollapour, Shirvani, Mohammad Esmaeil Motlagh, Mohammad Shariati, Pari Haji, Seiyed Azizi Pages 770-776
    Introduction
    A strategic plan provides the context for improving organizational performance by accurate, extensive, and in-depth identification and analysis of interior and exterior environments. This study was performed to develop and execute a strategic plan at the Medical Sciences Universities of Iran.
    Methods
    This analytical and cross-sectional study was performed in 2012-2013. The study population was selected through systematic random and quota sampling and consisted of the vice-chancellery of health of 13 medical universities. In the selected universities, all managers and experts were interviewed trough census method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire including 8 individual and organizational questions and 6 questions on the formulation, implementation, evaluation, and effectiveness of strategic plans. The validity and reliability of the questionnaire was confirmed. The data were analyzed in SPSS software using the related statistical tests with the significant level of α > 0.05.
    Results
    From the point of view of 267 managers and experts, the participation level of administrators and managers in the formulation of a strategic plan was 2.9 ± 1.4, from a total of 5 scores. The level of informative content and objectives of the strategic plan was 2.8 ± 1.3. The level of assurance of managers and experts was 2.6 ± 1.22. The level of alignment of the strategic plan with the operational plan was 3.2 ± 1.2. The level of evaluation and revision of the strategic plan was 2.3 ± 1.2. The level of its effectiveness was 2.5 ± 1.1. There was a significant difference between the formulation, implementation, evaluation, and effectiveness levels of the strategic plan and university types (p > 0.05).
    Conclusion
    This study showed that the level of alignment of the strategic plan with the operational plan was average, and the rest of the factors were lower than average. Therefore, it is recommended that in the future revision of the strategic plan, intervention programs be designed and implemented.
    Keywords: Strategic Plan, Evaluation, Effectiveness, University
  • Mohammad Hossein Yarmohammadian, Mehdi Nasr, Isfahani, Elham Anbari Pages 777-784
    Introduction
    Hospitals are often considered to be the forefront of countering incidents, some of which result from a wide range of incidents including industrial accidents, natural outbreaks of disease, and regional accidents called chemical, biological, radiological, and nuclear (CBRN) accidents. This study was conducted to assess the level of preparedness, capacity, and capability of responding to CBRN incidents in teaching hospitals of Isfahan, Iran.
    Methods
    This descriptive study was conducted in 2013-2014. The statistical population consisted of 43 managers, matrons, educational supervisors, emergency supervisors, and head-nurses in teaching hospitals (12 hospitals) of Isfahan. The participants were selected through census sampling. The data collection tool was a checklist translated by the researcher and its content validity was verified by facts and concepts provided in valid sources and by university professors and experts.
    Results
    Except hospital A, which had a specialized emergency room for CBRN accidents, no other hospital was prepared to deal with CBRN incidents. Using the checklist, hospital A obtained the a good score in terms of preparedness and planning, employing decontamination team, warm decontamination zone, warm decontamination system, decontamination triage, and patient decontamination. It obtained a relatively good score in terms of security and access control, and medical monitoring of staff. It also acquired an average score in in hazard declaration and recovery. However, it did not obtain a good score in training and exercise, and personal protective equipment.
    Conclusion
    None of the studied hospitals had the necessary capacity and capability to counter CBRN incidents. The emergency ward of hospital A, however, was assessed to perform well in terms of preparedness and response (score: 67%).
    Keywords: Emergency Preparedness, Hospital, Accident
  • Daryoush Foroghi, Hamideh Moayedfar Pages 785-790
    Introduction
    Governments’ tendency toward operating budget is because this process results in the reformation of budgeting systems, and thus, assists countries’ economy. Iran has also prioritized the changing of traditional budgeting to operating budgeting to increase the efficiency and effectiveness of organizations. The aim of this study was to investigate the possibility of stabilizing operational budgeting in Isfahan University of Medical Sciences, Iran, based on the PESTLE model.
    Methods
    The present research was an empirical, descriptive research. The statistical population consisted of 250 financial managers, accounting experts working in finance departments, and finance expert working in Isfahan University of Medical Sciences in 2015. Data were collected using a researcher-made questionnaire the validity of which was approved by experts through face validity. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach’s alpha (α = 81%). The PESTLE model consists of the 6 political, economic, social, technological, legal, and environmental dimensions. Each dimension was evaluated separately. Data were analyzed using descriptive statistics [frequency distribution table (percentage), mean, and standard deviation) and inferential statistics (univariate t-test, bivariate t-test, and ANOVA) in SPSS software.
    Results
    The stabilizing operating budget was possible in Isfahan University of Medical Sciences in the political, economic, social, technological, legal, and environmental dimensions. Mean political, economic, social, technological, legal, and environmental dimensions were 3.8, 3.6, 3.5, 3.8, 3.9, and 3.8, respectively.
    Conclusion
    The results showed that the stabilizing of operation budgeting is possible in the mentioned university. In the environmental dimension, circumstances are desirable for establishing and implementing operation budgeting. However, in the social dimension, more cultural activities are necessary to prepare the minds of experts and other engaged staff to be more cooperative in modification of this approach.
    Keywords: Feasibility Studies, Budgeting, Isfahan University of Medical Sciences
  • Shahin Soltani, Shahram Ghafari, Masoud Salehi, Amin Mohamadi, Kamyar Mollazadeh, Moghaddam, Fardin Moradi Pages 791-798
    Introduction
    One of the most important factors affecting the future survival of organizations is identifying and meeting the increasing needs and demands of patients in order to provide high quality health care services. The aim of this study was to identify factors affecting the selection of Milad Hospital, Iran, by patients based on combined marketing factors.
    Methods
    The present analytical and cross-sectional study was performed in the inpatient wards of Milad Hospital in 2013. Data collection was conducted using the Yaghoubi and et al. Questionnaire. The validity of the questionnaire was approved by specialists and its reliability was approved using Cronbach’s alpha (r = 0.85). The statistical population consisted of patients referring to inpatient wards of Milad Hospital. Using the formula for determining sample volume, a sample sized of 421 patients was determined. Sampling was performed using stratified random method. Data were analyzed using one-sample Kolmogorov Smirnov, independent-samples t-test, and ANOVA in SPSS software.
    Results
    Among the seven dimensions of marketing, the service and process dimensions with mean scores of 18.58 and 6.27, respectively, were the most and the least important reasons for selecting a hospital. Moreover, specialization, appropriate quality of services, type of insurance coverage, skilled physicians, reputation of the hospital, recommendations of relatives and physicians, and sophisticated equipment played a leading role in hospital selection.
    Conclusion
    Patients make different choices in different situations, but multiple competitive advantages can result in an increase in frequency of patient referral to a medical center.
    Keywords: Hospital, Marketing, Health Services
  • Fatemeh Azizi, Shamsalsadat Zahedi Pages 799-806
    Introduction
    Today, health tourism is an important and growing phenomenon in the world. Iran has been one of the most active centers of health tourism in the region. Due to the important role of the health tourism industry in the global economy and the capabilities of Yazd Province, Iran, in this industry, the purpose of this study was to identify and evaluate barriers to the development of health tourism in this province.
    Methods
    This empirical survey was conducted in 2014. The statistical population of this research consisted of 10 experts who were familiar with the health tourism industry in Yazd Province. The data collection tool was a questionnaire. The reliability and validity of the questionnaire were confirmed by experts in the field of health tourism and through a review of literature similar researches. First, the barriers to development of health tourism were identified through literature review. Then, using the Shannon entropy, the importance of each barrier was identified and they were ranked using multi-objective optimization and Fuzzy VIKOR methods. Data analysis was performed using Excel software.
    Results
    The barriers of high costs (0/0561) and limited advertisement (0/0462) were of the highest and lowest importance, respectively. Demanding regulations, health requirements of local community, and lack of human resources (nurses and doctors) were the most important obstacles to the development of health tourism in Yazd Province, respectively.
    Conclusion
    In the present study, the barriers to health tourism in Yazd Province were identified and strategies to eliminate these barriers and attract more health tourists were presented.
    Keywords: Development, Medical Tourism, Yazd, Iran
  • Aghahosseini, Eshkavandi, Hossein Rezaie, Dolatabadi, Sayed Akbar Nilipour, Tabatabai Pages 807-813
    Introduction
    To cope with novel changes, organizations must think beyond environmental compatibility and seek to take advantage of potential opportunities. A paradigm for this is the enhancement of organizational flexibility, speed, quality, and agility. Human resources are the most important tool for enhancement of organizational agility and the most valuable asset of each organization and country. Thus, the aim of this study was to determine the impact of predictive capabilities on human resources agility in the Isfahan Blood Transfusion Center, Iran.
    Methods
    This was a prospective descriptive study. The study population consisted of managers, officials, and experts in the Blood Transfusion Center in Isfahan and 3 other disaster-prone provinces (Kerman, Bushehr, East Azerbaijan Province, Iran) with a minimum of 10 years of experience (161 individuals). The subjects were selected through simple random sampling method. First, the theoretical and scientific background was studied through literature review. Then, the main study components and variables were identified, and using the supervisor’s and advisor’s feedback, a questionnaire was developed in 4 phases through the Delphi method. Face validity of the questionnaire was approved by experts and its reliability was approved using Cronbach's alpha (α = 1). Data were analyzed using t-test, regression test, and Kolmogorov-Smirnov test in SPSS software.
    Results
    The rate of impact of strategic predictive capabilities on crisis management was 31% and on human resources agility was 89%. The rate of impact of human resources agility on crisis management was 60%.
    Conclusion
    All elements of strategic predictive capability had significant impact on human resources agility.
    Keywords: Prediction, Human Resources, Blood Transfusion Center